2007-06-23 9 瀏覽
一味想食risotto,附近辦點事後,腦中泛起「飛豬」影子,二話不說霸個海經位歎個悠閒午餐。設計裝潢較「飛豬」高一班,連支橄欖油都特別香(Bourbon Del Monte),伴自家做的focaccia鬆軟又帶點清雅的檸檬味,幾好。扒、魚同澱粉質下,揀了crab meat risotto,正確來說應該是蟹肉白酒汁risotto伴牛油果,而前菜選了cold cut,一人吃都幾豐富。附近幾檯都是消費得起的斯文人士,樓底唔高都唔算好嘈,cold cut是parma ham、salami、mortadella、rocket同幾粒意大利車喱茄(切粒),味道最便易近人的是mortadella點吃都唔會差,但就點吃都唔覺特別,parma ham鹹香十足,連著三分肥脂油香豐盈,不錯,salami有著獨特的肉香,味道亦算便易近人,幾味鹹鹹的cold cut,以set lunch計也算落足本,但無生果作配,愈吃愈怪,乾脆嚼rocket去也。Risotto無用牛油上粧光澤自然差咁截,味道一貫的al dente,伴以生拆蟹肉及牛油的代替品:牛油果,前者有誠意亦夠鮮味,後者都有誠意,但甜得來味道愈吃愈怪,是偶吃

Risotto無用牛油上粧光澤自然差咁截,味道一貫的al dente,伴以生拆蟹肉及牛油的代替品:牛油果,前者有誠意亦夠鮮味,後者都有誠意,但甜得來味道愈吃愈怪,是偶吃不慣牛油果的味道吧?吃完半碟,搵到兩粒完整而無經煎過的蒜頭...?

埋單$160,唔算平,但小店計用料拍得住酒店,感覺都唔錯,是吃得簡單稱心的悠閒午餐。
2007-06-12 6 瀏覽
無心插柳下Best fd,提早與我慶祝。餐廳位置不太就腳,比較難搵。食物基本上分有full portion及half portion,但full portion的份量唔多,如果half的話,可能只是小朋友份量。Carbonara-像以下食友所言意粉好像是不夠熟透,與al dente是兩回事。缺少蛋香味,又唔夠熱,而且未食過一碟油多過汁的Carbonara,食到最底的全是油。蕃茄汁海鮮risotto-煮得較黐身,沒有應有的口感,而海鮮有蝦、蜆、青口、魷魚等,尚算大隻新鮮。炒雜菌-有少少苦澀味。Panna cotta-best fd話唔夠凍。軟心朱古力蛋榚-焗得過熟,沒有朱古力醬湧出來,幸好朱古力味香濃,沒有被牛油味蓋過。與best fd食飯,除自已獨食的甜品外,習慣叫多客雪榚share食。Gelato-一客58蚊,只有細細的兩球,相對來講唔抵食。食物方面真是好一般,唔值這個價錢。反觀服務方面,個個侍應來得過份熱情,使客人有點不自然感覺,當然比起d愛理不愛的侍應好。
無心插柳下Best fd,提早與我慶祝。
餐廳位置不太就腳,比較難搵。
炒雜菌-有少少苦澀味。
Panna cotta-best fd話唔夠凍。
Gelato-一客58蚊,只有細細的兩球,相對來講唔抵食。
食物方面真是好一般,唔值這個價錢。
(非會員)
我就係跟KCKC & SYC同䒷 食飯既第三位, 其實都無上面兩位講得咁差既;不過補充一下 <1> 環境就唔係咁舒服, 不過就比起美心好, 同埋望到海景<2> 同隔離䒷 好近, 所以好容易聽到佢地講乜, 夠晒和諧<3> 千其唔好貪"男士之夜"甜品買一送一平去試, 唔係就實會一肚氣係咁多啦, 好彩既話我應該睇唔到你既投訴既

不過補充一下

係咁多啦, 好彩既話我應該睇唔到你既投訴既
2007-06-07 4 瀏覽
其實都想來試一段日子, 終於係一個無乜特別的週二來了. 剛好係男士之夜, 甜品或者飲品買一送一.沒有去過惠比壽, 當然都無去過這裡的日本店, 就先試香港店.環境都幾好, 望著維港, 坐得幾舒服的. 但侍應實在麻麻, 落單時已令人相當厭煩, 收碟反應係慢三拍. 這價碼這格局的餐廳, 基本上係未能令人有滿意的服務.先要了一意粉一主菜, 之後再加甜品.Spaghetti carbonara 煙肉, 蛋忌廉汁意大利粉$138: 8分, 有機意粉, 慢煮, 等了差不多25分鐘先有得食, 但食落口竟然有點像樓上Te的快煮, 奇. 味道鹹了點點, 但幾有咬感, 意大利粉全吸收了蛋忌廉汁的味道, 幾開胃.其實一向幾麻麻甚麼有機的東西, 但這個又幾好.Hamburger di cinta senese ND香煎極黑豬漢堡$208: 8分, 要了個招牌漢堡扒. 據稱係用琴塔豬肉的肥膏同美國黑豬肉做成的. 跟之前係VQ吃的澳洲極黑豬比稍有不及, 當然美國牛同澳洲牛係有一定分別.煎香後都幾香口, 肉質都幾靚, 但伴碟的包大大舊, 不知怎吃才對.Flan al Cioccolato 流心朱古力餅配香草雪糕$78

先要了一意粉一主菜, 之後再加甜品.

其實一向幾麻麻甚麼有機的東西, 但這個又幾好.

Flan al Cioccolato 流心朱古力餅配香草雪糕$78: 7分, 一打開件朱古力餅, 相對濕度立即飆上升. 濕濕的, 焗得不夠乾, 口感係相當差. 幸好配上雪糕一塊吃, 一冷一熱的招牌感覺還不錯. 香草雪糕好美味.

加上是夜這甜品係免費, 又覺得還可以.

Assortimento di dolce 雜錦甜品$138: 9分, 有三款甜品合併. 先食Panna Cotta con Salsa di fragola 意式奶凍配砵酒草莓汁. 係食過的意式奶凍中算好高水準的, 好滑, 奶味清新, 加上砵酒草莓汁, 係比我們30秒內幹掉的一味.

再食藍莓撻. 藍莓好靚, 帶點甜, 完全唔酸. 撻係熱熱的, 連在一起吃也不錯.

最後係食Tiramisu, 質感差了點, 也是濕了點點, 不過沒有流心朱古力餅嚴重. 但咖啡味好香濃, 酒香剛好, 加上芒果汁, 整體來說都係滿意的.

食物係幾高水準的, 服務就不合格了. 價錢就似係表參道的餐廳食一樣, 當然, 值不值就見仁見智. 兩個人舒舒服服地坐一晚, 都幾寫意的.
2007-06-06 13 瀏覽
本人當晚正是跟上文KCKC同枱食飯,見他有所遺漏, 現作補充。個女侍應落單時, 簡直全程發夢, 點解? 大家聽下。我地問佢是日餐湯是什麼,佢話係Mushroom soup, OK, 結果KCKC就話決定要一客, 而我就Order了一客Seafood soup。點完其他主菜後, 個女侍應臨走前問我, 強調佢只係問我: 「先生, 要唔要先上湯、後上主菜?」我當時答好, 但奇在點解佢剩係問我, 我就指向友人KCKC話: 「這位先生都係。」。此時個女侍應先彷然大悟望向KCKC問: 「唔知先生你要嘅係吔湯呢?」我們仨當時眼都突埋, 吓! 唔係呀化, 只係Order total 5 道菜, 有幾復雜, 有幾難呀?! 好啦, 加番個湯啦。正當大家都嘆哂氣之際, 剛才個女侍應又過來, 今次居然向我問: 「唔好意思先生, 剛才你Order嗰個嘅係咪Seafood soup呀? 」…………..天呀, 佢發完夢未呀?!如果你聽埋以下故事, 你不得不配服佢地嘅人事部請人嘅標準係好上、下一致的。事原佢地嘅意粉好有正宗意大利餐廳特色, 只是Primo Piatto, 簡單講即是細碟和貴。但佢地好有心, 驚你怕貴,

事原佢地嘅意粉好有正宗意大利餐廳特色, 只是Primo Piatto, 簡單講即是細碟和貴。但佢地好有心, 驚你怕貴, 但又貪心想試多幾款, 特別將所有意粉都分Full portion和Half portion, 後者價錢平D, 份量少D, 正常。當晚鄰坐有一家三口, 似是女兒帶父母一家吃晚飯。席間從觀察中得悉孝順女跟經理頗熟落, 全晚得到殷勤款待。我嘅主菜香草醬扁意粉終出場, 鄰坐老父跟小弟Order同一菜色, 但各自心中有一疑團, 就是面前這碟迷理型意粉, 究竟係Full定Half portion呢? (顺帶一提, order時女侍應係隻字不提有Full同Half portion之分, 佢可能見你係男仕, 幚你揀埋都未定。) 話轉回來, 孝順女當時即時向經理問過究竟。不問尤自可, 一問你就不得不配服這個經理係經過特別嘅口才及應對訓練, 先可以有這麼出色、一絕嘅答覆, 佢想左3秒, errrr…左兩下, 就答: 「Lee個份量係少左D, 肯定未夠Full portion, 我想七成啦, 七至八成左右, 今晚係煮得少左, 對唔住, 真係唔好意思, 如果有需要嘅話, 我叫廚房煮番多少少俾你, 好嗎?」結果鄰坐老父好似無要求加料, 但當時我望下我嗰碟跟老伯嗰碟有吔分別呢?! 對面另一友人即回應: 「吔唔係只有Half同Full portion之分而已? 吔仲有七成、八成架?! 你駛唔駛又叫佢煮番多少少俾你呀?」我都冇再理, 一口氣將成碟唔駛三下吞左落肚就算, 不過唔知係喺食道落, 定喺背脊骨落。

經理嘅妙問妙答又豈只於此呢, 娛樂性簡直可比美踎低噴飯。真係唔知佢係咪學左D政治問責制度, 以為有吔差遲, 零可自爆, 道歉, 提高透明度就可以過關, 佢居然無情情向鄰坐阿孝順女自爆, 解釋點解佢地出菜會咁慢。內答如下: 「係啦, 今晚撞正枱枱都叫意粉, 你知啦, 我地D意粉好唔同, 厚身D, 毎次客人落Order, 我地都係即叫即煮, 而我地又只得四個爐, 毎份意粉都要煮成十五分鐘, 係會耐D嫁!」…….. 天呀, 嚟你依間Sell食有機意粉店, 吔你唔係預左D客係食意粉嫁揹! 唔通去味X拉麺唔係食拉麺, 去酒樓飲茶唔係食點心, 去板X壽司唔係食壽司?!......... 天呀, 唔夠爐就買多幾個啦, 我嚟食野, 唔係嚟聽道理呀!

救命!
2007-06-04 14 瀏覽
昨晚(星期日晚)一行三人去試這間新餐\\\廳。卻給它弄得啼笑皆非。叫一枝Henehein啤酒,如此一間高級餐\\\廳居然是罐裝上!算!侍仔倒完Olive Oil, 居然無倒Vinega!用來搽身咩!叫佢\\\加vinega, 就淨係加比我, 無加比我個friends. 個mushoroom soup, 希到死, 一D都唔creamy! 叫三個main courses (2個pasta, 1個steak,我叫個beef steak, 個侍女居然無問我要幾成熟。要我主動提佢\\\要medium。)仲要等成45 minutes先黎, 好在我地唔肚餓, 唔係就死得啦!仲有, 上完菜個侍仔跟手問要唔要black pepper, 話要!但之後就去要黃鶴, 無尾飛駝!甜品個friend 試個蕃茄雪糕, 但一D都唔似蕃茄味,古古怪怪, 難食到痺!三個人都食唔哂!我想試個流心朱古力布丁,個侍仔提我地要等15 mins!蝦, 知等成30 mins未到! 催完先話漏落單,你話係咪激死!個captain仲答唔醒目,話唔趕時間可以改試個tiramsi!真係火都埋!我咪話:「原本唔趕依家都變趕啦!」識do請番我地

甜品個friend 試個蕃茄雪糕, 但一D都唔似蕃茄味,古古怪怪, 難食到痺!三個人都食唔哂!我想試個流心朱古力布丁,個侍仔提我地要等15 mins!蝦, 知等成30 mins未到! 催完先話漏落單,你話係咪激死!個captain仲答唔醒目,話唔趕時間可以改試個tiramsi!真係火都埋!我咪話:「原本唔趕依家都變趕啦!」識do請番我地食當say sorry條氣都順d!淨係識say sorry有鬼用咩!唔使旨意我再幫襯!想一肚火就去試啦!
2007-05-26 22 瀏覽
話說一枱四人share一碟carbonara...其中三人分左落碟後, 一口咬落去都覺得佢係未熟既, 又硬, 又一陣麵粉味.. captain 黎到...友人: 你地碟carbonara 未煮熟captain: 我地d pasta係硬d.友人: 唔單只硬, 係未熟.captain: ok, (指住share左落碟個d) 咁我呢d同你掉左去, (再指住未share 個半碟) 然後呢個我再找打拎入去同你煮...不用再說下去罷?

友人: 你地碟carbonara 未煮熟

captain: 我地d pasta係硬d.

友人: 唔單只硬, 係未熟.

不用再說下去罷?

2007-04-27 7 瀏覽
間餐廳的格局佈置比我想像中簡單Waiter服務態度一流食物︰好味份量︰略為細(full portion仿如一個人的份量,不知half portion的份量,是否如小朋友的拳頭般大小?)價錢︰不便宜哦@@特別推介︰甜品拼盤- 其中一個白色的好似布甸的甜品,超正,從未在其他在地方嚐過,值得一試。會否再去,有人請可以考慮一下。
間餐廳的格局佈置比我想像中簡單
Waiter服務態度一流
食物︰好味
價錢︰不便宜哦@@

會否再去,有人請可以考慮一下。
2007-04-08 9 瀏覽
上兩星期剛開業的意大利菜, 總店係日本~ 由於呢排多人請食飯,所以已經食o左兩次,兩晚食得好開心~~ 綜合兩晚dishes 如下-Appertizer:番茄blue mussel - 好嫩好鮮甜~ 個汁少少酸幾開胃Mixed appertizer (architoke, fig & ham, octopus carpaccio, tomato & cheese) - 個人覺得每樣都好出色,友人覺得無花果火腿同八爪魚一流白酒煮蜆- 大大隻蜆都好嫩無沙!正~ 蜆係中國貨但係未食過o甘鮮o既中國蜆囉!Tuna carpaccio - 呢個tuna 新鮮,伴碟o既連枝水欖有點睛之效~Seafood soup - 似broth o甘唔杰,不過好鮮!1st course:有機蒜頭辣椒意粉- 個人覺得好好味,意粉好咬口,蒜味慢慢帶出越咬越有~ 不過因為係有機o既關係,意粉比較硬身,可能唔係個個都接受到囉小龍蝦櫻桃番茄意大利粉- 意粉好咬口,個人覺得反而唔夠蒜頭辣椒意粉甘能夠突現到簡單美與味Main course:燒黑豬扒- 非常香非常嫩!近乎入口即溶~ 燒肉眼扒- 個人唔食牛無試…不過同行
上兩星期剛開業的意大利菜, 總店係日本~

Appertizer:

1st course:

Main course:
燒黑豬扒- 非常香非常嫩!近乎入口即溶~
燒肉眼扒- 個人唔食牛無試…不過同行者話好味過MortXX!
炭燒原條Seabass - 同行者無諗過亦無試過西式煮法條魚都可以o甘鮮o甘滑o既!加少少pesto sauce 更加可以帶出條魚o既鮮味~

甜品有:
italian gelato - basil 味o既: 特別得o黎唔識形容,不過幾好食,個味好清新~ tomato 味: …幾得意,唔識形容,不過應該唔係個個接受到~ vanilla 味: 好滑!
blueberry cheesecake - 味道唔太濃不過食到造餅人o既誠意~
blueberry 千層酥- 好酥化,亦唔會過甜,唔會感覺太膩~
bailey's mousse cake - 食味無cheesecake o甘膩,亦有bailey's 味慢慢滲出o黎