2018-08-05 887 瀏覽
今天修剪頭髮之後。在觀塘APM的Tom N Toms Coffee吃Bunch。全新推出芝士焗腸螺絲粉,雖然份量不算太少及有點內冷外熱,但是無損螺絲粉的味道。不僅有芝士的味道,今期有Wanna One出道一週年的杯套,但是太多新的男女團出道。很難分別那一隊,有一些歌曲名稱聽過,但是很久,未能記得名稱。當中有Blackpink的DDU-DU-DDU-DU及SISTAR的So Cool。不加Cream的Mocha非常原汁原味。
。很難分別那一隊
,有一些歌曲名稱聽過,但是很久
,未能記得名稱
。當中有Blackpink的DDU-DU-DDU-DU
2018-08-05
$67 (其他)
  • 限定菜色,雜莓乳酪吐司
2018-07-01 1208 瀏覽
在韓國,真正會售賣韓國「雪奶冰」甜品的食店,大多數會是咖啡店,而很少會是韓式炸雞或烤雞店。上年年尾我跟隨家人,去到韓國首爾旅行的時候,就在「南怡島」島上的韓式咖啡店裡面,吃到第一道正宗韓國風味的「雪奶冰」甜品。但是我從首爾回到香港,再上門幫襯香港的韓式咖啡店的時候,卻怎樣尋找,也找不到韓國「雪奶冰」甜品的身影,「雪奶冰」最後跑了去韓國烤雞店「GoXXne Chicken」那裡去。至於韓國的咖啡店,我亦發現韓國地道的正宗咖啡,其實不是你我想像中那麼甜,咖啡味道甚至可以說是無法解釋,破解的苦澀。我上次在沙田「新城市廣場」分店的韓國咖啡店「Tom N Toms Coffe」,飲過一杯名為「美式咖啡」的飲品。結果我發現所謂的「美式咖啡」,「美式咖啡」味道其實根本與「齋啡」、「黑咖啡」沒有任何分別。結果我飲過苦澀的「美式咖啡」,上了那寶貴一課後,就不敢再亂飲「美式咖啡」了。更離奇的是在我幫襯完沙田分店「Tom N Toms Coffee」之後,沙田分店的「Tom N Toms Coffee」竟然宣告結束營業。先旨聲明,我在沙田分店的「Tom N Toms Coffee」的食評裡面,最後不是給負評

更離奇的是在我幫襯完沙田分店「Tom N Toms Coffee」之後,沙田分店的「Tom N Toms Coffee」竟然宣告結束營業。先旨聲明,我在沙田分店的「Tom N Toms Coffee」的食評裡面,最後不是給負評的。

後來我再在觀塘「創紀之城五期」「a.p.m」逛街的時候,再次給我無意中發現了,觀塘分店的「Tom N Toms Coffee」。觀塘分店的「Tom N Toms Coffee」,店舖檯櫈擺設仍然跟沙田分店沒有太大分別。

觀塘分店「Tom N Toms Coffee」的檯櫈,多得幾乎擺出食店的店外,但是我偏偏想重溫,昔日在沙田分店「Tom N Toms Coffee」感受韓式咖啡店的氣氛。

但是上次沙田「Tom N Toms Coffee」那杯,味道苦澀有如「黑咖啡」的「美式咖啡」,就算你出錢請我再飲一次,我都只能雙手交叉在胸前,婉拒你的好意。

今次我在觀塘分店的韓國咖啡店「Tom N Tom Coffee」裡面,「Tom N Tom Coffee」這咖啡店既沒有「雪奶冰」甜品提供,我唯有從「Tom N Toms Coffee」餐牌裡面苦苦搜尋。

結果我終於在「Tom N Toms Coffee」餐牌裡面,找到了另一杯甜味的沙冰飲品,飲品名稱叫做「芒果乳酪沙冰」。「Tom N Toms Coffee」的「芒果乳酪沙冰」,外形或許會跟尖沙咀「GXXm Pancake & Cafe」的沙冰很相似。

但是「Tom N Toms Coffee」「芒果乳酪沙冰」的味道則比「GXXm Pancake & Cafe」的沙冰甜得很多。

甚至觀塘分店「Tom N Toms Coffee」的吐司食品「蜂蜜芝士吐司」,「蜂蜜芝士吐司」的味道,都比我上次在沙田分店「Tom N Toms Coffee」吃過的「蜂蜜奶油吐司」甜美得多。

但是明明觀塘分店「Tom N Toms Coffee」樓面的裝修設計風格,跟已結業沙田分店的「Tom N Toms Coffee」相差無幾,為什麼觀塘分店的「蜂蜜芝士吐司」味道,竟然會比沙田分店的「蜂蜜奶油吐司」甜美得這麽多的?

另一方面,觀塘分店「Tom N Toms Coffee」的「芒果乳酪沙冰」,「芒果乳酪沙冰」的芒果甜味是貫徹始終,整杯沙冰的芒果甜味由杯面到杯底,都能造到十分平衡,芒果甜味不會「虎頭蛇尾」。

「Tom N Toms Coffee」的吐司食品情況也都很相似,由於「蜂蜜芝士吐司」表面都幾乎裡芝士所覆蓋住,再淋上一大片蜂蜜之後,「蜂蜜芝士吐司」每一啖都充滿了蜂蜜的甜味,跟芝士的香濃味。

至於觀塘「Tom N Toms Coffee」的「芒果乳酪沙冰」,雖然觀塘「Tom N Toms Coffee」「芒果乳酪沙冰」表面沒有噴上忌廉,但是觀塘「Tom N Toms Coffee」「芒果乳酪沙冰」仍能飲到濃厚的芒果甜味。

我甚至可以說,「Tom N Toms Coffee」「芒果乳酪沙冰」的甜味以及沙冰的口感,就算硬是把「芒果乳酪沙冰」,充當韓式的「雪奶冰」甜品,用匙羹來享用「芒果乳酪沙冰」應該也不成問題。
芒果乳酪沙冰(大)

觀塘「Tom N Toms Coffee」「芒果乳酪沙冰」冰粒經過飲管直入我的口中,「芒果乳酪沙冰」沙冰粒在飲用過程中,完全沒遇上過阻塞,「芒果乳酪沙冰」味道甜美之餘,我還感到芒果甜味不太過火的感覺。

至於「Tom N Toms Coffee」的「蜂蜜芝士吐司」,「蜂蜜芝士吐司」的蜂蜜甜味,比起沙田分店的「蜂蜜奶油吐司」,絕對有過之而無不及。

觀塘分店「Tom N Toms Coffee」廚房好像一早已經為「蜂蜜芝士吐司」,預先切割好若干份量,才放到餐碟上面,再端出來給我品嚐。

加上「蜂蜜芝士吐司」表面灑滿了芝士跟蜂蜜,所以「蜂蜜芝士吐司」幾乎每一口,我都可以吃到蜂蜜跟芝士的甜味,而且吐司烤焗出來的口感效果不會太硬,所以咀嚼「蜂蜜芝士吐司」過程比「蜂蜜奶油吐司」輕鬆得多。
蜂蜜芝士吐司

而且「蜂蜜芝士吐司」每一格吐司之間,都隱約地可以拉出若干份量的芝士拉絲,這些芝士拉絲是我之前,在沙田分店「Tom N Toms Coffee」試食「蜂蜜奶油吐司」時做不到的事。

拿上次在沙田分店「Tom N Toms Coffee」來個比較,觀塘分店無論是麵包「吐司」,抑或是飲品,都是觀塘分店「Tom N Toms Coffee」的吐司跟「芒果乳酪沙冰」,造得比沙田分店來得好。

或許是我上次食評,以「美式咖啡」的苦味來比喻美國政治困境來得貼切吧,我覺得今次以觀塘分店的「芒果乳酪沙冰」跟「蜂蜜芝士吐司」,再跟美國近況作個比較的話,美國將來還未至灰暗一片吧,大不了像二戰後的德國,全國人民慘被「柏林圍牆」「一分為二」吧?

作為一個曾經在求學時期,修讀過中國歷史跟西方歷史的我,我早已經在歷史書裡面看過,知道德國經歷第二次世界大戰的蹂躪,慘遭「反社會人格障礙」跟「法西斯主義」殘害,沒有比人會比他們更了解和平的重要性。

同樣地,我經過嘗試沙田分店「Tom N Toms Coffee」「美式咖啡」的苦楚之後,經一事長一智,才知道「美式咖啡」跟「黑咖啡」沒有分別,不是一般人能夠適應的味道,飲觀塘分店「Tom N Toms Coffee」甜味的「芒果乳酪沙冰」才是正道。
2018-05-15
$82 (宵夜)
芒果乳酪沙冰(大)
2018-05-31 864 瀏覽
Tom N Toms 響韓國開到成行成市,cafe 超好坐又舒服又靜,次次去親果面都流連忘返。香港開咗Tom N Toms, 我都係第一次去食。當然叫返 my favourite, 焦糖奶油吐司啦! 上次喺韓國食過已經念念不忘,今次終於有機會再食啦! 粒粒麵包焗得好香脆,外邊金黃內裏酥軟。Cream就夠晒幼滑,用來點麵包一流呀!焦糖唔會太甜,配襯得幾好。總括嚟講,味道同韓國嗰邊食係一樣㗎!佢都幾犀利喎,唔同地方都可以維持同一個 standard, 麥當當都未必得啦⋯⋯

2018-05-13 705 瀏覽
星期六晚出席朋友的婚宴,來到了觀塘。但因為距離嘅時間太早,所以先到APM坐坐。但度度都排滿長隆,冇一間店比較少人。最後揾到Tom N Toms,可能晚飯時間,所以飲咖啡的人不多,點了一杯水蜜桃冰茶,下單到送茶的過程不到2分鐘, 10分有效率。冰茶甜到和酸度剛好,所以入口幾開胃消滯。其實仲想食個多士,但因為一陣間去食晚飯,所以只好留待下一次。一坐就坐左差唔多一個鐘,都冇好迫人,店員都好好冇趕我走,hea下十分不錯👍🏻

2018-05-12
下午茶
  • 水蜜桃冰茶
2018-05-12 523 瀏覽
夏天鬼咁熱...😐真係要搵番啲又解渴又好飲既野頂住本身都係諗住搵番啲周街都係既台式飲品舖求其買番杯解渴算但咁岩行街經過呢間tom n toms coffee有幾款新出既沙冰系列於是就買杯試下🤔🤔今次買既呢杯係原味雖然果陣無乜人但係都要等左陣先有得飲收到杯沙冰涼陣陣第一啖已經覺得好消暑👍🏻👍🏻而且幾好飲唔會太甜但係乳酪味又好出唔會唔知自己飲緊啲咩唯一就係佢啲冰太大舊一黎溶唔切二黎啲乳酪唔可以完全流入啲冰如果可以打碎啲應該會更好下次會試佢個芒果味😚
夏天鬼咁熱...😐
一黎溶唔切
二黎啲乳酪唔可以完全流入啲冰
如果可以打碎啲應該會更好
下次會試佢個芒果味😚
係APM夜晚唔知食咩好,同妹妹行行下去左Tom n Toms,好耐之前係沙田食過2次,感覺都唔錯。係澳門都特登去Tom n Toms 食tea,澳門嘅Tom n Toms不但多分店,而且我地去個間有2層,好大間之餘環境好好。香港有土地問題就唔洗諗,不過感覺上香港店好食d,見咁耐冇去又去食下。墨西哥雞肉薄餅配水蜜桃冰茶($60)Tortilla PizzaPizza有🧀Cheese • 🐣雞肉粒,同蕃茄醬做底,味道都還可以嘅,不過明顯墨西哥🇲🇽風情不足。最中問題薄餅係超薄底Pizza🍕薄到有d過份🤔加上上面嘅材料好濕🤨令成個Pizza都濕腍腍😅真係試一次就夠了,去Toms n Tom都係乖乖叫番toast🍞啦蜂蜜芝士吐司($55)Honey Cheese Bread🕰相距年幾左右,草根再一次去食呢個蜂蜜芝士吐司🧀🍯🍞,表面仍然加左大量芝士,而且仲拉到絲,兩塊厚多士中間夾左層芝士,加埋蜂蜜🍯仍然係好食嘅😋~不過感覺上冇第一次食咁驚喜🍴中間個層芝士好似冇第一次食咁多,同埋如果蜂蜜多d就更好啦✌🏻叫套餐有埋野飲,叫左水蜜桃冰茶🍑估唔到唔係淡而無味嫁,唔會太甜,水蜜桃🍑味都幾突出,飲落好清新🙌🏻

墨西哥雞肉薄餅配水蜜桃冰茶($60)
Tortilla Pizza

墨西哥雞肉薄餅

蜂蜜芝士吐司($55)
Honey Cheese Bread

蜂蜜芝士吐司

叫套餐有埋野飲,叫左水蜜桃冰茶🍑
估唔到唔係淡而無味嫁,唔會太甜,水蜜桃🍑味都幾突出,飲落好清新🙌🏻重要係熱辣辣天氣下飲🌞舒服哂~
水蜜桃冰茶
水蜜桃冰茶
2018-04-12 405 瀏覽
Tom N Toms 都唔係第一次食,之前係沙田開就走左去食,都好耐之前啦,APM都開左好耐但一直未有去幫襯,不過有啲細間蜂蜜蒜泥吐士 $50(單點)黎得呢到梗係為左佢既”蜂蜜吐士”啦,之前食芝士,今次就試下蒜泥,估唔到佢入面都有芝士!咸中帶甜,加上脆面蒜香,簡單但滋味,所以由韓國開到黎香港係有原因夏威夷薄餅 $65(套餐1)另外都叫左個pizza,套餐1包一杯野飲,跟餐飲品揀左普通既檸檬冰茶。佢既pizza係勁薄,好似餅乾咁,食左好似冇食,一向覺得pizza好一般焦糖咖啡湯姆冰樂 $42(中)佢係Tomncinno,即係Tom n Toms既冰樂,有cream既野當然好飲,個人接到甜度比較大,覺得甜度剛好

蜂蜜蒜泥吐士 $50(單點)

夏威夷薄餅 $65(套餐1)

焦糖咖啡湯姆冰樂 $42(中)

• 蜂蜜蒜泥吐司
2018-04-01 272 瀏覽
今天我是這間店的第一位客人,我想應該很少人像我這樣把應該跟人一起分享的甜點類,當作午餐一個人吃掉吧!而且還滿早的說。其實這間店我也是一直很想吃的,但是每次星期六2-3點經過的時候,都滿座,因此這個吃的機會推至今天的開店時間?看到餐牌上的,每款都想吃,怎麼辦的時候,我詢問了店員那一款比較多人叫,就是以上的這款了。其實吃了六塊後感覺已經飽飽,但是不想浪費的我,在那兒硬著肚皮慢慢的吃完,甜甜咸咸的味道,不會不合襯,相反不會因任何一方而感覺膩,加上脆脆的口感,很滿足呢!

當作午餐一個人吃掉吧!
而且還滿早的說。
因此這個吃的機會推至今天的開店時間?
看到餐牌上的,每款都想吃,怎麼辦的時候,
我詢問了店員那一款比較多人叫,就是以上的這款了。
2018-01-06
2018-03-14 315 瀏覽
星期六,約了朋友吃午餐。起床起得早,反正沒有事做,便帶了本書,出門去找間咖啡店坐坐吧!原本是想去star bucks, 但見人很多,還是算了。我想找個安靜的地方看看書,裝裝文藝青年。在apm裡,最後發現了這間韓式cafe。一個客人都沒有,yes!我可以安靜看書了。點了好像是近期才推出的玫瑰鮮奶 中杯 $33。有分玫瑰鮮奶和玫瑰鮮奶咖啡,但放假還是不要再喝那麼多咖啡了。其實玫瑰鮮奶一直都是‘賣飛佛’,可惜連鎖咖啡店一直都不推出這個口味。可能因為只有我一個客人,咖啡制作完畢後,店員竟然親自把飲品拿到我枱面。平常連鎖咖啡店沒有的服務呢!玫瑰味香氣四逸,配上打了泡的甜甜鮮奶,口感香醇,柔滑,像吃甜品一樣。不錯。

在apm裡,最後發現了這間韓式cafe。
一個客人都沒有,yes!我可以安靜看書了。

2018-01-23 507 瀏覽
行街行到累累地,經過呢個又無乜人喎,試下先。試左個限定柯華田味,幾濃味,吐司小小脆,原本有cream架,但本人最怕食難食既cream, 直接走左就最好,又唔會影響本身味道,咖啡一般,不過不失。
行街行到累累地,經過呢個又無乜人喎,試下先。
2017-10-28 1074 瀏覽
收工唔係好肚餓,行左轉觀塘都唔知食咩好,星期五晚度度都人山人海,見到呢間咖啡店有位,又俾佢個牛角包廣告吸引住,就入去試下。餐廳都係賣輕食、厚吐司、咖啡飲品等輕食為主。兩個人點左杯蜜桃冰茶、一杯紅豆牛奶、一個夏威夷薄餅再加個火腿芝士牛角包。本想叫多個蜂蜜多士,但店員哥哥話可以食住先,唔夠食再拎張單去叫,有9折,良好服務,讚紅豆牛奶好飲,面層好foamy,唔會太甜,好潤。薄餅好食,超多芝士拉絲,超薄餅底好脆口,味道好但其實係唔飽肚熱辣辣芝士火腿牛角包,正!最後忍唔住點多個。埋單$146,好味抵食!

紅豆牛奶好飲,面層好foamy,唔會太甜,好潤。
夏威夷薄餅

芝士牛角包

夏威夷薄餅
芝士牛角包
2017-08-23 1208 瀏覽
朋友說想去咖啡店坐,推薦這家韓國餐廳,繁忙時間去,由於餐廳座位少,等了大約三十分鐘。士多啤梨乳酪沙冰$42,另加$4忌廉,味道過得去,頗甜忌廉玉米牛薄餅$50,薄餅底幾脆,分量不算大,我們五人一起吃夏威夷薄餅$50味道一般,玉米牛薄餅比較好吃蜂蜜奶油吐司,有香郁的玉桂香,大家一掃而空,好吃蜂蜜蒜泥吐司,味道不算突出順帶一提,咖啡廳服務不錯,食物到會送到餐桌*我們人多,買單分幾次買,因為憑單有9折優惠
士多啤梨乳酪沙冰$42,另加$4忌廉,味道過得去,頗甜
夏威夷薄餅$50
味道一般,玉米牛薄餅比較好吃

蜂蜜奶油吐司,有香郁的玉桂香,大家一掃而空,好吃
蜂蜜蒜泥吐司,味道不算突出

順帶一提,咖啡廳服務不錯,食物到會送到餐桌

*我們人多,買單分幾次買,因為憑單有9折優惠
  • 蜂蜜奶油吐司
2017-08-20 766 瀏覽
Tom n Toms Coffee係韓國好出名,係人氣高企的連鎖咖啡店。係韓國試過非常正。今日經過APM,當然要試一試啦。點了四重奏。一次過可以品嚐四種口味。下圖最上的一個是蜂蜜奶油,奶油幾高,配上士多啤梨醬,賣相好吸引,睇見已想食。最上的第二個是蜂蜜芝士,上碟時,芝士香撲鼻,熱騰騰,吐司焗至金黃色,有小小焦,這個很美味,所以再encore一個。接著第三個是朱古力奶油,愛朱古力的我,這個也挺不錯。最下的一個是蜂蜜蒜泥,蒜香味重,絕不比其餘三個遜色。我們encore 的蜂蜜芝士

點了四重奏。一次過可以品嚐四種口味。

接著第三個是朱古力奶油,愛朱古力的我,這個也挺不錯。

最下的一個是蜂蜜蒜泥,蒜香味重,絕不比其餘三個遜色。

我們encore 的蜂蜜芝士

😛need a cooler under the heat and came across #tomstoms .😶tried their earl grey tea with cheese too the tea is nice and strong but the milk top is a bit grainy and not smooth.. .😋5/10 good tea but bad cheese top .💰$32#vaneatery#vaneatkwuntong #vaneatdrink #munches #hktopcitybites #hangout #timeouthongkong

💰$32
#vaneatery
#vaneatkwuntong
2017-07-24 543 瀏覽
韓國人真係好中意飲咖啡,而Tom n Toms係韓國出名既程度有如香港starbxxks/pacifxx coffee 1樣,但見香港開左一段時間之後好似已經無乜人,所以決定去試下佢蜂蜜奶油吐司呢個我之前係韓國試過覺得好好味,所以今次就會下佢,佢同記憶既味道係1樣架,d cream甜而不漏,食既時候將cream茶滿吐司個外皮,每1啖都食到蜜糖,cream同淡淡既肉桂味飲品我揀左韓妹最中意既Americano,大爺飲既係芒果乳酪沙冰,味道其實同韓國依舊無乜分別

2017-07-22