2023-09-18 25 瀏覽
上星期喺K11行街嘅時候已經見到Tiramisu’s Lab,外型係一個正方形盒仔非常特別,不過當時實在太飽所以無食到。今日竟然俾我中環街市又見到Tiramisu’s Lab,今次要食夠兩個味道!- Tiramisu’ 1960” Classic 果然係來自意大利嘅家傳秘方,做法非常正宗👍🏻。餐廳用咗原隻蛋黃同馬斯卡彭芝士,所以質感特別香滑,忌廉食落好輕盈。另外咖啡味唔會太濃,就算唔飲咖啡嘅女友都覺得好味道👍🏻- Pistachio Misu 入口香滑creamy,開心果味勁濃,面頭亦灑上開心果粒,口感更豐富。其他味道嘅tiramisu都好吸引,例如泰式椰香芒果或者香蕉太妃派😍。除咗一人份量嘅tiramisu之外,餐廳亦有賣六人份量嘅tiramisu同生日蛋糕。

Tiramisu’ 1960” Classic

- Tiramisu’ 1960” Classic

- Pistachio Misu

2023-09-09
Tiramisu’ 1960” Classic
Pistachio Misu
👌🏻假日同朋友係中環街市行左一圈,發現呢到開左唔少特色甜品、飲品店,其中呢一間甜品店專賣 Tiramisu,售有各種味道,而每盒既 Size 大概手掌咁大,食左都無咁有罪惡感,一次掃走 4 款味道試一試 😆😆👅 1960”經典提拉米蘇 ( $ 48 )黎到點都要試 Classic Style~ 順滑忌廉包圍住層層疊疊既鬆軟蛋糕,表面鋪滿可可粉。入口即融,口感細膩柔軟,咖啡味比較突出,朱古力味道則較為輕薄,整體偏甜 🦋👅 開心果米蘇 ( $ 56 )味道比較新奇,忌廉之上灑上粒粒開心果碎,係食 Tiramisu 既時候,同時可以感受到淡淡既開心果味,Nice try~ 😇👅 奥利奥米蘇 ( $ 52 )曲奇愛好者必試❗️呢份甜品有濃濃既曲奇風味,配合幼滑忌廉食用,真係令人欲罷不能 🤤🤤👅 泰式椰香芒果米蘇 ( $ 52 )估唔到 Tiramisu 都可以同泰式甜品做一個 Fusion 🌞 一盒有數片芒果係頂,既有芒果椰香,又有Tiramisu 蛋糕既軟脆餡餅口感,間唔時仲會咬到幾條椰絲,口感、味道都好豐富 🥰 ▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️Tiramisu' Lab (中環)📍中環皇后大道
👌🏻

👅 1960”經典提拉米蘇 ( $ 48 )

👅 開心果米蘇 ( $ 56 )

👅 奥利奥米蘇 ( $ 52 )

👅 泰式椰香芒果米蘇 ( $ 52 )

Tiramisu' Lab (中環)
📍中環皇后大道中93號中環街市1樓112號舖
2023-09-11
  • 奥利奥米蘇
  • 開心果米蘇
2023-09-14 21 瀏覽
此店主打外賣,各款 tiramisu 精緻,份量剛好,一個人吃也不會覺得太多。用上盒子裝的設計,tiramisu不會食到一半便塌下,具心思。Classic Tiramisu - 用上古老配方,cream 充滿奶香之餘又軟滑,咖啡酒滲透底層的 lady finger 夠濕潤。Matcha Misu -  面層灑上抹茶粉,充滿著抹茶香氣,中間加入了一層紅豆,非常相襯。Pistachio Misu - 開心果味道濃郁,中間還有開心果碎粒,倍添口感。三款 tiramisu 之中個人最喜歡這口味。

Classic Tiramisu -

Matcha Misu -

Pistachio Misu -

2023-09-06
Tiramisu(提拉米蘇/意大利芝士蛋糕)係全球17大最好味既蛋糕之一,其歷史悠久,係意大利傳統甜品。雖則傳統,但亦衍生左好多唔同做法同口味。Tiramisu Lab係由意大利廚師主理,使用家族添加創新元素製作出傳統及各味新口味既Tiramisu。尺寸有大有細,由單人分量至9吋咁大都有,一個人自私食又得,同人開心share亦得!而且係盒裝,拎返屋企完全唔擔心壓扁,拎住佢行陣街都仲得😆。✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦💰💲2️⃣0️⃣8️⃣✧1960” 經典提拉米蘇 $48✧抹茶提拉米蘇 $52✧開心果提拉米蘇 $56我最鍾意食呢個,有少少開心果粒,而且個味都幾香濃✧泰式椰香芒果提拉米蘇 $52有鮮芒果同椰絲,完全泰國風味,令我又再諗起泰國旅行😎✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦

💰💲2️⃣0️⃣8️⃣

✧1960” 經典提拉米蘇 $48

✧抹茶提拉米蘇 $52

✧開心果提拉米蘇 $56
我最鍾意食呢個,有少少開心果粒,而且個味都幾香濃

✧泰式椰香芒果提拉米蘇 $52
有鮮芒果同椰絲,完全泰國風味,令我又再諗起泰國旅行😎

2023-09-14 33 瀏覽
同朋友去中環街市行街,發現呢度充滿住好多唔同精緻糕點嘅小店!作為Tiramisu控 ,經過見到呢間Tiramisu嘅專賣店嘅時候,就已經被啲Tiramisu小盒子深深吸引住啦!呢到嘅Tiramisu蛋糕出名係用家傳秘方去製造,加入原隻鮮蛋黃混合mascarpone 芝士去打Tiramisu 嘅忌廉,務求令忌廉嘅芝士味更突出,口感更加creamy!材料方面都非常之講究,選料上乘,堅持選用全意大利材料!款式眾多,有啲口味嘅配搭亦非常創新~Pistachio Misu’ 開心果米蘇💰HK$56見到有開心果味咁特別,即刻聽唔住買返個開心果米蘇嚟食!表面充滿開心果碎,啲忌廉都係用開心果蓉混合打成,一食落去就感受到好濃郁嘅開心果香味,入口好順滑!估唔到開心果同Tiramisu都幾夾~Thai Coco Mango Misu’ 泰式椰香芒果米蘇💰HK$52朋友就簡咗呢款充滿泰國風味嘅泰式椰香芒果米蘇,表面有啲椰絲同椰肉做裝飾,中間果層有芒果肉,再配合埋啲芝士忌廉,食落個味道酸酸甜甜,好清新~除咗有Tiramisu 小盒子可以買嚟自私食之外,呢到仲有6人份量同埋唔同尺寸嘅生日蛋糕比人任君選擇!下次有朋

Pistachio Misu’ 開心果米蘇💰HK$56

除咗有Tiramisu 小盒子可以買嚟自私食之外,呢到仲有6人份量同埋唔同尺寸嘅生日蛋糕比人任君選擇!下次有朋友生日果陣買返個嚟幫佢慶祝先~🥳

開心果米蘇
泰式椰香芒果米蘇
2023-09-13
開心果米蘇
泰式椰香芒果米蘇
2023-09-13 25 瀏覽
本人本身係tiramisu愛好者 見到呢間專門店專賣tiramisu 係用全意大利材料製作 完全係零抵抗 佢除咗經典原味仲有好多唔同味道 好吸引!最後買左三款味 分別原味、開心果味同椰子芒果味~ Tiramisu 1960” Classic🇮🇹原味一定係世一 咖啡酒落得剛好 唔會過量 冇苦澀味 而呢個係偏重意大利cheese味 食落餅底濕度剛好 入口慢慢溶化 口感幼滑 真心好creamy! 食完一啖忍唔住就係咁食 好快就KO晒成盒😂😂Pistachio Misu開心果味嘅tiramisu 唔係咁易搵到 開心果完全係有驚喜 香濃開心果蓉同佢個意大利芝士融合得好好 on top仲有開心果碎粒 食落果仁味香滑有口感 推薦比開心果愛好者!Thai coco mango misu 好適合夏天食 芒果清甜令misu更加fresh 食落唔會覺得甜膩

Tiramisu 1960” Classic🇮🇹

Thai coco mango misu

• Tiramisu  1960  classic
  • Pistachio  Misu
2023-09-13 19 瀏覽
中環街市真係開左不少小店,見到有一直想食嘅Tiramisu' Lab,忍唔住買左幾個味🤩✨1960’’ Classic - 食Tiramisu 梗係要食最經典嘅原味,質地好幼滑同濕潤,仲食到好香嘅咖啡酒手指餅,整體幾出色!✨Matcha Misu' - 宇治金時又係我平時幾鍾意嘅配搭,抹茶+紅豆真係絕配,而且唔會太漏,抹茶夠清香🍵✨Thai Misu' - 口味幾獨特,椰香味配上酸酸甜甜嘅芒果蓉,個feel好清新,而且cream cheese裡面仲有椰肉,口感唔錯🥭

2023-09-13 23 瀏覽
又去咗中環街市行市集,經過呢一間Tiramisu專門店,上次經過想試,但實在太飽,今次就買黎試吓。見到寫住用100%意大利食材,呢一下已經好吸引。仲有好多唔同嘅味,例如係泰奶,香蕉。另外仲見到有好多大size嘅蛋糕,可以做生日蛋糕。總共買左三個,外賣返屋企食。$48 Tiramisu' 1960" Classic呢個係最經典嘅味道,馬斯特拉芝士很軟滑,手指餅吸滿咗咖啡,兩者配合得啱啱好。$52Matcha Misu'呢個比較特別嘅味道,好香抹茶味,有少少甘,但又唔會苦,除咗有手指餅之外,仲有抹茶嘅絕配,紅豆。軟糯嘅紅豆,配上抹茶,推介抹茶愛好者試吓新嘢。$52 Oreo Misu'個人最鍾意呢款,因為未食過Oreo味嘅Tiramisu。首先賣相好靚,黑白配唔會太甜,又食到Oreo味。推薦呢一款。又好食,又可以打卡😎。
Matcha Misu'
Oreo Misu'
$52Matcha Misu'
Tiramisu' 1960" Classic
$52 Oreo Misu'
又好食,又可以打卡😎。
其他
Matcha Misu'
Oreo Misu'
Tiramisu' 1960" Classic
2023-09-08 63 瀏覽
我老公一向都好鍾意食Tiramisu,所以每次見親有得賣Tiramisu嘅地方,都好想買來試一試,而今次喺中環街市行街,咁啱經過見到有一間賣Tiramisu嘅舖頭,咁就梗係唔會錯過啦!我哋今次一次過揀咗三個口味,係士多啤梨,抹茶同埋原味Tiramisu,個賣相都幾靚,價錢嚟講都尚算合理,份量嚟講都算唔錯,中環街市嚟講嘅話算係咁!以味道嚟講,都幾有驚喜,平時都係食開原味嘅Tiramisu多,士多啤梨味同埋抹茶都係第一次試!士多啤梨嗰盒仲會有果肉添,幾清新幾fresh!而抹茶味就普通少少,如果佢茶味更濃更加回甘會仲正!平時唔係成日食開濃味嘅抹茶都可以一試嘅!而呢度如果買左tiramisu ge話,可以係中環街市搵位坐住食,唔洗企係度食咁慘!so gooddddd!
2023-09-07 26 瀏覽
同事請食散水餅,Tiramisu Lab 嘅Pistachio Misu。面層係少許開心果碎和忌廉,中層應該係開心果味 mascarpone cheese,底層係 咖啡手指餅。我覺得不論開心果味、芝士味和咖啡味都不明顯,但味道非常甜,食吃半份便放棄。

2023-09-07
2023-09-06 43 瀏覽
知道中環街市前陣前新開了一間Tiramisu專門店,公司就在中環街市旁邊當然要去試一試。店裡的Tiramisu沿用意大利的家傳秘方,亦是全港首間Tiramisu專門店。每一個蛋糕用小盒子裝著外形美觀,而且味道選擇很多。我選了經典口味、開心果味和士多啤梨味,買回家一家人可以開心share。我個人最喜歡開心果味,開心果打成蓉味道非常濃郁。全部Tiramisu口感都很幼滑,士多啤梨味內有片片果肉,增加一點酸味。不要以為正宗的Tiramisu就會很貴,每一個都只是大約港幣五十,很適合工作勞累的香港人在繁忙工作中來一點甜。

2023-08-18
外賣自取
本人其實非常鐘意食Tiramisu ,不過要搵到好食的Tiramisu 其實都有難度,雖然Tiramisu 看似自己在家中都可以整到,但其實要整得好食都不容易最近見到中環街市新开咗一間專賣Tiramisu 的鋪頭,意大利人的老闆仲要講明是自己媽媽傳下來的做法,而且仲有很多不同口味可以選擇,咁作為Tiramisu 愛好者的我梗係要試吓今次試了他們最經典的原味,老闆會在表面加多一層可可粉,新鮮加的可可粉沒有因為濕氣黐住,食落口感會再好啲買完之後急不及待就在food court坐低食,食落超級幼滑,而且中間的蛋糕完全吸收晒咖啡液,咖啡味和cream完美結合,食落反而冇咁滯,不過因為中間是蛋糕,所以食落會比平時食的再濕潤少少,未必每一個人都鐘意下次會試埋其他味道🤤🤤以上均是我個人觀感,每個人嘅口味各有不同,所以末必同每個人嘅用餐感覺一樣,如有不同,敬請見諒。

下次會試埋其他味道🤤🤤

2023-09-06 19 瀏覽
今晚與友人吃完晚餐,想着到那兒吃甜品好呢,經過中環街市,發現開了一間意大利Tiramisu 的專門店,由於我和朋友都對Tiramisu非常喜愛,所以一看見就像傻了一樣,一定要買來吃,我們一共買了三款口味(Classic, matcha, strawberry)。首先當然要試個傳統啦,香滑質感唔錯,有彈性入口圓滑,咖啡味有但不算特出,個人覺得濃度不夠,整體來說做到層次分明。之後就試個抹茶味啦,這個質感比傳統細緻幼滑,茶味充足,after taste 沒有苦澀味,有機會可能因為先食了傳統味,味道較強於是抵消了matcha 味的澀味。最後就試 Strawberry 看看是否能令口腔回復清新,食落口發現又幾多士多啤梨喎,而且質感更加creamy,感覺有些像吃緊士多啤梨gelato😄,口氣即刻清新晒。我個人覺得還是傳統較好吃,因為我個人一向比較傳統啊🤭🤭
我個人覺得還是傳統較好吃,因為我個人一向比較傳統啊🤭🤭
2023-09-04 31 瀏覽
最近在中環街市見到一間意大利芝士蛋糕專賣店叫「tiramisu' lab」!上網搜尋資料,得知這是由意大利人主理的甜品店,而且用上了他們家族傳統的配方,有別於坊間的意大利蛋糕,熱愛甜品的我當然要試試有什麼分別啦!我買了三款口味,包括芒果椰子味、士多啤梨味和oreo味首先是芒果椰子味。當我拿起這款芝士蛋糕時,我立刻被它的外觀所吸引。蛋糕上覆蓋著新鮮的芒果塊和椰子絲,看起來非常誘人。我第一口嘗試,芒果的酸甜味和椰子的香氣在口中融合,給我帶來了一種清新、夏日的感覺。芝士的質地非常細膩,入口即化,令人陶醉。整體來說,這款芒果椰子味的芝士蛋糕非常美味,完美地結合了水果的清爽和芝士的絲滑。接下來是士多啤梨味。士多啤梨是我的最愛,所以我對這款口味非常期待。當我品嘗第一口時,我立刻被它的濃郁水果味所征服。新鮮的士多啤梨與芝士的搭配非常完美,士多啤梨的酸甜味平衡了芝士的濃郁口感。每一口都帶來一種輕盈和水果的清甜感,讓我感到愉悅和滿足。這款士多啤梨味的芝士蛋糕絕對是我最喜歡的口味之一。最後是oreo味。我對這款口味充滿了好奇,因為我喜歡oreo餅乾的巧克力味。當我品嘗第一口時,我被它的濃郁巧克力味所震撼。

我買了三款口味,包括芒果椰子味、士多啤梨味和oreo味

最後是oreo味。我對這款口味充滿了好奇,因為我喜歡oreo餅乾的巧克力味。當我品嘗第一口時,我被它的濃郁巧克力味所震撼。這款芝士蛋糕融合了經典的oreo餅乾和香滑的芝士,創造出一種口感豐富的體驗。每一口都充滿了巧克力的香氣和奶油的絲滑口感,令人欲罷不能。這款oreo味的芝士蛋糕完美地滿足了我的巧克力愛好,絕對是一個不容錯過的選擇。

總的來說,我對在「tiramisu' lab」購買的這三款意大利芝士蛋糕非常滿意。無論是芒果椰子味、士多啤梨味還是oreo味,每一款都展現了他們獨特的風味和口感。這家店的芝士蛋糕質量非常高,每一口都讓人感到驚喜和滿足。如果你是芝士蛋糕愛好者,我強烈推薦你去嘗試一下「tiramisu' lab」的美味之作。
最近在中環街市行街見到想試很久了的tiramisu專門店Tiramisu' Lab!他們家的tiramisu來自意大利家傳秘方,加入原隻蛋黃和mascarpone芝士🇮🇹 Bellofood當刻立馬買了三款口味回家品嘗!我買了1960" 經典口味 ($48)、開心果味 ($56)和士多啤梨味 ($52)🍰 個人最喜歡原味,他比平時的tiramisu更重芝士香味,口感非常幼滑,而且店員是下單後即場加可可粉的喔🍫而開心果和士多啤梨味口感較creamy,但又不會太膩~很喜歡他有一片片士多啤梨果肉,果味超濃郁的🍓😋