2021-12-15
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻♀️🙆🏻♀️🙆🏻♀️🙆🏻♀️最鍾意星期三晏晝放假嘅我今日就搵咗間喺西營盤嘅「The Third Bakery」食個靚lunch💃🏻 呢度裝修寬敞舒適,有好多好特別嘅中式擺設🏺🖼 睇埋menu先知原來佢係一間食fusion菜嘅Cafe💁🏻♀️⭕️ 香煎龍蝦、蝦米油、虎蝦意大利麵用咗我最鍾意嘅linguine😍 加咗比較中式嘅蝦米油同蝦籽粉令到味道更加香,估唔到咁樣又幾夾喎🍝龍蝦虎蝦嘅份量一啲都唔孤寒,特別鍾意佢嘅龍蝦,肉質鮮甜爽口🦞🤤⭕️ 即焗牛角包窩夫、榛子醬、雪糕比起普通嘅窩夫我更鍾意呢一種用牛角包夾成嘅窩夫🥐🧇酥脆嘅口感更加有層次,無咁易食到好滯,牛油味更香🧈配埋藍莓、紅桑子、榛子醬同雪糕一齊食,呢啲配搭無得輸😌⭕️ 雪糕咖啡Affogato將濃縮咖啡倒落個雪糕度嗰下好爽😎雪糕嘅甜好好咁平衡咗咖啡嘅苦澀,多咗一份順滑更易入口,可以醒神又可以當甜品☕️🍨⭕️ 抹茶拿鐵Matcha Latte 🧊抹茶味濃但又唔會太苦,甜度啱啱好😛
好食指數: 🙆🏻♀️🙆🏻♀️🙆🏻♀️🙆🏻♀️
⭕️ 香煎龍蝦、蝦米油、虎蝦意大利麵
⭕️ 即焗牛角包窩夫、榛子醬、雪糕
⭕️ 雪糕咖啡Affogato
⭕️ 抹茶拿鐵Matcha Latte 🧊
抹茶味濃但又唔會太苦,甜度啱啱好😛