邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️最鍾意星期三晏晝放假嘅我今日就搵咗間喺西營盤嘅「The Third Bakery」食個靚lunch💃🏻 呢度裝修寬敞舒適,有好多好特別嘅中式擺設🏺🖼 睇埋menu先知原來佢係一間食fusion菜嘅Cafe💁🏻‍♀️⭕️ 香煎龍蝦、蝦米油、虎蝦意大利麵用咗我最鍾意嘅linguine😍 加咗比較中式嘅蝦米油同蝦籽粉令到味道更加香,估唔到咁樣又幾夾喎🍝龍蝦虎蝦嘅份量一啲都唔孤寒,特別鍾意佢嘅龍蝦,肉質鮮甜爽口🦞🤤⭕️ 即焗牛角包窩夫、榛子醬、雪糕比起普通嘅窩夫我更鍾意呢一種用牛角包夾成嘅窩夫🥐🧇酥脆嘅口感更加有層次,無咁易食到好滯,牛油味更香🧈配埋藍莓、紅桑子、榛子醬同雪糕一齊食,呢啲配搭無得輸😌⭕️ 雪糕咖啡Affogato將濃縮咖啡倒落個雪糕度嗰下好爽😎雪糕嘅甜好好咁平衡咗咖啡嘅苦澀,多咗一份順滑更易入口,可以醒神又可以當甜品☕️🍨⭕️ 抹茶拿鐵Matcha Latte 🧊抹茶味濃但又唔會太苦,甜度啱啱好😛
邪惡指數: 🐽🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

⭕️ 香煎龍蝦、蝦米油、虎蝦意大利麵

⭕️ 即焗牛角包窩夫、榛子醬、雪糕

⭕️ 雪糕咖啡Affogato

⭕️ 抹茶拿鐵Matcha Latte 🧊
抹茶味濃但又唔會太苦,甜度啱啱好😛
2021-12-13 36 瀏覽
🥯The Third Bakery 🔍西環東邊街40號金石樓地舖-----去唔到旅行,個人真心悶到就來發霉。唯一嘅安慰就係好在香港有好多好靚嘅coffee shop,每個星期去一間打下卡,總算令生活冇咁沉悶沒趣😛。.是日打卡點就係位於西營盤地鐵站附近斜路上嘅呢一間湖水綠文青Cafe🤳。.雖然佢哋主打烘焙食物,但係餐牌亦有唔少主食,午市時間仲有包埋餐湯同埋飲品,價錢acceptable。.🥄香煎鵝肝·蘆筍·野菌乾瑤柱意大利飯 ($148)🍽All day breakfast ($138)🍎即焗法式蘋果批($78).兩款主食顏值都不錯,意大利飯融合中西元素,擺放喺煲仔飯嘅器皿內,玩味十足,打卡一流。而All day breakfast則有脆煙肉、大啡菇 車厘茄,德國腸、有機菜、炒蛋、焦糖窩夫🧇等等嘅食材,炒蛋幼滑,大啡菇濕潤多汁,加上有鹹香濃濃嘅脆煙肉,整體不錯,豐富飽肚,配上一杯cappuccino☕️,愜意休閒。雖然主食顏值吸引,但要說味道,還是他們的甜品更出色,蘋果批表層酥鬆脆口,🧈牛油香氣馥郁,底層則是一片片熟透嘅香甜蘋果肉,熱辣辣嘅批加埋凍冰冰嘅雲呢拿雪糕,冰火兩重,酸甜並存,令每
🥯The Third Bakery
🔍西環東邊街40號金石樓地舖
-----

🥄香煎鵝肝·蘆筍·野菌乾瑤柱意大利飯 ($148)
🍽All day breakfast ($138)
🍎即焗法式蘋果批($78)

雖然主食顏值吸引,但要說味道,還是他們的甜品更出色,蘋果批表層酥鬆脆口,🧈牛油香氣馥郁,底層則是一片片熟透嘅香甜蘋果肉,熱辣辣嘅批加埋凍冰冰嘅雲呢拿雪糕,冰火兩重,酸甜並存,令每一粒味蕾都感受到滿滿刺激🥧。

-----
👶🏻B仔整體評價:7.7/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔服務評分:7.5/10個👍🏻
👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:7.5//10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:7.5/10個👍🏻
2021-12-12 15 瀏覽
又嚟到西營盤呢間Cafe😝以架佢變左主打Fusion 菜今次就試下佢個lunch佢而家做緊promotion添只要叫mains加$48 upgrade做set再加$1就可以享受甜品放題 好正~餐湯南瓜湯有淡淡嘅南瓜味🎃飲落幾清甜~小食炸蟹鉗外脆內軟外皮食落脆卜卜內餡係熱辣辣嘅蟹肉幾好味😋鮑汁炆鮑魚乾瑤柱野菌意大利飯好特別嘅意大利飯佢用煲仔飯嘅瓦煲裝住好有香港特色🇭🇰Risotto食落好creamy有兩大粒鮑魚食落煙煙韌韌😄加上鮑汁嘅香味 幾正烤大啡菇意大利黑松露煙三文魚扁意粉真係有好多菇意粉仲有黑松露嘅香味😍配有好多醬汁同埋煙三文魚食落感覺好香~Americano有濃郁嘅咖啡香味☕️冇加糖都好易入口~甜品放題係我最期待嘅$1甜品放題有唔同款式嘅pancake🥞同窩夫選擇~焦糖杏仁pancake有一大舊雲呢拿雪糕🍦同 D cream係pancake面雪糕香甜🥰 Pancake幾鬆軟🥞仲有杏仁脆脆同埋香甜嘅焦糖伴碟🥰雪糕脆脆窩夫同樣有雪糕🍦同埋cream係窩夫面呢隻窩夫類似酥餅幾酥脆 食落幾香甜餐廳老闆同埋職員嘅服務態度好好坐嘅環境好舒服好值得嚟試吓~
又嚟到西營盤呢間Cafe😝
以架佢變左主打Fusion 菜
今次就試下佢個lunch
佢而家做緊promotion添
只要叫mains加$48 upgrade做set
再加$1就可以享受甜品放題 好正~

餐湯

配有好多醬汁同埋煙三文魚
食落感覺好香~

Americano
有濃郁嘅咖啡香味☕️
冇加糖都好易入口~

甜品放題
係我最期待嘅$1甜品放題
有唔同款式嘅pancake🥞同窩夫選擇~

焦糖杏仁pancake

餐廳老闆同埋職員嘅服務態度好好
坐嘅環境好舒服
好值得嚟試吓~

2021-12-12 567 瀏覽
Café非常鄰近西營盤站A出口,數分鐘便到達,應該連晚市也經營。店內裝修有點藝術風格,牆身掛了壁畫,燈泡也十分講究,連食水也用古代酒壺十分獨特。香煎龍蝦、蝦米油、虎蝦偏意粉 - $158香煎半邊龍蝦及三隻大蝦新鮮又彈牙,更去除了蝦腸,十分細心;蝦米油質地比較乾身,不多不少剛剛好,不會偏鹹,均勻拌上偏意粉上,還有惹味的蝦籽粉。東星斑炸魚薯條 - $128東星斑特別鮮嫩爽滑,肉多刺少,炸起來十分鮮甜,不油膩;即叫即炸的啤酒味薯條,酥脆可口,鹹味剛好,酒味不會太突出。蜜糖雞翼 - $60即炸的四隻大雞中翼炸衣特別酥脆,咬開雞肉嫩滑多汁,有甜絲絲的蜜糖味。即焗牛角包窩夫、榛子醬、雪糕 - $70一層層層次分明的牛角包壓成窩夫紋路,咬開特別酥香和有那種牛油香,配甜滋的榛子醬和溫差感的雪糕,好好味。順帶一提,這裡去「捐山窿」公園只需十零分鐘,可乘機拍一些打卡照。旁邊有公共椅子共遊人坐,可能吹著海風和聽聽浪聲,腦海則不禁播著「記憶棉」……
香煎龍蝦、蝦米油、虎蝦偏意粉

即焗牛角包窩夫、榛子醬、雪糕

即焗牛角包窩夫、榛子醬、雪糕 - $70

2021-12-11
2021-12-11 14 瀏覽
首先一入到嚟就俾佢好別致嘅裝修吸引住左地方都幾大空間感夠強唔算好多人所以都坐得幾舒服加$48就有得跟餐有小食同埋湯同餐飲南瓜湯好清甜然後叫咗杯荔枝茶 水果味好濃小食係炸帶子但係佢同平時嗰啲有少少唔同佢比較薄身嘅幾特別幾好食辣酒煮藍青口嗰個辣酒好入味呢個我覺得好得意嘅佢竟然係用煲仔飯個煲去整呢個鮑魚瑤柱松露意大利飯出奇地夾同好食可能都係啲野菌類 呢個好值得推介另外呢個係冬陰功味嘅意粉超級重冬陰功味 最後呢個係土匪爆漿薯條一開頭我以為佢真係會爆漿 原來係佢哋自己調製嗰個味但係我覺得食落去個口感好似薯片
首先一入到嚟就俾佢好別致嘅裝修吸引住左

一開頭我以為佢真係會爆漿
原來係佢哋自己調製嗰個味
但係我覺得食落去個口感好似薯片
2021-12-10 14 瀏覽
今日去位於西營盤的The Third Bakery lunch 。The Third Bakery 是一間cafe , 但店內很多中的擺設,中西融會,很特別🤗,而食物也是中西合璧 😂鮑汁炆鮑魚,乾瑤柱,野菌意大利飯…用中式瓦煲上枱😂不過沒有煲仔飯的飯焦🤪鮑魚彈牙,意大利飯有咬感,不會太淋!醬汁香濃適中!烤大啡菇安格斯漢堡包🍔薯條,啡菇又又大厚身🙈菇味重又多汁;安格斯漢堡同樣都係厚身,牛味重!星期一至五,lunch 跟餐有餐湯和一杯飲品麥提沙朱古力,除了朱古力很香濃,加入麥提沙和花生碎,增加口感,夠特別!即焗法式蘋果批,雪糕…熱騰騰上枱,蘋果味很香濃,甜度適中,批是用曲奇餅底,夠鬆脆!

星期一至五,lunch 跟餐有餐湯和一杯飲品

東邊街40 號斜路上,記憶中這個位置之前亦是 cafe, 今日已經轉換成另一間Cafe。The Third 中式裝潢,西式食物,成功吸引了我的好奇心。一大片落地玻璃,採光十足,暖暖的溫度下,很適合來享受早、午餐,感覺相當不錯。All day breakfast $138脆煙肉、大啡菇、車厘茄、德國腸、有機菜、炒蛋、焦糖窩夫以全日早餐嘅份量來說這個稱不上是 Jumbo 級,以質素來講絕對不弱,尤其是微脆香甜的「焦糖窩夫」;濃郁蛋香的炒蛋同樣出色;男友喜歡外皮香脆帶甘香的德國香腸。+$48 套餐 餐湯、小食、餐飲「南瓜湯」微甜,口感濃稠,很飽肚。「炸蟹鉗」香口野冇可能唔好味,而且食到蟹肉,唔係一舊粉,不過唔好炸咁燶就更好。私心揀左比All day breakfast 更有吸引力嘅「香煎龍蝦、龍蝦沙律班㦸」 $138擺盤已經系 igable,上面是煎香龍蝦尾,啖啖肉。三層簿班戟,每層間以龍蟹醬分隔,沙律醬酸味令龍蝦鮮香更突出,重點係沙律醬夠多,無死角地與班㦸連成一體,班㦸軟熟可口,正!Cappuccino $15除左拉花 hea 左少少和奶泡少左啲之外,大致上味道乎合我要求,nutty fl

The Third
中式裝潢,西式食物,成功吸引了我的好奇心。

All day breakfast $138
脆煙肉、大啡菇、車厘茄、德國腸、有機菜、炒蛋、焦糖窩夫

以全日早餐嘅份量來說這個稱不上是 Jumbo

+$48 套餐 餐湯、小食、餐飲
「南瓜湯」微甜,口感濃稠,很飽肚。

擺盤已經系 igable,上面是煎香龍蝦尾,啖啖肉。

Cappuccino $15

除左拉花 hea 左少少和奶泡少左啲之外,
大致上味道乎合我要求,nutty flavour
偏向深烘的苦,回甘不太明顯,但幾合我口味。
2021-12-07
午餐
  • 龍蝦班㦸
2021-12-10 371 瀏覽
位於西營盤的The Third,是一間充滿中國文化氣息的中西合璧咖啡店。餐廳以湖水綠為主調,配上中國特色的畫、裝飾和餐具,配搭有趣,令環境和用餐氣氛更加特別~ 餐廳提供各種主食、小食和甜品,食物種類豐富,大部分都有加入中國元素,賣相和造型都好適合打卡呀! 抹茶拿鐵 $42 蝶豆花乳酸草莓乳酪 $42鮑汁炆鮑魚乾瑤柱野菌意大利飯 $158 IGERABLE的鮑魚意大利飯,味道不錯。意大利飯粒粒圓潤飽滿,米飯帶有鮑汁和瑤柱香,味道濃一點就更好。鮑魚好大隻,大隻軟彈,好好吃呢~ 香煎龍蝦蝦米油虎蝦扁意粉 $158 賣相吸引的龍蝦扁意粉,鮮橙色調,令人食慾大增。龍蝦彈牙結實,大蝦質素同樣不錯,如果加點辣油相信會更惹味。 鹹蛋脆雞翼 $60 鹹香十足的鹹蛋脆雞翼,是必點之選呀! 雞翼飽滿香脆,鹹蛋甘香,又邪惡又惹味。 即焗牛角包窩夫榛子醬雪糕 $70 充滿牛油香的牛角包窩夫,焗製時傳來香噴噴的味道。沾點榛子醬、餅碎和雪糕,味道更好。 鮮雜莓藍莓醬焦糖班戟 $70 最愛吃班戟的我,當然不能錯過店家的招牌甜品啦。三片班戟厚薄適中,配上香甜的藍莓醬,超合我胃口! 提提大家,餐廳下午4點是落埸時間。想中
位於西營盤的The Third
,是一間充滿中國文化氣息的中西合璧咖啡店。

抹茶拿鐵 $42 蝶豆花乳酸草莓乳酪 $42

鮑汁炆鮑魚乾瑤柱野菌意大利飯 $158

香煎龍蝦蝦米油虎蝦扁意粉 $158

鹹蛋脆雞翼 $60

即焗牛角包窩夫榛子醬雪糕 $70

鮮雜莓藍莓醬焦糖班戟 $70

提提大家,餐廳下午4點是落埸時間。想中午光顧的話,不要太晚去哦~
2021-12-05
2021-12-09 38 瀏覽
上環嘅呢間咖啡,唔單止環境好靚,嘢食同樣好高質!☕第一眼,就俾佢嘅龍蝦班戟所吸引,所以今日專程嚟試下先😍上邊有半隻完整嘅龍蝦,🦞真係好足料,龍蝦肉夠鮮甜,🥒而且旁邊仲搭配埋開胃嘅龍蝦沙律,🥞夾埋鬆軟嘅班戟一齊食,鹹點有驚喜!香煎鵝肝安格斯漢堡🍔同樣唔錯鵝肝煎得好靚,而且安格斯牛肉漢堡扒,夠香滑,薯條香口🍟🍯蜜糖雞翼,清甜可口,🐤肉質香滑juicy。辣酒煮藍青口鮮香野味,酒香好吸引。桂花茶個茶壺好靚,🫖同朋友慢慢飲住傾,真係好舒服。店鋪更有$1限時優惠,😙每人選一個Set = 任何main + $48 (湯,小食,飲品) 可以一蚊任食 pancakes & waffles,下次試下先!🥰

桂花茶個茶壺好靚,🫖同朋友慢慢飲住傾,真係好舒服。

2021-12-08 287 瀏覽
港島西區一向都多特色小店,街角總有好多得意嘅餐廳,今次黎到呢間都唔例外,一見倒枱面嘅器具已經知道好唔簡單Menu簡單直接,主食+$48可以轉套餐,再加$15可以配特飲,入面嘅菜式看似正常cafe野,但都有嘅fusion嘅twist, 例如東星班炸魚薯條,但因為怕熱氣所以就咁叫薯條算薯條係不負眾望! 炸皮超脆超香口,仲有少少土匪味,香港人一定明白係咩味套餐嘅餐湯同小食都係有誠意嘅,起碼擺盤係靚靚仔仔。個南瓜湯係清新type, 唔會好濃好厚,飲完唔會滯嘅。個炸蟹鉗係好熱辣辣,咬落外脆內軟辣酒煮藍青口好新鮮,煮得岩岩好,而且係冇怪味亦冇沙,調味都做得唔錯,辣度係好岩港女食嘅龍蝦扁意粉好濃龍蝦味~個汁食落係清新冇味精,龍蝦雖然唔係超大隻但咬落好爽好彈牙,食完感覺好滿足野飲叫咗麥提沙朱古力同埋蝶豆花乳酸草莓乳酪,兩杯都唔係太甜,溝晒啲cream都唔會覺得膩,杯朱古力仲有好多粒粒俾人咬吓,都幾得意整體上都係好有心思嘅小店,見隔離枱個意大利飯仲係用砂煲裝住,真係好得意,下次一定要試吓!

Menu簡單直接,主食+$48可以轉套餐,再加

2021-12-08 44 瀏覽
假日喜歡遊走cafe打卡,今次去較遠的西營盤的The Third Bakery,一踏進cafe內已被摩登的擺設深深吸引了。檯上有酒酲、竹簡的menu,十分有趣。是日餐湯是南瓜湯Cappuccino好豐厚幼滑的奶泡,咖啡味幾特別,帶點朱古力味,不錯。香煎龍蝦虎蝦扁意粉 $158龍蝦及虎蝦肉質麵爽口,而扁意粉以蕃茄、蝦米油烹調,簡單健康。烤大啡菇安格斯漢堡包 $118賣相好吸引,餡料豐富,薯條好香口邪惡,而黑白芝麻包好香口,有牛油更好,牛肉都幾厚,不過有醬汁更好。即焗牛角包窩夫 $70香噴噴上檯,已急不及待品嚐,切開時已感受到香脆的,放進口是十分鬆化,還是頭一次食牛角包窩夫,配上榛子醬及雲呢嗱雪糕 ,大滿足!Latte 也一樣好飲,這裡的咖啡值得一試。不過想試的蛋糕、曲奇已經沒有了。

檯上有酒酲、竹簡的menu,十分有趣。

是日餐湯是南瓜湯

Cappuccino
好豐厚幼滑的奶泡,咖啡味幾特別,帶點朱古力味,不錯。

香煎龍蝦虎蝦扁意粉 $158

烤大啡菇安格斯漢堡包 $118

即焗牛角包窩夫 $70

Latte 也一樣好飲,這裡的咖啡值得一試。
不過想試的蛋糕、曲奇已經沒有了。
Latte
Latte
今次又去西營盤做cafe hunting🥸,呢邊真係愈開愈多特色小店。@thethird.syp 最近轉型,將古代風同現代coffee shop 結合 ,成為一間無論喺裝修定食物都融合中西元素嘅餐廳。.午餐包有南瓜湯🎃同餐飲,價錢好抵食,佢嘅碗碟都好有中國特色。南瓜湯味道自然🎃,無加過多調味比較清淡。 .📍香煎鵝肝安格斯漢堡包薯條($138)Foie Gras Angus Beef Burger鵝肝同牛肉漢堡都好厚身,口感軟腍又juicy但食落一啲都唔油膩🦆,唔會食到成口油,而且好惹味的確係抵讚👍🏻。另外佢仲夾有蕃茄、洋蔥同沙律醬,漢堡包亦焗得非常脆身🍔🤘🏻。旁邊仲有炸到非常香脆嘅薯條🍟,好好食😍!.📍龍蝦班戟($138)Lobster Pancakes (Pancakes with Seared Lobster & Lobster Salad)🦞除咗有半隻龍蝦喺頂層,班戟之間仲夾有龍蝦沙律。龍蝦肉質鮮味彈牙,質素唔錯👍🏻,至於龍蝦沙律撈埋三文魚子同沙律醬鮮味得嚟幾清新,配埋鬆軟嘅pancake一齊食都幾夾🥞 😬。.📍東星班炸魚薯條($128)Red Grouper Fish & Ch

📍香煎鵝肝安格斯漢堡包薯條($138)
Foie Gras Angus Beef Burger

📍龍蝦班戟($138)

📍東星班炸魚薯條($128)
Red Grouper Fish & Chips
炸魚食得多但未聽過會用東星班去炸🐟 🔥。炸漿香脆惹味,食落魚肉唔油膩。不過由於魚肉油份低,所以冇好滑嘅感覺。佢哋嘅薯條炸得好乾身油溢味🍟,脆卜卜真喺好惹味‼️

📍即焗牛角包窩夫、榛子醬、雪糕($70)
Fresh Bake Croissant Waffle, Hazelnut, Ice Cream
最近真喺好興食牛角包窩夫🧇,以牛角包夾成窩夫口感酥脆🥐,配埋雪糕一冷一熱都唔錯🍨,但又未算好有特色。

📍即焗法式蘋果批、雪糕($78)
Fresh Bake French Apple Crumble, Ice Cream
蘋果批幾好食😍,入面真喺有好多一片片嘅蘋果🍎,表面有香脆嘅嘅餅碎同加咗玉桂粉,香甜好味,配埋旁邊嘅曲奇雪糕就更加好食🍨。

📍麥提沙朱古力($42)
Maltesers Chocolate
呢杯嘢飲好邪惡🍫,味道唔會過甜上面仲有大量嘅cream😍,絕對冇得輸!
📍泡沫咖啡($38)
2021-12-07 21 瀏覽
中國風fusion隱世Cafe 👍👍🥰🥰 今次我哋嚟到西營盤一間隱世Cafe,舖頭外面平平無奇,但係一入到去大有驚喜,餐廳裝修風格係傳統中國風,牆身全部掛有中國風嘅畫作同埋裝飾。 Menu用咗竹簡做,飲用水就用古代嘅酒壺裝住,十分有格調,睇得出店主花咗好多心思😍 我哋叫咗兩個主菜,一款小食,一款甜品Lunch set有包兩個餐湯同飲品 ⭐️是日餐湯餐廳用咗好精緻嘅青花陶瓷碗作盛器,貫徹返餐廳嘅風格,餐湯飲得出食材嘅原味,食得出紅蘿蔔、洋蔥嘅鮮甜,應該冇乜落油鹽糖,喺健康首選👍 ⭐️香煎龍蝦,虎蝦意大利麵呢款主菜十分有驚喜,散發出fusion菜嘅特色一嚟到已經聞到好香嘅蝦油味,但係食落去一啲都唔膩,齒頰留香🤤餐廳好大方,俾咗半邊龍蝦同埋幾隻大虎蝦😍龍蝦煮得啱啱好,咬落去好彈牙,肉質鮮甜,仲有啖啖龍蝦汁流出嚟🤤 唔會煮得太老太霉餐廳用嘅意粉好特別,比平時嘅彈牙,襯托住龍蝦同虎蝦,口感一流 ⭐️香煎鵝肝、鴨肉、乾瑤柱意大利飯意大利飯以煲仔飯嘅形式上菜,好有特色食落去味道亦似煲仔飯,比較乾身,飯粒係粒粒分明,口感比較軟糯,食得出係用咗risotto 嘅米嚟煮,所以一啲唔會似平時risotto咁易食飽
中國風fusion隱世Cafe 👍👍🥰🥰

我哋叫咗兩個主菜,一款小食,一款甜品
Lunch set有包兩個餐湯同飲品

⭐️是日餐湯

⭐️香煎龍蝦,虎蝦意大利麵
呢款主菜十分有驚喜,散發出fusion菜嘅特色
餐廳好大方,俾咗半邊龍蝦同埋幾隻大虎蝦😍

⭐️香煎鵝肝、鴨肉、乾瑤柱意大利飯
意大利飯以煲仔飯嘅形式上菜,好有特色
食落去味道亦似煲仔飯,比較乾身,飯粒係粒粒分明,口感比較軟糯,食得出係用咗risotto 嘅米嚟煮,所以一啲唔會似平時risotto咁易食飽食濟,鵝肝好大塊,有半隻手掌咁嘅size,咁嘅價錢真係好抵食😍
鵝肝煎得外脆內軟,有淡淡鵝油嘅香味,肥而不膩🤤
飯粒夾雜着鴨肉,鴨肉鮮嫩入味,再加埋乾瑤柱嘅香鹹作提味,令意大利飯回味無窮

⭐️牛角包窩夫,榛子醬,雪糕
牛角包窩夫食得出係即叫即整
窩夫熱辣辣,外皮脆卜卜,再加埋榛子醬,食完個人暖笠笠,係冬天必食嘅甜品😍
再加上Cookies and cream嘅雪糕,有熱有凍,真係好滿足,旁邊有紅桑莓同藍莓解膩
仲有粟米脆片,口感一流

⭐ 鹹蛋脆雞翼
呢個真係推薦大家必嗌,熱辣辣嘅鹹蛋黃淋喺 炸得香脆嘅雞翼上面,雞翼肉質好嫩滑,鹹蛋黃又鹹又香,成件事好肥仔但真係好惹呀, 唔覺得油膩嗰下真係好犀利,我可以一個人食五隻都冇問題

⭐️芒果奶蓋茶/菠蘿柚子茶
奶蓋茶有芒果嘅果肉,攪勻之後飲得出有芒果嘅香甜同埋淡淡的奶香,雖然唔係好飲到茶味,但係食到粒粒芒果肉已經好滿足😍

菠蘿柚子茶好清新解膩,甜度啱啱好,完全唔會太甜!

2021-11-24
  • 鹹蛋脆雞翼
西營盤隱世Cafe 食晚餐在港島收工,相信第一時間會約朋友去銅鑼灣食晚飯吧? 今次愛玩小生搞搞新意思,同朋友去西環西營盤搵食,給我們無意中找到這家cafe,好坐之餘又隱世喎!Cafe 門面無門牌,但是有牌營業的!由西營盤站出口到咖啡室,大概5分鐘就到。由於我們比較早入場,所以整間咖啡室都沒有客人,可以說是包場呀!龍蝦PancakeCafe 精選招牌菜是龍蝦Pancake,第一次見所以就點來吃了!龍蝦不算大隻,但已是彈牙,而且Pankcake 整得較鬆軟,不算差啊!南瓜西湯餐廳自製的南瓜,超級濃滑,有超勁的南瓜香味,喝起來帶少少甜,可以一試。鵝肝煲仔飯近排天氣轉冷,跟朋友想吃煲仔飯,而Cafe 推出的fusion 鵝肝配煲仔飯,雖然只有一片的鵝肝,看似份量很少,但鵝肝的油膩香味,滲入整煲飯內,教人吃少少就飽肚啦!值得一提,Cafe 的兩位店員非常勤力又好客呀!

西營盤隱世Cafe 食晚餐

龍蝦Pancake

南瓜西湯

鵝肝煲仔飯

值得一提,Cafe 的兩位店員非常勤力又好客呀!
2021-12-06 47 瀏覽
諗諗下都差唔多有成年冇過嚟西環呢邊食嘢。今日朋友帶我嚟東邊街嘅The Third Bakery,果然冇介紹錯。舖面裝修好舒適,座位闊落,枱面有中式茶壺同杯,真係好有趣。我哋一人嗌左一個餐嚟share食,包餐湯、餐前小食同餐飲。餐湯係南瓜湯,賣相好靚,飲落有好香濃嘅難關味,仲可以食到細滑嘅南瓜蓉,酸酸地咁,好開胃。餐前小食係炸蟹鉗,一個餐有兩隻,炸得外脆內熱,真係好好食。主菜係香煎龍蝦、蝦米油、虎蝦意大利麵,賣相非常吸引。龍蝦同虎蝦肉質鮮嫩,食落好爽口彈牙。意粉係蕃茄汁,唔會太咸或者酸,同配菜好夾。香煎鵝肝安格斯漢堡包薯條份量都幾多。鵝肝夠大舊,又好香口。安格斯漢堡同芝士融為一體,食落好Juicy,好香牛肉味。最驚喜係個包,咬落趣卜卜,好好味。薯條嘅份量都幾多,好香脆。餐飲我要左Matcha Latte,飲落好香滑,適合鍾意冇咁甜嘅人。朋友要咗荔枝蜜桃茶,話同漢堡包好夾。

餐前小食係炸蟹鉗,一個餐有兩隻,炸得外脆內熱,真係好好食。