2022-01-06
𝒞𝒶𝒻𝑒 𝒾𝓃 𝒮𝒶𝒾 𝒴𝒾𝓃𝑔 𝒫𝓊𝓃餐廳無論裹面外面都好靚,門口用左淡綠色既牆身,好有文青𝘧𝘦𝘦𝘭。內裹裝潢都好有特色,掛左唔同既畫係牆上,連水壺都用左中式既酒壺,超級特別😍今次叫左個二人套餐,包左餐湯同小食☺️🌟龍蝦湯 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗦𝗼𝘂𝗽🦞賣相不錯,飲到濃郁既龍蝦味,仲食到啖啖龍蝦肉但有少少咸🥲🌟小食 炸蟹鉗 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗖𝗹𝗮𝘄𝘀特登加錢就食我好鐘意既炸蟹鉗🥳相中係二人份,所以有4隻🤣。雖然顏色深左少少,但食落蟹肉軟林林好好味😋🌟香煎鵝肝蘆筍野菌瑤柱意大利飯 𝗙𝗼𝗶𝗲 𝗚𝗿𝗮𝘀, 𝗔𝘀𝗽𝗮𝗿𝗮𝗴𝘂𝘀, 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺, 𝗗𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 ($𝟭𝟰𝟴)𝘙𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰 係用中式傳統煲仔飯果種瓦煲裝住,好中西𝘧𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯既感覺🥳意大利飯既軟硬適中,𝘥餸既配搭幾夾,如果煮得乾身少少會更好😃🌟龍蝦班戟 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 ($𝟭𝟯𝟴)𝘱𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦 入面有幾層,每層都查上厚厚一層明太子醬,明太子超好食,兩樣野出奇地𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩,成個𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦都好正。龍蝦🦞都爽口彈牙,但𝘱𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦真係好難忘🥰加埋𝘴𝘢𝘭𝘢𝘥 好𝘣𝘢𝘭𝘢𝘯𝘤𝘦🍹
🌟龍蝦湯 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗦𝗼𝘂𝗽🦞
賣相不錯,飲到濃郁既龍蝦味,仲食到啖啖龍蝦肉但有少少咸🥲
🌟小食 炸蟹鉗 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗖𝗹𝗮𝘄𝘀
🌟龍蝦班戟 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 ($𝟭𝟯𝟴)
🍹碟豆花乳酸草莓乳酪 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿𝗳𝗹𝘆 𝗣𝗲𝗮 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗬𝗼𝗴𝘂𝗿𝘁 (+$𝟭𝟱)
飲品方面加左錢試呢個特飲,佢都幾大杯,上面有少少𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮,紫色既飲品配埋少少玫瑰花瓣好𝘪𝘨 𝘢𝘣𝘭𝘦😃飲落酸酸甜甜好開胃😍
🍵抹茶拿鐵 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
另一杯就叫左𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦,上面既拉花好靚🥰唔捨得飲,綠茶果種甘味好突出。
📍 𝐓𝐡𝐞 𝐓𝐡𝐢𝐫𝐝 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐫𝐲
西環東邊街40號金石樓地舖