2022-01-06 37 瀏覽
𝒞𝒶𝒻𝑒 𝒾𝓃 𝒮𝒶𝒾 𝒴𝒾𝓃𝑔 𝒫𝓊𝓃餐廳無論裹面外面都好靚,門口用左淡綠色既牆身,好有文青𝘧𝘦𝘦𝘭。內裹裝潢都好有特色,掛左唔同既畫係牆上,連水壺都用左中式既酒壺,超級特別😍今次叫左個二人套餐,包左餐湯同小食☺️🌟龍蝦湯 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗦𝗼𝘂𝗽🦞賣相不錯,飲到濃郁既龍蝦味,仲食到啖啖龍蝦肉但有少少咸🥲🌟小食 炸蟹鉗 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗖𝗹𝗮𝘄𝘀特登加錢就食我好鐘意既炸蟹鉗🥳相中係二人份,所以有4隻🤣。雖然顏色深左少少,但食落蟹肉軟林林好好味😋🌟香煎鵝肝蘆筍野菌瑤柱意大利飯 𝗙𝗼𝗶𝗲 𝗚𝗿𝗮𝘀, 𝗔𝘀𝗽𝗮𝗿𝗮𝗴𝘂𝘀, 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺, 𝗗𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗦𝗰𝗮𝗹𝗹𝗼𝗽 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 ($𝟭𝟰𝟴)𝘙𝘪𝘴𝘰𝘵𝘵𝘰 係用中式傳統煲仔飯果種瓦煲裝住,好中西𝘧𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯既感覺🥳意大利飯既軟硬適中,𝘥餸既配搭幾夾,如果煮得乾身少少會更好😃🌟龍蝦班戟 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 ($𝟭𝟯𝟴)𝘱𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦 入面有幾層,每層都查上厚厚一層明太子醬,明太子超好食,兩樣野出奇地𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩,成個𝘵𝘦𝘹𝘵𝘶𝘳𝘦都好正。龍蝦🦞都爽口彈牙,但𝘱𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦真係好難忘🥰加埋𝘴𝘢𝘭𝘢𝘥 好𝘣𝘢𝘭𝘢𝘯𝘤𝘦🍹
𝒞𝒶𝒻𝑒 𝒾𝓃 𝒮𝒶𝒾 𝒴𝒾𝓃𝑔 𝒫𝓊𝓃

🌟龍蝦湯 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗦𝗼𝘂𝗽🦞
賣相不錯,飲到濃郁既龍蝦味,仲食到啖啖龍蝦肉但有少少咸🥲

🌟小食 炸蟹鉗 𝗙𝗿𝗶𝗲𝗱 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗖𝗹𝗮𝘄𝘀

🌟龍蝦班戟 𝗟𝗼𝗯𝘀𝘁𝗲𝗿 𝗣𝗮𝗻𝗰𝗮𝗸𝗲 ($𝟭𝟯𝟴)

🍹碟豆花乳酸草莓乳酪 𝗕𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿𝗳𝗹𝘆 𝗣𝗲𝗮 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗦𝘁𝗿𝗮𝘄𝗯𝗲𝗿𝗿𝘆 𝗬𝗼𝗴𝘂𝗿𝘁 (+$𝟭𝟱)
飲品方面加左錢試呢個特飲,佢都幾大杯,上面有少少𝘤𝘳𝘦𝘢𝘮,紫色既飲品配埋少少玫瑰花瓣好𝘪𝘨 𝘢𝘣𝘭𝘦😃飲落酸酸甜甜好開胃😍

🍵抹茶拿鐵 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
另一杯就叫左𝘮𝘢𝘵𝘤𝘩𝘢 𝘭𝘢𝘵𝘵𝘦,上面既拉花好靚🥰唔捨得飲,綠茶果種甘味好突出。

📍 𝐓𝐡𝐞 𝐓𝐡𝐢𝐫𝐝 𝐁𝐚𝐤𝐞𝐫𝐲
西環東邊街40號金石樓地舖
小編之前遠征元朗國試過人氣𝙘𝙖𝙛𝙚 ,可是他們的𝙥𝙖𝙣𝙘𝙖𝙠𝙚𝙨和𝙢𝙖𝙩𝙘𝙝𝙖 𝙡𝙖𝙩𝙩𝙚真的有夠失望(°ー°〃)...鼓起了很大勇氣才敢二訪😼希望以烘焙甜點為主的 可以令小編對𝙩𝙝𝙚 𝙩𝙝𝙞𝙧𝙙改觀(๑ `▽´๑)① 𝙁𝙡𝙖𝙣 𝙘𝙖𝙠𝙚 🍮🍰 ($70)// 𝙁𝙡𝙖𝙣 𝙘𝙖𝙠可以說是𝙩𝙝𝙚 𝙩𝙝𝙞𝙧𝙙的名物(●˙▿˙●) 而且最近蛋糕的造型也有些變化💫由原來一塊變成了一整個小圓蛋糕🌝表面有焦糖淋醬 濃濃的🍯而且𝙘𝙖𝙧𝙖𝙢𝙚𝙡帶點微苦的焦香🤏🏼上層的布甸很順滑很𝙨𝙢𝙤𝙤𝙩𝙝🍮下層的蛋糕體很鬆軟𝙛𝙡𝙪𝙛𝙛𝙮🍰整體焦糖和蛋糕可以一解楓糖的膩感💛//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌗② 𝙈𝙤𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚 🍊($50)// 這款特色飲品其實是𝙈𝙤𝙘𝙝𝙖配𝙤𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚,漸層美美的🧡先是喝到𝙢𝙤𝙘𝙝𝙖的朱古力香🍫,然後香橙果酸的後勁後來居上🍊,果香也很明顯,整體味道很特別❣️層次豐富 但是咖啡沒有太濃🙈 //Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑③ 𝙊𝙖𝙩𝙢𝙚𝙖𝙡 𝙍𝙖𝙨𝙞𝙣 𝘾𝙤𝙤𝙠𝙞𝙚 🍪 ($35)// 小店有𝙘𝙤𝙤𝙠𝙞 𝙙𝙥𝙩的曲奇寄賣😻曲奇一向很高質而且超足料😆店員會稍稍翻熱曲奇,香脆可口而且提子乾的份量蠻多~🍇♡ /

① 𝙁𝙡𝙖𝙣 𝙘𝙖𝙠𝙚 🍮🍰 ($70)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌗
Flan  cake

② 𝙈𝙤𝙧𝙖𝙣𝙜𝙚 🍊($50)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑
Morange

// 小店有𝙘𝙤𝙤𝙠𝙞 𝙙𝙥𝙩的曲奇寄賣😻曲奇一向很高質而且超足料😆店員會稍稍翻熱曲奇,香脆可口而且提子乾的份量蠻多~🍇♡ //
Food:🌕🌕🌕🌕🌖🌑
Oatmeal  rasin  cookie

🎗The Third Bakery (西環)
西環東邊街40號金石樓地舖
Flan  cake
Oatmeal  rasin  cookie
2021-12-31 39 瀏覽
營盤變化真係好大,每次一嚟到西環都忍唔住話當年。呢區越開越多cafe,呢日就去咗The Third食lunch,前身係讀書時期成日食嘅蛋撻餅舖呀(又忍唔住啦)。呢間Cafe將古代風同現代coffee shop 結合 ,無論裝修定食物都融合中西元素,好特別。我特別鍾意呢度嘅餐具,充滿中國古風,好型!午餐包咗南瓜湯及飲品,連咖啡都可以揀,價錢算抵食。跟餐嘅南瓜湯味道略嫌清淡,濃稠D會更好。鮑汁炆鮑魚,野菌,乾瑤柱意大利飯($158)用中式煲仔飯去盛載意大利飯,玩味十足!鮑魚炆得軟腍入味,意大利飯略帶咬口,整體偏向清淡健康,不過唔係好見到有乾瑤柱。烤大啡菇安格斯漢堡包薯條($118)漢堡包烘得脆口,大啡菇雖然細細隻,但入口juicy,安格斯漢堡非常厚身,連埋芝士,洋蔥及番茄,口感豐富。蜜糖雞翼($60)雞翼肉質嫩滑,水準正常。即焗法式蘋果批配雪糕($78)蘋果批即點即焗,上枱時仲係熱辣辣,面層焗得鬆脆,入面有唔少蘋果粒,味道香甜,配搭冰涼軟滑嘅雪糕,為呢日嘅午餐完美作結。如果份量大份D就更好啦!Cappuccino(跟餐)食『中式煲仔飯』梗係要飲咖啡先型架嘛,哈哈!點咗兩杯hot cappu

午餐包咗南瓜湯及飲品,連咖啡都可以揀,價錢算抵食。

跟餐嘅南瓜湯味道略嫌清淡,濃稠D會更好。

鮑汁炆鮑魚,野菌,乾瑤柱意大利飯($158)

烤大啡菇安格斯漢堡包薯條($118)

蜜糖雞翼($60)
雞翼肉質嫩滑,水準正常。

即焗法式蘋果批配雪糕($78)

Cappuccino(跟餐)
食『中式煲仔飯』梗係要飲咖啡先型架嘛,哈哈!點咗兩杯hot cappuccino,咖啡味道香醇,質素唔錯!
2021-12-26 54 瀏覽
A small restaurant just minutes away from saiyingpun exit B1 exit that although has Asian style decor, serves great western dishes instead 🤣 We had dinner and with 48hkd we upgraded our mains to a set and on top of that, if we added 1 Hkd to our set we could have a free flow of pancake/ croffle from their special dessert menu.🤩🤩 The set came with 2 standard drinks, deep fried crab meat and Sakura shrimp soup. The Sakura shrimp soup was abit strong for me but my friend loved it being so rich. Fo

The set came with 2 standard drinks, deep fried crab meat and Sakura shrimp soup. The Sakura shrimp soup was abit strong for me but my friend loved it being so rich. For our mains we had Abalone risotto and Lobster pasta. Among the two dishes, I was very impressed by the Abalone risotto as it was the perfect moisture and texture and had a more Asian taste than what I expected. It’s like slightly stickier abalone fried rice and I would definitely order it again! 😋

By the time we were done with our mains we were already super full but we couldn’t end our meals without our desserts! We had an Oreo and caramel banana croffle which were amazing with their warm, airy but slightly crispy croffle and cold ice cream. It was a shame we were too full to order more dessert but if I had space I’d really like to try their pancakes next time!
2021-12-25 47 瀏覽
呢到呢間中西合璧既cafe,每款西式既菜式都會加入中式原素,所以平日食厭咗中菜或者西菜嘅你,想試吓新野就不妨黎試試👍🏻✨🎈鹹蛋脆雞翼 $60最鍾意食呢d邪惡既食物,炸得夠酥脆之餘仲好夠鹹蛋味,就算凍咗先食,一樣脆卜卜😋😋🎈香煎龍蝦、蝦米油、虎蝦扁意粉 $158一個意粉有齊龍蝦、蝦米、虎蝦,呢個價錢真係超抵食。而最後灑上的蝦籽亦有畫龍點睛之效,一上枱已經聞到濃濃既蝦味🥰🥰🎈香煎鵝肝安格斯漢堡配薯條 $138鵝肝同漢堡扒都係勁厚切,一個女仔應該唔會食得晒🙈而薯條更加係超好味😋🎈+$48轉成套餐(湯+小食+餐飲)✔️櫻花蝦湯✔️炸蟹鉗✔️熱特濃朱古力+$15✔️蝶豆花乳酸草莓乳酪+$15我哋今日既餐湯係櫻花蝦湯,飲得出有將櫻花蝦磨碎加入,味道會比一般蝦湯更濃,不過感覺有少少似拉麵湯底😝另外炸蟹鉗每人都有兩件,其實都幾飽肚🤭🤭✨因為真係食得太飽,冇位再食牛窩夫🥲唯有留返下次機會😋

🎈鹹蛋脆雞翼 $60

🎈香煎龍蝦、蝦米油、虎蝦扁意粉 $158

🎈香煎鵝肝安格斯漢堡配薯條 $138

🎈+$48轉成套餐(湯+小食+餐飲)
✔️櫻花蝦湯
✔️炸蟹鉗
✔️熱特濃朱古力+$15
✔️蝶豆花乳酸草莓乳酪+$15
另外炸蟹鉗每人都有兩件,其實都幾飽肚🤭🤭

因為真係食得太飽,冇位再食牛窩夫🥲唯有留返下次機會😋
2021-12-24
2021-12-23 50 瀏覽
All day breakfast ($138)有脆煙肉 / 德國腸 / 車厘茄 / 大啡菇 / 有機菜 / 炒蛋 / 焦糖窩夫 一眼望落去已經知道係好食的All Day Breakfast 德國腸係用左貴價的腸 又好食同埋感覺上冇咁邪惡😋 大啡菇都好香好大件!! 而Waffle 係croffle 😍 加左d caramel 加左好多分!平時出面alb既包都係就咁toast 呢個好有誠意😍 全部都熱辣辣 好好食!-烤鴨胸虎蝦冬蔭功椰香意粉 ($138)好惹味😋 加左d蕃茄 再多左少少酸甜味😋 配埋冬蔭功既辣同埋椰香炒個意味 好正🤤 虎蝦既份量都好多 就算同男朋友share每人都食到幾舊😋-即焗法式蘋果批配雪糕 ($78)食飽飽食返個甜品就岩岩好~個apple pie無落好多糖 淨係加左cinnamon同raisin 清清地好好食~ 而且岩岩焗起熱辣辣 配埋雪糕真係一流!
All day breakfast ($138)
烤鴨胸虎蝦冬蔭功椰香意粉 ($138)
即焗法式蘋果批配雪糕 ($78)
2021-12-22 33 瀏覽
西營盤一帶好多cafe,今日同男朋友行大欖涌水塘之前黎食個early lunch呢度環境好舒服,幾有文青同藝術氣息🥳香煎鵝肝安格斯漢堡好足料!牛肉有成一吋幾咁厚,鵝肝都香煎過,所以外脆內軟,一咬落去鵝香滿口,好惹味😛😛另外要讚既係麵包都唔馬虎,因為烤過所以幾香脆香煎龍蝦、蝦米油、虎蝦扁意粉意粉落左辣椒調味,再加埋好突出既蝦米香,味道豐富又惹味😝😝,另外配料龍蝦同兩隻蝦肉質都仲好爽口果茶唔會好甜,有幾款水果算足料

呢度環境好舒服,幾有文青同藝術氣息🥳
香煎鵝肝安格斯漢堡

香煎龍蝦、蝦米油、虎蝦扁意粉

果茶

唔會好甜,有幾款水果算足料

2021-12-21 39 瀏覽
因為同朋友都好鍾意食甜品,🥰見到呢一間有新出嘅龍蝦pancake,😍因為平時比較少見,所以就心思思嚟試下先!試咗啲主食同甜品,😙都覺得好唔錯,佢哋嘅招牌龍蝦,🥞肉質夠實,而且口感彈牙,加埋班戟一齊食。呢個鹹點飽肚之餘。都好鬆軟。另外我哋叫咗1個鵝肝漢堡🍔好香,而且鵝肝煎得香脆,夾埋包一齊食,口感好好。佢哋嘅蟹鉗小食,🦀都好唔錯,表面嘅麵包糠,好脆口。甜品最鍾意,🍨佢嘅雪糕牛角包窩夫,🧇非常之鬆軟,好好食。

試咗啲主食同甜品,😙都覺得好唔錯,

佢哋嘅蟹鉗小食,🦀都好唔錯,表面嘅麵包糠,好脆口。

甜品最鍾意,🍨佢嘅雪糕牛角包窩夫,🧇非常之鬆軟,好好食。
2021-12-20 29 瀏覽
慵懶的週末不用早起,於是便到西環的The Third Bakery嘆了一餐美味的brunch。餐廳的裝潢明亮簡潔、環境清幽雅緻,一周的疲倦隨著美食落肚也煙消雲散☺️Lunch order主食包櫻花蝦湯和飲品(Americano/檸檬茶/檸檬水),其他特色飲品另加$15就有啦!1. All Day Breakfast($138)大啡菇個頭都頗大,沒有過多調味,勝在菌香味夠濃👍🏻車厘茄多汁且不酸,德國腸肉汁飽滿,外皮很脆~沙律菜都是有機菜,非常新鮮,配黑醋汁健康又美味😋焦糖窩夫很特別,口感像壓實了的牛角包,牛油味頗重🤤炒蛋很滑,如果味道再濃些就更好。脆煙肉很香但口感較乾,小編不太吃得慣😢整體而言還是很滿意的~評分🌕🌕🌕🌕🌗2. 烤大啡菇安格斯漢堡包薯條($118)漢堡🍔超大、薯條🍟超多,還配了很多沙律菜,吃完很滿足!安格斯牛肉厚到不能用肉餅來形容它😂牛香味十足,瘦肉偏多,但肉汁依然很豐富,光是這塊安格斯肉都值回票價!大啡菇和all day breakfast裡的一樣,再加上番茄🍅頓時fresh了很多🤩麵包不會烘到很乾很硬,不錯👍🏻薯條新鮮炸起吃到不停口😭太邪惡啦!評分🌕🌕🌕🌕🌕3. 辣酒煮藍

1. All Day Breakfast($138)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

2. 烤大啡菇安格斯漢堡包薯條($118)
漢堡🍔超大、薯條🍟超多,還配了很多沙律菜,吃完很滿足!
薯條新鮮炸起吃到不停口😭太邪惡啦!
評分🌕🌕🌕🌕🌕

3. 辣酒煮藍青口($82)
酒裡加辣椒甚少見🌶️挺特別的煮法~辣度適合吃小辣或以上的朋友。加了辣椒之後酒味溫和了許多,青口個頭不大,勝在鮮味夠。
可能是烹飪時間比較長,青口有點太軟了,如果烹飪時間再短一點口感可能會好很多!
評分🌕🌕🌕🌕🌑

4. 蝶豆花乳酸草莓乳酪($42;跟餐+$15)
被名字吸引🤩賣相也非常不錯,cream上面撒了玫瑰花碎🌹非常適合打卡!甜度剛剛好,乳酸味很重,蝶豆花顏色很明顯,但味道不太嚐得出🙈淡淡草莓味🍓,是一杯健康開胃的飲品~
評分🌕🌕🌕🌕🌕

5. 三果茶($42;跟餐+$15)
三果包括菠蘿、香橙和熱情果,少甜的甜度很低,甜味主要來自水果本身,感覺比較健康🥳店家還加了檸檬和青檸,所以還帶些許酸味,喜歡清淡口味的可以試試!
評分🌕🌕🌕🌕🌕

6. 櫻花蝦湯🦐(跟餐)
湯非常鮮香,還吃得到一隻隻櫻花蝦,真材實料~豐富口感之餘,味道也更濃郁!

2021-12-20 600 瀏覽
今日我個fd 帶我去食間fusion cafe呢度睇外表有啲似中式茶館牆上有中式掛畫仲有中式酒壺😂但餐牌就西式食物有all day breakfast burger等等但最吸引我地嘅係$1甜品放題😱😱😱😱Oh my god點忍呀?一定要試!所以主食我特登輕盈啲要留肚嘛揀左個all day breakfast同煙鴨胸虎蝦冬蔭公椰香扁意粉要加set先可以加$1甜品放題所以有餐湯同小食餐湯係南瓜湯但無忌廉嘅所以會輕盈啲飲返蔬菜鮮甜味用左中式餐具,顏色好似食翅咁😂😂小食係炸帶子酥脆可口All day breakfast 穩陣蛋炒得嫩滑個焦糖窩夫有驚喜!熱辣酥脆冬蔭公扁意粉又係驚喜香辣惹味個椰香味好出而且食落好似落左忌廉咁令冬蔭公多左一份溫柔嘅感覺好好味👍👍好!今晚嘅主角!甜品放題!本身以為係一碟每個部份放一份饀料就完事點知係整整六份🤭🤭🤭勁貪心我叫足六色味就出左六份但每一份都無hea做做返standard size搞到我都有點尷尬了食完正餐仲可以每人整多三份甜品太過份了吧😂😂😂味道黎講我個人就比較喜歡croffle比pancake多一份口感但其實每份味道都唔錯有胃納嘅朋友不妨試晒佢!
今日我個fd 帶我去食間fusion cafe
呢度睇外表有啲似中式茶館

牆上有中式掛畫
仲有中式酒壺😂

但餐牌就西式食物
有all day breakfast burger等等

最吸引我地嘅係$1甜品放題😱😱😱😱
Oh my god
點忍呀?一定要試!
所以主食我特登輕盈啲
要留肚嘛

要加set先可以加$1甜品放題
所以有餐湯同小食

餐湯係南瓜湯
但無忌廉嘅
所以會輕盈啲
飲返蔬菜鮮甜味
用左中式餐具,顏色好似食翅咁😂😂

小食係炸帶子
酥脆可口

All day breakfast 穩陣
蛋炒得嫩滑
個焦糖窩夫有驚喜!
熱辣酥脆

冬蔭公扁意粉又係驚喜
香辣惹味
個椰香味好出
而且食落好似落左忌廉咁
令冬蔭公多左一份溫柔嘅感覺
好好味👍👍

好!今晚嘅主角!
甜品放題

但其實每份味道都唔錯
有胃納嘅朋友
不妨試晒佢!

2021-12-13
西營盤不嬲都係文青/cafe/coffee shop聚集嘅地方🥰☕️ xxg比呢間混合中西文化嘅餐牌吸引咗‼️▪️8.5/10▫️<< 香煎鵝肝·紹興酒提子乾purée·女兒紅燒汁 >> $98 鵝肝肝香味重 煎得香口 質感比一般鵝肝滑得來較厚實 唔會成口油‼️淡淡紹興酒同女兒紅酒香完美昇華👍🏻▪️8.5/10▫️<< 鮑汁炆鮑魚·乾瑤柱·野菌意大利飯 >> $158 用砂煲上菜🫕 2大舊鮑魚勁入味 口感爽滑‼️ 飯同鮑汁比例1:1 唔會過濕 有嚼勁 每啖都食到乾瑤柱碎 鮮香味重😍 味道出奇地夾 有西式煲仔飯feel🤣👍🏻▪️9/10▫️<< 鹹蛋脆雞翼 >> $60 xxg食過最正嘅鹹蛋雞翼🙌🤩 外皮超薄且酥脆 炸粉小 入面好嫩好juicy💦 粒粒鹹蛋黃流晒沙 極香濃‼️ 帶微甜嘅醃料好入味 能夠完全帶出雞翼嘅鮮香🤤▪️8/10▫️<< BLT Burger >> $98 🍔重點係個手打牛肉漢堡扒 超厚身😱 牛肉味香濃 香料醃味重 味道似西又似中 特別又惹味😋 配料有脆煙肉、紅洋蔥、

▪️8/10▫️<< BLT Burger >> $98 🍔重點係個手打牛肉漢堡扒 超厚身😱 牛肉味香濃 香料醃味重 味道似西又似中 特別又惹味😋 配料有脆煙肉、紅洋蔥、蕃茄等 口感十足👍🏻

🌿餐廳樓底高 空間感強✨ 🪵西式木系襯湖水綠色文青Cafe風格 同時加入大量中式傳統壁畫、酒呈擺設 非常強調「中西合璧」文化🏺☕️

🐽總括嚟講 餐廳食物質素高 價錢合理😋 大部份重點加入中西元素 切合餐廳主題得來 菜式配搭新奇有趣🤪 仲有個特點 明明好邪惡嘅野但食落吾油膩 好神奇😂👍🏻 油嘅份量拿捏得好好😈 推介大家來搵吓新鮮感🤩
📍中西合壁fusion cafe‼️• 必食法式蘋果批🍎 -- The Third🍞❣️======================今次係第二次嚟the third~上次嚟食過佢哋嘅甜品~最近佢哋新推出主食menu,仲加入咗中西fusion元素🙈------------------------------⭐️南瓜湯 Lunchtime時段order主食係會送埋餐湯咖!南瓜湯質感creamy,味道香甜👍😍------------------------------⭐️鮑汁炆鮑魚·乾瑤柱 ·野菌意大利飯 $158 (4.5/5)Risotto用咗瓦煲裝住,夠晒特色之餘又夠保溫🤩risotto係用咗鮑汁煮,啖啖都好鮮甜!😋飯粒亦幾煙韌~加埋乾瑤柱同野菌增添口感😛------------------------------⭐️香煎龍蝦•龍蝦沙律班戟 $138 (4.3/5)Pancake煎得香軟,外邊微微脆口,中間夾滿龍蝦沙律,鹹鹹甜甜幾好食😆------------------------------⭐️即焗法式蘋果批雲呢拿雪糕 $78 (4.7/5)呢個好好食必點‼️😍蘋果crumble焗得香脆,牛油味

======================
⭐️南瓜湯

⭐️香煎龍蝦•龍蝦沙律班戟 $138 (4.3/5)

⭐️即焗法式蘋果批雲呢拿雪糕 $78 (4.7/5)

呢個好好食必點‼️😍蘋果crumble焗得香脆,牛油味濃郁😋加埋香甜嘅雲呢拿雪糕一熱一凍好正😆
⭐️蝶豆花乳酸草莓乳酪 $42

顏色幾靚~飲落好似益力多,如果草莓味再濃啲就更好😆
⭐️三果茶 $42

正正常常嘅水果茶~甜度都係嚟自水果,感覺天然👍
整體嚟講主食幾有gimmick,味道都唔錯~甜品更加係有驚喜‼️另外餐廳環境好ig able,店員服務有禮貌,值得一試啊❣️
賣相:4.4/5
名稱:The Third Bakery
地址:西環東邊街40號金石樓地舖
前往方法:西營盤站A2出口
2021-12-18 14 瀏覽
係一間充滿古典氣味既Cafe感覺到Cafe 內部裝修 餐具 都係店主精心設計 挑選鮑汁炆鮑魚 乾搖柱 野菌意大利飯由食材到砂窩 都係中西合璧既代表鮑魚炆得非常淋 意大利飯每一啖都係鮑汁既味道 第一次呢個配搭 非常新鮮烤大啡菇安格斯漢堡包 薯條漢堡扒肉身好紮實 配合埋半溶既芝士 同埋大啡菇 👍🏻薯條係我最喜愛食既幼身脆脆薯條即焗牛角包窩夫 榛子醬 雪糕唔係窩夫咁簡單 係用牛角包壓成既窩夫創意一流丫麥提沙朱古力個人認為比較失色 因為冇咩麥提沙既感覺感覺就係一杯朱古力 當然喜愛朱古力朋友一定喜愛蝶豆花乳酸草莓乳酪一早飲一杯 感覺就係健康

係一間充滿古典氣味既Cafe

感覺就係一杯朱古力 當然喜愛朱古力朋友一定喜愛

蝶豆花乳酸草莓乳酪
一早飲一杯 感覺就係健康

2021-12-18 35 瀏覽
在西環東邊街的邊陲,座落一家小小的咖啡店,小店賣的菜色簡單,賣點是咖啡,果茶,漢堡,意粉等咖啡店食品環境好CHILL,地點隱世,座位也舒適又好坐服務友善,不會太CHUR,下班後最適合來坐坐,享受一下悠閒食物這是水!好有趣的[水瓶]附餐小食(+45)炸蟹鉗,非常爽彈的蟹鉗,手拿著吃很過癮附餐飲品LATTE很重奶香,啡味入口平淡,清而不會有濃咖啡因,不錯相當出色的漢堡+番薯條$118附有大啡菇,番茄,生洋蔥,一塊超厚的安格斯牛肉PATTY,再加上生菜,入口非常JUICY,肉汁超多,啡菇也是出色,麵包有烘過所以非常烘脆,正!番薯條比薯條健康,低升糖指數也多了一些甜味,鮮炸很好吃!冬蔭公椰香扁意$138扁意粉煙韌,口感彈牙,麵底少辣,蝦肉扎實彈牙,非常新鮮,另外煙鴨胸也是烤得剛好~!牛角包窩夫$70口感像牛角包,入口鬆軟,口感清新,加上酸酸的藍紅莓的搭配,實在正!

好CHILL,地點隱世,座位也舒適又好坐

友善,不會太CHUR,下班後最適合來坐坐,享受一下悠閒

食物

這是水!好有趣的[水瓶]
附餐小食(+45)
炸蟹鉗,非常爽彈的蟹鉗,手拿著吃很過癮
附餐飲品
LATTE
很重奶香,啡味入口平淡,清而不會有濃咖啡因,不錯

相當出色的漢堡+番薯條$118

番薯條比薯條健康,低升糖指數也多了一些甜味,鮮炸很好吃!

冬蔭公椰香扁意$138

牛角包窩夫$70
2021-12-16 27 瀏覽
之前一路見呢間cafe 都無開,以為已經執咗今日見佢有開就過黎試試午餐呢間cafe座位唔多,空間感夠,坐得舒服掛有幾幅畫,都幾靚,整體令人有舒適休閑的感覺午餐係cafe 黎講係偏貴,亦唔包咖啡開頭先上南瓜湯,用上中式的餐具感覺幾有特色可惜湯的味道十分單一,偏甜,但南瓜味唔重主菜叫左鵝肝鴨肉意大利飯,用中式煲仔飯咁上坦白,成個飯都無一樣野滿意鵝肝完全無香味,唔知食緊咩,差d想吐左出黎,覺得唔擺係會比較好鴨肉同飯問題係太油,無用其他食材或醬汁去中和油膩的口感,食左幾口就放低左另外叫左一個BLT burger, 呢個反而係正常,當然唔係賣burger店果種juicy 的肉但係係可以接受的,薯條就值得一讚,好脆遺憾無影到相Cafe latte: 只有full milk無其他選擇,剩係大奶味無咖啡味總括:去咖啡店主要都係睇環境,二係咖啡,最後先係食物呢間cafe環境幾好坐得舒服但係無論咖啡定係食物都需要大大改善
之前一路見呢間cafe 都無開,以為已經執咗

今日見佢有開就過黎試試午餐

呢間cafe座位唔多,空間感夠,坐得舒服
掛有幾幅畫,都幾靚,整體令人有舒適休閑的感覺

午餐係cafe 黎講係偏貴,亦唔包咖啡
開頭先上南瓜湯,用上中式的餐具
感覺幾有特色
可惜湯的味道十分單一,偏甜,但南瓜味唔重
Pumpkin  soup

主菜叫左鵝肝鴨肉意大利飯,用中式煲仔飯咁上
坦白,成個飯都無一樣野滿意

但係係可以接受的,薯條就值得一讚,好脆
遺憾無影到相

Latte

總括:去咖啡店主要都係睇環境,二係咖啡,最後先係食物
呢間cafe環境幾好坐得舒服
但係無論咖啡定係食物都需要大大改善