2017-09-17 388 瀏覽
16.09.2017 Hkd6811)安格斯牛肉漢堡Hkd128跟沙律+Hkd15飲Mocha+HKD20超讚讚讚~份量超大,牛肉超Juice~配上一塊大蘑菇超香,稍微有點美中不足是煙肉偏硬,但不影響漢堡的口感😁Mocha推薦給想試咖啡但怕苦的人,特別這裏的熱Mocha比starbuck有過之而無不及😍2)烤肉眼牛排 Hkd138跟野菌湯+HKD 15 跟餐飲凍檸茶呢到既肉眼幾時食都超級好味,嗌左5成熟,一切開肉汁就衝曬出泥野菌湯偏滑身菌味濃郁,值得一試3) 蕃茄肉丸意粉 Hkd 128 (單叫)蕃茄味濃偏酸,好開胃醒晨,意粉的口感恰到好處,肉丸口感偏實,沒在節省用料4)脆烤雞翼 Hkd 88 (單叫)醬汁偏酸但一掂佢既秘製醬汁(會有少少辣)但成件事好味左好多。Tips:上檯即食,咪等朋友5)意式芝士餅 Hkd 88餅身偏濕,味道偏甜,都係偏愛佢地既美式芝士餅😘環境方面都坐得舒服,傾計一流,背景音樂5會嘈任傾計之外,仲好有氣氛同情調唯一缺點5係同馮生去
16.09.2017 Hkd681
1)安格斯牛肉漢堡Hkd128
跟沙律+Hkd15飲Mocha+HKD20

2)烤肉眼牛排 Hkd138
跟野菌湯+HKD 15 跟餐飲凍檸茶
野菌湯偏滑身菌味濃郁,值得一試

3) 蕃茄肉丸意粉 Hkd 128 (單叫)

4)脆烤雞翼 Hkd 88 (單叫)

5)意式芝士餅 Hkd 88
餅身偏濕,味道偏甜,都係偏愛佢地既美式芝士餅😘

唯一缺點5係同馮生去
  • 安格斯牛肉漢堡
2017-09-14 323 瀏覽
今日約左朋友出觀塘食晏,去得觀塘我就唔想食商場入面既連鎖式餐廳喇,因為我知呢頭工廈入面都有唔少餐廳可以揀,但多到都唔知應該點揀好🤦‍♀️沿開源道一直行到麥當勞個十字路口位,有棟好搶眼既工廈The Wave,話時話第一次見呢座野,應該是新開吧?好奇心令我地行入去睇下,大堂佈置好得意好有特色,比𨋢前既介紹牌吸引左上4樓既The Stadium。一出𨋢就係餐廳,好寬敞明亮、舒服既感覺,空間感好大,室外有露天既座位同吸煙區,室內亦有好多大枱,好適合一班朋友相聚周圍都有大電視,除左食飯亦好適合收工、晚餐後飲杯野傾下計、睇下波!午市套餐。亦有單點食物及酒類我地叫左一個午市套餐、再單點拼盤、意粉。凍檸茶(跟餐)、焦糖榛子咖啡$40安格斯牛肉漢堡餐$128堅高質既漢堡個包外脆內軟、牛肉夠曬厚身、好juicy唔乾、牛肉味濃無雪味;配料亦好多元化,口感好豐富薯條跟茄汁重有酸瓜醬,點薯條非常惹味忌廉雞肉磨菇意粉$118單點開頭「了」起以為個意粉會偏硬,但入口一d都唔硬,忌廉味濃,磨菇好入味🤤🤤小食拼盤$158跟四款醬料:乳酪、酸瓜、酸忌廉、墨西哥辣汁。四款醬各有特式,我就最鐘意酸忌廉,真係超好味拼盤有:辣雞翼

午市套餐。
亦有單點食物及酒類

我地叫左一個午市套餐、再單點拼盤、意粉。
凍檸茶(跟餐)、焦糖榛子咖啡$40

安格斯牛肉漢堡餐$128

堅高質既漢堡

薯條跟茄汁重有酸瓜醬,點薯條非常惹味

忌廉雞肉磨菇意粉$118單點

小食拼盤$158

拼盤有:辣雞翼、洋蔥圈、魷魚圈、麥樂雞、忌廉粟米球、雞柳,每款3件。
每款都熱辣辣好新鮮脆口,炸得適中唔會過火
雞翼好入味

炸粉唔會過厚,勁鬆脆🤤🤤

呢一餐真係有驚喜,估唔到工廈入面有咁高質素既美食

2017-09-12 8099 瀏覽
終於等到我每星期最期待的日子因為可以暫時放下工作和煩惱亦可以與友人輕鬆聊天談談心事~今天我們點了兩份lunch set~價錢合理 份量多環境開揚 座位鬆動又舒適 適合大伙人來gathering1.燒春雞 $138份量多 味道不錯可惜雞比較大隻 肉質比較厚身先天因素影響下吃時明顯吃得出肉質的分別但加上醬汁伴住吃 令味道生色不少挽回不少分數2.雞肉蘑菇意粉 $118意粉烹調的時間剛好 能夠做到彈牙的效果意粉不會過硬或過軟蘑菇與雞肉的份量亦頗多 加上忌廉芝士的醬汁沾滿每條意粉 啖啖滋味令人回味無窮3.熱Cappuccino +$20 味道不錯 奶泡打得夠厚 咖啡味頗濃 不過略嫌奶泡下咖啡質感較薄 凍Mocha +$20 朋友點的Mocha 不會死甜 夏天必點!
終於等到我每星期最期待的日子
因為可以暫時放下工作和煩惱
亦可以與友人輕鬆聊天
談談心事~

今天我們點了兩份lunch set~
價錢合理 份量多

3.熱Cappuccino +$20

味道不錯 奶泡打得夠厚

咖啡味頗濃 不過略嫌奶泡下咖啡質感較薄

凍Mocha +$20
朋友點的Mocha 不會死甜 夏天必點!

2017-08-04
午餐
2017-09-09 358 瀏覽
今日同朋友慶祝生日,朋友鍾意飲酒 睇波 由於聽聞呢度裝修幾有特色,又有得玩飛鏢同埋睇波 !所以就嚟咗呢度食美國菜!首先叫咗個特色炸物拼盤,洋蔥圈 好大塊,裏面有麥樂雞 水牛城雞翼,炸芝士!超級豐富 啱晒一齊睇波開心分享黑松露薯條,黑松露醬好 濃郁幾鍾意呢個 雞肉奶油闊條麵,好香嘅奶油味,而且感覺唔會肥膩,配埋青椒紅椒,感覺幾清新!朋友生日最後叫咗個甜品,就當係食蛋糕了!朋友今日都過咗好開心,因為可以一邊睇波一邊享受美食😂
黑松露薯條,黑松露醬好 濃郁
2017-09-09 297 瀏覽
終於到左星期日啦,又係可以見到朋友既好日子。今日約朋友最主要既目的係傾旅行行程,咁梗係要搵間舒服既餐廳坐低,食住傾。最岩我呢D吃貨,哈哈。一入到去,我己經見到裝修好靚,冷氣好夠。鋪頭裝修風格係外國體育大球場個種,成個人好似飛左半個地球去睇波,我心諗,弊家伙,唔通呢間野好貴?最後3個人埋單,食到飽,都係每人200。睇下個餐牌,有SET LUNCH既,我地三個人分吃叫左兩個SET,叫左個BUREGR同埋闊條面,個SET本身有沙律或者餐湯跟,不過,我地呢D食草既動物,都係揀左沙律。我地仲叫埋PIZZA,甜薯條。 好似叫左好多野食咁添,D野食好快就到啦。甜薯條一炸起就送出來比我地食,熱辣辣,有茄汁或者沙律醬點,隨你喜歡,我個人就鍾意點茄汁多D,真係好好食啊。因為我地三個係SHARE黎食,所以,闊條面好快比我地清左,個TEXTURE係我鍾意個隻,剛剛好。BURGER接住就到,佢地好溫柔地幫我地預先切開左四份,方便我地分,好體貼。至於,PIZZA,我地就揀左最NORMAL個款,重點: 係我最愛的薄批,脆卜卜之餘又唔會塞爆個肚,仲可以繼續食其他野。食飽食醉,梗係開始做我地既正經事啦。不過,我又引唔住

食飽食醉,梗係開始做我地既正經事啦。不過,我又引唔住去左掟鏢。玩夠先做野是常識吧。鬼叫呢度有得掟鏢咩?

下次會encore再黎呢間,食住掟鏢。YEAH
2017-09-06 257 瀏覽
Came at around 1pm on weekday for lunch. Walk-in only but no reservation.Ordered rib-eye lunch set with mocha.side dish is nice especially the mashed potatoesbut the meat is overcooked mocha is ok, not too sweetthe restaurant is spacious and beautifully decorated, while the air con is always high.Long tables, sofas are available for 5-6 people gatherings

肉眼

but the meat is overcooked

mocha

mocha is ok, not too sweet

mocha
2017-09-06 329 瀏覽
星期日同阿妹同妹夫食晚飯,因為唔舒服唔想去太遠嘅地方,所以就揀左the stadium 呢個地方近近地之前已經嚟過一次,之前冇覺得特別好,但因為真係諗唔到食咩,所以都係再黎呢個地方老實講呢度係適合gathering嘅地方,因為都有幾多野玩,有得訂飛標仲有足球機,嘢食方便我哋叫咗鱸魚、一個意粉、豬鞍同埋一個雜腸拼盤,鱸魚同意粉都幾好食,豬鞍阿妹就話唔夠淋,雜腸拼盤就一般,嘢食不過不失啦,但如果成班friend gathering就唔錯嘅

2017-09-02 7082 瀏覽
係呢區工業區, 由工廈改建而成既新蒲點, 開倉食店遍地開花, 行完街可以係呢區開埋餐都仲得, 確係方便!  今日就約左友人係呢度開餐, 升降機一打開門就見到呢部咁正既足球機係門口 (真係歡迎食客去玩), 一間以運動為主題概念既餐廳!佔地全層, 空間感好大, 仲設有戶外區, 方便飲嘢食煙吹水!  裝飾亦感覺似去左運動場館咁, 設有大型電視不停播映各類球賽片段, 亦有體育節目廣播, 亦播著節奏輕快既歌曲, 比人有活力感覺, 但又不失可以令你HEA既感覺!  任你坐唔會限你要幾時交枱, LIKE IT!!枱上放著貼題餐紙, 連水杯亦都有店名, 真係好鬼有心思!揭開餐牌, 食物選擇有小食, 餐湯, 沙律, 薄餅, 主菜類及甜品, 呢度仲供應各式COCKTAILS/手工BEER, 夜晚黎飲完野再開餐都仲得!午市設有特式套餐, 包餐飲一杯, 加$15仲可以有沙律或餐湯, 價錢由$98-$138, 好抵食喎!先叫左脆烤鷄翼 ($88)食住先, 一客有6隻, 每隻都幾飽滿, 烤完再搽上BBQ醬汁, 味道甜甜地好惹味, 鷄翼食唔到雪味, 幾好味!係午市套餐中點左呢客烤原隻春鷄 ($138), 真係全隻春

枱上放著貼題餐紙, 連水杯亦都有店名, 真係好鬼有心思!

脆烤鷄翼

係午市套餐中點左呢客烤原隻春鷄 ($138), 真係全隻春鷄, 份量都唔少, 已切開幾件方便進食, 伴以火箭菜及小薯餅
烤原隻春鷄

做法似脆烤鷄翼, 面層亦有BBQ醬汁, 所以味道有D相似, 但春鷄肉食起上黎都算滑, 仲幾多肉, 食晒成份都好飽肚!

餐包飲品, 加$20可轉飲特式咖啡, 呢杯係凍LATTE, 味道普通, 水準似乎食物比較高D!
LATTE

友人散叫左呢份安格斯牛肉漢堡 ($138), 伴似沙律菜及薯條, 睇到都令人覺得興奮
安格斯牛肉漢堡

餡料包括厚厚牛肉漢堡, 煙肉, 芝士, 紫洋蔥, 份量夠晒!  牛肉漢堡食落JUICY唔會一咬就散晒, 煙肉唔會太肥膩, 伴以洋蔥芝士好好味, 另一驚喜位係個飽面係煎到有D香脆感, 食落鬆軟, 一手壓遍少少再放入口都可以, 一口都可以食到晒全部材料.............WOW.....好滿足呢!

係呢度開餐可以慢慢食, 慢慢傾, 完全可以輕鬆慢活咁享受進餐過程, 呢度仲有電子飛標機, 食完去玩返局都係唔錯既消閒玩兒!

仲有就係呢度既侍應大多數都係年青人, 服務反應夠快, 比人有活力感覺, 同呢度既主題好MATCH呢!
烤原隻春鷄
2017-09-02 385 瀏覽
觀塘有好多好野食,今次我帶左朋友黎左呢間The Stadium Bar & Restaurant。之前已經黎過一次,環境舒服,食物飲品出色,又有桌球,足球機,掟標,真係可以又食又玩,所以今次決定再黎。出面有陽台,但係夏天日頭都係坐返室內好D。Lunch過黎唔使等,我們幾個人點了沙拉,pizza,burger,意大利闊麵,同埋一啲小食。野食上得超快,幾分鐘就上菜。份量都幾多,因為最後食唔哂。埋單都係每人200都唔洗,係呢個咁舒服既環境食野,價錢都算中規中舉。推介pizza同burger,抵食兼唔差,pizza好芝味,有長長拉絲,薄批,料足但食落唔太heavy,幾個朋友一齊又易share,適合同朋友一齊聚會。burger足料肉厚,仲有夾住bacon,牛肉唔會過熟,岩岩好,但食完要跑多幾圈。呢到既冷氣都幾凍,坐得耐真係要著多件衫,總括黎講,百幾蚊食個環境都抵
出面有陽台,但係夏天日頭都係坐返室內好D。
野食上得超快,幾分鐘就上菜。
份量都幾多,因為最後食唔哂。
甜薯條
夏威夷Pizza
Burger
凍MOCHA
2017-08-28 336 瀏覽
又係朋友生日,所以出來食飯,我們一行八人,食了16xx元,大約七八過餸生日飯來講性價比高也好食,做好味是肉眼扒,真係五成熟意粉也不錯,辣雞翼就麻麻,夏威夷pizza係讚,D芝士多得來唔會流!黑松露薯條上面有埋芝士粉讚牙!食物來得快!有戶外位置坐,但美中不足是我們的倚子無倚背!
2017-08-27
慶祝紀念
生日
  • 美國特級肉眼扒
2017-08-27 341 瀏覽
The wave係一座有市集,有講座,有特賣場,有餐廳的新大廈。The Stadium 之前聽同事講過lunch唔錯,環境又好的餐廳。一直都好想去。今日終於約咗一個同我一日舊曆生日的朋友仔一齊去慶生。一出life就見到一張足球機枱。再行入d有2部飛標機。入到餐廳真係好大,仲有露天吸煙區。我地開始揀食物。頭盤~Sesame Tura $88~吞拿魚烤到多皮香配上芝麻更野味。再配上萍果醬及非常新鮮的沙律菜。必食。主菜叫咗一個Grilled Pork Rack$168~先講配菜,蕃茄/茄子/薯仔/萍果醬。淨係個配菜已經好吸引我。再食埋黑毛豬。肉質嫩滑,廚師烹調得剛剛好。再叫咗一個Set Lunch, Fried Sole Filet $108。芝心炸魚薯條。上枱時已經香噴噴。炸魚好大件。切落時卜卜脆,芝士流心。食落唔覺漏。好香芝士味。配上新鮮沙律菜及薯條。餐叫咗杯熱檸水。朋友喜歡飲啤酒,由於下午3:00-8:00係Happy Houre。飲啤酒平D。朋友叫咗杯 Asah $48。特別講吓兩樣嘢先。餐廳個水杯好靚呀! 有埋餐廳名的。另外就係個厠所,食完唸住去個厠啦!行到去見到門口好特別,係用

我地開始揀食物。

廚師烹調得剛剛好。

特別講吓兩樣嘢先。餐廳個水杯好靚呀! 有埋餐廳名的。

另外就係個厠所,食完唸住去個厠啦!行到去見到門口好特別,係用人做草做成女仔樣及男仔樣。不過男厠冇影到。因為剛剛有個男士出厠所。

$226.5 (午餐)
慶祝紀念
生日
  • Sesame Tura
2017-08-23 243 瀏覽
星期六的下午總喜歡到處走走, 觀塘THE WAVE有文具展, 無意中發現這美式餐廳, 去食個晏先.餐廳地方寬敞, 座位不少及坐得舒服, 比地舖嘅闊落得多.  裝飾放入很多運動元素, 及有2部飛標機, 還有戶外座位, 可以方便吸煙人士.我地當然坐室內啦, 咁熱....打開MENU, 好多都想試試, 奈何2個人胃口有限, 今次只好試住2款先.SET LUNCH MENU 中揀咗-- DEEP FIRED SOLE FILET  芝心炸魚薯條   $108  可以加$20 叫咗杯MOCHA.魚柳肥嘟嘟, 脹卜卜, 份量好大, 檸檬有微微燒焦了係咪可以減低青澀呢?一上枱就嗱嗱聲食個芝心魚柳, 凍咗就唔好食喇喂!有拉絲效果, 芝心味唔會好濃而蓋過魚味, 魚肉好嫩滑, 加咗芝心又另一番口感.喜歡食肉嘅我, 點會唔叫呢?  RIB EYE STEAK 美國特級肉眼扒  (9 OZ)  $288由木板上枱, 配咗一大堆嘅炸薯角, 香脆到震呀.....肉眼扒嘅肉味好濃, 揀medium 係最正確的選擇, 切開後見到肉汁慢慢透出, 仲有配上幾片燒熟嘅瓜, 茄子, 紅椒, 都一樣有滿滿嘅燒烤味.男人嘅份量由

一上枱就嗱嗱聲食個芝心魚柳, 凍咗就唔好食喇喂!

喜歡食肉嘅我, 點會唔叫呢?
由木板上枱, 配咗一大堆嘅炸薯角, 香脆到震呀.....

男人嘅份量由我地2個美人兒完成真的係點難度, 但食下講下都被我地食得七七八八喇.
仲要我叫咗杯Ice Hazelnut latte $40

一般嘅hazelnut 都為咗減少苦味, 會落好多糖, 會甜到死, 但呢度完全唔會, 我仲飲到少少苦味, 反而覺得仲正, 鐘意hazelnut 嘅朋友一定要飲呢個.
美國餐份量超大, 要準備空肚來, 滿肚歸.
  • Hazelnutlatte
  • RIBEYESTEAK
2017-08-22 6682 瀏覽
聽閒觀塘頻頻起了很多新式商場,最近得知 The Wave 中有一間主題 cafe, 便與朋友馬上前來一嚐。這裡的環境上十分優雅, 擺設佈置亦十分用心。這裏有吧檯, 不同款式的枱櫈,還有足球機和桌球。露枱還有企枱給吸煙的顧客,十分細心。 餐廳不會把所有位置放滿枱櫈,當中有不同的康樂如顧客享用,十分值得欣賞!而這裏的服務不錯,員工的態度不會很差。安格斯牛肉漢堡 128漢堡除了有安格斯牛肉,還有生菜,番茄,洋蔥, 煙肉和Jack 芝士。另外還有很多薯條。漢堡十分大個,當中配料超級多。 中間的漢堡扒很厚身, 佔了漢堡包三分一的比例。 而牛肉肉質鮮嫩,入口不會起渣。 咀嚼時還會有牛肉的肉質流出,十分暖口。 薯條都十分大條, 炸得剛好,不是炸到很乾,又不是太濕軟。 而薯條都是新鮮的,不會出太多油。溫馨提示,它需要15分鐘的製作時間,所以耐心等候喔 。燒牛肉 (6oz) 138配料上還有烤馬鈴薯,芝麻菜沙拉和洋蔥洋蔥。這裡推薦牛肉5成熟,我們便一於聽廚師的建議。牛肉很易切開, 開頭會擔心牛肉太生, 可是切開了兩邊後, 牛肉中間不會有血汁流出。 它的熟度拿捏得剛剛好。 肉質入口即溶, 一點也不會鞋或者

這裡的環境上十分優雅, 擺設佈置亦十分用心。

而這裏的服務不錯,員工的態度不會很差。

安格斯牛肉漢堡 128

漢堡十分大個,當中配料超級多。

溫馨提示,它需要15分鐘的製作時間,所以耐心等候喔 。

燒牛肉 (6oz) 138

配料上還有烤馬鈴薯,芝麻菜沙拉和洋蔥洋蔥。
這裡推薦牛肉5成熟,我們便一於聽廚師的建議。

牛肉很易切開, 開頭會擔心牛肉太生, 可是切開了兩邊後, 牛肉中間不會有血汁流出。 它的熟度拿捏得剛剛好。 肉質入口即溶, 一點也不會鞋或者不會靭。

特級肉腸配薯蓉 128

當中有三條正宗美式大肉腸, 腸的肉身十分厚身。 而當中亦算 juicy, 不會太乾身。

薯蓉十分夠薯, 不會很稀很淡,薯味很重。配上Burgundy 洋蔥肉汁, 增加味道的口感,十分惹味。

番茄香草脆條 48

這個小食十分特別,絕對推介大家。
它混合切碎了香料,大蒜,洋蔥,番茄和黑橄欖,然後放在麵包上。

香脆的麵包,配著番茄和不同惹味的配料,味道酸酸甜甜,超開胃。 而香草的味道十分出,帶點甘和些少辛。我覺得十分有巴西的口感和味道風味。

吃飽後,去廁所時,發現門口十分搞鬼,是一個草人來的。

這間餐廳的環境十分優美,而食物質素亦很高,價錢以這個質素來說,不算貴 ,絕對絕對值得再來!
2017-08-20 513 瀏覽
觀塘區美食多,今次來到以運動為主題的西餐廳進食晚餐。餐廳內有一大張桌球枱,又有桌上足球機,亦有數部電視播放著桌球比賽,就連枱墊都充滿運動風,極具風格。MENU沒有看太多,直接選擇SET DINNER。是日餐湯 - 南瓜湯鮮黃的顏色已奪目,熱度很夠,輕輕的甜,而且並不稀身,濃郁而CREAMY,非常暖胃又開胃。安格斯牛肉漢堡 ($158)粗薯條又多又滋味,好像吃極都有*V*,而主角安格斯牛肉漢堡絕不欺場,牛肉很香濃,咬落多汁肉嫩,與麵包一同進食不會覺得油膩,而且還有蕃茄、啡菇、芝士、煙肉等增加味覺的享受,十分飽肚,抵食得很!(現在想起也想吃啊~~~)美國極黑毛豬 ($188)如有request才會是全熟,否則都是medium-well,但上桌的一碟不知怎麼感覺像well done (?!)。切起上來不是太容易,咬一口果然有一點韌(可惜啊~)雖然有丁點兒韌,但依然肉汁豐盛,配搭埋特色醬汁,更惹味,所以最後還是吃得乾乾淨淨!Special Items Chocolate (Iced) (+$20)好喝,甜度不濃,不會太膩,只是如果更大杯就好~

MENU沒有看太多,直接選擇SET DINNER。

是日餐湯 - 南瓜湯
是日餐湯 - 南瓜湯

安格斯牛肉漢堡 ($158)
安格斯牛肉漢堡

美國極黑毛豬 ($188)
美國極黑毛豬

好喝,甜度不濃,不會太膩,只是如果更大杯就好~
Chocolate (Iced)
2017-08-20 285 瀏覽
放假無野做又同女朋友四出搵食,今次黎到觀塘工廠區一間用藍球為主題既西餐廳食飯。餐廳內既裝修,用品全部都同籃球有關。就連墊枱紙都設計成籃球既戰略圖。連餐牌都變埋戰略板阿。一場黎到緊係要食返少少野啦。首先上左個燒雞,雞皮燒得好脆,但d肉都仲好滑。配埋個汁酸酸地,好正之後到個白酒煮蜆,d蜆隻隻開曬口,大大隻咁睇具流口水。一放入口d蜆汁濃入個口,真係不得了。最後啖埋之手工啤,飲落好似香檳咁,正阿。👍🏻

餐廳內既裝修,用品全部都同籃球有關。

就連墊枱紙都設計成籃球既戰略圖。

連餐牌都變埋戰略板阿。

一場黎到緊係要食返少少野啦。

首先上左個燒雞,雞皮燒得好脆,但d肉都仲好滑。

配埋個汁酸酸地,好正
之後到個白酒煮蜆,d蜆隻隻開曬口,大大隻咁睇具流口水。

一放入口d蜆汁濃入個口,真係不得了。
最後啖埋之手工啤,飲落好似香檳咁,正阿。👍🏻