2017-12-03 435 瀏覽
依用美式運動作為主題嘅一間餐廳,Lunch time時間黎full晒,只可但係門口耐心等待,不過等嘅時候都仲有部足球機可以玩下,消磨下時間邊玩邊等。5成熟嘅肉眼扒煎得啱啱好,牛肉好juice吾會靭,配埋賓尼士汁好夾,仲有新鮮沙律菜減低油膩感。漢堡好大個,而且裏面嘅配料好多有煙肉,洋蔥,番茄,生菜,芝士,仲有當然唔少得juicy嘅安格斯牛肉漢堡扒。雞翼醬汁惹味,味道偏酸而帶點香辣,係一碟會令人食慾大增嘅小食。本來以為蘋果批會係熱嘅,點知原來係凍嘅不過都冇減低蘋果批嘅口感。蘋果餡玉桂味濃郁,而且蘋果有帶D微爽口感。
燒肉眼扒配賓尼士汁

安格斯牛肉漢堡

火辣烤脆雞翼

美式蘋果批

2017-11-30 277 瀏覽
媽媽的生日飯,說想在觀塘區用餐。想了一想,便帶了他們來這家餐廳。小妹甚少重訪餐廳,卻到訪過這兒數次,主要因為地點方便,食物質素不俗,且空間充足。炸魚薯條愛吃魚的爸爸很愛點的一道菜式薯條不算很厚,炸得好香脆,條條內𥚃充滿薯仔。炸魚有三件, 炸粉厚度剛好,滿是嫩滑的魚肉,很足料。美國極黑毛豬煎得恰好,肉質好嫩滑juicy,入口充滿香而不騷的豬肉味,值得推介。蘑菇雞肉寬條麵挺好吃的,蘑菇和雞肉的份量若再多些就更好了 P.S. 那天晚上室內有電視在直播桌球賽事,我和爸爸平常也不多看桌球賽,但也看得不亦樂乎,互相討論賽事,挺好的飯後親子活動啊

炸魚薯條
愛吃魚的爸爸很愛點的一道菜式

美國極黑毛豬

蘑菇雞肉寬條麵
挺好吃的,蘑菇和雞肉的份量若再多些就更好了
2017-11-29 279 瀏覽
去完個長旅行~ 番尼約番D朋友仔食飯傾下計今日約左澳洲working holiday的小夥伴食個lunch🤗 成3年冇見😳不過可能間中都見到大家的facebook近況,見面之後,大家都感覺唔似3年冇見咁。帶咗佢去觀塘,一間我哋鍾意嘅美式餐廳。之前嚟過一次,覺得嗰度空間大都幾啱兩個人傾吓計。一入門口,就見到足球機,見到有食客玩緊足球機。安排左二人位俾我哋,呢度空間夠大位夠多,食完都可以坐好耐傾吓計👍🏻依家星期六lunch都有食lunch一人叫咗一份set lunch ,連埋嘢飲,另外加左一個頭盤同甜品一齊share<巴馬火腿配無花果> 見到有無花果,唔洗諗,即刻點!之前係摩洛哥成日食,香港比較少見,原來都可以配巴馬火腿,無花果好新鮮,甜甜的,配上sour cream 同 咸咸的巴馬火腿~跟餐飲品,<Rosemary Lemonade> 只有凍的好似特飲咁 嘻嘻 有rosemary 的香草味,同埋檸檬,另配糖水感覺很潤喉~另外朋友想飲熱飲,就點了熱檸茶最愛吃漢堡系列 <安格斯牛肉漢堡>配上炸薯條同沙律配菜漢堡包中夾全層次分明的餡料; 安格斯牛
去完個長旅行~ 番尼約番D朋友仔食飯傾下計

一入門口,就見到足球機,見到有食客玩緊足球機。

依家星期六lunch都有食lunch

<巴馬火腿配無花果>
見到有無花果,唔洗諗,即刻點!

之前係摩洛哥成日食,香港比較少見,原來都可以配巴馬火腿,

跟餐飲品,<Rosemary Lemonade> 只有凍的
感覺很潤喉~

另外朋友想飲熱飲,就點了熱檸茶

最愛吃漢堡系列 <安格斯牛肉漢堡>
配上炸薯條同沙律配菜

漢堡包中夾全層次分明的餡料; 安格斯牛肉漢堡、烤大菇、生菜、蕃茄、烤洋蔥、煙肉同埋芝士
職員好細心咁幫我地分左2份,一人一半 ^^
另外叫了<香草醬車輪粉配大蝦>
香草醬之係pesto 有著我地2個係澳洲的回憶
因為我地都係係澳洲第一次食香草醬

大蝦好大隻!而且有成5,6隻 好抵食XD
而且仲有種透明的感覺,非常爽口彈牙!
車輪粉就第一次食^^可以用匙巾 食,好方便
唔會整污漕個咀

最後點少得甜品^^
<美式蘋果批> 之係apple crumble 配雲

• 巴馬火腿配無花果
  • Rosemary Lemonade
  • 安格斯牛肉漢堡
  • 香草醬車輪粉配大蝦
2017-11-26 340 瀏覽
今日係觀塘海濱公園同朋友影完畢業相。終於去試咗勁多人推介的The Stadium。星期日下午兩點半。walk in有位。間餐廳超大。枱與枱之間有一定距離。係香港充滿土地問題既情況下。實在難得。亦有好多大枱。適合一大班人聚會。食物質素亦不負眾望。相當好味小食拼盤種類多同新奇,基本有炸雞、雞翼。較少有的有炸芝士、炸魷魚、炸粟米波。仲有小食經典洋蔥圈。配上幾款醬汁。成日覺得食小食拼盤會俾人揾笨。呢個一啲都唔頹。有個朋友係薯條控。點咗個黑松露薯條原本諗住黑松露醬放係薯條面點知係黑松露沙律醬(酸酸甜甜,應該係沙律醬掛😆)出奇地夾。沙律醬中和咗黑松露既油利。值得試。仲要好大碟。七個都夠晒食。我冇飯到肚唔夠飽既人。點都要叫個澱粉質最後揀咗傳統芝士焗通粉眾人都擔心好漏。怕食唔晒啲嘢點知好creamy。一啲都唔漏。好味仲叫咗安格斯漢堡同夏威夷pizza。都不錯七個女仔叫咗四個主菜。一個小食。份量大。非常夠食另外一提。餐廳有好多款啤酒、手工啤酒、雞尾酒。夾埋有幾頁meau。但食tea。未有mood飲酒。下次可以再試。
今日係觀塘海濱公園同朋友影完畢業相。
終於去試咗勁多人推介的The Stadium。
星期日下午兩點半。walk in有位。
間餐廳超大。枱與枱之間有一定距離。
係香港充滿土地問題既情況下。實在難得。
亦有好多大枱。適合一大班人聚會。

食物質素亦不負眾望。相當好味

有個朋友係薯條控。點咗個黑松露薯條

原本諗住黑松露醬放係薯條面

我冇飯到肚唔夠飽既人。點都要叫個澱粉質
最後揀咗傳統芝士焗通粉

眾人都擔心好漏。怕食唔晒啲嘢
點知好creamy。一啲都唔漏。好味

仲叫咗安格斯漢堡同夏威夷pizza。都不錯

七個女仔叫咗四個主菜。一個小食。
份量大。非常夠食

2017-11-24 250 瀏覽
Happy Friday lunch去試左the stadium, 一出lift見到部桌上足球真係覺得好靚,裡面個環境又大又靚,叫左個魚堡薯條餐,個炸魚扒好食,個汁好味,不個個麵包太硬了,不是太好食。份量足夠,不過食完個lunch口渴足整個下晝,睇黎太惹味,味道偏濃了。
2017-11-23 262 瀏覽
星期日假期應該要好好休息下,觀塘呢邊有好多新開既工廈,仲有好多新式餐廳,今日行過開聯道呢邊就見到呢座類似係翻新的工廈,有幾間都係新開的餐廳,就試下呢間The Stadium 食西餐。呢間餐廳環境真係超好,整整全一層,一出lift 就係,又大又寬落,仲有好多活動玩,有足球機,飛鏢機,大電視,超寛露台,仲有桌球同酒吧。餐牌有Lunch Set 可以揀,也都可以散叫黑松露雜菇Pizza, pizza底焗得好乾身好脆,一啲都唔油唔漏,上面的黑松露醬都好惹味,加上香草好夾炸魚薯條,薯條唔算係好粗,但炸得好香,充滿薯仔肉,炸魚有三條, 魚肉嫩滑,熱辣辣美國極黑毛豬,煎得十分恰好,出面脆,肉質好嫩滑,食得出係豬脾肉,入口充滿特別香的豬肉味,值得推介。
餐牌有Lunch Set 可以揀,也都可以散叫
2017-11-23 285 瀏覽
上到嚟見到地方好大,坐落都幾舒服,裝潢得幾好,但唯一決點係,啲音樂太大聲,同朋友傾得好辛苦,本來想坐耐啲,但真係太嘈,傾唔到計有tea set 但選擇唔多自己叫咗杯凍咖啡,咖啡味夠,唔錯朋友叫杯熱嘅,佢都話唔錯,幾有咖啡味,奶份量都幾好”安格斯牛肉漢堡”味道唔錯,幾有牛味,份量都ok,配埋炸薯條一流“脆烤雞翼”甜酸味幾好,雖然跟埋汁上,但我建議唔使再加汁,雞翼本身已經夠汁,再加有啲過咗味道最後叫咗個tea set 甜品“Death of chocolate “好甜,真係好甜,本身都食得甜野,但呢個真係食咗幾啖已經唔想今,太甜

有tea set 但選擇唔多

自己叫咗杯凍咖啡,咖啡味夠,唔錯
朋友叫杯熱嘅,佢都話唔錯,幾有咖啡味,奶份量都幾好

最後叫咗個tea set 甜品
“Death of chocolate “
2017-11-19 264 瀏覽
星期六日想chill chill地relax下,呢排搵到個好去處, stadium!! 係觀塘站行大約10-15mins就到,環境極大之餘仲好chill, 仲有個露台,想每個weekend都黎呀。燒美國春雞,落了蜜糖,雞皮燒到好香脆,食落甜甜地,雞肉用了脾位,肉質特別嫩滑,配菜係蔬菜馬玲薯同火箭菜,perfect!另外仲叫了Niz Rib Eye, 扒肉juicy,唔乾,有肉味,質素唔錯,加埋好香火箭菜,what a amazing weekend!Rosemary Lemonade呢杯係送架,睇下,係好靚既紫色,顏色非常吸引,酸酸甜甜又消滯,又夠romantic!

Rosemary Lemonade
2017-11-18
午餐
2017-11-18 226 瀏覽
一上去就比stadium 既場地吸引住掛滿球衣既環境好有氣氛黑松露醬薯條好味牛肝菌扁意粉色香味傾在這個牛肉漢堡我十分期待細心地分開四份味道一流再加上芝士十分合理咖啡亦好香,一流
一上去就比stadium 既場地吸引住
味道一流再加上芝士
十分合理
咖啡亦好香,一流
2017-11-17 238 瀏覽
這天來到這裡解決午餐,一上去感覺很悠閒,環境闊落,梳化很舒服,而且老闊必定是桌球籃球的愛好者。很有心思的餐紙。連水杯都特製。到處都是播著桌球的比賽,面餐廳正中間亦擺放了一張桌球台。叫了火辣烤脆雞翼 $88很惹味,酸酸辣辣的很開胃,而且份量不少。虎蝦扁意粉 $188可以說是色香味俱全,酸酸的茄汁還有粒粒的蕃茄蓉滲入每條軟硬適中的扁意粉,彈牙的虎蝦一大隻,再加三四隻大蝦,真的好好食,這個質素完全對得起這個價錢!最近陰陰涼涼的天氣喝一杯暖暖的朱古力簡直是人間享受,不甜的,香香的可可味令人放鬆。

很有心思的餐紙。

連水杯都特製。
到處都是播著桌球的比賽,面餐廳正中間亦擺放了一張桌球台。

叫了火辣烤脆雞翼 $88

很惹味,酸酸辣辣的很開胃,而且份量不少。

虎蝦扁意粉 $188

• 虎蝦扁意粉
2017-11-17 295 瀏覽
如題,閒日無book台想有個靚位2人世界!等左20分鐘就有位,都ok!2人,3餸,2杯酒,結帳800幾。1. 烤雞沙律 - 半隻燒雞,一半有味入味嫩,所以食左一半就算。2. 海鮮扁意粉 - 係茄汁底,幾入味,材料食得出係鮮不是冰鮮。但但汁可以再濃厚D!3. 肉眼扒,9oz ,黎個嬲嬲地!何為5成熟?黎到8成熟,仲要🤧🤧🤧唉整體環境,幾好!超過10部電視比你看波!食飯時都幾爽,如果5介意另一半掛住看5理你。係就係嘈左好多,不過係預左!最後補充,場地分5part 室外因隔離大廈外牆有大量廣告,都幾夠光!😑😑一大班人就可以坐長台,8至10位!
如題,閒日無book台想有個靚位2人世界!
等左20分鐘就有位,都ok!
2人,3餸,2杯酒,結帳800幾。

3. 肉眼扒,9oz ,黎個嬲嬲地!何為5成熟?
黎到8成熟,仲要🤧🤧🤧唉

整體環境,幾好!超過10部電視比你看波!
食飯時都幾爽,如果5介意另一半掛住看5理你。
係就係嘈左好多,不過係預左!

一大班人就可以坐長台,8至10位!
2017-11-16
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2017-11-16 213 瀏覽
喺觀塘工廠大廈到打完war game之後好肚餓即刻搜尋附近有咩好食,就搵到呢間cafe大獲好評以球場作為主題嘅餐廳,環境又大又舒服而且有唔少沙發位,啱曬一班人嚟食野haapy hour而且仲有室外沙發坐,夜晚嚟飲酒傾計認真嘆Lunch menu有唔少選擇,唔啱可以散叫小食、意粉等太肚餓要叫番個牛肝菌意粉醫下肚意粉硬度啱啱好,醬汁味道都調教得啱啱好太想食漢堡包了🍔要左一份安格斯牛漢堡漢堡包一開四,方便客人食,好細心唔知道原來漢堡包跟餐已經有薯條,又另外叫多左份黑松露薯條🍟不過黑松露醬點薯條真係好惹味跟餐加錢可以再叫番杯ice cappuccino
喺觀塘工廠大廈到打完war game之後好肚餓
即刻搜尋附近有咩好食,就搵到呢間cafe大獲好評

以球場作為主題嘅餐廳,環境又大又舒服
而且有唔少沙發位,啱曬一班人嚟食野haapy hour
而且仲有室外沙發坐,夜晚嚟飲酒傾計認真嘆

Lunch menu有唔少選擇,唔啱可以散叫小食、意粉等

太肚餓
要叫番個牛肝菌意粉醫下肚
意粉硬度啱啱好,醬汁味道都調教得啱啱好

太想食漢堡包了🍔
要左一份安格斯牛漢堡
漢堡包一開四,方便客人食,好細心

唔知道原來漢堡包跟餐已經有薯條,又另外叫多左份黑松露薯條🍟
不過黑松露醬點薯條真係好惹味

跟餐加錢可以再叫番杯ice cappuccino

2017-11-15 262 瀏覽
觀塘區多咗好多工廈餐廳,行去海濱嘅時候見到有棟叫The wave嘅工廈,Openrice過呢間評幾高就試下星期日都有set lunch,西餐黎講唔算貴,作為Burger愛好者當然點黎試下,同桌就點左份rib eye+$15要左個沙津,醬汁係酸酸地又咸咸地,非常惹味,沙律菜非常新鮮,咬落好爽脆呢到雖然係bar restaurant,但入到黎充滿好濃嘅咖啡香,就點左杯iced latte,完全無令我失望Stadium burger 麵包外脆內軟,一啖咬落去,漢堡充滿肉汁,同普通ground beef真係好大分別,更香更嫩! 俾隔離枱女仔為保儀態竟然用刀叉食而嚇親食burger當然係用手捧住大啖大啖咁咬落去架麻薯條炸得好香脆但又唔會成手油,調味適中同桌嘅rib eye賣相好吸引,食得出係真材實料,無乜點落調味都好香加上環境夠大,仲有室外座位,無論一家大細定三五知己都好適週末合黎呢到hea

Iced  latte

Stadium  burger

Stadium burger
食burger當然係用手捧住大啖大啖咁咬落去架麻

薯條炸得好香脆但又唔會成手油,調味適中

NZ  rib  eye

Iced  latte
Stadium  burger
NZ  rib  eye
2017-11-14 221 瀏覽
今日4 個人去食午餐, 朋友一早已經訂咗位 這處係活化工廈 ,行到停車場已經覺得佢好型了, 坐升降機去到4楼, 一開𨋢門已經見到大大座嘅足球機, 地方好闊大, 區域分明有的是半開放的房間,一班朋友暢飲真的很正,餐廳 設有好多部電視機和不斷播放體育運動片……氣氛好熱鬧。餐廳還提供桌球枱和飛標,真係有得食又有得玩觀塘區有戶外露台 ,感覺真係好舒服 ,天氣唔熱時可以選擇在此飲嘢或者用餐睇下個餐牌set lunch定價由98至138元, 包餐飲 ,沙律和湯另加15元。侍應非常友善及面帶笑容7 成熟的Rib eye, 牛煎得好香,不靱,牛肉好juice, 又大份配埋新鮮沙律菜,perfect match安格斯牛漢堡,真係好正,配以新鮮蔬菜,芝士味濃,牛味好濃和香,配以煙肉,不同的層次感……大滿足。另外黑松露pizza, 餅底好香和跪,黑松露味濃濃,一點都不油。還夾有新鮮沙律菜。餐牌有好多選擇安格斯牛漢堡黑松露pizza户外環境
今日4 個人去食午餐, 朋友一早已經訂咗位

餐廳還提供桌球枱和飛標,真係有得食又有得玩

侍應非常友善及面帶笑容

2017-11-05
  • 黑松露pizza
1K
2017-11-12 11307 瀏覽
The Stadium位於觀塘The Wave 4樓,佔地一整層,為一間酒吧餐廳,整體用餐體驗相當不錯:- 地方極為寬闊,空間感一流,帶來別有洞天的感覺,場內裝潢偏年輕工業風,設落地大玻璃及露台位置供戶外用餐,相當寫意 (冬天的話)。星期一至日也有lunch set提供,由$98元起至$138,包餐飲,但餐湯/沙律須加$15元。香草醬車輪粉配大蝦 ($128): 車輪粉也者即是一個個車蹗般的pasta,是蠻有趣的,但prefer可轉回意粉,較大氣一點。香草忌廉醬也夠香濃,味道okay,而大蝦相當大隻,肉質極為爽彈幼細,味亦夠鮮,整體不錯。燒肉眼扒配賓尼士汁 ($138): 賣相不錯,弄了幾條網紋也感升級了不少。肉味適中,對得住$138元這個價位,雖為五成熟,但肉質一般,難以幼嫩形容。特色炸物拼盤 ($158): 小食拼盤包含水牛城雞翼、炸洋蔥、炸魷魚圈、炸mozzarella芝士、麥樂雞及corn nugget:- 水牛城醬微酸速,醬汁okay但難說出色,雞翼配blue cheese也算及格; 炸魷魚也稱得上爽口彈牙; 炸mozzarella芝士更可做出極長拉絲; 其餘也是standa

特色炸物拼盤 ($158): 小食拼盤包含水牛城雞翼、炸洋蔥、炸魷魚圈、炸mozzarella芝士、麥樂雞及corn nugget:- 水牛城醬微酸速,醬汁okay但難說出色,雞翼配blue cheese也算及格; 炸魷魚也稱得上爽口彈牙; 炸mozzarella芝士更可做出極長拉絲; 其餘也是standard炸物。

Americano 美式咖啡 (餐飲): 符合Americano的標準,純粹是我飲慣long black,感覺有點淡 (but just for me),咖啡豆一般,香味不足,單純餐飲質素。
2017-11-11
午餐