2018-02-21 313 瀏覽
大年初五,老闆請食開年飯不過都不能夠劏得太盡,最後選擇來The Stadium每人吃個Set Lunch!The Stadium 環境舒適,型格中帶點優雅,中間放置了一張桌球枱,感覺就像去了較chill的酒吧,亦放置了多台電視,都是放映著體育頻道,很切合餐廳的主題。我們一行八人,被安排到一張大桌子,座位都頗舒適。入座後我們都被電視在播映的冬季奧運會冰壺賽事而吸引,都忘了要點餐!我點了一份安格斯肉眼扒和一杯Rosemary Lemonade。這杯Rosemary Lemonade應該是本世紀喝過最可怕的飲料,原來Rosemary放在飲料裡是這麼嘔心,喝了兩口就沒有再碰了。侍應端上牛扒時在喊著:一份正常!我們都很好奇如何正常不正常,一問之下,原來medium是他們所講的正常,medium rare或medium well是不正常,但在下單的時候卻沒有問過我們要正常還是不正常的牛扒,我以為這些set lunch的扒餐沒有這個選項,一向吃慣medium rare的我有點失望了。不過賣相和味道都不錯,但卻配上了我不喜愛的火箭菜沙律,還以為會配薯條呢食量比較大的我,這頓飯一點也不飽呢哈哈!不過老闆
大年初五,老闆請食開年飯

Rosemary  Lemonade

肉眼

食量比較大的我,這頓飯一點也不飽呢哈哈!不過老闆請就冇所謂啦,如果要自付就真的沒有下次了!
2018-02-21
團年飯
肉眼
2018-02-18 329 瀏覽
再次特地來到觀塘工廈區覓食, 看到門口裝潢很新的the wave, 進去乘搭升降機後來到The Stadium 在大堂有一台足球機, 相信是用來供顧客在排隊時解悶的有陽台可供吸煙備有多款set lunch 可供選擇, 價錢亦很相宜還有多款特式小食點了2份set lunch, 首先來了前菜-青菜沙律配上是日南瓜餐湯, 滿滿新鮮南瓜茸烤美國肉眼扒, 網燒的切開後, 肉質鮮嫩有牛味原隻燒春雞, 份量十分有誠意, 火喉控制得當, 燒至外脆肉滑火辣脆烤雞翼, buffalo 汁很醒神開胃brownie 亦不可看輕, 配上雪糕球及脆片, 藝術感十足

在大堂有一台足球機, 相信是用來供顧客在排隊時解悶的

有陽台可供吸煙

備有多款set lunch 可供選擇, 價錢亦很相宜

還有多款特式小食

點了2份set lunch, 首先來了前菜-青菜沙律

配上是日南瓜餐湯, 滿滿新鮮南瓜茸

烤美國肉眼扒, 網燒的

切開後, 肉質鮮嫩有牛味

火辣脆烤雞翼, buffalo 汁很醒神開胃

2018-02-11 298 瀏覽
觀塘呢間主題餐廳以體育館做主題,裝修顏色以淺啡色及深啡色為主,而餐枱及椅子亦用木紋選色配合體育館嘅主題!餐廳面積頗大,仲有兩間大嘅房可以做私人派對,呢到仲有好多部電視機,啱曬同一班朋友上嚟睇波食飯!烤肉眼牛扒賣相很不錯,牛扒厚度適中,size 大約有一隻半手掌大,而我哋叫咗五成熟,軟硬適中,肉質重牛味美國黑毛豬黑毛豬用烤嘅形式烹調,令黑毛豬更加香口同脆口,而厚度比牛扒更厚身,滿有口感!芝士條及粟米金塊香脆嘅外殼包着芝士條,每條都可以做到拉絲嘅效果,呢個小食啱曬配酒添,而粟米塊入面就好似係粟米湯既杰身,非常特別啊美式蘋果批蘋果批將蘋果蓉打成碎釀入蘋果撻入邊,配合埋清新嘅雲呢嗱雪糕,同甜甜嘅蘋果蓉好夾

烤肉眼牛扒

美國黑毛豬

芝士條及粟米金塊

美式蘋果批
2018-02-10 282 瀏覽
「The Stadium」係喺一楝叫The Wave 嘅活化工廠大廈入面,淨係The Wave 這幢大廈已經覺得好有型,而「The Stadium」呢間有型嘅餐廳同The Wave 好配好互相呼應咁!呢度係以運動為theme 嘅主題餐廳,一出lift 已經見到一台桌球機🤩 而餐廳中間亦都擺放左一張桌球枱,牆上嘅電視一直都係播着不同嘅球賽,好有氣氛!👍🏽唔單止咁喎,佢用嚟裝水嘅玻璃杯,亦都係唔同球類嚟㗎!(籃球、哥爾夫球、足球等等)置身其中,已經好鍾意呢個餐廳環境!食物方面,反而相對冇咁突出,不過如果一班朋友來呢度食飯飲嘢,氣氛咁,已經足夠啦!

置身其中,已經好鍾意呢個餐廳環境!

2018-02-05 466 瀏覽
星期五通常都是很怏樂,尤其是另一半也有空一起去吃晚餐。😉 這晚更開心的是外子來接放工,可惜已經較晩,只能匆匆忙忙的挑一間食店速吃。曾經與同事們來過The Wave,便提議前往碰碰運氣。The Stadium 走時尚風格,加上食物選擇多,美味又價錢合理,所以客人較多。幸好當時吧枱有兩個位置,二話不說就馬上點餐。西蘭花餐湯不錯,若是加多一少片脆麵包,就更完美。主食 1 - 很抱歉相片影得爛。很可口呢!再呷上熱檸檬茶,十分滿足。主食2 - 試了一口牛排,美味得很,而且份量也大,嗜肉朋友必點。外子也説有空要再來吃多次,證明吸引度高。

曾經與同事們來過The Wave,便提議前往碰碰運氣。

西蘭花餐湯不錯,若是加多一少片脆麵包,就更完美。

2018-02-02
2018-01-28 574 瀏覽
我朋友講呢度d扒好正,又有20幾種手工啤,即刻約埋上黎試下佢,叫左3份6安士特級肉眼扒,真心好好好好食!肉嫩有肉汁,話5成就5成熟,燒得好好,如果肉既份量有得加大就正啦🤤仲叫左一個虎蝦扁意粉、蘑菇雞肉意粉、小食拼盤同黑松露薯條。虎蝦好爽,唔似係冰鮮野。雞肉好嫩,唔會因爲煮埋意粉而乾爭爭。以上兩個意粉味道比較淡(可能係我食野比較重味)小食拼盤可以一試黑松露薯條我走左芝士粉...因為聽我朋友講個加左芝士粉會焗一焗整溶芝士,而個黑松露醬真心好味,夠香5個人食加埋野飲埋單$1888,我覺得呢個價錢呢個質素絕對可以
仲叫左一個虎蝦扁意粉、蘑菇雞肉意粉、小食拼盤同黑松露薯條。
虎蝦好爽,唔似係冰鮮野。
雞肉好嫩,唔會因爲煮埋意粉而乾爭爭。
以上兩個意粉味道比較淡(可能係我食野比較重味)
小食拼盤可以一試
6安士特級肉眼扒
虎蝦扁意粉
蘑菇雞肉意粉
小食拼盤
黑松露薯條(走芝士粉)
手工啤
2018-01-27
生日
6安士特級肉眼扒
虎蝦扁意粉
小食拼盤
黑松露薯條(走芝士粉)
  • 黑松露薯條
  • 美國特級肉眼扒
  • 特色炸物拼盤
2018-01-26 351 瀏覽
今日同朋友一早去做運動, 做完運動就有quota可以食餐好嘅, 朋友介紹去觀塘的The Stadium 因為佢剛剛星期天在這裏happy hour, 他用四字詞語形容“吃喝玩樂 ” 好地方, 他推介這個地方夠大可以hea住食一個long lunch。 我們到達The wave 這個大廈入口,發覺都幾吸睛, 搭𨋢上到4樓一開門就見到有酒吧,桌球檯,跟住圍繞著四周擺滿餐桌枱, 周圍又掛滿電視播映球賽, 又播放著音樂, 怪不得朋友說 "吃喝玩樂" 好去處。我哋order兩個set lunch再加一個salad和一個 apple crumble甜品, 整體食物質素平均, 但我最欣賞係佢哋嘅Stadium salad 蔬菜水果品種豐富新鮮,黑醋汁調配剛好 和價錢都合理。
和價錢都合理。

甘筍南瓜湯
stadium salad
  • stadiumsalad
2018-01-22 457 瀏覽
約朋友weekend 食Lunch ,提議去The Wave 的"The Stadium"餐廳,鐘意佢夠大坐位好寬敞食物又多種類,餐廳還有snooker 枱,又可掟飛標,同舒適露台,fit 晒一大班朋友! 想食Steak , 叫咗份Rib Eye Steak$288, 要medium rare半生熟 ,上枱時好震撼,大大塊唔算好厚,表面見到網燒紋,食下感覺到肉質非常稔身,半生熟令牛肉汁更出,牛扒質素好靚,旁邊跟了蘑菇汁,見到一塊塊蘑菇片,絕不馬虎,蘸起牛扒好夾。旁邊還有配菜,燒過的脆肉瓜,茄子,蕃茄,還有炸薯角,薯仔味香,脆口,一食停唔到口。另一小食叫了炸雞塊配粟米金塊$68,跟了蜜糖芥末醬同甜酸雞醬任君選擇,沙律面有士多啤梨醬作沙律,夠晒特別,即時胃口大開,炸雞口感好實肉,帶出鮮甜雞味,唔似係雪藏,似鮮雞肉味;另一炸物原來係忌廉粟米,唔會太乾,由多粒粟米製成,有香濃甜粟米味。飲品叫了Mocha $48 ,面有香滑忌廉同朱古力醬,另外叫了Latte, 咖啡香醇$48。門口牆上有特色裝飾,有一放滿棒球的牆,而其他牆身也有不同裝飾,好有心機。食到靚牛扒,兩人食左$500 ,都唔錯喎,滿足!

美國特級肉眼扒

旁邊還有配菜,燒過的脆肉瓜,茄子,蕃茄,還有
炸薯角,薯仔味香,脆口,一食停唔到口。

炸雞塊配粟米金塊

食到靚牛扒,兩人食左$500 ,都唔錯喎,滿足!
2018-01-14
美國特級肉眼扒
炸雞塊配粟米金塊
2018-01-22 18992 瀏覽
<The Stadium>是型格的美式餐廳,放在門面的足球機玩味十足,餐廳空間感寬廣,連同露天雅座,可以容納過百客人。跟朋友傾心事,摸著酒杯底,坐在室外沙發椅,感覺舒逸。烤肉眼牛扒6安士 $138烤肉眼牛扒肥美肉厚,深刻的褐色網紋,賣相十分誘人! 切開牛扒,內裡肉質粉嫰,入口軟腍,連同少許邊緣肥膏入口,牛味香濃。伴碟的蔬菜薯餅鬆脆,沾上牛肝菌汁,感覺香口、細膩。生菜沙律淋上紅醋,微酸解膩。原隻燒春雞 $128燒春雞有2隻肥雞腿,燒香的雞皮油光亮澤,入口帶淡淡蒜香,大啖咬下去,肉質彈牙、嫰滑,十分窩心。春雞份量頗多,連同蔬菜薯餅,吃後滿足。粟米湯+沙律 Set lunch+$15可以跟配沙律或餐湯,粟米湯有粟米蓉,入口香甜稠密,口感凹凸有致;沙律清爽翠綠,加上粟米及蕃茄點綴,味道清新。All Day Breakfast $108全日早餐十分豐富,炒滑蛋嫰滑可口,夾合塗滿牛油的脆多士,是醒神的滋味。薯餅炸至酥脆油香,令人回味;肉腸厚實,帶香草香氣;大啡菇焗至焦香,連同焗豆享用,黏糯滑溜。朱古力布朗尼 $78朱古力布朗尼賣相別緻,布朗尼被滑滑的綿花糖泡沫舖滿,朱古力香中帶更加
2033 瀏覽
2023 瀏覽
1936 瀏覽
烤肉眼牛扒6安士 $138
原隻燒春雞 $128
粟米湯+沙律
Set lunch+$15可以跟配沙律或餐湯,粟米湯有粟米蓉,入口香甜稠密,口感凸有致;沙律清爽翠綠,加上粟米及蕃茄點綴,味道清新。
All Day Breakfast $108
朱古力布朗尼 $78
朱古力布朗尼賣相別緻,布朗尼被滑滑的綿花糖泡沫舖滿,朱古力香中帶更加多蜜甜。雲喱嗱雪糕慢慢溶化並滲入布朗尼,味道更加細膩,伴碟的草莓果肉及朱古力波,令口感更加豐富。總括而言,<The Stadium>的食物水準不錯,份量豐盛,多人Share可以嚐到更多款美食,整體不錯。
2018-01-20
朱古力布朗尼
星期日在觀塘,其實真係同旺角無異,人多車多,等泊車位,等食肆,等上駱駝漆大廈......。 點知當你沿觀塘道行落一條街~興業街,就會發現一橦好in 的建築物The Wave。 4樓既餐廳係美式餐廳,講真,本身都怕美式餐廳會超大碟,兩個人都唔知可點那些。不過望落餐牌都吸引,價錢唔貴,最緊要唔駛等,環境算好大,起碼不用一等再等 。由於下午我只可食肉,所以在餐牌選了又選,我選左碟 美式烤肉眼排。湯,主菜好快就送到了。見到塊Steak 係好驚喜的,6Oz ,但望落去同8Oz 無異,waiter 之前冇問我要幾多成,佢最後俾medium我,烤得都算是咁,唔老有肉汁。而揭開塊排,下面原來有2個side disc ,甜甜地,我覺得是用蕃薯蓉,芝士整的,係好有新意的。食下野又飲下野,由於地方大,冇咩人,係可以讓你安安靜靜坐下發下呆。在露台又望下對面大廈,咁就可以休閒地享受下生活。

Rosemary Lemonade
Rosemary Lemonade
美式烤牛排
美式漢堡
2018-01-18 448 瀏覽
Stadium已是觀塘很有名的工廈餐廳了,菜式不再多說,今次主要談酒一般酒在餐廳只是配角,但事實上吃飯時如能喝上一杯好酒可以說是身心舒暢可惜很多餐廳都無法兼顧,一般都是hea 酒hea 調但這裏的酒卻可與菜餚爭輝入門口後第一眼看見的就是吧台正對食客,毫無遮掩,各類的酒也陳列眼前第一印象就已經好好,而且上去時未到7:00 pm, 還沒有甚麼客人調酒師就在專心做準備的工作這次是「三人」對酌山花開,一杯一杯又一杯Happy Hour Cocktail大多只是$58, 比正常價每杯便宜了$10因此我們都毫不客氣由於叫太多,也不肯定有無記錯) - Mojito - Tequila Sunrise - Margarita - Cosmopolitan - Mimosa- Manhattan 關於Mojito,有人會把薄荷葉研碎,味道一定更突出,但喝的時候就不時會喝到碎薄荷,挺不方便這裏就是原片薄荷葉,但不減薄荷的清新至於Margarita,算是我比較常點的Cocktail一般都是在酒杯邊沾上鹽,但這裏則有多種調法供客人選擇我們隨意選了一個,結果是咸味的泡泡在酒杯上!非常有趣這小桶啤酒也是讓我們驚歎
可惜很多餐廳都無法兼顧,一般都是hea 酒hea 調
但這裏的酒卻可與菜餚爭輝

入門口後第一眼看見的就是吧台
正對食客,毫無遮掩,各類的酒也陳列眼前
調酒師就在專心做準備的工作

這次是「三人」對酌山花開,一杯一杯又一杯
因此我們都毫不客氣:
Cocktail

(由於叫太多,也不肯定有無記錯)
 - Mojito
 - Tequila Sunrise
 - Margarita
 - Cosmopolitan
 - Mimosa
- Manhattan

這裏就是原片薄荷葉,但不減薄荷的清新

至於Margarita,算是我比較常點的Cocktail
一般都是在酒杯邊沾上鹽,但這裏則有多種調法供客人選擇
我們隨意選了一個,結果是咸味的泡泡在酒杯上!非常有趣
Hoegaarden

這小桶啤酒也是讓我們驚歎,因為真的很,大,杯!
我們跟侍應要了三枝飲管 (是很不豪放的喝法啦)
酒放枱中間,三個人可以同時把頭哄前去啜飲,也是挺難忘的畫面

雖然食物不是重點,但也值得一記:
芝士薯條

芝士薯條,上碟時是熱哄哄的!不過是第一道來的菜,吃太多會滯 (小胃的煩惱)
BBQ Wings
這沒記錯應該是 BBQ Wings
是我見過醬汁最厚身的雞翼,也是酸酸甜甜的

至於環境方面:
正所謂三個女仔一個墟,但偏偏又想找個坐得舒適,又不嘈雜的地方聊天
Stadium內有播放足球比賽的電視,但音量都低得接近靜音
反而是有大喇叭播歌,不坐近的話還是沒有太大影響的

小記:
沙發很好坐
廁所挺乾淨
侍應都很耐心有禮
場大概都滿了,卻不擁擠,也沒有催迫感
有加一服務費
2018-01-02
Cocktail
Hoegaarden
芝士薯條
2018-01-18 280 瀏覽
The Stadium 次次都係飲野,今次第1次食晚餐,果然有驚喜同朋友叫左2個main 同1個拼盤最初係俾buffalo wings 吸引,最後成個拼盤都好好食!有個入面係粒粒粟米,食落好甜又唔會好厚粉(呢個好重要)仲有個炸芝士條,但唔夠熱,芝士冇拉絲之後有Mac double cheese (唔肯定個名haha呢個芝士真係有拉絲啦,但通粉有小小硬不過個汁香濃補救返仲有我點嘅黑松露寬條麵好多汁不過略嫌寬條麵有啲碎最後,叫左兩杯mocktail 我叫左杯Night In Stadium , 我覺得比較甜朋友叫左rose hip rose 反而唔錯,有blended tea 飲落冇咁濃又有淡淡玫瑰味

同朋友叫左2個main 同1個拼盤
有個入面係粒粒粟米,食落好甜又唔會好厚粉(呢個好重要)
仲有個炸芝士條,但唔夠熱,芝士冇拉絲

呢個芝士真係有拉絲啦,但通粉有小小硬
不過個汁香濃補救返

仲有我點嘅黑松露寬條麵
好多汁
不過略嫌寬條麵有啲碎

最後,叫左兩杯mocktail
我叫左杯Night In Stadium , 我覺得比較甜

2018-01-17 239 瀏覽
大部分嘅打工仔一到放lunch都好似好趕咁,求其食完就算最緊要快!其實做人唔洗咁嘅有時嘆吓都係一件好事!所以今次介紹一間叫"The Stadium"嘅餐廳。入到去地方好大!有波枱又有標機坐喺出面超爽宜家嘅天氣唔太凍有啲風真係好舒服,坐位都好寬敞!啲lunch set都唔係話貴,呢個環境呢個貨錢算合理啦~叫咗份牛排餐百零蚊咗左,牛排燒得唔錯肉汁保留得好好!出糧可以再嚟呢間再食過lunch~因為實在太嘆啦
入到去地方好大!有波枱又有標機

坐喺出面超爽
宜家嘅天氣唔太凍有啲風真係好舒服,坐位都好寬敞!

啲lunch set都唔係話貴,呢個環境呢個貨錢算合理啦~

叫咗份牛排餐百零蚊咗左,牛排燒得唔錯肉汁保留得好好!

出糧可以再嚟呢間再食過lunch~因為實在太嘆啦

2018-01-14 685 瀏覽
一直想試這間餐廳, 原因是被它的餐廳佈置吸引, 另外我也很喜歡吃美式的食物。於是趁朋友生日提意來吃, 這餐廳過了晚上7:30就只接受walk in 不接受電話預訂, 可能平日的關係, 8點來到不用等就被安排坐位了。對於今餐整體來說味道很不錯☺️
2018-01-11
生日
安格斯牛肉漢堡
黑松露野菌薄餅
美式芝士通心粉
2018-01-13 1038 瀏覽
今天老公踢完球,約我吃午餐。他說上次食過一次,覺得很不錯,很想再試下。餐廳環境很寬敞,而且很特色,有不同的球類擺設,設計上花了心思。而且有超多台電視機,又有不同的活動可以參與,可以與朋友共度一個休閒的假期。餐廳的食物亦很吸引,份量夠大,而且食物質素亦有水準。連個杯亦是球形的點了一個烤肉眼牛排🥩6安士,牛排煎得美美的,不會很鹹,亦不會很韌,有肉汁。虎蝦🦐扁意粉超有驚喜,感覺有少許辣的肉醬意粉,配上四隻虎蝦,熱辣辣,香噴噴,很惹味。脆烤雞翼大大隻,淋上厚厚的醬汁,但不會很油膩。配上沙律菜,沙律醬酸酸甜甜,很開胃。天氣凍冰冰,配上熱Latte,有個心型圖案,最上層的泡泡很幼滑。今個星期六的下午過得很愉快,很舒適。

餐廳的食物亦很吸引,份量夠大,而且食物質素亦有水準。
連個杯亦是球形的

今個星期六的下午過得很愉快,很舒適。

2018-01-13