2018-05-17 388 瀏覽
努力運動為的就是食!所以運動過後便約了男朋友到觀塘Stadium happy hour! 坐在落地玻璃旁的高枱,充滿陽光,感覺愜意。HH 3點至8點,雖然價錢較平,不過選擇比預期少。飲食以外,這裏還有標機波枱等娛樂,讓我們歡度了數小時!* Chicken nuggets and corn nuggets *炸雞塊正常,炸粟米波有驚喜,很美味!配上蜜糖芥末更佳!* Figs prosciutto *賣相精緻,無花果與巴馬火腿很匹配。如果無花果再甜些會更好。* Dirty pale ale & bubbly *第一輪飲了啤酒和香檳。第二輪飲了白酒和啤酒。

chicken nuggets and corn nuggets

炸雞塊正常,炸粟米波有驚喜,很美味!配上蜜糖芥末更佳!
fig prosciutto

* Figs prosciutto *
賣相精緻,無花果與巴馬火腿很匹配。如果無花果再甜些會更好。

* Dirty pale ale & bubbly *
第一輪飲了啤酒和香檳。
第二輪飲了白酒和啤酒。

2018-05-05
fig prosciutto
來到觀塘的工廈,放在門前擺放了足球機,玩味十足。餐廳空間感寬廣,連同露天雅座可以容納百多人。跟朋友嚟傾心事,摸着酒杯底🍻,夠晒寫意舒適安逸💆🏻‍♀️ •美國極黑毛豬🐖粉嫩的極黑毛豬,用心之作,外面配以黑芝麻白芝麻黑醋醬汁,黑芝麻白芝麻仲要係煎過,外脆金黃,包裹着啖啖黑毛豬肉,口感豐富外脆內嫩🤤加上黑醋醬汁,一點都不油膩😚特色炸物拼盤🍟有雞翼,洋蔥圈,魷魚圈,炸雞粒,粟米金塊等炸物拼盤,香脆金黃色,送酒必備😆😆另外仲陪左四個醬汁任你配搭🤤🤤 美國特級肉眼扒🥩吼肉眼扒肥美肉厚,燒到有褐色網紋,賣相十分吸引。我叫了5成熟,內裏肉汁粉嫩,入口軟腍,牛味香濃👍🏻👍🏻

美國極黑毛豬🐖

特色炸物拼盤🍟

美國特級肉眼扒🥩

2018-05-10 462 瀏覽
閨蜜約我食生日飯, 又怕我要ot , 所以想搵間餐廳近我公司😍好貼心😍 既然佢咁貼心, 我當然搵間坐得舒服,環境又靚靚嘅餐廳啦😎其實呢間餐廳我想試好耐㗎, 睇相佢嘅裝修全部都同足球有關😃好有特色😍上到餐廳一啲都冇令我失望😆 一入門口已經有一個手動足球機🤓 等位都唔怕悶😍等咗一陣, 終於有位.叫咗個餐,有湯飲,蘑菇蓉好滑沙侓菜仲好新鮮美國黑毛豬一啲都唔乾,好JUICY最後,好姊妹仲安排咗個朱古力布尼朗蛋糕俾我 HAAHAA~賣相好靚 , 雪糕配朱尼朗果然係正

等咗一陣, 終於有位.

叫咗個餐,有湯飲,蘑菇蓉好滑

沙侓菜仲好新鮮

美國黑毛豬一啲都唔乾,好JUICY

最後,好姊妹仲安排咗個朱古力布尼朗蛋糕俾我 HAAHAA~
賣相好靚 , 雪糕配朱尼朗果然係正
2018-04-30
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2018-05-06 381 瀏覽
同好耐冇見既朋友gathering, 貪呢D工廠樓上鋪可以坐得耐, Tea可坐到6點地方好大,坐得幾舒服,都有飛鏢玩鍾意曬太陽既又可以坐露台位呢個炸物拼盤就一般啦($168)黑松露薯條OK($68)叫左4杯cocktail - fruit martini, mojito, cosmopolitanmartini唔錯呀好香桃味食物質素講唔上好好,都唔差既,雖然係觀塘工廈,但消費唔低得過尖咀旺區不過勝在環境幾舒服丫PS. TEA SET得星期一至五先有
鍾意曬太陽既又可以坐露台位
呢個炸物拼盤就一般啦($168)
黑松露薯條OK($68)

martini唔錯呀好香桃味

不過勝在環境幾舒服丫

PS. TEA SET得星期一至五先有
2018-05-05
2018-05-05 279 瀏覽
朋友上次買不到心頭好,今天再臨官塘尋找,出發前我們先去食西餐。空間寬敞,餐廳走美式運動風,有不少''球''作裝飾。還設有足球機和飛鏢。有戶外部份。火辣脆烤雞翼,味道帶點甜,又酸酸辣辣,醬汁量十足。食不了辣的,可以沾忌廉減辣。兩杯凍飲,其中一杯是rosemary lemonade。 迷迭香香味挺重,味道特別。安格斯牛肉漢堡,配有薯條和少量沙律菜,份量頗多。非常細心,預先把漢堡切開。可以見到有不少材料,包括漢堡排、生菜、煙肉等,還有炒洋蔥和炒菇。麵包非常鬆軟,外皮脆口。主角牛肉味濃厚,肉汁豐富。茄醬大蝦扁麵,茄醬由廚師自家調製,酸度較低。加有辣椒,微辣微酸,開胃好味!再點了一份蘋果金寶酥餅,有滿滿蘋果蓉,加有肉桂,酸甜清香。

有戶外部份。
安格斯牛肉漢堡,配有薯條和少量沙律菜,份量頗多。

再點了一份蘋果金寶酥餅,有滿滿蘋果蓉,加有肉桂,酸甜清香。
午餐
2018-05-05 589 瀏覽
之前有來過這間The Stadium位於觀塘The wave 工業大廈, 對這餐廳印象好深刻因為內裏佈置好有動感, 有桌球枱,掟飛鏢, 牆上掛滿電視機播放著球賽。 內裏環境好輕鬆自在最啱 high tea 和 happy hour, 除咗環境 好之外,我都好欣賞佢哋食物有一定質素,尤其是這裡的stadium salad 回味無窮, 沙律菜新鮮配有新鮮無花果, 無花果肉好鮮甜配搭埋他們的沙律醋汁,一試難忘。所以今次再encore, 除咗沙律之外還選擇了他們的tea combo for 2人, 還有焗薯皮和特色公司三文治。 全部食物非常美味和份量好足夠, 這裏跟朋友一起吃喝玩樂亦非常滿足

The Stadium salad

• teasetcombo
  • teacombo
  • TheStadiumsalad
2018-04-29 411 瀏覽
觀塘工廈開咗一間非常非常之大嘅美式餐廳。 其實呢間餐廳唔單止地方非常之大,而且佢嘅食物嘅份量都係一樣大。除咗你可以享受美式嘅餐之外,你亦都可以嚟呢度happy hour飲杯酒,好寫意咁過一個下晝。食物方面我哋只係叫咗一個lunch set 加個意粉,一個沙律同一個小食,已經食到我哋飽到想嘔。 餐廳只需要加15蚊就有湯或沙律。湯係雞蓉粟米湯,味道有啲似金寶嘅味道。 burger係我見到最多人叫同埋最多人畀好評嘅其中一款食物,食落當然係不負我所望。 stadium burger 牛肉肉汁好多,有濃郁牛味而且好厚。 仲要加上煙肉,生菜,大啡菇,番茄等等嘅配料, 真係畀到驚喜我哋。反而個薯條呢就鹹,落咗好多鹽落去。 沙律又係好大份,材料新鮮加上有無花果等等嘅配料 沙律醬醋,酸酸甜甜好開胃。 呢款名為mac and cheese嘅通心粉,真係非常非常非常之邪惡呀!食落芝士味非常濃郁,淡淡芝士食到我哋好飽好濟,食唔曬㖭呀。 叫咗一份bbq雞翼。外面係酸酸甜甜嘅bbq醬, 外皮炸得好香脆,而雞翼肉質非常之幼嫩,做工唔錯。總括嚟講呢餐飯真係好飽好飽肚好飽,都係2個人500蚊。

總括嚟講呢餐飯真係好飽好飽肚好飽,都係2個人500蚊。

• 安格斯牛肉漢堡
2018-04-27 436 瀏覽
近年觀塘工業區已不再工業, 早前朋友介紹過有一大廈中的The Stadium很Chill, 今天放假就特地過來試試。餐廳位於一座工業區中應是被活化的大廈中, 全層4樓全包了。餐廳很大座位很多, 也有窗邊及户外位置, 氣氛很不錯, 的確Chill。餐廳周六也有供應set lunch, 與友人相吃多一點小食, 就選擇了餐牌上散叫。The Stadium Fruit Tea/Earl Grey: 友人選了凍果茶, 我則選了Earl Grey。店家很親切應要求替友人的飲品少甜少冰, 友人說甜度剛好味道清新。而Earl Grey亦可要求加熱水。蘑菇雞肉寬條麵: 最先到來的是寬條麵, 麵煮得剛好不會過軟(最怕吃到軟軟的麵條的我表示滿意)。醬汁很濃厚掛在麵上, 而且配料十足, 吃到最後反倒剩下雞肉了(笑)。而店家在麵中加了一些椒和火箭菜, 帶點清爽感, 平衡了整個意麵的味道。黑松露薯條: 一看到餐牌就覺得一定要叫這一道, 果然沒有失望! 薯條先炸再放上大量芝士粉焗得焦香才上桌, 上桌時超熱超香脆, 焗過的芝士粉添加了薯條的香味, 再沾上旁邊的黑松露醬, 好邪惡但好好吃!The BBQ Wings:

The  Stadium  Fruit  Tea
Earl  Grey

磨菇雞肉寬條麵

黑松露薯條

The BBQ Wings: 本想試Buffalo Wings但友人不能吃辣, 就試BBQ Wings吧! 其實這個就是不辣版的Buffalo Wings。外皮香脆雞翼很大隻多肉, 醬汁是傳統bbq醬味很濃但不過咸, 好吃!
The  BBQ  Wings

就這樣與朋友輕鬆談了一整個下午。餐廳內有不少電視播球賽, 亦有飛標和足球機, 也很適合一班朋友聚會。

2018-04-21
下午茶
The  Stadium  Fruit  Tea
Earl  Grey
磨菇雞肉寬條麵
The  BBQ  Wings
2018-04-26 276 瀏覽
一行四人入到去叫左beer n bar food. 啤酒好快上左,野食要整一陣。我倒左啲睇戲食剩的爆谷岀黎送酒,等野食。有女職員話唔可以食外來食品,甘我話你比個盒我包番埋。另外拎啲chips n nuts 比我,你計番入張單就ok. 佢話佢地無chips n nuts... no chips in a sports bar ? serious ? 我話我枝啤酒成8.5% 酒精,你想我空肚飲?淨係識講唔好意思…難聽啲,大排檔都有咸脆花生比你送啤酒無可耐可,空肚飲……其實佢話自己係restaurant,我無野講…唔好扮sports bar...連門神同少爺都無得賣……… 唉if u wanna make it a real sports bar, send your staffs to any bar in Lockhart road for training.. first time in my life...no chips no peanuts in a sports bar... and the worse thing is..the staffs don't understand
連門神同少爺都無得賣……… 唉
and the worse thing is..the staffs don't understand what's the problem...
2018-04-25
2018-04-24 387 瀏覽
Friday night黎呢度岩曬,可以一大班朋友飲返幾杯,野食又唔錯,環境氣氛都好,而且仲有戶外吸煙區,食煙吹風兩皆宜。野飲唔多講啦,今次同大家講下野食啦。我哋一行四人先點左個黑松露薯條再黎左兩round happy hour(八點前)先叫野食,飲完都半飽,叫左三樣野都好夠食。首先係豬肋骨,一上枱已經覺得好大份,足足有六條骨,切開一件件都可以啖啖肉既,燒得唔太乾,味道亦剛好;伴碟既有粟米同沙律,平衡返個油膩感。之後呢個黑松露蘑菇Pizza就麻麻哋,餅底太濕唔夠乾身,有少少似麵包,不過配料味道都可以,芝士亦不吝嗇。而個手搓粉就真係好好食,個粉口感好Q好彈牙,而個醬汁就好香忌廉同黑松露味,濃郁地包住每條粉,令人好滿足啊。呢度食物質素中上,環境舒適寬敞,價錢合理,侍應服務良好,值得推薦。

美式烤豬肋骨(半份)

黑松露野菌薄餅

意式香菇手搓粉

美式烤豬肋骨(半份)
意式香菇手搓粉
2018-04-24 318 瀏覽
喺觀塘返工而又想喺Lunch Time同三五知己聚一聚嘅話,我嘅首選就係The Stadium!The Stadium係一間美式餐廳,位處於觀塘工業區,用餐區有得睇各大體育頻道,樓上仲有得督波同埋做Gym添!用餐區地方寬躺,坐得好舒服,一啲都唔迫,又唔洗同其他人搭枱,喺繁忙嘅Business Day有個咁好嘅地方可以同朋友一齊食Lunch,實在難得!我哋三個人,嗌咗三個Lunch Set一齊Share。Fish & Chips $108魚柳同薯條都炸得香脆,仲一啲都唔油膩!炸魚有三條,三個人Share啱啱好!擠啲檸檬汁,感覺更清新!Pasta Fettuccine $128闊條麵煮得啱啱好,冇烚過龍,入口唔會變到成Pat嘢咁!但係醬汁比較啖口,如果調返濃味啲就Perfect喇!Rib Eye Steak $138肉眼扒啱啱好煎到5成熟,肉質嫩滑,調味恰當,完全帶出肉眼扒濃郁嘅味道!沙律菜亦夠新鮮,呢餐最正嘅就係呢個扒Set!三個人埋單要400頭,不過用餐環境再加上食物質數已經值回票價,間中豪一次又何妨?

我哋三個人,嗌咗三個Lunch Set一齊Share。

Fish & Chips $108
Fish & Chips
擠啲檸檬汁,感覺更清新!

Pasta Fettuccine $128

Pasta Fettuccine

闊條麵煮得啱啱好,冇烚過龍,入口唔會變到成Pat嘢咁!
但係醬汁比較啖口,如果調返濃味啲就Perfect喇!

Rib Eye Steak $138

Rib Eye Steak
沙律菜亦夠新鮮,呢餐最正嘅就係呢個扒Set!
2018-03-22
Fish & Chips
Rib Eye Steak
2018-04-23 2580 瀏覽
這天是放假的日子,我約了很久冇見面的同事在觀塘吃午餐,經朋友介紹,我們便決定來到這間美式餐廳試一試,看到店內環境非常寬敞和清潔衛生,埸內有飛標機,美式桌球和足球機免費任玩,既可以吃,又可以玩,還有英文歌聽,這個概念十分創新,給我一種很舒服和放鬆的感覺特色炸物拼盤($168)軟彈煙韌十分濃郁的芝士條,爽口鮮美的魷魚圈,爽脆的洋蔥圈,香稔軟嫩的麥樂雞,嫩滑細密的水牛雞翼,軟綿綿的栗米塊,配上辣醬,籃芝士醬黑松露薯條($68)用大量濃郁芝士碎灑落薯條,清新的黑松露醬,用新鮮薯仔製成的薯條非常新鮮,這樣的配撘恰到好處,份量非常多美國特級肉眼扒($288)稠密緻滑的茄子,紅椒,軟彈煙韌的薯角,格紋焦痕的肉眼扒入口即溶和香稔軟嫩,質素非常高,配上甘甜的燒汁,這樣的配撘恰到好處,所以這個定價非常合理整體來說,食物的選擇非常多,酒精和非酒精的飲品都有,而且種類很多,食物的用料非常新鮮,食物是即叫即做的,所以食物的温度足夠熱,食物的質素非常高,食物的份量非常多,價錢相對非常非常合理,店內的員工挺多,証明老闆注重服務質素,店員有良好的服務態度,有禮貌和勤力,所以我認為這間餐廳值得再去惠顧
這天是放假的日子,我約了很久冇見面的

特色炸物拼盤($168)

黑松露薯條($68)

美國特級肉眼扒($288)

美國特级肉眼扒
特式炸物拼盤
2018-04-13
美國特级肉眼扒
特式炸物拼盤
  • 美國特級肉眼扒
  • 特色炸物拼盤
2018-04-19 439 瀏覽
Again ~正野係會令人不停Loop又食呢間但冇左個牛牛lunch set變左做食黑毛豬(少少失望實有既但好彩個豬都Ok但偏結實同乾身還好佢個豬肉香味塔救成功配埋個上面較過下味既茄汁So far so good 既至於個番茄肉丸意粉始終未及Ikea好味未能成功鎖住肉汁但番茄酸度明顯調整過意粉質地不像上次這次比較適中是日😋指數:☆☆☆
Again ~正野係會令人不停Loop
這次比較適中
是日😋指數:☆☆☆
2018-04-19
2018-04-19 270 瀏覽
之前睇電視見過介紹呢間餐廳, 一直都好想試, 今次終於約到朋友黎試下啦估唔到餐廳都好大, 仲有足球機同桌球玩tim~首先叫左個炸物拼盤一黎到就勁大盤, 有雞亦洋蔥圈魷魚圈炸雞粒粟米金塊等好多野食, 另外仲配左4個醬汁任你選擇!粟米脆片去到邊都要叫nacho食, 呢間既nacho好特別, 有唔同顏色同配唔同既汁, 一樣野食配搭有咁多真係第一次食! 安格斯牛肉漢堡一上到檯已經切開2舊, 咬落去啖啖肉好juicy, 而且配料都好足, 食到每層唔同既味道!芝士通心粉開頭叫完呢個有d驚芝士會太漏, 不過食落口反而有好香既黑松露味, 完全唔覺食得芝士多會飽, 而且份量都好多, 絕對唔係分幾匙就冇哂!我地坐到差唔多12點都仲有人未走, 呢度岩哂想傾好耐計既人黎食呀!
估唔到餐廳都好大, 仲有足球機同桌球玩tim~

首先叫左個炸物拼盤

粟米脆片

芝士通心粉

2018-04-16 9414 瀏覽
要享受一個輕鬆又好味嘅Brunch, 腦海裏就出面呢一個地方身處工廈嘅呢一間以球類為主題嘅餐廳, 佔地甚廣, 坐位空間寬敞, 無間斷播放住球賽頻道, 波迷至愛安排坐係窗邊位置, 自然光透入玻璃窗中, 有冷氣又見到陽光, 喜歡嘅仲可以到戶外用餐區, 享受無拘束氣氛午市套餐有幾款食物選擇, 價錢最貴都係百幾蚊未試過呢度嘅炸魚薯條 ($98), 套餐上有佢名字, 咁就造就左今次嘅初遇!  三條唔細條嘅炸魚炸至金黃色, 用刀叉切開時已聽到"咔嚓"聲, 炸到外皮脆內魚肉嫩, 炸醬唔太厚, 比例1:3, 點千島海鮮醬汁一齊食, 無得輸喎!仲有呢客安格斯牛肉漢堡 ($128)簡直性價比相當高, 一大個安格斯牛肉漢堡仲有一籃薯條, 夠晒邪惡安格斯牛肉漢堡成個拳頭咁高, 材料有2塊漢堡, 2片芝士, 煙肉, 生菜及洋蔥, 一口真係無法咬得晒!  漢堡超Juicy, 唔會一咬即散開, 煙肉嘅咸香及油份, 為呢個漢堡再加添幾分罪惡感~薯條雖然好食, 但理智叫我係時候收手, 因為.........................佢嘅出場散叫呢客海鮮扁意粉 ($168), 賣相吸引又夠份量, 海鮮類包括有青口,

午市套餐有幾款食物選擇, 價錢最貴都係百幾蚊

炸魚薯條

安格斯牛肉漢堡

散叫呢客海鮮扁意粉 ($168), 賣相吸引又夠份量, 海鮮類包括有青口, 魷魚, 帶子, 蝦及魚塊!  每款都食得出本身味道, 最喜歡隻蝦, 大隻之餘又夠彈牙, 已除了殼, 進食時相當方便又易入味!
海鮮扁意粉

扁意粉口感軟硬適中, 每條都被酸甜蕃茄醬汁包圍住, 減底澱粉質嘅膩感, 最終可以全碟清晒..........哈..哈.....!

餐飲加$20轉飲呢杯Cappuccino, 岩飲嘅口味要好好記住, 呢杯就係啦, 奶泡香滑, 咖啡味適中, 完餐時慢慢享受呢杯咖啡, 假日就是要慢下來...................
Cappuccino
午餐