2019-02-22 5453 瀏覽
「The Stadium」在港有兩間分店,同樣以美式運動作主題。上回造訪銅鑼灣分店享用午餐,今趟則與家中細細在觀塘欣賞完舞台劇後,順道到彼鄰的分店享用晚餐。 選擇「The Stadium」的原因,除了地點鄰近劇場外,更重要是有玩樂設施。與銅鑼灣分店比較,觀塘店的面積大很多,並同樣設有足球機及桌球枱 (桌球枱要晚上十時後才能使用,令細周生有點失望!)。小朋友有地方玩,大朋友就有相對空閒時間用餐及觀看足球賽事! 「芝士薯條」屬香口美食,只要新鮮炸起已有好效果。再加上半溶芝士添味,讚! 「粟米脆片」多色吸引,比薯條脆感更高,味道層次亦更豐富,佐酒最佳。「蕃茄魚湯」是是日餐湯,蕃茄湯常見,加魚煲製則是較少有。趁熱品嚐魚味豐足,吃得出一絲絲魚肉,酸溜醒胃。「芝士龍蝦三文魚堡」是精選晚餐主菜選擇之一。漢堡層次豐富,外觀脹卜卜。主廚把龍蝦及三文魚肉切碎拌勻,並加入清新檸汁引味,味道比預期理想。「香蒜白酒煮青口」選材大大隻,既味鮮又不失嫩滑口感,富驚喜。隨青口送上一份「蒜蓉多士」,略見走氣失分。因青口汁醬不多,難以作蘸點上味之用,失了原意。「夏威夷特色薄餅」餅底製作薄脆,芝士量足。配搭千島醬為薄餅帶來
芝士薯條
粟米脆片
蕃茄魚湯
芝士龍蝦三文魚堡
香蒜白酒煮青口」選材大大隻,既味鮮又不失嫩滑口感,富驚喜。
香蒜白酒煮青口
蒜蓉多士
夏威夷特色薄餅」餅底製作薄脆,芝士量足。配搭千島醬為薄餅帶來一份酸香,挺合小編心意。
夏威夷特色薄餅
白汁煙肉寬條麵」出品平實,餸料少,味道主要源自麵食汁醬,普普通通喇!
白汁煙肉寬條麵
The Stadium」的食品普遍不錯,尤其欣賞「粟米脆片」及「香蒜白酒煮青口」。因餐廳設有桌球及足球機等玩樂設施,特別適合與小朋友同行,邊玩邊食。
[17/2/2019; Sun]
2019-02-17
芝士薯條
粟米脆片
蕃茄魚湯
香蒜白酒煮青口
夏威夷特色薄餅
2019-02-21 127 瀏覽
Happy Friday lunch,揀了環境舒適的The stadium。我們各選了四個不同的lunch set,試試各種口味。Rib eye steak 🥩肉眼扒,點了五成熟。lunch時間非常快便上菜,不是即叫即煎的。但肉質不錯,不會韌。配上一點點醋味的醬汁,口感和味道都很不錯。Fish & chips🍟魚塊炸得香脆,份量也很多。雖然這款等待的時間比較長,但上菜的時候魚塊是熱騰騰的。薯條一般般,如果全部吃完應該非常熱氣。安格斯牛肉漢堡🍔漢堡非常巨型,中間除了厚厚的牛肉漢堡扒,還有芝士,蘑菇,洋蔥,煙肉,蕃茄和生菜,應有盡有。由於太巨型,要切開逐層吃,應該很難一口咬下去🤣中間的漢堡扒不是全熟,有很濃的牛肉味👍🏻Stadium hot dog🌭也是非常巨型的熱狗🌭️香腸上面有豐富的沙律醬,還加上栗米脆片,增加口感。他們的lunch set會不定期變更,之前吃過的黑毛豬都非常不錯👍🏻

我們各選了四個不同的lunch set,試試各種口味。

2019-02-18 128 瀏覽
呢間餐廳食物質素唔錯,好好食!我叫左個白酒煮蜆,係我最鐘意食既,佢d蜆肉都好多同埋好大粒!😍😍薯條不過不失啦,不過最好上左就趁熱食,否則凍左d芝士就硬架啦。雞肉味道幾好,都會推薦!👍🏻食物方面係唔錯,不過d侍應態度就麻麻啦。因為我坐果張櫈係木櫈,想換張有墊既櫈,明明勁多空位,佢都唔換比我,仲要話幫我睇睇之後都無返黎覆我😡 十問九唔應的。呢間餐廳食物同環境都唔錯,空位多唔太迫,而且中間有張桌球台,不過我就無玩啦。
呢間餐廳食物質素唔錯,好好食!
雞肉味道幾好,都會推薦!👍🏻

食物方面係唔錯,不過d侍應態度就麻麻啦。

2018-09-15
2019-02-16 114 瀏覽
黎到觀塘,當然就唔係食商場嘅連鎖餐廳啦今次就去左THE WAVE ,好近APM非常方便雖然Lunch set 選擇唔多,大約6款~但不論賣相定味道都係有質素既食物,安格斯牛扒五成熟,肉質唔會好鞋,又夠肉汁配上沙律菜剛剛好牛肉漢堡包配薯條,薯條炸得啱啱好,唔知係咪光波爐炸,因為食落口唔會好油膩,除咗茄汁之外佢仲會配多個汁比您沾薯條食全部即叫即整,個包包都芝味,中間仲夾有煙肉,相當邪惡但反而飲品Rosemary 冇驚喜,味道較淡。呢間餐廳地方好大,分別設有戶外同埋室內,好啱一家大細或者朋友嚟食,到咗夜晚佢仲會開埋個桌球枱比大家玩
黎到觀塘,當然就唔係食商場嘅連鎖餐廳啦
今次就去左THE WAVE ,好近APM非常方便
全部即叫即整,個包包都芝味,
中間仲夾有煙肉,相當邪惡
2019-02-16 103 瀏覽
好任性咁為左試呢間餐廳而食左個快lunch😃好開心個沙律有牛油果🥑雞肉上有西梅 超驚喜‼️叫左個黑松露薯條落左單15分鐘後都未上🕐原來用心製作既食物真係要比耐性😌佢個薯條吾係就咁炸比你有焗過同埋個黑松露醬可以refill🤗 正🤤呢度夜晚仲有足球睇餐廳仲設有室外座位好想晚市再來食一次🤩🤩🤩
好任性咁為左試呢間餐廳而食左個快lunch😃
餐廳仲設有室外座位
好想晚市再來食一次
🤩🤩🤩
2019-02-16 127 瀏覽
要數觀塘特色餐廳呢間都算係幾特別而且食物質素相當唔錯所以帶朋友來試試😄Rosemary Lemonade呢款飲品唔洗加錢味道唔錯有少少薑味應該落左ginger alelunch set由12-3pm有供應我地02:30pm來到我叫左Wellington Salmon三文魚同波菜用蘇皮包住個皮好脆好香朋友叫左Rib Eye Steak 肉眼扒煎得好香牛肉叫左七成熟食落好juicy牛肉味道香濃三文魚同波菜都好有營養(toilet門口都好有特色)環境相當闊落同舒適周圍d野都係以運動做主題不論係水杯、餐紙同門柄等(室外)食物、環境同服務都令人好滿意下次再來過
要數觀塘特色餐廳

牛肉叫左七成熟

食落好juicy

牛肉味道香濃

三文魚同波菜都好有營養

(toilet門口都好有特色)

環境相當闊落同舒適

周圍d野都係以運動做主題

不論係水杯、餐紙同門柄等

(室外)

食物、環境同服務都令人好滿意

下次再來過
2019-02-02 208 瀏覽
小編同朋友兩個人黎左呢度食飯,一人叫左一樣野share,但另一碟唔記得左影,食到一半先記得要影相講左呢碟先啦。呢個豬扒唔錯,不過一分錢一分貨,佢比較貴所以好食啲都係應該嘅🤔 佢個肉身幾冧同鬆軟,不過好似乾左啲。生熟度得啱啱好,唔會太老同韌。不過啲配菜就比較油,食落好大陣油味。份量唔細但唔算好大,係一個人份量,食哂啱啱好唔會太飽。另外嗌左個忌廉汁雞肉意粉。嗰碟就比較失望,基本上冇松露味,個汁亦都好淡,得白色同少少淡cream味。意粉冇特別,雞胸肉正常味道,但因為個汁實在係冇乜味,變左成碟都唔太好食。呢度好嘅係唔會催人落單,因為小編坐左喺度等朋友等左十幾廿分鐘都冇黎問過嗌得野未😂呢度好大,唔止一層,小編呢層中間有張snooker枱,應該係比較適合晚上啲人黎飲酒同食下小食。如果就咁食正餐唔飲酒嘅話唔會小編日後唔會特別考慮呢度。

10 分鐘 (堂食)
2019-01-31 525 瀏覽
今日朋友生日,我搵到間美式西餐環境又優雅,空間又大,座位又舒適,一進入間餐廳已有一大張桌球枱,仲有大電視,又可可以坐bar台,既可以娛樂又可以食飯,最適合一大班朋友聯宜。點左一個套餐有湯,主菜和飲品。餐湯炸雞拼粟米金塊,炸雞是麥樂雞塊,粟米金塊炸到好香口咬落又有少少流沙又甜甜地好味道。美國極黑毛豬,煎到肉質嫩又可以鎖住肉汁,仲要厚切又不會太油膩。芝士龍蝦肉焗通心粉大大塊龍蝦肉,又爽口彈牙,通心粉又有咬口,通心粉又夠味道。
點左一個套餐有湯,主菜和飲品。
餐湯
炸雞拼粟米金塊
芝士龍蝦肉焗通心粉
大大塊龍蝦肉,又爽口彈牙,通心粉又有咬口,通心粉又夠味道。
2019-01-22
炸雞拼粟米金塊
2019-01-28 178 瀏覽
系觀塘行行下街有d攰 就搵間餐廳坐下食小小野!一上到黎,原來餐廳好大!環境都幾舒服幾有feel!今次只系點左個安格斯牛柳漢堡!牛柳漢堡講真麻麻地,牛柳無乜味!但薯條炸得好香好脆,吾錯吾錯!同埋佢配左兩隻醬黎點 都幾貼心!如果同朋友chill talk ,我都推介呢間!餐廳有設outdoor area 可以慢慢坐同坐得舒服!呢間餐廳出名黑毛豬!系餐廳望到都幾多人點 但今次黎純粹食個tea 叫吾到好多野試!下次要黎食下,再寫食評俾大家睇!😛
系觀塘行行下街有d攰 就搵間餐廳坐下食小小野!
一上到黎,原來餐廳好大!環境都幾舒服幾有feel!

2019-01-27 193 瀏覽
今日是悠閒的星期六,約了朋友去了觀塘The Wave 樓上餐廳食午餐。餐廳十分寬敞,有部分位置更是室外的呢!餐廳又以不同球類做裝飾,又有許多電視機,又有不同的遊戲可以玩。今天的午市套餐有七款,由於朋友不愛食牛肉,所以我們選了一個沙律和一個意粉。套餐配有飲品,如果要沙律或湯,要加$15。沙律主要有薯仔和牛油果🥑,配有酸忌廉、蕃茄仔、沙律菜和蘆筍等,都幾飽肚。寛麵用的是羊肉肉醬,少少羊羶味,但可以接受。
餐廳十分寬敞,有部分位置更是室外的呢!

套餐配有飲品,如果要沙律或湯,要加$15。

沙律

寛麵
用的是羊肉肉醬,少少羊羶味,但可以接受。
午餐
2019-01-24 4433 瀏覽
今日約左舊同事係觀塘食飯,佢選了這一間,說午飯時間有幫襯過,環境,食物,價錢都ok,我當然冇異議。這棟building我來過數次,不用與人排隊搭lift,比駱駝漆大廈要舒服多了。Stadium的環境有點像Soho區供人飲酒睇波的餐廳,一眼望去有張大桌球,但被封住,不能玩,有一面牆展覽了有名人簽署的棒球,另一邊有小朋友在玩迷你桌上足球枱,感覺頗好,起碼不是對着電玩。Dinner set 有4款,價錢相宜,我選了芝士龍蝦肉焗通粉set,朋友叫了個辣肉腸薄pizza,再單點一份水牛城雞翼。餐湯是南瓜忌廉湯,質感幼滑。餐飲好快都上了,普通檸檬茶,用紙飲管,環保。水牛城雞翼,有6隻大大隻,旁邊仲有火箭菜沙律,感覺有健康了點。雞翼好大隻,先炸過,加上酸辣的醃料,很惹味。Pizza 很大份,大約有15寸,着實嚇了一跳,不愧是美式餐廳的份量。餅底很香脆,上面滿滿的芝士加上惹味辣肉腸,辣油,洋蔥,紅椒、 橄欖 ,蘑菇等。芝士龍蝦肉焗通粉, 龍蝦已經去殼,斬件, 拌入香濃嘅芝士,好飽肚,結果係食唔曬要打包 第日lunch食番,所以對我呢講好抵食,慳番個lunch

餐湯,南瓜湯

餐湯是南瓜忌廉湯,質感幼滑。

餐飲好快都上了,普通檸檬茶,用紙飲管,環保。

水牛城雞翼

辣肉腸至尊pizza
  • 南瓜湯
  • 餐湯
2019-01-23 180 瀏覽
"我未夠好,你別投訴~"這是我和老公第一次到這家餐廳的印象,因為看到側田的歌迷為他慶祝生日。但這一次再來,才細心的留意四周的桌球枱和電視,確實在聚腳的好地方。我們點了菜後,職員便迅速的送上兩杯果汁。他點了蘋果汁,而我的是鮮橙汁,感覺很 fresh。黑松露薯條我們飲了果汁不久,黑松露薯條便來到了。粗粗薯條非常香脆,而且洒上不少芝士粉,味道甜甜的,再點下旁邊的黑松露醬,黑松露的香味充滿口腔,整個感覺非常搭配。茄汁肉丸意粉茄汁意粉經常食,但茄汁淋在肉丸上而非意粉,看來非常養眼。把肉丸一咬入口,肉汁連茄汁唧進口裡,酸味味混合香肉味,食落唔覺膩仲好開胃,而配上意粉感覺更飽肚。美國極黑毛豬黑毛豬非常厚身,切下去肉質鮮嫩,味道十分 juicy。要連配菜一齊食用,能幫助消膩,真係食過一舊又一舊。
"我未夠好,你別投訴~"

我們點了菜後,職員便迅速的送上兩杯果汁。
他點了蘋果汁,而我的是鮮橙汁,感覺很 fresh。

黑松露薯條
我們飲了果汁不久,黑松露薯條便來到了。

茄汁肉丸意粉
茄汁意粉經常食,但茄汁淋在肉丸上而非意粉,看來非常養眼。

美國極黑毛豬
黑毛豬非常厚身,切下去肉質鮮嫩,味道十分 juicy。
要連配菜一齊食用,能幫助消膩,真係食過一舊又一舊。
2018-09-04
2019-01-21 223 瀏覽
前幾日係觀塘放工,打算同朋友係附近搵個地方傾計食飯,上網睇左一輪,決定去位於The Wave四樓嘅The Stadium,上網睇個menu幾吸引,食物賣相都幾好。去到地方好大,好多運動相關嘅擺設,仲有足球機、桌球枱,電視仲不停播放緊不同運動嘅比賽畫面,好有氣氛。如果一班人泥飲酒吃飯應該幾開心,環境又舒服,見到在場嘅人大多數都有叫酒飲,我地兩個好似有啲格格不入咁😂😂😂睇番menu,其實個個都好吸引我都想叫,為左方便我地share,最後決定叫芝士龍蝦肉焗通心粉,其實掙扎過要唔要叫香煎鵝肝配黑松露醬雲呑,不過之後我地又叫黑松露薄餅同薯條,所以放棄左。餐湯係粟米肉粒湯,飲落好似仲有蛋絲,有粟米味好甜,而且都幾飽肚。芝士龍蝦肉焗通心粉賣相幾好,有好香嘅芝士味,見到芝士溶晒起晒絲,而且食落仲有濃濃嘅蕃茄味,一開始見唔到龍蝦肉,以為係細細舊食落都唔覺,點知撥開左之後先發現一舊舊龍蝦肉,好美味。黑松露野菌薄餅 $178個薄餅好大個,其實兩個人食已經夠哂飽,薄餅加左好多雜菌同舖滿芝士,配埋薄餅上嘅香菜中和左個油膩感,但真係好香好好食。黑松露醬薯條 $68熱辣辣嘅薯條舖滿芝士粉,已經好香,黑松露醬嘅味道好

黑松露野菌薄餅 $178

黑松露醬薯條 $68
熱辣辣嘅薯條舖滿芝士粉,已經好香,黑松露醬嘅味道好濃,醬汁偏酸開胃。

大大杯餐飲檸檬茶,比糖水你自己控制糖度。

連埋加一$444,環境舒服,氣氛都相當好,食物都有水準

• 黑松露薯條
2019-01-20 166 瀏覽
星期六難得放假梗係要出黎食下好野放鬆下。知道觀塘呢間the stadium好玩又好食,就過黎食下lunch。餐廳幾大,坐得都舒服。 Set lunch menu都多選擇,多到唔知點揀。突然好想食炸野,就叫左fish and fries ($98)。 炸魚三大舊份量非常多。炸粉唔算太厚,外皮脆脆既。內裡魚肉軟滑。點d沙律醬更惹味。薯條都唔輸蝕,香脆惹味。 最後飲品叫左rosemary lemonade,味道清新又可以減膩。
星期六難得放假梗係要出黎食下好野放鬆下。

同朋友好耐無見, 打算係佢公司附近搵間工廈餐廳🍴試下, 見「The Stadium」係openrice嘅好評如雲, 就試下啦!😏 「The Stadium」係一間運動主題餐廳, 面積好大,集合好多運動元素, 餐廳嘅裝潢都經過悉心佈置, 枱墊是足球場嘅圖案, 牆上掛上球衣,還有球場更衣室嘅locker等, 每個角落都貫徹着運動主題。 除了播放英超、歐聯和不同球賽外, 客人仲可以係場內掟鏢、篤波或者玩足球⚽️機, 仲有露天户外,幾有feel!☺️ 有波睇、有嘢玩、有酒飲, 絕對係一班朋友吃好玩樂嘅好地方,👏🏻 仲可以包場開party添!😏 意式香菇手搓粉($138) 自家製手搓粉口感獨特,嚼勁十足! 均勻地拌上松露醬, 加上炒香菇嘅鮮菇香,好味道!😋 美國🇺🇸極黑毛豬($177) 黑毛豬大大件,仲有2-3cm厚,好足斤兩呀! 煮到大約7成熟, 食落鮮嫩多汁,散發濃郁嘅肉香, 旁邊還有不少健康烤薯菜, 可以中和一下肉嘅膩感。😊 仲有Happy Hour,梗係要湊下熱鬧啦! Cocktail、draught beer都係$58, 幾抵喎!😏 我地點左Passionfruit Mo
同朋友好耐無見,
打算係佢公司附近搵間工廈餐廳🍴試下,
見「The Stadium」係openrice嘅好評如雲,
就試下啦!😏
「The Stadium」係一間運動主題餐廳,
面積好大,集合好多運動元素,
餐廳嘅裝潢都經過悉心佈置,
枱墊是足球場嘅圖案,
牆上掛上球衣,還有球場更衣室嘅locker等,
每個角落都貫徹着運動主題。
除了播放英超、歐聯和不同球賽外,
客人仲可以係場內掟鏢、篤波或者玩足球⚽️機,
仲有露天户外,幾有feel!☺️
有波睇、有嘢玩、有酒飲,
絕對係一班朋友吃好玩樂嘅好地方,👏🏻
仲可以包場開party添!😏
意式香菇手搓粉($138)
自家製手搓粉口感獨特,嚼勁十足!
均勻地拌上松露醬,
加上炒香菇嘅鮮菇香,好味道!😋
意式香菇手搓粉
美國🇺🇸極黑毛豬($177)
黑毛豬大大件,仲有2-3cm厚,好足斤兩呀!
煮到大約7成熟,
食落鮮嫩多汁,散發濃郁嘅肉香,
旁邊還有不少健康烤薯菜,
可以中和一下肉嘅膩感。😊
美國極黑毛豬
仲有Happy Hour,梗係要湊下熱鬧啦!
Cocktail、draught beer都係$58,
幾抵喎!😏
我地點左Passionfruit Mojito同Hoegaarden,都唔錯呀!
Passionfruit Mojito
Hoegaarden
臨走前,仲同朋友玩左陣足球機,
回味一下中學時代嘅小玩意!😂😂😂
Passionfruit Mojito