2019-03-09 157 瀏覽
同朋友上完課已經是9點多,6個人想食飯,但係又唔想行太遠了,所以就決定係附近選擇一間餐廳。這間餐廳開到12點,last order is 10. 環境亦都很舒服,大家可以坐底慢慢傾。1. 沙律推介芝士粉粉糧適中,生菜面包雞肉都新鮮好吃。2. Pizza又是好好味,餅不是又厚又硬或者太薄那中,當然味道配菜都好食。3. 酒煮蜆不推介。一點酒香的味道都沒有,蜆的質素都很一般。4. 黑松露薯條🍟薯條有少許芝士粉,薯條味道同質素都好食,大家都食不停口。5. 海鮮扁意粉海鮮份糧充足,味道也好好味,大家都覺得可以再encore!6. Apple crumbles and chocolate cake Apple crumbles 份糧是一人粉糧。相反蛋糕是2-3人粉糧。味道也不錯,可以一試。餐廳還有很多野飲白酒紅酒等等,好岩大家放工吹水食野!

1. 沙律
推介
芝士粉粉糧適中,生菜面包雞肉都新鮮好吃。

2. Pizza

3. 酒煮蜆

不推介。一點酒香的味道都沒有,蜆的質素都很一般。

4. 黑松露薯條🍟

薯條有少許芝士粉,薯條味道同質素都好食,大家都食不停口。

5. 海鮮扁意粉
海鮮份糧充足,味道也好好味,大家都覺得可以再encore!

餐廳還有很多野飲白酒紅酒等等,好岩大家放工吹水食野!
2019-03-05
$162 (宵夜)
2019-03-08 124 瀏覽
今晚同朋友嚟到the stadium 貪呢度開得夜又坐得舒服 侍應吾會趕你走😽我地三個女仔就揀左黑松露野菌pizza 燒春雞同芝士薯條😚😚😚D野食都上得好快,我地頭先食左黑松露野菌🍕 pizza係薄批 帶有微香黑松露 新鮮焗起好好味😋😋但燒春雞同芝士薯條就好失望。。燒春雞好乾 肉質好鞋 雞胸肉更加係咬吾到😖😖😖 我同朋友都只係食左d雞脾肉👎🏼👎🏼芝士薯條 無薯仔香味 感覺食緊急凍薯條咁,芝士醬po係面頭 搞到d薯條淋曬 😪😪😪 見到隔離枱食的burger好似幾惹味 下次有機會經過會試下 但薯條燒春雞就不了🤢推薦:⭐️⭐️

推薦:⭐️⭐️
2019-02-22
2019-03-07 88 瀏覽
有日同男朋友一齊去觀塘食飯💖佢話一直都好想食stadium 冇乜所謂啦試試佢晚市嚟到真係超多人等位我同男朋友坐咗喺bar 檯兩個人平排坐😂🙈我叫咗個沙律佢叫咗意粉❤️嚟咗個湯先正常粟米湯幾濃厚只係湯有啲咸😂🙈上咗沙律先❤️💕加咗30蚊嘅雞扒雞扒好厚肉!一隻手掌咁大塊💋沙律有火箭菜、小番茄、橙、沙律菜💖好鍾意雞扒有肉地又有少少肥肉🤘煎到微焦都幾好味男朋友叫咗蘑菇雞肉寬條麵寬條麵有少少過淋雞肉都幾嫩滑👍👍👍醬汁份量還好⭐️另外叫咗杯檸茶😋兩份飲糖水另上 ❤️💕like 👍小結Stadium 裝飾幾靚🤘最好book 檯先嚟另外見到有大檯好適合大班人gathering廁所米芝連:🚽🚽🚽🚽
有日同男朋友一齊去觀塘食飯💖

只係湯有啲咸😂🙈

上咗沙律先❤️💕
加咗30蚊嘅雞扒
雞扒好厚肉!一隻手掌咁大塊💋
沙律有火箭菜、小番茄、橙、沙律菜💖

好鍾意雞扒

Stadium 裝飾幾靚🤘最好book 檯先嚟
另外見到有大檯好適合大班人gathering
廁所米芝連:🚽🚽🚽🚽
2019-03-07 90 瀏覽
今日同朋友嚟呢度食lunch,見天氣唔錯就揀咗坐露台,其實坐低有啲後悔,因為張枱只係到膝頭,太矮...我哋叫咗lunch set,加$15可以有沙律或者餐湯.我哋加咗南瓜湯,味道ok另外點咗安格斯牛肉漢堡同埋忌廉松露野菌意大利飯. 漢堡賣相好靚,份量好大,個patty煮到半熟好juicy,好味! 薯條都好好味意大利飯賣相麻麻,但味道好好,意大飯亦煮得啱啱好,有咬口,松露味同Parmesan cheese好足料,令成個飯味道好香濃飲品我點咗Rosemary lemonade,睇個樣以為好甜好假味,飲落其實好清新唔甜,又有淡淡rosemary香

我哋叫咗lunch set,加$15可以有沙律或者餐湯.

我哋加咗南瓜湯,味道ok
南瓜湯

另外點咗安格斯牛肉漢堡同埋忌廉松露野菌意大利飯.

2019-01-30
  • Rosemary Lemonade
  • 安格斯牛肉漢堡
2019-03-05 73 瀏覽
友人約我食生日飯,之前食過The Stadium念念不忘,一直都想encore,趁今次一於翻兜!一行二人坐近露台嘅高枱。點左黑毛豬,個底有蕃茄醬,有水果salsa做配料,同黑毛豬一齊食好清新。最鍾意啲雜菜配料,有茄子、翠肉瓜同紅椒,食肉之餘都可以食埋蔬果平衡返。另外仲叫多個主食意式香菇手磋粉,友人好鍾意手磋粉,因為好鍾意煙韌野。個黑松露味好香濃,又有好多菇,成個感覺好健康。唔夠喉叫多個沙律,難得食沙律係覺得飽。無花果有啲難搞,口感同味道都好怪。食物質素佳,會繼續encore!

食物質素佳,會繼續encore!
2019-03-05 97 瀏覽
馬拉松賽剛完, 表弟仍是活力充沛, 他帶我去運動場餐廳,  THE STADIUM, 入門已見有動感......足球遊戲機.電視播放著外國足球比賽,  又設有大型吧檯, 飲品不少, 待應服務態度很好!!餐廳座位多, 分區, 不會嘈.  梳化卡座夠舒適. 方檯也闊落.如果天氣好,  仲可以坐戶外露台, 感覺更加 relax, 視覺舒服!以體育館為主題的餐廳, 有桌球 可以玩.高球簽了名.當桌球有人在玩,   可以玩 飛標機.球類也不少.表弟話先要靜下來醫肚餓........點了 2 份  set lunch 包主菜和飲品, 餐湯/沙律另加 $15-.餐飲:   表弟要了凍檬茶,  大大杯凍檬茶.我要  Rosemary Lemonade  (Iced)  味道好. Green salad 沙律:  新鮮生菜, 火箭菜, 似凱撒沙律, 沙律醬料,  絕對是好味道.是日餐湯: 南瓜湯湯夠熱, 南瓜味濃,  入口細滑.主菜:   威靈頓酥皮三文魚 Wellington Salmon (餐牌上註明: 製作須時, 每日限量發售), 所以更吸引, 要先點. 上菜也很快,賣相不俗, 威靈頓酥皮外面烘得
入門已見有動感......足球遊戲機.
電視播放著外國足球比賽,  又設有大型吧檯,
飲品不少, 待應服務態度很好!!
餐廳座位多,
分區, 不會嘈.  梳化卡座夠舒適.
方檯也闊落.
以體育館為主題的餐廳, 有桌球 可以玩.
高球簽了名.
當桌球有人在玩,   可以玩 飛標機.

球類也不少.
餐飲:   表弟要了凍檬茶,  大大杯凍檬茶.
是日餐湯: 南瓜湯
湯夠熱, 南瓜味濃,  入口細滑.
上菜也很快,賣相不俗, 威靈頓酥皮外面烘得微焦, 配烤脆蕃茄, 南瓜,  薯蓉, 露筍做配菜, 有BBQ香氣.
三文魚大大塊, 肉厚. 軟滑,  包著的酥皮好鬆脆,  yummy !!
主菜:  燒肉眼牛扒 Rib Eye Steak
最吸引是炭燒香味加網紋,  牛扒份量大, 牛味濃郁, 伴有沙律菜及蕃茄, 健康配搭.
火喉啱啱好, 成功鎖住肉汁, 肉嫩帶炭燒香 , 點燒汁吃好享受, 牛扒有小小肥肉, 係我鍾意肥瘦程度.
本來已經好飽, 但都叫個甜品, 因為星期六下午總要輕鬆.
來件 American cheese cake 芝士餅, 細滑重芝士味,  好滿意 !
隨著音樂吃午餐, 真寫意!   之後開始健康活動 !
  • 威靈頓酥皮三文魚 Wellington Salmon
  • 燒肉眼牛扒 Rib Eye Steak
2019-03-04 104 瀏覽
Before visiting the Stadium, I have heard of recommendations from many people. When I arrived here today, ‘Wow!’ I was quite surprised how spacious it is. The theme is really significant, the cup and all decorations are about ball games. Tho I am not a big fan of it, I do appreciate the effort of the staff here. Talking about the food, I have ordered fish n chips. Um quite disappointingThe amount is alright , more than a girl needs However the salt on the chips are unevenly distributed. Som

However the salt on the chips are unevenly distributed. Some are bland and some are too salty. They are crispy and fried appropriately, I will admit that.

For the fish, it’s more than I expected. But the fish is not fresh and tasteless. I need the sauce to make it more palatable

Yet the environment is great
Especially if u are a fan of soccer, u will love it

2019-03-04
2019-03-04 98 瀏覽
今日接女朋友放工,星期日佢放半日,我趁佢未放工自己去食個lunch先。The Stadium觀塘總店,環境超大好開揚,星期日都有lunch set。飲品我叫左rosemary lemonade,唔使加錢就飲到好抵啊,酸酸甜甜好開胃,漸變色好靚,如果女朋友見到一定好鐘意!主菜我叫左威靈頓焗三文魚柳,上枱好靚好吸引!金黃色的酥皮包住厚切三文魚柳,酥皮唔厚,入口有濃郁牛油味,好滋味啊!酥脆香口,中間魚柳肉質極是滑溜,包上白汁和菠菜。主菜伴薯蓉,好飽肚!
2019-03-01 10637 瀏覽
難得上午一個人去左觀塘開會可以早放Lunch, 當然要搵返間靚餐廳食餐好嘅, 享受一下呢個Long lunch啦。😙因為今日想食牛扒, 所以揀左去工廠區果邊嘅The Stadium, 之後去過銅鑼灣分店, 覺得餐廳嘅牛扒唔錯, 所以打算 Encore再嚐嚐。The Stadium觀塘店位於The Wave 4樓, 裝修以運動為主題, 走型格路線, 地方非常大, 座位寬敞舒適。Lunch嘅牛扒餐$138包括餐湯/沙律同餐飲, 價錢合理。是日餐湯今日餐湯係用白豆整嘅忌廉湯, 口感綿厚, 食到白豆蓉, 味道都幾好。烤肉眼牛扒 $138牛扒我揀左5成熟, 肉質軟嫩, 富有肉汁, 外層烤香, 配上酸酸甜甜沙律菜, 非常惹味。大大塊, 一個人食相當滿足。餐飲跟餐除左有普通餐飲之外, 仲可以免費揀選Rosemary Lemonade, Rosemary Lemonade味道清新自然。埋單連埋加一都只係$152, 價錢合理。

是日餐湯
是日餐湯

烤肉眼牛扒 $138

餐飲

Rosemary Lemonade

埋單連埋加一都只係$152, 價錢合理。
2019-02-28
2019-03-01 7193 瀏覽
今日放假同表妹逛觀塘工業區樓上舖, 陪佢平掃嬰兒用品, 我地行到2點鐘先覺得肚餓搵野食, 係OPENRICE見到呢間係The Wave 4樓的 The Stadium, 因為表妹好鍾意食BURGER, 而且餐廳正正係我地逛的地方附近, 所以我地決定去呢度開餐。一入到餐廳就見到一部足球機, 入面仲有桌球枱同好多同運動有關的裝飾擺設, 而且周圍都有大電視播放球賽,  我地都覺得我老公同表妹夫肯定會好鍾意呢度。LUNCH SET由$88起, 我地揀左一客漢堡同意粉share。是日餐湯係白豆忌廉湯, 唔會太咸, 味道不錯。墨汁意粉味道濃郁, 口感彈牙, 鮮魷爽口, 而且份量好多, 兩個人share都好夠食。安格斯牛肉漢堡超大個, 肉厚多汁的漢堡肉加上煙肉, 芝士, 非常惹味, 配菜薯條薯肉飽滿, 外層香脆, 一個人應該食唔哂。餐飲 Rosemary Lemonade 甜甜地, 味道清新自然。埋單每人$140, 性價比唔錯。餐牌

是日餐湯係白豆忌廉湯, 唔會太咸, 味道不錯。

埋單每人$140, 性價比唔錯。

餐牌

午餐
2019-03-01 104 瀏覽
上司請食飯,去左藍妹私心一直想試既「The Stadium」。環境好寬敞舒適,座位好多,就咁目測應該有至少30張枱。水杯大大隻,有趣。—作為一個午餐,真係唔平,藍妹絕對唔捨得自己一個黎食個lunch。😱—忌廉薯仔白豆湯藍妹聽到是日餐湯好特別(個名唔肯定係咪咁),忍唔住加左錢試下。有時好奇心會帶來非一般既體驗,藍妹好鐘意呢個湯呢。😍因為有薯仔同豆蓉既關係,個湯非常濃稠。每一啖都食到比較粗糙既白豆蓉,相比起好幼滑既湯,呢種口感藍妹都好鐘意呢。😊—炸魚薯條 Fish & Chips 呢個係同事食既,見到賣相好得就影低。食左一小舊,炸得唔錯,粉唔會厚,魚亦冇好重既雪味。😗—免治羊肉肉醬寬麵 Lamb Bolognese呢個係藍妹叫既。有follow開藍妹都知好鐘意食羊肉,仲要覺得愈騷愈正!😂今次呢個麵滿足到藍妹唔同既願望,藍妹好鐘意食寬麵,口感更好,亦可以咀嚼耐啲。😚免治羊肉好騷啊,岩哂藍妹!😜肉醬既份量好多,去到最後啲肉醬食唔哂。😅—Rosemary Lemonade唔太知Rosemary係咩味,不過Lemonade既味就好重,幾好飲。藍色令藍妹覺得落左藍蝶花汁。🤔—價錢一定唔平嫁啦,不過個
水杯大大隻,有趣。
忌廉薯仔白豆湯
有時好奇心會帶來非一般既體驗,藍妹好鐘意呢個湯呢。😍
因為有薯仔同豆蓉既關係,個湯非常濃稠。
炸魚薯條 Fish & Chips
呢個係同事食既,見到賣相好得就影低。
食左一小舊,炸得唔錯,粉唔會厚,魚亦冇好重既雪味。😗
免治羊肉肉醬寬麵 Lamb Bolognese
呢個係藍妹叫既。
有follow開藍妹都知好鐘意食羊肉,仲要覺得愈騷愈正!😂
免治羊肉好騷啊,岩哂藍妹!😜
肉醬既份量好多,去到最後啲肉醬食唔哂。😅
Rosemary Lemonade
藍色令藍妹覺得落左藍蝶花汁。🤔

價錢一定唔平嫁啦,不過個湯同羊肉已經令藍妹覺得值回票價。😉
2019-02-28 74 瀏覽
今次又黎觀塘The Wave這楝新潮工厦食野,終於試左想食好耐的The Stadium,因為佢係一間特色cafe,用運動做主題,好多朋友去完都推介氣氛一流。一上到去,已經有部足球機係門口,可以比D客人等既時候玩下,見到一班上班族係到玩得興高采烈。我地兩個人好快就安排左入坐,餐廳環境好大,空間感十足,而且四周都有大電視播緊足球,好適合一班鐘意足球既人黎睇波。我地揀左兩個set dinner,首先上左個芝士龍蝦肉焗通心粉,貌相好靚而且份量大大碟,個面仲鋪左層麵包糠,中和返芝士個濃味,令整體食落冇甘膩,口感更加豐富。另一個係香煎鵝肝配松露醬雲吞,鵝肝煎得好香而且脆邊,入口已經溶溶地,真係好中意食鵝肝呀!! 意大利雲吞裡面的內汁好豐富,再配松露醬真係要比個讚,值得大家一試。因為我們都係雞冀控,所以另外我地仲叫左個水牛城雞翼,勝在醬汁夠多,食落可口。最後緊係唔少得食埋甜品,叫左個英式蘋果批,裝飾唔錯,味道亦都正常,為哩餐做左個完滿既總結。

2019-02-26 5591 瀏覽
今天再一次跟朋友到觀塘吃中午飯, 除了這頓飯帶來的滿足感以外, 還感到觀塘實在是一個充滿令人驚喜的地區. 離開了地鐡站, 穿過APM及鱷魚裇中心來到工業區那邊, 再步行5分鐘左右就到了. 一進入餐廳, 已經被它的環境所影響, 很容易就可以感受到, 這將會是一個充滿活力的中午飯. 從餐牌中可見款式選擇良多, 今天就點了烤肉眼牛扒及威靈頓酥皮三文魚來試試.烤肉眼牛扒很大塊, 還配有火箭菜及蕃茄. 火箭菜伴有沙律油, 入口新鮮微濕. 蕃茄烤過, 清甜亦香口. 肉眼扒點了六成熟, 切開的時候看到那較鮮紅的嫩肉實在令人十分滿意. 口感嫩滑多汁, 伴着肉眼扒的燒汁亦很惹味. 威靈頓酥皮三文魚配時蘿醬及嫩煎時蔬, 其金黃色的酥皮十分美觀可口. 酥皮中間有新鮮三文魚及忌廉芝士菠菜. 酥皮香口, 三文魚嫩滑多汁, 忌廉芝士濃厚, 菠菜清甜, 四者味道相互輝映, 帶來多重口感. 時蘿醬亦清甜開胃. 嫩煎時蔬新鮮爽脆.

2019-02-18
  • 威靈頓酥皮三文魚
1K
約了朋友在觀塘晚飯同事推介了這家餐廳給我,說這裡的burger很好吃~於是就訂座來試試啊!餐廳的店面寬敞一出lift便有一台足球機進入店舖範圍就有一張桌球枱還設有電視播放體育節目娛樂度算高!雖然是平日的晚上,但食客都多幸好提早訂座,可不用坐室外的露台位置~店舖內設施雖多,但座位都足夠寬闊舒適!同事推介burger,但同行朋友對其他食物有興趣而沒點burger啊~餐牌的介紹詳細,看英文部份就知每道菜的特色或配料我們點了脆烤雞翼﹑海鮮扁意粉及美國極黑毛豬我還點了杯mango mojito同行朋友就飲Bailey's,$78杯(45ml)脆烤雞翼,配BBQ醬一客雞翼有6隻,經過烤炸再塗上醬汁,香脆惹味!雞翼肉質嫩滑愛吃濃味的話,可額外再醮同附的BBQ醬伴碟的沙律菜,淋上黑醋,微酸開胃,中和油膩感!海鮮扁意粉 Seafood Linguine,用上的海鮮配料種類多,有魚﹑蝦﹑青口﹑帶子﹑魷魚用上marinara sauce,即義式蕃茄醬,用番茄、洋蔥﹑大蒜及香料等製成意粉的份量看似不多,但海鮮用料確很足,蝦很爽口彈牙,青口則不算大隻蕃茄醬的味道調配得夠香濃,意粉及海鮮都沾滿了陣陣的蕃茄醬味!美
約了朋友在觀塘晚飯
同事推介了這家餐廳給我,說這裡的burger很好吃~
於是就訂座來試試啊!

餐廳的店面寬敞
一出lift便有一台足球機
進入店舖範圍就有一張桌球枱
還設有電視播放體育節目
娛樂度算高!

雖然是平日的晚上,但食客都多
幸好提早訂座,可不用坐室外的露台位置~
店舖內設施雖多,但座位都足夠寬闊舒適!

餐牌的介紹詳細,看英文部份就知每道菜的特色或配料
我們點了脆烤雞翼﹑海鮮扁意粉及美國極黑毛豬
我還點了杯mango mojito
同行朋友就飲Bailey's,$78杯(45ml)
脆烤雞翼
脆烤雞翼,配BBQ醬
一客雞翼有6隻,經過烤炸再塗上醬汁,香脆惹味!
雞翼肉質嫩滑
愛吃濃味的話,可額外再醮同附的BBQ醬
伴碟的沙律菜,淋上黑醋,微酸開胃,中和油膩感!
海鮮扁意粉
美國極黑毛豬
美國極黑毛豬(10oz),預設的熟成度是medium well的7成熟
要求全熟的話要在點餐時提出啊~
黑毛豬上伴有fruit salsa醬汁,即水果莎莎醬
用水果製成醬汁,醬汁酸酸甜甜,令吃肉的時候不會感覺那麼膩滯
而且相對淡味的醬汁,能更嚐到豬香,肉味鮮!
肉質方面不會烤得太過粗糙!
mango mojito
mango mojito,mojito用冧酒﹑薄荷葉及梳打水調製而成
薄荷味夠清新,但芒果味不太突出~
店舖的主題是運動,所以杯墊也仿如籃球一樣啊!
調子清晰!

總括來說,這家餐廳的食物水準挺好
氣氛熱鬧,令人可放輕鬆的娛樂談話
下次再來光顧就打算試試burger啊~~!!
2018-11-05
脆烤雞翼
海鮮扁意粉
2019-02-24 156 瀏覽
一到餐廳,所有空枱枱面每位已放一杯水,放下時間未明,發現有塵,馬上叫侍應更換食物質素差,1)酥皮三文魚配菜用的蘆筍部分霉爛不新鮮依然擺盤;2)海鮮墨汁意粉味道奇怪,酸而無味,蝦及魷魚完全無味,純白灼出餐速度不一,三文魚出餐後20分鐘依然未見意粉,還將本應送我枱上的意粉先放別人枱後再轉回來服務人員放下食物時非常大力,沒有講出放下的是什麼食物,完全沒有禮貌午餐人均HKD190, 全餐HKD380.難受至極

午餐人均HKD190, 全餐HKD380.

難受至極
2019-02-23