2017-12-07
一早想試the point好耐,但因為尖沙咀同銅鑼灣有點唔方便,一直未有機會去試。直到最近知道原來將軍澳開咗間,就好興奮咁拉埋男朋友一齊試。我哋份入座嘅時候係tea time,一個客都冇,可能因為佢間野嘅位置喺轉角位比較隱蔽啦!店員有反應嘅,但個樣好似未訓醒咁😂我哋入咗之後又有多幾枱入埋嚟。佢比咗2張tea set紙我哋,我見隔離枱問佢拎筆自己填,咁我都自己填。我就點咗肉桂蘋果pizza同埋add on份薯條,男朋友點咗意大利香草野菌天使麵。店員自己覆咗一次,我自己都講返一次出嚟比佢聽,因為我見佢呆下呆下好驚落錯。等咗冇幾耐,男朋友碟天使麵就嚟到,份量好細不過可能因為tea set關係吧,但係味道唔錯,好香野菌味。咁我知道pizza可能要耐啲啲,我繼續等...等等下嘅途中又聽到隔離枱問tea set包咩野飲,我哋先醒起「係啵!我哋未叫野飲,點解個店員又唔提下我哋呢?」我哋先問另一個店員order野飲,呢個店員冇咁呆,但完全冇表情。野飲等咗幾分鐘嚟到,飲咗幾啖我嘅野食終於到喇!依?咪住先!點解嚟咗碟白汁意粉,我就問個應該係經理嘅女人,佢幫我check完乜都冇講,OK我繼續等,我估都係落錯
野飲等咗幾分鐘嚟到,飲咗幾啖我嘅野食終於到喇!依?咪住先!點解嚟咗碟白汁意粉,我就問個應該係經理嘅女人,佢幫我check完乜都冇講,OK我繼續等,我估都係落錯架啦。
由落單到個PIZZA嚟到,等咗有2X分鐘,個APPLE PIZZA終於到😭😭😭公道講,其實係非常好食嘅❤因為我喺其他餐廳食過類似,所以見到呢間有就想試下。冇話有啲咩咁特別,勝在平平地$48加一有野飲同個pizza食。
坐多一陣就埋單...見個pizza都落錯,個薯條我已經預咗冇落啦!所以都決定唔追單,如果唔係唔知又要等幾耐。
埋單呢下就好笑😂😂😂即係呢…我自己都係做飲食業,你落錯單都唔好比個客知道呀嘛!正常!所以擺明個經理check完知道落錯單佢即刻叫廚房整pizza比我先。之後正常緊係改返張單,整到靚靚仔仔咁比個客睇啦!
我一望到張單,笑到傻咗。
custom pasta就係佢比錯我嗰樣野,唔知喺邊到彈出嚟呢😂然後下面擺明係知道錯單之後打返嘅apple pizza啦!雖然兩者都係48蚊,但咁樣比個客見到你打錯單,好樣衰架嘛!係我就刪咗錯嗰個,唔比個客見到啦!
佢哋落錯單就由頭到尾都冇同我交代同say sorry嘅,所有店員都木口木面,呆下呆下似乎個個都新人。會主動收碟嘅同埋唔會唔理客人,不過做野就真係有好大嘅進步空間。
其實我男朋友有叫過我話下佢哋,但因為自己都做飲食業,所以我覺得算啦無謂搞到人哋,個個人都會有做錯野嘅時候,呢到價錢又唔貴又唔係啲咩大件事就由佢啦。不過連一個tea time得10個客有4/5個員工都錯漏百出,咁到晚市咪冧曬檔?
加油啦!我會再比多次機會呢間野嘅