一早想試the point好耐,但因為尖沙咀同銅鑼灣有點唔方便,一直未有機會去試。直到最近知道原來將軍澳開咗間,就好興奮咁拉埋男朋友一齊試。我哋份入座嘅時候係tea time,一個客都冇,可能因為佢間野嘅位置喺轉角位比較隱蔽啦!店員有反應嘅,但個樣好似未訓醒咁😂我哋入咗之後又有多幾枱入埋嚟。佢比咗2張tea set紙我哋,我見隔離枱問佢拎筆自己填,咁我都自己填。我就點咗肉桂蘋果pizza同埋add on份薯條,男朋友點咗意大利香草野菌天使麵。店員自己覆咗一次,我自己都講返一次出嚟比佢聽,因為我見佢呆下呆下好驚落錯。等咗冇幾耐,男朋友碟天使麵就嚟到,份量好細不過可能因為tea set關係吧,但係味道唔錯,好香野菌味。咁我知道pizza可能要耐啲啲,我繼續等...等等下嘅途中又聽到隔離枱問tea set包咩野飲,我哋先醒起「係啵!我哋未叫野飲,點解個店員又唔提下我哋呢?」我哋先問另一個店員order野飲,呢個店員冇咁呆,但完全冇表情。野飲等咗幾分鐘嚟到,飲咗幾啖我嘅野食終於到喇!依?咪住先!點解嚟咗碟白汁意粉,我就問個應該係經理嘅女人,佢幫我check完乜都冇講,OK我繼續等,我估都係落錯
野飲等咗幾分鐘嚟到,飲咗幾啖我嘅野食終於到喇!依?咪住先!點解嚟咗碟白汁意粉,我就問個應該係經理嘅女人,佢幫我check完乜都冇講,OK我繼續等,我估都係落錯架啦。
由落單到個PIZZA嚟到,等咗有2X分鐘,個APPLE PIZZA終於到😭😭😭公道講,其實係非常好食嘅❤因為我喺其他餐廳食過類似,所以見到呢間有就想試下。冇話有啲咩咁特別,勝在平平地$48加一有野飲同個pizza食。
坐多一陣就埋單...見個pizza都落錯,個薯條我已經預咗冇落啦!所以都決定唔追單,如果唔係唔知又要等幾耐。
埋單呢下就好笑😂😂😂即係呢…我自己都係做飲食業,你落錯單都唔好比個客知道呀嘛!正常!所以擺明個經理check完知道落錯單佢即刻叫廚房整pizza比我先。之後正常緊係改返張單,整到靚靚仔仔咁比個客睇啦!
我一望到張單,笑到傻咗。

custom pasta就係佢比錯我嗰樣野,唔知喺邊到彈出嚟呢😂然後下面擺明係知道錯單之後打返嘅apple pizza啦!雖然兩者都係48蚊,但咁樣比個客見到你打錯單,好樣衰架嘛!係我就刪咗錯嗰個,唔比個客見到啦!
佢哋落錯單就由頭到尾都冇同我交代同say sorry嘅,所有店員都木口木面,呆下呆下似乎個個都新人。會主動收碟嘅同埋唔會唔理客人,不過做野就真係有好大嘅進步空間。
其實我男朋友有叫過我話下佢哋,但因為自己都做飲食業,所以我覺得算啦無謂搞到人哋,個個人都會有做錯野嘅時候,呢到價錢又唔貴又唔係啲咩大件事就由佢啦。不過連一個tea time得10個客有4/5個員工都錯漏百出,咁到晚市咪冧曬檔?
加油啦!我會再比多次機會呢間野嘅

2017-12-05 723 瀏覽
將軍澳中心商場可以話睇住佢裝修,睇住佢重開。等咗一年半,商場終於裝修好其中一部份。新開商店大部份為食肆,其中對The Point特別有印象,因為店舖位置本來係分開兩間,行人路分開咗室內同室外。星期六夜晚六點幾已經去攞位,因為知道七點後要排隊等位。從舖頭名稱可以估到餐廳主打薄餅及意粉。呢幅內牆特別有印象,記得未開張前有一次經過見到一位外藉女士徒人繪畫出嚟,外藉女士做裝修甚少甚少見。餐牌列出餐廳主打菜式,第一次食就從中選出幾款一試。軟殼蟹甜椒水波蛋沙律配蜜糖芥末汁甜椒沙律菜經蜜糖芥末汁調味,辛辣鹹中帶有少少甜味,味道很夠唔會覺得寡口。水波蛋煮得略熟少流心。軟殼蟹酥脆可口。焦糖菠蘿風乾火腿松子仁火箭菜番茄醬披薩很喜歡這個披薩的配搭,菠蘿與腸仔從來都係最佳拍檔,今次將腸仔升級為意大利風乾火腿,菠蘿亦升級為甜味更濃縮的焦糖菠蘿,加上松子仁的咬口及火箭菜的微苦,簡直係perfect match。薄餅屬薄批底,以意大利00中筋麵粉做麵糰,經24小時發酵,效果酥脆煙韌。紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉誠如其他食家所講,此粉份量略小,和牛肉只有四至五粒。蜆殼粉煮得頗為煙韌,肉汁較難入味。和牛肉粒肉味很濃,肉汁豐富

餐牌列出餐廳主打菜式,第一次食就從中選出幾款一試。

軟殼蟹甜椒水波蛋沙律配蜜糖芥末汁

焦糖菠蘿風乾火腿松子仁火箭菜番茄醬披薩

紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉
誠如其他食家所講,此粉份量略小,和牛肉只有四至五粒。蜆殼粉煮得頗為煙韌,肉汁較難入味。和牛肉粒肉味很濃,肉汁豐富。

海鮮意大利脆米湯飯
此脆米湯飯與中式的近似,脆米與白米混合而成。海鮮材料豐富,有大蝦、青口、蜆、魷魚、三文魚等,海鮮湯味道濃郁中帶幽香的香草味。

一頓晚餐少不了一杯香濃咖啡,Earl Grey Latte比一般Latte多了伯爵茶幽幽的佛手柑香氣,入口柔和細軟,很愜意的一杯咖啡。
2017-12-02
2017-11-29 167 瀏覽
將軍澳中心終於裝修完,開左唔少新餐廳,緊係要試下啦!行去將中,一入門口已經見到the point。見間野都幾大,環境都幾舒服,都幾岩成班人食野吹水,試下新野。wild mushroom soup香濃野菌湯碗湯細細碗,分量唔算多,勝在料足湯濃香,奶味重D,湯加左好多菇碎粒,因為本身好鐘意食菇,味道都唔錯。posh Hawaiian pizza 次次叫pizza,必叫夏威夷pizza,菠蘿係我至愛。呢個pizza用料出乎意料足,平時菠蘿都係細細個菠蘿粒,呢個pizza係用半個菠蘿圈。同埋真係成個火腿放落去,望落都流口水。餅底唔算厚,3個人分岩岩好。soft shell crab salad軟殼蟹併沙律係第一次食,軟殼蟹味道中規中矩,同沙律一齊食都OK。obster linguine見menu有兩道菜係用原隻龍蝦整,一個係龍蝦pizza,一個係扁意粉,最後揀左扁意粉。真係見到成隻龍蝦,不過D肉已切左出黎。呢個麵抵讚,好食!banana heaven pizza好難得係有甜既pizza試,叫左個香蕉pizza。食曬野,都等左一陣先上,如果想食最好早D落單。呢個大推,個餅底好脆,加埋杏仁片、香蕉

wild mushroom soup香濃野菌湯

posh Hawaiian pizza

soft shell crab salad

obster linguine

banana heaven pizza
好難得係有甜既pizza試,叫左個香蕉pizza。食曬野,都等左一陣先上,如果想食最好早D落單。呢個大推,個餅底好脆,加埋杏仁片、香蕉、棉花糖同朱古力醬,女生必食。
睇住將軍澳中心裝修,都不知裝修左幾多年;依家終於開左一半,半個商場,就開左一堆食店,真係唔知要花幾耐先試得晒呢。今日就終於得閒約埋朋友一齊去The Point度食晚飯啦。本來我地5點幾就去到架啦,但係又覺得太早,就去左行陣街先。行完街6點半左右,已經要等位囉5點幾時都完全未有人,6點半已經Full晒。不過都好彩,只係等2張枱就到我地;其實都唔知有冇等到15分鐘就有位坐啦。因為要等位,所以等位期間已諗好晒叫乜食,一坐底就落單。2個大人2個小朋友,我地就先叫左一個Pizza,2個芝士通粉,同一個芝士薄餅;我地唔敢叫太多住,因真係唔知份量。不過最後,份量真係好少,加多2個甜品,我同仔仔都唔算好飽,不過就唔好意思食完甜品再落單,因朋友已經飽飽呢。Pizza係最快上枱既,真係估唔到喎,平時Pizza係最慢架嘛,不過樣樣都要焗,所以可能Pizza最易整好先呢。巴馬火腿就點都好味架啦,無花果太少重要切得勁薄。總體黎講都幾好味,個餅底好好味;下次要試其他Pizza。睇相勁吸引的芝士薄餅,但係實在凍得太快,一上枱我地已經拎起塊餅想沾起D芝士黎食,但係芝士已經硬晒勁冇癮囉,最後係要用刀切開4份放上餅面。芝

巴馬火腿無花果Pizza

芝士薄餅
勁冇癮囉,最後係要用刀切開4份放上餅面。芝士係好味,但係唔係沾起黎食而係切開放上餅面,我駛乜出黎食?自己係屋企夾乜芝士黎食都得啦

龍蝦芝士通粉
龍蝦芝士通粉,焗芝士通粉真係點整都好味,不過龍蝦真係太太太少。依碟通粉既份量都係勁少,真係舖平一層通粉咋,咁比起上黎之前係馬莎食果個芝士通粉抵食得多囉。依個完全唔會飽囉。

松露芝士通粉
松露芝士通粉,依個都好味,但係鹹左少少,份量一樣係勁少,但係比龍蝦芝士果個油膩;食落漏D,飽肚D咁囉。

甜品
因為唔飽,另外再點左2個甜品,4份食,甜品十分唔錯,唔知依間野有冇做下午茶呢?如果有得閒去食下甜品下午茶都唔錯。

職員服務都OK,見你冇水識自己行黎斟,唔係上晒菜就唔理你,唔叫唔斟水。另外因有泊車,Order前有問佢地依家只收現金,係咪會冇左商場泊車優惠,佢地答冇問題。但係走時我唔記得拎單,之後行多左陣街想回家先醒起冇單,去番餐廳問拎單,職員好爽手,我見佢比我張單,重要真係我頭先Order果D,即係職員記性真係唔錯呢。
2017-11-25
15 分鐘 (堂食)
巴馬火腿無花果Pizza
龍蝦芝士通粉
松露芝士通粉
2017-11-25 149 瀏覽
諗住試新野,好又一餐唔好又一餐。竟然可以衰成咁。叫咗兩個意粉同一個沙律,竟然係個和牛意粉黎先,極度失敗!和牛意粉嗰汁係好似中式獻汁,d和牛都好流!成件事個味道好似酒樓入面嗰個黑椒牛仔骨咁。軟殼蟹沙律,啲軟殼蟹正常,個沙律汁好甜。個沙律已經係成餐飯比較正常既。白汁蜆意粉,啲蜆都正常,但係個汁好似水咁。正常人喺屋企都係煮得好食過佢。Services冇乜都無所謂!餐飯係難食到一個點,好明顯以後都唔會再食!
諗住試新野,好又一餐唔好又一餐。竟然可以衰成咁。
叫咗兩個意粉同一個沙律,竟然係個和牛意粉黎先,極度失敗!
2017-11-24
5 分鐘 (堂食)
2017-11-22 1116 瀏覽
將軍澳這個新市鎮,最近不斷翻新商場。就在將軍澳站,這裏已經有四個商場互相連接。最大改變的一定就是將軍澳中心,之前很多小店和平民餐廳,轉眼變成連鎖式的高級餐廳,這坐擁西餐,中菜,意式和日式美食。這裏打造成為高級商場,選擇是多了,但價錢卻也跟着貴了,不知道是好還是不好。好處就是不用再到九龍區,已經能吃到連鎖餐廳的質素。今天是朋友生日,我們倆都住在將軍澳,便相約在將軍澳中心吃生日飯,順道看看這個新裝修的商場。The point這間餐廳有幾間分店,之前都已經很想試,但因為它的位置在尖沙咀和銅鑼灣,很少專登出去。The point在將軍澳這裏開了一間分店,便相約朋友在這裏用膳。餐廳成了一個好像L型的形狀,一進去以為它很少位置,但直入好像有無盡的座位。今天是平日的晚上,所以我們等了一會兒便有座位了。我們被安排坐在有沙發的二人座。位置坐得舒適,很鬆動。我個朋友馬上看看餐牌,可見這裏的Pizza選擇很多,而且餐牌用了Pizza作為圖樣,相信這裏的薄餅一定不錯。我們兩個大食女孩點了一個意粉,一個pizza,一個羊架,一個小食再加兩杯飲品。朋友生日就豪吃一番吧!黑松露芝士蛋黃醬薯條 $74薯條用鐵板呈上,

位置坐得舒適,很鬆動。我個朋友馬上看看餐牌,可見這裏的Pizza選擇很多,而且餐牌用了Pizza作為圖樣,相信這裏的薄餅一定不錯。我們兩個大食女孩點了一個意粉一個pizza一個羊架一個小食再加兩杯飲品。朋友生日就豪吃一番吧!

黑松露芝士蛋黃醬薯條 $74
黑松露芝士蛋黃醬薯條

薯條用鐵板呈上,剛端出來熱辣辣的。薯條脆身,非常香脆。上面鋪滿芝士,拿起一條薯條會有拉絲的感覺。
薯條與黑松露和蛋黃醬在一起焗,令香氣更容易深入薯條裏面。上面灑上香草,每條薯條都有濃郁的黑松露味,很香口,充滿薯香。

紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉$136
紅酒燴和牛勒肉蜆殼粉

這個是它們的王牌之選,所以點來一試。的確沒有令我失望。牛味都很濃郁,牛味重,帶有牛香。
牛的味道亦都滲入蜆殼粉中,所以蜆殼粉都有牛的鮮甜味。紅酒亦經過揮發,所以酒味不會太重。意粉不會煮得過腍,剛剛好,很爽口。醬汁亦都足夠,食完一啖接一啖。

Posh Hawaiian $124
Posh  Hawaiian

這個夏威夷風味Pizza也是它們精選的,剛好也是我最喜愛的Pizza味道。因為夏威夷味道不會太過濃烈,感覺清爽。這個是九吋的size,足夠我們二人分享。Pizza上邊有我不喜歡的火箭菜,不過沒關係,把它撥走就可以了,哈哈。

Pizza切開六份,每一份都有一大片菠蘿和很多意大利風乾火腿。菠蘿是用焦糖燒過,所以甜味更出,水份夠多,很爽甜。
意大利風乾火腿較咸,和批底一起吃,味道剛剛好。我更灑上芝士粉和辣椒仔,更添滋味。

法式香草烤羊架$238
法式香草烤羊架

羊架我們不敢吃太生,所以點了七成熟。羊架有兩大份,旁邊亦有一些配菜。
羊架七成熟,熟度剛剛好,帶有些少粉嫩。肉質有嚼勁,帶有些少羊肉的臊味,但我是頗喜愛的。羊肉不算肥膩,所以真的啖啖肉。旁邊有焗薯,是把一整個焗薯切粒,很香。更有燒茄子,配上羊肉汁,味道不錯。

Fruit punch $48
Fruit  punch

這是橙汁,西柚汁,士多啤梨汁和梳打的雜果賓治。飲落口很清爽,更有新鮮的水果粒,這個秋冬天飲很清涼。

Fresh up $48
Fresh  up

我很喜歡荔枝,所以就點了這個荔枝果茶。它非常清甜,飲品上面更有一粒新鮮荔枝,很鮮甜,越飲越甘香。

這一餐最後$735,朋友生日都算是可接受的價錢。我朋友非常滿意,她更說下次媽媽生日也要帶她來這裏用膳呢!
2017-11-19
紅酒燴和牛勒肉蜆殼粉
Posh  Hawaiian
法式香草烤羊架
Fruit  punch
Fresh  up
2017-11-22 153 瀏覽
和太太的紀念日諗住食餐好D,費事出出面就響將軍澳搵間西餐,Simplylife 及 Beans 食過好多次,見呢間新開,假期見到有人排隊,諗住試試。因為是平日所以唔駛等,我地唔知叫D乜好,就簡單叫左個 salad,一個 pasta 及一個 pizza。好神奇地三樣野十幾分鐘後一齊到,真係好神奇。salad 正常,冇乜特別,pasta 係牛肉粒蜆殼粉,牛肉味OK,但係唔熱,pizza  都只係暖暖地,個皮唔翠,食落同 Pizza Hut 差唔多,不過 Pizza Hut D pizza 熱D。我估都唔會再去,呢一世。
我估都唔會再去,呢一世。
題外話/補充資料: 沒有
2017-10-23
慶祝紀念
紀念日
  • 沒有
今天豆丁在學校某活動被選中,成功入隊。這是豆丁夢寐以求,最想加入的活動,籌備多時,終得成功。   用袓國的用語:熱烈慶祝XX大勝利召開。  這晚一家三口也來賀一賀:熱烈慶祝小豆丁勝利入隊!  來到這重新裝修的將軍澳中心,原本咖啡專門店的位置,變為新餐廳了!看到這個免費披薩的宣傳,心動之下,一家三口就決定在此晚餐。原來內裡有個很開揚小角落,環境還算不錯,但是最終還是選擇內堂梳化卡位。就座後,職員貼心地呈上兒童餐具! 點了一套二人餐,另配2個沙律小食,應該足夠一家三口吧! 餐湯~羅宋湯     Homemade Turkey Meatballs with Spicy Tomato Sauce  香辣蕃茄醬燜肉丸   肉質纖維口感明顯,唔似勁溝粉的貨色。自己嗜辣,所以覺得肉丸唔辣。  Norwegian Smoked Salmon Platter挪威煙三文魚 攝取天然的奧米加三,扮健康。  Caprese Salad 餐牌没有中文名稱,只見有水牛芝士,蕃茄,羅勒,意式香草汁。加上有圖片對照,完全明白了! 一大件水牛芝士,蕃茄一開六,還有綠色菜。  綠色,白色,紅色的排列方式,就是意大利國旗了
用袓國的用語:熱烈慶祝XX大勝利召開。
這晚一家三口也來賀一賀:熱烈慶祝小豆丁勝利入隊!
看到這個免費披薩的宣傳,心動之下,一家三口就決定在此晚餐。

就座後,職員貼心地呈上兒童餐具!
點了一套二人餐,另配2個沙律小食,應該足夠一家三口吧!
餐湯
餐湯~羅宋湯
香辣蕃茄醬燜肉丸
肉質纖維口感明顯,唔似勁溝粉的貨色。
自己嗜辣,所以覺得肉丸唔辣。
挪威煙三文魚
挪威煙三文魚
攝取天然的奧米加三,扮健康。
Caprese Salad
餐牌没有中文名稱,只見有水牛芝士,蕃茄,羅勒,意式香草汁。
加上有圖片對照,完全明白了!
一大件水牛芝士,蕃茄一開六,還有綠色菜。
綠色,白色,紅色的排列方式,就是意大利國旗了!
一次品嚐綠白紅三款食材吧!
Caprese Salad
羅勒?忘了是什麼味道,只覺得這是火箭菜。
蕃茄清甜,但不太酸。
Buffalo mozzarella Cheese水牛芝士,這種雪白的Fresh Cheese芝士,没有太多添加之下,軟棉棉的口感,帶有微微的鹹酸味,如此淡淡的味道,配沙律,薄餅,意粉都一流。
不過這Buffalo mozzarella Cheese芝士之間的纖維明顯,中間有小氣孔,所以没有Burrata cheese那麼幼滑。
不過深啡的汁帶酸,其實是醋汁,應該改為香醋汁囉!
Quattro Formaggi Pizza
~Ricotta, Parmesan, Gorgonzola, Buffalo mozzarella
Cheese 里哥特,巴馬臣,歌弓蘇拉,水牛芝士披薩
一個披薩有四款芝士,又吸引著豆丁。
披薩呈上來了!薄薄的餅底,方便取出,拉出多條芝士絲。
豆丁的形容方式=拉出來好多條線呀!
一口咬下去,有芝士的奶味,特別的怪味,滑溜的口感,和實在的質感。
來到<猜猜我是誰>的時候了!
Ricotta
外表似豆腐渣的軟棉棉芝士,就是披薩上偏黃,外表又立體的不規則芝士。

Parmesan
顏色淡黃的芝士較硬身,即使在剛出爐披薩上,依然維持期固體質感。不過芝士味道較強烈,很易認出。

Gorgonzola
帶有獨特香氣的芝士,是藍芝士的朋友,就是披薩上那明顯藍色的紋理。
本身柔軟,跟其他芝士熔化在一起,不太容易感覺到其質感,但品嚐披薩時,就會感到那濃烈的香氣。

Buffalo mozzarella Cheese
沙律用了這款水牛芝士,順道加在波薩上。
鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉
Spaghetti Truffle Carbonara with Asparagus & Mushrooms
鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉
黑松露加上Carbonara,豆丁第一眼就看上這款意粉,我倆就別無他選了!
白醬真的很creamy,難得豆丁添完又添。
蘋果冰茶
蘋果茶 因為怕凍,點了少冰。

這個晚餐,芝士份量真多。
幸好自己跟豆丁都很喜歡芝士,就當作芝士的小小大發現吧!
鮮露筍野菌黑松露卡邦拿拉意粉
下午茶(1500-1700)MON-FRI(星期六日唔知有無)超級扺食又好味之選!詳情見MENU,$48蚊(另加一)一個PIZZA/意粉另加一杯飲品,呢個價錢換呢個質素真係抵到爛!
2017-11-15
意大利泡沫咖啡
雞肉,芝士PIZZA
甜蕃薯薯條
芝士薯條
  • 樣樣都好好味
This is a new restaurant in the Park Central Shopping Centre next to Tseung Kwan O MTR Station.  Being lived in the neighbourhood and there were always people lining up for dinner over weekends, I looked forward very much to this dining experience, but it was a just a disappointment!Hoped to play safe, the two of us picked three dishes (a salad, a pasta and a pizza) from those "The Point Favourites" (should be the restaurant's signatures) to order.  To our surprise, all three dishes were sent to

Hoped to play safe, the two of us picked three dishes (a salad, a pasta and a pizza) from those "The Point Favourites" (should be the restaurant's signatures) to order.  To our surprise, all three dishes were sent to our table at the same time and only a few minutes after we ordered them.  The poached egg on the soft shell crab salad was nearly hard boiled, and the deep fried soft shell crab only had the taste of oil.  The posh Hawaiian pizza was slightly warm, extremely chewy but way too far from crispy.  The conchiglie with wagyu beef ribs was already cold, and the beef was just hard to chew.   It is totally speechless for such a restaurant not even able to deliver the basic of assuring hot dishes are hot when they are served to the table, not to mention the taste and the service.
2017-10-23
2017-11-15 187 瀏覽
將軍澳雖然多商場,但餐廳來來去去都是那些。見有新餐廳,充滿新鮮感,便趁午飯去吃。一行幾人叫了幾個意粉和pizza share來吃。食物整體味道豐富但不會過咸。上菜時熱辣辣,賣相亦不俗。龍蝦貝殼粉和煙三文魚露荀意粉。Pasta煮得剛剛好,不會過硬或過軟。黑松露白汁意粉,黑松露味道剛剛好,不會太濃,不喜歡黑松露的人應該不難接受。最值得推介的pizza。Pizza底是脆餅底,厚薄適中,烘烤得剛剛好,既保留了薄脆的口感,吃了後又不會太飽。Pizza topping豐富,每一口都能夠吃到餡料。除了食物好味,服務亦很好。好評!

除了食物好味,服務亦很好。好評!
2017-10-25
2017-11-14 565 瀏覽
The Point 早在銅鑼灣的登龍街紮根時,早已經比他的裝潢所吸引。咁將軍澳中心開了多一家新分店,唔使坐車出去食。週末的晚飯時間,人流都好多。可能咁啱將軍澳中心裝修緊,大家都要搵地方醫肚吧。棒棒雞翼配燒烤醬炸得香脆的棒棒雞翼,黑椒好惹味!好香口!之前因爲身體不好,戒左好耐雞翼。一上枱時,連戒左好耐雞翼的我都抵擋唔住!肉丸香辣,店員在下單前會有溫馨提示!不過辣度比我想像更高!紅酒燴和牛肋肉配蜆殻粉比較細碟的蜆殻粉。牛肋肉就只有4粒,唔夠喉。不過紅酒味香,蜆殻粉不會煮得過火,汁都有牛肋肉的香味!M5和牛西冷牛扒而我對牛扒的要求都好高!但意外地,火喉掌握得好好!一塊靚的牛扒本身不需要加太多調味都已經好有肉味。這塊牛扒符合哂我的要求,配上配菜與意大利黃瓜,露荀,等等。附上的醬汁,不點都好好食!龍蝦mac n cheese要數最邪惡的食物,相信mac n cheese認第二無人敢認第⼀。龍蝦肉已經混入通粉中,加入煮龍蝦的湯,每一啖都充滿了龍蝦味,濃味加芝士簡直就是減肥的敵人!不過屋企人的回應就是mac n cheese都係原味較好!Foie Gras鵝肝是家人最愛的食材。喺餐牌見到有鵝肝當然不

棒棒雞翼配燒烤醬

肉丸香辣,店員在下單前會有溫馨提示!不過辣度比我想像更高!

紅酒燴和牛肋肉配蜆殻粉

M5和牛西冷牛扒

龍蝦mac n cheese

Foie Gras
鵝肝是家人最愛的食材。喺餐牌見到有鵝肝當然不會放過!Pizza有鵝肝,靈芝菇,焦糖洋蔥的配料。大家都知道鵝肝本身好多油又好膩,個Pizza巧妙咁加入黑醋汁,酸酸地成件事中和左鵝肝的油份。
而且批皮又薄又脆,即叫即製,每一啖Pizza都有鵝肝,真心驚喜!保證熱辣辣!而且小店的Pizza種類都好多,叫小店做Pizza控的天堂係無錯!

Tiramisu Affogato
去到晚餐的尾聲,總要來個甜品來做結束。意大利Tiramisu 從來都是咖啡的好朋友,熱辣辣的咖啡倒入雲呢拿雪糕中,伴着雪糕慢慢溶化,底層的Tiramisu 充滿着淡淡咖啡的味道。是幸福的感覺!

最後要讚小店的上菜速度好快,好快有得食。將軍澳中心開左幾間新食肆,裝潢都比人煥然一新的感恩。今日第一站感覺唔錯,希望下次再食其他餐廳都有今日的感覺,最開心就是工作後難得和家人共處的一個多小時食飯的時間,看到家人開心,睇黎又要比心機搵多d錢同佢地食下好西!
  • M5和牛西冷
2017-11-10 230 瀏覽
經常要入將軍澳做野,最近將軍澳中心終於翻新完,見到好多新餐龐都準備進駐,感覺比popcorn的餐廳吸引好多喎頭炮好似只得呢一間the point暫時開左,記得試業期間冇得比card架要去樓上禁定cash去!話說點解無啦啦要食好d呢?呢日做野之前去左踩單車,點知非常之咁唔好彩咁係褲袋跌左部新買既電話落地,仲要踩左一輪先發現,嚇死寶寶喇真係!於是乎我黃金寶上身,圍住之前踩過既路極速踩左兩次都搵唔返,心諗金翅xx鳥。聰明既我當然係立刻搵人借電話求救啦,但我個樣可能太唔friendly兼揸住架單車?保安叔叔都有所懷疑唔敢借比我LOL,唉但借比我都冇用啦,執到電話果個人都已經唔聽我電話喇。於是乎我就打比寶同佢講唔見左電話,叫佢不停幫我call爆我個電話到有人聽為止,又幫我用app定位下我部機係邊,然後約佢係一個地方等。好好彩,最後竟然比寶搵得返我部電話好彩係個好心人執到咋!!講左咁多係咪真係要食返餐好既犒賞下寶先!於是就帶佢黎呢間喇(雖然佢麻麻地pizza)首先叫左呢個forest pizza,齋pizza黎既,但係口感極豐富,好多汁,好香菌味,加埋我最憎既火箭菜都依然覺得好好味,正!不過個底油
話說點解無啦啦要食好d呢?

好彩係個好心人執到咋!!
Forest

首先叫左呢個forest pizza,齋pizza黎既,但係口感極豐富,好多汁,好香菌味,加埋我最憎既火箭菜都依然覺得好好味,正!不過個底油左少少,拎住食係會食到成手油

烤雞mac &cheese
之後就係呢個烤雞mac and cheese,雞得果兩舊,乜雞真係咁貴咩
但係個汁同埋個巨型通粉好好味,食完成個都唔會覺得好漏

蕃茄湯

寶話想飲個湯,我梗係如佢所願啦,叫個湯比佢開下胃咁辛苦幫我搵返個電話
個湯都唔係太特別,不過就唔似用粉溝出黎既,不過可能係用罐頭湯?

有個幾好既promotion,pizza upload上instagram,就會比張卡下次2-6點期間送一個6吋pizza比你。一人拎左一張唔知有冇機會用呢?
2017-10-29
Forest
烤雞mac &cheese
2017-11-09 1061 瀏覽
將軍澳中心內不少的新鋪正在開業,聽聞有一間食薄餅餐廳剛開不久,今日放假中午與友人來到此食個Lunch。這間餐廳是The Point,位於商場的 G Floor,用餐位置分成兩邊,地方都是寬敞樓底都高。鄰近將軍澳地鐵站,交通真是非常方便。平時星期一至五閒日有set lunch 供應,當中可以選擇一款主菜,包括一款沙律或是日餐湯,主菜方面主要是意粉或Pizza ,價錢由$58起至$76,奉送指定飲品,也可以另外加錢upgrade 飲品。也可以點A la Carte 的餐單,店中供應不少cocktail & mocktail ,飲品款式都有不少選擇,食物方面有沙律、湯類、nibbles、有crossover pizza、specialty pizza、意粉、主食、mac &cheese、甜品等.....飯前先飲杯Earl Grey Latte ($38) ,奶味濃郁與茶味都好平衡,入口都有幼滑奶泡及甘醇的茶香,奶泡上灑上了伯爵茶葉,賣相真美。頭盤有Caesar Salad with smoked salmon ($118),份量真是不少,大大片的煙三文魚鋪在羅馬生菜上,沙律內有脆口麵包粒、鹹

Earl Grey Latte

頭盤有Caesar Salad with smoked salmon ($118),份量真是不少,大大片的煙三文魚鋪在羅馬生菜上,沙律內有脆口麵包粒、鹹香惹味煙肉碎及片片香濃巴馬臣芝士, 清香脆嫩的沙律菜都幾爽甜,加上軟嫩帶有煙燻味的煙三文魚,油潤甘香,每啖都滋味無窮。

天氣都開始冷,飲碗熱辣辣的湯是最好的選擇,我想飲一些creamy 的忌廉湯,所以點了一碗香濃野菌湯( $58 ),每啖的忌廉湯都好粒粒的野菌粒, 好creamy又有咬口,菌味濃郁芳香,濃稠美味。
wild mushroom soup

香濃野菌湯

再來一份小食黑松露芝士蛋黃醬薯條 ($74 ),大量香濃芝士及蛋黃醬與薯條一齊烤焗,端上來時用了一個平底鑊盛載,散發了獨特芳幽的黑松露菌香,粗身的薯條帶微脆內軟,再蘸上ketchup 更是酸甜香口。

黑松露芝士蛋黃醬薯條

薄餅都是9 吋size大,款式真是好多選出,傳統的Margherita及Pepperoni 都有,另外都有不少店方自創口味的pizza,而我們最後選擇了POSH HAWAIIAN ($124),饀料有焦糖菠蘿、意大利風乾火腿、松子仁、火箭菜及蕃茄醬。餅身夠薄香脆,用了一個明火的pizza 焗爐去烤焗,火喉十足,鹹味甘香的意大利風乾火腿配上香甜的焦糖菠蘿的配搭更是相襯,可以中和鹹膩的口感,再加上有咬口的松子仁及帶芝麻苦澀香的火箭菜,多重口感的pizza 真是夠讓人滿足!
POSH HAWAIIAN pizza

平時我們都喜歡愛吃卡邦尼白汁意粉($98),今次都不例外,擁有濃郁的蛋黃醬意粉真是好creamy,意粉都好滑且爽彈,加上了脆身的煙肉碎及parmesan 芝士,亦有咸香又芝味。
卡邦尼白汁意粉

現在上載the point 的食物相片去到instagram ,並標籤#thepointhkg  或者#thepointhkgtko,下次再來消費,餐廳會贈送客人6吋pizza 一個。整體上食物都好有水準,而且上菜速度都好有效率,服務員都好nice ,放假來此食pizza 都是一個不錯的好地方。

2017-11-08
5 分鐘 (堂食)
Earl Grey Latte
wild mushroom soup
香濃野菌湯
POSH HAWAIIAN pizza
卡邦尼白汁意粉
2017-11-09 234 瀏覽
係將軍澳開左一排既pizza pasta house. 見佢有set dinner ,連加一都係3百幾,兩個人閒日walk in 唔洗等位,唔錯!叫左個雞肉丸,有四粒,食落原來係辣既,老婆話太辣,本人都接受到既! 肉丸無乜特別,個汁其實唔錯! caeser salad 都左一定水準,味道ok,菜又新鮮,芝士都算多!主菜係三文魚pizza , pizza 底香口,三文魚亦算多,中間加隻流心蛋係中間,賣相靚左,但餅底會慢慢變淋!白酒蜆煮意粉中伏,黑椒重手左,偏辣,蓋過哂白酒同蜆味,意粉口感本人覺得太軟,食完得黑椒味!整體晚餐算不錯,但食物賣相有改善空間,附近遲啲再開多間大牌子pizza,到時未必會選擇呢度!