2018-01-11 170 瀏覽
午市嚟到呢間新餐廳叫咗兩個set lunch,套餐配兩杯冰茶,另外加咗兩個雜菜湯冰茶味道幾fresh唔會太甜雜菜湯雖然睇落較稀,但係都夠味main course叫咗個Parmesan cheese白汁雞意粉linguine呢個配搭令佢可以痴到好多芝士醬汁,而且唔會淨係得白汁嘅味,芝士都夠濃好食呀個烤雞係煮過,唔係白烚雞肉,所以成個味幾夾冇違和感第二個set叫咗個forest pizza,聽個名算係vegetarian choice 配料有mushroom,薯仔片,大大粒garlic,火箭菜同黑松露忌廉醬味道好正,所有嘢好夾又唔會太重口味不過發生咗件小插曲,我哋食食下食到件類似鹹牛肉嘅嘢,雖然味道係唔錯,但係我朋友唔食牛肉,所以即刻同店員查詢佢話原來係材料醃鱸魚唔小心落咗嚟,好彩佢都立刻話同我哋換過個,不過都唔使,因為我哋都食魚然後我哋解釋因為驚其他素食者order咗但turn out 有魚會投訴,所以先想clarify 返
午市嚟到呢間新餐廳

冰茶味道幾fresh唔會太甜
雜菜湯雖然睇落較稀,但係都夠味

好食呀
個烤雞係煮過,唔係白烚雞肉,所以成個味幾夾冇違和感

味道好正,所有嘢好夾又唔會太重口味

佢話原來係材料醃鱸魚唔小心落咗嚟,好彩
佢都立刻話同我哋換過個,不過都唔使,因為我哋都食魚

2018-01-10 4460 瀏覽
聽聞將軍澳開咗間高質西餐廳,嚟開呢邊就一心試吓呢度嘅甜品...係未討論我屋企人如何瘋狂食甜品之前,先推薦吓一款主菜,等大家睇呢篇食評睇得冇咁滯...迷迭香烤法國春雞 ($198) 算係本年度食過最好食嘅雞之一! 整隻bb雞烤得外脆內軟外脆內軟, 牛油醬汁混入蒜蓉,胡椒同迷迭香作調味, 配合雞肉本身嘅鮮味, 好好食! 餐廳仲提供三種醬汁, 有燒烤醬, 甜辣醬,黑椒醬,個人最愛BBQ味, 總係覺得最襯烤肉香味。好,直落介紹甜品!Tiramisu Affogato ($58)裏面有意大利忌廉芝士,鬆餅( 即係圖中見到嘅ladyfingers),雲呢拿雪糕。 倒上額外一小杯expresso, 忌廉芝士和鬆餅慢慢融化, 配合飄來陣陣咖啡香的雲呢拿雪糕, 冰火交融,口感豐富, 好似走進了一間 意大利cafe嘆咖啡雪糕~Ossmanthus Pear Pizza ($72)呢個係必食, 唔食正餐都要食! 桂花啤梨, 蜜桃里哥特芝士,杏仁片,再加雲呢拿雪糕,係個無敵清新滋味配搭。本身預期桂花啤梨用焦糖煮咗一段時間會變淋, 但呢款啤梨竟竟然保留到水果自身爽脆嘅質地, 入口中飄來淡淡自然桂花清香, 額外加

迷迭香烤法國春雞

好,直落介紹甜品

Tiramisu Affogato ($58)
Tiramisu Affogato

Ossmanthus Pear Pizza ($72)
Ossmanthus Pear Pizza

本身預期桂花啤梨用焦糖煮咗一段時間會變淋, 但呢款啤梨竟竟然保留到水果自身爽脆嘅質地, 入口中飄來淡淡自然桂花清香, 額外加入杏仁片係錦上添花。
一啖咬落去感受卜卜脆嘅pizza餅底, 煙韌有口感嘅pizza 稱得上係完美, 四個人分一個pizza唔夠呀!!

臨走前有啲口渴,再叫多一杯嘢飲!Chocolate Martini($68)!!
Chocolate Martini

成分有Vodka, Bailey's, chocolate syrup, milk, 飲落好香濃, 原來Bailey's 同chocolate milk咁夾,不得了~ 好似飲緊一杯流質甜品咁, 去到呢度,就嚟飽到嘔, 係時候收手啦。好想試埋menu上其他甜品, 下次再來!

迷迭香烤法國春雞
Tiramisu Affogato
Ossmanthus Pear Pizza
2018-01-10 249 瀏覽
呢間餐廳門外有三張檯...屬於商場位置....所以可帶狗狗🤗🍴辣茄醬火雞肉丸...微辣味道剛剛好🍴棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬...🍴凱薩沙律配意大利風乾火腿🍴挪威煙三文魚🍴M5和牛西冷牛扒...🍴煙三文魚pizza.....pizza用香草忌廉芝士醬...鋪上煙三文魚&三文魚子...再加上一隻溫泉蛋...蛋汁流上pizza上好好味🤤🤤🍴露筍野菌黑松露carbonara 意粉.....truffle cream 味道濃郁🤤🍴原隻龍蝦扁意粉...龍蝦拆肉配上車厘茄&伏特加忌廉汁....🍴香蕉雪糕pizza...
呢間餐廳門外有三張檯...
屬於商場位置....
所以可帶狗狗🤗

🍴辣茄醬火雞肉丸...微辣味道剛剛好
辣茄醬火雞肉丸

🍴棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬...

🍴凱薩沙律配意大利風乾火腿
凱薩沙律配意大利風乾火腿

🍴挪威煙三文魚
挪威煙三文魚

🍴M5和牛西冷牛扒...
M5和牛西冷牛扒

煙三文魚pizza

露筍野菌黑松露carbonara 意粉

原隻龍蝦扁意粉

🍴香蕉雪糕pizza...
香蕉雪糕pizza
露筍野菌黑松露carbonara 意粉
原隻龍蝦扁意粉
香蕉雪糕pizza
2018-01-09 2964 瀏覽
屋企人放假,又一齊出去食番餐好嘅, 今次近近哋揀咗將軍澳一間西餐廳The Point!老人家都係鍾意食香口嘢, 前菜都要食炸嘢... 好啦,就孝順下老人家啦😂 原隻軟殼蟹炸起來都幾香口, 蟹肉唔算好多, 但外脆內軟質感幾好, 沙律菜嘅份量都畀得幾足, 新鮮爽口, 即刻食多幾啖, 降下熱氣...作為蛋控,絕對關注溫泉蛋嘅質素! 最終都冇令我失望, 溫泉蛋幾有蛋香, 上面寫咗少量香草, 配合蛋漿一流~好耐冇食過牛扒, 哩塊西冷牛扒果然係唔同啲, 我哋叫咗七成熟, 最後似八成多啲... 係有啲失望, 不過見牛肉質素咁好, 充滿牛香, 脂肪分佈均勻, 就放過佢啦, 不過經過今次教訓之後, 下次叫牛扒都係 五六成熟算啦。牛扒配唔同時蔬, 同牛扒一樣燒烤得幾香口, 有幾舊係外國品種嘅翠玉瓜, 甜甜地幾爽口。牛肉點燒烤醬總冇得輸, 個醬汁再濃味啲就好喇。跟住就到重頭戲..ta daaa...龍蝦pizza!!成個龍蝦頭放喺面,淨係賣相都夠震撼omg淨係睇賣相唔夠嘅 ( 因為好多餐廳嘅嘢食都係得個樣), 但呢個pizza一切開, 即刻有拉芝嘅效果, 芝士份量唔係最多,但味道夠rich。 最開心嘅係龍蝦

Soft Shell Crab Salad

M5 和牛西冷牛扒

牛肉點燒烤醬總冇得輸, 個醬汁再濃味啲就好喇。

跟住就到重頭戲..ta daaa...龍蝦pizza!!
成個龍蝦頭放喺面,淨係賣相都夠震撼omg
Lobster Pizza

淨係睇賣相唔夠嘅 ( 因為好多餐廳嘅嘢食都係得個樣), 但呢個pizza一切開, 即刻有拉芝嘅效果, 芝士份量唔係最多,但味道夠rich。 最開心嘅係龍蝦嘅肉已經切好一粒粒分佈喺每一件pizza上面, 每幾啖就食到一粒好鮮甜嘅龍蝦肉, 好興奮! 屋企人話二百幾蚊好抵, 下次唔幫襯pizza hut😂

喺龍蝦頭裏面好細心咁鑲咗其他海鮮,有帶子粒同少少龍蝦肉, 仲有適量香草作調味。

一家四口傾傾講講食好西又過咗一晚, 快樂可以好簡單。
15 分鐘 (堂食)
Soft Shell Crab Salad
M5 和牛西冷牛扒
Lobster Pizza
  • LobsterPizza
  • M5和牛西冷牛扒
  • SoftShellCrabSalad
1K
2018-01-04 2406 瀏覽
將軍澳我哋一向好少去,咁啱今日去開探朋友,驚喜發現位於銅鑼灣同尖沙咀嘅人氣意大利菜:The Point,原來開咗間分店喺將軍澳中心呀!A姐話咗想食好耐,但我就甩佢底帶咗M媽去食,佢嬲到依家呀,所以今日真係中晒point,一於同A姐再續‘味’了緣啦!香濃野菌湯啖啖都食到野菌嘅鮮味,加上落咗少少油,令湯底夠晒滑,又好creamy,個point係野菌份量唔少,令到湯底有咬口,又夠濃稠。棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬雞翼夠晒香脆又惹味,一啖一隻,真係停唔到口,而個point係個蜜糖燒烤醬,好惹味呀!香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋上枱就聞到好香嘅野菌味,食落除咗有野菌本身嘅味道之外,蒜味都令呢道菜加分,個point係記住將溫泉蛋撈勻,咁樣會令野菌嘅鮮味更加突出,好match架。香蒜辣椒白酒煮大蜆呢度除咗有香蒜辣椒白酒煮大蜆意粉,仲有啱晒今日話有啲飽,唔想食意粉嘅A姐,就可以揀呢個香蒜辣椒白酒煮大蜆喇,蒜味辣味比例啱啱好,而個point係粒粒大蜆都好肥美又無沙,好鮮甜呀。原隻龍蝦薄餅個Point係原隻龍蝦,已經贏晒喇!呢隻霸氣十足嘅原隻龍蝦就放正係薄餅中間,每件都有口感爽牙嘅龍蝦肉、茴香頭、超juicy嘅車厘茄同

原隻龍蝦薄餅

個Point係原隻龍蝦,已經贏晒喇!呢隻霸氣十足嘅原隻龍蝦就放正係薄餅中間,每件都有口感爽牙嘅龍蝦肉、茴香頭、超juicy嘅車厘茄同水牛芝士,份量十足,仲拉到長長嘅芝士絲呀!批身夠薄但略嫌唔夠脆,而驚喜在於龍蝦殼入面,原來唔係得個殼架,入面釀咗菇片、車厘茄同蝦仁!
2018-01-03
原隻龍蝦薄餅
不是探朋友的話,住在港島西嘅我甚少會到將軍澳,偶爾到將軍澳才發現原來這裏頗多食肆的。朋友帶了我來這間新開不久的餐廳,才剛到晚飯時間,餐廳已經人頭湧湧的。我點了一個香濃野菌湯,口感非常幼滑,而且啖啖蘑菇粒。紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉,牛肉炆得夠軟腍,散發出微微的紅酒香氣,肉汁滲透至蜆殼粉,口感煙韌有嚼口。棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬,一開為二的雞翼讓女士吃得不會太狼狽,配蜜糖燒烤醬既香又甜。原隻龍蝦 茴香頭 車厘茄 水牛芝士 海鮮汁披薩,一上枱面馬上成為目光的焦點,原隻龍蝦企在Pizza正中,而且Pizza的配料豐富,每一口都會牽拉出濃厚的芝士絲,未曾試過的大滿足也。經過這次發掘之後,也許我會多來這裏尋食的,順道也探探朋友嘛!

我點了一個香濃野菌湯,口感非常幼滑
,而且啖啖蘑菇粒。

紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉

原隻龍蝦 茴香頭 車厘茄 水牛芝士 海鮮汁披薩

2017-12-29
紅酒燴和牛勒肉配蜆殼粉
原隻龍蝦 茴香頭 車厘茄 水牛芝士 海鮮汁披薩
2018-01-03 1774 瀏覽
好耐之前已經想試呢間餐廳,但一直都未試,知道佢系tko開左分店,呢日放假即刻嚟食返餐!餐廳都幾大,環境好舒適,系休閒既感覺。叫左兩杯milkshake, 兩杯都好正,好滑唔太甜,高水準!棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬仲有驚喜!只有一枝骨既雞翼啖啖肉,好嫩滑,重點系蜜糖bbq醬好好食,甜甜地帶少少辣,一齊食非常惹味!呢度既pizza款式都好特別,仲可以揀9吋或者12吋添,夠哂貼心。我叫左Green Neptune, 有蜆肉、醃安鰽魚、蝦肉、魷魚、水牛芝士等,食落海鮮味好濃,醃安鰽魚咸咸香香好特別,同pesto sauce一齊食都幾夾!Four cheese mac既通粉比較大顆,但正因為咁,質感夠硬同煙韌,唔會淋pat pat咁,四種芝士混合一齊好香既芝士味,有啲奶香重啲,有啲咸香重啲,各有特色!整體非常出色。白酒煮大蜆同樣好食,大大隻既蜆肉冇沙,鮮味十足,帶少少辣,正!最後飽極都要叫甜品,因為甜pizza 實在太吸引!熱融既棉花糖、又甜又棉既香蕉、冰凍既雪糕加埋香甜既朱古力醬,太好食!餐廳環境好之餘,每道菜質素都非常高,系我系將軍澳西餐既首選!

餐廳都幾大,環境好舒適,系休閒既感覺。

2018-01-03 774 瀏覽
今天往將軍澳探妹妹,她住在將軍澳中心,晚飯時間,她帶我去商場的The Point 食晚餐,她說之前去食過,味道不錯。今晚就讓我試試吧!妹妹說將軍澳中心裝修翻新後,改變了許多,進注左不少高級食店,食物質素大大提升,The Point就是其中之一,裝修擺設雅緻,座位舒適!香煎虎蝦配香濃海鮮汁意粉:大大隻虎蝦幾乎蓋過意粉了,虎蝦開邊加上芝士煎至金黃色,味道鮮甜彈牙,意粉每條都沾滿香濃的海鮮汁,十分美味!GREEN NEPTUNE:材料有蜆肉、醃安鰽魚、蝦肉、魷魚、水牛芝士、檸檬、蕃茜、意大利香草醬,餅底比薄厚少少,芝士份量都不少,還可以拉絲,香草醬香濃,十分美味!煙三文魚露芛刁草忌廉天使麵:煙三文魚新鮮,天使麵沾滿creamy的忌廉汁,還放有三文魚肉、露笋和刁草,增加味道和口感!好味!迷迭香烤法國春雞:春雞都算大隻,外層烤至金黃色,肉質嫩得黎又有口感,有三款醬汁跟上,有辣有酸有原味汁,配菜有烤薯和烤茄子,味道不錯!Hong Kong Beer White:Good For Chicken and Seafood

和刁草,增加味道和口感!好味!

2017-12-29
  • 香煎虎蝦配香濃海鮮汁意粉
  • GREEN NEPTUNE
  • 煙三文魚露笋刁草忌廉天使麵
2017-12-31 96 瀏覽
今日約左朋友睇戲,睇戲之前食左勁多野呢;因為睇5點40的場次,睇完出黎都8點。又怕小朋友會餓,但太早又食唔到晚飯。結果我地行過Godiva有買一送一雪糕就食,跟住又去左Jco度食東甩,睇戲又食住爆谷;所以睇完戲都唔係十分之餓。本來想行多幾間,睇下食乜好,但小朋友行過The Point又話要食佢既Pizza;就係咁又去左The Point度食啦。雖然話The Point係幾好食,但係呢,依個小朋友次次見都要食Pizza,雖然我都鍾意食Pizza,但我都真係想食下其他野。可能因為今日都晏,見佢都坐滿,只有出面重有2,3張有傘既枱冇人坐;一開始叫我地等位,都冇意開埋果個Area比我地的。但等左5分鐘左右,又有人黎等位,咁就有個侍應問我地坐出面好唔好;唔駛再等就當然好啦。不過坐落真係麻麻,張枱中間有枝野,枱又唔係大,坐左4個人,4份餐具,其實真係冇乜地方可以上菜,每黎一碟我地都要執一次位。而且坐出面冇人理,叫湛水冇人理,叫埋單都冇人理;最後要叫小朋友行入餐廳叫人出黎。好似孤兒咁,咁好心就唔好係出面整個Area啦,出番商場做第二D野好過啦。上次叫左個巴馬火腿無花果Pizza,小朋友麻麻地,所以除

辣肉腸Pizza
上次叫左個巴馬火腿無花果Pizza,小朋友麻麻地,所以除左巴馬火腿無花果Pizza(唔記得影相);我地重叫左個最傳統簡單的辣肉腸Pizza。講真,依間野既Pizza真係唔錯。
4 Cheese Mac
除左依個4 Cheese Mac,重叫左松露Mac(又唔記得影相);本來我以為小朋友鍾意食芝士,會鍾意食4 Cheese Mac多D,因之前果次都食過松露Mac,我自己覺得有少少太鹹。但結果,小朋友係鍾意食松露Mac多D喎。

今日因為之前真係食左好多野,所以只係叫左2個Pizza同2個Mac;完全冇叫甜品果D,本來一坐底小朋友都有話甜品架,但食完最後都係放棄,因為太飽了。

雖然,我有機會都會想黎,但真係希望,下次朋友黎食時,唔好再食The Point啦。將軍澳近期都開左好多新食店,我想間間都試下架。
2017-12-28
辣肉腸Pizza
4 Cheese Mac
2017-12-14 186 瀏覽
第一次寫食評,就係為左俾差評!慶祝爸爸生日,見評語唔錯就試下為左俾個小小驚喜爸爸,就先點左個甜品同埋叫職員幫手寫埋happy birthdayOverall啲野食都唔錯,都諗住有下次食飽飽就叫上甜品職員都再問多次係咪要個款甜品諗住佢都會記得加happy birthday因為爸爸已經在場都唔可以再提佢地點知...等左一陣,甜品嚟到呆左...冇寫到嬲嬲地黑面同位女職員講話事前想寫句野...佢就反而黑返我面拎返走就算一句唔好意思都冇補返句happy birthday hea左我就算個甜品位都未擺好斜住咁俾返我地然後叫個女職員幫手影張相,黑面叫等陣ok...fine...就算野食再好味,咁嘅服務態度真係唔會有下次諗住開開心心一家人食餐生日飯個驚喜就咁俾佢地一個唔記得搞垮左仲要好似覺得冇問題咁
第一次寫食評,就係為左俾差評!
慶祝爸爸生日,見評語唔錯就試下
為左俾個小小驚喜爸爸,就先點左個甜品
同埋叫職員幫手寫埋happy birthday
Overall啲野食都唔錯,都諗住有下次

食飽飽就叫上甜品
職員都再問多次係咪要個款甜品
諗住佢都會記得加happy birthday
因為爸爸已經在場都唔可以再提佢地
點知...等左一陣,甜品嚟到呆左...冇寫到
嬲嬲地黑面同位女職員講話事前想寫句野...
佢就反而黑返我面拎返走就算
一句唔好意思都冇
補返句happy birthday hea左我就算
甜品位都未擺好斜住咁俾返我地
然後叫個女職員幫手影張相,黑面叫等陣

ok...fine...就算野食再好味,咁嘅服務態度
真係唔會有下次
諗住開開心心一家人食餐生日飯
個驚喜就咁俾佢地一個唔記得搞垮左
仲要好似覺得冇問題咁
2017-12-14
慶祝紀念
生日
2017-12-12 1018 瀏覽
今日想食下西餐,又唔想太formal,就試左一直都好想試既the point。食物選擇有好多,有唔少心頭好,揀左好耐先揀完。香濃野菌湯 ($58)因為天氣開始凍,小妹專登叫左個熱湯暖下身體。野菌湯非常足料,仲每啖都可以食到好鮮甜既野菌。入面加左少少油,成個湯既香氣帶出黎,口感更加細滑。係一個質素幾高個野菌湯。香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋 ($88)一上枱就聞又好香既野菌味。蒜味唔重但係又可以突顯到野菌本身既味道。加埋溫泉蛋更加將口感同味道變得更加濃滑。如果大家鍾意食菌,絕對會係大家既首選。經曲肉醬釀茄子 ($72)焗肉醬茄子既調味幾好。肉醬好夠味,同本身味淡既茄子好夾。大大啖既茄子亦焗得幾好,唔會有太多水份。上面加左少少芝士﹐同肉醬茄子配合得好好。雖然係一個偏味濃既小食,但係又唔會食濟人。蟹肉白酒刁草紅胡椒天使麵 ($128)紅胡椒同蟹肉麵既配合出奇到好。微微既胡椒麻味令人食欲大增,亦唔會重到蓋過其他味道。環繞住紅胡椒同蟹肉既調味好好,香氣同味道都好夠。平時無試過類似味道既話,呢個天使麵應該可以比到驚喜比你。M5和牛西冷牛扒 ($318)我地叫左五成熟。塊牛扒好大,少人食既話要小心可能會食

香濃野菌湯 ($58)

香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋 ($88)

經曲肉醬釀茄子 ($72)

蟹肉白酒刁草紅胡椒天使麵 ($128)

M5和牛西冷牛扒 ($318)

我地叫左五成熟。塊牛扒好大,少人食既話要小心可能會食唔曬。M5牛扒本身都幾juicy,味道有少少偏咸,但牛味都好夠。醬汁同其他配菜加牛扒既配合幾好。啖啖肉,好滿足。

整體食物質素幾好,加加埋埋份量都幾足,好飽。如果突然想試唔同既口味,不妨一試。
2017-11-25
10 分鐘 (堂食)
‌今日嚟到將軍澳popcorn 度shopping 將軍澳中心就係連住呢個商場 行下行下就行咗去呢間食意大利嘢嘅餐廳 the point 裝修得好靚 天花板用咗啲木同埋吊燈 樓底好高好舒服 嚟到都唔係好多人 帶咗我哋去另外一邊嘅座位 更加係得我哋一枱 人少少傾計好舒服 叫咗個軟殼蟹沙律 軟殼蟹炸得好鬆脆 而且沙律係跟蜜糖芥末汁 食落好清新蔬菜都好新鮮 煙燻芝士配薄脆煙燻芝士冇諗過係咁嘅形式 用一個鐵鑊放咗好多芝士喺上面 而且芝士係用咗煙燻 味好香 配上薄餅料嚟食 我覺得完全係會肥十磅 主菜叫咗煙三文魚流心蛋薄餅 pizza唔係好大個 但係上面鋪滿咗大量嘅煙三文魚同埋三文魚子 食落好鮮味 而且味道好夾 上面加上火箭菜小小澀澀地可以中和返油膩感 加上半熟嘅流心蛋 見到啲蛋漿係咁流落嚟 真係好興奮 紅酒燴牛肋肉配蜆殼粉 牛肉分量都幾多 但係貝殼粉就望落有啲小不過粒粒都有醬汁包住 牛肉粒煮得好入味跟住仲有lunch set叫咗一個好抵食嘅龍蝦餐有一個龍蝦湯 同埋仲跟咗個龍蝦cheese and Mac 同散叫比較平咗差唔多七八十蚊 仲有飲品送 非常之抵食龍蝦湯好重龍蝦味 而且好creamy龍蝦

叫咗個軟殼蟹沙律

煙燻芝士配薄脆

主菜叫咗煙三文魚流心蛋薄餅

紅酒燴牛肋肉配蜆殼粉

跟住仲有lunch set叫咗一個好抵食嘅龍蝦餐

龍蝦湯好重龍蝦味 而且好creamy
龍蝦cheese and Mac 好重芝士味 仲有拉絲 雖然份量唔大 但係已經好漏
最後叫咗個香蕉布朗尼作為今日嘅總結

香蕉好香甜 而且仲有好多果仁喺隔離 布朗尼脆外脆內軟 好濃朱古力味 上面加咗雲呢拿雪糕夾埋一齊食 簡直係完美嘅組合
埋單接近750蚊 但係三個人食 價錢還可以 算係將軍澳區入面高質嘅意大利餐

2017-12-11 441 瀏覽
繼續跟老爺找尋去了旅行前的一個月未曾發掘的新餐廳 ,今次就揾上了將軍澳The point、 原於它的第一間總店銅鑼灣,以至尖沙咀分店也未曾嘗試過、所以心有不甘今近在咫尺就在老爺家附近起能不試?午餐方面選擇上也有多款,例如有香草蕃茄醬加香火雞肉丸長通粉、 凱撒沙律配煙三文魚、 pizza方面有香辣烤雞pizza 、野菌黑松露 pizza 、就算來兩個簡單款式跟老爺共嚐、一款便是巴馬臣芝士白汁西蘭花烤雞扁意粉HK$68. 一看賣相已感覺評分很高,滿滿creamy醬汁包封每一條意粉身上, 意粉亦富咬口、 唯一挑剔的可能便是整個份量與及雞肉較為小量~至於另一款亦覺得算是穩胆之作卡邦尼白汁意粉HK$58. 如果連經典意粉也做得不好, 就起能算是做意粉專店、 半煎炸的煙肉被烹煮得香香脆口, 加上新鮮的煙肉兩者配合得宜、 不過份量同出一轍比較細份, 男士如果肚餓者可能未及飽肚~當日餐飲便配上一個荔枝茶, 味道清甜蠻特別、 最初本叫上熱飲但侍應則說沒有熱飲供應, 唯有將其(走冰) 侍應亦壹壹辨到要求~至於另一款latte便要加上費用、 咖啡果酸味濃帶出幽幽的咖啡豆香氣 ,確實不錯不過就略嫌沒有更漂亮之

巴馬臣芝士白汁西蘭花烤雞扁意粉

卡邦尼白汁意粉

當日餐飲便配上一個荔枝茶, 味道清甜蠻特別、
荔枝茶

確實不錯不過就略嫌沒有更漂亮之拉花~

latte

以將軍澳內意粉水準絕對以超越  Bxxx the xxxxxxx~
☆作為一個食客在飯後評述,我只能稱自己為一個食客評述員、 好味與否實屬個人取向!☆

巴馬臣芝士白汁西蘭花烤雞扁意粉
卡邦尼白汁意粉
荔枝茶
2017-12-11 105 瀏覽
裝修好嘅park central有好多新開嘅食肆,呢間the point係近電梯位,位置開揚,光線幾充足夜晚都幾多人食,但係坐嘅位置就分咗兩邊,幾特別一坐低就發現隔離兩檯,兩家分別嘅人都好似慶祝生日,餐廳幫手預備蠟燭都幾貼心本身以為坐角落頭會冇侍應留意到,但係原來都冇咁嘅事,因為佢啲人會成日走過嚟巡我哋好快落好單,先嚟嘅係兩杯嘢飲,一杯係strawberry ice cream float,另一杯係fresh upstrawberry ice cream float出奇地唔太甜,調好嘅飲品帶有微微嘅草莓香,上面嘅foam好似讓人食緊雪糕咁,但亦唔油膩呢杯嘢飲簡直滿足咗少女心呀另外fresh up係好經典嘅mocktail樣,味道係淡淡清香嘅荔枝茶軟殼蟹salad材料好豐富份量亦唔吝嗇除咗有原隻鮮炸軟殼蟹之外,仲有grilled bell pepper同埋poached egg,配埋honey mustard,好開胃,適合用嚟做前菜香辣蕃茄肉丸都帶有微辣嘅,佢啲肉丸話係homemade而且係用咗火雞肉,一來帶點christmas嘅氣氛,二來亦增添少少親切感,聖誕節嚟呢度食family d

夜晚都幾多人食,但係坐嘅位置就分咗兩邊,幾特別

呢杯嘢飲簡直滿足咗少女心呀

軟殼蟹salad材料好豐富
份量亦唔吝嗇

香辣蕃茄肉丸都帶有微辣嘅,佢啲肉丸話係homemade而且係用咗火雞肉,一來帶點christmas嘅氣氛,二來亦增添少少親切感,聖誕節嚟呢度食family dinner睇嚟係唔錯嘅選擇

叫嘅時候都唔知原來配埋pizza crust,可以一邊食肉丸,一邊點啲醬汁嚟食都幾滋味

港女嚟到食西餐都不忘想食辣嘢,估唔到佢咁啱有出SZECHUAN spicy collection,有好特別嘅fusion菜,麻辣手撕雞capellini

聽個名都已經覺得有創意,而且近排咁凍,食麻辣嘢暖下都唔錯
同一般手撕雞一樣,雞絲同青瓜絲都切得好幼細,加上選用嘅係天使麵本身都好幼,所以成個pasta先冇違和感

味道方面唔算辣,反而麻嘅感覺較重,食少少已經feel都嘴唇開始麻痺,好正

lobster mac好iconic,成隻龍蝦鉗放係個鐵pan中間,都幾型

龍蝦肉算好多,而且肉質好爽滑,感覺新鮮
macaroni隻粉好特別,有少少似貝殼粉同mac嘅混合版,大舊啲比較容易夾,而入面嘅位都塞滿哂pasta嘅sauce

諗尾仲叫多個dessert,nutella orange 雪糕pizza
有好多碎碎嘅hazelnut,鐵板上嘅pizza同橙仔同榛子醬係熱嘅,雲呢拿雪糕球係凍嘅,冷熱交融好好味
不過兩個已經食飽(8成飽啦
嘅人再嗌有點兒太多
既然呢度啲嘢食咁多完化,下次都係一家大細嚟嗌嘢share食好啲

2017-12-10 613 瀏覽
好友11月初生日, 但約她要約到12月中才有空跟我吃生日飯, 她真是一個超級大忙人。既然已到了12月, 四處都充滿聖誕氣氛, 索性補祝生日之餘, 順便預祝聖誕, 否則可能要農年新年才約到她補祝聖誕, 哈!今晚相約在將軍澳, 主要是方便她工作地點。餐廳的店名招牌鑲在右方, 雖不是正中, 但相當巨大, 所以都好搶眼呀! 餐廳分了兩區, 分別都有一排沙發座配二至四人枱, 亦有數張獨立的二至四人枱, 其中一邊還有一張長長的十人枱, 座位都不少。環境優雅舒適, 加上柔和旳燈光和播放着輕快的音樂, 很舒服呀!安坐後, 店員隨即送上清水和四份設計精美的餐牌, 分別有一份Set Dinner For Two、一份Sze Chuan Spicy Specials、一本A la carta餐簿和一份飲品餐牌。Set Dinner ($298/2位)共有四道菜及特飲, 相當經濟實惠, 但可惜當中並沒有好友想吃的龍蝦薄餅, 故決意散點。A la carta分別有Soup & Salad、Nibbles、Crossover Pizzas、SpecialtyPizzas、Pastas、Mac & Cheese、M
Pizzas、Pastas、Mac & Cheese、Mains和Desserts; 而飲品則分有Mocktails、Cocktails、Craft Beer、Wine、Coffee & Tea和Others, 不論食品和飲品都有不少選擇。
揀了所有菜式,一向飲開酒的好友就知要用白酒配,她點一杯Chiaro Pinot Grigio IGT 2014/15 Italy ($58)。一杯份量適中,酒色清晰,友人話味道較淡,果香味屬一般,未能滿足她。無計啦!可能她一向飲開貴嘢,我這個門外漢就不懂品評,哈!
三式沙律
二話不說便選了一客廚師精選三式沙律 Salad Trio ($98),因為能一次過吃齊三款,大滿足!當中包括有南瓜黑松露沙律、車厘茄茄子沙律梨子紅菜頭沙律,而各款沙律底均墊了清爽的雜沙律菜,滿滿一大碟,的確很豐富。由清淡至濃味逐一品嚐,先嚐梨子紅菜頭沙紅菜頭 多汁軟腍,梨子 則清爽,配些健康有益的藜麥,以及混入醋汁,各食材配搭起來清新開胃,不錯!
三式沙律
不過好友還是較喜歡車厘茄茄子沙律茄子 半爽腍,車厘茄 則清甜爆汁,兩者都煮得岩岩好,簡簡單單拌入橄欖油 香草醬,已很美味。
三式沙律
南瓜黑松露沙律就最討我喜歡,散發陣陣的黑松露 幽香,很誘人。南瓜 煮成蓉,粉綿香甜,加入爽口的菇菌 和香脆的松子仁,不單止多份口感,還提升了菇香和果仁香,正!而黑松露醬 亦分佈平均,份量合宜,既有陣陣幽香,又不失南瓜的香甜,非常吸引!
龍蝦薄餅
餐廳主打pizza, 入座時已見到一個pizza窯爐, 很有風味, 怎能不吃? 加上好友一早已看中這個11"的龍蝦薄餅 Lobster Pizza ($298),它的確霸氣十足,原隻龍蝦 放在薄餅正中,賣相一流,很有特色!好友還視它為生日pizza,皆因豎起長長的觸角猶如蠟燭般,真有諗頭,哈!
龍蝦薄餅
它預切了八大件,每件均放有爽彈鮮味的龍蝦肉、清爽的茴香頭 和爆汁的車厘茄,分佈平均,份量很足,還舖滿已溶的水牛芝士,配上海鮮汁,色彩和用料同樣豐富,見到已令人垂涎。
龍蝦薄餅
提起一件,一直拉一直拉,拉得長長的芝士絲,芝味滿分,相當誘人!批身 薄而香脆,吃落冇咁飽滯,正合我心意。啖啖龍蝦肉配上海鮮醬,令鮮味進一步提升,配搭美味。
龍蝦薄餅
咦!?原隻龍蝦已起肉舖滿在薄餅上,咁中間那隻龍蝦有什麼?原來內裏釀入大量爽口的菇片、清甜的車厘茄 和爽口的蝦仁,都幾有驚喜,而且烹調入味,不錯!
木烤三文魚配黑松露忌廉汁
好友看中龍蝦薄餅,而我當然看中木烤三文魚配黑松露忌廉汁 Norwegian Salmon ($182),魚喎!三魚文下墊了幾件烤薯仔意大利黃瓜 青瓜,配上兩條翠綠的蘆筍,再以小沙律葉 作點綴,擺設用心,賣相挺美!
木烤三文魚配黑松露忌廉汁
趁熱快嚐又大又厚的三文魚,全件也煎得金黃,色澤亮麗。雖厚身,但把其切開,魚肉呈少許粉紅,片片分明,並不散爛。煎至外層稍稍香口,內肉雖不是很肥美,但挺鮮嫩,加了黑胡椒 提味,鮮香中帶些胡椒香辛辣,而魚皮則香脆鹹香,挺美味。又試試蘸些所配備的黑松露忌廉汁,添上黑松露的幽香也吸引,但覺得有點蓋過三文魚的鮮香,還是不作添加最好吃。
意大利忌廉芝士雪糕咖啡
她揀了一客意大利忌廉芝士雪糕咖啡 Tiramisu Affogato ($58)作為飯後甜品,而我就一早靜靜雞請店員寫上"Happy Birthday"給她驚喜,估不到店員還幫我們點埋蠟燭,真細心。
意大利忌廉芝士雪糕咖啡
底層放了極之幼滑的意大利忌廉芝士,中間有幾段手指餅,而最頂層便是一球冰凍的雲尼拿雪糕。馬上把熱騰騰的香濃咖啡 注入其中,雪糕慢慢溶化在熱咖啡中,兩者逐漸融合,冷熱交替,苦中帶甜,一向是最佳的組合,而手指餅 也在香脆與濕淋之間,再伴上香滑忌廉芝士,啖啖滋味!為這頓豐富美味的晚餐劃上完美的句號。
雖然只是兩位女士, 但我倆都毫無顧慮地盡情點菜, 亦盡情吃, 因為今晚是打孖慶祝, 當然又要吃得豐富, 又吃得盡興, 一年一次, 豪一點又有咩所謂。開心自然吃得開懷, 美食當前, 通通吃光, 既飽足亦滿足,  Happy Birthday & Merry Christmas!
2017-12-06
$381.5 (晚餐)
慶祝紀念
聖誕節