2018-01-04 2379 瀏覽
將軍澳我哋一向好少去,咁啱今日去開探朋友,驚喜發現位於銅鑼灣同尖沙咀嘅人氣意大利菜:The Point,原來開咗間分店喺將軍澳中心呀!A姐話咗想食好耐,但我就甩佢底帶咗M媽去食,佢嬲到依家呀,所以今日真係中晒point,一於同A姐再續‘味’了緣啦!香濃野菌湯啖啖都食到野菌嘅鮮味,加上落咗少少油,令湯底夠晒滑,又好creamy,個point係野菌份量唔少,令到湯底有咬口,又夠濃稠。棒棒雞翼配蜜糖燒烤醬雞翼夠晒香脆又惹味,一啖一隻,真係停唔到口,而個point係個蜜糖燒烤醬,好惹味呀!香蒜橄欖油炒野菌配溫泉蛋上枱就聞到好香嘅野菌味,食落除咗有野菌本身嘅味道之外,蒜味都令呢道菜加分,個point係記住將溫泉蛋撈勻,咁樣會令野菌嘅鮮味更加突出,好match架。香蒜辣椒白酒煮大蜆呢度除咗有香蒜辣椒白酒煮大蜆意粉,仲有啱晒今日話有啲飽,唔想食意粉嘅A姐,就可以揀呢個香蒜辣椒白酒煮大蜆喇,蒜味辣味比例啱啱好,而個point係粒粒大蜆都好肥美又無沙,好鮮甜呀。原隻龍蝦薄餅個Point係原隻龍蝦,已經贏晒喇!呢隻霸氣十足嘅原隻龍蝦就放正係薄餅中間,每件都有口感爽牙嘅龍蝦肉、茴香頭、超juicy嘅車厘茄同

原隻龍蝦薄餅

個Point係原隻龍蝦,已經贏晒喇!呢隻霸氣十足嘅原隻龍蝦就放正係薄餅中間,每件都有口感爽牙嘅龍蝦肉、茴香頭、超juicy嘅車厘茄同水牛芝士,份量十足,仲拉到長長嘅芝士絲呀!批身夠薄但略嫌唔夠脆,而驚喜在於龍蝦殼入面,原來唔係得個殼架,入面釀咗菇片、車厘茄同蝦仁!
2018-01-03