2024-02-04 124 瀏覽
係這家餐廳嚟頭一試,真係一啖一啖驚喜😲!起頭,個煙三文魚香芒卷真係咁入味,魚同果嘅鮮甜味完美融合,每啖都爽口解膩。梳乎厘就外脆內軟,掂過去👍!食嚟想再食,跟手個鹹牛肉漢堡咬落去多汁扎實,肉味正宗得嚟唔膩口。最正係個松茸撻,蕈菇嘅香味滿溢出嚟,一咬落去酥皮化喺口,停唔到口!中層重有驚喜,個英式牛油鬆餅送落去豁晒口😋!望落簡單,但忌廉同果醬嘅香滑甜蜜啱哂鬆餅自己既鬆軟,一齊食有種完美既滿足感!當然,甜品總係壓軸大戲🍰。朱古力荔枝脆脆同夏日鮮果啫喱杯都唔使多講,香濃嘅朱古力配上荔枝嘅酸甜,再嚟啖啖清新嘅啫喱杯,味蕾瞬間輕盈起飛!對咗,飲品真係得心應手,奶茶可以自己mix,重有無限refill㗎!整體嚟講,這餐歎過得其所,每一啖都有驚喜,令人回味無窮,真係值得推介畀班朋友!下次有機會,我又定會再嚟試啲其他既!🤤👏😉

2023-04-07 679 瀏覽
Afternoon Tea 在大部分的酒店就是一個茶架 + 一杯飲品。北角海逸酒店 The Point 的下午茶是無限量供應咖啡和茶經他們酒店的 eShop 買更享有75折優惠,買完就會收到 QR Code。不知道是不是沒怎樣宣傳的關係?當日去到連我們大約只有5枱客,好寧靜。說到無限量供應咖啡和茶可以在飲完後轉其他飲品,沒有限制由頭到尾只飲一款。黑鑽松露.朱古力下午茶 ($272.8/位) 五款鹹點 + 四款甜點 + 鬆餅。先來分享一下鹹點的部份:洋葱煙肉焗蠔 都幾肥美,吃落沒有蠔腥味。黑鑽松露白菌撻 建議一口吃掉,我單吃了那個白菌,草青味太強烈。松露布里芝士多士 柔軟的芝士吃起來像奶油,多士也夠脆。黑松露意大利飯球配海鹽朱古力醬 那個朱古力醬有點少 ... 不過其實個飯球都夠味。香煎牛肉串配黑松露醬 牛肉煎得算是剛剛好,外層微焦還保留了肉汁。松露朱古力芝士蛋糕 朱古力味香濃,口感細緻,不會太甜。香蕉黑朱古力慕絲 這個完全不行!口感和味道也太奇怪,而且有我不喜歡的香蕉。 朱古力栗子泡芙 有吃到栗子粒,喜歡泡芙的內層有煙韌感。最後還有甜度剛好的 士多啤梨朱古力 & 迷你的 朱古力鬆餅。期

黑鑽松露.朱古力下午茶 (位)

先來分享一下鹹點的部份:
洋葱煙肉焗蠔 都幾肥美,吃落沒有蠔腥味。
松露布里芝士多士 柔軟的芝士吃起來像奶油,多士也夠脆。
洋葱煙肉焗蠔
黑鑽松露白菌撻
松露布里芝士多士

黑松露意大利飯球配海鹽朱古力醬
那個朱古力醬有點少 ... 不過其實個飯球都夠味。
黑松露意大利飯球配海鹽朱古力醬
香煎牛肉串配黑松露醬

松露朱古力芝士蛋糕 朱古力味香濃,口感細緻,不會太甜。
朱古力栗子泡芙 有吃到栗子粒,喜歡泡芙的內層有煙韌感。
松露朱古力芝士蛋糕
香蕉黑朱古力慕絲
朱古力栗子泡芙

最後還有甜度剛好的 士多啤梨朱古力 & 迷你的 朱古力鬆餅
期間職員都會問需不需要點飲品,不過齊人後上 Tea Set 要等一些時間。
士多啤梨朱古力
朱古力鬆餅
2023-04-01
$272.8 (下午茶)
洋葱煙肉焗蠔
松露布里芝士多士
朱古力鬆餅
2023-01-28 515 瀏覽
一半甜點一半咸點,而且甜點唔太甜,最正係任飲tea or coffee, 可以帶老人家黎慢慢嘆💯•免費無限量供應咖啡或茶•特色甜品推介:•清新可口的提子吉士撻•椰香滿瀉的椰子奶凍配陳皮紅豆茸•邪惡誘人的花生煉奶泡芙•味道濃郁的咖啡貝殼蛋糕鹹點精選:•回味無窮的煙肉洋蔥焗蠔•令人垂涎的鮑魚撻配黑魚子•入口香滑的扒黑松露芝士三文治配煎鴨肝•滋味可口的酥炸雲吞配甜酸醬•醒胃解膩的香芒大蝦沙律撻•香甜鬆軟的伯爵茶鬆餅

•免費無限量供應咖啡或茶
•滋味可口的酥炸雲吞配甜酸醬
•醒胃解膩的香芒大蝦沙律撻
•香甜鬆軟的伯爵茶鬆餅
2022-11-18 498 瀏覽
在旅遊app 買了兩位用下午茶,最大原因係本身下午茶set 的飲品可以無限任飲。本身下午茶只有兩個鐘頭。其實點樣任飲都唔會飲到回本,酒店就真正為客人方面諗。正常九成客人都唔會飲超過兩杯,三杯基本上已經要不停去廁所。而且酒店客源都係斯文的,大部分人都唔會飲十杯八杯但就會被"無限任飲"吸引。Tea set 咸甜兩種點心都有。個人覺得咸點比甜點好味特別是cocktail 蝦碌,蝦雖然係冰鮮但係都好彈牙。而可能係因為甜品食入口都只有甜味,少咗d 層次。但係總括黎講係可以再幫襯。

2022-10-29
2022-06-13 787 瀏覽
🧀芝「魅」下午茶 💛原價$248/位 (加一後$273)優惠價$223/位 (已加一)鹹點整體好食,甜點味道一般,鐘意佢有無限添飲。去個日係平日幾乎包場,環境舒適,職員都好Nice,好積極幫你添水添飲品👍🏻————————————————————————鹹點介紹:- 蒜香核桃布爾桑芝士🧀:芝味香濃,creamy,帶少許鹹香,合桃增添脆身口感。- 煙三文魚伴布里芝士🍣:好味👍🏻- 無花果水牛芝士沙律撻🥗:撻皮鬆脆,材料味道比較分離。- 海膽醬帶子意大利飯🍙:帶子有少少乾,飯有些散,味道ok。- 大蝦茴香酒蕃茄伴菲逹芝士🦐:大蝦爽口彈牙,醬汁調味剛剛好,好好食👍🏻- 鬆餅配忌廉及果醬🧁:鬆餅好多葡萄乾,甜度適中,鬆化得嚟唔會乾同散,好食👍🏻只有忌廉無clotted cream有些可惜。————————————————————————甜品介紹:- 蝶豆花芒果芝士蛋糕🥭:賣相幾靚,淡淡芒果味- 玫瑰花蜜糖慕絲蛋糕🌹:玫瑰味可再濃些,偏甜,慕絲入口即溶。- 朱古力芝士蛋糕🍫:偏甜,味道普通。- 綠茶芝士布甸🍵:布甸香滑creamy,綠茶味濃郁。————————————————————————飲品
🧀芝「魅」下午茶 💛
原價$248/位 (加一後$273)
優惠價$223/位 (已加一)

鹹點介紹:

- 煙三文魚伴布里芝士🍣:好味👍🏻
- 無花果水牛芝士沙律撻🥗:撻皮鬆脆,材料味道比較分離。

甜品介紹:

- 蝶豆花芒果芝士蛋糕🥭:賣相幾靚,淡淡芒果味
- 朱古力芝士蛋糕🍫:偏甜,味道普通。
- 綠茶芝士布甸🍵:布甸香滑creamy,綠茶味濃郁。

飲品介紹:
無限量供應咖啡、紅茶、綠茶及以下兩款特飲。

- 玫瑰洛神花蜜糖茶 (熱)🌹:鐘意佢帶微微酸甜,減低左甜品嘅甜膩感,幾開胃。

- 櫻花荔枝特飲 (凍)🌸:甜甜荔枝香味,冰涼清新。
2021-10-04 912 瀏覽
第一次同朋友一齊食整體來講都唔錯。甜點同咸點都幾好。價錢抵之外真係好食。坐底傾計感覺都舒服。只係洒店感覺比較舊少少。但今次再來食afternoon tea set 就真係麻麻地。感覺水凖差了。甜點的水果又唔係太新鮮雖然價錢真係比較便宜。一分錢一分貨😅但第二次水準比較差少少。 唯一tea drinks 可以任飲
第一次同朋友一齊食整體來講都唔錯。

2021-09-25 509 瀏覽
同姊妹最好節目, 莫過於食住Hightea傾住計, 酒店下午茶Set唔錯, 有咸食有甜食, 全部用茶來做主題, 共十件, 每件都好精緻, 飲品仲要無限添飲, 正! 不過十件食物中最差係冷面, 無味, 加埋三文魚子在內顯得好怪, 如可以用另一隻冷面汁會較好!餐廳設在酒店大堂層內, 有好多客人辦理入住/退房事情, 他們在等待期間時常望入餐廳情況, 令餐廳內的客人有點不自在的感覺!!服務員服務很好, 態度又善, 仲會主動幫客揸機影相拍照, 值得一讚

2021-08-28
2021-08-30 407 瀏覽
早排見到 kkday 有優惠券,所以黎試下呢個「茶香味韻」下午茶☺️☺️本身地點都好方便,港鐵一出行3分鐘就到,餐廳超易搵到,一上大堂就見到 , 坐係酒店大堂環境,一坐低就覺得已經好chill 好正👍🏾🌼下午茶set 主要以茶味為主 , 分別有10款野食 , 有少量鹹點,麵食等,其他主要都係以甜品為主, 啱曬最愛甜品嘅我🥰仲有無限添飲嘅飲品 ❤️✨正 先上左玫瑰洛神花茶水信玄餅同飲品, 食落係酸酸甜甜,質地比較挺身啫喱, 好開胃🌻🌻🌻飲品係無限添飲,所以開頭就揀左西瓜青檸汁, 都係非常開胃, 味道都唔算淡😋👍🏾好飲 🌻🌻🌻🌻跟住就上重點,黎個超靚既三層hightea 架,底開始係鹹點,有鮮蝦鮑魚酥盒,同 酥炸茶香南蠻雞 🌻🌻第二層就有鵝肝慕絲香橙醬, 好特別,鵝肝慕絲好滑, 配埋清新香橙醬,原來都幾夾 👍🏾好味 😋🌻🌻🌻🌻重點都係頂層四款 茶味蛋糕, 全部都好好味 , 清香嘅茶味配返甜點無咁膩,全部都好好食😋🥰🥰因為無限添飲,最尾仲可以飲返杯熱朱古力🍫❤️正總結 抵食度 : 🌻🌻🌻🌻好味度 :🌻🌻🌻🌻環璄舒適度:🌻🌻🌻🌻🌻

因為無限添飲,最尾仲可以飲返杯熱朱古力🍫❤️正

總結
香芒蟹肉沙律
香芒熱情果紅茶慕絲
茶香味韻下午茶
2021-06-27 644 瀏覽
見到有負評但係仍然夠膽黎試😂都唔錯😋咁既價錢仲想點服務態度幾好喎,俾左窗口位,又可以無限添加飲品張檯又大坐得舒服唔好以為平冇好嘢呀!兩個鐘食個tea已經滿足,有啲地方只係個半鐘
見到有負評但係仍然夠膽黎試😂都唔錯😋咁既價錢仲想點
服務態度幾好喎,俾左窗口位,又可以無限添加飲品
張檯又大
坐得舒服
唔好以為平冇好嘢呀!
兩個鐘食個tea已經滿足,有啲地方只係個半鐘
2021-05-17 538 瀏覽
喺官網訂咗佢哋個鮮果afternoon tea,可以無限添飲,因為有75折,比一般酒店平啲,但佢啲嘢真係好難食,連杯咖啡都好難飲。其實知道價錢唔貴所以期望唔高,但喺無乜期望嘅心態下依然覺得超級難食。佢哋夠膽死個咩草莓雞批裡面只係有士多啤梨醬另外佢哋服務都好差,餐廳冷氣好弱,我哋有向waiter表示過好熱無冷氣,但佢無任何反應,扮聽唔到就走咗。因為室溫比較高,所以食到中段啲甜點溶咗除非對食物無任何要求,如果唔係建議千祈唔好去食

除非對食物無任何要求,如果唔係建議千祈唔好去食
10月尾有日紅假, 諗緊有咩地方可以帶mama嘆下, 就不如搵個酒店舒舒服服high tea啦~我係前一晚好趕既情況下打左去北角海逸酒店, 好在仲有得book high tea佢地既staff仲好細心提我記得上eShop用信用卡俾$$, 可以有75折既優惠tim!!而家酒店岩岩做緊"「花魅誘惑」下午茶", 我mama中意花既, 岩晒佢去到個環境唔算大, 不過勝在靜靜地傾計都幾好個tea set黎到同官網張相係差唔多d野食個樣都精緻, 分3層款式唔算特別, 味道一般般啦, 不過百幾2百蚊既價錢還算合理份量2個人食岩岩好, 我地邊傾計邊食都唔會覺得好滯或太飽飲品我就揀左玫瑰洛神花蜜糖紅茶, 玫瑰味幾出3 - 5pm既用餐時間, 食完仲可以慢慢坐下傾下計, 放假都係要悠閒先得既

去到個環境唔算大, 不過勝在靜靜地傾計都幾好
個tea set黎到同官網張相係差唔多

d野食個樣都精緻, 分3層
份量2個人食岩岩好, 我地邊傾計邊食都唔會覺得好滯或太飽
飲品我就揀左玫瑰洛神花蜜糖紅茶, 玫瑰味幾出
題外話/補充資料: -「花魅誘惑」下午茶推廣日期: 2020年10月1 日至12月31日 - 於eShop購買可享75折優惠
2020-10-26
信用卡優惠
2019-06-02 2111 瀏覽
今日初嘗英式下午茶☕️🍰,主題:「抹茶·車厘子之誘惑」🍒,款款賣相都十分吸引,有甜點又有鹹點,共十款。我最欣賞松茸撻和蟹餅🦀,還有煙三文魚香芒卷🥭,值得一提是車厘子啫喱伴魚子醬👀,因為質地比較軟身,所以相對上比較快溶⋯要盡快食左佢先😅。甜點比較起上來甜,只有熱情果薑味慕絲和黑芝麻豆腐布甸🍮係無咁甜,其他都好甜,不過整體上是好評的👍🏻,賣相、味道、服務都好👏🏻,最緊要環境又舒適,推介推介💁🏼‍♀️
抹茶·車厘子之誘惑
2019-06-02
下午茶
團購
抹茶·車厘子之誘惑
2018-05-27 2014 瀏覽
這裡的Afternoon Tea Set每天3點至5點供應,原價每位港幣198,點知俾我响佢酒店網頁搵到eShop購買竟有75折優惠,我即刻响佢eShop買了兩位Afternoon Tea Set,而又即刻打去Book位啦,Book了星期六3點,這個Afternoon Tea Set野食OK,幾好味,唔差,而我就最滿意個烤雞雲吞杯同埋個朱古力慕絲蛋糕,飲品係無限量添飲的,不過有這樣平的價錢就要接受這的環境是一般般的,整體來講係平靚正

2018-04-17 2420 瀏覽
2018.04.17…未食個一間酒店系無一样嘢稱好食~無得頂!! 不論熱盤,冷盤都無嘢系好味,食材又唔親鮮,生豪話有三款,但問親都話無法國,只有紐西蘭和美國,最後又系三只紐西蘭豪! 等二次羅終於有一只系美國豪了,爽的個又系無味!鵝肝細面霉淋!呀~有一樣可反炒,就系青炒芥蘭😫😫😫😫😫😫
超細件唔新鮮鵝肝
爆膏只有芝士味龍蝦
無味冷盤海鮮
無味不鮮紐西蘭豪
2018-04-17
生日
團購
2017-05-01 1592 瀏覽
同朋友心血來潮,想食三層下午茶。簡 lee間酒店諗住會少人d,食評都不過不失啦!!原本lee個tea係有禮物送架(一盒朱古力?)但我地book 位果時已經話無啦喎!一位17×,包一杯野飲,係可以添飲嘅!我叫左杯 cappuccino ,都幾好樣!等左15分鐘上甜品啦,有咸有甜,味道不過不失但未至於好好味囉!食到最上層橙色果杯橙布丁認真麻麻地!!整體黎講食品味道都ok,但環境吾ok.同坐係酒店lobby食無分別,完全吾係餐廳or bar feel. 輸晒!如果美少女要去影下相就吾建意了!
一位17×,包一杯野飲,係可以添飲嘅!
我叫左杯 cappuccino ,都幾好樣!

cappuccino
希臘風情