2021-09-29 47 瀏覽
將軍澳海旁開咗好多新嘢食 喺OpenRice度見到呢間餐廳環境好似唔錯 斧頭豬扒配薯菜西蘭花 $248一上菜俾佢個份量嚇親 非常之大碟 雖然好大份 但都燒到豬肉啱啱好 豬肉嘅質地好腍 好易切同埋好易咬開 肥瘦均勻 焗薯沈咗好多辣粉好香口好食意大利香草辣肉腸pizza $178有兩個尺寸雖然揀咗細嘅尺寸但係份量一啲都唔小 辣肉腸唔算好濃味 有啲洋蔥喺面 甜甜哋幾好食 餅皮邊都焗得好香卡邦尼意粉 $168意粉面頭落咗好多好多芝士粉 我個人就覺得好咸 如果少返啲就好 意粉都算幾creamy 幾彈牙

斧頭豬扒配薯菜西蘭花 $248

意大利香草辣肉腸pizza $178

卡邦尼意粉 $168

2021-09-27 401 瀏覽
🥚🥚🐷精緻披薩小豬✨性價比:7/10🍳食物:7.5/10🌏環境:8/10🕺🏻服務:7.5/10💰是次消費:人均 $ 411#蛋蛋豬 🏝地點分類: #蛋蛋豬在將軍澳🍰食物分類: #蛋蛋豬吃豬豬 #蛋蛋豬吃西餐————————將軍澳海邊有一排充滿情調的餐廳,提供多國菜選擇,Pizza Pig富外國風情,浪漫程度十分適合情侶來拍拖食飯,或者一班朋友來聚會再逛逛後面的donki。吞拿魚他他 Ahi Tuna Tartare ($148)清新的前菜,有吞拿魚、青瓜、牛油果、炸蓮藕片,以墨西哥辣椒調味。炸蓮藕片香脆,又可以用來載住配料一口吃。吞拿魚半熟,非刺身,口感像嫰肉,不吃魚生的朋友也可以叫。慢煮醬燒豬肋骨 Slow-cooked BBQ Baby Pork Ribs ($258)配椰菜沙律、粟米兩大條、薯條,豬肋骨肉質好淋,輕輕一撥就可以起骨,面頭的燒烤汁香濃重口味,滿半碟的薯條外層酥脆,內裏有豐富的薯蓉,口感厚實。招牌鬼馬豬意薄餅 Signature Piggie ($198/ 15吋)配手撕豬手、意大利香草肉腸、辣肉腸等,15吋好大份。味道少辣,抹上辣蕃茄醬。個人都較喜歡薄pizza,每
🥚🥚🐷

#蛋蛋豬
🏝地點分類: #蛋蛋豬在將軍澳
🍰食物分類: #蛋蛋豬吃豬豬 #蛋蛋豬吃西餐
————————

吞拿魚他他 Ahi Tuna Tartare ($148)
炸蓮藕片香脆,又可以用來載住配料一口吃。
吞拿魚半熟,非刺身,口感像嫰肉,不吃魚生的朋友也可以叫。
吞拿魚他他

配椰菜沙律、粟米兩大條、薯條,
豬肋骨肉質好淋,輕輕一撥就可以起骨,
面頭的燒烤汁香濃重口味,
滿半碟的薯條外層酥脆,內裏有豐富的薯蓉,口感厚實。
慢煮醬燒豬肋骨
慢煮醬燒豬肋骨

配手撕豬手、意大利香草肉腸、辣肉腸等,15吋好大份。
味道少辣,抹上辣蕃茄醬。
個人都較喜歡薄pizza,每一口都很脆,不會很乾硬,還有些炸豬皮曬表面,豬手肉份量較少。
招牌鬼馬豬意薄餅

Tiramisu ($88)
正宗,酒味幾濃,底層蛋糕浸滿酒,太濕潤,mascarpone部分幾細滑。
Tiramisu

Vodka Punch ($68)
酒精味少許,主要是果汁味菠蘿汁,容易入口。
Vodka Punch/ Tango

Tango ($62)
主要味道是西柚紅莓,酸酸甜甜。

雖然從將軍澳站步行過去有點遠,但見到這邊遠離商場的海邊,就會明白只有建設一段距離以外,才會有這種度假風。

The Pizza Pig
🚦將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G10-11號舖
(將軍澳站 A2 出口, 步行約9分鐘)
🕰營業時間:11:30 – 00:00 (一至五) / 10:30 – 00:00 (六至日)
2021-09-23
  • 吞拿魚他他
  • 慢煮醬燒豬肋骨
2021-09-27 365 瀏覽
#西式eatcovery #將軍澳eatcovery💡 高質chill爆海濱餐廳呢間餐廳之前上網睇到已經覺得好靚,即刻Bookmark左,今日假日終於黎試下。環境好chill,半開放式設計,自然光射入餐廳到,令到餐廳更光猛同舒適。加上餐廳以藍白色為主色調,好似走希臘風咁,好有渡假feel。🍽 特級意式凍肉芝士拼盤🧀🧈成個拼盤都好豐富 ,有意大利風乾火腿(24個月), 莎樂美腸,意大利熟火腿,雜錦芝士同酸麵包,賣相好靚,一次過試曬唔同口味,仲有酸青瓜同好新鮮嘅番茄仔作伴碟,為呢一餐作為一個美好的開始😋🍽 招牌鬼馬豬意薄餅 🍕黎到Pizza Pig 點可以唔叫佢招牌豬意薄餅!large size 真係勁跨張,成張枱咁長😂所以order左,m size,但份量都好多!賣相好靚,材料好豐富,有意大利香草肉腸、辣肉腸、火腿、烤燈籠椒、水牛芝士、蕃茄醬,最特別係有手撕豬手同烤豬皮。Pizza是由石爐烤焗而成,所以餅底好脆身,酵母味重,啖啖足料惹味。🍽 美國特級安格斯肉眼黎到男小編都嘩一聲,因為好大塊,大個隻手掌,而且網紋好靚,未食已經好關胃😋叫左medium rare,肉質超級嫩有咬口,肉味重,食
#西式eatcovery #將軍澳eatcovery

💡 高質chill爆海濱餐廳

🍽 特級意式凍肉芝士拼盤🧀🧈

🍽 招牌鬼馬豬意薄餅 🍕

🍽 美國特級安格斯肉眼
黎到男小編都嘩一聲,因為好大塊,大個隻手掌,而且網紋好靚,未食已經好關胃😋叫左medium rare,肉質超級嫩有咬口,肉味重,食落仲有啲炭燒味 ,而且油脂分布都好均勻。加埋個汁沾黎食,好正好滿足。另外仲配左燒洋葱同燒蕃茄,灑左黑胡椒,好香。薯條都炸得好脆香口,食肉獸男小編表示好滿足☺️

🍽 Tiramisu
呢個係女小編最期待嘅甜品環節,因為女小編作為tiramisu愛好者。份量比想象中大,芝士忌廉比例比一般餐廳多,口感奶滑細膩 ,咖啡味勁香,但又唔會濃到苦。層次做得好好,每一啖都會咖啡汁流出黎,好香滑。除左係外國旅行食過咁好食嘅Tiramisu外,係香港都未曾遇過,所以真心推介!

🍽 Salted Plum Margherita
用左tequila ,cointreau,salted plum,lime同somersby 混合而成,雖然有幾種酒,但酒精濃度都唔算好高,仲有話梅,酸酸甜甜,好醒神。

🍽 接骨木花威士忌梳打青檸汁
見到個名好特別,加上有男小編喜愛嘅威士忌,頭幾啖飲落酒味都幾重,不過隔多陣又覺得岩岩好,可能有冰溶咗,所以溝淡咗少少酒味。青檸味都好出,飲落好清爽解渴。

• Tiramisu
  • Signature Piggie
2021-09-26 77 瀏覽
呢間最近成日見到好多人黎食pizza,係正donki隔離,環境都唔錯。選擇都幾多,有啲仲幾創新,而且望落質素唔錯。Ahi Tuna Tartare ($148)前菜嘅吞拿魚他他賣相好靚,用咗啲墨西哥辣椒同檸檬調味,令到吞拿魚同牛油果酸酸辣辣,好開胃,用黎做拌碟嘅蓮藕脆片除咗賣相靚之餘,仲好脆好味,同吞拿魚牛油果既口感有明顯對比,成道前菜好出色。Grilled USDA Black Angus Rib-eye Steak ($310)成塊安格斯肉眼扒有成12oz,兩個人share食都夠。叫咗medium,切開超粉嫩,好juicy,牛扒有bbq sauce配埋,但其實塊牛唔使點sauce已經好好味。薯條全部新鮮炸起脆卜卜,同牛扒簡直係絕配。Signature Piggie ($198/15”)有別於平時圓形既pizza,呢個係長條型,15吋夠晒2-3人share!呢款pizza既配料好特別,有手撕豬手,意大利肉腸,同辣肉腸,食起上黎好豐富。餅底唔厚,邊位都幾脆,成個pizza好味,推介呀!Tiramisu ($88)超正宗tiramisu,cream又滑中間夾層又好香咖啡味!完全食得出蛋糕

選擇都幾多,有啲仲幾創新,而且望落質素唔錯。

Ahi Tuna Tartare ($148)

Signature Piggie ($198/15”)

Tiramisu ($88)
超正宗tiramisu,cream又滑中間夾層又好香咖啡味!完全食得出蛋糕係浸咗好香濃既咖啡,明明已經食得好飽,但我都忍唔住一啖接一啖咁食呢個tiramisu。

Salted Plum Margherita ($68)
呢個係由Apple Cider調出黎,話梅味都幾出,酸酸鹹鹹,但又同杯酒好夾喎。話梅令到成杯酒唔滯得黎仲要幾解膩。

Guava Royale ($88)
呢杯粉紅汽泡酒就岩晒女士,石榴加西柚令杯酒整體偏酸小小,不過有汽泡既關係,成杯都幾易入口。
每次在將軍澳逛完Donki 都會被這間餐廳吸引~ 經過時會看到招牌的長形pizza🍕🍕 今次決定和爸爸一起來吃😆🔻🔻🔻🔻🔻✨ 香芒牛油果鮮蝦沙律 ($162) 先點了碟沙律作頭盤~ 裡面的所有材料我都超喜歡 有牛油果🥑 鮮蝦🦐 車厘茄🍅 沙律菜🥗 重點是他加了芒果肉🥭和甜辣味的沙律汁 十分開胃又飽肚~👍👍-✨ 招牌鬼馬豬意薄餅 ($198 Medium)來到Pizza Pig 就是為了這個招牌豬意薄餅😆 上面有手撕豬手 意大利香草肉腸 辣肉腸 火腿 烤燈籠椒 紅洋蔥和水牛芝士 最特別的還有烤豬皮🐷!! Pizza是由石爐烤焗而成 餅底薄成而批邊十分酥脆😍 (平時會放棄批邊的我都忍不住吃光😆) 雖然是medium size 但原來份量都很多~ 15寸的薄餅都可以分到8份~-✨ 美國特級菲力牛柳 ($328)🌟🌟🌟這餐廳除了吃豬以外~ 這款菲力牛柳也值得推介給大家🥩 牛柳外表煎得焦香 內裡卻是粉嫩 店員推介5成熟 因為最能保持它的口感 咬下去 感受得到是嫩滑不鞋口 爸爸更說有入口即溶感覺😂😂 加上旁邊的肉汁 更能突出牛味🐮~ 作為配菜的薯條也不錯吃🍟 新鮮炸 外脆內軟-✨Tiramisu

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ 香芒牛油果鮮蝦沙律 ($162)

✨ 招牌鬼馬豬意薄餅 ($198 Medium)

✨ 美國特級菲力牛柳 ($328)

✨Tiramisu ($88)
最期待莫過於是甜品環節🧁 作為tiramisu愛好者 一定是選它~ 旁邊更寫着best in town! 令我對這個提拉米蘇更加期待! 份量超大件 芝士忌廉比例比一般的多 吃下去Ladyfinger咖啡味較濃烈 但保持到濕潤度🤎🧀 整體來說很不錯~ 至於份量經已令我超滿足

✨Passion Apple & Minty Grape ($58)
夏日清爽飲品~ 熱情果蘋果特飲加上桃和士多啤梨的配搭 十分解渴💦 另一杯是薄荷提子梳打 裏面加上蘋果汁 原粒提子 和蜜糖柚子 多種層次🍇 每一口都超清爽😆

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 The Pizza Pig (將軍澳)
🗺 將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G10-11號舖
2021-09-24 55 瀏覽
其實之前食過一次,已經覺得好大碟,嘢食質素嚟講中中上上啦,計埋份量性價比都算高。 1. 招牌豬手pizza 👌有啲乾,太咸,佢話係招牌但我又食唔出有乜過人之處,只不過係有幾條手撕豬手喺度,不過幾大份,13寸四個人都好夠食。2. 牛肋條👍🏻食親都係豬,食下牛又幾好食,焗得好嫩,啲肉一𠝹就甩,又幾入味,隔離隻sauce 都唔錯。同埋好大份,最欣賞佢加左好多菜同薯仔墊底,好豐富㗎。3. 豬手👍🏻話到明係pizza pig 就梗係要食pizza 同pig 。豬手唔同出面嗰啲,個皮薄而且脆,啲肉質都好林。伴碟又多。4. 海鮮飯👍🏻其實我覺得今餐最好味係個海鮮飯,可能因為其他嘢太重口味同肥膩。5. 蕃薯薯條👍🏻好食!可能係我最近食過最好食嘅蕃薯薯條。唔會硬掘掘咁又有蕃薯味。6. 紅菜頭汁👍🏻可能唔係人人接受到,但我覺得幾健康同幾清新。

1. 招牌豬手pizza 👌

2. 牛肋條👍🏻

3. 豬手👍🏻

4. 海鮮飯👍🏻

5. 蕃薯薯條👍🏻

6. 紅菜頭汁👍🏻
可能唔係人人接受到,但我覺得幾健康同幾清新。

2021-09-22 52 瀏覽
今日行過將軍澳海邊,突然嗅到好濃郁pizza味,令我一心今晚去試一試。西班牙辣肉腸炒八爪魚:八爪魚加上辣醬令我想起韓國,這個配搭非常野味冇得輸而且加上肉腸增加口感作為前菜或小食好開胃。墨西哥辣蝦芝士薄餅:Pizza外型特別有別於一般pizza,因為是長方形不是圓形,餡料方面有蝦,車打芝士,水牛芝士,牛油果醬同辣番茄醬,幾種材料加起上黎少少辣而且好夾,師父 搓皮又薄烤得個邊皮爽脆好食。美國特級菲力牛柳:牛柳鬆軟唔韌而且好重牛味,薯條炸得脆又唔油膩。Tiramisu:Tiramisu甜而不膩咖啡味濃郁,需然好飽但都消滅左佢。
2021-09-20 478 瀏覽
就嚟到自己生日 當然把握機會約朋友出去食好啲🥳平時路過呢間Pizza Pig 都好多人帶埋狗狗一齊食🐶裝修又靚又Chill 所以就bookmark左呢度黎開生日party🌟Ahi Tuna Tartare ($148)吞拿魚粒再加上新鮮嘅青瓜同埋牛油果 食落完全唔會有油膩嘅感覺脆片蓮藕亦都好特別同埋令到菜式嘅設計特別d係一個唔錯嘅starter😋 .🌟Premium Italian Cold Cuts & Assorted Italian Cheeses ($188)呢個cold cut and cheese board 都好抵食上面鋪滿左唔同種類嘅凍肉同埋芝士🧀 好似去酒店食自助餐咁我哋最鍾意圓轆轆嘅mozzarella cheese🥰好香牛奶味而且一啲都唔膩 配埋酸麵包同凍肉一齊食都好夾.🌟30“ Long Pizza ($368){Our specials - Signature Piggie, Smoked Salmon}餐廳叫得做Pizza Pig當然 Pizza就係主角!🍕呢個Pizza真係超級震撼🤯 有成30吋長 直情同張枱一樣咁長店員首先攞兩個筒放喺
就嚟到自己生日 當然把握機會約朋友出去食好啲🥳
平時路過呢間Pizza Pig 都好多人帶埋狗狗一齊食🐶

🌟Ahi Tuna Tartare ($148)
Ahi Tuna Tartare

脆片蓮藕亦都好特別同埋令到菜式嘅設計特別d
係一個唔錯嘅starter😋

上面鋪滿左唔同種類嘅凍肉同埋芝士🧀 好似去酒店食自助餐
我哋最鍾意圓轆轆嘅mozzarella cheese🥰
好香牛奶味而且一啲都唔膩 配埋酸麵包同凍肉一齊食都好夾
🌟30“ Long Pizza ($368)
30“ Long Pizza

餐廳叫得做Pizza Pig當然 Pizza就係主角!🍕
店員首先攞兩個筒放喺枱面再晾呢個特長Pizza上去
至於Pizza嘅餡料都好豐富 配搭同調味都恰到好處😚

我尤其鐘意Signature Piggie 辣肉腸同其他配料都切到好細粒
令味道融和一齊 食起黎亦都唔會掉晒落街 真係好有心思
餐廳採用薄餅底 所以趁熱食味道更佳
🌟Prime Seafood Risotto ($198)
Prime Seafood Risotto

呢個意大利飯有濃濃嘅蕃茄味🍅
而且又配上唔同種類嘅海鮮 例如蜆、青口同蝦🍤
🌟Beef Cheek Risotto ($188)
Beef Cheek Risotto

另一個口味嘅意大利飯就有滿滿嘅牛肉汁
仲加上芝士同蕃茄 配埋腍到一絲絲嘅牛面頰 非常惹味
🌟Grilled USDA Black Angus Rib-eye Steak ($310)

牛扒煮得啱啱好 切起黎都見到肉質粉嫩🥩
食落仲有啲炭燒味 而且油脂分布都好均勻
好欣賞佢嘅配菜焗薯 好香牛油味
🌟Crispy Pork Knuckle ($308)
Crispy Pork Knuckle

呢度嘅豬手都好有驚喜 不愧係pizza pig
大廚整到豬手嘅外皮好脆而豬肉亦都好滑🍖
加上少少芥末醬簡直係人間美食😋
🌟Sangria ($78)
Sangria

見到西班牙水果酒就忍唔住點🍹
呢度除左有好常見嘅red wine sangria 之外仲有white 同pink
所用嘅酒同水果都會有分別 我試左個white都唔錯 味道幾清新
🌟Oreo Madness ($72)
甜甜嘅Oreo 奶昔亦都好香濃
就好似一邊食pizza 一邊食甜品 真係好夾
🌟Banana Nutella Pizza ($88)
Banana Nutella Pizza

正所謂食甜品有第二個胃 就算食左成張枱咁大嘅pizza 都食得落
我地甜品再食左個甜嘅pizza
餅底的確似係平日嘅薄餅餅底嘅味道
不過上面就係用左雜莓🫐、香蕉🍌、雪糕🍨同Nutella醬
🌟Tiramisu ($88)
Tiramisu

呢度嘅Tiramisu 都好出色 甜度同埋酒嘅份量啱啱好
所以成個甜品好balance 為今餐畫上完美句號🍰
慶祝紀念
生日
週六大長征入將軍澳探好友友人推薦了一間ᴄʜɪʟʟ ᴄʜɪʟʟ的餐廳 將軍澳愈開愈多特色餐廳 好似間間都好吸引🤩一行5人+一個小豆釘👶🏻點咗3個ᴍᴀɪɴ 每人一杯飲品🍹 ✨ғɪᴠᴇ ᴄʜᴇᴇsᴇ 🍕〰️5種芝士的ᴍɪx 有15吋/ 30吋 避免眼闊肚窄 點15吋好了 最後都係食唔晒😶‍🌫️ ✨ᴛʜʀᴇᴇ ᴍᴜsʜʀᴏᴏᴍ ʀɪsᴏᴛᴛᴏ 〰️好濕潤 香香的野菌味 ✨sʟᴏᴡ-ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ʙʙǫ ʙᴀʙʏ 🐷 ʀɪʙs〰️超大份 搵咗好耐都搵唔到肋骨位切🤣食咗2舊膩了 ✨ᴀᴘᴘʟᴇ ɢɪɴ ᴍɪʟᴇ〰飲品超推薦以ᴀᴘᴘʟᴇ ᴄɪᴅᴇʀ做ʙᴀsᴇ的!🍋+薑+百里香+ᴀᴘᴘʟᴇ ᴄɪᴅᴇʀ ✨ᴀᴘᴘʟᴇ ᴍᴏᴊɪᴛᴏ〰️冧酒+青檸+薄荷+ᴀᴘᴘʟᴇ ᴄɪᴅᴇʀ 我哋3點幾入座 餐廳位置寛敞 坐好耐都得 好適合一大班親朋戚友ɢᴀᴛʜᴇʀɪɴɢ好舒服☺️仲有蠟筆+紙比小朋友畫畫好貼心 咁就唔怕小朋友坐唔定會扭計🤣人均~$240
週六大長征入將軍澳探好友

2021-09-18
ᴛʜʀᴇᴇ ᴍᴜsʜʀᴏᴏᴍ ʀɪsᴏᴛᴛᴏ
  • Five  Cheese  Pizza
2021-09-20 33 瀏覽
Pizza可揀15吋或30吋,15吋其實都已經相當多~▶️Signature piggy 🐷 🍕15’ $158有手撕豬手、意大利香草肉腸、辣肉腸、火腿、燈籠椒🫑、紅洋蔥🧅、芝士🧀、番茄醬🍅餡料相當豐富,Pizza夠熱、pizza邊煙煙韌韌~Pizza底有香脆~真係唔錯!▶️Smoked salmon 15’ $198呢個Pizza清清地但係幾好食😋煙三文魚多,有菠菜、紅洋蔥🧅食多多都唔會覺得飽濟~▶️蒜辣白酒煮蜆$138蜆都幾鮮甜,夠香蒜蓉味辣辣地~仲配有法包🥖▶️酥炸脆魷魚圈$132鍾意呢一種酥炸風味,好好食😋食唔停~有青檸蛋黃醬點~▶️豬肋骨$258佢有薯條🍟及烤粟米🌽我覺得佢烤粟米好好食好甜~豬肋骨都夠蜜味~▶️意大利香草辣肉碎貓耳朵粉$168較為有咬口,醬汁濃郁▶️意大利芝士蛋糕$88味道唔錯,軟綿綿的感覺,一層cream一層蛋糕~帶有少少酒香▶️香橙朱古力布朗尼伴莫卡朱古力泡沫$88面上朱古力泡沫好似cream,下邊就有布朗尼好特別呢一餐相當滿足又滿意!

Pizza可揀15吋或30吋,15吋其實都已經相當多~

▶️Signature piggy 🐷 🍕15’ $158

▶️Smoked salmon 15’ $198

▶️蒜辣白酒煮蜆$138
蜆都幾鮮甜,夠香蒜蓉味辣辣地~仲配有法包🥖

▶️酥炸脆魷魚圈$132
鍾意呢一種酥炸風味,好好食😋食唔停~有青檸蛋黃醬點~

▶️豬肋骨$258

▶️意大利香草辣肉碎貓耳朵粉$168
較為有咬口,醬汁濃郁

▶️意大利芝士蛋糕$88

▶️香橙朱古力布朗尼伴莫卡朱古力泡沫$88
面上朱古力泡沫好似cream,下邊就有布朗尼好特別

呢一餐相當滿足又滿意!
2021-09-19 31 瀏覽
呢日同朋友去donki買齊聽日party要準備既野之後,我地就落去黎開餐~呢度喺正donki樓下,近住海旁,容易搵到之餘,環境仲非常唔錯添!!!店名為,咁又點可以唔嗌返同pizza同豬類既主菜呢xpp除此之外,我地仲要左一份青口作為前菜,亦為主菜加配薯條添~我地見到呢度既夏日特飲好似好正咁,仲要有無酒精既version,連小朋友都岩飲xpp無酒精既夏日特飲有兩款,我地一人要一款,兩款都加入新鮮既生果,所以飲落好清新,的確好適合呢個天氣飲=]作為前菜既青口以蕃茄味為主,混合左不少辣肉腸粒~食落味道帶有微酸同微辣,感覺惹味又開胃=)呢度既薄餅為左做兩個size,一款長15吋,另一款就係30吋~我哋人少少,要左一份15吋長既墨西哥大蝦口味既薄餅=]薄餅餅底厚薄適中,微辣既茄醬同牛油果醬同大蝦既味道好夾呀!!主菜方面,我地要左份烤豬手,meun上寫住適合二人分享~但份豬手黎到既時候,我地都覺得即使三四人分享都無問題!!!豬手皮脆肉香,最中意夾埋酸菜一齊食;]加配既芝士薯條都好出色,絕對值得一試~呢度既tiramisu同樣無令人失望~作為飯後甜share食啱啱好xppp

店名為[PIZZA][PIG],咁又點可以唔嗌返同pizza同豬類既主菜呢xpp

除此之外,我地仲要左一份青口作為前菜,亦為主菜加配薯條添~

作為前菜既青口以蕃茄味為主,混合左不少辣肉腸粒~

食落味道帶有微酸同微辣,感覺惹味又開胃=)

我哋人少少,要左一份15吋長既墨西哥大蝦口味既薄餅=]

主菜方面,我地要左份烤豬手,meun上寫住適合二人分享~
但份豬手黎到既時候,我地都覺得即使三四人分享都無問題!!!

豬手皮脆肉香,最中意夾埋酸菜一齊食;]

加配既芝士薯條都好出色,絕對值得一試~

2021-09-17 36 瀏覽
位於將軍澳Pizza pig高質素西餐,拍拖聚會好地方,環境服務都好好,野食味道有驚喜。香芒牛油果鮮蝦沙律🥗沙律菜新鮮,加上青瓜牛油果,芒果超級甜,蝦肉新鮮彈牙,又大大隻,成個沙律超開胃墨西哥鮮蝦薄餅🍕薄薄餅底新鮮烤焗,蝦肉配上車打芝士、水牛芝士、牛油果醬,辣蕃茄醬,味道酸酸辣辣,忍唔住食左2件。美國安格斯肉眼扒(12安士)配薯條🥩大大塊厚身牛扒Medium肉質岩岩好,切開中間肉質粉嫩,唔韌軟霖,牛味重。薯條脆口炸得唔會太油,好味。Tiramisu🍰推介order意想唔到好味,中間用叉壓落蛋糕好濕潤,每啖入口唔甜超浓咖啡味,就算好飽都繼續一口接一口。😋
香芒牛油果鮮蝦沙律🥗
墨西哥鮮蝦薄餅🍕
美國安格斯肉眼扒(12安士)配薯條🥩
Tiramisu🍰
☆ 𝙏𝙝𝙚 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖 𝙋𝙞𝙜將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G10-11號舖✦ Signature PiggiePizza雖然係Medium size但都好大個咁,Pizza好足料,有好多手撕豬手肉、肉腸、火腿、燈籠椒、洋蔥各樣配料,一上枱我仲見到有好似豬皮嘅嘢,食落真係豬皮黎,幾攪鬼。✦ Mussels青口唔算話好大隻不過都好飽滿,個青醬汁幾清新幾好味,伴碟個2塊酸種麵包都幾好食。✦ Grilled Pork Tomahawk 好食,d肉仲係有少少粉紅色,剛剛好,伴碟個舊薯又幾好食喎,多面脆卜卜架(不過遮住左唔係好影到XD)✦ Tiramisu 好好食!我偏心咁比左佢做呢餐嘅No.1,每樣野都幾平均,咖啡個味、質地呢d都做得幾好(〃ω〃)✦ Vodka Punch✦ Elderflower Highball2杯cocktail都無乜酒味,不過都幾好飲嘅。
☆ 𝙏𝙝𝙚 𝙋𝙞𝙯𝙯𝙖 𝙋𝙞𝙜

✦ Signature Piggie

✦ Mussels

✦ Grilled Pork Tomahawk

✦ Tiramisu

✦ Vodka Punch
✦ Elderflower Highball
2杯cocktail都無乜酒味,不過都幾好飲嘅。
  • Tiramisu
2021-09-17 36 瀏覽
餐廳好大好舒服,仲有戶外座位🥰特級意式凍肉芝士拼盤、意大利風乾火腿(24個月)、沙樂美腸,意大利熟火腿、雜錦芝士、酸麵包~超濃味的芝香和酸麵包好夾👍火腿又唔會太鹹👍👍香芒牛油果鲜蝦沙律、車厘茄、甜辣沙律汁~賣相好得👍非常清新又開胃,鮮蝦新鮮又彈牙✌️自家製煙燻三文魚、煙三文魚、菠菜、紅洋蔥、酸豆、酸忌廉刁草醬~我哋對pizza餅底好有要求的😄呢度的pizza超水準👍厚薄剛好,而且脆脆的😋😋材料又多香脆德國鹹豬手~好大份量,外皮香脆,裡面肉質香滑😋抵食又好味,食到停唔到口😄慢煮醬燒豬肋骨、椰菜沙律、粟米、薯條~慢煮令到肉質非常軟滑而且不會乾,還有粟米和很多薯條伴碟🥰意大利芝士蛋糕~咖啡味香濃🥰又香又軟滑,好creamy👍
餐廳好大好舒服,仲有戶外座位🥰
意大利芝士蛋糕~咖啡味香濃🥰又香又軟滑,好creamy👍
2021-08-29
2021-09-15 36 瀏覽
將軍澳越來越旺,在海旁開左好多舖頭,環境都係幾chill ☺️適合星期六日坐係度傾下計。平時見the pizza big-都好多人排隊,今次夜晚8點經過冇人排隊就決定試下。兩個人點左兩個主食 一個小食 兩杯嘢飲 已經非常飽非常滿足。經理一直有強調佢哋嘅口味比較清談🤭BBQ chicken 有別於傳統的Pizza,係長型嘅圖片可見已經好足料餅底烤得好香脆可口,配料有可以保留水份唔會好幹,有啲juice 見到依個真係好特別,口感似係薯仔➕高筋麵粉,整成嘅,口感彈牙有啲似食緊密度比較高嘅cheese望落去份量好少,但係好有胞腹感配搭算算甜甜嘅番茄再好開胃強烈推薦炸魷魚圈:炸粉做得夠薄身,同埋每條魷魚都係好爽口,重點係夠新鮮,配搭佢酸甜嘅醬汁,完全係食唔停口

經理一直有強調佢哋嘅口味比較清談🤭

BBQ chicken
有別於傳統的Pizza,係長型嘅圖片可見已經好足料

BBQ  cheiken

配搭算算甜甜嘅番茄再好開胃

,配搭佢酸甜嘅醬汁,完全係食唔停口

BBQ  cheiken