2024-09-04 668 瀏覽
朋友聚會,有人話好想食生蠔,於是上網research咗呢度,大家都未去過,就博一舖,好彩冇中伏,生蠔勁新鮮👍🏻呢度生蠔優惠係,食蠔嗰個人如果叫2杯酒,佢叫嘅蠔就會有6折。House Wine就$89/杯,屬正常價錢。重有,呢個優惠係individual計架,即係唔駛全枱人一齊join,所以就算有朋友唔食蠔,或者唔飲酒,都唔影響你自己join呢個6折優惠架,非常老實,值得一讚👍🏻我哋今日叫嘅生蠔有:日本: 🦪Yume (鮮甜,creamy,必試)🦪Oonyujima (都正,不過給Yume比下去)南非: 🦪Nambia (唔太特出,2款日本蠔實在太出色)法國: 🦪Lambert n.2 (唔錯,值得試)🦪Gillardeau n.1 (鮮甜,正路好食,值得試)🦪La Lune n.1 (唔太特出,2款日本蠔實在太出色)最後我哋每日encore多兩隻Yume,實在太出色,細問之下,原來佢係攞咗生蠔比賽入邊嘅亞軍👍🏻最終我哋三個人總共食咗27隻生蠔日本我哋叫咗個蠔湯(非常鮮味,鍾意蠔嘅必飲),菠菜忌廉焗蠔。另外仲有牛骨髓多士,超級好味,呢個一定要食。Main dish叫咗Clam Lingu

我哋今日叫嘅生蠔有:
日本:
🦪Yume (鮮甜,creamy,必試)
🦪Oonyujima (都正,不過給Yume比下去)
南非:
🦪Nambia (唔太特出,2款日本蠔實在太出色)
法國:
🦪Lambert n.2 (唔錯,值得試)
🦪Gillardeau n.1 (鮮甜,正路好食,值得試)

最終我哋三個人總共食咗27隻生蠔

Main dish叫咗Clam Linguini 同Chargrill Canadian Pork,同樣出色,都值得一試。

甜品就叫咗心太軟同埋Banoffee Pie. Banoffee Pie個manager極力推介,佢話係自家製,果然非常好味,唔係好多地方食到呢個甜品,嚟到都應該試吓。

成餐飯食到開心,都坐得幾舒服,下次可以再返嚟。
Bone  Marrow  Toast
Clam  Linguini
Char-Grilled  Canadian  Pork
Banoffee  Pie
Chocolate  Fondant  with  Ice  Cream
2024-08-31
生日
Bone  Marrow  Toast
Clam  Linguini
Char-Grilled  Canadian  Pork
Banoffee  Pie
  • Oyster Bisque
  • 鮮蠔濃湯
家姐生日想食蠔🦪一於就黎灣仔 The Oyster House試下啦~🛎 $399 Brunch set🛎 Appetizers首先係空運美國Pacific 生蠔,每人兩隻🦪分量剛剛好,有海水味😍加少些檸檬汁,能同時突出鮮甜味道🤤然後係香草醃三文魚柳配菜頭沙律伴煙辣蛋黃汁,少少辣辣地好惹味!而鵝肝醬焦糖無花果伴法式多士就有驚艷到我味蕾,因為冇諗過焦糖膳無花果咁合拍,而鵝肝醬亦為脆脆既多士增添多左一份香氣🤩仲有炸釀蝦芝士,好邪惡😛芝士都幾香,蝦肉彈牙,唔錯👍🏻🛎 Main 伯爵茶意大利飯伴墨魚仔及青檸原來伯爵茶係可以用黎煮飯🤣呢個意大利飯好有創意,飯粒軟硬度適中💯墨魚仔好新鮮,仲好彈牙爽口😋加少少青檸汁令我地越食越開胃🛎 Main 燒牛胸腹配雞蛋布丁及茄子泥牛胸腹超有牛味,一啲都唔鞋,熟度適中😍上碟時已經切成條狀,好方便👍🏻我平時唔食茄子~但呢個茄子泥非常可以🤝🏻雞蛋布牙好有蛋香,外皮煙韌🥧🛎 Dessert platter 有香蕉拖肥、Tiramisu、焗梨香蕉拖肥好少係其他餐廳見到,唔會太甜亦唔會好滿,餅底亦都好好食!焗梨亦都好特別,熱熱地,同時保留左一彈清甜既味道👍🏻

🛎 $399 Brunch set

🛎 Appetizers
仲有炸釀蝦芝士,好邪惡😛芝士都幾香,蝦肉彈牙,唔錯👍🏻

🛎 Main 伯爵茶意大利飯伴墨魚仔及青檸
墨魚仔好新鮮,仲好彈牙爽口😋
加少少青檸汁令我地越食越開胃

🛎 Main 燒牛胸腹配雞蛋布丁及茄子泥
牛胸腹超有牛味,一啲都唔鞋,熟度適中😍
上碟時已經切成條狀,好方便👍🏻
我平時唔食茄子~但呢個茄子泥非常可以🤝🏻
雞蛋布牙好有蛋香,外皮煙韌🥧

🛎 Dessert platter
有香蕉拖肥、Tiramisu、焗梨
焗梨亦都好特別,熱熱地,同時保留左一彈清甜既味道👍🏻

• 精選甜品拼盤
  • 新鮮空運生蠔
星期六放假跟朋友約在灣仔食飯,餐廳環境不錯,坐在窗位有點陽光照進來,悠閒地食個brunch就是個完美的週末!來這餐廳肯定是要吃生蠔的!brunch set的前菜有五項,已經包括了其中一項是生蠔,每人兩隻!這天吃的是美國的生蠔,蠔身有甜味,不會很鹹,也沒有金屬味道,很易入口,而且size 不是很小那種! 另外四項前菜還有醃三文魚柳配紅菜頭沙律、炸釀蝦芝士、野菌松露撻、鵝肝醬配無焦糖無花果和法式多士,每項都是每人有一小件的。我個人最喜歡的是鵝肝醬,味道很濃鬱但是完全不會有腥,這種鵝肝醬的口感不是非常軟的那種,但不是有顆粒的,有點像在雪櫃剛拿出來的牛油,配上烤過脆口的法包非常完美!菜部分我們選了一個烤牛胸腹配茄子泥和雞蛋布丁,牛的份量比想像中大,所以沒有配薯蓉而是茄子泥挺不錯的,會比較輕型沒有那麼飽。另一個主菜選了伯爵茶意大利飯配墨魚仔,第一次知道有伯爵茶意大利飯這個菜式,吃下去真的是能夠清楚吃到伯爵茶的味道,非常神奇!雖然會比平日那種松露汁的意大利飯輕型很多,但是因為兩個主菜份量都是跟在正常主菜的份量,所以加上之前吃那麼多前菜已經感到很飽了!完美的一餐飯必須要有甜品,甜品有三件for兩人s

完美的一餐飯必須要有甜品甜品有三件for兩人share的,分別是一個士多啤梨意大利奶凍、香蕉焦糖批以及焦糖窩夫。
窩夫是即點即做的,因為是open kitchen所以一煮就整個餐廳都可清楚聞到窩夫餅的香味!
Banoffee香蕉焦糖批在國外很普遍,是一個經典的甜品,但在香港能夠吃到他的店卻不多,所以這天吃到還挺開心的!

整體是非常飽的一餐,吃完這個晚餐吃很少就可以了,大滿足呀!
  • 精選甜品拼盤
2024-06-09 1237 瀏覽
呢排枕住落雨,週末難得出太陽,梗係要出去hea吓… 呢日我哋重遊舊地,嚟到位於 #灣仔 嘅 The Oyster House Wan Chai 嘆個 #brunch 先出發❤️ 餐廳由地下舖搬上樓,裝飾周格截然不同,感覺好舒服☺️我哋揀咗個二人brunch,#頭盤、#主食 跟 #甜品 樣樣齊🤤 所以我過嚟之前都只係飲咗杯水,怕會浪費🤭 先上枱嘅頭盤係 #美國Pacific生蠔,肉質比較嫩,淡淡嘅海水味道,好鮮甜🤤 之後仲有 #炸釀蝦多士、#野菌黑松露pie、香草醃三文魚柳配紅菜頭沙律,仲有 #鵝肝醬配焦糖無花果伴法式多士,單係睇造型已經夠晒吸引🤤 之後再嚟嘅係主菜,我哋揀咗 #慢煮豬腩肉配焦糖蘋果藜麥、#燒牛胸腹配雞蛋布甸及茄子 🤤 豬腩肉整得好淋滑,肥瘦均勻嘅腩肉,入口即溶,配埋特製嘅酸子汁入口,正好減低油膩感🤤 而牛胸腹上枱嘅時候,肉中間部份仲係粉紅色嘅,好重肉味,最啱啲牛魔王享用😎最後嚟嘅係 #甜品拼盤,#芒果汁窩夫、#香蕉酥皮餅 同 #Tiramisu 都係我嘅至愛❤️ #窩夫 入口外脆內軟,襯埋啲醬汁一齊入口,非常合拍🤤 每次嚟到,我都好鍾意呢度嘅自然光,服務員又夠晒好笑容,而且地

每次嚟到,我都好鍾意呢度嘅自然光,服務員又夠晒好笑容,而且地方夠寬敞,最啱過嚟飲吓食吓,過一個慢活嘅中午❤️

📍 The Oyster House (灣仔) 皇后大道東202號QRE Plaza 25樓
2024-06-08
一班朋友太開心, 瘋狂飲飲食食,終於有人醉死係餐廳🤣好在我係千杯不醉體質✌🏻【Seafood Platter】二人份量(Mon and Tue $99 & Wed to Sun $199)🤍French Sea Whelk 法國黃金螺兩隻🤍Hokkaido Scallop 北海道帶子🤍New Zealand Mussels 紐西蘭青口🤍Jet Fresh Oyster 新鮮空運生蠔 (美國Pacific)🤍Japanese Style Boiled Abalone日式磯煮鮑魚飲酒即享優惠價享用Oyster✨🌊日本武士 Samurai $47 (原價$79)呢款我最鐘意,因為同我一樣咁甜🫶🏻🌊西非 Namibia $42 (原價$69)creamy得黎帶有甜味🌊法國Lambert $35 (原價$59)海水味濃郁襯酒一流Cold Starters🩵King Crab Meats Tian $149蟹肉牛油果醬塔 黑魚子🩵Fresh Tuna Avocado & Chick Peas with Crispy Cheese Bowl $139鮮吞拿魚 牛油果及脆焗芝士沙律🩵Sea Urch

【Seafood Platter】二人份量
🤍French Sea Whelk 法國黃金螺兩隻
🤍Hokkaido Scallop 北海道帶子
🤍New Zealand Mussels 紐西蘭青口

飲酒即享優惠價享用Oyster✨
🌊日本武士 Samurai $47 (原價$79)
呢款我最鐘意,因為同我一樣咁甜🫶🏻
🌊西非 Namibia $42 (原價$69)
creamy得黎帶有甜味
🌊法國Lambert $35 (原價$59)
海水味濃郁襯酒一流

Cold Starters
🩵King Crab Meats Tian $149
蟹肉牛油果醬塔 黑魚子
鮮吞拿魚 牛油果及脆焗芝士沙律
🩵Sea Urchin Red Shrimp $99一件
鮮海膽阿根廷紅蝦刺身

Hot Starters
🧡Baked Mushroom Stuffed with Bellota Ham $129/6psc
西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇
🧡Baked Bone Marrow, Ribeye Cubes $159
烤牛骨髓伴和牛肉眼粒配法包多士
🧡Homemade Crab Cake $139
蠔屋蟹餅

Pasta
❤️Aus Wagyu Oxtail Risotto $269
紅酒燴澳洲和牛尾意大利飯

Main Courses
💛Char-Grilled Canadian Natural Pork Chop $249
炭燒加拿大天然豬鞍

Desserts
🩷Banoffee Pie $89
香蕉拖肥批
🩷Tiramisu $89
意大利芝士蛋糕
  • Samurai Oyster
當我走進 The Oyster House,這家以海鮮聞名的餐廳,我立刻被其悠閒的氛圍和精緻的裝潢所吸引。這裡的早午餐選擇豐富,無論是海鮮愛好者還是素食者,都能找到讓人滿意的美味。-我點了brunch,生蠔非常鮮嫩大隻而其他前菜,都好有佢自己嘅特色,估唔到餐廳係可以自己一手一腳做晒呢啲嘅嘢!-而主菜部份就分別叫咗🔸慢煮牛腩肉配焦糖蘋果藜麥及酸子汁🔹燒牛空腹配雞蛋布丁及茄子泥-份量非常之大份,豬肉食落又唔同感覺嘅層次同埋肥瘦到非常之均勻,食落口皮脆內嫩而牛肉方面亦都係經過咗非常之用心嘅處理一食落口基本上就已經溶咗!推薦推薦-甜品方面都係由廚師自己喺廚房處理所以食落都有唔同嘅心思!-服務方面,服務生親切且專業,對菜單的介紹相當詳細,讓我能輕鬆找到適合自己口味的選擇。-總體而言,The Oyster House 的brunch是一場令人愉悅的味蕾盛宴,非常值得一試!如果你在尋找一個放鬆的地方和朋友享用美味的「時間」,這裡絕對是個不錯的選擇。
我點了brunch,生蠔非常鮮嫩大隻
而主菜部份就分別叫咗
🔸慢煮牛腩肉配焦糖蘋果藜麥及酸子汁
🔹燒牛空腹配雞蛋布丁及茄子泥
份量非常之大份,豬肉食落又唔同感覺嘅層次
同埋肥瘦到非常之均勻,食落口皮脆內嫩
而牛肉方面亦都係經過咗非常之用心嘅處理
一食落口基本上就已經溶咗!推薦推薦
甜品方面都係由廚師自己喺廚房處理
所以食落都有唔同嘅心思!
2K
工作辛勞了一星期放假瞓到自然醒一定要搵間高質餐廳.享受返個豐富Brunch套餐菜式即叫即製.擺盤好精緻✨ 新鮮空運生蠔美國蠔.肥美飽滿肉質爽彈.加上新鮮檸檬汁 味道更清新頭盤款式配搭好有特色✨鵝肝醬,焦糖無花果伴法式多士✨香草醃三文魚柳配菜頭沙律伴煙辣蛋黃汁✨炸釀蝦芝士 ✨野菌黑松露批✨伯爵茶意大利飯伴墨魚仔及青檸意大利飯軟硬度恰好充滿忌廉同伯爵茶味道.好Creamy✨燒羊柳配千層薯伴薄荷乳酪羊柳質感軟腍.肉汁豐富完全無羶味底層係薄薄嘅薯仔片推砌成.外層烤得金黃香脆✨精選甜品拼盤一次過享受三款不同款式甜品▫️Brownie▫️鮮果撻▫️香蕉批批底香脆.味道亦唔會太甜酒店級水準為今餐劃上完美句號
工作辛勞了一星期
放假瞓到自然醒

一定要搵間高質餐廳.享受返個豐富Brunch

套餐菜式即叫即製.擺盤好精緻
✨ 新鮮空運生蠔
美國蠔.肥美飽滿
肉質爽彈.加上新鮮檸檬汁 味道更清新

頭盤款式配搭好有特色
✨鵝肝醬,焦糖無花果伴法式多士
✨香草醃三文魚柳配菜頭沙律伴煙辣蛋黃汁

酒店級水準

為今餐劃上完美句號
2024-09-14
2024-09-15 0 瀏覽
今晚同朋友嘅約會選擇咗一間比較有情調嘅食蠔餐廳 生蠔的肉質鮮嫩多汁,一口咬下去,海水的鮮味瞬間在口中綻放,帶有淡淡的甜味。咀嚼時,能感受到生蠔的滑嫩與彈性。搭配檸檬的酸味,平衡了海鮮的鮮味 另外試了其他前菜 牛骨髓的味道非常獨特且豐富 帶有深沉的肉香 沙律清新爽口,蔬菜的自然甜味與芝士的口味完美平衡。兩款湯口味都好濃郁 。 主菜烤豬排外焦內嫩,散發出誘人的煙燻香氣,肉質多汁且富有嚼勁。最後加上Tiramisu終結高質的晚餐
週末必須要善待自己.ᐟ 灣仔有間專食生蠔既餐廳口碑一直唔錯😍 餐廳環境寬敞,紅磚牆身頗有英式復古感覺,仲有自然日光照射到室內,感覺溫馨❤️ 𝚋𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑都幾高質抵食~簡直係𝚙𝚎𝚛𝚏𝚎𝚌𝚝 𝚜𝚝𝚊𝚛𝚝 𝚘𝚏 𝚠𝚎𝚎𝚔𝚎𝚗𝚍☀️❝ 𝑩𝒓𝒖𝒏𝒄𝒉 𝑺𝒆𝒕 $𝟑𝟗𝟗/𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒏 ❞週末先有既𝚋𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚜𝚎𝚝非常豐富😍 包左2隻生蠔﹑4款前菜、主菜、甜品拼盤,每道菜式出品都絕不馬虎,感受到餐廳既用心,非常高質呀👍🏻𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓𝒔▸新鮮空運生蠔 黎𝙾𝚢𝚜𝚝𝚎𝚛 𝙷𝚘𝚞𝚜𝚎必食生蠔‼️每人兩隻美國太平洋生蠔🦪 蠔身偏大,肉質爽脆,海水味較濃郁,保留海域原始味道,非常新鮮👍🏻 更可添加檸檬汁﹑辣椒醬提鮮🤤▸ 香草釀三文魚柳配菜頭沙律三文魚柳口感頗似煙三文魚,充滿香草香氣.ᐟ 伴有切粒紅菜頭,好有營養。▸ 鵝肝醬‧焦糖無花果伴法式多士鵝肝醬較少見,搭配多士無煎鵝肝咁油膩。另外以清新花果點綴,帶有焦糖味道幾特別.ᐟ ▸ 炸釀蝦芝士特色之作🌟 炸芝士外脆內軟,芝味濃郁,內裡釀左一粒小蝦,搽上煙辣蛋黃汁更加惹味.ᐟ▸ 野菌黑松露派又係心思之作🌟 以野菌﹑黑松露整成批,感覺好似食緊批版蘑菇湯,令人一試難忘

❝ 𝑩𝒓𝒖𝒏𝒄𝒉 𝑺𝒆𝒕 $𝟑𝟗𝟗/𝒑𝒆𝒓𝒔𝒐𝒏 ❞

𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓𝒔

▸新鮮空運生蠔

▸ 香草釀三文魚柳配菜頭沙律

▸ 鵝肝醬‧焦糖無花果伴法式多士

▸ 炸釀蝦芝士

▸ 野菌黑松露派

又係心思之作🌟 以野菌﹑黑松露整成批,感覺好似食緊批版蘑菇湯,令人一試難忘❤️

𝑴𝒂𝒊𝒏 𝑪𝒐𝒖𝒓𝒔𝒆

▸ 慢煮豬腩肉配焦糖蘋果藜麥

超巨型豬腩肉,每片都有三吋長🫨 份量超誇張.ᐟ 豬腩肉肥瘦均勻,慢煮過後特別軟腍,帶有微微焦香😋 配上特調酸子汁酸甜開胃,味道有驚喜😍 另外仲有青蘋果﹑藜麥伴碟,健康有營養.ᐟ

▸ 伯爵茶意大利飯伴墨魚仔及青檸

另一驚喜之作🌟 第一次食伯爵茶料理,創意滿分💯 𝚁𝚒𝚜𝚜𝚘𝚝𝚘融入伯爵茶味道,香氣十足,感覺輕盈又無違和感.ᐟ 配料有新鮮墨魚仔,新鮮彈牙,真係一試難忘🥹

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕 𝑷𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓

兩個人share三件甜品,份量完全足夠👍🏻

▸ 焦糖燉蛋

先由口味最淡味甜品食起,炙燒過既焦糖好香口🔥 燉蛋滑嫩滋味.ᐟ

▸ 香蕉太妃派

好少餐廳有得食😍 忌廉香濃幼滑,中間係完整既香蕉肉,最底係脆口餅底,層次感豐富👍🏻 整體亦唔會太甜。

▸ 果仁布朗尼

一開始諗住𝚋𝚛𝚘𝚠𝚗𝚒𝚎會好甜😂 點知入口好輕盈,果仁口感更突出,有驚喜.ᐟ
2024-09-12 0 瀏覽
去吃 Weekend brunch 總是最讓人開心☺️❤️。餐廳位於利東街旁的QRE Plaza,位置相當方便。裝修設計帶英倫風,有一排靠窗座位,也有自成一角的半包廂座位。‖ Brunch Set ($399/pp) ‖包括5道前菜、主菜,及甜品。先來生蠔。每人兩隻,大點的一隻十分creamy,小的則較爽口,兩款都好新鮮,滿滿海水味😋。然後第2、3道一起上,分別是香草醃三文魚柳配菜頭沙律,及鵝肝醬焦糖無花果伴法式多士。三文魚和紅菜頭清新開胃。鵝肝醬好細膩醇厚肥美🤤,跟清爽的無花果滿配搭。最後兩道是炸釀蝦芝士,及野菌黑松露派。炸釀蝦芝士賣相有趣吸引😆,鳥巢上的蛋🪺。外面一層薄薄炸醬,裡面芝士濃郁😋,蝦肉鮮爽,好味。而野菌黑松露派,野菌味幾香,不過就不太吃到黑松露味。批皮質感較乾和鬆散。然後主菜時間。燒羊柳配千層薯伴薄荷乳酪。賣相非常吸引😍,急不及待要食喇。羊柳熟度適中,肉質帶點粉嫩,羊味不錯,不過部分位置有筋,咬不開。而底下的焗薯超級好味😍,一層一層,焗得金黃,極香牛油味,非常美味☺️🤤。慢煮豬腩肉配焦糖蘋果藜麥及酸子汁。果然慢煮,豬腩肉淋到沒牙都不怕呀😂,達到入口即溶級別🤩。豬腩肉超好味😍,

餐廳位於利東街旁的QRE Plaza,位置相當方便。

‖ Brunch Set ($399/pp) ‖

包括5道前菜、主菜,及甜品

最後兩道是炸釀蝦芝士,及野菌黑松露派。

然後主菜時間。

燒羊柳配千層薯伴薄荷乳酪。

慢煮豬腩肉配焦糖蘋果藜麥及酸子汁。

果然慢煮,豬腩肉淋到沒牙都不怕呀😂,達到入口即溶級別🤩。豬腩肉超好味😍,肉味香濃,鹹度適中,甘嫩肥美🤤,還有整塊脆卜卜的金黃脆皮🤤,不得了。

而作為配菜的焦糖蘋果藜麥,清新香甜😋,和豬腩肉超夾,就算單獨吃也好好味👍🏽。

最後當然少不了甜品☺️。

甜品拼盤有三款甜品

香蕉拖肥批。香甜可口,不會過甜,香蕉味特出,口感軟綿,底下是脆中帶點實淨的曲奇餅底,好不錯😋。

Tiramisu。細滑濕潤,咖啡味香濃☺️。

焦糖焗梨。表面以為會頗乾,但咬落內裡水份充沛,味道香甜,更帶有焗過的香味。
星期五晚上相約朋友聚餐 餐廳主打新鮮生蠔及意大利菜 環境優雅、位置寬敞舒適 很適合拍拖或者同朋友gathering 邊飲酒邊嘆生蠔🫶🏻🔺生蠔 Oysters- 美國 Pacific 比較爽口帶甜味- 南非 Namibia 肥美 Creamy 味道鮮甜- 法國 Gillardeau 海水味濃郁帶礦物味🔺冷盤 Cold Starters- 蟹肉黑魚子牛油果醬塔三樣都係我喜歡嘅食材 鮮味十足 三重滋味✔️- 鮮吞拿魚 牛油果及脆焗芝士沙律脆撻內放入鮮嫩吞拿魚、鷹嘴豆、牛油果等 口感豐富 味道開胃🔺熱盤 - 西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇 6pcs 香濃火腿與嫩滑多汁蘑菇好配啊!- 蠔屋蟹餅 蟹餅新鮮即炸,外脆內含滿滿蟹肉🥰🔺主菜- 一口伊比利亞黑毛豬柳粒 黑毛豬柳粒為香料味 配搭沙律菜食用 惹味不油膩- 原隻日本魷魚焗釀意大利飯 原隻魷魚上枱很適合打卡 魷魚彈牙 意大利飯吸滿忌廉醬汁- 鮮海膽米型意粉 米型意粉吸滿海膽濃稠醬汁 米型意粉口感Q彈 - 香煎智利海鱸魚柳伴青豆蓉酸忌廉 魚肉軟嫩 外皮香脆 搭配清新青豆蓉酸忌廉 味道平衡🔺甜品 Desserts- 香蕉拖肥批 很有驚喜的一款 香甜

🔺生蠔 Oysters
- 美國 Pacific 比較爽口帶甜味
- 南非 Namibia 肥美 Creamy 味道鮮甜
- 法國 Gillardeau 海水味濃郁帶礦物味

🔺冷盤 Cold Starters
- 蟹肉黑魚子牛油果醬塔
三樣都係我喜歡嘅食材 鮮味十足 三重滋味✔️

- 鮮吞拿魚 牛油果及脆焗芝士沙律
脆撻內放入鮮嫩吞拿魚、鷹嘴豆、牛油果等 口感豐富 味道開胃

🔺熱盤

- 西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇 6pcs
香濃火腿與嫩滑多汁蘑菇好配啊!

- 蠔屋蟹餅
蟹餅新鮮即炸,外脆內含滿滿蟹肉🥰

🔺主菜

- 香煎智利海鱸魚柳伴青豆蓉酸忌廉
魚肉軟嫩 外皮香脆 搭配清新青豆蓉酸忌廉 味道平衡

🔺甜品 Desserts
- 香蕉拖肥批
很有驚喜的一款 香甜香蕉同脆口既拖肥醬批底完美結合 好滋味!

- 馬卡龍焦糖窩夫
脆脆既窩夫搭配甜美馬卡龍同雪糕 大滿足的結尾~
2024-09-06 0 瀏覽
前排連續四日都食生蠔🦪認真講,今次食幾間餐廳喺四日裏便我覺得最好食嘅!餐廳位於灣仔利東街隔離,超級方便!一上到去,冇諗過full House首先我哋試咗3款唔同國家嘅生蠔 🦪-美國 Pacific-南非 Namibia-法國 Gillardeau個人今次反而覺得美國生蠔比較出色!佢after taste個海水味可以好長咁留喺我嘅口中🤤 而南非嘅生蠔就比較爽口!然後我哋試咗兩款冷盤-蟹肉牛油果醬塔🦀蟹肉新鮮、香滑,配上黑魚子,增添左層次感-鮮吞拿魚沙律搭配脆焗芝士🧀口感超豐富,係一款完美的開胃菜!熱盤方面,我哋都係叫咗兩款-西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇🍄‍🟫 啱啱好係一口嘅size,令人一口想接一口-蠔屋蟹餅🦀 外脆內嫩,入面勁多蟹肉!重頭戲嘅主菜終於到!-伊比利亞黑毛豬柳粒🐷 嫩滑多汁,讓人回味無窮。我欣賞佢夠特別可以好似生菜包咁樣包住啲豬肉食!-魷魚焗釀意大利飯🦑 佢個賣相超級吸引!!打卡一流😎 米飯吸收曬魷魚既鮮味-鮮海膽米型意粉🍝佢係主菜裏面我最鍾意嘅一款!首先上面有成大塊海膽~一開頭佢個樣勁似意大利米點知原來係意粉!!好似細個食ABC意粉咁煙靭🫣-香煎智利海鱸魚柳🐟佢個魚都唔錯~鮮嫩

首先我哋試咗3款唔同國家嘅生蠔 🦪
-美國 Pacific
-南非 Namibia
-法國 Gillardeau

然後我哋試咗兩款冷盤
-蟹肉牛油果醬塔🦀蟹肉新鮮、香滑,配上黑魚子,增添左層次感

熱盤方面,我哋都係叫咗兩款

-蠔屋蟹餅🦀 外脆內嫩,入面勁多蟹肉!

重頭戲嘅主菜終於到!

-香煎智利海鱸魚柳🐟佢個魚都唔錯~鮮嫩多汁,配埋青豆蓉的酸忌廉,完美收尾

最後到咗最重要嘅甜品環節🤤🤤🤤
-香蕉拖肥批🍰 簡直係罪惡享受!佢個餅底超級出色!唔係講笑!仲要佢個批係原條香蕉🍌
-馬卡龍焦糖窩夫🧇則是另一種驚喜,佢個朱古力馬卡龍出奇地唔太甜,口感細膩

2024-09-06 0 瀏覽
灣仔西餐廳眾多,今次揀選咗一間專係食蠔嘅餐廳!位於樓上舖環境舒適,我哋中午過去,陽光打入餐餐廳,感覺舒服相當精神🫶🏻我哋今次嗌咗個假日brunch $399Brunch 包括有前菜,主菜同埋甜品,當然最重要唔少得嘅就係生蠔🦪 每人有兩隻,生蠔新鮮,肉質厚身夠creamy,如果唔夠喉,仲可以加$68享用多三隻! 香草醃三文魚柳配菜頭沙律& 鵝肝醬,焦糖無花果,拼法式多士兩個前菜一齊擺盤,鵝肝醬搽上多士上邊配埋無花果⼀齊食中和鵝肝既油膩🫶🏻平時紅菜頭就咁食可能有啲難入口,加醃三文魚就變得清新野菌黑松露批 & 炸釀蝦芝士松露批野菌味夠重,撻皮酥脆🤓芝士同蝦打成碎,咬落去好似一口芝士,亦都有蝦肉嘅彈牙感烤羊柳配千層薯伴薄荷乳酪羊柳烤得啱啱好,唔會有羊羶味道👅另外配菜特別,將薯仔切成一片片之後炸脆,平時比較少見!烤牛胸腹配雞蛋布甸及茄子泥牛胸腹我哋叫咗五成熟,咬落去夠淋身,另外茄子嚟配埋牛肉醬汁,健康得來又惹味甜品拼盤最後食埋香蕉蛋糕同埋窩夫,為成餐作結😸

我哋今次嗌咗個假日brunch $399

香草醃三文魚柳配菜頭沙律& 鵝肝醬,焦糖無花果,拼法式多士

野菌黑松露批 & 炸釀蝦芝士
松露批野菌味夠重,撻皮酥脆🤓
芝士同蝦打成碎,咬落去好似一口芝士,亦都有蝦肉嘅彈牙感

烤羊柳配千層薯伴薄荷乳酪

烤牛胸腹配雞蛋布甸及茄子泥
牛胸腹我哋叫咗五成熟,
咬落去夠淋身,另外茄子嚟配埋牛肉醬汁,健康得來又惹味

甜品拼盤
最後食埋香蕉蛋糕同埋窩夫,為成餐作結😸
尋晚來到這家渴望已久的海鮮西餐廳。環境優雅,微暗的燈光搭配城市夜景,氛圍一流。這裡的生蠔種類繁多,我特別選了美國🇺🇸、南非🇿🇦、及法國蠔。每一隻都新鮮可口,特別喜歡美國蠔的清甜細滑。前菜中,蟹肉牛油果醬塔好有驚喜,鮮甜的蟹肉與黑魚子的奢華搭配,口感豐富。西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇口感鮮美,簡單卻出色。值得一提的是蠔屋蟹餅,外酥內嫩,蟹肉香甜,令人回味無窮!主菜的海膽米型意粉,是海膽控的必點! 海膽的鮮甜完全融入意粉,令人陶醉。原隻魷魚焗釀意大利飯,份量十足,魷魚彈牙,risotto口感出色,創意滿分!一口伊比利亞黑毛豬柳粒最後是招牌香蕉拖肥批,脆底配香甜香蕉,口感不膩,經典美味!

西班牙黑豚火腿焗釀蘑菇口感鮮美,簡單卻出色。
值得一提的是蠔屋蟹餅,外酥內嫩,蟹肉香甜,令人回味無窮!

主菜的海膽米型意粉,是海膽控的必點!
海膽的鮮甜完全融入意粉,令人陶醉。

一口伊比利亞黑毛豬柳粒

最後是招牌香蕉拖肥批,脆底配香甜香蕉,口感不膩,經典美味!
2024-08-30 169 瀏覽
西餐吃蠔的餐廳有很多,灣仔這間專吃蠔的餐廳除了生蠔,其他菜式也值得推薦💛海鮮拼盤這個海鮮拼盤十分豐富,分別有:法國黃金螺、北海道帶子、紐西蘭青口、日式磯煮鮑魚還有來自美國及西非的生蠔。每款都很鮮甜爽口!當中生蠔是我最喜愛的海水味,口感略帶 creamy😍推薦!蟹肉牛油果醬塔擺盤很用心精美✨鮮甜的蟹肉配搭牛油果及黑魚子,三者很夾,多重口感。烤牛骨髓伴和牛肉眼粒牛骨髓火喉控制得剛剛好🔥入口帶有豐富油香,口感滑溜溜。牛骨髓上加上洋蔥減低油膩感,同時配搭牛肉眼粒及香脆多士,很惹味!蘑菇松露湯一上枱已飄來陣陣香氣,入口非常柔滑creamy☁️海膽意大利飯海膽很rich的一道意大利飯☄️海膽味濃厚,每一啖都完全吃到滿滿海膽法式春雞香噴噴的上到枱上🔥春雞外脆肉嫩,肉質juicy, 值得一提是師傅已將春雞去骨,能夠很暢快地品嘗。香蕉拖肥批很滿意這個甜品🍮香蕉跟拖肥永遠都是最佳組合,軟滑香甜的香蕉連同脆脆的拖肥批,味道不會太甜,兩者很夾,推薦👍🏼

海鮮拼盤

蟹肉牛油果醬塔

烤牛骨髓伴和牛肉眼粒

蘑菇松露湯

一上枱已飄來陣陣香氣,入口非常柔滑creamy☁️

海膽意大利飯

法式春雞