有無人同我一樣中意食雪糕同soft cookies, 有時我都會買cookies, 番到去加熱, 再係上面擺球雪糕, 真係超級幸福!!!自從上年10月係中環歌賦街開左ICC, 我就成日去幫襯, 最中意就係佢嘅雪糕三文治, 可以自選2塊曲奇口味同一球雪糕口味, 一次過滿足哂2個願望, 價錢仲要幾親民!!除左招牌雪糕三文治, 仲有杯裝雪糕、精緻嘅季節限定甜品同飲品, 二樓係溫馨小餐館風格咖啡廳, 打卡一流! 另外鋪頭仲有唔少周邊好似Tee、帽子等等商品發售今個夏季仲帶來全新系列, 將東南亞風味融入現代創意, 為炎炎夏日揭開序幕♡🎀咖椰法式多士以酥脆柔軟嘅法式班蘭多士為基礎, 搭配椰子雪糕, 再淋上馬六甲椰糖醬, 班蘭濃郁甜美, 冷熱交織, 口感清新豐富!🎀自選曲奇雪糕煎鍋招牌現烤曲奇煎鍋可以自選口味, 再搭配店內任何雪糕! 曲奇口味有70%黑朱古力、雙重朱古力塊、黑芝麻麻糬、抹茶麻糬, 我就好中意雙重朱古力塊同黑芝麻麻糬曲奇, 佢地嘅麻糬煙煙韌韌好有感!🎀白桃烏龍奶蓋烏龍茶口感醇厚, 融合白桃嘅淡雅甜香, 配上頂層綿密細滑嘅奶蓋, 再灑上玫瑰花瓣點, 滿足視覺同味蕾, 味道清新, 甜度適中

🎀咖椰法式多士

🎀自選曲奇雪糕煎鍋

🎀白桃烏龍奶蓋
烏龍茶口感醇厚, 融合白桃嘅淡雅甜香, 配上頂層綿密細滑嘅奶蓋, 再灑上玫瑰花瓣點, 滿足視覺同味蕾, 味道清新, 甜度適中, 解渴一流

🎀白桃烏龍茶雪糕
融合白桃香甜味同烏龍茶嘅芳香, 口感軟滑帶回甘, 清新消暑

🎀咖椰班蘭曲奇
非常特別嘅口味, 平時比較少食到, 用左香蘭葉同咖椰醬製作, 外層再灑上椰絲, 餅身口感煙韌有嚼勁, 中間夾住咖椰醬, 口感層次豐富, 清新不膩, 幾有驚喜! 單食或搭配雪糕夾成三文治

🎀薰衣草檸檬曲奇
呢個口味都係比較少食到, 檸檬味帶陣陣薰衣草花香, 味道清新優雅又不甜膩

月餅節🌕就到, 佢地更推出左中秋限定✨️鍍金海峽的月亮✨️雪糕月餅🥮, 一盒8個, 共4款口味:班蘭椰香、濃醇巧克力、紅莓餅乾同芒果柚子, 有興趣嘅朋友仔快d去ICC睇下啦!
2025-07-11 37 瀏覽
呢排咁鬼熱食完飯最好梗係去食雪糕做飯後甜品啦Let's go。今次我哋去咗上環歌賦街嘅The Ice Cream & Cookie Co.,上次同老婆大人去過沙田食軟雪糕已經好鍾意,今次就要嚟食佢哋嘅招牌嘅雪糕三文治。上次食完軟雪糕仲買咗啲曲奇返屋企慢慢嘆,焗返熱佢真係巨好食肥幾磅都抵呀!而且呢度仲有好多唔同嘅口味正呀喂。買完就攞去樓上慢慢嘆!我同老婆大人揀咗咖椰斑蘭同焦糖脆餅曲奇,而雪糕就揀咗白桃烏龍茶味,一啖咬落去口感豐富凍冰冰唯咁真係好鬼爽皮,曲奇嘅香脆加埋雪糕嘅軟滑真係好難抗拒囉。見到呢期推出咗南洋風味嘅新甜品同飲品,老婆大人喜歡任性啲有乜所謂一於試埋佢!呢杯飲品係白桃烏龍奶蓋口感滑嘟嘟幾正㗎,桃嘅香味加埋烏龍茶真係幾啱夏天飲。我哋仲試埋呢個斑蘭咖椰法式多士配椰子雪糕!濕潤嘅法式多士勁香斑蘭味,面頭再加一球凍冰冰嘅椰子雪糕,淋埋椰糖漿食落去又凍又熱咁真係好鬼刺激。雪糕店仲出埋雪糕月餅呢個名叫做鍍金海峽的月亮好鬼有詩意!最正嘅係除咗雪糕月餅之外仲會連埋金邊瓷器同埋鍍金餐具,老婆大人已經心心眼睇嚟我都要買返盒送俾佢先得。

2025-07-03
其他
💡 熱到溶?呢個夏天要靠ICC續命! The Ice Cream & Cookie Co.今個7月推出東南亞風限定甜品,由斑蘭法式多士✨到白桃烏龍雪糕🍑每款都清新到似吹住海風食糖水~ 仲有自創煎鍋雪糕🥥玩冷熱交織🌴 必食夏日三寶🍞 斑蘭法式多士配椰子雪糕多士軟淋淋入哂味,斑蘭香氣爆炸 配椰子雪糕,味道唔會太甜!下午茶一流 🍑 白桃烏龍奶蓋茶茶底用台灣烏龍,白桃果肉多到飲到 🍪 自選曲奇煎鍋雪糕熱辣辣曲奇配上冰凍雪糕=冰火三重奏🔥❄️推薦朱古力味曲奇配朱古力雪糕 🍫超級濃郁!

💡 熱到溶?呢個夏天要靠ICC續命!
由斑蘭法式多士✨到白桃烏龍雪糕🍑
每款都清新到似吹住海風食糖水
仲有自創煎鍋雪糕🥥玩冷熱交織

🌴 必食夏日三寶
🍞 斑蘭法式多士配椰子雪糕
多士軟淋淋入哂味,斑蘭香氣爆炸
配椰子雪糕,味道唔會太甜!下午茶一流

🍑 白桃烏龍奶蓋茶
茶底用台灣烏龍,白桃果肉多到飲到

🍪 自選曲奇煎鍋雪糕
熱辣辣曲奇配上冰凍雪糕=冰火三重奏🔥❄️
推薦朱古力味曲奇配朱古力雪糕 🍫超級濃郁!

2025-06-11 945 瀏覽
🥹👎🏻👎🏻 上個月喺馬鞍山千色店攤位買你哋啲雪糕,職員送咗張Free Cookie card,但規定要去上環攞,叫我營業時間隨時可以去換領。今日我的老母親👵🏼專程大老遠由沙田搭車出上環幫手攞,去到職員話今日有event唔對外開放,冇得攞cookie,叫我地下次再嚟。😵‍💫🤮 你成個櫥窗都擺滿曬cookies,求其執一件俾我哋咪完事囉… 🙄 成炸cookies攤晒喺面前你都話冇得攞?!😑😑 大佬呀,嚟之前仲特登搜尋網站睇你哋幾點開門,咁遠水路過嚟,你唔開門都update吓啦,派得呢啲卡俾客就唔該安排得好啲,你話唔開就唔開,玩你啲客咩?! 🥵👎🏻👎🏻

2025-06-05 1080 瀏覽
網上人氣新加坡高質手工雪糕,每天新鮮製造。店舖設有兩層,第一層就是點餐區只有少量座位,第二層就是座位區,但設有低消需要每人都點餐才設有座位。經典雪糕曲奇三文治 $89先揀兩塊曲奇,選擇不同味道試多一點,之後再選擇雪糕味道,雪糕可以先試一口再進行選擇,最白搭就北海道雲呢拿味!個人喜歡焦糖脆餅味,很足料淡淡都是脆餅。食感提醒:初嘗時層次豐富,但整體甜度較高,建議2-3人分享享用更佳,或者單獨分開雪糕及曲奇。
網上人氣新加坡高質手工雪糕,每天新鮮製造。

經典雪糕曲奇三文治 $89

2025-06-01
2025-05-17 893 瀏覽
黎到The Ice Cream & Cookie 打卡。星加坡公司嚟嘅。試食佢嘅泰式奶茶麻薯同開心果都ok但我最後揀咗菠蘿石榴雪芭配黑芝麻薯合桃燕麥曲奇三文治。我以為冇咁甜但係其實個雪芭都幾甜,冇想象清新,黑芝麻麻薯都幾好燕麥合桃曲奇餅有合桃味唔錯。 但係啲雪糕會令到啲曲奇淋曬。食完飯食真係會好飽😅 行緊嘅時候聽到隔離有個鬼佬見到我話looks yummy。 可能因為個刻真係覺得好飽都食唔落所以都冇特別反應。 下次想試其他雪糕。
黎到The Ice Cream & Cookie 打卡。
2025-05-14 590 瀏覽
自從幾年前去新加坡,好友買咗個雪糕三文治俾我食之後,就心心念念。-念念不忘必有迴響~新加坡人氣手工雪糕品牌The Ice Cream & Cookie Co.係香港歌賦街開咗首間旗艦店,除咗即叫即整雪糕三文治外,仲有雪糕球、家庭裝雪糕、新鮮現烤軟曲奇出售,更設有堂食餐點及飲品。-推出咗多款獨特原創的獨特亞洲風味,仲見到推出🌴🍍【「熱帶之旅✨夏日系列】🍍🌴今次就試咗✨開心果控✨必試系列🍦開心果軟曲奇🍪配開心果雪糕 $89可以自選2款曲奇🍪但本人想三重開心🥳所以要被開心果包圍👯‍♀️新鮮現烤軟曲奇,配上超實嘅開心果雪糕夾心,既鬆軟又甜,仲食到粒粒開心果,味道層次超豐富。🍦PISTACHIO AFFOGATO $85本身以為係espresso 加開心果雪落only,點知超足料,係最少畢咗4-5 scopp嘅開心果雪糕🍦再喺中間位置,倒入espresso …wow…超級邪惡👿 仲有就係可以將開心果軟曲奇dip入去慢慢食~🍨Apple Pie $78最後都係忍唔住試咗新推出口味 “apple pie”!真係將成個apple pie blending落去雪糕🍦裡面食到啖啖果肉,當然仲有個批底啦!Ov
念念不忘必有迴響~

更設有堂食餐點及飲品。

今次就試咗✨開心果控✨必試系列
🍦開心果軟曲奇🍪配開心果雪糕 $89
新鮮現烤軟曲奇,
開心果軟曲奇🍪配開心果雪糕
配上超實嘅開心果雪糕夾心,既鬆軟又甜,
開心果軟曲奇🍪配開心果雪糕
仲食到粒粒開心果,味道層次超豐富。

🍦PISTACHIO AFFOGATO $85
PISTACHIO AFFOGATO
仲有就係可以將開心果軟曲奇dip入去慢慢食~

🍨Apple Pie $78
Apple  pie
Apple Pie
裡面食到啖啖果肉,當然仲有個批底啦!

Overall 嚟講真係要同朋友些牙先可以食到嘅
三文治雪糕🍦系列,大家不妨經過中上震都嚟試吓😆仲有係門口見到推出咗🌴🍍【「熱帶之旅✨夏日系列】🍍🌴
2025-05-13
10 分鐘 (堂食)
$300 (宵夜)
Apple  pie
Apple Pie
🏡The Ice Cream & Cookie Co. (上環)上環歌賦街18號地舖之前經過都已經好想試 但成日都好多人排隊就放棄咗今日食完飯見時間仲早就決定過去試下當然係試下Ice Cream Sandwich啦!$89可以揀2款曲奇+1款雪糕,我哋今次就揀咗以下呢啲味❤️❤️❤️❤️🤍曲奇🍪:開心果+燕麥合桃雪糕🍧:2025夏日限定粉紅石榴菠蘿雪葩雪葩酸酸甜甜襯埋曲奇一齊食唔會好滯口,反而越食越開胃,亦唔會搶咗曲奇嘅味🤩而曲奇方面,首先要讚下個燕麥合桃味中間會有幾粒合桃,食落都幾脆口都好香燕麥味,不過開心果味就唔算特別開心,唔係好食到開心果味🤔
上環歌賦街18號地舖

之前經過都已經好想試 但成日都好多人排隊就放棄咗
今日食完飯見時間仲早就決定過去試下
當然係試下Ice Cream Sandwich啦!

$89可以揀2款曲奇+1款雪糕,我哋今次就揀咗以下呢啲味
❤️❤️❤️❤️🤍

曲奇🍪:開心果+燕麥合桃
雪糕🍧:2025夏日限定粉紅石榴菠蘿雪葩

悄悄踏進夏天☀️ 來踏進 The Ice Cream & Cookie Co. (ICC),展開一場精彩繽紛🌈 的熱帶天堂之旅🌴💫全新系列的限時夏季產品🍴,來一場既豐富又不過甜膩的東南亞美味體驗吧。2025 夏日限定系列:🍧熱帶漩渦 【粉紅石榴、菠蘿雪葩(非乳製)】🍨泰式奶茶麻糬雪糕🍮日落島嶼之樂 【芒果椰子雪葩甜品配糖漬西柚及鳳梨蜜餞】🍹島嶼雲朵 【菠蘿椰奶飲品配斑蘭冷泡沫】🍹黃金雲朵 【木瓜配斑蘭冷泡沫】☕️班蘭雲朵咖啡 【斑蘭冰咖啡】🍸醉人蘋果批 【蘋果派酒精飲品】🍸桃香奶霜 【蜜桃香草奶霜】🍸金桔清香雪戀 【金桔雲尼拿】仲有曲奇夾心雪糕~🍨 夏天食真係好正!..icecreamcookieco.hk©香港上環歌賦街 18 號地下..

悄悄踏進夏天☀️
展開一場精彩繽紛🌈 的熱帶天堂之旅🌴💫

全新系列的限時夏季產品🍴,
來一場既豐富又不過甜膩的東南亞美味體驗吧。

2025 夏日限定系列:

🍧熱帶漩渦 【粉紅石榴、菠蘿雪葩(非乳製)】

🍨泰式奶茶麻糬雪糕

🍮日落島嶼之樂 【芒果椰子雪葩甜品配糖漬西柚及鳳梨蜜餞】

🍹島嶼雲朵 【菠蘿椰奶飲品配斑蘭冷泡沫】

🍹黃金雲朵 【木瓜配斑蘭冷泡沫】

☕️班蘭雲朵咖啡 【斑蘭冰咖啡】
🍸醉人蘋果批 【蘋果派酒精飲品】
🍸桃香奶霜 【蜜桃香草奶霜】
🍸金桔清香雪戀 【金桔雲尼拿】

仲有曲奇夾心雪糕~🍨 夏天食真係好正!
icecreamcookieco.hk
©香港上環歌賦街 18 號地下
試食活動
-𝐓𝐡𝐞 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 & 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞 𝐂𝐨. 🍨開左一段時間既上環歌賦街人氣新加坡過江龍雪糕店🍦以經典雪糕三文治、蛋糕同杯裝雪糕聞名 賣相都好吸引秉持「享受也能兼顧健康」 的理念 — 持續推出植物基、非乳製等健康選項 享受美味同時兼顧身心健康 所以特別地近年更將配方升級:✅減少 40% 糖分 ✅改以天然椰花蜜作甜味來源岩晒我呢啲又為食 腸胃又差 又想健康既麻煩友😈為迎接夏天 即日起至6月30日推出「熱帶之旅」夏日系列以新鮮、天然既熱帶口味為主軸 推出甜而不膩既甜品🍧包括熱帶飲品(菠蘿椰奶飲品配斑蘭冷泡沫、木瓜配斑蘭冷泡沫)、泰式奶茶麻糬雪糕、芒果椰子雪葩甜品配糖漬西柚及鳳梨蜜餞、非乳制粉紅石榴菠蘿雪葩等等雪糕雞尾酒🍨 Tipsy Apple Pie ($145) 🌟🌟🌟🌟🌟個人大推「醉人蘋果批」—係一款精緻品味甜點雞尾酒以蘋果派雪糕作為基底 加入蘋果白蘭地 Calvados用肉桂棒作為點綴 飲落香氣濃郁 酒精濃度中等 滑順可口🍨 Calamansi Creamsicle ($145)🌟🌟🌟🌟「金桔清香雪戀」 — 個名聽落清新 但酒精濃度比想像中勁係杯充滿陽光氣息飲品 金桔風味
𝐓𝐡𝐞 𝐈𝐜𝐞 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 & 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐢𝐞 𝐂𝐨. 🍨

開左一段時間既上環歌賦街人氣新加坡過江龍雪糕店🍦
以經典雪糕三文治、蛋糕同杯裝雪糕聞名 賣相都好吸引
秉持「享受也能兼顧健康」 的理念 — 持續推出植物基、
非乳製等健康選項 享受美味同時兼顧身心健康
所以特別地近年更將配方升級:
✅減少 40% 糖分 ✅改以天然椰花蜜作甜味來源
岩晒我呢啲又為食 腸胃又差 又想健康既麻煩友😈

為迎接夏天 即日起至6月30日推出「熱帶之旅」夏日系列
以新鮮、天然既熱帶口味為主軸 推出甜而不膩既甜品🍧

雪糕雞尾酒

而曲奇方面就較為濕潤 偏甜 同埋拎住要小心啲黎食
2025-04-23
下午茶
試食活動
近來氣溫已經高達近30度正代表炎炎夏日即將來臨!這麼熱的天氣吃透心涼的雪糕真夠爽皮,發現中環區近來開了不少雪糕店這天就來分享其中一間我非常喜歡的。雪糕店是位於中環歌賦街內的The Ice Cream & Cookie Co.,藍白色的外牆非常搶眼內裏則簡潔舒適而且還有堂食座位。甫踏進店內便是雪糕的售賣處,附設少許座位供客人堂食品嚐。再往前走會看見有自家製產品發售,旁邊是一條木樓梯原來是直達上層堂食地方。二樓設有超舒適又優雅的座位,客人可以在這兒慢慢享受雪糕及咖啡的「味」力。先來品嚐招牌雪糕三文治!新鮮現烤曲奇有多款口味選擇,我選了開心果及雙色甜薯曲奇這配搭。這天雪糕口味非常多大可以試過喜歡的才決定誰入圍,試過數款之後我最終心儀焦糖焙茶。選好後店員會即席炮製這件非常澎湃的雪糕三文治雪糕。雪糕三文治份量非常巨大一獨食非常滿足!脆脆的曲奇夾著冰凍雪糕吃得非常舒爽,焦糖焙茶雪糕茶味挺甘香吃著還有焦糖的香甜,冰感不會過重質地綿滑口感超級迷人。另外我們還試了由即日到6月30日期間限定的熱帶之旅系列!特飲島嶼雲朵$69以菠蘿椰奶配襯斑蘭冷泡沫炮製而成,喝下去口感綿綿的充滿熱帶味道非常適合夏天享用,不
甫踏進店內便是雪糕的售賣處,附設少許座位供客人堂食品嚐。

選好後店員會即席炮製這件非常澎湃的雪糕三文治雪糕。

另外我們還試了由即日到6月30日期間限定的熱帶之旅系列!特飲島嶼雲朵$69以菠蘿椰奶配襯斑蘭冷泡沫炮製而成,喝下去口感綿綿的充滿熱帶味道非常適合夏天享用,不愛菠蘿的還有木瓜口味可以選擇。
這款是只供應堂食不設外帶日落島嶼之樂$119!香甜的芒果椰子雪葩配上酸甜的鳳梨蜜餞、新鮮芒果奶霜及清新糖漬西柚吃下層次豐富,還有香酥奶油脆餅令成件事更加有吸引力。
泰式奶茶麻糬雪糕$58!如果你喜歡喝泰式奶茶這個雪糕一定要試,茶跟奶香也非常到位而且不會過甜,內裏還藏著粒粒口感煙靭的麻糬吃罷滿嘴茶香芬芳不已,後方的熱帶漩渦$58則是粉紅石榴菠蘿雪葩!粉嫩的色調賣相很美,獨特的石榴香氣加上菠蘿拼奏出一股熱帶風情的味道,最適合不喜歡奶類製品的朋友品嚐。
店家還有很多特色雞美酒雪糕及特飲相信要二刷來品嚐,聽聞5月9起更推出迷你杯裝雪糕於7仔獨家上市好期待啊。
2025-05-01
其他
2025-04-29 186 瀏覽
炎炎夏日🥵唔食返杯雪糕點得喎💨今個夏日就由🇸🇬新加坡過江龍手工雪糕 The Ice Cream & Cookie Co.啟程!佢地出產嘅雪糕三文治可以話係佢地嘅signature♥️新鮮現烤軟曲奇配上雪糕做夾心,夠曬邪惡😈😈上下兩層曲奇仲要係由你選擇~雖然邪惡感滿滿,誰人可抗拒😏❣️Pick: 🍪開心果🍪抹茶麻糬🍨Hojicha Caramel🍪抹茶麻糬🍪檸檬薰衣草🍨Apple Pie如果真係唔知點揀,可以問下專業嘅staff們👩🏻‍🍳配合夏日vibes💦更推出夏日限定「熱帶之旅」系列🔥共9款全部夏日限定系列口味相當清爽 熱帶風情感覺🏖️☀️泰式奶茶麻糬雪糕泰奶愛好者必點🇹🇭濃郁泰奶味,麻糬細細粒但量好多☀️熱帶漩渦:粉紅石榴x菠蘿雪葩 雪葩用左20%菠蘿果肉🍍食落酸甜酸甜,清新口感☀️島嶼雲朵:菠蘿椰奶配斑蘭冷泡沫一飲已經散發住斑蘭天然香味🌿濃郁椰奶🥥菠蘿酸甜相互交融層次感🆙☀️醉人蘋果批:蘋果批Cocktail蘋果派雪糕配白蘭地!蘋果派雪糕嘅肉桂味🥧白蘭地陣陣嘅酒香味🥃酒精嘅暖意與雪糕嘅清爽形成對比夏日限定!雖然夏天先岩岩開始 但都要抓緊食雪糕嘅日子!

❣️Pick:
🍪開心果🍪抹茶麻糬🍨Hojicha Caramel
🍪抹茶麻糬🍪檸檬薰衣草🍨Apple Pie
如果真係唔知點揀,可以問下專業嘅staff們👩🏻‍🍳

配合夏日vibes💦更推出夏日限定「熱帶之旅」系列🔥共9款
全部夏日限定系列口味相當清爽 熱帶風情感覺🏖️

☀️泰式奶茶麻糬雪糕
泰奶愛好者必點🇹🇭濃郁泰奶味,麻糬細細粒但量好多

☀️熱帶漩渦:粉紅石榴x菠蘿雪葩
雪葩用左20%菠蘿果肉🍍食落酸甜酸甜,清新口感

☀️島嶼雲朵:菠蘿椰奶配斑蘭冷泡沫

☀️醉人蘋果批:蘋果批Cocktail
蘋果派雪糕配白蘭地!

夏日限定!雖然夏天先岩岩開始 但都要抓緊食雪糕嘅日子!
試食活動
🍧【上環雪糕天堂】The Ice Cream & Cookie Co.熱帶之旅🏝️炎炎夏日,專程去上環歌賦街嘅 The Ice Cream & Cookie Co. (ICC)✨試佢哋新出嘅 「熱帶之旅」夏日系列😻5月1日到6月30日期間限定💝成間舖頭充滿東南亞風情🌴有衝浪板、棕櫚葉等佈置,仲播住輕快嘅熱帶音樂🎵一入去就覺得自己好似去咗度假咁☀️ 🌳環境:型格熱帶風打卡位舖頭以深藍色外牆做主調,樓高兩層,一樓係外賣區,二樓係咖啡廳格局,有舒服嘅梳化位🛋️成個設計走清新路線,白色配海軍藍,影相打卡一流📸 🍨 2025夏日限定系列1️⃣ 熱帶漩渦(粉紅石榴 + 菠蘿雪葩)🌺 味道:一睇個賣相已經贏晒!粉紅色石榴雪葩混搭金黃菠蘿,顏色超靚~入口先係石榴嘅清甜,慢慢滲出菠蘿嘅鮮爽酸甜,仲有微微果肉感,完全唔會膩,清新到爆。🍍 口感:雪葩質地幼滑,帶少少冰沙感,啱晒炎熱夏日消暑。 .2️⃣ 泰式奶茶麻糬雪糕🧋 味道:泰奶迷必試!茶香超濃,帶微微香料味,甜度剛好,一啖食落去真係好似飲緊泰國奶茶咁!值得一贊係裏面加咗麻糬粒,煙韌有咬口,同滑溜雪糕形成絕配。🍡 口感:雪糕質地 creamy,麻糬軟糯,層次感十足,食

🌳環境:型格熱帶風打卡位

🍨 2025夏日限定系列
1️⃣ 熱帶漩渦(粉紅石榴 + 菠蘿雪葩)
🍍 口感:雪葩質地幼滑,帶少少冰沙感,啱晒炎熱夏日消暑。
2️⃣ 泰式奶茶麻糬雪糕
🍡 口感:雪糕質地 creamy,麻糬軟糯,層次感十足,食完成杯都唔會覺得滯。

3️⃣ 島嶼雲朵(菠蘿椰奶 + 斑蘭冷泡沫)
🥥 味道:呢杯飲品真心驚豔!菠蘿汁嘅酸甜同椰奶嘅香濃出奇地夾,面頭嘅斑蘭冷泡沫帶淡淡花香,飲落好 refreshing,真係有種喺海島度假嘅感覺🏖️
🍃 口感:斑蘭泡沫好綿密,飲到底仲有菠蘿果肉,口感豐富。
4️⃣ 黃金雲朵(木瓜 + 斑蘭冷泡沫)
🍈 味道:比起「島嶼雲朵」,呢款甜度低啲,木瓜自然香甜,斑蘭泡沫帶出優雅花香,飲落好舒服,唔會太heavy。
✨ 口感:泡沫輕盈,木瓜汁順滑,一杯落去清爽解渴。

5️⃣ 日落島嶼之樂(芒果椰子雪葩 + 糖漬西柚)(堂食限定)
🥭 味道:超級豐富嘅甜品!芒果椰子雪葩香甜creamy,配上酸甜鳳梨蜜餞同糖漬西柚,味道層次超多,仲有脆脆餅底增加口感,真係食到停唔到口!
🍊 口感:雪葩軟滑,蜜餞帶少少嚼勁,脆餅增添酥脆感,每一啖都有驚喜。

6️⃣ 邪惡之選!勁厚曲奇雪糕三文治
💖 味道:揀咗開心果同焦糖脆餅曲奇🍪夾茱莉花白古力雪糕🍦曲奇外脆內軟,開心果味香濃,雪糕帶花香同白朱古力脆脆,甜而不膩,邪惡但令人欲罷不能💡
😋 口感:曲奇厚實有咬口,雪糕冰涼綿密,一熱一凍嘅反差感好過癮!

🌟 總評:熱帶風情爆燈,必試夏日系列🌈
今次ICC嘅「熱帶之旅」真係冇令人失望🥳由味道到賣相都充滿心思,尤其係泰式奶茶麻糬雪糕同日落島嶼之樂,絕對係必試之選🚨環境舒服,店員服務又親切,係夏日消暑嘅好去處💕記得趁6月30日前去試啦😚
The Ice Cream & Cookie Co.✨
📍上環歌賦街18號地舖
#香港美食 #雪糕控 #夏日限定 #上環好去處 #ICC熱帶之旅 🌴🍦
2025-04-25 205 瀏覽
來自新加坡高質手工雪糕品牌The Ice Cream & Cookie Co.(ICC)已經登陸香港,在中環歌賦街開設首間香港旗艦店,店面以兩層設計,一樓提供各式雪糕三文治、杯裝雪糕與季節限定甜品;二樓則為溫馨的小餐館風格咖啡廳,提供咖啡、茶飲與精緻甜品😋品牌以經典雪糕三文治、蛋糕與杯裝雪糕聞名,並以其獨特的亞洲風味(如 Onde Onde、黑芝麻麻糬)為人所熟悉👍👍 這個夏天,ICC帶來一系列限時夏季產品,靈感來自東南亞繽紛的水果、植物及獨特風味。此系列以新鮮、平衡及天然成分為主軸,鮮豔的色彩、熱帶的香氣和清新的口感,每一項產品都經過悉心設計,將熱帶天堂的味道帶到香港。☀️2025夏日限定系列多款美味又迷人嘅甜點,梗有一款啱你口味😋⛱️熱帶漩渦|粉紅石榴菠蘿雪葩⛱️島嶼雲朵|菠蘿椰奶飲品配斑蘭冷泡沫⛱️黃金雲朵|木瓜配斑蘭冷泡沫⛱️泰式奶茶麻糬雪糕⛱️日落島嶼之樂|芒果椰子雪葩甜品配糖漬西柚及鳳梨蜜餞⛱️班蘭雲朵咖啡|斑蘭冰咖啡⛱️醉人蘋果批|蘋果派酒精飲品⛱️桃香奶霜|蜜桃香草奶霜⛱️金桔清香雪戀|金桔雲尼拿

☀️2025夏日限定系列
多款美味又迷人嘅甜點,梗有一款啱你口味😋

⛱️熱帶漩渦|粉紅石榴菠蘿雪葩
⛱️桃香奶霜|蜜桃香草奶霜
⛱️金桔清香雪戀|金桔雲尼拿
  • 雪糕三文治
2025-04-24 188 瀏覽
💖 The Ice Cream & Cookie Co. (上環)✨上環歌賦街18號地舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日同 @littlebee_yungyung 去開上環食野,順路經過呢一間雪糕店,見天氣咁熱就叫咗啲雪糕食🥰點知發現佢哋近排仲做緊「熱帶之旅」主題🏖️,夏天食就啱晒啦!-熱帶漩渦🌪️:由粉紅色嘅石榴同菠蘿製成嘅雪葩🍧,清新嘅口感啱晒夏日炎炎嘅Tea Time🤓-島嶼雲朵🌤️:菠蘿椰奶飲品配斑蘭冷泡沫🫧,上面仲有菠蘿乾🤩酸酸甜甜勁開胃。-黃金雲朵☁️:木瓜配斑蘭冷泡沫🧼,勁多木瓜肉😚-泰式奶茶麻糬雪糕🍦:麻糬雪糕真係好少見,仲要係泰式奶茶味,食落口就覺得自己好似置身於泰國咁😎。-日落島嶼之樂🏜️:超抵食嘅甜品!芒果椰子雪葩配糖漬西柚及鳳梨蜜餞😋,好有夏日嘅感覺-班蘭雲朵咖啡☕️:黑咖啡同埋斑斕嘅配搭好特別,值得一試!-醉人蘋果批🍎:以蘋果批味嘅雪糕做基底,上面再加埋蘋果白蘭地,最後上面仲要加咗肉桂棒,食起上嚟成個肉桂嘅香味都好突出🥳-桃香奶霜🍑:蜜桃奶霜再加入香草雪糕,有種清甜喺口入邊散發出嚟😉-金桔清香雪戀🍊:雲尼拿雪糕配埋微氣泡製成嘅冷萃金桔汁之上,味到好夾🤓另外而家dow

✨上環歌賦街18號地舖

-黃金雲朵☁️:木瓜配斑蘭冷泡沫🧼,勁多木瓜肉😚

-班蘭雲朵咖啡☕️:黑咖啡同埋斑斕嘅配搭好特別,值得一試!

另外而家download佢哋嘅Apps,再推薦朋友下載仲可以換購一份雪糕三文治同埋曲奇餅㖭啊😆
今次我哋就試咗藍芝士味🧀配雙重朱古力+開心果曲奇餅😚,芝士味超香濃😍一試愛上。
除此之外,我仲食咗茉莉花朱古力脆脆配黑芝麻麻糬+檸檬薰衣草曲奇餅。黑芝麻麻糬曲奇餅超重芝麻味好濃郁,中間仲有麻糬煙煙韌韌🤩,檸檬薰衣草配埋茉莉花香嘅朱古力雪糕,淡淡花香😳好特別。
2025-04-24
5 分鐘 (堂食)
下午茶