2017-02-23 479 瀏覽
環境係靚又坐得舒服嘅。下午茶餐蛋糕加咖啡餐供應至六點。一向都好鍾意食Banoffee pie,見到蛋糕櫃有banoffee tart都幾靚仔就點了。來到見到個tart 皮爛左,三個大裂痕,即反眼。裂到咁都仲俾人食。都算幾多香蕉,外層燒到少少焦,好乾又冇焦糖味,失望。內餡都有蕉,至於banoffee 嘅精綷toffee 係極少極少,少到食唔到toffee 味。我覺得佢唔應該叫做banoffee,叫番banana tart先啱。Flat white 個拉花好靚,叫左skim milk 都好滑,咖啡好香。
環境係靚又坐得舒服嘅。

2017-02-12 778 瀏覽
After a day of shopping it only seemed right to grab a bit of afternoon tea and we ran across this place that looked pretty coolAnd more than just a coffee stop. We decided to choose two and shareThe first dessert was a cup of expresso that you pour over the basil flavored ice cream which melted gently and added to the flavor of the ice creamchurro churro churro with coffee ice cream and a warm chocolate sauce
2016-12-16
其他
2017-01-22 1308 瀏覽
今日捉咗老公來銅鑼灣一齊購物,行到佢好攰咁就奬勵下佢去飲番杯咖啡食下甜品。喺銅鑼灣時代廣場附近搵到呢一間咖啡店見門口有人龍就走埋去排埋一份。彩大概15分鐘便有得坐低,店內裝修非常有澳洲咖啡店的風格,但以我估計此餐廳應該來自亞洲的。他們的餐牌上花了很大的篇幅去講他們的咖啡有多專業,果然沒有令我們失望是一杯很有質素的咖啡。他們的甜品亦都相當出色。如果大家有機會路過,真的值得入去一試,價錢合理。我最近去過他們在灣仔的分店感覺上環境及食物質素都不及銅鑼灣這一間好。

2016-12-11
下午茶
2017-01-19 1019 瀏覽
聽說這裡的主食比起甜品好吃,於是來試試LUNCH SET,選了ROAST CHICKEN OPEN SANDWICH STARTER可選配湯/沙律,餐飲可選Flat White/ Latte/ Cappuccino等咖啡。 是日沙律是薯仔沙律,正正常常吧主食到!很喜歡這個SANDWICH,香烤的麵包上有烤融了的芝士,然後就是幾片雞肉,雞肉上放了一些類似烤過的甜椒和洋蔥碎,也有點水果的酸甜味,配雞肉吃十分清新、開胃!很驚喜的是SIDE DISH是份量十分多的扭扭薯條,很香口~一開始不知道原來SIDE有薯條,早知道就不選薯仔沙律了 LOL很香醇的LATTE,不會太甜很合我口味~十分型格的DESIGN
聽說這裡的主食比起甜品好吃,

於是來試試LUNCH SET,

選了ROAST CHICKEN OPEN SANDWICH

是日沙律是薯仔沙律,正正常常吧

很香醇的LATTE,不會太甜很合我口味~
十分型格的DESIGN
題外話/補充資料: 之前看到一些食評說服務態度不好,但我的體驗剛好相反呢,我覺得店員的服務非常好。我還特地記下了一位特別NICE的店員的名字,叫SARA,見到她隨時都掛著甜甜的笑容,而且很有禮貌,其他店員也十分友善啊,也會主動來收拾碗碟。
2017-01-06 1332 瀏覽
又到Weekend, 找間Coffee Shop, Cafe 喝杯咖啡與老朋友聚舊, 聊聊天朋友家住灣仔, 所以打算找家較近的Coffee shop在Openrice 找到這家 挺有名氣的Coffee shop 在銅鑼灣也有分店餐廳裝潢有特別風格, 門口附近還擺放一部一間房大的大型咖啡烘培機, 以表示他們對咖啡的要求和專業學研特色早餐, 賣相挺吸引, 剛起床帶著肚餓的身軀看著這早餐馬上醒神, 煙肉不會很乾, 邊脆肉軟帶一點Juicy, 英國腸皮脆內裡肉質鬆軟彈牙, 太陽蛋內裡蛋黃是流心的, 蛋黃一篤即湧現, 香濃幼滑, 吃不到有蛋殼, 沙津菜都很爽口, 一大堆的羅勒香蒜醬配非常脆口多士, 一點點清新感, 而醬又帶香味四溢, 多吃數塊都不厭魚柳栗米脆夾餅配香芒沙沙, 夾餅非常脆身, 魚柳炸至金黃, 外脆內軟, 香芒一點點酸味, 有開胃之感, 整體口感爽脆而又能吃到魚柳肉的啖啖肉質感, 建議加點青檸或檸檬汁更能帶出清新味薯條不是非常脆那種, 是介乎軟脆之間, 配大量茄醬一流雜錦肉腸蘋果薄餅, 雜錦肉腸切得夠薄, 本是很咸, 但配上沙津菜, 和爽口蘋果, 中和一點咸味, 使整體得到平衡, 餅
朋友家住灣仔, 所以打算找家較近的Coffee shop
學研特色早餐
魚柳栗米脆夾餅配香芒沙沙
薯條不是非常脆那種, 是介乎軟脆之間, 配大量茄醬一流
雜錦肉腸蘋果薄餅
雜錦肉腸蘋果薄餅, 雜錦肉腸切得夠薄, 本是很咸, 但配上沙津菜, 和爽口蘋果, 中和一點咸味, 使整體得到平衡, 餅底是薄底, 吃起來不會覺得吃了大量面粉, 不算最美味之Pizza, 但也值得一試, 重點是容易Share各朋友
Cappuccino, 拉花精準, 看出心形內的一點細節, 咖啡香濃, 中性, 口味大路, 較適合大眾, 奶也夠滑, 是水準之咖啡
2016-07-12
學研特色早餐
魚柳栗米脆夾餅配香芒沙沙
  • 雜錦肉腸蘋果薄餅
2016-12-17 1571 瀏覽
位處耀華街街尾的餐廳,很適合想靜靜地聊天,閒逸地嘆一杯茶及疍榚的好地方!餐廳外圍部分位置更半露天,適合吸煙人士,是在銅鑼灣難得找到的餐廳。花茶及疍榚不過不失,因主要是想找地方傾計,目的已達成!
南非蜜樹香茅花茶丶檸檬撻
2016-12-16
南非蜜樹香茅花茶丶檸檬撻
2016-12-12 1177 瀏覽
星期日下午的銅鑼灣人多車多~好不容易係後街搵到呢間cafe,可以嘆一個舒適的下午茶!對我來說咖啡是必需品來的!所以一定要叫返杯mocha先~其次就是去cafe必食的薯條~其實比起薯條...扭扭薯條更好味,而且並不是每一間cafe都有的~超好味~還有3款讓你們選擇!由此太過肚餓最好還點了這個 v 班尼蛋 v味道沒我想像中好味~但還是不過不失的!最後就是這裡的環境,除了適合三五知己外~一個人來也完全不會覺得尷尬!在門外看到就已經很吸引人~可以說是擁有外國風格的一間CAFE喔!
星期日下午的銅鑼灣人多車多~

好不容易係後街搵到呢間cafe,可以嘆一個舒適的下午茶!

對我來說咖啡是必需品來的!

所以一定要叫返杯mocha先~
Latte & Mocha
其次就是去cafe必食的薯條~

超好味~還有3款讓你們選擇!
扭扭薯條
由此太過肚餓最好還點了這個 v 班尼蛋 v
味道沒我想像中好味~但還是不過不失的!
最後就是這裡的環境,除了適合三五知己外~

一個人來也完全不會覺得尷尬!
在門外看到就已經很吸引人~

可以說是擁有外國風格的一間CAFE喔!
2016-12-11
Latte & Mocha
扭扭薯條
2016-11-18 1263 瀏覽
當日與友人下午tea一tea,女生閒談小聚 我點左TCA Affagato 特濃咖啡配雪糕咖啡味道十分香濃。配上雪糕如冰火交溶,撞出不同味道友人叫左杯熱摩卡味道幼滑,香濃,有回味整體裝修座位佈置,都令人有種放鬆感覺^_^價錢可接受,值得再來。
當日與友人下午tea一tea,女生閒談小聚
1965 瀏覽
我點左TCA Affagato 特濃咖啡配雪糕
咖啡味道十分香濃。
配上雪糕
如冰火交溶,撞出不同味道
友人叫左杯熱摩卡
味道幼滑,香濃,有回味
整體裝修座位佈置,都令人有種放鬆感覺^_^
價錢可接受,值得再來。
2016-11-05 1168 瀏覽
在銅鑼灣行到腳軟,搵個地方休息下。於是入去The Coffee Academics 雖然店內有有一半顅客,但相當清靜枱與枱之間好濶,令人感到舒服每次都喺飲Cappuccino 由於當日惠顧已是晚上,所以叫左蘋果肉桂茶(自家製)蘋果肉桂茶,嗅一嗅,好香淡淡蘋果味,香濃肉桂味,好有驚喜短期內要再飲
在銅鑼灣行到腳軟,搵個地方休息下。於是
入去The Coffee Academics
雖然店內有有一半顅客,但相當清靜
枱與枱之間好濶,令人感到舒服
每次都喺飲Cappuccino
由於當日惠顧已是晚上,所以叫左蘋果肉桂茶(自家製)
蘋果肉桂熱飲
Cappuccino
蘋果肉桂茶,嗅一嗅,好香
淡淡蘋果味,香濃肉桂味,好有驚喜

短期內要再飲
$55 (其他)
蘋果肉桂熱飲
Cappuccino
2016-10-15 1205 瀏覽
[轉角遇到...]昏暗的環境,散發著咖啡氣息;牆上印有員工和老闆的特大畫作有著那麼一絲的親切感到埗尼間cafe時已經系晚上10點當時一心諗住坐下來,休息一下點知4個女人點完野飲,就忍唔住點了4款不同口味的的cake 作為今晚最後一餐。綠茶紅豆蛋糕:簡單直接,但味道較淡,一般般檸檬蛋白撻:系有驚喜之選,味道比想像中豐富和有層次,餅底唔會太實,帶牛油香之餘亦唔易散香蕉撻:香蕉味略淡,但口感唔錯,不過不失Apple crumble cake:賣相靚,也是另一驚喜選擇點左兩杯冰涼咖啡和特飲舒暢如果下午黎 食個tea ,relax 下系幾好既選擇。值得一提,店員有留意我們的需要,幾貼心令人感覺舒服但今晚賣單都過4百,果然甜品對女性而言,系另一種誘惑
[轉角遇到...]

昏暗的環境,
散發著咖啡氣息;
牆上印有員工和老闆的特大畫作
有著那麼一絲的親切感
到埗尼間cafe時已經系晚上10點
當時一心諗住坐下來,休息一下

綠茶紅豆蛋糕:簡單直接,但味道較淡,一般般
香蕉撻:香蕉味略淡,但口感唔錯,不過不失
點左兩杯冰涼咖啡和特飲
舒暢
如果下午黎 食個tea ,relax 下系幾好既選擇。
值得一提,店員有留意我們的需要,幾貼心令人感覺舒服

但今晚賣單都過4百,果然甜品對女性而言,系另一種誘惑
2016-10-07 936 瀏覽
國慶日行完夜山已經10點半,諗住食甜品,點知隔離甜品店大排長龍,所以轉黎哩間。入到去店員話已經無主餐供應,得番蛋糕同飲品。於是,我地就喺雪櫃揀左4件cake同埋4杯飲品。綠茶紅豆蛋糕,賣相好吸引,點知係最唔好食既一件!質地太乾,唔夠 cream,綠茶味唔夠。同出面連鎖既蛋糕店差唔多。檸檬蛋白撻,有驚喜,好香檸檬味,質地似芝士蛋糕,蛋白燒到脆左,加埋牛油餅底,成件事好夾。apple crumble cake,另一驚喜,食落竟然叮熱左,食落有真蘋果,唔太甜唔太酸,如果可以加埋vanilla 雪糕會更好。香蕉撻,我麻麻地香蕉,不過都覺得唔錯,撻底係朱古力味,香蕉有焦糖香,唔錯。甜品賞心悅目👍🏻求其叫左幾杯飲品,我個杯係焦檸檬柑桔冰茶,講真無乜味,好似普通凍茶味,有朋友叫左咖啡,同埋一杯類似燒蘋果既飲品,試飲過個味好特別,不過太甜。賣單400幾蚊,真係估唔到咁貴,味道環境都好,不過真係貴!如果你打算舒舒服服坐耐d傾計都ok ge

於是,我地就喺雪櫃揀左4件cake同埋4杯飲品。
甜品賞心悅目👍🏻

2016-10-01
$100 (宵夜)
2016-10-07 595 瀏覽
晚上既menu都好似幾多款式幾正咁,雖然都係貴、份量都係細,但好似充實過午餐。除左歐美風菜式之外,都可以搵到其他國家風味小菜。我鐘意個馬來西亞大蝦喇沙意粉,mix and match得幾好!而且香氣怡人,加上芽菜多左一重咬口,味道惹味而不會過份辣,當晚即「安哥」再叫一碟。肉桂蘋果茶好甜,但feel到真材實料。最低限度肉桂味唔會強到好似美國蘋果批咁令香港人接受唔到先啦,不過40幾蚊喺咖x弄都可以飲成壺啦!Pizza再次冇驚喜,又係好似紙咁薄。羽衣甘藍黎麥華道夫沙律更加係冇誠意兼唔好食,除左蘋果係幾爽甜爽脆外,黎麥冇味、羽衣甘藍又得一兩條…….仲要好hea地加奇妙醬就算數,唉!感覺又被騙了…

Pizza再次冇驚喜,又係好似紙咁薄。
2016-09-25 615 瀏覽
雖然只是一Cafe, 但內裡interior design也别出心思。大廳很有家的感覺,窗邊則設有方便情侶談情的傾心事位。氣氛一流!Cocktail 方面亦有幾款自家制signature drinks,味道獨特,不妨一試!
2016-09-24
2016-09-24 548 瀏覽
不是吧~regular latte sat on my table for 40 mins and my egg benedict has gone into thin air -.- other than that, coffee is good, environment is goodIf you accept the fact that you gotta wait for everything here, please come,等。寂寞到夜深。

等。寂寞到夜深。

• Latte
2016-09-24 435 瀏覽
呢間嘢難食到我忍唔住打左人生第一個食評。之前嚟過2次,覺得幾好。娘親今日突然話想嚟食個churros,咁就同佢嚟啦。我地好肚餓,所以一嚟到就叫左個喇沙椰汁意粉(d名大概係咁,我記性麻麻),一個藍莓班戟,同埋梗係娘親點名話要嘅churros(西式油炸鬼)配咖啡雪糕,仲有一杯manuka。甜品嚟先,仲要好快。不過我地食咩先都冇所謂。但根據經驗,通常嚟得咁快而佢又唔係澳牛,都係有陣伏味。先講講個pancake首先對唔住張相咁核突,我本身影相差同埋係食完太難食想打食評先影。本身個班戟係幾靚嘅,有藍莓醬,有d杏脯,有開心果碎,cream同藍莓雪糕定唔知雪葩。成碟嘢有3塊班戟,色澤比較淺,偏薄,望落都好似寫左個伏字咁。第一啖食落去,凍嘅,完全唔鬆軟,就算連cream連哂所有嘢一齊食都係好難食。我想講麥當勞個個都好過佢。食左半塊,愈食愈傷心,咁就食下個churros啦。對唔住張相咁。咁呢個西式油炸鬼就有4條,每條都有玉桂糖包裹住,中間呢就有個咖啡雪糕,咁就再加埋d朱古力醬。d油炸鬼就咁睇都見到係乾過沙漠。試左啖,硬過法包,又凍,好明顯係隔夜或者翻炸。個雪糕就正常,但都補救唔到我同娘親受傷嘅心靈。我食
呢間嘢難食到我忍唔住打左人生第一個食評。

先講講個pancake

我食完呢兩樣,已經對未嚟個意粉有d恐懼。係我地食油炸鬼食到就快喊個時,個意粉就到。
呢張影得好d。老實講,碟嘢個賣相真係麻麻。我都有d驚驚地,但都發揮香港人精神,含淚俾d希望佢。咁佢有隻大大地嘅蝦,又有d切左粒嘅蝦肉,仲有d豆卜。一食,小,唔係凍但都只係小小暖,乜呢度煤氣好貴咩。意粉太腍,同埋因為唔夠熱,d辣油痴住d意粉油腍腍,我唔識形容個感覺有幾唔討好,我只可以講好難食。

唯一好嘅就係杯咖啡,但都唔足以彌補。我不嬲都好憎食淨嘢,但佢係難食到我完全唔可以再食落去。呢一餐400幾蚊,我除左博大精深嘅廣東話粗口之外,真係冇嘢好講。
2016-09-22