店舖嘅手工啤酒放滿幾個雪櫃,有幾十款分別來自本地同唔同嘅國家😱 店員耐心咁逐一介紹,再根據客人既口味薦適合手工啤😍桃味啤酒味道甜甜的,容易入口,店員話介紹過比好多女孩子都好喜歡😂 我都覺得好好飲☺️ 另外仲試咗Berry Cider,味道偏酸,酒精濃度比前者濃一點。除咗手工啤,野食都唔錯。美國安格斯平鐵牛排軟腍冇筋,略嫌grill得燶左少少。法式油封鴨髀皮脆肉嫩,中東包都好有驚喜非常鬆軟,入面有滿滿既拉絲芝士。

2021-10-28 746 瀏覽
西環好多bar&grill ,今日我同朋友去左間叫Bottle& steak 既酒吧扒房。 餐廳走工業風設計,燈光昏暗有格調,背景放住英文流行曲,牆邊仲有好大個特色啤酒櫃🍻,仲有梳打果汁🍹等飲品。成間舖唔大,不過有種好Cozzy既感覺,最岩三五知己圍埋飲嘢吹水🥳*美國安格斯平鐵牛扒 $128*呢個價錢食到牛扒真係超值,望住廚師煎緊牛扒🥩個陣已經香噴噴,上碟果然無令我失望,肉質鮮嫩有咬口但唔韌,咬落多肉汁,隨碟配沙律菜🥗同大大條薯條,夠晒飽肚。 *法國蜜糖香草烤雞半隻 $158*雖然係得半隻雞🐓,但份量都唔少,無烤到好乾身,加埋沾左蜜糖🍯既雞皮都好好味😋,餐廳仲好貼心咁問洗唔洗切件上菜,一樣隨碟伴沙律薯條。由於我地都唔係好識飲酒,但黎到見到咁大個酒櫃裝住咁多唔貼種類既酒,點可以唔飲呢🥂,所以我地揀左水果味酒黎飲。店主好貼心咁喺每樽酒既label上面標示住酒既%,咩香味、甜唔甜等等。第一樽揀左*Pineapple🍍 Apple Cider $48*,apple cider就飲得多,pineapple就第一次飲,台灣製既,少少酸又幾過癮。另外揀左*Strawberry & Lime cide

*美國安格斯平鐵牛扒 $128*

*法國蜜糖香草烤雞半隻 $158*

另外揀左*Strawberry & Lime cider $36*,Sweden製造,一倒出黎係淡淡既少女粉紅🥰,士多啤梨🍓味好重呀,同埋標示住有3個甜真係冇標錯,係個好甜既酒。
2021-10-27 68 瀏覽
西營盤愈開愈多新餐廳,早排睇社交平台 見到呢間啤酒牛扒屋,好有外國feel諗起以前留學既日子 (hahaha老了)睇番老闆娘定居澳洲十幾年,賣既手工啤都好平$28-$5x都有,睇佢地ig連gravy自己整🤯🤯🤯 好有心Set lunch 有main 再加中東包、薯條同沙律,都算幾均衡營養,今次叫左油封鴨髀$98同烤豬頰肉$68...平到豬頰肉好嫩又似豬頸肉咁有嚼口,加埋佢個香辣沙律醬真係冇得輸。鴨髀唔大但呢個價錢已好抵食,切落去果下出哂煙同juicy。薯條就正常粗身薯條咁唔太脆。今次試埋蜜桃味啤酒,貪佢偏甜易入口🤟🏻—————————————————The Bottle & Steak (西環)西環西營盤第一街5號地舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

今次試埋蜜桃味啤酒,貪佢偏甜易入口🤟🏻

—————————————————

The Bottle & Steak (西環)
西環西營盤第一街5號地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
2021-10-23
5 分鐘 (堂食)
  • 烤美式豬頰肉
2021-10-27 45 瀏覽
平民化的西餐,仲有多款手工啤酒!朋友介紹,店舖細細,走工業風,可以自己挑選啤酒,而且種類繁多!店員介紹適合女仕嘅啤酒,唔錯,易入口唔飲啤酒嘅朋友都有其他選擇,呢罐係 Coke Zero 食物方面:(1)挪威煙三文魚,造型好靚,不過冇咩特色(2)黑松露芝士溫泉蛋大啡菇呢個做得好好,我自己好喜歡,雖然個溫泉蛋似係糖心蛋,但係好味嘅(3)三重芝士中東包呢個係店員介紹,但係真係值得一試,麵包好鬆脆,入邊啲芝士好香,同成個麵包係好夾(4)蜜糖香草烤雞半隻味道係好足夠,不過我自己覺得雞肉比較老咗啲,伴上嘅汁都好味(5)澳洲豬鞍架呢個正,有肉汁,唔乾身,做得好好!仲想一提,就係佢嘅薯條好好味!而且有好多好多不同地方品牌嘅手工啤酒,可惜未能一一嚐到 店舖面積唔大,好窩心咁提供掛鉤俾女仕掛袋!
平民化的西餐,仲有多款手工啤酒!

店員介紹適合女仕嘅啤酒,唔錯,易入口

唔飲啤酒嘅朋友都有其他選擇,呢罐係 Coke Zero

食物方面:

(1)挪威煙三文魚,造型好靚,不過冇咩特色

(2)黑松露芝士溫泉蛋大啡菇

(3)三重芝士中東包

(4)蜜糖香草烤雞半隻
味道係好足夠,不過我自己覺得雞肉比較老咗啲,伴上嘅汁都好味

(5)澳洲豬鞍架
呢個正,有肉汁,唔乾身,做得好好!

仲想一提,就係佢嘅薯條好好味!

而且有好多好多不同地方品牌嘅手工啤酒,可惜未能一一嚐到

店舖面積唔大,好窩心咁提供掛鉤俾女仕掛袋!
  • 澳洲豬鞍架
  • 黑松露芝士溫泉蛋大啡菇
2021-10-27 449 瀏覽
今日放工同同事去飲下野Relax下揀左呢間新開嘅bar叫bar其實又唔似bar因為佢呢度唔係賣調酒或者有bar枱嘅反而佢呢度主賣啤酒由外國進口到香港本地製造嘅啤酒都有入貨一入去鋪頭已經俾佢大大個雪櫃吸引左客人可以自行到雪櫃揀自己喜歡嘅啤酒每款酒都有標示甜味,麥味,酒精濃度等等任君選擇除左酒精飲品都仲有果汁同無酒精嘅啤酒!我同朋友都各自揀左自己嘅心水我要左本地製造嘅Pina colada sour飲落去第一下係正常啤酒加椰香回甘真係有淡淡嘅菠蘿味特別又好味!朋友揀左支無酒精嘅啤酒🤫佢話係正常啤酒味但又無酒精,啱晒佢!食物唔貴百幾蚊已經有扒食而且仲有沙律同薯條🤤我地一人叫左一款扒朋友竟然叫全熟牛扒🙄🙄🙄但餐廳都可以配合到👍👍雖然全熟但絕對唔會好柴好香炭燒香味!朋友好滿意我嘅豬鞍架外脆內軟肉色粉紅嬌嫩欲滴正!配菜粗薯條都不容錯過~好香薯味充滿薯蓉口感🤤我地見食肉太多叫返個大啡菇黎中和下~大啡菇面層係烤過嘅厚芝士中間仲有流心蛋~心機滿分💯下次再想飲野我一定會返黎呢度!
今日放工同同事去飲下野Relax下
揀左呢間新開嘅bar
叫bar其實又唔似bar
因為佢呢度唔係賣調酒或者有bar枱嘅
反而佢呢度主賣啤酒
由外國進口到香港本地製造嘅啤酒都有入貨

一入去鋪頭已經俾佢大大個雪櫃吸引左
客人可以自行到雪櫃揀自己喜歡嘅啤酒
每款酒都有標示甜味,麥味,酒精濃度等等
任君選擇
除左酒精飲品
都仲有果汁同無酒精嘅啤酒!

我同朋友都各自揀左自己嘅心水
我要左本地製造嘅Pina colada sour
飲落去第一下係正常啤酒加椰香
回甘真係有淡淡嘅菠蘿味
特別又好味!

朋友揀左支無酒精嘅啤酒🤫
佢話係正常啤酒味
但又無酒精,啱晒佢!

食物唔貴

我嘅豬鞍架外脆內軟
肉色粉紅
嬌嫩欲滴
正!

配菜粗薯條都不容錯過~
好香薯味
充滿薯蓉口感🤤

我地見食肉太多
叫返個大啡菇黎中和下~
大啡菇面層係烤過嘅厚芝士
中間仲有流心蛋~
心機滿分💯

下次再想飲野我一定會返黎呢度!
2021-10-25
2021-10-24 74 瀏覽
超正🤩🤩新開的西餐喺西環第一街 迫爆間店排左陣隊 好彩冇令我失望我地揀坐喺靠近窗邊嘅bar 枱叫份鐵板牛扒medium 同埋小食虎蝦👍🏻👍🏻另外仲有燒春雞 雞肉分離肉焗得好香 加上濃郁燒汁醬 果然夠晒yummy 👍🏻👍🏻飲品係自助形式 出邊雪櫃攞咗支有氣果汁解一解口渴🍎🍹現場仲有好多新人一齊飲啤酒食美食 非常之好氣氛 上調第1街似乎呢間店係最旺原來佢嘅lunch Menu都好抵食下次一定要再同朋友嚟過我哋返工原來都喺附近呢!
超正🤩🤩新開的西餐

食美食 非常之好氣氛
上調第1街似乎呢間店係最旺
原來佢嘅lunch Menu都好抵食
下次一定要再同朋友嚟過
我哋返工原來都喺附近呢!
2021-10-22
25 分鐘 (堂食)
2021-10-23 61 瀏覽
高質平價据扒小店👍1. Grilled USDA Top Blade Steak $128可以再加$20要多啲安士 叫左medium 都煎得啱啱好 入面都幾粉嫩 點埋個gravy 真心唔錯 牛味幾出 唔會乾 仲有得揀芥末籽醬 我地揀左個甜甜地咸咸地嘅 點呢個就冇gravy咁重口味 清新啲2. Grilled AUS Pork Rack $158個豬都正 唔會太肥 但係邊邊都有少少肥膏 煎香左再連肉食 個油脂感幾啱我 大概係九到八比一 口感食落比牛再易咬啲 薯條正常香脆 係鍾意佢個粗幼度3. Hot wings $68熱辣辣 有啲香草香 作為小食都幾過口癮 4. Lurisia limonata $28檸檬味重 偏酸少甜……………………………………..🌝幾抵食 嘢食又熱辣辣上 仲有好多啤酒任君選擇 都幾chill🌚位置遠左啲
高質平價据扒小店👍

2. Grilled AUS Pork Rack $158

3. Hot wings $68
熱辣辣 有啲香草香 作為小食都幾過口癮

4. Lurisia limonata $28
檸檬味重 偏酸少甜
……………………………………..
🌚位置遠左啲
❀ The Bottle & Steak #西環 ❀❗超平價鋸扒之選 仲有大量手工啤酒選擇❗——————————————————西營盤較新開張嘅西餐Cafe!走工業風嘅設計,主打平價西餐,最貴嘅flat iron lunch set都只係$98🔥另外佢哋嘅特色係有大量手工啤酒選擇,其中一面牆係擺滿所有飲品🍻。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 美國安格斯平鐵牛扒 $98 (3.6/5)配橄欖油香草中東包、澳洲雞鹽薯條、特色沙律。平價午市牛扒之選🥩仲要用上出名好食嘅flat iron部位,肉質偏腍,不過牛味當然就唔係最濃郁,但呢個價錢算係唔錯!我幾鍾意佢個香草中東包,雖然同我認知中嘅有少少煙韌口感嘅pita bread係有所分別,不過加上香草同埋牛油,幾香又鬆軟。薯條就只係一般粗切薯條🍟🙈。.☞ 烤美式豬頰肉 $68 (3.5/5)同樣地都係配橄欖油香草中東包、澳洲雞鹽薯條、特色沙律。口感比較似豬頸肉,偏向爽口。可以選擇蒜香沙律醬或者香辣沙律醬,令到佢更加惹味👌🏻。稍為會肥膩少少,不過味道係唔錯。用個中東包夾住嚟食都幾好,呢個價錢算係咁。.☞ 黑松露芝士溫泉蛋大啡菇 $48 (3.6/5)一切開有流心嘅溫
❀ The Bottle & Steak #西環 ❀
❗超平價鋸扒之選 仲有大量手工啤酒選擇❗
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 美國安格斯平鐵牛扒 $98 (3.6/5)
配橄欖油香草中東包、澳洲雞鹽薯條、特色沙律。
薯條就只係一般粗切薯條🍟🙈。
美國安格斯平鐵牛扒

☞ 烤美式豬頰肉 $68 (3.5/5)
同樣地都係配橄欖油香草中東包、澳洲雞鹽薯條、特色沙律。
口感比較似豬頸肉,偏向爽口。
可以選擇蒜香沙律醬或者香辣沙律醬,令到佢更加惹味👌🏻。
稍為會肥膩少少,不過味道係唔錯。
用個中東包夾住嚟食都幾好,呢個價錢算係咁。
烤美式豬頰肉

☞ 黑松露芝士溫泉蛋大啡菇 $48 (3.6/5)
一切開有流心嘅溫泉蛋湧現出嚟,配上少許黑松露碎同埋芝士,做到應有嘅水準。
黑松露芝士溫泉蛋大啡菇

✨服務態度:3.5/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
味道唔算好有驚喜,選擇亦唔係好多🙈不過就勝在價錢實惠,份量亦都夠女仔食得飽,平時間中過嚟食個lunch都可以。

位於西營盤第一街街口轉角位置的扒房,眼見位置不大,廚房就在旁邊,入面只有大廚及樓面的侍應;而枱都是高枱。餐廳最入面的位置,就是飲品雪櫃,全部都是特色的手工啤酒、果汁等等。餐牌選擇不算特別多,但是性價比十分高;而且免去加一,皆因理念是寧願客人花錢在飲品上,更加划算。Sides:烤香草車厘茄小小的車厘茄灑上調味及香草烤,外皮有點焦乾,但是烤完後的水份依然很充裕,味道很滋味。Grills:美國安格斯平鐵牛扒炭爐上放著厚厚的牛扒,再以平鐵壓著燒,爐上的紋理都印在牛扒上,很香的炭烤味道。牛扒外層棕色,內裡大約7成熟左右,所以肉質還算蠻嫩紅及易撕開,還有滿滿的肉汁,不會太韌。淋上旁邊的肉汁,提升肉香。伴菜有澳洲薯條及沙律菜。薯條粗粗的,新鮮炸起,灑上鹽,又脆又可口。Grills:烤椰菜花扒考慮到素食者的膳食需要,這裡也有素食者適合的餐單。配菜跟其他一樣的配搭,薯條及沙律。整個椰菜花開半後,成為素食版的厚切椰菜花扒。經烤焗後十分香口,椰菜花上有一層橄欖油,兩邊金黃色,微微焦燶,味道也很好吃,且相當健康。連拌汁也經特別調製,只含蔬菜的成分。
位於西營盤第一街街口轉角位置的扒房,眼見位置不大,廚房就在旁邊,入面只有大廚及樓面侍應
餐牌選擇不算特別多,但是性價比十分高;
而且免去加一,皆因理念是寧願客人花錢在飲品上,更加划算。
Sides:烤香草車厘茄

Grills:美國安格斯平鐵牛扒

2021-10-17 681 瀏覽
今日同朋友黎到西營盤食晚飯,我地揀左呢間The Bottle & Steak做今晚既餐廳。餐廳設計精緻有風格,採用左open kitchen既設計,客人可以係位就睇到廚房入面既格局。Open kichen除左為我地帶黎左視覺上既享受,亦都為我地帶黎嗅覺上既興奮!烤肉啖啖既香味飄滿小店,作為客人真係未食先興奮!另外餐廳既酒櫃亦都值得一提。the bottle & steak係冇drinking menu既,客人可以自行去到餐廳既酒櫃攞走岩心水飲品,並係埋單個陣一次過支付。酒櫃既選擇非常多,有大量唔同款式既本地手工啤酒。我地揀左Carbon Brews Kokomo 既Pina Colada 口味,第一啖飲到陣陣菠蘿清香,隨之而來既先至帶有麥香既啤酒,個人認為呢罐清新又容易入口既啤酒用黎配濃味既紅肉就最適合不過啦!另外第二支我地揀左Mongozo既coconut beer。同第一支唔同既係,呢支酒一入口既係濃濃既椰子香,呢陣椰子香氣會停留係舌頭到幾秒先散去。個人覺得呢支啤酒就比較岩搭配充滿鮮味既海鮮。第一樣叫既野食係flat iron steak,隨碟配有aussie fries同埋沙律。

第一樣叫既野食係flat iron steak,隨碟配有aussie fries同埋沙律。Flat iron呢個部位係僅次於牛柳最嫩滑嘅部位,去除根腱後用來做牛扒就最好不過。烤牛扒肉味香濃,份量十足,128蚊既價錢食到咁高質嘅牛扒,絕對抵到爛!
USDA  FLAT  IRON  STEAK

另外我哋叫咗pork rack。豬鞍烤完風味十足,生熟控制非常不錯,配埋gravy食,齒頰留香。
AUS  PORK  RACK

小食方面我哋叫咗個大啡菇,大啡菇上面有芝士同溫泉蛋,切開蛋漿流出黎嗰下好自愈!
CHEESY  PORTABELLO  BLACK  TRUFFLE  ONSEN  EGG

最後想講講,the bottle & steak店員態度非常親切,更會主動問你需唔需要添加芥末同茄汁,而且餐廳更唔會收+1服務費!

The Bottle & Steak 絕對推介俾大家!

USDA  FLAT  IRON  STEAK
AUS  PORK  RACK
  • 美國安格斯平鐵牛扒
  • 澳洲豬鞍架
2021-10-16 42 瀏覽
午餐配橄欖油香草中東包、澳洲雞鹽薯條& 特式沙律,仲要唔加一服務費😍 最吸引嘅係幾個玻璃飲品櫃,有汽水、茶、酒等飲品😆 仲有好多出邊見唔到嘅款式,非常特別🤗 如果想keep fit 可以揀雞胸😝.🥩美國安格斯平鐵牛扒 $98: Flat iron 肉質嫩滑,店員冇問我哋要幾熟,但係嚟到就係大約5成熟😋 用鹽輕輕調味就已經好入味😚.🍗法式油封鴨髀 $98 : 油封鴨髀外脆內嫩,肉一絲絲,肉汁鎖住好正😎 一啲都唔乾🥰

🥩美國安格斯平鐵牛扒 $98

🍗法式油封鴨髀 $98
放假午餐時間嚟到西營盤,搵到呢間隱世CP值好高既西餐廳🤩依家好少有食西餐係唔洗加一,仲有自助形式任你揀唔嬲既唔同特色既手工啤酒😍打開雪櫃任你攞任你揀😍so free👍🏻可以同朋友飲住啤酒chill足一個下午都得呀🤩🌟牛油烤慢煮雞胸 $68🌟配蒜香沙律醬;午餐有橄欖油香草中東包🌿、澳洲雞鹽(粗)薯條、特式沙律;雞胸口感一啲都唔鞋口,配好軟熟既中東包🤤性價比好高既lunch🤩#必點🌟芝士溫泉蛋大啡菇火箭葉沙律鬆餅 $88🌟覺得好寡既關係,就忍不住加煙三文魚(+$28)😝原來份量都幾大😂大啡菇裡面包住個溫泉蛋,食落口感好滑溜,加埋芝士口感更膩,加埋煙三文魚,更飽上加飽,太貪心了,不過係滿足既,放假要對自己好啲,食飽飽先有力氣努力工作架嘛💪🏻☺️

🌟牛油烤慢煮雞胸 $68🌟

🌟芝士溫泉蛋大啡菇火箭葉沙律鬆餅 $88🌟

自從西營盤站通車之後真的多了超多好吃的😋但價錢一向偏貴 想不到最近新開的The Bottle & Steak價錢超親民 絕對會成為白熊小編的新飯堂😌-🌟-lunch set大概68-98元不等 每項main都可以選garlic mayo 或chilli mayo sauce 😙也配上pita bread 薯條和沙律菜🤓我們都超喜歡那個薯條 超脆 沙律菜是伴黑醋的 很fresh!烤美式豬頰肉 $68豬頰肉超嫩滑 和上面的bbq sauce超配 烤德國紐倫堡香腸 $68有點像我們平日早餐的香腸 不會乾乾柴柴 白熊媽媽一向不喜歡吃香腸卻表示很不錯!橄欖油扒大啡菇 $68給了兩個菇 體積偏小大概6口吃完🤣但是很juicy 如果大家嫌吃太多肉這個也是不錯的選擇😆-🌟-這裡是連對食物要求超高的白熊婆婆也點讚😋有一點小挑剔是盤子太小🤣很容易切飛食物🤣另外的是如果椅子可以部分不用高椅子就好~老人家上落有點吃力~

-🌟-

烤美式豬頰肉 $68
豬頰肉超嫩滑 和上面的bbq sauce超配

烤德國紐倫堡香腸 $68

橄欖油扒大啡菇 $68

-🌟-
2021-10-11
2021-10-11 56 瀏覽
喺西環開咗一間專食扒嘅餐廳 好有外國嘅感覺 雪櫃咗好多外國品牌嘅啤酒 我哋叫咗個牛扒同埋豬扒 另外仲加咗兩份小食 墨西哥辣椒雞翼同埋爆谷蝦球 另外啤酒我哋揀咗個有椰子味嘅啤酒好特別 after taste 勁香椰子味 朋友叫左個款啤酒係有燒酌既感覺 好另類 我地都真係大開眼界 仲要啤酒嘅朋友一定唔可以錯過另外個扒係係慢煮之後再整返熱佢 係非常之好食 仲有即叫即炸ge 薯角做配菜 小食又係有驚喜 爆谷蝦球竟然用南北行做炸粉 勁特別 有多份咬口 另外雞翼好入味 呢餐真係超有驚喜
2021-10-10 525 瀏覽
畢咗業之後好少黎到東邊街一帶,原來好多舖頭都唔同晒,除咗以前轉堂一定會落去幫襯嘅蛋撻舖冇咗之外,原址對面仲開咗間steak bar。餐廳唔算大,真係俾人入面飲酒chill下鋸下扒嘅小店,店舖盡頭係一大排雪櫃,擺滿特色啤酒,亦有梳打、果汁之類,選擇幾多。我地揀咗西柚梳打同菠蘿汁,特別推介菠蘿汁,好fresh,冇加工甜味~我地一人一份flat iron,再加多個牛油珍寶虎蝦做side dish,平時去餐廳食咁樣叫起碼$200幾$300,但呢度只係$196,超抵~~~講真見到個價錢其實我地唔會將個期望擺到好高,但見呢度裝修咁有格調就姑且信佢對自己既食物質素有要求啦🤣🤣等緊食嗰陣已經聞到超香,廚師一個人自己包辦煎牛、煎蝦仲即炸埋薯條,難得嘅係樣樣火候都對辦,隻蝦仲特別特別香😍😍😍薯條係粗身嗰款,炸到漲卜卜,係啲調味濃咗少少但都可接受,外脆內軟又條條都唔會過燶真係好難得。走嘅時候沿東邊街落返去先發現原來牆身有靚靚壁畫,近年西環越黎越多餐廳出面有壁畫打卡,大家行過打卡之餘都可以試下呢間,真心抵食又好食~

2021-10-10