2018-06-17 66 瀏覽
朋友之前推介過呢間上樓嘅餐廳,所以我就抱住半信半疑嘅心態去試一試,大廈入口有啲隱蔽,亦都可能令人卻步,要上幾級樓梯先可以搭升降機,但係上到去環境唔錯,有啲似一間Café,純白嘅磚牆,配上藍天白雲嘅牆紙天花,感覺幾輕鬆~晚市係有唔同價位嘅套餐可以選擇,我就揀咗最貴嗰個,一食緊係要食最好啦~ 其實價錢唔算太貴,因為個套餐連埋飲品同甜品有九道菜,真係好豐富啊上菜都好有秩序,先黎咗第一道前菜,煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿,聽落呢個配搭都幾奇怪,但係食落係出奇地夾,鵝肝唔洗特別講都知好食啦,鵝油香濃,齒頰留香,而菠蘿嘅偏酸微甜味道可以中和膩感,奇怪在於係兩者之間仲有一片醃蘿蔔,微鹹偏清甜,不過連埋鵝肝一齊食,又反而好夾和,令鵝肝作為頭盤都唔太漏下一道菜係鮮八爪魚配牛油果蕃茄醬,平時食西餐都好少食到生嘅八爪魚,大大粒嘅吸盤,真係口感微微黏身又彈牙,配埋牛油果同蕃茄,整體好清新,不過生嘅八爪魚都比較韌,要咬好耐先食到之後係餐湯,經典龍蝦湯,又係一道令人讚歎嘅菜式,有非常濃郁嘅龍蝦香,不時飲到一啲粒粒,相信係用咗龍蝦頭熬製,而啲粒粒應該龍蝦頭入面嘅膏,足料之餘,又用心製作跟住有白松露醬北海道帶子配菠蘭汁,薄
跟住有白松露醬北海道帶子配菠蘭汁,薄切嘅帶子刺身味道好鮮甜,而白松露醬嘅味道唔會好似黑松露醬咁濃,而係有淡淡清香嘅菇菌味,食落唔會蓋過帶子嘅鮮甜,味道仲好夾添
雖然佢道道菜式都幾好食,但我特別鍾意呢個法式焗田螺配日式芥末薯蓉,賣相好精美,連殼焗嘅田螺重牛油香,另外仲有少量黑松露醬係表面,好惹味,下面就有一小羹嘅薯蓉,咬落會食到芥茉籽,口感同味道都好好
食曬啲「前菜」,就有一個雪葩黎間下場,青檸味嘅雪葩唔係甜品黎,而係俾你清清味蕾,味道酸酸,可以刺激胃口同味蕾,準備迎接主菜
主菜係可以二揀一嘅,我就要咗香草焗羊架配松露甜薯,望落都幾大舊,雖然佢無問我要幾成熟,但係佢地煮到係我想食嘅八成熟,一切開就見到微粉嫩嘅羊肉,充滿肉汁,質感軟嫩,不過個人鍾意羊羶味再重啲。由於經過一輪好味前菜嘅洗禮,我已經有九成飽了,但係都要試下嗰個松露甜薯,竟然無咩松露,不過焗香嘅蕃薯少少甜,同個羊肉又幾夾
終於黎到最後一道菜喇,就係甜品拼盤喇!! 分別有三款甜品,甜梨、抹茶慕絲同檸檬撻,個人比較鍾意抹茶慕絲,有甘甘嘅抹茶香,口感又好滑。另外如果檸檬撻再酸多少少就好喇,因為之前食得好飽,酸啲可以中和油膩嘅感覺~
2018-06-17 249 瀏覽
星期五最好做咩?最好同好友慢食一個美味有質素又用心的晚餐!因為我地一早就到,所以未有好滿,燈光柔和,感覺令人舒服餐廳外面亦有座位好,環境不錯呢到既水跟外面好多餐廳唔同,好用心,聽侍應哥哥講原來係用上雜莓浸架,所以飲落有點微酸且帶雜莓香氣,入口好舒服餐牌上面有好多選擇,不過我地比較喜歡選套餐,可以一次過食到多款美食又唔洗自己諗,仲有感覺比較優惠,套餐選擇都有幾種,但店員都推介呢款,果然無介紹錯,真係好正好味呀!我地呢個餐個名叫The Noble,幾特別每個餐都有個名HKD588我地揀既餐一樣,只係主菜唔同但都好味美!先黎第一道菜:煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿呢個配搭個人感覺幾特別,而且鵝肝本身都幾肥美油膩,但大廚煎得好好,鵝肝外面完全唔會油淋淋,反而好香帶點脆身口感,加上菠蘿既酸甜同蘿蔔既爽,入口好特別,爽脆軟甜鹹,好食,而且配有蔬果,令鵝肝食落唔油唔膩鮮八爪魚配牛油果番茄醬又是一個清新又特別既配搭八爪魚好爽好鮮,牛油果好軟滑同蕃茄醬既清新帶點酸,很不錯之後來個經典龍蝦湯份量唔大,但對於我就好足夠,好香濃郁,質感唔會稀白松露醬北海道帶子配波蘭汁又係好特別平時好多餐廳都係用黑松露,但呢間餐廳用上
星期五最好做咩?
最好同好友慢食一個美味有質素又用心的晚餐!

因為我地一早就到,所以未有好滿,燈光柔和,感覺令人舒服

餐廳外面亦有座位好,環境不錯

我地揀既餐一樣,只係主菜唔同但都好味美!

先黎第一道菜:煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿

鮮八爪魚配牛油果番茄醬
又是一個清新又特別既配搭
八爪魚好爽好鮮,牛油果好軟滑同蕃茄醬既清新帶點酸,很不錯

之後來個經典龍蝦湯
份量唔大,但對於我就好足夠,好香濃郁,質感唔會稀

白松露醬北海道帶子配波蘭汁
又係好特別
平時好多餐廳都係用黑松露,但呢間餐廳用上白松露醬,加上波蘭汁,微微酸,而且好香,真係要親試先知道個種味,特別到非筆墨能形容,帶子好鮮且爽口

法式焗田螺配日式芥末薯蓉
好少會用上芥末,香味更出,味道唔太鹹,薯蓉唔會太多,所以唔會太膩

而且餐廳好用心細心,吃過多道前菜後,中間夾著一道清新酸甜既青檸雪葩,好解膩

清新一下口腔後,終於到主角,我朋友一向對羊架情有獨鍾,所以選擇香草焗羊架配松露甜薯
單看已夠特別,平常的配菜都係一般薯菜,但呢到就用上甜薯及感覺有點中式既三絲(冬菇紅蘿蔔椰菜),而羊架上面用上麵包糠略煎,從而令羊架更香口,羊架入口唔韌好嫩,整個配搭特別但又出奇地夾

而我就選擇日式吉列肉眼扒配咖喱意大利飯
真係不得不說一句呢間餐廳好有創意創新
意大利飯用上咖喱,有別於其他餐廳吃到的,而且咖喱係自家製,食落辣但唔會留係口腔,同平常食到既甜辣好唔同,餐廳真係好心去做每一道菜,而肉眼扒炸得外面好脆,雖然有汁沾上但無損吉列的香脆,肉眼亦好入味

最後來個美味精緻甜品拼盤作結
左面既檸檬吉士餅,味道酸酸甜甜,好濃既檸檬及蛋味;中間既抹茶奶凍,唔會太甜,口感滑溜,帶點清新抹茶香,右面既肉桂酒煮梨,份量小小好合口味,而且個人比較喜歡梨既酒味無搶到梨既清香,而且好爽脆,大概是個人不太喜歡平常吃到口感太腍酒味太濃既,所以相比下比較喜歡呢間餐廳的酒煮梨!

今晚呢個晚餐真係無得挑剔,如果真係要挑剔,應該係肉眼,唔太喜歡食到有筋既部分吧⋯⋯但其他整體都好好味好滿意呢!會再來既!!!!
2018-06-15 1881 瀏覽
我和好友都七月生日,但大家決定今晚一起慶祝。吓!現在才是六月中,咁早!?無辦法,友人七月就悠長期假,飛去紐西蘭,真開心。旅行就無我份,繼續留港拼搏吧!既然是慶祝雙星生日,當然要搵間高質素的餐廳,吃好啲!在朋友悉心挑選下,今晚來到中環,走上一間樓上西餐廳,好期待!一出升降機門,見到閃亮的門口,好似好有情調。走進內裏,藍天白雲,加埋牆上拼了兩幅風景油畫和枱上的小花瓶,好似置身於郊外中,感覺好舒服寫意。餐廳分內外兩個用膳區,外面掛上閃亮亮的吊燈,蠻有情調;內裏雖地方小小,但骨子企理,設有六張四人枱,枱上點在蠟燭,都好有feel。細看餐簿,有晚巿套餐和a la carta。套餐有四款,分別有$238的四道菜,以及$388、$488和$588的七道菜包咖啡或茶,雖同樣有七道菜,但不同價錢的菜式配搭有所不同。我倆同樣看中$488的套餐,不知是否大家同月出世,所以特別夾呢?哈!*****************************前菜有兩款,其中一款是煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿 Pan Seared Foie Gras w/ Pineapple & White Radish,可惜我不吃鵝肝,只好望著
煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿
前菜有兩款,其中一款是煎鵝肝配日式蘿蔔及菠蘿 Pan Seared Foie Gras w/ Pineapple & White Radish,可惜我不吃鵝肝,只好望著友人吃。不單止賣相吸引,友人還大讚鵝肝 外香脆,內油潤,伴着日式蘿蔔菠蘿同吃,只有兩個字:「好夾!」。看她吃得津津有味,就知有多美味。
****************************
紅菜頭醃三文魚配芥末蟹籽沙律
另一款前菜是紅菜頭醃三文魚配芥末蟹籽沙律 Beetroot Cured Salmon w/Wasabi Tobiko Salad ,岩晒我!三文魚 紅菜頭 醃製,色澤紅潤,肉質相當柔軟,亦油潤,味道鮮中帶微甜。最特別是伴上青綠色的芥末蟹籽,相比平時的橙色蟹籽,睇落更搶眼,亦多份脆口和辛辣,很有心思的配搭,真係又好睇又好吃,配搭一流!
經典龍蝦湯
品嚐完兩道前菜便輪到經典龍蝦湯 Lobster Bisque出場。一上枱便聞到陣陣鮮香,好誘人。只淋些忌廉 作點綴,賣相不花巧,但味道美味。再舀幾舀,內裏並沒有龍蝦肉,本有點失望,但喝後便覺得龍蝦肉可有可無,因為…湯身稀稠度適中,入口順滑,啖啖滿有龍蝦的鮮味,非常濃郁,相信加入不少龍蝦肴製而成才有如此鮮香,真的叫人吃得滿足,有無龍蝦肉也並不重要了。
凍虎蝦牛油果配白松露橘子汁
接着是兩道頭盤,靠是凍虎蝦牛油果配白松露橘子汁 Tian of Tiger Prawns & Avocado w/ White Truffle & Citrus Dressing,是令我倆讚不絕口的一道菜。
凍虎蝦牛油果配白松露橘子汁
虎蝦 切成粒狀,彈牙鮮味,混入清爽的紫洋蔥粒,更有口感。配上面頭又香又滑的牛油果,還有一些幽香的白松露。各食材的份量恰當,松露香並沒有蓋過牛油果香,亦能嚐到虎蝦 的鮮味,加上配了酸咪咪的橘子汁,中和沙律醬 的漏滯感,配搭美味!
芝士辣根黑松露帶子
緊接出場是芝士辣根黑松露帶子 Oven Baked Half Shell Scallop w/ White Truffle & Horseradish Cheese Sauce,全隻帶子 也被芝士 溶覆蓋,焗至金黃兼帶點焦色,芝香四溢,賣相吸引。肉厚肥大的帶子 熱辣辣,鮮嫩兼帶點爽彈,裙邊則煙煙韌韌,很有咬口,伴着芝士 同吃,鹹香得來又不失帶子的鮮味,配搭合宜。
青檸雪葩
還未上主菜之前先來一球青檸雪葩 Sorbet 既可清清味蕾,亦可消消滯。雪葩混入少許青檸皮,多一份口感, 而味道清新,酸酸甜甜,味道突出,只是簡簡單單一口雪葩已令人相當滿意, 讚!
慢煮鹿兒島黑豬柳配日式吉列飯團•黃梅蓉及蘋果醋汁
主菜點齊兩款,先上慢煮鹿兒島黑豬柳配日式吉列飯團•黃梅蓉及蘋果醋汁 Slow Cooked Kagoshima Black Pork Tenderloin w/ Japanese Deep-Fried Rice Ball on Apricot Purée & Apple Cider Sauce鹿兒島黑豬柳 已預先切件,以慢煮的方式炮製果然不同,極之腍嫩,啖啖肉汁,味道鮮香,完全不肥膩,雖配上酸酸甜甜的黃莓蓉 蘋果醋汁,但並非用來中和油膩感,而是配出另一番美味。
慢煮鹿兒島黑豬柳配日式吉列飯團•黃梅蓉及蘋果醋汁
中間的忌廉菠菜 又幼嫩又Creamy,完全不嚡口,而忌廉 的份量亦合宜,吃落不覺膩滯,味道美味,並沒有菠菜的草青味,喜歡!還有外表特別的日式吉列飯團,外層薄薄的炸漿金黃微脆,又不油膩,包着黏口的米飯。唔止呀!內裏還藏着一件醃蘿蔔,有驚喜!
味噌燒鱈魚配磨菇意大利飯
輪到我最期待的味噌燒鱈魚配磨菇意大利飯 Marinated Cod Fish Fillet w/ Miso & Mushroom Risotto出場啦!鱈魚扒 雖不算大,但挺厚身,周邊煎得金黃,熱辣辣,魚香四溢。香煎的時間掌握得剛好,潔白的魚肉片片分明,並不散爛,肉質相當嫩滑,鎖着鮮香的魚油,亦烹調入味,吃時不需再作任何添加。最愛是那塊煎得金黃香脆的魚皮,魚皮和魚肉之間存有甘香油潤的魚油脂,很油潤,啖啖教人回味。
味噌燒鱈魚配磨菇意大利飯
意大利飯 份量不會太多,所以吃晒都沒有溜滯感。煮弄的時間剛好,半生熟的口感,又相當Creamy,啖啖芝味,加埋爽口的蘑菇粒,簡單而美味。
甜品拼盤
話明雙星賀生辰,我當然請甜品師傅在兩客甜品拼盤 Dessert Platter 都寫上 “Happy Birthday”,齊齊Happy,馬上來一張合照。甜品包括有白酒煮梨抹茶奶凍 檸檬撻,好豐富!
甜品拼盤
白酒煮梨 煮得剛好,仍存咬口,帶有酒香,淋上一些朱古力醬 更添香甜美味,友人最喜歡。抹茶奶凍 略為挺身,唔夠滑溜,而抹茶味就較薄弱,奶味較香濃,未能滿足我這位抹茶控。檸檬撻 是我最愛,薄薄的撻皮 配上幼滑的檸檬糕,加上有層又薄又脆的焦糖面,為酸咪咪的檸檬撻添上甜美,配搭剛好,香甜而不膩,好好味!
熱檸茶
三款甜品加上消滯解膩的熱檸茶為我倆首餐生日飯劃上完美的句號,好滿足!
今晚兩位七月之星在柔和的音樂和燈光下邊吃邊傾,盡興了三個多小時,由前菜至甜品,每道菜都教人回味,是一場雙星舒適美味之夜,真的很快樂,生日快樂!
2018-06-12
$536.8 (晚餐)
  • 雪葩
2018-05-22 184 瀏覽
a nice environment with a balcony reasonable price for lunch at central starter: smoked salmon (8/10) main: fried pork with truffle"-powder" fries (5/10) served with salad. (not recommended) dessert of the day: lemon tart (9/10) coffee The surprise comes from the truffle powder (rather than truffle sauce) of the fries and my favourite lemon tart. May revisit someday to try another mains...

starter: smoked salmon (8/10)

coffee

2018-05-08 222 瀏覽
上星期同女朋友慶祝24歲生日,揀左呢間位於中環既私房菜餐廳慶祝,地點都算方便,大廈對面就係中環中心。話到明係中日私房菜,菜式果然唔簡單,訂位個陣會問有冇咩唔食同食物敏感 (感覺體貼窩心),特別講左女朋友鐘意食鵝肝,就為我地制訂左一道6道菜既餐單。間私房菜位於3樓,環境舒服,格調以藍白色為主,有點像希臘Santorini既感覺,氣氛不錯。坐低無耐,個主廚會同出黎同你簡單介紹個餐單,每道菜既特式同做法。頭盤係牛油果紅椒帶子刺身,帶子新鮮,聽主廚介紹係黎自北海道。帶子刺身有8片,口感好豐富,先帶點甜,中帶點酸,後帶點辣,三種感覺同時係口入面發生,幾得意。食完帶子呢到既招牌菜,日式菠蘿鵝肝。先論賣相,高貴,似食緊法國菜。鵝肝入口即溶,中間係浸左一晚既蘿蔔,連埋燒左既菠蘿一齊食,好好味!另外個黑醋汁都好味,第一次試鵝肝配菠蘿再配蘿蔔,估唔到又幾夾,女朋友都鐘意呢道菜!再黎就係蟹肉煙三文魚,呢道菜超讚!中間個他他好好味,味道清新爽口之餘口感豐富,跟煙三文魚係絕配。 主菜揀左羊,份量唔差好大件。主廚預先幫你切埋,見到肉汁被鎖住,食落肉質不錯,加上日式芥末醬汁更加好味。薯蓉都好食,入口軟滑,份量略為少

主菜揀左羊,份量唔差好大件。主廚預先幫你切埋,見到肉汁被鎖住,食落肉質不錯,加上日式芥末醬汁更加好味。薯蓉都好食,入口軟滑,份量略為少了一點。配菜就只有簡單既時蔬,沒有太多調味,目的是不會互搶主菜既味道,因為主菜才是主角吧!

食完主菜就食甜品,今晚既甜品係朱古力布朗尼配薑味雪糕。出甜品時突然聽到Happy Birthday生日歌,燈光都變得昏暗,成個過程真係好浪漫,隔離檯都一齊唱埋生日歌,女朋友個樣好開心但又有點害羞,哈哈!

多謝餐廳既細心安排同驚喜。

The Balcony值得推介!
2018-03-08
  • 菠蘿鵝肝
2018-04-17 260 瀏覽
今日約左同事食lunch, 在open rice見到呢間餐廳幾好咁,又有得有網上訂位 (我鍾意!),就試吓。餐廳細細,環境唔錯,幾靜,適合傾計。頭盤嘅雞好食,醋係偏甜果種,都約開胃。我選左漢堡扒,似乎佢地係自家用牛扒打成漢堡扒,但我覺得有食到d根,同埋有d乾。我覺得一般。同事嘅三文魚賣相唔錯,佢話都ok好食。甜品我地選左綠茶慕絲,我估應該係真材實料,好多綠茶粉,好大苦澀味,我地都冇食晒。咖啡可以,沒什麼驚喜。

餐廳細細,環境唔錯,幾靜,適合傾計。

頭盤嘅雞好食,醋係偏甜果種,都約開胃。

同事嘅三文魚賣相唔錯,佢話都ok好食。

咖啡可以,沒什麼驚喜。
2018-04-17
2018-04-14 1450 瀏覽
網上搵到呢間睇落好似算新既餐廳, 未試過就約了同事一齊去試下, 已經訂好位, 唔洗等, LUNCH 時間不消一會就坐滿了,除左室內坐位, 這間叫BALCONY 的餐廳仲有BALCONY 的室外坐位, 氣氛望落不錯我們坐室內, 坐滿人時就有點嘈吵了先看餐牌, 價位是正常中上環價, 當日仲有幾款特別SET, 睇落吸引D, 所以冇點到正常LUNCH SET了~結果是點了肉腸蝦PIZZA ($128) 同埋燒豬肋骨 ($178)SET餐湯沙律2選1, 各要了一個試下, 賣相唔錯沙律是PARMA HAM的, 另一個是雜菌蘑菇湯, 湯有粒粒菇幾有咬口, 不過菇味可以再濃D就好了PIZZA 上菜了, 落單前都有問過侍應SIZE 的, 都預左不會太大個, 見到實物都真係幾細份, 下午茶份量....收128蚊都真係偏貴味道都係一般般反而豬肋骨就夠大份, 骨燒得很軟滑, 只係個醬汁偏濃同咸, 平時食得濃味既我都覺得咸配菜的燒飯團幾特別, 帶少少酸味幾醒胃SET 跟埋甜品, 有2款, 又係每樣叫左個試下紅豆綠茶慕士綠茶味好夠濃, 而檸檬芝士撻都好唔錯, 酸度合適, 一D都唔過甜 跟埋餐飲, 叫熱檸水是一壺上
我們坐室內, 坐滿人時就有點嘈吵了

餐湯沙律2選1, 各要了一個試下, 賣相唔錯

味道都係一般般

配菜的燒飯團幾特別, 帶少少酸味幾醒胃

SET 跟埋甜品, 有2款, 又係每樣叫左個試下
 跟埋餐飲, 叫熱檸水是一壺上, 飲到2杯~

食完覺得以咁既份量, 價格就偏貴左, 而甜品既水準比正餐好得多
2018-04-13
2018-02-15 591 瀏覽
This is the second time I visited this place. Just simply because the vibe and the food. We ordered 2 lunch set, one is lamp and the other is chicken (forgot to take a picture for the menu or the food). Both proteins are cooked really tender and the side dishes and sources are perfectly matched.Would recommend to try a nice meal there.

2018-02-15
2018-02-13 417 瀏覽
約了朋友吃晚餐,可惜,佢又大遲到,搞到去到餐廳時已經9點過後。餐廳都無晒客人,變咗我哋包咗個場,就連餐廳都只剩低一個人,一腳踢,包招呼、包煮餐俾我哋食。其實,間餐廳位置係就係隔涉咗啲,不過,環境都唔錯,尤其是用白色的磚牆來佈置,仲有些地中海掛畫做裝飾,感覺OK啊!仲有就係,有塊壁佈板上面貼咗好多招牌菜食嘅靚相,都算是餐廳的特色之一。唔再嘥時間,立即點嘢食。我哋兩個都點了以魚做主菜嘅套餐,分別是【三文魚扒配海膽忌廉汁】和【Oven Baked Halibut Fillet with Apple Cider Sauce】【是日餐湯】是蘑菇忌廉湯,係幾creamy 同滑嘅,味道都唔錯。【是日沙律】是鴨肉沙律。我對鴨嘛嘛,淨係食咗少少,知佢係鹹鹹地,“鞋鞋地” 咁囉。【三文魚扒配海膽忌廉汁】個三文魚扒層皮都煎得香嘅,但係魚肉部份就似乎過咗龍,較為實。意粉都OK。【Oven Baked Halibut Fillet with Apple Cider Sauce】魚肉無想像中的滑,反而個 apple cider 汁就幾特別。炸薯角都好似腍咗了。整體上,今餐一般般啦。我哋仲懷疑個主廚係咪收咗工,剩低

【是日餐湯】
是蘑菇忌廉湯,係幾creamy 同滑嘅,味道都唔錯。

【是日沙律】

【三文魚扒配海膽忌廉汁】

整體上,今餐一般般啦。我哋仲懷疑個主廚係咪收咗工,剩低個老細喺度,由佢親自操刀,所以食物水準挣咗啲。

不過,唔緊要啦,都係我哋太遲來到,無得好怨。食埋個甜品,都好晏了,即刻埋單,返歸。
2018-01-12 476 瀏覽
I have booked them online two to three weeks ago for a table of 5 but they just cancelled my reservation one day in advance without calling me. (Even they were awarded that I had called this morning) The tone of their customer service lady’s voice was impolite, like I was kind of tel sales or something. I would love to try the restaurant but given this such an unpleasant customer service experience. I don’t think I will and I write here so that people could be aware of it.If you are not prepared

If you are not prepared to take the reservation call via mobile then please don’t put the call forwarding to your mobile.

Nowadays people don’t just focus on the food quality but also the service.
2017-12-19
午餐
2017-12-30 533 瀏覽
2017年12月6日訂座,用餐日期為12月31日,12月29日收到通知餐廳有包場取消訂位。 或者真的有人29號才決定要包場吧,但我已不能理解為什麼自己要如此早訂位,又為什麼做一個如此負責任的食客人,只訂一間餐廳而不漁翁撒網式亂訂再隨便取消訂位。反正餐廳都如此對待客人,客人何需尊重餐廳。建議貴餐廳日後大時大節不要開放訂檯吧。餐廳食評我以後都不會有機會寫,反正小小客人感受如何,貴餐廳不希罕吧?

反正餐廳都如此對待客人,客人何需尊重餐廳。

建議貴餐廳日後大時大節不要開放訂檯吧。

2017-11-11 1037 瀏覽
朋友從吉隆坡來探我,約在香港食飯,在網上找到這間新開的餐廳,於是就去試試,叫咗套餐同單點一起分享,發現每個菜都好好味,我最愛三文魚扒,鵝肝配菠蘿,沙律,抄飯都好正,份量都唔少,食到好滿足,我吉隆坡朋友都話正,多謝厨師比一個美味滿足的一個晚餐。
2017-11-09
  • 鵝肝,三文魚扒
2017-11-02 953 瀏覽
相約朋友午膳,選擇新的、有優惠及好評的餐廳。環境不錯,食物水準也好。食了兩個set lunch : 一口牛 不錯; 豬串骨有少許味濃。沙拉也非常好。服務和安排都可接受(小店人手)一定會再訂位!
相約朋友午膳,選擇新的、有優惠及好評的餐廳。

環境不錯,食物水準也好。
沙拉也非常好。
服務和安排都可接受(小店人手)
一定會再訂位!
2017-10-15 1141 瀏覽
約了班舊同事食飯, 而今次選址在中環食西餐.這區有很多餐廳, 而我們最後選了這間 “The Balcony” 西式*日式 - 非常期待。上樓餐廳連平台及播放著音樂,  不會因人多而擠迫, 情侶及三五知己的聚腳地. 晚餐有套餐及單點, 兩種都有試.頭盤 – 煎鵝肝配菠蘿,白蘿白.我的至愛 鵝肝. 平常都是鵝肝配麵包, 甜梨. 但今次呢個新配搭菠蘿,白蘿白及面層的西洋菜, 有驚喜. 口感配搭, 味道一流, 特別是西洋菜配上鵝肝日式蛋捲松露雞蛋捲煮熟情度剛剛好, 配上松露. 輕輕的甜味及香味. 美味!香蒜炒大蝦炒烏冬配紫菜三文魚/三文魚籽意大利飯兩款菜式都好美味. 特別是意大利飯加入三文魚籽, 食物可口之餘賣相都色彩豐富.吞拿魚排配有醬汁, 沒有問到是什麼醬汁. 但配上吞拿魚, 美味.甜品 - 南瓜雪糕!今晚的飯局, 環境舒適, 食物水準高. 整體物有所值!
約了班舊同事食飯, 而今次選址在中環食西餐.

西式*日式 - 非常期待。

晚餐有套餐及單點, 兩種都有試.
頭盤 – 煎鵝肝配菠蘿,白蘿白.

日式蛋捲松露

香蒜炒大蝦炒烏冬配紫菜
三文魚/三文魚籽意大利飯

甜品 - 南瓜雪糕!

今晚的飯局, 環境舒適, 食物水準高. 整體物有所值!
2017-10-06
5 分鐘 (堂食)
  • 煎鵝肝
  • 日式蛋捲
  • 三文魚/三文魚籽意大利飯
  • 吞拿魚排
2017-10-15 604 瀏覽
今日去咗中環一間fusion餐廳幫姐姐慶祝生日..環境清靜..仲有outdoor可以感受下冬天嘅來臨..食物新鮮好味...有水準..尤其是個辣炒蜆..超惹味😍..小食食咗蠔好新鮮🤗下次要再去過呀👍🏻☺️
2017-10-14