2021-07-20 926 瀏覽
餐廳佈置華麗,以白色高貴牆身同埋藍色擺設做裝飾,一入門口,可以見到一隻藍色嘅佩佩🐸。🏷香煎比目魚配海膽汁卡邦尼意粉🍝($208)比目魚肉質新鮮,但偏微咸。個意粉係我全餐入邊覺得係上等質素之一😽,竟然食到香甜味❤️,我一條不漏咁食晒。另外配有香菇、配菜、一個小千層撻。近排食好西食到咀叼叼😂,就甘嘅~啲菇如果可以鎖到水會更好,另外菇嘅味道可以更突出。配菜特別可口。小千層撻不太油膩、香脆。我加左$78轉套餐,包沙律🥗、餐湯、甜品🍮和餐飲🍹🏷沙律🥗有生菜、車厘茄、蜜桃🍑和火腿,配溫醇細膩的黑醋汁,不酸帶甜。🏷秘製龍蝦🦞湯依個都係我覺得驚艷嘅菜式。湯嘅質地好醇厚😚,成個湯充滿龍蝦🦞味😍。🏷蘋果批個甜品好特別,蘋果🍎薄片一塊塊舖喺批上面,係煮熟咗嘅蘋果嚟,成個批酸酸地,仲配有粒酸酸士多啤梨🍓。即使食到好飽,都仲食得落個甜品😗。🏷凍檸茶正常的凍檸茶😂,檸檬串🍋好多塊。總括嚟講,依間餐廳嘅食物質素算係平平,部分都算上品,勝在有組合套餐,唔洗自己揀。有啲套餐仲豐富啲,都有唸過揀嚟試試,不過驚食唔晒,所以試左個分量無甘多嘅先🤪。

🏷香煎比目魚配海膽汁卡邦尼意粉🍝($208)

我加左$78轉套餐,包沙律🥗、餐湯、甜品🍮和餐飲🍹

🏷沙律🥗

🏷秘製龍蝦🦞湯

🏷蘋果批

🏷凍檸茶
正常的凍檸茶😂,檸檬串🍋好多塊。

是日沙律
香煎比目魚配海膽汁卡邦尼意粉和秘製龍蝦湯
蘋果批
凍檸茶
2021-07-17
2021-07-18 713 瀏覽
了解到呢間位於中環嘅西餐係黃店,於是抱著支持一下嘅態度幫襯。由去到餐廳開始到點餐嘅時候,已經比一個中年阿姐黑面。因為見係黃店,咁我地都繼續客氣講嘢,可惜嘅係侍應阿姐繼續展示佢嘅bad service午餐餐前有湯/沙律。Daily soup當日係mushroom soup,不過不失。Main course我地叫咗魚同芝士雞胸番茄意大利粉。賣相固然惡劣,相都廢事影。煎魚扒係碎開一片片上,唔知係我見識淺薄定係餐廳style,不過意粉更經典,一碟好bland嘅spaghetti 配上好酸嘅茄醬,上面再放幾片用芝士包住煎嘅雞胸。  如果要搵樣嘢讚嘅話,碟意粉應該唔係事旦用水煮熟就加茄汁嘅,因為茄汁冇可能做到咁酸嘅效果。午餐有配餐茶同自家製蘋果撻。個蘋果撻雖然凍冰冰,不過味道係可以嘅。結語:好多去食黃店嘅人都係抱住一個支持嘅心態去食,有時食物質素未必係好、性價比未必係高,大家都會盡量包容。但係小部份店(如呢間)對待大家嘅支持係一款take it for granted的心態 - 惡劣嘅態度、馬虎嘅煮食,請問對唔對得住一眾喺30幾度行到身水身汗嚟比~HK$180食個lunch嘅食客?

2021-07-15
2021-07-15 318 瀏覽
被朋友邀請去試lunch 餐廳環境還可以。但係,食物係失望嘅。。。朋友叫佐芝士雞。雞胸好乾 無芝士味 意粉好難食 又酸我嘅黑豚,好難食,隻味似係隔夜豬肉咁(希望唔係)甜品係 蘋果批?!但係似係岩岩蒸番熱,又熱又軟。總之。唔好食唔知係咪lunch set 所以無咁著重質素我見其他幫襯過嘅客人,影嘅相 影得都唔錯。似係好味。 點解lunch 差咁遠~~真心失望Serve我地果位女士。態度可以再好d。我地始終係顧客希望有機會再去嘅時候,係有改善!
被朋友邀請去試lunch
餐廳環境還可以。

但係,食物係失望嘅。。。

朋友叫佐芝士雞。雞胸好乾 無芝士味 意粉好難食 又酸

我嘅黑豚,好難食,隻味似係隔夜豬肉咁(希望唔係)

唔知係咪lunch set 所以無咁著重質素

Serve我地果位女士。態度可以再好d。我地始終係顧客
希望有機會再去嘅時候,係有改善!

2021-07-03 1684 瀏覽
約左好朋友食飯,想搵間環境靚啲嘅餐廳,今次揀左間位於中環嘅樓上西餐廳 - The Balcony! Set Dinner for 2 $638廚師精選沙律份量都幾多,黑醋汁煙三文魚,沙律菜都幾新鮮龍蝦湯相比沙律,餐湯就較為的骰,但係好飲嘅,好濃郁龍蝦味前菜紅菜頭醃三文魚配三文魚籽沙律前菜擺碟幾有心思,味道亦相當唔錯,第一次食有紅菜頭味嘅三文魚,特別之餘都幾好味,底層仲有啲芝麻醬伴中華沙律菜,食落好fresh煎北海道帶子配波蘭汁帶子食落好新鮮彈牙,又大粒,煎到好香口。底層仲有片醃左嘅蘿蔔,煮到好淋,索晒醬汁勁好味,一片完全唔夠喉Main Course新西蘭鱈魚柳配泡菜茨茸鱈魚份量都好夠,好厚肉,魚皮煎到好香脆,肉質都算嫰滑,可以啖啖肉咁食,唔錯!泡菜茨茸幾特別,整得好惹味,仲辣辣地咁,好開胃西班牙豬扒配香菇意大利飯豬扒份量一樣都係好夠好大塊,但係。。超韌,咬到牙都軟!其實佢個醬汁係好食,但真係太硬了,有少少失準!反而旁邊嘅飯好有誠意,係忌廉雜菌飯,都幾濃菇味,好好味!整體餐廳食物都幾有誠意,前菜真係好有驚喜,無論係擺碟同埋味道都相當出色!主菜除左塊豬扒太硬之外,其他都係水準之上,而且環境

Set Dinner for 2 $638
廚師精選沙律
份量都幾多,黑醋汁煙三文魚,沙律菜都幾新鮮

龍蝦湯
相比沙律,餐湯就較為的骰,但係好飲嘅,好濃郁龍蝦味

前菜
紅菜頭醃三文魚配三文魚籽沙律

煎北海道帶子配波蘭汁

Main Course
新西蘭鱈魚柳配泡菜茨茸

西班牙豬扒配香菇意大利飯

整體餐廳食物都幾有誠意,前菜真係好有驚喜,無論係擺碟同埋味道都相當出色!主菜除左塊豬扒太硬之外,其他都係水準之上,而且環境靜靜地幾岩傾偈,係一間唔錯嘅餐廳

2021-07-02 923 瀏覽
Shockingly bad quality of food . No heart and no passion in their cooking . Bad manner and bad service . Such terrible lunch experience costing HK$180, when a HK$40 chachentang would have been so much better, everything !! How sadly disappointing !
2021-07-02
2021-07-02 519 瀏覽
服務態度麻麻地。我地book左枱晚餐仲睇緊餐版就迫不及待催我地點話佢地就離收舖。d野食勁細份,味道麻麻地。出奇地少人,可能係因為野食就真係超級麻麻。點左600幾2人餐貴夾唔飽又唔好食。下次唔會再去。真係好麻麻地。食食下有員工抖大氣叫埋白車,好驚我地嚇到即刻走。

2021-06-29 512 瀏覽
今天中午去这家吃了。去之前以为是啥fancy place,去了以后,环境特别简陋。午餐只有set menu,点了一个澳洲牛肉,吃了两口就吃不下去了。让服务员撤掉盘子不吃了,服务员还爆了粗口。甜点貌似是Apple Pie,也很不好吃。而且是家黄店。就很无语。非要两百字才能给差评,那我就再写一点。水有点像tap water。饮料是奶茶,味道非常一言难尽的味道。环境是在一个犄角旮旯的楼里,没有一点风景。早知道态度、环境和事物都这么差,不可能去吃的。下次也不会去了九折优惠也没有用。总之非常差的用餐体验

非要两百字才能给差评,那我就再写一点。

九折优惠也没有用。总之非常差的用餐体验
2021-06-29
2021-05-25 1018 瀏覽
母親節前一晚,我地黎左呢一度食飯嗌左兩個二人餐 食物方面鴨胸沙律不過不失無花果dressings 好食Appertizer 叫左帶子同鵝肝一啲都唔漏帶子呢就有D老,一般般但擺盆幾靚👌龍蝦湯夠濃厚但份量太小主菜我地揀左比目魚,14 oz肉眼扒,西班牙豬扒總體味道一偏淡,肉眼成數準確👍,比目魚同豬就不過不失甜品係芒果蛋糕唔錯整體價錢唔貴,份量足夠, 枱與抬之間有足夠距離,出餐時較慢,待應有禮貌不會黑口黑面,唔駛提會定時加水。
母親節前一晚,我地黎左呢一度食飯嗌左兩個二人餐
食物方面
鴨胸沙律不過不失無花果dressings 好食
Appertizer 叫左帶子同鵝肝一啲都唔漏
帶子呢就有D老,一般般但擺盆幾靚👌

龍蝦湯夠濃厚但份量太小

主菜我地揀左比目魚,14 oz肉眼扒,西班牙豬扒
總體味道一偏淡,肉眼成數準確👍,比目魚同豬就不過不失
甜品係芒果蛋糕唔錯

2021-05-24 834 瀏覽
已上去這個餐廳好多次,服務食物都上等點解現在先寫食評,早前中午食lunch,一上到去就感覺有些熱,我就同個女侍應生請,她二話不說就攞把風扇放在我隔離,她的細心另我好有小小感動,我在中環中午食lunch已3年幾,未試過有一間餐廳可以做到咁,食物方面尤其係個牛扒好好食,有前菜,主菜,飲品,甜品,188元都好抵,如果唔食牛,個豬同三文魚都一流,因為我已食過中午所有set,樣樣都好有水準,我已推介俾公司,同事,晚餐都試過2次,個鵝肝同龍蝦湯一定要試,係第二度飲龍多數都好淡,係依度好濃郁,二人餐係638再85折,我會一直支持小店,加油💪
已上去這個餐廳好多次,服務食物都上等
2021-05-21 731 瀏覽
中上環小店不多,碰巧本身首選餐廳裝修,本著幫小店心態,預訂了這餐廳,可是整體的經驗卻可能是從來最差的,本來想過不公開、不散播負面訊息,但為免不想大家經曆同樣事件,所以分享一下遭遇,希望大家不會遇到相同對待。訂了晚餐時間,由於較早已經幫襯了附近小店吃下午茶,我們不太肚餓,本著不浪費的心態,我們選擇了散叫分享,而沒叫晚餐。落單時,已經被反問為什麼不叫餐,我們都解釋是怕浪費,所以想先看份量再決定,當時我們的感覺已經有點壓力,好像不點set dinner是一件不能接受的事,不過都不以為而,接著我們想點飲品,問了除了開支裝紅酒或白酒外,可有其他選擇,答案是只可以叫$98任飲,但任飲只能叫一款飲品不可轉換,我們本著不太肚餓的心態,一百元也未必會可以飲到太多杯檸檬茶,所以沒叫飲品了。精彩的是,由於是小店,空間也沒多大,沒多久後,我清楚聽到服務員跟廚房說我們這枱人好不難應付(夾上粗口)(大概是沒點太多食物意思吧)她的聲量不特別少,餐廳也沒太多客人,所以很容易就清楚收到所說內容,這在用餐前已經大打折扣。上主菜時,本來我們是看到Openrice上的推介菜式order,但服務員其中一碟由烤雞變了魚,告訴我們

精彩的是,由於是小店,空間也沒多大,沒多久後,我清楚聽到服務員跟廚房說我們這枱人好不難應付(夾上粗口)(大概是沒點太多食物意思吧)她的聲量不特別少,餐廳也沒太多客人,所以很容易就清楚收到所說內容,這在用餐前已經大打折扣。上主菜時,本來我們是看到Openrice上的推介菜式order,但服務員其中一碟由烤雞變了魚,告訴我們她落單時錯按了,希望我們可以接受。本著不浪費及支持小店,我們接受了,可奇怪的是,明明隔離枱的食客比我們遲點菜/上菜,廚房也有大聲的跟服務員討論那烤雞的枱號是那一枱,結果隔離枱是於我們之後上了烤雞!(是不把我們那碟給他們了?)

食物質素方面,除了豬肉有些小不熟,其他也不過不失,期望不太高的話也勉強可接受。如果想飲酒的話,那任飲plan可能也是不錯的選擇。

環境就真的有很大改善空間了,見到雖然看似有兩部冷氣再加風扇,但風扇的顯示溫度是28度!

種種因素下,我們決定快快完成所有食物,離開再找附近小店繼續飲野/甜品!
2021-05-17
2021-05-21 226 瀏覽
在這個店已好幾次,點解今次要寫食評,因為我覺得好窩心是緣是咁的我一上到去個女侍應生好有禮貌同我講話今日用膳1小時,我覺得冇問題,剛剛坐低以感覺很熱,我個女士認新即刻攞把風扇放喺我隔離我實在太窩心了,但想講一講就是食物份量太少,我會一直支持Balcony,加油💪
2021-05-20
2021-05-20 440 瀏覽
中午時份來到, ORDER一份豬扒一份牛扒(分別$178/$188), 兩碟來到面前, 嚇了跳, 2塊扮的SIZE細得驚人, 直徑大約7CM左右沒有誇張, 同麥當勞果D漢堡扒差不多大小, 4-5啖已經食完, 質素比茶餐廳還差, 同WAITRESS 講, 他說會反映, 但之後再沒有回頭理我們, 同埋單再同另一WAITRESS講塊扮細得很, 他也只說我沒有早點說......我也無言, 但只知這一家餐廳不會再來了!
題外話/補充資料: WAITRESS有禮貌的, 係食物真係唔得
2021-05-20
生日
2021-05-17 365 瀏覽
先唔講食物,個日serve個位小姐態度真係好差,我以為自己去咗茶記食嘢,order時黑住面大大聲問⋯ ”講⋯食乜嘢”。仲有個口罩永遠唔帶好,落單、上菜個口罩都係戴喺下巴,呢個時侯帶好口罩係基本衞生。食物方面分量少得可憐,基本上樣樣野都係冇乜味,蘑菇湯好淡,價值$188嘅肉眼似茶記牛扒餐,西班牙黑豚肉係冇汁乾啃,甜品似放咗入雪櫃好耐,有陣雪味,蛋糕係濕濕地,完全唔值呢個價錢。食完係完全唔飽,性價比低。

我們訂了於午餐時間用餐,我們準時到達。有一位女店員以極之惡劣的態度招呼我們。食物方面,份量相當之少,以午餐價錢來說是十分不合理的;以及食物於上枱時並不是熱的。好像於廚房放了很久才拿出來給我們。飲品質素十分之差,我們叫了凍啡及凍檸茶,凍啡送上枱時只得半杯。而且凍啡及凍檸茶的冰已經全溶。又是放了很長時間才拿給我們。甜品質素亦十分差,甜品有一股異味,好像存放於雪櫃中一段長時間。並不新鮮。我們不會再於這間餐廳食飯。

我們不會再於這間餐廳食飯。
2021-03-24 910 瀏覽
The worst service and experience I've had at a restaurant in awhile.I'm usually super nice when it comes to rating restaurants, since I'm familiar with the industry. If you look at my other reviews, i tend to try to take everything in consideration and be fair to the restaurant/staff when writing these comments.So take my word for it - the service here is horrendous and I will not only never return again, I will advise anyone else considering to turn around before you regret it. So admittedly, w

So admittedly, we turned up early (12.40pm) for our 1pm reservation. I understand if it's fully booked, but the lady who was there had her reservations book open, showed me her bookings page (there were 4 reservations for 12.30pm, 8-10 tables in the shop), and said with a horrifyingly rude tone that we were too early to seat. I looked around the restaurant and only 2 tables had guests at them, put on my nicest smile and asked "could we please be seated a little early? if you have space of course. our friends are on the way already, but we can order for them".

I got an eye roll from her, and was pointed to a table of 4. Fine, we came early, so I sat without further comment. Then after ordering for our friends, I tried to order a drink, and she asked what everyone else was having. I told her I didn't know yet, and the response was "order when all of you decide, its just me here" -- again in the rudest tone possible.

OK - now I can completely understand if you're stressed being the only server, but at this point there was maybe 4 tables of guests and everyone seemed really mellow. Customer service is so important these days, so her tone was completely uncalled for and made me feel like I was an imposition. as a diner. in a restaurant. Definitely will never visit this place again.

The food was also nothing to call home about, so there's that.