2025-05-26 529 瀏覽
喺旺角女人街發現咗一間好有特色嘅泰國餐廳,呢度嘅裝修真係好似泰國大排檔,色彩繽紛,充滿活力。更重要嘅係,主廚同員工都係泰國人,令我對呢次用餐更加期待。餐廳提供嘅Lunch Set仲有優惠價飲品,真係好划!### 環境首先講下環境,入到去,牆壁上掛住好多泰國風格嘅裝飾品,整體感覺非常熱鬧。座位安排得幾好,雖然地方唔大,但唔會令你感到擠迫,反而有種溫馨嘅感覺。服務員都好親切,令我感受到泰國人嘅熱情。### 雞串燒今次我叫咗Lunch Set,有優惠價叫飲品!第一樣係小食,雞串燒。雞肉串燒煮得啱啱好,外層微焦,肉質鮮嫩,配上特製嘅醬汁,味道真係好香。每一口都可以感受到雞肉嘅鮮味,真係好開胃!### 招牌蟹肉炒飯再講講招牌蟹肉炒飯,呢個真係一絕!炒飯粒粒分明,蟹肉鮮甜,味道非常濃郁。每一口都有蟹肉嘅香氣,搭配住青蔥,令整碗飯更加清新。份量都唔少,兩個人食都夠!### 芒果糯米飯甜品方面,我叫咗芒果糯米飯。呢個係泰國經典甜品,甜度啱啱好,糯米軟糯,搭配住新鮮嘅芒果,味道非常好。每一口都好香甜,真係好好味!而且上面仲有椰漿,令口感更加滑順。### 凍泰奶飲品方面,我叫咗凍泰奶。呢杯奶茶色澤金黃,味

### 環境

### 雞串燒

今次我叫咗Lunch Set,有優惠價叫飲品!

### 招牌蟹肉炒飯

### 芒果糯米飯

### 凍泰奶

飲品方面,我叫咗凍泰奶。呢杯奶茶色澤金黃,味道濃郁,甜度適中,飲落去有一種濃厚嘅奶香,真係好好飲!喺泰國餐廳飲泰奶,真係唔可以錯過,搭配之前嘅菜式,真係完美。

整體而言,都幾抵食!
2025-05-26 516 瀏覽
🐽 泰式船麵湯底好濃郁,豬骨同香料熬得夠晒時間,飲落有啲似肉骨茶但多咗陣香茅同南薑香。豬肉片同肉丸都夠嫩,最正係啲金邊粉夠晒掛湯,嗦落滑溜得嚟又唔會淋曬🐽 通菜炒得夠鑊氣,菜莖爽脆冇渣,蝦醬鹹香唔會過火,仲落咗少少辣椒碎吊味,食到尾段都唔覺油淋淋🐽 泰式生菜包豬肉碎炒得乾身,用魚露同青檸汁調味,酸辣平衡得幾好,夾埋新鮮生菜食好開胃🐽 蟹肉奄列外層煎到微脆,入面仲keep到蛋漿半熟嘅軟滑,蟹肉份量都算足,有幾啖會食到成嚿絲🐽 椰子雪糕質感綿密得嚟唔會太甜,面頭撒咗啲烤椰絲增加口感,中要份量好多唔係只係一球
🐽 泰式船麵

🐽 通菜

🐽 泰式生菜包

🐽 蟹肉奄列

🐽 椰子雪糕
2025-05-20 369 瀏覽
呢間泰國餐廳CP值超高!真係好有風味,感覺好似行咗入曼谷街頭咁!同朋友齊齊開餐,好味到好似置身泰國咁🛫🌴 🥭Green Mango Salad🥗 青芒果沙律爽口夠fresh!酸甜味恰到好處,仲有花生增添口感,雖然無辣但一樣醒胃!💚 🔥Bangkok Volcanic Ribs🍖🌋 燒豬肋骨香噴噴,外皮微焦超惹味!醬汁分開上,自己調節好貼心,配搭白飯一流!🍚😋 🦐 Shrimp & Vermicelli Casserole🍲 冬粉煲暖笠笠,冬粉吸晒蝦鮮味,仲有蒜香襯托,簡直係comfort food代表🤩 🍜 Pad Thai with Prawns炒金邊粉夠乾身,每條粉都掛滿醬汁,蝦新鮮又彈牙,炒蛋仲加分!泰式必食!💯🔥 🥤Thai Iced Milk Tea (Less Ice)泰式奶茶唔會太甜,仲好香茶味,少冰岩岩好,真係飲完想再encore!🎶😍 🥥 Fresh Coconut椰青開出嚟好juicy,飲晒啖啖清甜椰水,仲可以刮椰肉,完美收尾😎🌴 整體嚟講,環境好有泰國風味,食物地道又足料,價錢合理,一於約埋朋友再去掃街!🚀🍽️🏷️Tamarind (旺角)

🥭Green Mango Salad🥗

🔥Bangkok Volcanic Ribs🍖🌋

🍜 Pad Thai with Prawns

🥥 Fresh Coconut

🏷️Tamarind (旺角)
今次專程黎到旺角呢間人氣爆棚嘅泰國菜館🇹🇭金邊粉炒得乾身爽滑,每條都均勻裹上金黃色嘅醬汁,配料豐富又多樣,入口既有嚼勁又唔會太腍,味道層次分明~ 蒜蓉炒菜絕對係驚喜!翠綠爽脆嘅蔬菜配上金黃香脆嘅蒜粒,蒜香濃郁得黎又唔會太搶!雞肉串燒外皮烤得微焦香脆,內裡肉質鮮嫩多汁,一定要蘸上濃稠惹味嘅沙嗲醬最正係佢哋嘅芒果沙冰🥭 用咗熟成芒果打製,果香濃郁又清甜,冰涼透心,完美中和咗泰菜嘅辛辣感~ 下次再嚟試下其他菜式!
今次專程黎到旺角呢間人氣爆棚嘅泰國菜館🇹🇭

下次再嚟試下其他菜式!
2025-05-18 240 瀏覽
喺旺角行行下街,見到呢間好有泰國🇹🇭特色,仲有篤篤車🛺卡位坐既泰國餐廳😆😆餐廳食物選擇非常多😀 一般泰國🇹🇭野食都應有盡有😆 價錢仲要唔貴😌😌食物物賣相吸引,我同朋友叫咗唔少食物,大家都好滿意!泰式牛肉船麵$88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️- 平時好驚船麵好細碗,黎呢度就無呢個問題😆 份量足夠,牛肉爽口彈牙!滿分💯!泰式牛肉炒河粉$78⭐️⭐️⭐️⭐️- 呢個炒河粉岩重口味仲非常食得辣既朋友🧑‍🤝‍🧑喺度食炒野好有鑊氣😀😀芒果糯米飯 $58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️- 好正宗!奶有泰國風味!大力推介!椰青 - 好夠清甜!🤩🤩Tamarind (旺角)旺角通菜街1號威達商業大廈地下K&L號舖

食物物賣相吸引,我同朋友叫咗唔少食物,大家都好滿意!

泰式牛肉船麵$88 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
泰式牛肉炒河粉$78⭐️⭐️⭐️⭐️

芒果糯米飯 $58⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
- 好正宗!奶有泰國風味!大力推介!

椰青
- 好夠清甜!🤩🤩

Tamarind (旺角)
旺角通菜街1號威達商業大廈地下K&L號舖
午餐
2025-05-16 237 瀏覽
對於一個好鍾意去泰國旅行同埋好鍾意食泰國嘢嘅人嚟講成日都見到呢間舖排晒長龍,難得一見今日未有人排隊就入咗去食飯,餐廳環境都佈置得幾精緻,都好有另類風格。我哋嗌咗個泰式牛肉炒河粉,泰式牛肉金邊粉,炭燒牛小扒,冬陰功湯同埋芒果糯米飯。泰式牛肉炒河粉,都幾好食河粉好煙靭,火候處理得幾好,牛肉就稍為硬身咗少少。泰式牛肉金邊粉金邊粉就比較淋,都好入味,牛肉就好嫩,幾好食,再加埋啲炸豬皮,基本上每一條都脆卜卜,口感都幾好,不過個湯底就偏為咸咗啲,適合一啲重口味嘅人。炭燒牛小扒,望落雖然簡單,但係食起上嚟有啲驚喜,牛小扒烤得啱啱好,食落好嫩。冬陰功湯都幾足料,但就冇辣味,不過基本嘅味道係有嘅,最後芒果糯米飯,食得出啲芒果係新鮮嘅,同埋啲飯係煙靭嘅,加埋啲綠豆脆脆,口感都幾好。雖然見到入邊有泰國廚師掌廚,但係味道唔算正宗,可能係要迎合香港人嘅口味。
去一間泰國餐廳要知道好唔好食 試下個pad thai就知🤣泰式虎蝦金邊粉🦐叫左個蝦肉pad thai. 上枱都熱辣辣,蝦肉咬落唔會梅,用原粒花生都幾新穎,泰國多數都係用花生碎,味道中規中矩,cp值算高😍沙嗲雞串燒🍢3串大大串十分抵食,啖啖肉雞肉唔會嚡口,沙嗲醬絕對係串燒靈魂!正👍🏻飛天炒通菜🥬炒得非常惹味!$68黎講非常抵食💙酸辣胡椒蜆湯🥣冬陰功就飲得多,第一次試依個湯,蜆肉巨大粒🙀勁肥美!作為頭啖湯開左個胃😻泰式街頭椰子雪糕🍨🥥本身食到飽飽地,但另一個胃叫我食甜品,於是叫左呢個街頭椰子雪糕🍨🥥椰子味雪糕輕甜適中,清清地refresh下個口幾好,仲有真椰肉,岩曬做飯後甜品!😋環境方面,有大排檔feel得黎又幾乾淨,加分位係開放式廚房睇到靚仔廚師認真下廚 食客見到乾乾淨👍🏼
去一間泰國餐廳要知道好唔好食 試下個pad thai就知🤣

酸辣胡椒蜆湯🥣

泰式街頭椰子雪糕🍨🥥

3K
2025-05-13 187 瀏覽
是日來試試旺角人氣店Tamarind,睇下係咪值得排隊等位😝等左好一陣就有枱,小店真係好受歡迎,條隊無停過😆一坐低嗱嗱啉叫野食先。⭐芒果沙冰 & ⭐泰式凍奶茶飲品最快上枱,芒果沙冰好濃芒果味,飲到啖啖果肉。泰奶茶個茶味好香,甜甜地好飲。⭐泰式虎蝦金邊粉炒得好香口呀😋除左大蝦,仲有豆腐乾、蝦米、蛋絲等同炒,撈混個辣椒粉同加上青檸汁,酸酸辣辣好正。⭐金不換辣椒膏炒蜆蜆大隻肥美又無砂,個辣汁勁好味🤤越辣越惹味,好食到殼都啜埋。⭐炭燒牛小扒牛小扒入口嫩滑有炭香,仲好重肉味,脂肪位燒得甘香,正👍⭐芒果糯米飯糯米飲軟軟糯糯,椰汁鹹鹹甜甜好好味🤤點嘅菜品全部都好食無失望喎,係值得排隊嘅👍

⭐芒果沙冰 & ⭐泰式凍奶茶

⭐泰式虎蝦金邊粉

⭐金不換辣椒膏炒蜆

⭐炭燒牛小扒
牛小扒入口嫩滑有炭香,仲好重肉味,脂肪位燒得甘香,正👍

⭐芒果糯米飯
糯米飲軟軟糯糯,椰汁鹹鹹甜甜好好味🤤

點嘅菜品全部都好食無失望喎,係值得排隊嘅👍

2025-05-12
15 分鐘 (堂食)
2025-05-13 162 瀏覽
沙嗲豬串燒沙嗲豬串燒是一道令人垂涎的開胃菜,豬肉經過精心醃製,串在竹籤上,然後在炭火上燒烤至金黃酥脆。每一口都能感受到肉質的鮮嫩與醬汁的香氣,搭配著特製的沙嗲醬,濃郁的花生香味與微微的辛辣感交織在一起,讓人不禁想要一口接一口。### 曼谷火山燒排骨接下來的曼谷火山燒排骨則是一道令人驚艷的主菜,排骨經過慢火燒烤,肉質卻保持著多汁的口感。特製的醬汁在排骨上形成一層誘人的光澤,香氣四溢。每一口都能感受到肉的鮮美與醬汁的濃郁,彷彿在口中爆發出一種無法抵擋的美味。這道菜不僅是味覺的享受,更是一種視覺的饗宴,讓人感受到泰國料理的獨特魅力。### 芒果沙冰在這一系列的美食中,芒果沙冰則是一道清新的甜品,為整個用餐體驗帶來一絲清爽。沙冰的口感細膩,芒果的天然甜味與冰涼的質地相得益彰,讓人感受到夏日的清新。每一口都彷彿在口中融化,帶來無比的愉悅,為這頓豐盛的泰式餐點畫上完美的句號。### 招牌蟹肉炒飯招牌蟹肉炒飯則是蟹肉的鮮甜與米飯的香氣交融,每一口都能感受到蟹肉的鮮美,搭配著香蔥與蛋的滑嫩,讓整道炒飯的口感層次分明,令人陶醉。這道菜不僅是對味蕾的挑逗,更是對心靈的撫慰,讓人感受到家的溫暖。### 泰式

### 曼谷火山燒排骨

### 芒果沙冰

### 招牌蟹肉炒飯

### 泰式牛肉船麵

最後,泰式牛肉船麵則是牛肉的鮮嫩與粉絲的滑順形成了絕妙的搭配。湯底的香氣四溢,搭配著新鮮的香菜與檸檬汁,讓整道菜品充滿了活力。每一口都能感受到泰式料理的精髓,

金泰皇泰國菜館 (九龍城)
九龍城城南道41號地舖
2025-05-12 135 瀏覽
旺角呢間泰國菜長期都好多人排隊,今日專登早啲到,6:00pm黎到唔洗排,哈哈哈。雖然唔洗排隊,不過入面嘅人已經坐滿左半間舖。網上見到嗰個特色篤篤車位都有人坐,冇得打卡lu。不過望住室內嘅佈置同埋廚房大半數嘅泰國廚師,都有一瞬間去咗🇹🇭泰國嘅感覺😆今次同朋友仔點左:冬蔭功湯$138冬蔭功湯酸味比較重,我食開小辣嘅都唔覺辣,應該係迎合返香港人嘅口味,夏天熱辣辣,飲返個冬蔭功湯開胃下,而且佢啲材料都多,貝類揀左出黎裝埋都有一碗架泰式牛肉炒河粉$78呢款幾有鑊氣喎,唔似平時港式乾炒牛河食完咁多油,又唔會太少油搞到痴埋一舊舊咁,加埋啲炸蒜蓉食落幾香口泰式牛肉船麵(金邊粉)$88碗麵鋪滿我好鍾意食嘅卜卜脆呀(即係炸豬皮),哈!碗麵嘅湯底非常非常濃郁,適合重口味嘅朋友仔。炭燒牛小扒$148塊牛扒燒得岩岩好,唔會太乾,又唔會太生流血水咁,肉夠嫩仲切好細細件咁,可以一啖一件。芒果糯米飯$58我嘅至愛芒果糯米飯😍!!欣賞佢嘅飯唔係硬,係暖暖地嘅,最怕食雪到又凍又硬嘅嗰一種。加埋啲甜椰漿同綠豆仁脆脆地咁,口感好豐富☺️餐飯食到一半已經睇見外面嘅人龍,想試又唔想排好耐嘅朋友仔記得book位或者避開食飯高峰期早啲

今次同朋友仔點左:

冬蔭功湯$138

泰式牛肉炒河粉$78

泰式牛肉船麵(金邊粉)$88

炭燒牛小扒$148

芒果糯米飯$58

餐飯食到一半已經睇見外面嘅人龍,想試又唔想排好耐嘅朋友仔記得book位或者避開食飯高峰期早啲入座啦。

泰式牛肉船麵$88前面揀咗泰式河粉,棉質偏腍同埋柔軟。煮完之後好適合當湯麵食。暖淋淋咁樣面同面中間黐埋咗好多湯汁,每一啖都好滿足。面嘅湯底好濃牛肉味,並且食落去嘅浠結度同其他湯麵比較起嚟再結少少。配料方便有牛肉丸同埋牛肉片,係鍾意食牛人士嘅首選。泰式虎蝦金邊粉$88 金邊粉酸酸地同埋加咗好多泰式香料入去例如芽菜、大蔥、韭菜等等。如果想口感再豐富啲可以加埋伴碟嘅花生一齊食。鍾意食辣就可以加埋餐廳放喺店旁邊嘅泰式辣椒碎一齊食。虎蝦好大隻,並且食得出炒金邊粉之前加咗蝦米乾去爆香咗先,所以邊粉好有鑊氣之餘仲有海鮮嘅味道。沙嗲雞串燒$48 足足有三串雞串咁多,而且每一次份量都好大。放喺隔離嘅沙嗲醬非常惹味,接近咖喱嘅味道,點為咖喱醬可以令到串燒更加濕潤。泰式龍眼水(跟餐加$8 )你食泰國嘢點可以唔飲龍眼水㗎?大大杯凍嘅龍眼水食完鑊氣炒麵之後再加一啖降溫。
泰式牛肉船麵$88

泰式虎蝦金邊粉$88

沙嗲雞串燒$48

泰式龍眼水(跟餐加$8 )
2025-05-07 230 瀏覽
Tamarind😘😘😘泰地道旺角通菜街、旺中之旺、地道泰菜、餐館縮影、泰相似、泰有氣氛、食之餘仲可以打埋卡😁😁泰開心😃✨沙爹豬串燒$48帶點肥豬肉切片、串串燒烤、肉質鮮嫩更爽、醃製入味、搭配泰式香料、伴微辣甜豉油、香氣四溢、提升味蕾口感、泰美味小吃的首選😘✨炭燒牛小扒$148選用優質牛小扒、經特製醬料醃製,搭配香草和香料、炭燒後外焦內嫩、每一口都散發著濃郁的泰式風味、肉質鮮美、回味無窮👍🏻✨粉絲大蝦煲$138粉絲吸收了鮮美湯汁、搭配新鮮大蝦、泰式香料、口感滑嫩、味道濃郁、讓人陶醉在泰式風味中😍✨芒果糯米飯$58濃香白白椰漿、鋪滿暖粒粒、軟糯的糯米飯上、像披上一層白雪❄️、配搭切片、清甜泰國芒果、灑上綠豆脆粒、賣相一流、吃不停口、舔舔脷👅✨芒果冰沙$32 冰凍芒果肉粒、冰塊、少許椰奶、攪拌成芒果汁、軟滑清甜、清爽👍🏻✨泰式奶茶$26 泰式紅茶、濃郁茶香、加添奶、「泰」簡單就是原味!Tamarind旺角通菜街1號威達商業大廈地下K&L號舖港鐵油麻地站A2出口、行約5分鐘
Tamarind

✨粉絲大蝦煲$138

✨芒果糯米飯$58

✨芒果冰沙$32

✨泰式奶茶$26
泰式紅茶、濃郁茶香、加添奶、「泰」簡單就是原味!

Tamarind
旺角通菜街1號威達商業大廈地下K&L號舖
港鐵油麻地站A2出口、行約5分鐘
芒果沙冰/泰式奶茶
芒果糯米飯
炭燒牛小扒
2025-05-07
5 分鐘 (堂食)
午餐
芒果沙冰/泰式奶茶
芒果糯米飯
炭燒牛小扒
  • 泰式奶茶
  • 沙爹豬串燒
  • 芒果沙冰
初嚐火山排骨後便瘋狂愛上的我看到網上介紹旺角一家泰菜餐廳「Tamarind」有提供這款菜式,今天跟男友前來朝聖享用晚餐;裝潢走泰式大排檔風,地道有氣氛-🔹曼谷火山排骨 $148由數大片豬肋排骨砌成明顯的火山效果,豬肋骨肉多帶濃郁的鮮肉味道,緊緻肉嫩,帶有脆軟骨增加口感,味道集鹹酸辣,層次豐富,超抵食!-🔹蟹肉奄列 $158配上青瓜及甜辣醬,切開奄列是滿滿的蟹肉,奄列充滿蛋香同時帶焦香的味道,蟹肉鮮嫩雪白且鮮甜-🔹鹹蛋黃木瓜沙律 $68木瓜口感爽嫩,加入鹹蛋、胡蘿蔔絲、花生、車厘茄及豆角等配料,味道集甜酸辣於一身,開胃健康又清新-🔹泰式綠奶茶 $26啖啖抹茶跟奶香平衡,正宗泰國味道-🔹鮮椰青 $38

🔹曼谷火山排骨 $148
🔹蟹肉奄列 $158
🔹鹹蛋黃木瓜沙律 $68
🔹泰式綠奶茶 $26
啖啖抹茶跟奶香平衡,正宗泰國味道
🔹鮮椰青 $38
2025-05-06
  • 曼谷火山排骨
  • 蟹肉奄列
2025-05-06 79 瀏覽
好友相約到旺角的Tamarind開餐,抵達餐廳時,被門前排了幾十人的蛇餅嚇倒了 🤪🤪。當餐飲業大叫生意不景時,這裏經營人山人海的,相信性價比一定很高。環境滿有泰國街邊食檔的風味,廚師也全是泰國人,跟在泰國吃到的味道,相似度很高。點了泰式甲抛豬肉飯 $78,泰式微辣的豬肉碎加上煎蛋,甚為惹味,拌飯一流。再來泰式炒芥蘭 $68,同樣滿有泰國特色,芥蘭嫩綠無渣,份量足、夠大碟、抵食👍泰式燒牛肉沙律 $138青瓜、蕃茄、洋蔥伴隨着燒牛肉,加上酸味的沙律醋,以及洋蔥的辛辣口感,好味道的泰式沙律芒果糯米飯 $58,芒果甜美,糯米飯軟糯,配以帶點鹹味的椰漿,每次食泰國菜的必選甜品。泰國街頭椰子雪糕 $58,自家製的椰子雪糕,椰子味道香濃,造成大愛的雪糕,不能不點。芒果沙冰 $32鮮椰青 $38

泰式燒牛肉沙律 $138

芒果沙冰 $32

鮮椰青 $38

2025-05-05 49 瀏覽
今日晏晝去旺角買完嘢, 諗住搵間餐廳食嘢, 見到通菜街呢間店, 門口已經有人排隊, 再望下入面好有特色, 係泰國嘅街頭特色風情, 好熱鬧嘅感覺, 鍾意食泰國嘢嘅我於是就試下.沙嗲雞串燒:有3串, 仲要大大舊雞塊, 雞串嘅肉質鬆軟, 高質, 點沙嗲汁食真係一流.泰式燒豬頸肉:入口有軟滑感, 加埋醬汁, 提升味道層次, 好快成碟ko.招牌蟹肉炒飯:色澤擇配合得好好呢個炒飯, 粒粒分明嘅飯粒, 混合蛋, 蟹肉, 香蔥, 洋蔥. 入口感受到蔥香, 你到調配恰到好處, 口感豐富. 青瓜伴碟, 更添清新.加埋椰青, 清涼解喝, 今餐非常滿意!
加埋椰青, 清涼解喝, 今餐非常滿意!