2004-07-17 24 瀏覽
試埋佢既tiramisu and apple tea cake,tiramisu既酒味, 咖啡味, 芝士味都好恰當,唔會有一樣特別多或特別少,但中間夾住既就好似係蛋糕, 而唔係lady finger,唔夠正中, 所以呢方面要扣d分!apple tea cake於室溫下或叮熱佢比雪凍更加好食,甜甜地既蘋果味,少少玉桂味,加埋蛋糕底既合桃粒,好味!!!All cakes are great!!!
All cakes are great!!!

2004-07-15 20 瀏覽
今日buy了7 件cakes, 因為好多款之前想試,但都冇,今日就有好多我一直想試既,所以就買左咁多,1. Bailey's Irish cheese2. White chocolate cherry cheese3. Tofu crumble cheese4. passionfruit marshmellow cheese5. mango mania6. tiramisu7. apple tea cake試了Bailey's Irish cheese,好滑,如果唔講, 你都唔知係用了Bailey酒,因為唔覺有酒的味道,我未飲過Bailey酒,所以都唔知Bailey酒係咩味,不過呢件Bailey's Irish cheese 好好味道!!!mango mania,上面我諗係jelly,jelly 下面有一片薄芒果肉,中間又有好多芒果肉,好正,比較TF既mango cheese足料好多,TF既mango cheese,成件cake只有上面一小片的芒果肉,dcheese又冇芒果味,又冇cheese味,sweet secret呢件mango mania 好味好多,而White chocola
1. Bailey's Irish cheese
3. Tofu crumble cheese
5. mango mania
6. tiramisu
7. apple tea cake

mango mania,上面我諗係jelly,jelly 下面有一片薄芒果肉,中間又有好多芒果肉,好正,比較TF既mango cheese足料好多,TF既mango cheese,成件cake只有上面一小片的芒果肉,dcheese又冇芒果味,又冇cheese味,sweet secret呢件mango mania 好味好多,而White chocolate cherry cheese,Tofu crumble cheese,passionfruit marshmellow cheese 都十分好味,正!!!
至於tiramisu和apple tea cake 留返明天食!
仲有,secret-o-cheese 加左價,要$28一件, 不過,真係好食!!!
今日,我買既係White chocolate cherry cheese,仲有一款係white chocolate raspberry cheese,下次試下先!!
2004-06-26 24 瀏覽
尋日在UCC同個同事飲完tea,齊齊行去時代廣場坐的士返公司,途經呢度,又買左幾件返去齊齊食。呢度店子比中環店還要小,雖然有一張高櫈在但應是預人買走的多。買了幾件,當然有店自慢的Secret-O,另外還有雲石芝士、Opera同Mille Feuille。除左Mille Feuille外,其他三款都不是第一次吃,這個似拿破崙的酥皮餅是薄荷朱古力餡,酥皮幾酥化,幾有水準。雖然耍28蚊,寧寧舍舍比其他cut cake貴三蚊,但都是值得的。有一樣奇怪的是Secret-O的芒果味也是微酸的,為何今日食到的芒果都是不甜的?
2004-06-23 10 瀏覽
今日,又試佢d cake啦!次次都試cheesecake,今次就揀件chocolate mango mousse cake,mango mousse 好香芒果味, 仲有粒粒芒果肉,中間和底係chocolate cake,兩者很match,好好味!之後,試埋lemon cheeseckae,係屬於硬身既cheeseckae,但係,又唔會令人覺得好實,好硬,好漏,入口依然覺得d cheese 好香滑,陣陣檸檬味,好清新,清香!食完兩件,回味無窮,好想再食!sweeet secrets真係比teresa festival好食,抵食好多!!!!!!!
食完兩件,回味無窮,好想再食!
2004-06-22 4 瀏覽
假期前夕,諗買件cake哄下自己﹗本來想食G.O.D. 0既芒果拿破崙蛋糕,點知無晒,勁唔開心﹗本來都想0係G.O.D.揀另一款,但又揀唔落手,嬲嬲地,去第二度買﹗黎到Sweet Secret,想試新野,所以佢介紹0既招牌蛋糕都唔要,其實都仲有好多想揀,但見有件strawberry cheese,之前好似未見過,佢話係用果榕打成,會好香士多啤梨味,即管一試。嗯~真係幾香士多啤梨味喎,但又唔會無芝士味,都平衡到,唔錯。不過食晒一件真係好漏,所以都係同人share好d﹗嘻嘻~
2004-06-12 5 瀏覽
今個星期,又試多五款cake:mint chocolate cheese, mango tiramisu, strawberry cheese, passionfruit lime cheese, cookies n' cream cheese.件件都好食,甜度適中, 餅底好脆,cheese好滑,某d焗既cheese cake,如cookies n' cream cheese,d cheese 又不會太硬,太實,一句講晒, 正!
今個星期,又試多五款cake:
2004-06-04 17 瀏覽
今個月試左sweet secret 五款cake:第一次,先試佢既house-cake, secret-o-cheese,cheese 好滑,餅底好脆第二次,試blueberry cheese 和honey-rose cheese,blueberry cheese,有blueberry味,但又不會太酸,honey-rose cheese,好香玫瑰味,好有田園感覺,第三次,試fruity-berries cheese和coffee d-lite cheese,fruity-berries cheese好滑,raspberry + blueberry,的確非常好味,coffee d-lite cheese,好香coffee 味,鍾意咖啡的朋友一定喜歡呢款cake,下層係chocolate cake,不太甜,不太濃,不會搶了咖啡的味道,總括,sweet secret既cake,好好味,每款都味道適中,不會覺得好甜和好漏(我本身都不喜愛甜),下次再試另外的味道!
今個月試左sweet secret 五款cake:
2004-06-01 25 瀏覽
尋日再試New York Cheese Cake 同Chocolate Mousse Cheese Cake. New York Cheese Cake 唔夠文華American Cheese Cake, 如果要食最Original o既Cheese Cake, 都係捒返文華. Chocolate Mousse Cheese Cake 我個人覺得面頭D拖肥好甜,整體配搭得幾好味.話時話,雖然D cake 好味,係係HK$25一件又好鬼細件,開始諗緊係咪自己去學整比較化算D.
請問Blueberry cheese cake 同opera, 係Sweet secret 好食d 定係teresa festial 好食d ?呢兩間餅店仲有冇其他好味蛋糕推介? thanks!(By Editor : Pls reply in "Hot Gossip")
呢兩間餅店仲有冇其他好味蛋糕推介? thanks!
2004-05-27 9 瀏覽
估唔到一間咁細細間鋪賣o既cake咁好味,仲可以儲印仔呢!HK$50一個印,半年內儲夠HK$800就可以有九折咭.其實成廿幾三十蚊一件cake,話咁易啦!最鍾意Opera,好想日日都食一件(如果我唔好肥的話),真係好有層次,好好味. 雖然要成HK$28一件都幾貴下.Chocolate Truffle D 朱古力好滑,好重朱古力味,正.Secret O Cheese,個人唔係太欣賞,不過都幾好味.士多啤利拿破崙,好香口下又唔係太甜.
士多啤利拿破崙,好香口下又唔係太甜.
2004-05-09 13 瀏覽
n 年前食完冇貼到相~~依家貼返先~~~
n 年前食完冇貼到相~~
依家貼返先~~~
2004-04-21 20 瀏覽
其實opera唔係佢地原創ga!!opera係法式甜品,邢定好多食譜都有教點整ga la...不過hk比較少見,但係而家都愈黎愈多地方有得賣....如果你想試好食d ge opera,你試下Teresa Festival呀...佢地個opera好有層次,d味唔會溝埋哂一齊,食落去唔會話咩味比咩味搶左,真係值得一試ga!!!^^
2004-04-19 12 瀏覽
今日食左個Opera, 覺得唔係太好. >好多層疊埋, 食唔出層次, 亦無對比, 感覺各層物料唔多夾, no hierarchy, no contrast, no harmony, 口感雜亂, 朱古力味濃卻勁甜, 無性格. 唔知係食譜design concept 有問題, 定係手勢唔掂. 有無網友知道Opera係此店原創, 抑或另有出處呢?不過維持對此店印象, 因為試過好多款都幾好, 可能此餅難度較高.
今日食左個Opera, 覺得唔係太好. >
(非會員)
2004-04-07 16 瀏覽
之前都喺中環果間食個幾次,係較heavy既cheese cake,雖然個人唔係咁好,但佢叫唔錯,畀另一間叫Liz既好好多今日天氣好辛苦,抖唔到氣,所以都係叫啲輕既cake,所以叫咗opera($28),相比其他cake,佢係個slice,細一半有多,唔怕食唔晒opera整得都幾得體,質地同味道都ok,不過略嫌佢啲海綿蛋糕layers鞋咗啲,影响咗整體口感
2004-04-05 13 瀏覽
今日同女友誤打誤撞下撞入此店..進入後店員親切地問我地鐘意食d 咩類型既cake.."我想食rich d 既..."回應後,店員就講左一系列既cake 名兼且重介紹埋各類既特性同成份..說實在,我真係聽唔切..由於我只係鐘意食rich 型cheese cake,所以食親都係new york,實在對其他既都無咩認識,所以當時真係一點都聽唔入腦..最後就點左almond cheese cake 同chocolate mousse cake..almond cheese cake 內有少量桃肉緩和一下芝士味既滯口感,唔錯...不過都係new york 好d...chocolate mousse 真係幾好~由於我同女友都喜愛一d 濃味既食物,所以我地都幾喜愛呢個cake既味道..唔..下次再去就試下佢地既hot cake secret o cheese 同new york cheese cake..重要記得帶本筆記簿去抄底店員所講既番屋企慢慢消化一下..(因為有心學,但係聽唔切..)
今日同女友誤打誤撞下撞入此店..
進入後店員親切地問我地鐘意食d 咩類型既cake..
說實在,我真係聽唔切..