2020-02-21 63 瀏覽
近排少出街,所以難得出街要搵啲正嘅黎食。係呢頭呢間人氣高企,所以就黎食晚飯。先上三杯特飲($38一杯),自己飲中間嘅蜜桃檸檬蘋果梳打,三種果好似有啲亂,但又真係飲得出,我覺得未算好夾,但係味覺相當特別。試飲人地果啲,最正係最底果杯薄荷梳打,十分refreshing!最頂嘅奇異果無試到,但係個friend話幾正。軟殼蟹漢堡,一上係先食薯條,驚凍咗唔好食。薯條中上,夠熱夠脆。漢堡個醬真係充滿驚喜,因為有埋魚子,令成個包好夾。主菜軟殼蟹,望圖都知炸到爆脆,同漢堡呢種咁腍嘅食材混合,個口感係好特別嘅。軟殼蟹蟹味唔算重,但連同口感令呢個漢堡十分值得推薦!鵝肝牛肝菌意大利飯。我鐘意意大利飯個口感,呢個亦都係水準以上,唔會太硬又唔會太腍,個汁較得好,唔好太濃味。鵝肝反而似係點綴。海鮮意粉,少少辣,頗多料。蝦都新鮮彈牙嘅。追加小食:wasabi雞翼。雖然自己唔好辣,但係佢都整得幾惹味。佢啲雞翼都大隻,幾襟食。埋單一人唔駛$180,但係坐得舒服又有高質美食,都幾值得再黎。

海鮮意粉,少少辣,頗多料。蝦都新鮮彈牙嘅。

同朋友嚟牛頭角行街,知道淘大花園好多嘢食,我同朋友一於你依家試吓!先發現原來依度有間咁好味嘅餐廳,而且地理位置好方便,喺九龍灣地鐵站行一陣就到,呢度嘅裝修好友歐陸風,各位嚟打卡都一流,重點係嘢食出乎意料地精緻同好味😍玫瑰荔枝梳打以為佢得個樣,點知咁好味,飲落去好清甜,仲有大大粒嘅荔枝,而且成杯嘢飲好香荔枝味同淡淡的玫瑰味,解渴🥰西班牙焗繪飯海鮮超足料,有勁多青口、蜆、魷魚,而且飯嘅汁既濕度煮到岩岩好,足料、飽肚、好食!芝士蟹肉大啡菇好邪惡啊😍😍😍比我想像中嘅大粒好多,啡菇上邊有好多芝士同蟹肉,食落去味道超夾超好😙香煎法式鵝肝多士全餐最好食推介!鵝肝京口節,勁多汁!多士同鵝肝之間仲夾左一片菠蘿,所以食落去完全唔會油膩,鵝肝嘅香味配住菠蘿嘅甜味,一流👏🏻🤩

玫瑰荔枝梳打

西班牙焗繪飯

芝士蟹肉大啡菇

香煎法式鵝肝多士
2020-02-18 59 瀏覽
坐落喺淘大靜中帶㕵位置夠chill似太子灣仔bar格調第一樣想推薦係鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯淨係講鵝肝已經好油香 size亦好適中唔會太細另外risotto 好正宗 飯係硬啲唔會煮到一Pat pat仲有芝士, 蘆筍同牛肝菌嗯每一啖都好香😋😋😋真心講好少一碟risotto係唔夠食第二日想講嘅係鹽燒牛舌頭先係厚身但係一啲都唔un仲有啲爽口彈牙加小小鹽調味就超啱好食😋!老公食三重奏芝士安格斯牛肉 burger一切開個burger啲芝士係爆出泥勁流心勁多嘅cheese牛肉係實的的唔會有一種好鬆散嘅感覺牛味重仲有香脆嘅煙肉
坐落喺淘大靜中帶㕵位置
牛肉係實的的唔會有一種好鬆散嘅感覺
牛味重仲有香脆嘅煙肉
  • 香煎鵝肝露筍牛肝菌意大利飯
2020-02-18 65 瀏覽
三重奏芝士牛肉漢堡 💰96 8⃣漢堡包既外層酥脆可口,內裡卻鬆軟無比。濃郁既芝士,以為都會幾漏,但又冇果個感覺!佢地生菜同番茄好鮮甜,搭配中間鹹香芝士啱啱好重頭戲就梗係中間塊牛肉!飽滿多汁,滿足感up!-青芥末蜜糖雞翼 💰68 7⃣酸酸甜甜又估佢唔到既味道,彷彿置身大草原入面幾清新既感覺。雞翼金黃酥脆,肉質光滑柔軟。-香煎海鱸配雲吞 💰138 7⃣煎至香脆海鱸魚表皮,但內裡肉質好juicy,忌廉汁超級鮮味。一共有5粒意大利雲吞,餡料好鬼足料配埋魚肉一齊放入口都幾過癮-黑松露野菌扁意粉 💰105 7⃣意粉煙韌程度啱啱好,每條都食到黑松露碎。睇相都可以見到鋪面晒野菌再係碟上面撒上香濃芝士碎無論賣相定味道層次都唔簡單
三重奏芝士牛肉漢堡 💰96 8⃣
漢堡包既外層酥脆可口,內裡卻鬆軟無比。
濃郁既芝士,以為都會幾漏,但又冇果個感覺!
佢地生菜同番茄好鮮甜,搭配中間鹹香芝士啱啱好
重頭戲就梗係中間塊牛肉!飽滿多汁,滿足感up!

青芥末蜜糖雞翼 💰68 7⃣
酸酸甜甜又估佢唔到既味道,彷彿置身大草原入面
幾清新既感覺。雞翼金黃酥脆,肉質光滑柔軟。

香煎海鱸配雲吞 💰138 7⃣
一共有5粒意大利雲吞,餡料好鬼足料
配埋魚肉一齊放入口都幾過癮

黑松露野菌扁意粉 💰105 7⃣
意粉煙韌程度啱啱好,每條都食到黑松露碎。
睇相都可以見到鋪面晒野菌
再係碟上面撒上香濃芝士碎
無論賣相定味道層次都唔簡單
2020-02-14 47 瀏覽
又到情人節一向我都唔喜歡比餐廳情人節屈一筆架喇,加上肺炎疫情嚴重,大條道理提早一日出街食飯,一來少d人,二來慳多幾個錢買口罩好過啦⋯⋯呢間 supernormal 真係食肉獸同飲酒之選,好多適合送酒嘅肉類,有串燒、豬手,全部香口易入口,適合送酒。另外女友大讚佢個spaghetti carbonara。其實呢隻意粉大部分餐廳廚房都識煮,但女友就讚佢個汁煮得唔太油膩。可惜今次人數較少,其實呢間餐廳更加適合大班人飲酒傾計。等疫情過左之後要再黎!
又到情人節

2020-02-13
慶祝紀念
情人節
2020-02-13 48 瀏覽
與朋友一家三口到九龍灣吃上海菜已經是習慣了。 不過朋友今天提議去到淘大商場尚算新開業的酒吧餐廳吃過晚飯,這也令我倒好奇的,不知道酒吧餐廳會否提供小孩櫈呢?不過,來到酒吧餐廳又豈能不點算點選手工啤酒呢?還點選佐酒小吃和正餐。Lanterne Pale Ale輕輕喫了幾口,味道芳香,層次感豐富,啤酒花香濃厚。St. Bernardus Parer 6雖然不知道什麼是修道院的風格,但輕輕喫了一口,麥芽濃郁,麥美香醇豐富。香脆洋蔥圈金黃酥脆的洋蔥圈炸得香脆可口,洋蔥味香濃,還撒上細碎的蔥花,再配上奇異醬,更令味道昇華。香煎鱸魚配意大利雲吞白芒芒的鱸魚煎得香口嫩滑,魚皮金黃香脆,魚味濃郁甜美。把置上芫茜作點綴。忌廉汁香濃可口, 再配上精緻的意大利雲吞,細軟綿密,味道恰到好處。香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯給端上的時候,牛肝菌的幽香撲鼻。意大利飯上置上,煎得金黃的鵝肝,在以芫茜作點綴,令人垂涎欲滴。意大利飯,圓潤硬身。蘆筍牛肝菌幽香清膩,濃稠奬口。再把鵝肝攪拌混入意大利飯中,更使味道更添精華。火焰豬手給端上的時候,可惜的是沒有半點火焰。不過,豬手外皮燒得香脆,嚼勁廷身。肉質嫩滑煙韌,鹹香味豐富,完全是
Lanterne Pale Ale
輕輕喫了幾口,味道芳香,層次感豐富,啤酒花香濃厚。
St. Bernardus Parer 6
香脆洋蔥圈
香煎鱸魚配意大利雲吞
香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯
火焰豬手
給端上的時候,可惜的是沒有半點火焰。不過,豬手外皮燒得香脆,嚼勁廷身。肉質嫩滑煙韌,鹹香味豐富,完全是完美的佐酒佳品。
三重奏芝士安格斯漢堡
給端上的時候,漢堡巨大吸睛,牛肉味迎面而來。 目測之下漢堡包的餡料絕對是份量十足,當中包括 蕃茄、生菜、煙肉片和三款芝士,當然還有厚身的安格斯牛肉。安格斯牛肉口感綿密鬆軟,牛肉味香濃,絕對是貨真價實。不得不提的是薯條炸得香脆可口,鹹香滿溢。

總體而言,喜出望外的是在淘大屋苑中開設了如此優質富誠意的餐廳酒吧,而且形象健康。把酒談天也不必是尖沙咀了。
2020-02-12 57 瀏覽
呢日同女朋友提早慶祝情人節,特意嚟到呢間西餐廳,貪佢氣氛夠浪漫。.我哋叫咗一個法式鮮蠔湯。每一口都充滿蠔嘅鮮味,仲有少少蠔肉碎,冇諗過咁好味。.女朋友見到個餐牌已經流晒口水,佢好鍾意食軟殼蟹,又鍾意食炸嘢,呢個啱晒佢。軟殼蟹香脆而且唔油膩,配上清新嘅蔬菜同埋芥末口味嘅醬汁,我地都讚不絕口。.而我就叫咗法式焗紐西蘭羊架,羊架擺盤好靚,配上蔬菜點綴,賣相令人食指大動。表面好香脆,而內裏仍然充滿肉汁。.位置好坐,又舒服;食物亦令人滿意,女友話下年情人節都要嚟呢間食。

法式鮮蠔湯
法式鮮蠔湯

明太子原隻軟殼蟹漢堡
明太子原隻軟殼蟹漢堡

2020-02-12
2020-02-04 2022 瀏覽
經常到九龍灣的我對supernormal絕對不陌生, 之前已經試過這裏的晚餐, 今次再約朋友來飯聚, 餐廳裝修格局似西式酒吧, 場內環境燈光偏暗, 之前食過這裏的豬手做得很出色, 今次就試下漢堡和意大利飯,香煎蘆筍鵝肝牛肝菌意大利飯$128, 三重奏芝士牛肉漢堡$96, 再點兩杯cocktail,Pow Wow$58 & MO MO Cha$58。MO MO Cha🍹~ 都是以Rum加水果的, 再配埋玫瑰花的香味, 更添清香感。Pow Wow🍸~用 Rum 加上水果做的cocktail, 味道清新又帶點酒香, 賣相特別。三重奏芝士牛肉漢堡🍔~ 份量超大的漢堡, 濃郁的芝士配厚切牛肉, 一啖咬落去滋味無窮, 配菜有沙律菜和薯條, 兩者非常之夾。香煎蘆筍鵝肝牛肝菌意大利飯🍛~ 鵝肝煎得香噴噴, 入口有金香的味道,口感煙煙韌韌的意大利飯,正!每次到supernormal用膳感覺都很好, 食物質素中上, 價位中等, cocktail獨特, 座位舒適環境好, 難怪每次到餐廳都坐滿客人。

MO MO Cha

Pow Wow

2020-02-03
MO MO Cha
Pow Wow
香煎蘆筍鵝肝牛肝菌意大利飯
  • PowWow
  • MOMOCha
2020-01-24 103 瀏覽
好耐冇去淘大搵食,今日咁啱喺附近有野做,於是就黎淘大睇下有D咩食。見到有間唔太貴既西餐廳,就行左入去試喇。今次係同朋友去,我地各自叫左一個餐。 卡邦尼意粉($64)- 好creamy,個底唔會有多餘嘅水分, 個意粉都唔會太硬太軟,每一條意粉上面都沾滿住芝士,好濃味!大啡菇安格斯牛肉漢堡($88)- 個包好大,最啱我呢啲食肉獸。個漢堡扒有牛味,重點係好多肉汁唔會太乾!一咬落去啲肉汁流曬出嚟大啡菇軟綿綿既口感嘅令個層次豐富左 跟餐既蕃茄湯都唔錯。

今次係同朋友去,我地各自叫左一個餐。

大啡菇軟綿綿既口感嘅令個層次豐富左

跟餐既蕃茄湯都唔錯。

2020-01-23 113 瀏覽
今日去淘大果邊睇戲,睇前先去覓食,係後街度有唔少嘢食,呢間外觀好吸引又係食西餐於是就入咗去試下裝修別緻,有唔少掛畫飛機裝飾等Lunch set 有飯、意粉、漢堡同扒,滿足到唔同人嘅需求,仲有頭盤同嘢飲叫咗個lunch set同漢堡野菌忌廉湯-飲落香滑亦感覺到粒粒野菌,唔錯蒜香銀魚柳鮮蝦扁意粉$78-色彩豐富,亦聞到好香蒜味,有粒粒蝦肉,意粉硬度剛好黑松露和牛漢堡$98-餡有炸洋蔥圈、蕃茄、菜同當然唔少得嘅芝士同和牛,個包鬆軟好易切,食落都幾juicyHazelnut coffee+$16-榛果奶油嘅風味香濃,滿足

裝修別緻,有唔少掛畫飛機裝飾等

叫咗個lunch set同漢堡

野菌忌廉湯-飲落香滑亦感覺到粒粒野菌,唔錯

2020-01-22
2020-01-21 52 瀏覽
The restaurant and the food are good. I might revisit here although the food is not very outstanding.We ordered 2 main dishes and 1 clams.I love the sea bass the most. It is very creamy and match with the Tortellini.For the clams, it is also above average with strong taste.However, the service is not good enough.

2020-01-21 94 瀏覽
尋日收工約左朋友去九龍灣睇戲又未夠鐘系淘大附近搵下野食,見到呢間西餐好似幾吸引2人餐又幾抵,就入去試下鋪頭細細,7點都未夠已經坐爆曬,而且裝修都幾靚落單好快就上左小食,系炸池魚仔炸得好脆,點埋個沙律醬食一流跟住我地選左法式牛肉批個牛肉望落有d似午餐肉,而且個質感都好特別,可以一試份量冇想像中咁大,唔會怕搞到食唔落main跟住仲有餐湯跟麵包個湯打得好蓉,味道都唔錯主菜份量就超值,羊架有成4條骨既羊味勁重,連配菜都有滿滿既羊味岩曬我,如果怕羊味重,佢個薄荷醬都好搶7成熟個肉質都好好,唔會好硬牛肉漢堡都好正,份量大大個而且中間仲有菠蘿,酸酸甜甜好惹味仲有埋芝士,不得了二人餐仲包埋野飲最後都系438+1 cp值極高侍應態度都唔錯~
尋日收工約左朋友去九龍灣睇戲又未夠鐘
系淘大附近搵下野食,見到呢間西餐好似幾吸引
2人餐又幾抵,就入去試下

鋪頭細細,7點都未夠已經坐爆曬,而且裝修都幾靚

落單好快就上左小食,系炸池魚仔
炸得好脆,點埋個沙律醬食一流

跟住我地選左法式牛肉批
個牛肉望落有d似午餐肉,而且個質感都好特別,可以一試
份量冇想像中咁大,唔會怕搞到食唔落main

跟住仲有餐湯跟麵包
個湯打得好蓉,味道都唔錯

主菜份量就超值,羊架有成4條骨既
羊味勁重,連配菜都有滿滿既羊味
岩曬我,如果怕羊味重,佢個薄荷醬都好搶

7成熟個肉質都好好,唔會好硬

牛肉漢堡都好正,份量大大個

而且中間仲有菠蘿,酸酸甜甜好惹味
仲有埋芝士,不得了
二人餐仲包埋野飲
最後都系438+1 cp值極高
侍應態度都唔錯~
2020-01-21 1022 瀏覽
今日約左朋友係九龍灣食飯,朋友推薦呢間西餐廳,話好好食,所以收工就過左去淘大花園~係淘大都兜左一輪先搵到間鋪。。。好鬼大,又多唔同野食。因為我地都算早,7點前過到黎而且book左枱,愈食就愈full。。。就算平日夜晚黎都最好要book定枱安全啲呀!我見餐牌其實唔算好多選擇,主菜,飯,意粉之類,每種都係得幾款。反而又係cocktail個頁比較吸引我,不過今日唔想飲酒,下次先試~因為唔想諗既關係,我地揀左食二人餐。先黎日本池魚仔,佢炸得好香脆,外面乾身,唔會覺得油膩。調味ok,少少咸,其實都夠哂味。跟住係法式牛肉批,本來想食沙律既,但見未試過呢個牛肉批,所以就揀黎試試。個餡既牛肉都幾特別,佢似係將牛肉調味之後打成蓉整既。味道同口感都幾得意,帶少少香草味,又有啲似肉餅。不過酥皮麻麻,太淋了。食完兩個前菜之後就黎左湯同餐包。是日餐湯係南瓜湯,南瓜味幾重,入口算滑,但入面仲有少少南瓜蓉,我幾鐘意呢個湯。包方面夠熱,中間位仲係軟熟,而且係蒜蓉包黎添,好食!主菜我地揀左香草薄荷汁焗法式燒羊架,呢個好好食!我揀左7成熟,佢煮得岩岩好,肉質又好,唔會鞋,仲有啲彈性。而且佢羊既膻味係比較重,呢點我好鐘意。

法式牛肉批

香草薄荷汁焗法式燒羊架

主菜我地揀左香草薄荷汁焗法式燒羊架,呢個好好食!我揀左7成熟,佢煮得岩岩好,肉質又好,唔會鞋,仲有啲彈性。而且佢羊既膻味係比較重,呢點我好鐘意。但係唔鐘意膻味既朋友都絕對無問題,因為佢個薄荷汁真係可以將羊既膻味降低左好多,好勁。不過我鐘意羊膻味既關係,我就要整走佢啦哈哈。

夏威夷安格斯牛肉漢堡

另外我地仲揀左夏威夷安格斯牛肉漢堡,一黎到就覺得好厚實!佢既牛肉都算多汁,牛味都頗重,而且口感幾好。出面啲漢堡包好多時塊肉都比較鞋,但佢完全唔會。加上入面有塊菠蘿,可以幫手解下膩,幫助消化~粗薯條正常發揮~~~

簡單一杯走甜凍檸茶解膩作結~

2020-01-20
香草薄荷汁焗法式燒羊架
夏威夷安格斯牛肉漢堡
2020-01-18 50 瀏覽
又去食supernormal係淘大想食西餐,一定係呢間,環境好,食物質數高。我地六點幾到,見到好多張枱已被約,想不到星期一都咁full。可惜我朋友唔食牛,唔可以叫牛扒我地都叫左個麵包卜卜蜆鍋,聽個名都覺得好得意,門口都有推介上菜時係用個爐上菜,個鍋有兩舊蒜蓉包仔,熱熱地好好味,好香蒜蓉味,個蜆鍋有些酒味,配上蜆肉,做前菜好適合,開胃菜。之後再叫了一個燒西班牙豬鞍和帶子蛋白露荀炒飯嚴格來説好似第一次豬鞍,原來都幾大隻,肉質軟,配上果仁好特别,食完唔會覺得好濟炒飯就不過不失,可以一試。我地食到中段時,間餐廳已full, 真係好多人食,不過侍應唔多,但服務態度都好好,下次又揾個原因再來食
又去食supernormal

可惜我朋友唔食牛,唔可以叫牛扒

我地都叫左個麵包卜卜蜆鍋,聽個名都覺得好得意,門口都有推介

之後再叫了一個燒西班牙豬鞍和帶子蛋白露荀炒飯

炒飯就不過不失,可以一試。

2020-01-16 56 瀏覽
難得約朋友傾計聚下飲吓嘢,估唔到淘大都有間咁舒服又好食嘅西餐!由於太多選擇我哋直接叫咗個二人餐🤣SET Menu:前菜1:日本櫻花蝦蟹肉沙律好開心佢真係用好多好大舊嘅蟹肉,而唔係蟹柳,好鮮甜!再加埋啲脆脆嘅櫻花蝦,新鮮得來又有口感!前菜2日本池魚仔做佐酒小食一流,新鮮炸起熱辣辣,條條魚都肥嘟嘟好香口湯蘑菇湯不過不失主菜1頂級肉眼扒(五成熟)好大塊肉眼扒!肉味濃,而且煎嘅生熟程度啱啱好,好入味!俄羅斯汁烤雞焗飯好多芝士呀!芝士控必選!好濃味嘅焗飯,雞肉就好嫩滑,入邊中有三色椒做配菜,爽爽甜甜食起嚟就唔會太漏飲品青瓜薄荷青檸梳打玫瑰荔枝梳打兩個人食咁多野真係飽到反眼餐廳仲有好多串燒同埋cocktail !下次就算食完野都可以過嚟Happy Hour
由於太多選擇我哋直接叫咗個二人餐🤣

SET Menu:

前菜1:

日本櫻花蝦蟹肉沙律

前菜2

日本池魚仔
做佐酒小食一流,新鮮炸起熱辣辣,條條魚都肥嘟嘟好香口

蘑菇湯
不過不失

主菜1

頂級肉眼扒(五成熟)
好大塊肉眼扒!肉味濃,而且煎嘅生熟程度啱啱好,好入味!

俄羅斯汁烤雞焗飯

飲品