2020-03-26 95 瀏覽
九龍灣呢間super normal真係環境一流,除左日本feel外仲夾埋英倫feel,真係一D都唔normal 😂打開menu見到個明太子軟殼蟹burger已經超吸晴👀👀,我地又展開眼濶肚窄既點餐行動😂,主菜仲叫左個帶子意大利飯、其餘串燒就選左金菇牛肉卷、雞軟骨、牛舌、釀雞翼.....軟殼蟹burger真係要用刀叉先食得到,大到個口都咬唔曬、呢度既串燒不得不提,真係ぜっびん(絕品)我同朋友係夾雜左日本同英國既環境下暢快咁講左差唔多2個鐘,真係好正,雖然在疫情底下,旅行無望,但間中黎食下飯感受一下置身於外國咁,自娛一番都幾好架。值得一提既係,店員相當之盡責,每當有客人進入必會為客人量度體溫,保障食客的安全,呢點係值得👍🏻

2020-03-25 46 瀏覽
好耐冇見過啲朋友啦,今晚想出街輕鬆一下。約朋友談天說地,選址方便大家嘅九龍灣,淘大商場嘅supernormal係放鬆下,食下野,傾下計嘅好地方。環境夠chill 夠輕鬆,坐在高椅上,邊享用美食,邊談心。牛油果沙律非常清新,牛油果份量不少,沙律菜新鮮,連沙律醬都好好味。鵝肝多士讓我驚艷,一份有兩件,鵝肝煎得剛剛好,多士同鵝肝中間有片菠蘿,係好聰明嘅做法,可以平衡鵝肝嘅油膩感。us頂級西冷扒肉味香濃,水準好高,大家都食得好開心💞❤️

環境夠chill 夠輕鬆,坐在高椅上,邊享用美食,邊談心。

us頂級西冷扒肉味香濃,水準好高,大家都食得好開心💞❤️

2020-03-24 50 瀏覽
Supernormal一啲都唔normal,除咗有西式食物例如漢堡,意大利飯,意粉等,仲有日式串燒,一定有一樣啱你食。經典鮮蠔湯好大碗🥣,可以兩個人share飲,蠔味爆燈,食到啖啖蠔肉碎。牛油果脆魚漢堡也值得推介,魚柳炸得香脆,配牛油果食,感覺唔會好heavy。仲叫咗啲日式串燒,茄子,一口甜蕃薯,雞軟骨,都係囡囡嘅至愛。而士多啤梨香橙梳打果味清新,好解渴。餐廳環境好chill,好適合同朋友慢慢坐慢慢歎😋

餐廳環境好chill,好適合同朋友慢慢坐慢慢歎😋

2020-03-24
2020-03-24 43 瀏覽
約左閨密食飯😊 佢比較鍾意食西餐,經過佢千挑萬選之後決定黎九龍灣呢度試下~兩個人叫左三款串燒,西班牙海鮮燴飯,安格斯牛肉漢堡同一杯熱肉桂丁香檸蜜🤤串雞腎一放低就聞到好香,好爽口唔乾身唔痴牙👍個燒菠蘿面頭有層焦糖,好脆,超甜超多汁超好食!!😱😱西班牙海鮮燴飯有啲creamy嘅口感,飯粒軟硬適中帶啲趙口,海鮮種類同份量豐富~個漢堡包上下層外脆內軟,裡面嘅生菜同蕃茄幾新鮮爽口,牛肉juicy😋好似比較少喺其他餐廳見到呢個配搭嘅飲品,又丁香又肉桂又檸檬又蜜糖😂咁特別決定一試!飲落口層次好豐富,有肉桂淡淡既香味,撞埋丁香咁突出既香料味,特別得黎估佢唔到又幾夾,成杯飲品唔會太甜,岩我👍呢度仲有自家製嘅手工啤同室外座位,相信如果大時大節或者有足球轉播應該都幾旺場👏👏

串雞腎一放低就聞到好香,好爽口唔乾身唔痴牙👍

個燒菠蘿面頭有層焦糖,好脆,超甜超多汁超好食!!😱😱

2020-03-23
  • 丁香肉桂檸蜜
  • 焦糖菠蘿
2020-03-20 62 瀏覽
某天朋友話想食西餐,見到一間叫supernormal既餐廳响淘大商場入面門面幾靚甘就入左去,之後坐低左仲見到入面環境企理,燈光比較暗牆身有一幅好靚既畫畫左一個好靚既街景,飲野傾計好去處因為唔太嘈,我地叫左原隻德國豬手,香脆外皮,肉厚,之後叫左個香煎鵝肝露筍牛肝菌意大利飯,鵝肝好香滑,露筍爽口,意大利飯好軟熟creamy,好好味,同埋叫左一杯pom wow雞尾酒,價錢合理,杯身造型特別用左一個古代人像做杯,幾吸睛嫁,味道清新好香果味同rum酒味。仲有好味燒茄子。
2020-03-15 55 瀏覽
難得遠征淘大逛完街,看到這家餐廳說貴不貴,就進去試試。單點不太抵吃,二人餐每人$200,感覺性價比不錯。食品:前菜炸日式池魚仔加上蛋黃醬,惹味得來又香口,蛋黃醬夠Creamy,配酒喝真的一流櫻花蝦蟹肉沙律超惹味的沙律,因為櫻花蝦超多,蟹肉有用醬油調味,配上清新的雜菜口味滿不錯的。松露湯出奇地好喝!沒有一塊一塊的糊狀湯感夏威夷安格斯漢堡好吃!賣相一流,超juicy 的菠蘿就代表著這夏威夷漢堡,比加入什麼煙肉,火腿清新多了,而且汁液還流個不停呢!牛肉漢堡也夠飽!燒油甘魚飯團九分熟的油甘魚還帶一點嫩,沒有太乾身的感覺,不過配咸醬油有點奇怪,也罷!反正油甘本來的味道就不俗。
難得遠征淘大逛完街,看到這家餐廳說貴不貴,就進去試試。

單點不太抵吃,二人餐每人$200,感覺性價比不錯。

食品:

前菜

櫻花蝦蟹肉沙律
松露湯出奇地好喝!沒有一塊一塊的糊狀湯感

夏威夷安格斯漢堡

燒油甘魚飯團
都有一排冇去食西餐,今日揀咗一間比較有氣氛嘅西餐廳,位於九龍灣淘大,因為有朋友食過覺得唔錯,推介我去試,就帶另一半去。環境門口有個户外位,望落餐廳幾有外國feel,推門入去,就見到餐廳以磚牆做設計,有英倫風格,bar枱旁邊嘅牆仲有燈管樣貌嘅燈,好特別。日本阿波酢橘雞尾 $34(2串)首先嘆咗2款串燒先,第一款試咗比較特別嘅雞尾,外形同質感都有啲似雞軟骨,當然冇軟骨嘅咬口,但都彈牙,有啲似食肥膏咁,但又唔會覺得膩。燒安格斯牛肉 $44想食下牛肉就叫咗串安格斯牛肉,都幾大串,口感不韌,牛味足,仲帶點肉汁。麵包卜卜蜆鍋 $138呢款係西餐廳比較少見,份量都幾多,仲有魷魚、西蘭花,估計有加少少酒去煮,湯底清甜,卜卜蜆每隻都好肥美,亦滲到清湯,美中不足係有部份有蜆有啲沙。香煎鵝肝露筍牛肝菌意大利飯 $128自己都幾鐘意食Risotto,貪佢有咬口而且都比較濃味適合我。鵝肝好大塊,煎得幾香身,外層微焦脆,內裡近乎入口即化,唔太膩,Risotto 加入牛肝菌提升香氣及整體口感。青瓜薄荷青檸梳打 $38對青瓜製成嘅食物同飲品都好有興趣,我覺得青瓜飲品好清新,入落去好舒服,呢杯都唔例外,推薦!配晚飯一流

日本阿波酢橘雞尾 $34(2串)
日本阿波酢橘雞尾 (2串)

燒安格斯牛肉 $44

麵包卜卜蜆鍋 $138

香煎鵝肝露筍牛肝菌意大利飯 $128

青瓜薄荷青檸梳打 $38
青瓜薄荷青檸梳打

對青瓜製成嘅食物同飲品都好有興趣,我覺得青瓜飲品好清新,入落去好舒服,呢杯都唔例外,推薦!配晚飯一流。

總括然而,餐廳氣氛十分之好,好有情調,食物款式不少,沙律、前菜、小食、串燒以至主菜都有,不錯的一晚。

附:餐牌
日本阿波酢橘雞尾 (2串)
青瓜薄荷青檸梳打
2020-03-13 61 瀏覽
真係好耐無去九龍灣啦🙈今日去左淘大商場入面既一間餐廳食晚飯。由於我地都係懶得揀,就直接叫咗一個dinner set.最先會上一份小食,日本炸池魚仔,好香脆!亦好入味。前菜方面我哋揀咗份沙律,佢係比較日式嘅,上面有啲蟹肉同櫻花蝦。另外我亦都好欣賞佢嘅南瓜湯,煮得好入味而且蒜蓉包好脆!主食我地揀左牛扒同黑松露意粉。可惜牛扒煮得過熟,不過好彩未至於韌,味道亦都唔錯。黑松露意粉就比較乾身,松露味更濃一啲就更好!
黑松露意粉就比較乾身,松露味更濃一啲就更好!
2020-03-10 70 瀏覽
因為疫情嘅關係就算出街食飯,都唔會去到好遠,好彩屋企附近有唔少餐廳,呢間我小朋友其中最鍾意食嘅一間餐廳之一,而我都鍾意嚟呢度除咗因為價錢合理之外,最重要係個個店員都好好,每次入到去都好有禮貌咁招呼,有時仲會同我小朋友傾吓計,所以我特別鍾意幫襯呢類型小店。我好鍾意食呢度嘅牛油果帶子沙律,帶子大大粒超肥美,牛油果好新鮮,沙律蔬菜好多,最緊要醬汁足夠,好怕食出邊有啲沙律唔夠醬汁,所以我每次黎都會叫呢個沙律食,真係好好味。主菜叫咗白酒煮蜆,白酒汁永遠都係咁好味,配埋蒜蓉多士一齊食,蜆肉粒粒好大粒,最重要係冇沙,好鮮甜。小朋友一碟黑松露雜菌意粉就可以令到佢好滿足,黑松露醬好香,意粉軟硬度適中,我小朋友一個人可以食一碟,證明味道真係唔錯呢。

上一次吃過這間不平凡餐廳已經對它念念不忘,主要是因為性價比高,份量多又好吃,而且環境不錯,餐牌選擇超多,再去吃多幾次都可以完全不重複地點菜🤟🏼1️⃣炸魷魚圈炸粉不厚,炸得十分香口,魷魚鬚好正,點一點沙律醬,完美的配搭💕2️⃣川香麻辣豬手豬手外皮燒得香脆,吃入口完全不肥膩。肉質嫩滑煙韌,而且麻辣味香濃,比起原味豬手更juicy更惹味🔥3️⃣西班牙海鮮燴飯超級豐富的海鮮燴飯,海鮮非常足料,有青口、蜆、蝦、魷魚。。鮮味濃郁,而且飯粒分明有咬口,蕃茄味很開胃,粒粒飯都很入味😋超級推薦的西餐廳🍴已經想好下次要點什麼了😛

1️⃣炸魷魚圈

2️⃣川香麻辣豬手

3️⃣西班牙海鮮燴飯

超級推薦的西餐廳🍴已經想好下次要點什麼了😛
2020-03-06 73 瀏覽
住喺九龍灣附近嘅我對supernormal 一啲都唔陌生,之前都食過幾次,價錢合理之餘嘢食都好高質素。發炎期間,門口位有店員幫手探熱,同埋比酒精搓手液。⭐️洋蔥圈炸得香脆可口⭐️鵝肝牛肝菌意大利飯一上枱嘅時候就已經聞到牛肝菌同埋鵝肝嘅香味。鵝肝煎到金黃,外脆內軟啱啱好;意大利飯軟硬適中,有咬口。⭐️明太子原隻軟殼蟹漢堡 軟殼蟹好大隻,厚肉,同出邊嘅唔同,咬落去好滿足,香脆而且唔油膩,配上清新嘅蔬菜同明太子,減低脆炸軟殼蟹帶出嘅油份,有驚喜嘅係竟然有兩隻大蝦添。另外薯條份量都好多,食唔晒。⭐️青芥雞翼 第一次試咁嘅配搭,唔會好攻鼻之餘估唔到咁夾,⭐️檸檬蜜桃蘋果梳打 $38唔算好甜,感覺清新。⭐️Mo Mo Cha外型好似椰子咁,而且椰子味都真係好嘈,好易入口,啱晒女仔。

發炎期間,門口位有店員幫手探熱,同埋比酒精搓手液。

⭐️洋蔥圈
炸得香脆可口

⭐️鵝肝牛肝菌意大利飯

⭐️明太子原隻軟殼蟹漢堡

⭐️青芥雞翼
第一次試咁嘅配搭,唔會好攻鼻之餘估唔到咁夾,

⭐️檸檬蜜桃蘋果梳打 $38
唔算好甜,感覺清新。

⭐️Mo Mo Cha
外型好似椰子咁,而且椰子味都真係好嘈,好易入口,啱晒女仔。
好耐冇試過兩囗子一齊收工,所以今晚決定到附近食返個西式晚餐,餐廳裝修很舒服,在疫症環境下今晚餐廳坐位依舊爆滿👍我們叫了一份肉眼扒一份意大利飯。香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯鵝肝煎得外脆內軟,意大利飯加埋濃濃既牛肝菌及芝士😋真係一啖一啖令人回味無窮😋👍再加埋蘆筍很幼嫩👍us頂級肉眼扒(12安士)肉眼扒煎到岩岩好,保留到牛扒既肉汁👍煎到岩岩好不會太熟。忌廉芝士薯仔餅,充滿芝士同忌廉👍真係好好食。
香煎鵝肝蘆筍牛肝菌意大利飯
us頂級肉眼扒(12安士)
肉眼扒煎到岩岩好,保留到牛扒既肉汁👍煎到岩岩好不會太熟。
忌廉芝士薯仔餅,充滿芝士同忌廉👍真係好好食。
2020-03-04 62 瀏覽
***第二次光顧SuperNormal,好像不是開了太久的餐廳,第一次來吃是午餐,覺得不錯,而且午餐的價錢也不貴,所以再次光顧。晚上的餐單明顯比午餐有更多選擇,上次吃過羊架不錯,所以再點了一次羊架,羊架真是超級抵食,大份而且味道真不錯。水牛城雞翼配藍芝士汁則普通,不太喜歡吃太酸的東西(個人口味),Pasta則點了鵝肝意大利飯,鵝肝表皮煎得很脆,意大利飯也是我喜歡的類型,就是飯粒偏硬身的比較傳統的處理方法。因為是多國菜,除了西餐,餐廳還提供日式如串燒等佐酒小食,我點了一串牛舌試試,其他真的吃不下了,送啤酒真是一流,推介牛舌,牛舌真的好吃,其他串燒我下次會再試,這次真的太飽了。
2020-03-02
  • 牛舌
  • 香煎鵝肝露筍牛肝菌意大利飯
  • 羊架
2020-03-03 62 瀏覽
搜尋一下九龍灣美食,發現這家西式餐廳酒吧有很多好評,和朋友一於去試試我們3點多去到,驚喜還有8折下午茶優惠(3點-5點),連lunch & drink meau都有8折!真係好抵lunch meau套餐包括了主菜,薯條/沙律其中選一樣還包一杯飲品!不過連drink meau都有折的話,咁抵所以我們放棄了飲品改點了支紅酒慢慢嘆!雞肉南瓜汁risotto超級好吃 !香辣脆雞漢堡,雞炸得鬆脆,個包唔濕薯條同沙律同好好食!真係好好味!大讚!性價比如此高!一定會再來幫襯!簡直係傾計,食野,飲酒既好去處!

不過連drink meau都有折的話,咁抵
所以我們放棄了飲品改點了支紅酒慢慢嘆!

雞肉南瓜汁risotto超級好吃 !

香辣脆雞漢堡,雞炸得鬆脆,個包唔濕

薯條同沙律同好好食!

真係好好味!大讚!

性價比如此高!一定會再來幫襯!

簡直係傾計,食野,飲酒既好去處!
2020-02-26 117 瀏覽
Supernormal位於淘大花園範圍內,入邊食街,就近九龍灣地鐵站,相當方便。supernormal我都算係常客,好多時Happy Friday都會約埋朋友係呢度啤一啤🍻。店內有bar枱同普通餐桌,坐位舒適,尤其高身bar枱。今晚同朋友order左二人套餐:🥢前菜:日本櫻花蝦蟹肉沙律🥗,沙律菜非常之新鮮,爽口,蟹肉同櫻花蝦份量好多,啖啖都食倒,配埋個芝麻醬,酸味味好醒胃。🥢日本池魚仔,炸得好乾身,好香口,池魚條條肥嘟嘟,啖啖肉,味道有d似食緊多春魚。🥣餐湯 - 係我最鍾意嘅蘑菇溶湯,菇🍄味濃郁,配埋個熱辣辣,脆卜卜嘅蒜蓉包,簡直絕配。🥢主菜 A - 燒美國頂級肉眼牛扒配松露汁,嘩,牛扒五成熟,剛剛好,牛扒諗滑好有牛味,中間部份帶有油花位置,就更有咬口,牛味更香濃;配菜亦好豐富、最有驚喜係塊薯餅,咬落去面頭脆脆的,入邊原來係薯溶黎架😋,好creamy。🥢主菜 B - 黑松露野菌扁意粉🍝,意粉一上枱,已經聞倒極之香濃嘅松露味;意粉軟硬度亦適中,整碟意粉做得好乾身👍🏻,唔會話掛倒好多汁,所以唔會食到好溜咁。🍹餐飲 - 我哋加錢order左特飲🍹奇異果🥝梳打,味道帶小小酸,好清新🍹蜜桃🍑蘋

今晚同朋友order左二人套餐:

🥢前菜:
日本櫻花蝦蟹肉沙律🥗

日本池魚仔

餐湯+脆脆蒜蓉包

燒美國頂級肉眼牛扒🥩配松露汁

黑松露野菌扁意粉🍝

🍹餐飲 - 我哋加錢order左特飲
🍹奇異果🥝梳打,味道帶小小酸,好清新
🍹蜜桃🍑蘋果梳打,蜜桃味較濃,亦都係帶小小酸味味,好醒胃,食完咁完美一餐,飲番d酸味味嘅飲品,簡直可以消消滯,完美一餐劃上句號😋
特飲:奇異果梳打、蜜桃蘋果梳打
日本櫻花蝦蟹肉沙律🥗