餐廳: Supergiant Social Dining & Cocktail Bar
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
難得美酒會佳人,呢個年代唔好咁老土,一黎就敬你兩杯酒,一杯心酸,一杯愁,忍唔住又唸返兩句,雨雨風風花花葉葉,年年暮暮朝朝,鶯鶯燕燕翠翠,紅紅處處融融洽洽,好詩好詩。👇🏻📌東 南 亞 風 味 -▪️ 滋 味 小 吃 - ▫️「香辣金槍魚刺身粒」食落Tuna肉質爽滑,加上牛油果入口即化,仲有蓮藕脆片、青瓜漬,整體相當開胃,而且dressing夠多,口感特別豐富,配上prosecco就更舒服。▫️「安格斯牛肉麵包」面頭麵包皮烘得岩岩好,夠哂脆身,裡面Angus beef唔會燒到好乾身,而且牛味濃郁,加埋車打芝士同埋韓國BBQ醬,份外惹味。▫️「泰式蝦沙爹」大大粒蝦肉串埋一齊,蝦肉燒得均勻,睇得出大廚功架,而點上花生醬,鹹甜適中,過足口癮。▪️ 豐 盛 主 菜 -▫️「安格斯牛面頰」cheek位相對脂肪少,但肉質軟腍嫩滑,完全係開正我果範,牛魔王黎講真係啖啖肉,好滿足,配上咖哩汁,鹹香十足,配上泰式羅勒、花生、青檸,完全做到泰國風味,而附送一碗茉莉香飯,兩個人share夠哂飽肚。▫️「招牌海南嫩雞飯」最後呢個雞飯係用上黃油雞,難怪食落有鮮味,最靈魂核心人物一定係果碗雞湯,好味又暖胃,當然亦唔少得雞油飯啦,呢
難得美酒會佳人,呢個年代唔好咁老土,

一黎就敬你兩杯酒,一杯心酸,一杯愁,忍唔住又唸返兩句,

雨雨風風花花葉葉,年年暮暮朝朝,鶯鶯燕燕翠翠,

紅紅處處融融洽洽,好詩好詩。👇🏻

📌東 南 亞 風 味 -
▪️ 滋 味 小 吃 -
香辣金槍魚刺身粒

▫️「香辣金槍魚刺身」食落Tuna肉質爽滑,加上牛油果入口即化,
香辣金槍魚刺身粒

仲有蓮藕脆片青瓜漬,整體相當開胃,而且dressing夠多,
Processo

口感特別豐富,配上prosecco就更舒服。
Processo
▫️「安格斯牛肉麵包」面頭麵包皮烘得岩岩好,夠哂脆身,
安格斯牛肉麵包

裡面Angus beef唔會燒到好乾身,而且牛味濃郁,
加埋車打芝士同埋韓國BBQ醬,份外惹味。
安格斯牛肉麵包

▫️「泰式蝦沙爹」大大粒蝦肉串埋一齊,蝦肉燒得均勻,
泰式蝦沙爹

睇得出大廚功架,而點上花生醬,鹹甜適中,過足口癮。

▪️ 豐 盛 主 菜 -
安格斯牛面頰

完全係開正我果範,牛魔王黎講真係啖啖肉,好滿足,配上咖哩汁
安格斯牛面頰

鹹香十足,配上泰式羅勒花生青檸,完全做到泰國風味,
而附送一碗茉莉香飯,兩個人share夠哂飽肚。

招牌海南嫩雞飯

最靈魂核心人物一定係果碗雞湯,好味又暖胃,
招牌海南嫩雞飯

當然亦唔少得雞油飯啦,呢個一定要試!
2024-09-02
2024-03-25 810 瀏覽
問月酒店內既𝙎𝙪𝙥𝙚𝙧𝙜𝙞𝙖𝙣𝙩 將亞洲料理烹調特色融入東南亞美食,並以中國神話「嫦娥奔月」為靈感設計一系列主題cocktail✨ 裝潢時尚型格,好啱同朋友聚會傾計chill下☺️❀ 辣味吞拿魚他他 🐟吞拿魚他他表面放上香脆蓮藕片,搭配牛油果鮮味十足,酸辣又開胃🥰❀ 惹味椒鹽炸魷魚 🦑炸得外層香脆,肉質爽彈~表面灑上炸蒜,蘸上是拉差辣椒醬食帶陣陣香辣味,好啱送酒✨❀ 香烤沙嗲串 🐥烤雞串燒肉嫩帶焦香,配埋沙嗲醬更加惹味😝❀ 安格斯小漢堡 🍔迷你漢堡包口感鬆軟,入面既牛肉漢堡肉味濃郁又juicy😍 以韓式燒烤醬調味,鹹甜又滋味👍🏻❀ 黑毛豬排肉 🐷烤黑毛豬外層焦脆,肉質柔嫩又重油脂香💕 搭配味噌牛油及泡菜食帶微微酸辣,味道好豐富👅❀ 印度烤春雞 🐥烤雞香嫩多汁,帶微微炭香味😍 旁邊有洋蔥沙律,清新解膩~印度烤餅鬆軟又帶牛油香,蘸滿薄荷乳酪醬食更有風味😚❀ 安格斯牛面頰 🐮牛面頰軟腍入味,牛味好濃厚✨ 最特別係配上香濃既咖哩汁,再加入泰式羅勒、花生及青檸汁,送飯一流👍🏻❀ 黑森林蛋糕 🍰有別於一般黑森林蛋糕,依款以梅酒奶油、朱古力慕斯及梅子乾製成,質感好軟滑,香濃朱古力配搭味道鹹酸既梅子,令

❀ 辣味吞拿魚他他 🐟

❀ 惹味椒鹽炸魷魚 🦑

❀ 香烤沙嗲串 🐥
烤雞串燒肉嫩帶焦香,配埋沙嗲醬更加惹味😝

❀ 安格斯小漢堡 🍔

❀ 黑毛豬排肉 🐷

❀ 印度烤春雞 🐥

❀ 安格斯牛面頰 🐮

❀ 黑森林蛋糕 🍰
有別於一般黑森林蛋糕,依款以梅酒奶油、朱古力慕斯及梅子乾製成,質感好軟滑,香濃朱古力配搭味道鹹酸既梅子,令層次感更豐富😍

❀ 香脆小煎堆 🥠
芝麻煎堆香脆可口,入面係滿滿既紅豆餡,再倒入熱朱古力醬,甜而不膩

❀ 日之燃燒 🍸
❀ 長身生不老仙丹 🍸
❀ 飛月仙子 🍸
三款特色cocktail✨ 當中最特別係加入辣椒汁既長身生不老仙丹,酸酸甜甜好清爽
嘢食等好耐 ,等咗一粒鐘淨係上咗個春卷上嚟。。。😊人手唔夠 得一個侍應做緊嘢 (雖然佢啲服務態度都ok) 嘢食quality 仲差 普通嘅海南雞可以整到差過出面茶餐廳,啲薯格又硬又凍,KFC嗰啲熱過佢。仲要d cocktail 溝得唔太好飲,仲要每樣嘢食都> 100 以上喺,性價比非常低,真係食茶記都好過食佢去廁所洗手唔方便,要行上一層樓梯個環境都幾靚,有中式風格,感覺上呢間餐廳都係比較適合外國人食。🤡🤡🤡🤡🤡🤡
嘢食等好耐 ,等咗一粒鐘淨係上咗個春卷上嚟。。。😊
人手唔夠 得一個侍應做緊嘢 (雖然佢啲服務態度都ok)
去廁所洗手唔方便,要行上一層樓梯
🤡🤡🤡🤡🤡🤡
2024-09-12
2024-08-15 236 瀏覽
最近去銅鑼灣食飯食到唔知食咩好🥲 朋友搵咗間餐廳喺酒店入邊~其實除咗自助餐之外,我好少會無啦啦走入酒店食嘢🤣所以今次都幾特別!仲要原來一間酒店係美麗華集團,有一定質素!今次菜品融合左泰式同亞洲風味,呈現出豐富多彩既口味體驗~我地都叫左幾多小食🤣因為樣樣都好似好正咁!包括:香辣金槍魚刺身粒,惹味椒鹽炸魷魚,泰式蝦沙爹同安格斯牛肉麵包🥯首先,金槍魚刺身粒🐟好開胃~新鮮既金槍魚再加上青瓜漬同蓮藕脆片,好酸甜爽脆!再加上牛油果🥑既醇厚滑順為整道菜增添層次!惹味椒鹽炸魷魚我覺得係好好既下酒菜🤣外面酥脆焦香,裡面多汁,加沾上香濃的蛋黃醬都幾正!重點係辣辣地🌶️而泰式蝦沙爹係烤鮮蝦串配以花生醬同酸脆的亞洲酸菜漬。整體好食!蝦肉肥美多汁🦐最後,安格斯牛肉麵包選用左高級安格斯牛肉再加上韓式烤肉同車打芝士🧀綿密口感相得益彰。主菜方面,我地叫左泰式金邊粉~第一次見金粉用碗上幾得意🤣我覺得整體酸爽恰到好處,令而道泰式必食既野變得格外誘人。另一個係安格斯牛面頰🐮 配以馬莎曼風格的咖哩醬汁!牛肉好柔軟好嫩,冇牙都食到🙈仲有一樣係明太子意大利粉🍝佢嚟到嘅時候勁似日式小丸子🤣唔似係西餐!欣賞佢嘅意大利粉,係用手工意粉做

欣賞佢嘅意大利粉,係用手工意粉做成!看似普通,但每一口都飽含著海鮮既鮮美滋味同意大利面的正宗風味。

最後甜品🍧叫左柚子檸檬批同櫻花林~前者唔算太啱我,因為太酸😂😂😂後者即係黑森林蛋糕!攞嚟打卡一流,幾好食唔錯!

Cocktail方面,餐廳改既名都幾正~分別係THE FOX, THE MONKEY AND THE RABBIT,BURNING SUN同FLY ME TO THE MOON。拎嚟慢慢傾計一流😋仲要最尾叫咗支Prosecco🥂好小會飲住Cocktail食亞洲菜😆
2024-08-09 124 瀏覽
在繁華的銅鑼灣鬧市中,找到了一間集酒吧與餐廳於一身的bar & restaurant,位於銅鑼灣問月酒店內,環境舒適優雅,是朋友約會、聚會的不錯選擇。菜單融合了多國風味,創意十足。前菜中的香辣金槍魚刺身粒,搭配清脆的蓮藕片、酪梨、青瓜漬及芫茜,口感層次豐富。惹味椒鹽炸魷魚香脆可口,蘸上香辣蛋黃醬更是絕配。泰式蝦沙爹則帶來異國風情,花生醬與亞洲酸菜的搭配新穎獨特。主菜方面,泰式金邊粉完美呈現了泰國街頭美食的魅力。安格斯牛面頰的瑪莎曼咖哩香濃醇厚,搭配茉莉香米簡直讓人欲罷不能。別忘了還有fusion風格的明太子意大利粉,海藻和鰹魚乾的加入讓這道經典義式料理別具風味。甜品同樣令人驚艷。櫻花林是視覺與味覺的雙重享受。而清新的柚子檸檬批則為整頓大餐畫上完美句點。最後,別忘了品嚐獨具特色的雞尾酒。無論是充滿東方韻味的「THE FOX, THE MONKEY AND THE RABBIT」,還是帶有咖啡香的「Fly Me To The Moon」,都是不可錯過的🍹

位於銅鑼灣問月酒店內的一間西班牙餐廳,精心挑選源自西班牙的材料配合本地食材,將東南亞料理烹調特色融入美食當中,同時不失傳統西班牙滋味,並以中國神話「嫦娥奔月」為靈感設計一系列主題Cocktail。裝潢設計出自蜚聲國際的荷蘭設計師Marcel Wanders,配上白色雕塑及黑色燭台,打造時尚型格的空間,無論跟朋友聚會聊天或下班後跟同事放鬆一下都好適合。❥ Asian Caesar Salad 亞洲凱撒沙律 ($178加配蝦 $48) 🥗除了凱撒沙律的主角羅馬生菜,裡面還加入大量牛油果及鹹蛋黃,沙律醬則用上日本味醂,再配上蝦片,東南亞風味倍增,每一口都有不同層次的口感。❥ Spicy Tuna Tartare 辣味吞拿魚他他 ($168) 🐟吞拿魚他他表面放上香脆蓮藕片,搭配牛油果鮮味十足,酸辣又開胃。❥ Satay Koong 泰式沙爹蝦 ($148) 🦐鮮蝦肉質鮮嫩爽口,配以沙爹醬汁及酸菜,惹味可口。❥ Angus Beef Slider 安格斯小漢堡 ($198) 🍔迷你漢堡包口感鬆軟,自家製的安格斯牛肉鬆軟多汁,以韓式燒烤醬調味,配合芝士、清新蕃茄和生菜,帶來豐富口感。❥ Our

❥ Satay Koong 泰式沙爹蝦 ($148) 🦐
鮮蝦肉質鮮嫩爽口,配以沙爹醬汁及酸菜,惹味可口。

❥ Our Signature Hainanese Baby Chicken 招牌海南雞飯 ($198) 🐓
海南雞份量十足,雞件已去骨,肉厚嫩滑有雞味,雞皮較薄。油飯色澤夠黃有薑味,而醬汁有褐色的酸醬、辣椒醬及蒜末作調味。

❥ Yaki Udon 日式炒烏冬 ($188) 🍜
醬油炒至平均地附在每條Q彈的烏冬上,豚肉和鮮冬菇能夠提升整道菜式的味道,令人吃得更滋味。

❥ Japanese Carbonara 日式卡邦尼麵 ($98) 🍝
將日式元素注入傳統卡邦尼麵中,除了基本的煙肉和蘑菇配料,意粉部分被換成蕎麥麵,上面再放上一隻溫泉蛋,和風味十足。

❥ Sakura Forest ($98) 🍰
黑森林蛋糕以綿密的朱古力海綿蛋糕為主體,配以香濃的朱古力慕絲及梅酒忌廉夾心層,放以醃漬過的梅子作點綴,每一口都感受到蛋糕的甜蜜順滑。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿Supergiant Social Dining & Cocktail Bar @
𖤣𖤥銅鑼灣謝斐道388號問月酒店3樓

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#Supergiant #銅鑼灣 #銅鑼灣美食 #miramoon #問月酒店 #酒店 #酒吧 #fusion #美食地圖 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #相機食先 #吃貨 #餐廳 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl
2024-06-27 186 瀏覽
Supergiant位於香港灣仔一間小品酒店內,提供了融合亞洲各地特色美食的創意餐廳,餐廳環境時尚摩登,裝潢設計簡約大方,營造出放鬆舒適的用餐氛圍,朋友聚餐或約會都同樣適合,今晚和朋友選了不同菜式分享來吃。香辣金槍魚刺身粒 $168鮮嫩的金槍魚(即吞拿魚)配以酸爽的青瓜、香脆的蓮藕脆片和牛油果,清新爽口,食材組合頗有創意,味道很豐富呢。泰式蝦沙爹 $148新鮮大蝦配以香濃的花生醬和亞洲酸菜,帶給不一樣的風味,蝦隻大大隻很爽口。亞洲凱撒沙律 $178沙律有羅馬生菜、牛油果、脆香的蝦片等,我們還加了+$48配蝦隻,搭配特製的味醂和律醬汁,清新爽口。安格斯牛肉漢堡 $198這是一道融合韓式和西式的創意漢堡,漢堡扒的肉質細緻多汁,搭配辣味醬汁和車打芝士,口感豐富層次分明,辣度帶來刺激感。日式炒烏冬 $188鮮香可口的烏冬麵口感煙韌,配以冬菇片和和前香過的煙燻豚腩肉,醬汁濃郁入味,令人胃口大開。招牌海南嫩雞飯 $198很有誠意的海南雞飯,有雞有油飯有菜湯及三款醬汁,雞肉嫩滑有雞香,配上各款醬汁令口味更多變。這裡還供應紅酒、香檸、及各種特色飲品,在這裡用餐感覺蠻chill的,最後我們享用濃郁的朱古

香辣金槍魚刺身粒 $168

泰式蝦沙爹 $148

亞洲凱撒沙律 $178

安格斯牛肉漢堡 $198

日式炒烏冬 $188

招牌海南嫩雞飯 $198

這裡還供應紅酒、香檸、及各種特色飲品,在這裡用餐感覺蠻chill的,最後我們享用濃郁的朱古力蛋糕,結束這一餐。
【銅鑼灣。嫦娥奔月主題 Social Dining 🌕】 #創意理料加上出色飲品。🌕惹味椒鹽炸魷魚 $158🌕安格斯小漢堡 $198 🌕味噌燒三文魚 $218🌕印度烤春雞 $248🌕安格斯牛面頰 $278🌕烤澳洲羊架 $318🌕Golden Oolong Cold Brew Sparkling Tea $58🌕Calamansi Green Tea Kombucha $85🔸好多時候酒店嘅餐廳都會比大家忽略咗,但有好多其實好啱情侶慶祝或者聚會去,今次推介呢間就覺得真係幾正,值得推介🤓🔸佢係一間提供創意東南亞fusion西式料理嘅餐廳,先嚟個小食惹味椒鹽炸魷魚絕對值得一試。魷魚炸得香脆,搭配上特色印式醬料調味,每一啖都帶有滿滿嘅風味♥️🔸另外,安格斯小漢堡都係一個不容錯過嘅選擇。三個小漢堡好方便食,用上優質安格斯牛肉,夠晒Juicy。加上鬆軟的漢堡包同新鮮蔬菜,出色😎🔸如果你鍾意魚類,味噌燒三文魚係一個絕佳選擇。三文魚鮮嫩多汁,淋上味噌醬汁後有更加豐富口感😚🔸印度烤春雞都係好選擇。烤得恰到好處嘅春雞肉質鮮嫩,配上香辣印度香料,香氣四溢🤗🔸安格斯牛面頰同樣值得一試。牛面頰煮得軟糯入味,每一啖

🌕惹味椒鹽炸魷魚 $158
🌕安格斯小漢堡 $198
🌕味噌燒三文魚 $218
🌕印度烤春雞 $248
🌕安格斯牛面頰 $278
🌕烤澳洲羊架 $318

🔸安格斯牛面頰同樣值得一試。牛面頰煮得軟糯入味,每一啖都散發出濃郁香氣;而烤澳洲羊架係一道經典嘅菜式,羊架香嫩多汁💪🏻

Supergiant Social Dining & Cocktail Bar 📍銅鑼灣謝斐道388號問月酒店3樓━似乎好久沒有去酒吧西餐廳了 這次便與朋友們到訪了一間隱藏於位於酒店三樓的餐廳 食物質素不錯 其中有幾款個人很喜歡~ 這裡的氣氛超好~ 調酒師很nice呢! 酒類選擇豐富 而不喝酒的朋友亦可以選擇特色sparkling tea 與 kombucha 有被kombucha驚喜到 比酒還像酒!━🦑 惹味椒鹽炸魷魚 $158 +10%▶︎ 椒鹽魷魚搭配炸蒜很是香口 另外配上的是拉差辣椒醬亦有心思~▶︎ 魷魚外殼脆而不油膩 質感軟彈 下酒一流!好味指數:●●●●◯━🍔 安格斯小漢堡 $198 +10%▶︎ 同行三人 點這個剛好🤣 牛肉餅 芝士 燒烤醬 青瓜 番茄等料夠足▶︎ 麵包夠鬆軟~ 而肉餅都很juicy 喜歡內裡添加的燒烤醬!好味指數:●●●●◯━🐟 味噌燒三文魚 $218 +10%▶︎ 今晚最愛這道 燒三文魚搭配蘑菇 蘆筍等 味噌醬汁很合我心意❤️ ▶︎ 三文魚分量不少 肉質頗為嫩滑 而味噌汁微帶甜香 意外地與三文魚很搭!好味指數:●●●●◐━🐔 印度烤春雞 $248 +10%▶︎ 店員大

📍銅鑼灣謝斐道388號問月酒店3樓

食物質素不錯 其中有幾款個人很喜歡~

🦑 惹味椒鹽炸魷魚 $158 +10%
▶︎ 魷魚外殼脆而不油膩 質感軟彈 下酒一流!

🍔 安格斯小漢堡 $198 +10%

🐟 味噌燒三文魚 $218 +10%
好味指數:●●●●◐

🐔 印度烤春雞 $248 +10%
▶︎ 店員大推 聽說也是新品~ 費功夫的一道菜!
▶︎ 春雞確有印度風格 肉質非常緊實 而配上的醬料則超有香料味呢
▶︎ 另外會搭配印度烤餅與醬汁 多重享受~

🐮 安格斯牛面頰 $278 +10%
▶︎ 牛面頰配瑪莎曼咖喱 這個做法很新奇!
▶︎ 牛肉分量很夠! 咬下有膠質感而不會過於鬆散
▶︎ 至於咖喱汁微帶椰香 拌上米飯就超惹味🙈

🐏 烤澳洲羊架 $318 +10%
▶︎ 羊架不錯~ 大概七成熟的熟度亦保留了肉汁與軟嫩口感
▶︎ 這款吃起來沒有羊騷味 接受度好高!
好味指數:●●●●◯

🍵 Sparkling Yuzu Genmaich $68 +10%
▶︎ 這款柚子玄米茶sparkling不錯 茶的清爽中又帶柚子甘甜
好味指數:●●●●◐

🍵 Mango Mochi Rice Puer Tea $88 +10%
▶︎ kombucha是之前未曾涉獵過的領域 沒有酒精 但比起啤酒更似啤酒!

🍸 The elixir
▶︎ 有幸試到一小杯餐廳的signature cocktail 甜調後帶微微辛辣感 讚!

第一次上來灣仔Mira Moon 酒店的餐廳Suergiant,餐廳除了主打各種別緻有風味的亞洲料理外,想來Happy Hour 也很可以啊!餐廳地方雖然不大,但恬靜舒適,食物出品也很有驚喜!最推薦就是與Bestiessss坐在窗邊圍爐踫杯飲返啖酒,絕對是誠意之作啊❤️❤️-惹味椒鹽炸魷魚炸魷魚外酥里嫩,十分喜歡椒鹽咸中帶惹味。搭配拉差辣椒醬和辣椒更可以提鮮呢~。-香烤沙嗲串前菜烤雞串的肉質很鮮嫩,沙嗲醬的味道濃郁。不要忘記搭配酸蘿蔔,爽脆解膩。-Tuna 魚Tata十分喜愛這道前菜, Tuna Fish 魚味濃郁, 配avocado tata 絕對無得輸~安格斯小漢堡牛肉漢堡有意外驚喜!牛肉汁滿滿的,搭配車打芝士和青瓜漬,簡單好吃。黑毛豬排肉主菜十分推薦黑毛豬排肉烤黑毛豬肉肉質鮮嫩多汁,搭配酸酸的泡菜非常美味。--印度烤春雞烤春雞聞落很香啊~以印度醬料醃過,外皮微焦內裡肉質鮮嫩,點點薄荷香料乳酪的味道更加清爽。記著搭配夾餅、青檸漬和洋蔥沙律,讓人耳目一新。-安格斯牛面頻個人非常喜愛這道菜,馬莎曼咖哩牛面頻的味道非常濃郁,牛肉也非常軟嫩,筋位更有滿滿骨膠原。搭配泰式羅勒、花生和青檸,好吃好
餐廳除了主打各種別緻有風味的亞洲料理外,
想來Happy Hour 也很可以啊!

餐廳地方雖然不大,但恬靜舒適,
食物出品也很有驚喜!

最推薦就是與Bestiessss坐在窗邊圍爐踫杯飲返啖酒,
絕對是誠意之作啊❤️❤️
惹味椒鹽炸魷魚

炸魷魚外酥里嫩,
十分喜歡椒鹽咸中帶惹味。

搭配拉差辣椒醬和辣椒更可以提鮮呢~。

香烤沙嗲串

前菜烤雞串的肉質很鮮嫩,沙嗲醬的味道濃郁。

不要忘記搭配酸蘿蔔,爽脆解膩。
Tuna 魚Tata

十分喜愛這道前菜,

安格斯小漢堡

牛肉漢堡有意外驚喜!
牛肉汁滿滿的,

搭配車打芝士和青瓜漬,
簡單好吃。

黑毛豬排肉

主菜十分推薦黑毛豬排肉

烤黑毛豬肉肉質鮮嫩多汁,

搭配酸酸的泡菜非常美味。

印度烤春雞

烤春雞聞落很香啊~
以印度醬料醃過,外皮微焦內裡肉質鮮嫩,

點點薄荷香料乳酪的味道更加清爽。

記著搭配夾餅、青檸漬和洋蔥沙律,
讓人耳目一新。
安格斯牛面頻

個人非常喜愛這道菜,
馬莎曼咖哩牛面頻的味道非常濃郁,

牛肉也非常軟嫩,筋位更有滿滿骨膠原。
搭配泰式羅勒、花生和青檸,好吃好吃。

甜品十分推薦Asian Black Forest,
用上Umeshu Cream and Brulee,

Umeboshi plum 咸中帶酸,
配搭啖啖黑朱古力Mousse 正好 刺激味蕾❤️

啊對了!
Bartender 最近新調了幾款Cocktail,
打卡很可以,味道也可以接受❤️
Burning Sun (Whiskey, yellow wine, Sugar Syrup, Aromatic Bitter)

The Elixir (Tecqulia Blanco, Lime Juice, Elderflower Liqueurs, Basil, Tabasco)

Fly me to the moon

(Gin, Sweet Vermouth, Aperol, Campari, Coffee)
SuperGiant @Mira Moon Hotel
Mira Moon Hotel
銅鑼灣謝斐道388號
前排同朋友食飯,搵到間環境好適合傾偈,而且食物都好精緻嘅餐廳🩷佢就係「Supergiant Social Dining & Cocktail Bar」啦😙餐廳主打東南亞fusion菜式,更配合酒店名稱創作出一系列特色雞尾酒!令人一試難忘🍸💫吞拿魚他他新鮮嘅吞拿魚切塊,口感絲滑,帶有淡淡的海味,上蓮藕片同牛油果,係清爽開胃嘅美味選擇💫惹味椒鹽炸魷魚鮮嫩多汁嘅魷魚,以香辣椒鹽調味,外酥內嫩,絕對令人欲罷不能💫香烤沙嗲串烤得恰到好處嘅沙嗲串,散發著濃郁嘅香料香氣,口感鮮嫩,讓人回味無窮💫安格斯小漢堡用優質嘅安格斯牛肉製成嘅小漢堡,肉質鮮美,加上鬆軟嘅麵包,一口咬落去係滿滿嘅滿足感💫黑毛豬扒肉黑毛豬肉質鮮嫩多汁,經過烹調後更加鮮美,係肉食愛好者嘅最愛💫印度燒春雞燒烤得恰到好處嘅春雞,外皮酥脆,內裡多汁,搭配印度香料獨特風味,令人愛不釋手💫安格斯牛面頰細火悶煮嘅安格斯牛面頰,肉質鮮嫩,入口即化,吃得出主廚嘅用心烹調💫黑森林蛋糕濃郁嘅朱古力蛋糕搭配梅子干,食落香甜可口,中間夾雜左一啲梅子嘅味道,帶來一絲絲幸福感💫香脆小煎堆外酥內軟嘅小煎堆,炸得金黃酥脆,內面有滿滿嘅紅豆蓉,加上朱古力醬,口感豐富雞

💫吞拿魚他他

💫惹味椒鹽炸魷魚
鮮嫩多汁嘅魷魚,以香辣椒鹽調味,外酥內嫩,絕對令人欲罷不能

💫香烤沙嗲串

💫安格斯小漢堡

💫黑毛豬扒肉
黑毛豬肉質鮮嫩多汁,經過烹調後更加鮮美,係肉食愛好者嘅最愛

💫印度燒春雞

💫安格斯牛面頰

💫黑森林蛋糕

💫香脆小煎堆

雞尾酒方面我地揀左三杯🍸

🍸 第二章-日之燃燒
以手威士忌、中國黃酒、糖漿、苦精雞尾酒調酒,味道更苦澀

🍸 第三章-長身生不老仙丹
以龍舌蘭酒、青檸汁、接骨木花酒、羅勒、辣椒汁調酒,味道帶爽易入口,後繼帶小許辣味

🍸 第四章-飛月仙子
以氈酒、甜苦艾酒、開胃酒、金巴利酒、咖啡調酒,味就苦中帶小許酸
2024-02-17 488 瀏覽
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 係灣仔同銅鑼灣之間有一間 𝘔𝘐𝘙𝘈 𝘔𝘖𝘖𝘕 𝘏𝘖𝘛𝘌𝘓(問月酒店) 酒店內既呢間𝘚𝘜𝘗𝘌𝘙𝘎𝘐𝘈𝘕𝘛 餐廳風格獨特,菜單上既菜色都係結合左東南亞風味既中日菜色,而且性價比高,值得推薦比大家!𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ Satay Gai $128呢個沙嗲燒雞串東南亞味道濃厚,仲有塊蝦餅伴碟,賣相都唔差呀😗雖然雞肉串燒得少少dry,但依然有彈牙既口感,加上佢地好濃花生味既沙嗲醬,食到😋✨ Angus Ox Cheek $278牛面肉本來就軟滑彈牙,加上濃郁既牛肉味就已經👍🏻 好有口感。重點係佢地既咖哩,濃香得黎又深色,唔會好稀,配埋白飯真係一流!係其他食東南亞菜既咖哩都未必有呢個水準~✨ Mentaiko Spaghetti $228明太子意粉,就知道係日式主食。佢地既明太子意粉無多餘既忌廉汁,每條意粉都包住好多明太子醬 👏 用上多隻大蝦,好足料!✨ Sautéed Broccoli $58炒西蘭花苗口感比一般西蘭花脆少少,不過味道就唔及西蘭花🥦 為左補足呢一點,用左大量既炸蒜為呢碟菜增添不少味道👅✨ Moon Pandan Waffle $98甜品

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ Satay Gai $128

✨ Angus Ox Cheek $278

✨ Mentaiko Spaghetti $228

✨ Sautéed Broccoli $58

✨ Moon Pandan Waffle $98

甜品方面,我地就揀左Moon Pandan Waffle
用得自家酒店名,就係信心既保證😆 佢地既班斕waffle除左班斕味,仲包左一層薄薄既caramel syrup 同雲尼拿雪榚,甜得好滿足😌

✨ Kombucha by Taboocha 68

飲品方面,雖然supergiant主打cocktail,但係我地對佢竟然有 @taboocha Kombucha 就無叫到cocktail ~ 叫左兩款分別係青檸綠茶同埋熱情果薑絲綠茶既Kombucha ✌🏻 我哋係 Tabitha fans 😂

⭐️ 𝐃𝐞𝐚𝐥 ⭐️

🔸 Happy Social Hour Daily 4 - 7pm 48起
🔸 Bartender Brunch Sunday Menu 4 course 都只係368!最正係可以加198 2小時任飲cocktails 🍸

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Supergiant

📍 3/F, Mira Moon Hotel,, 388 Jaffe Rd, Causeway Bay
2024-02-13 431 瀏覽
相隔4年,政府耗資1,300萬元,在維港發放23,888枚賀歲煙花,8幕匯演歷時23分鐘,希冀香港在新一年龍騰虎躍,再創高峰。當中一慕更出現無數「8」字,預祝市民新一年「發發發」,財源滾滾來,叫人最歡喜!位於銅鑼灣問月酒店的「Supergiant Social Dining & Cocktail Bar」是一間融匯傳統中國文化的東南亞菜系酒吧餐廳。由享譽國際的傑出調酒師Lorenzo Antinori率領的「兩個世界的傳說」雞尾酒企劃絕對是重頭戲,以「中秋節嫦娥奔月」為靈感,注入中國神話的夢幻迷人色彩,配搭摩登東南亞美食,蠻適合親朋好友間聚會及情侶約會。環境:✨餐廳走時尚的西餐廳路線,牆身以白色鏤花和棕金色擋板為主調,與磚地板、愈悠揚窗簾布交織,跟柔和燈光、黑色桌椅形成對比,締造充滿現代感的氣息。✨餐廳亦加入吧檯元素,而部分座位能讓食客飽覽街景,將現實都市元素帶入店內,品味又不落俗套。服務:✨職員友善有禮,上菜節奏快,用餐時間足夠。食物:🍸 第一章 狐狸、猴子、兔子 ($128)✨神話的開端,這一天,玉帝和王母娘娘召集了猴子、狐狸與兔子,成功煎製出長生不老仙丹。✨以倫敦氈酒為基調,加入

環境:

服務:
✨職員友善有禮,上菜節奏快,用餐時間足夠。

食物:
🍸 第一章 狐狸、猴子、兔子 ($128)

✨以倫敦氈酒為基調,加入開胃酒、杏仁、檸檬汁、菠蘿和肉荳蔻,散發果甜香,柔和順喉,好喝!

🍸 第三章 長身生不老仙丹 ($128)

✨深愛嫦娥的后羿向王母娘娘乞求長生不老仙丹,望與愛人齊享長生。
✨混合了龍舌蘭酒、青檸汁、接骨木花酒、羅勒及辣椒汁,有酸有苦有辣有香,百般滋味在心頭。

🍢 香烤沙嗲串 ($128)
✨烤雞肉質柔嫩,蘸上酸辣醬,更惹味開胃。

🥪 日式雞扒三文治 ($138)

✨厚厚的炸雞肉、醃漬椰菜和香料甜酸汁夾在烘過的麵包中,「啖啖肉」也不會顯得乾柴,口感過癮很不俗。

🍔 安格斯小漢堡 ($198)

✨自家製的安格斯牛肉漢堡鬆軟多汁,沒有騷味,配合芝士、清新蕃茄和生菜,齒頰留香。

🐟 香蘭葉鱸魚 ($238)

✨瑪撒拉魚柳沒有腥味,肉質緊密而鮮美,有些許魚油,淡淡香蘭葉和酸辣醬有助提升香味。

🐮 安格斯牛面頰 ($278)

✨瑪莎曼咖哩配搭軟腍、肉味濃的安格斯牛面頰,以泰式羅勒、花生和青檸點綴,惹味開胃,配飯一流。

🐷黑毛豬排肉 ($298)

✨黑毛豬肉質鬆軟,脂肪比例平均,肉風味不俗,帶油潤感但不會顯得油膩,伴以泡菜及牛油味噌汁,口感豐富。

🍫 巧克力慕絲 ($98)

✨濃郁少甜巧克力慕斯,加上肉桂奶油和鬆化餅碎,富冬日感。

🧇 香料斑蘭窩夫餅 ($98)

✨香脆的窩夫中是老少咸宜的香草冰淇淋和甜蜜的牛奶焦糖醬,好合筆者的胃口!

🍌 “Moonana”香蕉船 ($118)

✨有九十年代的感覺,表面硬脆的焦糖香蕉配搭雪糕和雜莓醬,夏日感十足。
今次約左一班好鍾意飲嘢嘅朋友,佢哋對飲酒方便有比較高嘅要求,於是乎我就帶咗佢地去銅鑼灣問月酒店3樓嘅東南亞餐廳「Supergiant」度飲番杯同埋食埋唔係傾吓偈同埋食一個dinner。首先當然叫返杯cocktail試吓,雞尾酒系列「兩個世界的傳說」係由知名調酒師Lorenzo Antinori製作,帶領食客探索古老月亮傳說。該系列總共有五章,分別對應五款唔同嘅Cocktail,我就試咗第五章「玉兔仙子」。主要就清新路線,材料有伏特加、紫蘇酒和青檸,酸酸甜甜都好開胃。一邊飲酒梗係要食返啲嘢,我就試咗以下幾款特色嘅東南亞小食和主菜。香烤沙嗲串 $128依款串燒就係烤製嘅雞肉串,用上秘製嘅沙嗲汁,雞肉串外層香烤到微微焦香,沙嗲醬微辣夠晒惹味。香蘭葉鱸魚 $238好少地方仲用緊香蘭葉去烤製鱸魚,葉嘅香味滲哂入魚肉入面,魚肉熟度剛好又嫩滑。黑毛豬扒肉 $298選用肥瘦均勻嘅黑毛豬,同樣烤製到外層有焦香,內層肉質夠軟腍,嘅時候建議同泡菜一齊食,可以帶返少少酸辣嘅味道。安格斯小漢堡 $198一啖可以食晒一個,牛肉扒煎香又多肉汁,就連漢堡包包身都焗到鬆軟又香脆。日式雞扒三文治 $138唔鍾意食漢堡包嘅

香烤沙嗲串 $128

香蘭葉鱸魚 $238

黑毛豬扒肉 $298

安格斯小漢堡 $198

日式雞扒三文治 $138
唔鍾意食漢堡包嘅朋友就可以試吓依款三文治,用咗低脂嘅雞胸部位,所以好味得來又唔會有負擔。

香蕉斑蘭窩夫餅 $108
窩夫餅烤到夠晒香脆,配搭凍冰冰嘅香草雪糕,真係甜到入心。

銅鑼灣謝斐道388號問月酒店3樓
2024-02-12 238 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯發現咗一間寶藏餐廳位於灣仔問月酒店三樓,食到別出心裁泰國菜,亦都有啲fusion菜式,款式多之餘,風味配搭非常之豐富!環境亦都喜出望外,非常之有特色!日式雞扒三文治 $138減緊肥嘅人士都唔需要驚,因為雞扒用咗雞胸嘅部位,但係食落都完全唔覺得乾身,配搭甜酸汁和酸椰菜,食落都夠晒開胃啦。安格斯小漢堡 $198平時食漢堡大大份,食一個就飽,所以小漢堡就啱晒我。內層有充滿肉汁嘅牛扒配搭惹味燒烤醬,夠哂juicy。安格斯牛面頰 $278牛面頰部位本身都比較柔軟,所以好適合瑪莎曼咖喱。送到上枱嘅時候都已經聞到好香濃嘅咖喱味。牛面頰夠軟腍又掛汁,配搭濃郁又微辣嘅咖喱簡直係絕配。Moonana香蕉船 $118食嘅時候首先倒入雜莓醬,入面仲有焦糖香蕉和雪糕,酸酸地又唔覺得膩。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯Supergiant Social Dining & Cocktail Bar (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道388號問月酒店3樓 ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

環境亦都喜出望外,非常之有特色!

日式雞扒三文治 $138

安格斯小漢堡 $198