2023-01-10 563 瀏覽
依間餐廳裝修以異國風格為主 非常特別有好多打卡位 有沙灘 🏖、游水池 好似去咗一轉旅行 ✈️而且座位非常闊落 有室內同室外俾我哋選擇 影相真係一流 又沒有限時🥣 南瓜忌廉湯甜甜地既忌廉湯 正常既味道 南瓜味重點會更好🍝 海膽忌廉汁扁意粉賣相吸引的 但海膽唔腥 忌廉汁好rich 份量好夠 食左一半已經覺得點滯🦀 蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯南瓜汁清清地 加上蟹肉 唔會好滯🥐 All Day Breakfast 有牛角包 粟米 德國腸 煙肉 炒蛋 蘑菇 沙律菜 番茄汁豆 但個牛角包唔鬆軟環境同擺碟都真係有花思的 但食物質素都ok 份量大大份 cp值幾高

🥣 南瓜忌廉湯
甜甜地既忌廉湯 正常既味道 南瓜味重點會更好
🍝 海膽忌廉汁扁意粉
🦀 蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯
南瓜汁清清地 加上蟹肉 唔會好滯
🥐 All Day Breakfast

2023-01-05 602 瀏覽
呢間新式摩洛哥風cafe最近係ig岀現率好高🤣 我諗主要原因都係佢既裝修好特別, 有個沙灘🏖咁既area~ 又有個好靚既泳池仔⛲️唔單止好打卡able🧚🏻‍♀️食物質素都好高🤍而且值得一提既係店員服務好好! 嗰日咁啱落雨, 然後我地又想坐沙灘位, 店員好細心咁俾籃我地裝鞋同遮~ 又幫我哋執好啲枱既擺位方便我地, 都冇嫌我地麻煩🥰 不過可惜既係冇得影户外既環境俾大家睇😞🤍海膽忌廉汁扁意粉 $138意粉充滿住香濃既海膽味, 而且冇海膽嗰陣苦味🥰 海膽忌廉汁同意粉分佈好均勻! 而且都好足料咁放上一大塊海膽😋 好推介俾中意食海膽既大家! 🤍軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉 $118一整隻既軟殼蟹炸到好脆😍 中間仲保留到好多蟹肉! 有外脆內軟既口感😋 唔係好似岀面好多餐廳咁, 炸到細細隻, 得翻層殼咁🤣 鹹蛋黃味都好香濃! 仲有鹹蛋黃粒係意粉面🤤🤍香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯 $148意大利飯相對比較遜色, 味道比較普通, 整體偏甜😬 帶子好大粒🤩 但調味就有少少過咸😮‍💨 意大利飯而言, 質地偏軟身🙈 不過整體黎講醬汁都係均勻同足料

🤍海膽忌廉汁扁意粉 $138

🤍軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉 $118

🤍香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯 $148
2022-02-22
海膽忌廉汁扁意粉
✨泡菜雞肉墨西哥卷✨ $108 🌮️估唔到是甘大卷😂😂伴碟沙律菜份量都多得驚人🥗仲要有調味酸酸地好清新泡菜卷好正唔會死咸調味岩岩好幾推介呢個😎✨香辣蒜片帆立貝意粉✨ $138 🍝係好味嘅意粉🫶🏻愛蒜之人一定要叫😚帆立貝好大😂好食唔會腥✨白酒羅勒煮托托蜆伴蒜蓉包✨ $138 🧄好香🥰d蜆勁大隻又鮮味個醬汁好香濃重蒜味又有酒香蒜蓉包好重牛油味好食✨iced hojicha latte✨ $40 🫶🏻外表比較其貌不揚🫢但味道有驚喜😳白色嗰層原來是芝士奶蓋仲要夠哂咸香creamy😍正焙茶底亦非常香濃👍🏻

✨泡菜雞肉墨西哥卷✨ $108 🌮️

但味道有驚喜😳
白色嗰層原來是芝士奶蓋仲要夠哂咸香creamy😍正
焙茶底亦非常香濃👍🏻
2022-12-13 425 瀏覽
呢間餐廳喺旺角地鐵站一出,實在太方便啦!呢度充滿異國風情,到到都係打卡位,有沙灘游水池,好似去咗一轉旅行。座位非常闊落,有室內同室外俾我哋選擇,真係一間非常好打卡嘅地方,至於佢啲食物,都有靚又好食!我哋中午嚟食,價錢絕對可以接受。北海道帶子半魚子醬($138)伴碟整得非常之靚,帶子再加少少魚子醬,非常鮮甜又新鮮。價錢又唔貴,仲配埋南瓜湯。火山熔岩和牛芝士漢堡($198)鍾意芝士嘅朋友,絕對唔可以錯過,當漢堡來到枱嘅時候,侍應妹妹就會將新鮮嘅cheese 倒入個漢堡包,熔岩芝士完全覆蓋左漢堡包嘅包皮。每一啖都充滿芝士味。啲薯條仲可以點買啲芝士醬,仲有沙律菜半碟,令到成個漢堡冇咁漏。
呢間餐廳喺旺角地鐵站一出,實在太方便啦!

北海道帶子半魚子醬($138)

火山熔岩和牛芝士漢堡($198)

2022-12-13
2022-11-21 577 瀏覽
一早已經想來呢間咁靚嘅餐廳,位於旺角西洋菜街的《Subtle Island 》,空間感大坐得非常舒服,而且有幾個好靚嘅打卡位,沙灘、池邊、同埋室外景觀,任君選擇!除咗靚裝修之外,食物質素都非常好,我哋叫咗carbonara份量十足,夠晒香濃!最鍾意佢嘅Benedict egg avocado salad ,新鮮火箭菜加點酸醋油好鮮味!加多兩杯嘢飲,份量就啱啱好啦😋- Americano - iced tea- 班尼的蛋半牛油果火箭菜沙律- 卡邦尼意粉

加多兩杯嘢飲,份量就啱啱好啦😋

- Americano
- iced tea
- 班尼的蛋半牛油果火箭菜沙律
- 卡邦尼意粉
2022-11-17 475 瀏覽
法式洋蔥湯$65白酒羅勒煮青口拌蒜蓉包$128北海道帶子墨魚汁意大利飯$145Earl Grey Lava Cake$68好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:上文提及去了一間cafe 當自己去了中東。除了那間cafe,還有另一間讓我當作自己身處摩洛哥🇲🇦的cafe。Cafe 曾是熱門打咭的地點,但經過一段時間,熱潮過了,我去的那天,就只有10多位客人。Cafe 闊落,人不多,坐得舒適,又有打咭位,如假沙灘及小水池。除了環境好,食物味道也不錯。法式洋蔥🧅湯功夫多,味道濃郁。白酒羅勒煮青口拌蒜蓉包辣辣的,有蒜香味,洋蔥又可帶出青口的鮮味。蒜蓉包好脆口,沾點汁吃,非常襯。北海道帶子墨魚汁意大利飯那2隻帶子好厚身,外層煎香過,但內裡不乾身。Risotto 量多,足夠2個人分來吃。好欣賞甜品Earl Grey Lava Cake。其實就是Earl Grey 味的心太軟,做得非常好,一切下去,那些朱古力漿便不斷流出,沒有過熟的情況出現。而且比起一般的心太軟沒那麼甜,還帶有佛手柑的香味。
Earl Grey Lava Cake
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:
Earl  Grey  Lava  Cake
Earl  Grey  Lava  Cake
裝潢以摩洛哥異國風為主題的酒吧餐廳,環境非常出色,室內有人造沙灘🏖及異國風許願池,人造海灘投射仿效海浪及海浪聲很逼真,室外有彩磚圓拱門舖上民族地毯,充滿異國風情。從外到內每一個角落都充滿特色的打卡點,用甚麼角度拍都好看🥰 軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉🦀🥚🍝大大隻軟殼蟹🦀配上鹹蛋黃及忌廉,令每條意粉沾滿鹹蛋黃碎,充滿著鹹香味,美中不足是軟殼蟹可能擺凍了或不新鮮的緣故,吃到有腥味略為失色🥹香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯🍛2大粒帶子表面微微煎至金黃色,用紅菜頭汁煮的rіs᥆𝗍𝗍᥆軟硬適中,加入了菇及蘆筍增添口感😋 鹹蛋黃炸薯條🥚🍟薯條炸得香脆可口,每條薯條沾上鹹蛋黃很惹味,份量十足 四季🍸由咖啡、蜜糖🍯及少許酒調教而成ᥴ᥆ᥴk𝗍ᥲіᥣ🍸味道幾特別🤩 宇治抹茶鮮奶(凍)🍵厚厚的奶蓋,抹茶味較突出,但價錢偏貴 鮮奶咖啡(凍)☕加$5轉燕麥奶 食物質素也不錯👍餐廳職員服務態度好(重點當中有靚仔🤤)環境佈置花了不少心思😍打卡一流💯

軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉🦀🥚🍝

香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯🍛

鹹蛋黃炸薯條🥚🍟
薯條炸得香脆可口,每條薯條沾上鹹蛋黃很惹味,份量十足
鹹蛋黃炸薯條

四季🍸
四季

宇治抹茶鮮奶(凍)🍵
厚厚的奶蓋,抹茶味較突出,但價錢偏貴
宇治抹茶鮮奶

鮮奶咖啡(凍)☕
加$5轉燕麥奶
鮮奶咖啡 加$5轉燕麥

2022-10-08
鹹蛋黃炸薯條
四季
宇治抹茶鮮奶
話說有一晚到旺角工作,晚上 9 時多才去吃飯,很多餐廳都已經過了 Last Order,朋友介紹了這間樓上 CAFE,一上到去已經眼前一亮,樓上 Cafe 竟然又有泳池,又 有沙灘,呢個主意真係唔錯!樓上 Cafe 當然不會是甚麼豪華裝修,成本唔高但是效果做得常好,摩洛哥小型的風情的泳池,還有用投影做出來的人造沙灘,還有一個大平台,不少朋友吹水飲酒食水煙,好正!至於食物質素都唔錯,主菜百多元一款,吃了海膽海意粉及大磨菇意大利飯,味道不錯,賣相也很讚!
2022-09-20
  • 海膽海鮮意粉
2022-10-20 395 瀏覽
鬧市中的綠洲就聽得多,鬧市中的沙漠原來都真係有的,講緊係旺角呢間以摩洛哥風情為主題既酒吧餐廳,鄰近旺角地鐵站,方便又易搵餐廳有幾個區域,分別有希臘風許願池,真沙打造既沙灘,充滿摩洛哥色彩既室外大露台,真係好靚呀,打卡一流吞拿魚魚子醬他他賣相相當別緻,塊葉係芝士味的,通透又美觀,但可惜個吞拿魚他他又咸又腥又濕😖,唔多新鮮,撈埋個魚子醬一齊食就更咸😖,$200黎講,性價比低虹吸咖啡用了哥斯達黎加單品咖啡豆,濃郁果香,凍了後酸度更加明亮4 season用了哥倫比亞咖啡豆, 再加左elderflower syrup 調製而成既一杯咖啡cocktail, 整杯味道清新亮麗,幾特別既味道南瓜忌廉湯甜甜地既忌廉湯,正常既味道海膽忌廉汁扁意粉賣相吸引的,但海膽帶腥,唔太新鮮,忌廉汁好rich,份量亦都太多了罷,食左一半已經覺得好滯香煎北海道帶子紅菜頭意大利飯帶子味道正常,而紅菜頭飯相比下係無忌廉汁咁膩,但份量都真係好多,食極都係食唔晒環境同擺碟都真係有花思的,但食物質素就真係麻麻,上黎打卡一次就好了

吞拿魚魚子醬他他
吞拿魚魚子醬他他

虹吸咖啡
用了哥斯達黎加單品咖啡豆,濃郁果香,凍了後酸度更加明亮

4 season

南瓜忌廉湯
甜甜地既忌廉湯,正常既味道

香煎北海道帶子紅菜頭意大利飯

2022-10-18 249 瀏覽
呢間餐廳真的超靚室外有滿滿的摩洛哥風情室內就許願池與人造沙灘🏖️-這裡的平日下午比較少人 好適合網美們係度打卡拍照餐廳的每個位置都好有特色💕當日同朋友坐係許願池旁邊 感覺很舒服🥰有去左旅行感覺一樣🙈🙈-叫左個下午茶一個飯包餐湯同飲品 +$30轉左白咖啡另外叫左個伯爵茶心太軟全部都好好食🤤🤤特別喜歡那個南瓜湯🎃好飲 滿滿的南瓜味-題外話就是呢楝大廈裝修中 冇左個名係大廈門口係附近搵左好耐先搵到呢度🤦🏻‍♀️其實門口就在大家樂隔離
呢間餐廳真的超靚
題外話就是呢楝大廈裝修中 冇左個名係大廈門口
係附近搵左好耐先搵到呢度🤦🏻‍♀️其實門口就在大家樂隔離
2022-10-14
2022-10-17 231 瀏覽
友人生日揀左呢間餐廳13:00 上黎得一枱客環境幾靚🏖️叫左兩個set lunch北海道帶子紅菜頭汁意大利飯 HKD 148軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉 HKD 148分別加HKD 15叫左 Cranberry Juice 同Apple Juice帶子好大粒😍表面微微焦香意大利飯有啲洋蔥粒增加口感另外個意粉好有驚喜好大一隻軟殼蟹🦀個意粉好creamy, 啖啖鹹蛋黃味好膩….但係好正😂朋友生日嘅緣故,叫左個Tiramisu 甜品 HKD 80同事幫忙碟上寫生日字句✍️成餐飯完美句號P.S: 餐廳通常隻碟好大,份量都係好少,但係呢間餐廳嘅份量千祈唔好忽視…. 碟既內容量都幾深厚😂
友人生日揀左呢間餐廳
帶子好大粒😍表面微微焦香
意大利飯有啲洋蔥粒增加口感
另外個意粉好有驚喜
好大一隻軟殼蟹🦀
個意粉好creamy, 啖啖鹹蛋黃味
好膩….但係好正😂
朋友生日嘅緣故,叫左個Tiramisu 甜品 HKD 80
同事幫忙碟上寫生日字句✍️
成餐飯完美句號

2022-10-17 220 瀏覽
想去呢間餐廳好耐😍😍異國風情 加上好多打卡位📸❤️未去得旅行✈️🧳黎呢度感受下都唔錯✨最令我驚喜嘅係 啲嘢食賣相同味道一樣都好有水準 好味道😋😋👍🏻👍🏻(因為通常啲打卡餐廳 啲嘢食得好一般般)呢間真係全方位 親民價 吹水 打卡必去推介✌🏻
想去呢間餐廳好耐😍😍
異國風情 加上好多打卡位📸❤️
未去得旅行✈️🧳黎呢度感受下都唔錯✨
最令我驚喜嘅係 啲嘢食賣相同味道一樣都好有水準
好味道😋😋👍🏻👍🏻
(因為通常啲打卡餐廳 啲嘢食得好一般般)
呢間真係全方位 親民價
吹水 打卡必去推介✌🏻
2022-10-13 221 瀏覽
朋友話想休閑,又要出太子整野,就即刻諗起呢間cafe帶佢去我第一次黎係坐泳池邊,今次天氣有涼少少,佢想曬下太陽就揀坐外邊,店員都幫手開返太陽遮同風扇,坐咗個幾鐘佢舒服到唔想走,同埋出面少人坐比室內靜意粉好濃味,好香蒜味,係吸吸管意粉,意粉中間有洞粗身,都幾特別炸魚薯條好大份,食左一半先記得影😂黑松露芝士蘑菇意大利飯就忌廉味重,黑松露如果再多d就好,蘑菇好味唔乾吹下風飲杯咖啡,朋友好滿意呢個行程
朋友話想休閑,又要出太子整野,就即刻諗起呢間cafe帶佢去

炸魚薯條好大份,食左一半先記得影😂
吹下風飲杯咖啡,朋友好滿意呢個行程
2022-10-06 255 瀏覽
依家香港啲Cafe裝修真係一間比一間靚,更加用心設計。呢間充滿摩洛哥風情嘅Cafe 十分吸睛!有許願池、人造沙灘、Outdoor是次系星期日黎食,有預先book餐廳,不過去到都唔係話太多人,場地十分大,有好多坐位。星期日嘅Menu,都系單點無Lunch Set!嗌咗個蟹肉蘆筍南瓜意大利飯 同埋 香辣蒜片帆立貝意粉,2個都系$118~ 味道幾好食,D意大利粉唔算好硬,鍾意呢個口感整體無論飲品食物都滿意,當然環境簡直一流,好有度假feel, 推薦推薦!

2022-09-27 313 瀏覽
壽星了bookmark了呢間慶生的靚餐廳,餐廳吸引之處一定係裡面的摩洛風異國風情設計,仿如又去咗轉旅行。多謝餐廳安排可以坐到許願池雅座😁 有feel之餘又可以瘋狂打卡~ 除咗許願池另一邊仲有個人造沙灘,勁靚😍 最衰當日落雨,冇出到去露天位影相俾大家睇。大家或者會擔心餐廳主打打卡,可能食物質素就會比較差。可惜,令你失望了。但你用咁嘅心態去呢就有驚喜喇🤤 餐廳食物種類多到應該去幾次都未試得哂,而且味道一D都唔差😋 呢日試咗個最普通嘅香辣蒜片帆立貝意粉賣相不錯,足料的。意粉都係我鍾意食嘅硬身,唔會煮到軟腍腍👍🏻 另外叫咗份炭燒美國特級西冷🍽肉質不錯,係唔好彩揀中舊筋位,所以有D位比較軔🙈 伴碟的紫薯蓉同D配菜都好好食呢😬招牌Tiramisu 非吃不可!熔岩式的忌廉流出來果下勁治癒😆 甜甜的又夠滑🤩食飽飽就周圍去景點打卡了😆 個人工沙灘真係好amazing 🤩仲有好多野未試,大家可以約我再去多次🤣

呢日試咗個最普通嘅香辣蒜片帆立貝意粉

另外叫咗份炭燒美國特級西冷🍽

仲有好多野未試,大家可以約我再去多次🤣
  • Tiramisu