疫情完咗就想多啲出嚟聚下慶祝生日係最好嘅藉口⋯⋯👍壽星女揀咗旺角打咭餐廳摩洛哥風情餐廳中間有個大水池好舒服一般露天有一半室內~當然尋晚咁熱我哋揀咗室內🔸 #EarlySpring先叫個Cocktail,粉紅色有荔枝係面👉🏻 靚成杯甜甜地荔枝味易入口但都重酒味,cheers🥂🔸 #德國腸拼盤 人多呢個最好食😋切到細細粒一路講一路食佢用紫薯來襯底少少甜冇油又唔肥膩很不錯🔸 #炭燒美國特級西冷七成熟切成一片片有牛味,煎得香口🔸#香辣蒜片聖子辣肉腸橄欖油吸管粉吸管粉 好似意粉辣辣地,有海鮮味 + 臘腸惹味。。。🔸 #炸魚薯條 炸魚份量超大炸得比較乾身,脆漿不厚另一種食法🔸 #ChocolateLavaCake#EarlyGreyLavaCake最鍾意佢可以甜品當埋蛋糕我愛心太軟側邊仲有兩球雲呢拿雪糕🍦#食物全部熱辣辣#服務態度良好 #不停有人同你執枱#應該影多啲餐廳裝修
疫情完咗就想多啲出嚟聚下
慶祝生日係最好嘅藉口⋯⋯👍

壽星女揀咗旺角打咭餐廳
摩洛哥風情
餐廳中間有個大水池
好舒服
一般露天有一半室內~
當然尋晚咁熱我哋揀咗室內

🔸 #EarlySpring
先叫個Cocktail,
粉紅色有荔枝係面👉🏻 靚
成杯甜甜地荔枝味
易入口但都重酒味,cheers🥂

🔸 #德國腸拼盤

切成一片片
有牛味,煎得香口

🔸#香辣蒜片聖子辣肉腸橄欖油吸管粉
吸管粉 好似意粉
辣辣地,有海鮮味 + 臘腸
惹味。。。

🔸 #炸魚薯條
炸魚份量超大
炸得比較乾身,脆漿不厚
另一種食法

#服務態度良好
#不停有人同你執枱
#應該影多啲餐廳裝修
2023-05-21 403 瀏覽
睇過雜誌介紹,Weekday和太太放假,便book 了旺角呢間打卡餐廳過嚟試吓。餐廳位於旺角銀行中心附近的商業大廈,地點十分方便就腳。但一入到餐廳便入了另一種世界,十分休閒的感覺,並不像身處鬧市之中。餐廳分了室內室外區,摩洛哥的風格,處處都是打卡位。Order了兩個Lunch set. 餐湯是忌廉南瓜湯,濃郁美味。太太叫了蟹肉露荀南瓜汁意大利飯,$138。我order了軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉$148,推介必食。軟殼蟹大大隻,炸得香口不太油。醎蛋黃忌廉汁是靈魂,啱啱包住每條意粉,好好食。加$30的Latte,大大杯。最後叫了一個甜品tiramisu$80, 呢個比較一般,性價比低,可以不試。食完飯到outdoor打下卡。呢間餐廳都係pet friendly, 有機會會再來。

餐廳分了室內室外區,摩洛哥的風格,處處都是打卡位。

太太叫了蟹肉露荀南瓜汁意大利飯,$138。

加$30的Latte,大大杯。

2023-05-04
2023-05-21 357 瀏覽
打卡點非常多,有摩洛哥風的水池,又有真沙沙灘,室外仲有好多位。火焰白酒煮藍青口會點火嘅一道菜,好香酒味,汁好creamy,上面有蒜同辣椒好惹味。每一隻我都點返個汁食。北海道帶子墨魚汁意大利飯帶子煎得好香,入面仍然juicy,飯份量好多,夠晒2個人食。Tiramisu 🙌🏻🙌🏻🙌🏻第一次上菜冇熔岩式咁流出黎,店員見到主動話整過一個俾我地,雖然第二次再整都係冇好流心但都好好食!服務態度好好,會再去。

北海道帶子墨魚汁意大利飯

Tiramisu 🙌🏻🙌🏻🙌🏻

服務態度好好,會再去。
  • Tiramisu
2023-05-16 263 瀏覽
📍subtle island(旺角)同朋友想去啲cafe坐下 打下卡 上網睇下邊間靚 見到呢間唔錯就去左呢間 餐廳行摩洛哥風格~餐廳真係幾多打卡位 仲有個沙灘仔🤣野食選擇相對比較少 上餐時間都比較耐🍝海膽忌廉汁扁意粉忌廉汁好creamy,海膽都幾新鮮,意粉又有啲咬口 仲有啲菇片 我同朋友都覺得呢個幾出色~🍝白酒羅勒托托蜆義大利粉呢個因為佢無曬托托蜆 轉左青口 青口食落幾新鮮 但呢個意粉我朋友話越食越咸 🤣我覺得呢個普通啲
📍subtle island(旺角)
餐廳真係幾多打卡位 仲有個沙灘仔🤣
野食選擇相對比較少 上餐時間都比較耐
🍝海膽忌廉汁扁意粉

🍝白酒羅勒托托蜆義大利粉
傳說喺⛲️許願池許願🙏🏻嘅願望一定會靈驗 ✨️願望達成🎊但你一秒出走✈️,充滿🕌異國風情悠閒的,感受一下度假風🌿氛香撲鼻嘅♨️炭燒泰式🐽豬頸肉🐖 豬頸肉爽滑彈牙,利用高火炭燒,燒得恰到好處,啖啖都勁juicy!海膽忌廉扁意粉 🍝海膽味道好濃郁, 海膽足料,每一啖都是鮮甜的海膽味 香辣🌶蒜香🧄聖子🌶辣肉腸🫒欖油吸管粉意粉富彈性口感,而且又有聖子好好食, 鮮甜而且肉質彈牙已經為你預備好生日蛋糕🍰(千層蛋糕)喺願望池⛲️前許願~ 祝你生日快樂🎊食飽飽我哋仲可以喺沙灘行下散下步, 盡情感受下呢一度嘅🏜異國風情, 🏝渡假嘅感覺, 好好放鬆一下
傳說喺⛲️許願池許願🙏🏻嘅願望一定會靈驗 ✨️
願望達成🎊

但你一秒出走✈️,充滿🕌異國風情悠閒的,感受一下度假風🌿

氛香撲鼻嘅♨️炭燒泰式🐽豬頸肉

海膽忌廉扁意粉 🍝
海膽味道好濃郁, 海膽足料,每一啖都是鮮甜的海膽味

香辣🌶蒜香🧄聖子🌶辣肉腸🫒欖油吸管粉
意粉富彈性口感,而且又有聖子好好食, 鮮甜而且肉質彈牙

已經為你預備好生日蛋糕🍰(千層蛋糕)
喺願望池⛲️前許願~ 祝你生日快樂🎊

2023-04-12
  • 香辣蒜香聖子辣肉腸欖油吸管粉
  • 海膽忌廉汁扁意粉
2023-05-02 323 瀏覽
約左29號晚同朋友食生日飯,估唔到個環境好靚,好乾淨,打卡冇得輸,叫左幾樣嘢食,覺得出奇好食蒜茸包蜆呢個好好味,好有蒜香味凸顯蜆蘚味,同埋生蠔好新鮮,叫左個菠蘿特飲,你好味,不少甜左少少😆整體都唔錯,下次都會在去😊😊

2023-04-29
  • 蒜蓉包蜆
2023-04-17 452 瀏覽
以為呢間係打卡餐廳都係去影吓相,點知原來食物都唔錯。餐廳環境幾大,而且真係好多打卡開咗個好唔開心嘅我哋坐咗喺池邊附近~~~午市套餐都幾多嘢揀。揀咗北海道帶子紅菜頭意大利飯。帶子大粒,而且紅菜頭汁好健康。意大利飯軟硬度適中。軟殼蟹蛋黃忌廉意粉,軟殼蟹一大隻,而且幾香脆,意粉充滿鹹蛋黃汁食落都幾飽。咖啡叫咗一個拿鐵、一個朱古力咖啡,兩杯各有唔同嘅拉花幾得意~~~想打卡食一餐好嘅呢度真係幾好!值得推介。

以為呢間係打卡餐廳都係去影吓相,點知原來食物都唔錯。

午市套餐都幾多嘢揀。

想打卡食一餐好嘅呢度真係幾好!值得推介。
原本諗住食個 tea,chill 下影下相,但估唔到 tea 都係 dinner 咁貴,食物質素都係一般,唔捨得叫咁多呢!😅睇嚟應該係慶祝生日或者紀念日先食會比較好!餐廳裝修得幾靚,好有情調,分咗室內同室外,好多特色打卡位,🕍有摩洛哥風格嘅水泳池同沙灘,仲有啲北歐風嘅披肩畀你披嚟影相,係幾好嘅。📌不過可能係鬧市嘅天台,室外有啲嘈同空氣唔太好,仲有人食煙𠻹,唉~建議坐室內,室外就去彩磚拱門影下相就算了!🥙北海道帶子他他伴魚籽醬 $138擺盤好靚,啲花同菜配色好有心機,但帶子始終厚粒食會開心啲,碎上好似到喉唔到肺咁。🍫Chocolate lava cake $68呢個心太軟好一般,朱古力唔濃,蛋糕有啲乾,好似自己都整到嘅水平!🍵宇治抹茶鮮奶 $62抹茶鮮奶都係普普通通,唔但 $62 呢個價!

北海道帶子他他伴魚籽醬
北海道帶子他他伴魚籽醬

🥙北海道帶子他他伴魚籽醬 $138
Chocolate lava cake

🍫Chocolate lava cake $68
宇治抹茶鮮奶

🍵宇治抹茶鮮奶 $62
抹茶鮮奶都係普普通通,唔但 $62 呢個價!
2023-02-26
2023-03-10 2760 瀏覽
今年生日姊妹揀了Subtle Island同我慶祝,位於旺角西洋菜南街51號友誠商業中心4樓。 餐廳裝修得幾靚🥰, 好有摩洛哥風情, 用餐位置亦有室內和室外, 趁天氣還未熱,當然坐室外啦! 餐牌唔算多菜式選擇, 晚餐📋 ~ Margarita $95、Mojito $95、 泰式豬頸肉$88、 吞拿魚腩他他伴魚子醬$198、 火焰白酒煮藍青口$138、 意式蕃茄松露牛肝菌雲吞扁意粉$138、 Early Grey Lava Cake $68。 ▫️Margarita🍸 ~ 味道酸甜,帶點清爽。 ▫️Mojito🍹 ~ 酒精濃度不算高。 ▫️泰式豬頸肉🥓 ~ 豬頸肉味道正常發揮。 ▫️吞拿魚腩他他伴魚子醬🍲 ~ 吞拿魚腩好新鮮,整體味道又鮮又甜。 ▫️火焰白酒煮藍青口🥘 ~ 新鮮肥美的藍青口配上陣陣酒香, 再加上香濃的忌廉,非常creamy。 ▫️意式蕃茄松露牛肝菌雲吞扁意粉🍝 ~ 蕃茄醬酸酸甜甜幾開胃, 牛肝菌雲吞一啖入口好多汁又有香濃的菇味, 意粉軟硬適中,不錯。 ▫️Early Grey Lava Cake🍰 ~ 有流心效果的心太軟, 帶有淡淡的伯爵茶香。 餐廳整體氣氛幾好, 菜式味道亦不錯,賣

▫️Margarita🍸 ~ 味道酸甜,帶點清爽。
Margarita

▫️Mojito🍹 ~ 酒精濃度不算高。
Mojito

▫️泰式豬頸肉🥓 ~ 豬頸肉味道正常發揮。
泰式豬頸肉

吞拿魚腩他他伴魚子醬

意式蕃茄松露牛肝菌雲吞扁意粉

Early Grey Lava Cake

餐廳整體氣氛幾好, 菜式味道亦不錯,賣相又靚, 反而飲品就比較普通。

2023-03-09
吞拿魚腩他他伴魚子醬
意式蕃茄松露牛肝菌雲吞扁意粉
Early Grey Lava Cake
  • EarlyGreyLavaCake
  • Margarita$95、Mojito$95、泰式豬頸肉$88、吞拿魚腩他他伴魚子醬$198、火焰白酒煮藍青口$138、意式蕃茄松露牛肝菌雲吞扁意粉$138、EarlyGreyLavaCake$68
2023-03-07 581 瀏覽
呢間係旺角已開業一段時間 人流已冇之前咁多 今次平日過嚟都比較少人 呢度有唔同嘅打卡位 室內有人造沙灘同埋許願池⛱️⛲️室外嘅空間亦好大 但因有工程嘅關係 彩磚拱門嘅位置比較多灰塵 唔建議喺出面食嘢🫣食物方面種類比較多 份量大大碟 味道不錯~ː 軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉 ː鹹蛋黃味超濃 軟殼蟹炸得好脆口ː 炸薯條 (黑松露醬) ː薯條炸到金黃色 份量真係好多 以呢個價錢嚟講 真係比出面嘅抵食ː 蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯 ː蟹肉唔算多 意大利飯偏硬身 但每啖都能夠食到南瓜汁嘅味
呢間係旺角已開業一段時間 人流已冇之前咁多
今次平日過嚟都比較少人
呢度有唔同嘅打卡位 室內有人造沙灘同埋許願池⛱️⛲️
食物方面種類比較多 份量大大碟 味道不錯~

ː 軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉 ː
鹹蛋黃味超濃 軟殼蟹炸得好脆口

ː 炸薯條 (黑松露醬) ː

ː 蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯 ː
蟹肉唔算多 意大利飯偏硬身 但每啖都能夠食到南瓜汁嘅味
2023-03-06 494 瀏覽
#酒池肉林 就聽得多,有 #沙灘 同 #水池 嘅餐廳大家又去過未?為咗一睹同事口中嘅朝聖地 #SubtleIsland,一向對人流密集極為抗拒嘅我,竟然自發叫班朋友陪我去旺角食生日飯… 連我自己都覺得有啲搞笑😅 到咗食飯嘅當日,餐廳先打嚟同我哋講餐飯有限時(2小時)同minimum charge($250@)嘅規定,呢個安排似乎有啲先斬後奏😏 不過既然已經約晒所有人,唯有照出發。餐廳範圍冇我想像中咁大,不過打卡位置都冇令我失望,而且我哋咁啱被安排坐喺水池旁邊,感覺都幾chill嘅! 講到食物方面,味道同質素都非常一般😅 #羊架 同 #牛扒 嘅肉質都唔算差嘅,不過師傅同樣地都用咗 #紫薯蓉 嚟做 #配菜,口感都比較乾身 I don’t like it😅 而餐牌上大部份 #主菜 都以 #澱粉食物 為主, 對我嚟講選擇唔算太多😏 不過都要讚一讚佢哋個 #蟹肉沙律 同 #risotto 做得唔錯🤤 估唔到 #蟹肉 同 #沙律菜 夾埋一齊口味係咁清新🤤 而師傅喺risotto上配埋 #黑松露忌廉汁 同 #大啡菇 一齊煮,令本來平平無奇嘅 #意大利粉粒 份外香口😉 不過有讚就當然會有啲彈,佢哋個

不過有讚就當然會有啲彈,佢哋個 #海膽忌廉汁扁意粉 就真係流咗啲,主要嘅醬汁幾乎搵唔到,口感好dry囉😅 最後講到佢哋嘅 #飲物 同 #小食,價錢對 #小秘書 嚟講真係有啲貴,尤其係 #特飲,閒閒地都要六七十蚊仲要得細細杯… 為免大家破財,我都係湊熱鬧叫一杯養吓金魚就算喇😂不過最終遇上「超咸黑松露醬炸薯條」,我唯有投降啦😅

餐廳整體創意我係會俾佢滿分💯嘅,不過食物真係唔多吸引😅 好在班員工都nice,忙成咁都仲主動幫我哋攞角度揸機影大合照… 今時今日呢個服務態度真係抵讚㗎‼️

📍 Subtle Island (旺角) 西洋菜南街51號友誠商業中心4樓
很喜歡這個餐廳哇,安靜,可以跟朋友暢所欲言,而且東西超預期,很好吃,價錢實惠,極力推薦!1。服務態度好,說話溫柔,讓人舒服!2。極多打卡位,拍照好看!3。出品味道好,價錢實惠!
2023-02-19 391 瀏覽
炸薯條(蜜糖芥末)($68):上到枱,一望薯條嘅顏色、光澤、熱度呢啲最簡單嘅野都合格,點埋個蜜糖芥末醬食,咦?!有驚喜禾,,唔似坊間果啲咁,一係太甜,一係過辣,呢間有啲水準呀!亦令之前預咗中伏心理準備一掃而空😮‍💨香辣蒜片聖子辣肉腸橄欖油吸管粉($158):一上枱已經聞到好香、好惹味🤤 望落去好似好油,不過唔洗擔心係橄欖油嚟,食落聖子肉夠爽口,新鮮!加埋辣椒🌶️、蒜片🧄、切條嘅辣肉腸,成啖咁食,層次豐富,齒頰留香👍🏻 而且大廚對意粉嘅要求應該好高,口感剛剛好,唔會太淋或太硬,特別係吸管粉對時間嘅掌控相對高要求,證明大廚功力有番咁上下,有料! (注意:不過都有少少辣㗎🥵🤏🏻)白酒羅勒托托蜆義大利粉($158):我哋食意粉,一見到呢個combination,分別就係:白酒、蒜頭、辣椒,必叫!😤而呢個意粉就齊哂呢個組合,仲有個bonus,蜆,而且唔係普通嘅蜆,而係嚟自#newzealand 紐西蘭嘅托托蜆(Tua Tua Clams)(#ed小分享:Tua Tua Clams係紐西蘭原居民毛利族嘅主要食物嚟) 意粉口感都好好,托托蜆就有四隻 (俾多幾隻喇大佬🥺),食落就無上面果味咁辣,反而多咗

(注意:不過都有少少辣㗎🥵🤏🏻)

白酒羅勒托托蜆義大利粉($158):我哋食意粉,一見到呢個combination,分別就係:白酒、蒜頭、辣椒,必叫!😤而呢個意粉就齊哂呢個組合,仲有個bonus,蜆,而且唔係普通嘅蜆,而係嚟自#newzealand 紐西蘭嘅托托蜆(Tua Tua Clams)(#ed小分享:Tua Tua Clams係紐西蘭原居民毛利族嘅主要食物嚟) 意粉口感都好好,托托蜆就有四隻 (俾多幾隻喇大佬🥺),食落就無上面果味咁辣,反而多咗陣海水鹹味,我哋估有落少少海水去煮個意粉,蒜香,白酒,加埋少少羅勒葉,正到不得了!托托蜆居然係新鮮嘅,粒粒痴殼仲要飽滿又juicy👍🏻 好好食!

Mocktail ($68):叫咗杯無酒精飲品,菠蘿味,唔太甜,又幾refresh,又解辣,唔錯🥹

呢間餐廳令我哋從此相信番fancy餐廳都有好食嘅,係食嘅過程,我哋充分感受到廚師樓面大家都用心用力去做自己嘅本份,兩款唔同嘅意粉食得出真係用唔同手法去煮,有心!有誠意!必試!
2023-01-29 475 瀏覽
Subtle Island 地址:旺角西洋菜南街51號友誠商業中心4樓原來旺角有間主打摩洛哥異國風嘅酒吧餐廳,唔單止環境非常出色啲野食仲唔差添🤩。香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯🥘$148用紅菜頭汁煮意大利飯出面就好少食過啦,2粒金黃色帶子好大粒🤩,意大利飯軟硬適中味道偏甜帶少少紅菜頭味😋,再配上菇和蘆筍口感好特別,正。脆炸羊肋骨🐑$1285成熟嘅羊肋骨,外脆肉嫩滑,有好香嘅油脂滲出來😚,肉味好香濃,一個字”正”,再配搭佢地嘅椒鹽,真係效果一流😎,好好食,值得一試,正!白酒羅勒煮托托蜆伴蒜蓉包🧄$138 蜆大大隻好香好鮮味,再配上加上濃濃蒜味醬汁同少少酒香味和蒜蓉包🤪,好開胃呀,正🤩。#nicefoodie旺角—--------------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #hk  #香港 #香港美食 #美食 #旺角美食 #打卡  #旺角
Subtle Island
地址:旺角西洋菜南街51號友誠商業中心4樓

香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯🥘$148

脆炸羊肋骨🐑$128

白酒羅勒煮托托蜆伴蒜蓉包🧄$138

#nicefoodie旺角

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #hk  #香港 #香港美食 #美食 #旺角美食 #打卡  #旺角 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #西餐
2023-01-17 459 瀏覽
職員好必心機介紹食物同飲品。飲品揀左Four season (隨着唔同季節而定)同flat white (個base比較fruity )。芝士漢堡,好有儀式感。 職員都好細心,會等你準備咗手機,然後先開始倒芝士。upload IG story最好單點。軟殼蟹意粉,其實都唔錯,不過可能個汁可以唔使甘濃。不過值得一讚嘅係,成個環境打卡冇得輸。人流都算幾多㗎,記得book位。好彩今次book咗1:30 ,如果唔係冇位坐,或者要坐外邊啊
職員好必心機介紹食物同飲品。
軟殼蟹意粉,其實都唔錯,不過可能個汁可以唔使甘濃。