2022-09-24 289 瀏覽
中秋節已經同長老們食完飯,今日就搵咗間特別啲嘅餐廳同老虎🐯撐下枱腳之前上網睇到呢一間摩洛哥裝修風格嘅餐廳,有好多特色嘅打卡位,一於趁節日嚟食個飯影吓相呢度都用咗幾多空間去做一啲特別嘅裝修,例如有水池、小小沙漠、戶外特色餐桌等等,入到去真係有小小好似去咗另外一個空間咁,都係一個幾好影相打卡嘅地方食物方面就係一般正常嘅西餐廳,我哋叫咗:<火焰白酒煮青口>白酒煮青口都食得多,呢個青口侍應上餐時會即場點火,慢慢會聞到一啲燒海鮮嘅香味,非常吸引,而且個汁有小小辣,非常野味<避風塘雞翼>都幾搞笑,食西餐有港式嘅避風塘食物,食落係ok的,不過就略嫌蒜香味唔係好出,同一般炸雞翼差不多<意式蕃茄松露牛肝菌雲吞扁意粉>有4大塊意式雲吞,雲吞下面有意粉。個蕃茄汁香濃,同松露味配搭得幾好,再加埋雲吞入邊啲牛肝菌令個口感好rich,唔錯唔錯整體而言食物質素唔錯,但價錢略為偏貴。不過見到餐廳咁多咁有心思打造同埋打理嘅打卡位,偶然來食嘢影相都唔錯啊

食物方面就係一般正常嘅西餐廳,我哋叫咗:

<火焰白酒煮青口>

<避風塘雞翼>

<意式蕃茄松露牛肝菌雲吞扁意粉>

2022-09-11
2022-09-20 296 瀏覽
Subtle Island (旺角)旺角西洋菜南街51號友誠商業中心4樓因為疫情出唔到國 香港好多餐廳都會搞d小心思吸引人去食 今次呢間Subtle Island 好岩一眾女神去打卡 當日我同朋友Walk in去到已經見到有人搞緊生日party 所以我地就安排坐係近𨋢口位置 坐低左諗好耐食咩 朋友就想食正餐加小食 但佢嘅價錢唔算話平 因為當時係中午至下午茶時段到 但佢嘅主菜要 1xx起 最後就叫左北海道帶子墨汁義大利飯海膽忌廉汁扁意粉2杯飲品 分別係latte同mocha 2款食物都要大推 好好食 北海道帶子墨汁義雖然食完d牙會黑色 但佢d汁夠多 飯我就覺岩岩好 不過朋友話有小小生米 所以食落有d 好硬 海膽忌廉汁扁意粉一樣多汁又係食完會想再食 有好多蘑菇 唔會食到最後得麵甘dry 飲品方面 latte 黎講我就唔推介 因為淡味得黎 飲到最口一啖有苦味環境係好靚 有好多打卡位 不過當日要着靚d 同平日去會更好 因為打卡俾人望住曬點都會尷尬🙈
Subtle Island (旺角)
旺角西洋菜南街51號友誠商業中心4樓

因為淡味得黎 飲到最口一啖有苦味

環境係好靚 有好多打卡位 不過當日要着靚d 同平日去會更好
因為打卡俾人望住曬點都會尷尬🙈

2022-09-07 352 瀏覽
精美的拉花咖啡,超好味流心earl grey tea蛋糕,非常好的配搭👍網上看到這間cafe已有好一段日子,但因假期及早期開店人多未能潮聖,今日終於在附近工作,而且今日是平日所以純粹試下怎料過嚟就有位了。這裡的設計彷彿在繁忙的鬧市中好像去了綠洲一樣,有一個仿真沙灘、有水池,而且今日outdoor天氣非常好,又有我最愛的橙色做背景, 成件事好像我自己去了一趟快閃旅行似的。 在這裏看到不停有人上來朝聖,每人都帶著不是電話這麽簡單,而是真正的相機拍照 在這個環境之下怎會想像不到自己是在旅行呢

在這個環境之下怎會想像不到自己是在旅行呢

2022-09-05
  • 流心earl grey tea蛋糕
2022-08-26 304 瀏覽
I 夏日炎炎Pool Side Cafe I 打卡一流,勁吸精泳池置於室內(記得book 位)另外仲有沙灘位置和室外波希米亞風的座位。餐廳食物味道不俗,價錢合理,🍹仲好精美,岩晒靚女ssss▪️班尼迪克蛋伴牛油果及火箭菜沙律 $108▪️香煎帶子伴芝士脆片 $108▪️軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉 $148📍 Subtle Island Restaurant & Bar(旺角)旺角西洋菜南街51號友誠商業中心4樓
I 夏日炎炎Pool Side Cafe I
餐廳食物味道不俗,價錢合理,🍹仲好精美,岩晒靚女ssss

▪️班尼迪克蛋伴牛油果及火箭菜沙律 $108

▪️香煎帶子伴芝士脆片 $108

▪️軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉 $148

旺角西洋菜南街51號友誠商業中心4樓
軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉 $148
香煎帶子伴芝士脆片 $108
班尼迪克蛋伴牛油果及火箭菜沙律 $108
今次一齊食飯嘅朋友係好鍾意打卡類嘅餐廳,所以就揀左前排新開摩洛哥風嘅Subtle Island比佢打下卡😆 Lunchtime可以揀嘅main都幾多,有沙律、包可以選擇,飲品方面都見佢有啲季節限定咖啡豆,不過因為我唔飲咖啡就試唔到了🤷🏻‍♀️今次叫左海膽忌廉汁扁意粉($158)同軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉($148),另外大家都叫左杯dirty chocolate(跟餐+$32)餐湯係南瓜忌廉湯,味道比較濃郁,質地都較為濃稠。先上菜嘅係朋友嘅海膽忌廉汁扁意粉,海膽顏色睇落唔太討好,一開始輕嚐,覺得都可以,味道唔腥,但之後可能因為凍左嘅緣故,腥味就出晒嚟,所以建議海膽盡快食晒佢先🤭 忌廉汁意粉味道濃郁,可埃一試,但如果真係好怕海膽中伏嘅話,可以試下其他餐點💁🏻‍♀️軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉一上到嚟有驚喜,因為估唔到會係原隻軟殼蟹上,其他餐廳都比較少見🦀 軟殼蟹可能因為喺意粉上,多多少少吸左啲濕氣,所以唔算好脆嗰種,但味道可以。鹹蛋黃忌廉汁意粉可以食得出同普通忌廉汁嘅唔同,口感都食到鹹蛋黃沙沙嘅感覺,個人以言鹹蛋黃味可以再濃多少少,但可能係餐廳考慮到太多鹹蛋黃都會令意粉變到好漏。髒髒朱古力雖然好似乾

餐湯係南瓜忌廉湯,味道比較濃郁,質地都較為濃稠。

髒髒朱古力雖然好似乾淨左啲,但係我鍾意佢朱古力唔係淨係得個甜味,而係帶有朱古力嘅苦甘味,再加上上層灑左啲朱古力粉,朱古力粉味道會再苦啲,但變左口味上有層次左,髒髒朱古力推薦!

餐廳環境叫做闊落,枱與枱之間唔算太逼狹,都有幾個打卡位,就算唔想影相,環境望落都高興,叫做喺疫情期間呃下自己有啲旅遊感😆

兩個人最後埋單$409,呢個價錢淨睇lunch食物叫中規中矩,但如果鍾意打咭、有情調啲嘅餐廳到可以去下,平日lunch hour唔算好多人,我地坐左三個鐘都無人趕我地走,一細班朋友去聚下都唔錯,而且職員都好友善同會主動協助😚 臨走時見到有客人叫左tea set,職員一攞個三層架出嚟,附近客人即刻羨慕到靜晒,下次可以去試下🤣
2022-08-22
2022-08-22 266 瀏覽
約左朋友黎呢間餐廳打下卡,佢有好多打卡位,當日我地就揀左沙灘位置,職員話可以周圍影相都得,但我地就無咁做🤣淨係沙灘位都見好多人走黎影相😍😍太好影啦😍😍我地星期六去所以就無set全部野要單點大蝦蛋沙律牛角包 $118-沙律菜好新鮮但沙律醋唔係咁夠要叫佢地拎多少少,而牛角包鬆脆沙律就好新鮮啖啖都係蛋,好好食😍😍😍香辣蒜片帆立貝意粉 $138-意粉軟硬度適中,新鮮帶子帶子微辣👍🏻👍🏻👍🏻飲品就比較貴,可樂都要$45
淨係沙灘位都見好多人走黎影相😍😍太好影啦😍😍

我地星期六去所以就無set全部野要單點

飲品就比較貴,可樂都要$45

2022-08-20
紀念日
  • 大蝦蛋沙律牛角包
2022-08-16 1871 瀏覽
旺角食嘢不嬲多選擇, 今次見到網友推介喺旺角地鐵站E2出口嘅西餐廳 ~ Subtle 唔錯, 所以專程嚟試下。 🏖️環境: 面積都唔細,佔友誠商業大廈4樓全層, 餐廳中間係水吧, 左手邊係沙灘景, 用投影製造海浪和海浪聲的效果,幾 chill。  右手邊係美麗的水池景,有D歐洲宮廷feel, 唔錯, 打卡啱曬🤗。 🍝食物:Set lunch 於星期一至五供應, 意粉丶 意大利飯丶 沙律及漢堡包有多款選擇, 價錢由$98-$238。**扒虎蝦丶北海道帶子丶牛油果伴雜菜沙律$158:虎蝦和帶子十分新鮮, 充滿香草味, 冇雪味; 牛油果和雜菜給人清新的感覺, 配合橄欖油, 健康味美。** 香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯$148: 用紅菜頭汁煮意大利飯, 令到意大利飯冇咁膩, 仲要多咗一份清新的甜味,好食。 💁服務: 員工有禮貌, 有效率,good 👍🏻#Loklokcook

💁服務: 員工有禮貌, 有效率,good 👍🏻
#Loklokcook

2022-08-15 198 瀏覽
朋友上個月同我慶生帶左我去旺角呢間樓上cafe 印象中之前都好多人去打卡 享受摩洛哥風情 室內好用心整左個迷你沙灘 🏖️真係要除鞋入去架🤣 仲投射左d海浪🌊入去 室外都有打卡位!最可惜係我地夜晚去 無lunch menu個招牌軟殼蟹咸蛋黃忌廉意粉🍝🥺希望會加返落all day menu🥲.火焰白酒煮藍青口 . $128上枱就幾吸引 打卡之選 火焰幾吸睛 青口數量都唔少 不過唔算大隻 食落無沙 有濃郁酒味 再加d蒜 小辣. 香辣蒜片聖子辣肉腸橄欖油吸管粉 . $138賣相一般 橄欖油落得幾多 所以食到成嘴油 唔知係咪煙燻過 食落d辣肉腸好大浸煙味😂😂少誇張 都幾辣 唔推介. 炸薯條(咸蛋) . $62薯條炸得幾脆 好熱好新鮮 如果加多啲咸蛋碎係面會好啲 感覺好似琼住左係個表面 薯條仲有得揀黑松露 wasabi同蜜糖芥末. Tiramisu . $80個個都叫嘅甜品 一拉起張膠片 d cream就熔岩咁湧落嚟 igable 好滑嘅cream 好重奶味而且咖啡味都濃郁 baileys恰到好處 👍🏻食物無想像中吸引 環境deco係幾有心 同朋友飲野傾計唔錯

.火焰白酒煮藍青口 . $128

. 香辣蒜片聖子辣肉腸橄欖油吸管粉 . $138

. 炸薯條(咸蛋) . $62

. Tiramisu . $80

食物無想像中吸引 環境deco係幾有心 同朋友飲野傾計唔錯
旺角打卡cafe🤍環境一流嘅摩洛哥風餐廳 甜品出色🫶🏻🦀軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉軟殼蟹好大隻😍鹹蛋黃同意粉味道好夾 因為有鹹蛋黃,調味都係偏鹹 但整體係個高質嘅意份午市套餐 配餐湯 +$30 配白咖啡🎃南瓜湯好creamy同幾重南瓜味☕️Flat white幾大杯,拉花好睇 🥔炸薯條(配黑松露醬)薯條炸得好脆,係連薯皮嗰啲薯條嚟調味略鹹,所以唔點醬都夠味 個黑松露醬可以再重啲黑松露味🍮Tiramisu 一拎開個膠圈就會有好多cream好似瀑布咁流落嚟,打卡一流😙手指餅好厚實,口感好好,食落有啖啖咖啡香份量啱啱好,唔會太甜,兩個人share食都唔會漏小編同朋友都覺得好好食,係全餐最有驚喜嘅位😍-整體而言用餐體驗好唔錯,餐廳地方夠大,平日lunch去食冇book枱都唔使等位,同埋都可以坐好耐,仲有唔同地方可以打卡影相👍🏻服務方面,侍應都會主動加水,食物方面甜品會較主食出色🍮 如果平日同朋友想搵個地方坐耐啲、打吓卡都幾推薦呢間🫶🏻味道: 7/10服務: 8/10環境: 9.5/10回頭率: 8/10總評: 8/10💰人均消費: $180
旺角打卡cafe🤍

🎃南瓜湯
好creamy同幾重南瓜味

☕️Flat white
幾大杯,拉花好睇

🥔炸薯條(配黑松露醬)
薯條炸得好脆,係連薯皮嗰啲薯條嚟
調味略鹹,所以唔點醬都夠味
個黑松露醬可以再重啲黑松露味

🍮Tiramisu
手指餅好厚實,口感好好,食落有啖啖咖啡香
份量啱啱好,唔會太甜,兩個人share食都唔會漏
小編同朋友都覺得好好食,係全餐最有驚喜嘅位😍

味道: 7/10
服務: 8/10
環境: 9.5/10
回頭率: 8/10
總評: 8/10
💰人均消費: $180
2022-08-04 161 瀏覽
SIGATURE BEVERAGE 經典飲品我揀咗呢杯FOUR SEASON四季(季節限定特調飲品)由咖啡、青檸、蜂蜜調教而成,味道清新、少少甜又帶一點點苦又有咖啡嘅香GRILLED KING PRAWN SCALLOP ANDAVOCADO SALAD WITH MIXED SALAD扒虎蝦,北海道帶子,牛油果伴雜菜沙律牛油果沙律菜好新鮮又靚,唔係好鐘意食牛油果🥑嘅我,都食晒。帶子煎得啱啱好,好香又煎得唔乾。扒虎蝦緊係好正啦⋯⋯虎蝦煎得香,忍唔到,要快快脆脆影完相就食嘢。
SIGATURE BEVERAGE 經典飲品
我揀咗呢杯
FOUR SEASON
四季(季節限定特調飲品)
扒虎蝦,北海道帶子,牛油果伴雜菜沙律
牛油果沙律菜好新鮮又靚,唔係好鐘意食牛油果🥑嘅我,都食晒。
帶子煎得啱啱好,好香又煎得唔乾。
2022-08-03 150 瀏覽
今次介紹呢個場,好正,好似去左異國「摩洛哥」,岩晒愛拍照,愛打咭人士🥰,我哋由下午2:30-6:00都唔捨得走,瘋狂影相🤣,食物超水準,原先我諗過,靚cafe d野未必好食,但出奇的驚喜🥰#軟殼蟹咸蛋黃忌廉意粉,大大隻軟壳蟹,視覺享受😍,隻蟹好似在泥上用一條草遮掩,好攪笑,因我影唔到隻蟹,將條草撳低左🤣,意粉煮得剛剛好,整條意粉都沾咸蛋黃及忌廉,Yammy🥰#香煎北海道帶子紅菜頭意大利飯,賣相又係掂🥰,好鬼大隻帶子,放入口超滿足,最緊要無紅菜頭的青草味👏🏻,一粒粒飽滿的意大利飯,好有趙口,一個字,正❤️
2022-07-24 177 瀏覽
Subtle Island 🏖👒……….呢一間位於旺角商廈全層,頗有人氣打卡摩洛哥風Cafe。成間Cafe有着異國風情嘅裝修設計,室內有希臘風格的小水池和室內人造沙灘,仲有室外地方有露天摩洛哥風地台座位。呢間餐廳都有啲打卡位,但座位之間有啲近㗎。以打卡Cafe來說,食物質素算好,擺盤不錯,部分食物定價偏高。香港夏天又悶又熱又焗,又喺旺角行開都可以上去坐低吹下水嘅🤪……….🟤熔岩Tiramisu $80•一拉開膠片就有滿瀉嘅芝士忌廉熔岩湧出來,成個tiramisu佈滿了可可粉同芝士熔岩,食落幾滑,但可可粉顆粒比較大,食嘅時候要小心。而且手指餅無浸到好淋,唔會好濕,咖啡酒味都夠濃,唔會好甜,夾埋芝士忌廉熔岩食都唔會好膩🤓🦀香煎登爵尼斯蟹餅配南瓜汁 $118•一碟有兩塊蟹餅和沙律菜。沙律菜都夠新鮮。蟹餅嘅蟹味不算濃,反而三色椒嘅味道重過了蟹味,甜甜的南瓜汁配搭上蟹餅可令味道更佳,但醬汁量多啲會更好🥸🍚黑松露忌廉汁意大利飯伴芝士焗大啡菇 $118•焗大啡菇有滿滿嘅芝士,焗完食落仲好juicy。意大利飯好creamy,黑松露味都夠香,飯粒軟硬度都適中,入面仲有好多菇食到,不錯🤣🍫經典髒髒朱古力(
Subtle Island 🏖👒

🟤熔岩Tiramisu $80

🦀香煎登爵尼斯蟹餅配南瓜汁 $118

🍚黑松露忌廉汁意大利飯伴芝士焗大啡菇 $118

🍫經典髒髒朱古力(凍) $67
•朱古力甜度適中,髒髒朱古力好打卡able😎
……….

💰人均 $210 /per person (2人)
平日難得放假,自然就唔會浪費呢一個忙裹偷閒嘅日子🤭!朋友係IG發現咗呢間以🇲🇦摩洛哥渡假風情為主嘅新開打卡餐廳,我哋咁就迫不及待去一日遊啦🤓Subtle Island裝飾佈置圍繞住北非摩洛哥嘅典雅氣息,設有多個打卡位置📸,比如露天毛氈茶座☀️、室內人造沙灘⛱、希臘式室內許願池💦等等,環境舒適,可以Hea足全日~至於餐飲方面,食物質素我就覺得一般般啦🙈,唔算特別岀色。🦀軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉($118),軟殼蟹外脆內軟,鹹蛋黃味道幾突岀。💥海膽忌廉汁扁意粉($138),海膽唔會好腥。整體兩碟意粉都好膩,而且凍咗之後,容易黏住成一團😂,所以唔可以掛住打卡,要趁熱食!🎃蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯($118),蟹肉鬆軟,南瓜汁煮得好入味。美中不足,意大利飯煮得唔太淋,偏硬身😅Lunch Time時段會隨餐附送例湯,🎃南瓜湯嘅份量都幾多,唔會好水,口感順滑👍🏻以Cafe嘅價錢而言,尚算中等偏貴。食物嘅份量係偏多嘅,不過未算特別岀色。環境真心好靚,罕有摩洛哥風格嘅佈置,真係以打卡為主😂

軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉

蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯

南瓜湯

2022-05-04
$135.4 (午餐)
南瓜湯
2022-07-19 133 瀏覽
摩洛哥風情靚餐廳旺角食嘢真係好多選擇, 如果想去一個好似置身在摩洛哥嘅餐廳,我會推介呢一間。之前看過好多報章介紹,見到相片都非常之吸引,終於有機會朝聖下。首先餐廳面積都幾大,有室內仲有室外,最大膽設計就係餐廳中間有一個水池,另一個區域仲有沙,用project 打造海浪的感覺,好似置身於沙灘上,好有Gimmick.食物方面好多選擇。芒果牛油果蟹肉沙律 $128中規中矩,最鍾意就係好多菜,夏天食最好。海膽忌廉汁扁意粉 $158海胆都算幾多,味道也不錯,意粉煙煙韌韌,醬汁非常之creamy 。火山熔岩芝士和牛漢堡 $198店員會攞個器皿來倒芝士,重提大家要拍video就要準備,跟住就好似火山爆發一樣芝士蓋着和牛漢堡,牛肉相當juicy 。Espresso Tonic $68有兩個牌子ToNic Water俾你選擇。Matcha Latte $67濃濃綠茶香味。Tiramisu $80軟滑,送咖啡一流
摩洛哥風情靚餐廳

食物方面好多選擇
。芒果牛油果蟹肉沙律 $128
中規中矩,最鍾意就係好多菜,夏天食最好

。海膽忌廉汁扁意粉 $158

。Tiramisu $80
軟滑,送咖啡一流
2022-07-17
2022-07-17 99 瀏覽
餐廳位於旺角,裝修設計充滿唯美摩洛哥風情。呢個打卡位其實真係唔錯,晏晝嗰陣時太陽直晒落嚟會見到牆壁都好似發緊光咁。傍晚影嗰陣時後面嘅燈開着左會增加異域風情。室內有着一個仿真沙灘,可以比客人躺臥。中間有一個比較大嘅吧枱。室內仲有大型水池,條石子路係通向lift口同埋水池嘅方向。不過我係喺室外進食既。餐廳都提傾左太陽傘去遮擋猛烈陽光。傘下亦有大型鼓風機,侍應倒水落去,風扇能吹出大量蒸汽出嚟降溫。整體來講唔會令人感到太熱。食物方面,算係比較大份。我叫咗個黑松露蘑菇飯食咗一半我已經覺得飽飽滯滯。食物口感豐富,濃香嘅奶味有着淡淡的松露香。飯粒有少少軟爛,蘑菇入味。餐廳有免費嘅飲用水提供。不過,我都係選擇要一支白酒嚟配呢個飯。
餐廳位於旺角,裝修設計充滿唯美摩洛哥風情。

不過我係喺室外進食既。餐廳都提傾左太陽傘去遮擋猛烈陽光。

食物方面,算係比較大份。