👧🏻😋👅🍽✨. 💛Salad Bar Semi-buffet 原價$298 每人折實都只係$232.5 😍.Overall✨Salad bar有藍青口、加拿大長腳蟹腳、龍蝦仔、翡翠螺、熟蝦✨主菜有九款揀,Pizza、意粉、意大利飯同肉類都有✨仲有餐湯同野飲,質素仲唔錯✨19:30前埋單/21:30後入座有78折✨服務好但免加一😱.Salad Bar🥗🦞🦀🐚🦐 ✨Fill得好快手,剩返少量就會fill貨✨配一杯特飲,酸酸甜甜既梳打黎,同海鮮好夾✨仲有哈蜜瓜(雖然冇ham)當飯後果 😄.主菜🥩🍟 + 🥮🍛 ✨揀左肉眼扒配薯條:唔知點解呢個course會配送個鵝肝飯(小)😂 好鬼飽✨肉眼五成熟,有啲筋都幾好味✨個黑椒汁好濃味,但其實本身個牛落左少少鹽,牛味又鮮,所以都夠味✨薯條粗身,冇炸到乾晒我幾鐘意✨鵝肝飯:舊鵝肝細細舊但又幾出鵝油✨撈埋啲飯既忌廉汁好match✨落左黑醋本身係幾好既idea,可以中和返cream既漏,但略嫌重手左少少 .🍕 ✨辣肉腸Pizza:任揀其實食pizza一定冇咁抵😂 但想食✨手工薄批好脆好鬆化✨鹹香辣肉腸+厚厚芝士 😋.餐湯🎃🥣🍄 ✨有得揀蘑菇同南瓜✨兩款都正呀
👧🏻😋👅🍽✨
💛
Salad Bar Semi-buffet 原價$298
每人折實都只係$232.5 😍
Overall
✨主菜有九款揀,Pizza、意粉、意大利飯同肉類都有
✨仲有餐湯同野飲,質素仲唔錯
✨19:30前埋單/21:30後入座有78折
✨服務好但免加一😱
Salad Bar
🥗🦞🦀🐚🦐
✨Fill得好快手,剩返少量就會fill貨
✨配一杯特飲,酸酸甜甜既梳打黎,同海鮮好夾
✨仲有哈蜜瓜(雖然冇ham)當飯後果 😄
主菜
🥩🍟 + 🥮🍛
✨肉眼五成熟,有啲筋都幾好味
✨薯條粗身,冇炸到乾晒我幾鐘意
✨鵝肝飯:舊鵝肝細細舊但又幾出鵝油
餐湯
🎃🥣🍄
✨有得揀蘑菇同南瓜
✨兩款都正呀食得出唔係用麵粉開
✨濃郁creamy香滑熱辣辣!
餐飲
🍫🥤
叫左兩杯凍朱古力少冰
✨香濃但好甜🤣
✨落左奶好滑👍🏻
#storysteakpasta #元朗美食 #元朗好西 #hkfoodie #tgead西餐 #黃色經濟圈 #元朗黃店 #Story #Steak #Pasta
2020-10-09 192 瀏覽
元朗好多好野食,西式餐廳亦好多,但似呢間story steak & pasta咁,價錢平民又好食既真係好難得!我地好早去到,未到食飯時間無乜人。入面裝修得好靚,坐得好舒服。Menu好多選擇,值錢亦無一般西餐廳咁貴,但食物質素一啲都唔差。我地叫左兩個set,我同友人各自叫左蘑菇湯同南瓜湯:蘑菇湯好濃郁,夠咸夠杰身,好重菇味,超好飲!而友人就中意南瓜湯多啲,話無咁重口味、清啲。附上既蒜蓉包好足料,牛油同蒜蓉落得一啲都唔孤寒,好夠味。蜜糖芥末煙三文魚極出色!三文魚夠咸,煙燻味好出,入口好軟身,配上甜甜地既蜜糖芥末,配搭一流!我同友人分別叫左雞同炸魚柳配紐倫堡腸。擺盤睇得出有比心機,醬汁亦唔會話溝埋一齊,配出藍色器皿,望落都覺得好舒服,令人食指大動!雞扒煎得唔錯,肉質夠軟、皮夠脆,加埋黑椒汁一絕!魚柳都係即炸,上盤時仲係熱辣辣,亦炸得好脆,不過可惜肉有啲散,切起上黎無咁方便。我叫既後面呢杯薄荷朱古力都要讚,朱古力平時比人感覺好肥好杰,但呢杯加左薄荷之後好清新,一啲濟既感覺都無,薄荷亦唔會話蓋過朱古力味,值得一試!

2020-10-04 222 瀏覽
Story steak & pasta板燒牛肩胛意粉香煎黑豚豬柳意粉價錢💲: $52/ $52 (+$8有蒜蓉包)好味程度😋: 3.6/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: 3.5/5性價比🥢: 4.4/5回頭率😚: 3.5/5-今次係元朗揀左間小店西餐支持下,出名午市抵食,仲有扒類,好似唔錯🤪 我地一個叫牛扒,一個叫豬扒,各自都可以揀飯,意粉或薯菜😝-板燒牛肩胛有3塊,每塊都中等size,但就好薄🧐 全部都煎得幾香,應該大概8成熟所以有小小韌,佢咁的價位冇得揀生熟度的😂 牛味有小小,但唔係濃,不過加埋佢面頭的黑椒汁又幾好食。旁邊有一堆芝麻醬生菜沙律,加一堆用蒜蓉牛油炒的意粉😋 意粉唔係茶餐廳質素,係有咬口個隻,勁香蒜味。但如果可以小返啲油就好了🤨-另一個係香煎黑豚豬柳。呢個我覺得更好食,因為佢好腍,唔柴!🥳 有小小豬油的香味,又大塊,又煎得啱啱好金黃😌配上臨左上去的燒汁,更加惹味。旁邊的嘢都係一樣的。呢間小店仲有其他唔同的西餐,set lunch性價比好高!如果住開個頭想食扒,呢個係好好的選擇💛
Story steak & pasta
板燒牛肩胛意粉
香煎黑豚豬柳意粉
價錢💲: $52/ $52 (+$8有蒜蓉包)
好味程度😋: 3.6/5
服務🍴: 3.5/5
環境🗾: 3.5/5
性價比🥢: 4.4/5
回頭率😚: 3.5/5
2020-10-03 214 瀏覽
中秋接近2 點幾先黎同fd食lunch叫左兩個主食一個雞翼雞翼都好快上,個名叫水牛城,但其實係普通炸雞翼,水牛城個隻酸辣汁完全無。。。但炸得尚算ok 既,但真係同個名完全不符。。香蒜辣椒蜆肉意粉,首先完全見唔到辣椒先蜆肉量都ok, 亦都唔腥但成個意粉係接近無味甘滯。。。無蒜味無成。。。個burger 叫合格,個蛋仲流心,牛肉漢堡質感較鬆散,但都仲有d 牛味薯條係粗薯但無薯味。。。點茄汁都可以既飲品都係無咩特別。。如果唔係💛,應該唔會再黎幫襯😅
中秋接近2 點幾先黎同fd食lunch

叫左兩個主食一個雞翼

水牛雞翼

但炸得尚算ok 既,但真係同個名完全不符。。

香蒜辣椒蜆肉意粉

香蒜辣椒蜆肉意粉,首先完全見唔到辣椒先

蜆肉量都ok, 亦都唔腥

但成個意粉係接近無味甘滯。。。無蒜味無成。。。

煎蛋安格斯牛肉漢堡

薯條係粗薯但無薯味。。。點茄汁都可以既

飲品都係無咩特別。。

如果唔係💛,應該唔會再黎幫襯😅
2020-10-01
2020-10-02 2123 瀏覽
平時semi-buffet就食得多,但係有得任食海鮮既semi-buffet真係第一次食🤩今次黎到元朗呢間餐廳,$298(唔洗加一,如果19:30前離座/21:30後入座仲可以有78折🙈)就已經可以有個main course同任食青口、長腳蟹、小龍蝦、翡翠螺同熟蝦😍咁多樣海鮮小編最鐘意食長腳蟹,間唔中會夾到一兩隻海水味重啲咸啲,但大部分都好鮮甜🤤同埋叫semi-buffet除咗有餐湯同餐飲外,仲會每人送一杯雜果賓治,啫係每人可以有兩杯野飲,正🥰Main course我地就分別叫咗安格斯肉眼扒同板燒雞扒配紐倫堡腸1️⃣ 美國安格斯肉眼扒配薯條肉眼扒煎到全熟,但係一啲都唔靱,而且呢個main course仲會送多個鵝肝飯,好抵呀😍 鵝肝飯加咗啲黑醋,酸酸味味幾開胃👍🏻2️⃣ 板燒雞扒配紐倫堡腸板燒雞扒煎得好香,個皮好夠脆😋另外,呢間舖頭既店員服務態度都好好,出去攞野食又會主動幫我地攞醬汁,見到隔離位好多袋又會主動比櫈佢地放野,very good👍🏻

1️⃣ 美國安格斯肉眼扒配薯條
美國安格斯肉眼扒配薯條
鵝肝飯

2️⃣ 板燒雞扒配紐倫堡腸
板燒雞扒煎得好香,個皮好夠脆😋
板燒雞扒配紐倫堡

美國安格斯肉眼扒配薯條
鵝肝飯
板燒雞扒配紐倫堡
The decoration of this restaurant is very beautiful with attractive lighting 💡 Starters come first~ mushroom 🍄 soup and pumpkin 🎃 soup 🥣 super delicious 😋 with onion bread 🥖 Iced Mint chocolate 🍫 ~ sweetly~ yummySalmon salad 🥗 with mouth-watering salad sauce, it won’t be too sour, easy to intake~ the salmon is super fresh👍🏻Mushroom, vegetable, cream spaghetti 🍝 ~ must order!!!!👍🏻👍🏻Our favorite main-course 雜扒 (羊,雞,牛都有!)with egg 🍳 and French fries 🍟 nice

2020-09-10 609 瀏覽
Lunch是但搵左間餐廳食 點知😨•🥢牛扒沙律配薯蓉55HKD 牛扒份量小得可憐 又薄一塊切開對半 真係好小見薯蓉算滑 加小小分咁啦🥢辣肉腸意粉50HKD從來未食過一碟咁難食既意粉個醬汁完全掛唔到意粉 醬汁又水 基本上係無味 同食緊白烚意粉係冇分別!!!薩莉亞仲好食過佢唔係講笑😖平有鬼用咩 好食先得架嘛是日餐廳坐滿人 完全唔理解🤷🏻‍♀️
Lunch是但搵左間餐廳食 點知😨

🥢辣肉腸意粉50HKD
從來未食過一碟咁難食既意粉
個醬汁完全掛唔到意粉
醬汁又水 基本上係無味
同食緊白烚意粉係冇分別!!!
薩莉亞仲好食過佢唔係講笑😖

平有鬼用咩 好食先得架嘛
是日餐廳坐滿人 完全唔理解🤷🏻‍♀️
2020-07-10 1096 瀏覽
山長水遠入咗嚟元朗,想搵間好食啲嘅黃店幫襯下,就上網搵啦,見到呢間啲評價好似唔錯,即時打去又有位,就決定去呢度食。去到都見九成滿座,大部份都係後生仔,應該都係因為黃店所以黎支持,我哋兩男一女,女仔食唔到太多,我哋都唔叫咁多野,淨係叫咗兩個主菜,兩個小食。首先講小食,叫咗蒜蓉包同水牛雞翼,蒜蓉包佢係焗嘅,好香脆,但蒜蓉味道唔太夠亦都冇咩牛油味,至於雞翼係比想像中好,因為佢望落好乾爭爭,初頭以為佢會好乾好硬,點知食落味道唔錯之餘仲有啲肉汁喺裏面添。 主菜方面就叫咗薯蓉千層麵同埋巴馬火腿Pizza,千層麵個肉醬味道還可以,但係麵質就有啲太林身,直情有啲入口即溶嘅感覺,我個人喜好係要有返多啲彈性同埋咬口會好食啲,Pizza以為會好濃味,但係原來超淡,除咗火都有啲味之外,成個餅都冇乜味,同埋個餅底太硬了,硬到係會𠝹捐個嘴賣單時佢會送甜品係綠茶布丁,我覺得幾好食,綠茶味好濃郁,但係布丁有啲濕得滯。

蒜蓉包

水牛雞翼

巴馬火腿Pizza
焗薯蓉千層麵

2020-07-06
2020-07-09 619 瀏覽
我覺得呢一間店係非常適合同路人食, 水準唔錯, 價錢亦都合理。我上次去食係食晏晝lunch, 人比較多, 座位有少少逼夾, 但整體嚟講個裝修係唔錯, 少少昏暗。anyway, 基本上有兩種主要嘅set, 意粉類同埋扒類, 意粉類大概五十蚊, 扒類就55左右, 附上飯或者意粉或者薯菜, 另外都會有沙律。我兩個都試過, 個人認為呢嗌意粉嘅餐唔係咁抵, 味道唔算得上位令人眼前一亮, 都好食但係只不過普普通通意粉, 同埋份量都唔係特別多。相反, 扒類嘅餐首先第一係多元化, 有菜有粉又有肉, 再重點係啲牛肉係非常之嫩滑, 出乎意料。

2020-07-06 531 瀏覽
我一家人尋晚入去呢間餐廳,坐低後操大陸口音老闆娘話:你bb (1歲)佔左一個位要計最低消費$98😂😂😂⋯⋯仲教我可以抱住食?😂😂😂😂,你鄉下輕呀?😂😂😂😂想笑死人咩??😂😂😂😂咁細個我叫多一個餐比bb都食吾到啦!你用個腦諗下先好講啦!😝😂😝😂😂仲要開係雞地食街,成條街都係野食,人地駛鬼食你咩??今次真係祝你生意興隆啦🍾️🎉🍾️😂🤣😂😝🤣😂😂
2020-07-03 490 瀏覽
一入到餐廳,雖然環境不算太大,但都算幾舒服~餐牌上的選擇豐富,而且價錢合理,我和另外兩位朋友一齊,叫左三款食物,味道不錯!!第一款:巴馬臣火腿Pizza火腿味好香,而且餅底薄脆,不會好肥膩,好啱女士食!第二款:豬仔骨配薯條豬仔骨口感嫩滑,薯條脆身炸得啱啱好,最啱我呢啲重口味嘅人!😝😝第三款:煙三文魚忌廉意大利飯飯粒嘅質感煙韌,忌廉啱啱好佈滿整個飯,唔會太多太少,啱啱好!煙三文魚份量較多三個人食啱啱好!唯一若果整個飯份量再多少少就perfect!下次聚會都會再來過~😊👍
一入到餐廳,雖然環境不算太大,
但都算幾舒服~

餐牌上的選擇豐富,
而且價錢合理,
我和另外兩位朋友一齊,
叫左三款食物,味道不錯!!

第一款:巴馬臣火腿Pizza
火腿味好香,而且餅底薄脆,不會好肥膩,好啱女士食!

第二款:豬仔骨配薯條
豬仔骨口感嫩滑,薯條脆身炸得啱啱好,
最啱我呢啲重口味嘅人!😝😝

第三款:煙三文魚忌廉意大利飯

下次聚會都會再來過~😊👍

2020-07-03 227 瀏覽
1點幾去到,好好彩唔洗等位🤣上openrice 睇個餐牌,見啲扒極平,好評又多,於是特登去試下板燒牛肩胛($55),凍飲(+$3),學生又減翻($5)😂所以其實($53)就可以食到個扒餐,價錢認真實惠!沙律配醬正常味,開胃,for均衡飲食😂意粉(不專業估計中)應該落咗蒜同牛油(?),因為好香好惹味😢越食越想食😋😋牛嘅肉質都幾好,唔會好韌,唔會難咬難切不過對我嚟講份量就有啲少,食完感覺上可以食多個餐😂,但係我朋友係第2款扒配薯蓉,未食曬已經話飽😢不過講句公道說話,份量偏少,建議大食可以(+$10)嗌2塊蒜蓉包/($+10)叫餐湯btw,lunch餐牌冇pizza, 但見隔離枱食緊!🤣可以問下睇下有冇得嗌
1點幾去到,好好彩唔洗等位🤣
沙律配醬正常味,開胃,for均衡飲食😂
牛嘅肉質都幾好,唔會好韌,唔會難咬難切
板燒牛肩胛
板燒牛肩胛
2020-06-25 282 瀏覽
係元朗食嘢點可以唔撐黃店呢,晚市無加一之餘,仲有甜品送,真係好抵。咁啱父親節優惠,仲有9折添,真係好抵食。餐湯南瓜湯幾濃厚,蒜蓉包好正。burger加埋粗薯條就一定夠飽啦,個我食個個包嘅肉有少少奇怪嘅味,不過整體都唔錯嘅。
2020-05-09 1693 瀏覽
五一黃金週支持黃色經濟圈今日元朗市 食個晚飯當然要搵間 黃店支持下用下黃色apps 發現咗呢間店 —Story Steak & Pasta去到 已經有人等位 🤩等坐十零分鐘 就有位入去lu睇下menu 先我同阿b 本身諗住叫兩個main and 一個starter本身想叫 bb 豬 半隻 原來要預先訂結果叫咗 一個 Parma pizza $88一個西班牙黑毛豬鞍配薯蓉 $138同埋buffalo wings $48Main +$20 就有套餐套餐有南瓜湯 同 磨菇湯兩個都好creamy gaParma Pizza 味道一般但係就好夠脆西班牙黑毛豬鞍配薯蓉呢個煮嘅時間比較長但係燒到好juicy 好香同埋薯蓉好大份creamy一流😋😋😋😋Buffalo wings skewer燒到好脆好野味啲雞肉好滑又係一流😋😋😋呢間黃店平靚正值得再去
五一黃金週

2020-05-01
Buffalo  wings  skewers
  • 串燒水牛城雞翼
2020-05-07 903 瀏覽
又嚟到元朗國食嘢,今次我哋食西餐,朋友話一直都想食依間餐廳,因為每次都見好多人排隊,咁今日我就放假陪佢一齊行完個水塘一齊去食,咁我就順便喺度寫返個食評啊!我哋今日提早咗少少,因為我哋行完河背水塘,我哋都好肚餓,但係因為時間都尚早,咁我哋食咗少少小食,依然都仲係唔夠飽,咁我哋都決定行多一陣捱下肚餓先,咁我哋就早少少食今日嘅晚餐,咁可以行多一陣街夜晚再食其他小食啦。咁我哋早5:45就到,咁餐廳6:00先至開門,咁我哋喺門口睇吓餐牌,其實嗰日都好熱,所以可以係等位嘅時候比客人入咗去坐低先,又或者係擺少少風扇嗰啲比客人可以坐低等啦,只係一個少少建議姐,唔會因為咁樣而扣分。坐低左之後我哋兩個人叫咗兩個餐,首先嚟咗個蒜蓉包,蒜蓉包個味都好重,好香蒜蓉味呀,所以我覺得都好食嘅,之後嚟咗個蘑菇湯,蘑菇湯我略嫌佢中間有好多料,好似食緊個麥皮咁,但係朋友話蘑菇湯好飲,其實我覺得個味道都好飲嘅,只係蘑菇湯個質感唔係好啱我,可能我食唔慣蘑菇湯掛。但係反而另外嘅南瓜湯就好好飲啦,南瓜味好夠啊,而且上面有啲忌廉,我覺得令到個湯變得好軟滑,而且個味道都好足夠嘅,如果下次大家情侶黎嘅話可以一人叫一個唔同嘅湯,咁就兩個

坐低左之後我哋兩個人叫咗兩個餐,首先嚟咗個蒜蓉包,蒜蓉包個味都好重,好香蒜蓉味呀,所以我覺得都好食嘅,之後嚟咗個蘑菇湯,蘑菇湯我略嫌佢中間有好多料,好似食緊個麥皮咁,但係朋友話蘑菇湯好飲,其實我覺得個味道都好飲嘅,只係蘑菇湯個質感唔係好啱我,可能我食唔慣蘑菇湯掛。但係反而另外嘅南瓜湯就好好飲啦,南瓜味好夠啊,而且上面有啲忌廉,我覺得令到個湯變得好軟滑,而且個味道都好足夠嘅,如果下次大家情侶黎嘅話可以一人叫一個唔同嘅湯,咁就兩個都可以試吓啦,其實南瓜湯唔係話真係好難飲,因為佢都係比較重甜味嘅,所以我覺得大家都可以一試。

咁我就叫咗個黑毛豬扒配意粉,我覺得呢個餐好大份啦,首先講吓佢個豬扒先,佢入邊有好多肉汁,雖然佢唔係用慢煮嘅方式,但係其實佢普通就咁煎香佢,但係都可以入邊鎖到好多肉汁,都食得出佢師傅煮飯仔嘅功力,我略嫌佢個豬扒有少少鞋口,所以其實食到最後尾嘅時候係有啲辛苦嘅,但係佢入邊有其他嘅配菜都唔會覺得好寡,例如話佢有啲沙律菜,同埋佢個意粉炒得好好食呀,落咗好多蒜蓉,好香,不過佢呢個餸本身有配一個汁,但係我覺得佢個汁唔係話好有特色,甚至可以談得上其實係冇乜味,反而我覺得個汁可以整得好少少。

另外我朋友就叫咗個意大利飯,上面有配帶子嘅,我冇好好認真去食佢,因為我本身唔係好鍾意食意大利飯,但係食落去第一啖其實我覺得個味道特別嘅,不過佢啲帶子唔係話好好食,可能冰鮮左好耐,不過我朋友就覺得呢個意大利飯整體都OK嘅,下次都可以推薦大家食吓意大利飯啦,因為好少地方有得食嘅。

另外就叫咗兩杯嘢飲,兩杯嘢飲都係一般茶餐廳嘅貨色,都唔需要特別去推介啦。