餐廳: Story Steak & Pasta
資訊:

2020-11-16 103 瀏覽
今日同朋友去了位於元朗鳳攸南街嘅「Story Steak & Pasta」食晚飯一坐低之後打開餐牌發現有好多Dinner Set,有成十個餐咁多。 套餐包括有餐湯、餐包、主菜& 餐飲,非常豐富,價錢仲要好抵食! 《南瓜湯》, 南瓜味濃郁,清甜可口, 口感好滑,好creamy。《蘑菇湯》入口細緻, 蘑菇味香濃,入口香滑!大大份嘅《蜜糖芥茉煙三文魚》, 三文魚肉質鮮嫩,有煙燻香味,配上酸酸甜甜嘅蜜糖芥茉醬汁,好開胃,yummy ! 《美國安格斯西冷牛扒》,時間控制得好好, 剛剛七成熟, like 爆, 牛味香濃,入口滑嫩肉質仲好Juicy添! Like 👍👍👍配上香滑薯蓉,好好味呀!《西班牙黑毛豬鞍架》煎得香脆,可以鎖住肉汁, 肉質嫩滑,份量都好足夠,厚切豬扒口感特別豐富,YUMMY ! 配上蒜香炒過嘅意粉,咁就PERFECT 啦! 仲有包餐飲, 加$12 ,仲可以upgrade 特飲!總括嚟講呢間餐廳值得推介,性價比高,可以ENCORE!

《南瓜湯》, 南瓜味濃郁,清甜可口, 口感好
滑,好creamy。

《蘑菇湯》入口細緻, 蘑菇味香濃,入口香滑!

配上香滑薯蓉,好好味呀!

配上蒜香炒過嘅意粉,咁就PERFECT 啦!

仲有包餐飲, 加$12 ,仲可以upgrade 特飲!

總括嚟講呢間餐廳值得推介,性價比高,可以ENCORE!
2020-10-02 1175 瀏覽
平時semi-buffet就食得多,但係有得任食海鮮既semi-buffet真係第一次食🤩今次黎到元朗呢間餐廳,$298(唔洗加一,如果19:30前離座/21:30後入座仲可以有78折🙈)就已經可以有個main course同任食青口、長腳蟹、小龍蝦、翡翠螺同熟蝦😍咁多樣海鮮小編最鐘意食長腳蟹,間唔中會夾到一兩隻海水味重啲咸啲,但大部分都好鮮甜🤤同埋叫semi-buffet除咗有餐湯同餐飲外,仲會每人送一杯雜果賓治,啫係每人可以有兩杯野飲,正🥰Main course我地就分別叫咗安格斯肉眼扒同板燒雞扒配紐倫堡腸1️⃣ 美國安格斯肉眼扒配薯條肉眼扒煎到全熟,但係一啲都唔靱,而且呢個main course仲會送多個鵝肝飯,好抵呀😍 鵝肝飯加咗啲黑醋,酸酸味味幾開胃👍🏻2️⃣ 板燒雞扒配紐倫堡腸板燒雞扒煎得好香,個皮好夠脆😋另外,呢間舖頭既店員服務態度都好好,出去攞野食又會主動幫我地攞醬汁,見到隔離位好多袋又會主動比櫈佢地放野,very good👍🏻

1️⃣ 美國安格斯肉眼扒配薯條
美國安格斯肉眼扒配薯條
鵝肝飯

2️⃣ 板燒雞扒配紐倫堡腸
板燒雞扒煎得好香,個皮好夠脆😋
板燒雞扒配紐倫堡

美國安格斯肉眼扒配薯條
鵝肝飯
板燒雞扒配紐倫堡
4天前 0 瀏覽
今日,過咗嚟鳳攸南街呢邊搵食,見呢間餐廳都幾爆場,而且食物選擇都幾多,扒、意粉、飯、pizza⋯應有盡有,店內裝修以簡約、小新清為主,決定一試。我哋order咗2個sets (香煎帶子意大利飯&美國安格斯西冷牛扒配薯蓉),再加一客小食 (雞翼)。set已經包咗餐湯、餐包同飲品。餐湯有2款選擇,蘑菇湯同南瓜湯,我哋決定各要一款試晒佢。等咗一陣,店員先送上餐湯,湯上面仲有拉花,真係好有心思!首先講下個蘑菇湯,口感順滑,而且仲有濃濃嘅蘑菇味,推薦俾愛菇嘅朋友。再試朋友個南瓜湯,OMG⋯原來南瓜湯仲好飲,顏色亮麗,幼滑香甜而濃厚,從視覺到味覺都無可挑剔。至於蒜蓉多士,香濃牛油配上惹味蒜蓉,而且多士夠厚亦好鬆軟,唔錯。個雞翼小食都唔錯,唔會炸得太乾,而且仲係新鮮炸起,上枱時熱辣辣,香脆美味,咬落仲好juicy添。值得一讚嘅係雞翼下面墊有沙律菜,可以解膩。到主菜,香煎帶子義大利飯,飯粒飽滿,質感煙韌,義大利飯加入咗蘑菇同芝士,味道濃郁可口。美國安格斯西冷牛扒配薯蓉,牛扒叫咗5成熟,牛扒煮得恰到好處;另外,薯蓉香滑,creamy,還散發陣陣嘅牛油香味,都唔錯。最後,餐茶叫咗2杯凍檸茶作結。總結,食物

蒜蓉多士

雞翼

香煎帶子意大利飯
美國安格斯西冷牛扒配薯蓉

最後,餐茶叫咗2杯凍檸茶作結。

總結,食物質素都唔錯,而且價錢適中合理。之前好似仲有semi-buffet,唔知係咪疫情關係,今唔見有,下次再試過。
6天前
蒜蓉多士
雞翼
香煎帶子意大利飯
美國安格斯西冷牛扒配薯蓉
5天前 0 瀏覽
元朗掋食之選🤩平民化既價錢 有多項菜式🤣啱曬心大心細既朋友仔 (即係我😆)每個套裝 都會配餐湯+蒜蓉包🍞+飲品蒜蓉包 好有驚喜😍唔會好重蒜蓉味 唔洗驚食完個口會有陣味😳但最重要係個包 好軟熟🤓👍🏻特式雜扒 $158可以選配意粉/飯/薯條/薯蓉🍚🍟🥔有牛肩胛、羊架、烤雞、紐倫堡腸、煎蛋🍳 好掋啊🤪 樣樣都有得試下~每件都唔會好大件 甘就可以遂件都可以食☺️香蒜辣椒帶子意大利粉🍝 $118係辣椒啊😍又辣又香好重既橄欖油味 食落去會有少少油煙三魚凱撒沙律🥗 $68份量好多!煙三文魚 新鮮🤤熱榛子朱古力🍫 (餐加配$12)青蘋果汽泡茶🍏 (餐加配$12)
元朗掋食之選🤩
平民化既價錢 有多項菜式🤣
啱曬心大心細既朋友仔 (即係我😆)

每個套裝 都會配餐湯+蒜蓉包🍞+飲品
蒜蓉包 好有驚喜😍
唔會好重蒜蓉味 唔洗驚食完個口會有陣味😳
但最重要係個包 好軟熟🤓👍🏻

特式雜扒 $158
可以選配意粉/飯/薯條/薯蓉🍚🍟🥔
有牛肩胛、羊架、烤雞、紐倫堡腸、煎蛋🍳
好掋啊🤪 樣樣都有得試下~
每件都唔會好大件 甘就可以遂件都可以食☺️

香蒜辣椒帶子意大利粉🍝 $118
係辣椒啊😍又辣又香
好重既橄欖油味 食落去會有少少油

煙三魚凱撒沙律🥗 $68
份量好多!煙三文魚 新鮮🤤

熱榛子朱古力🍫 (餐加配$12)

青蘋果汽泡茶🍏 (餐加配$12)

2020-11-10 0 瀏覽
今晚喺元朗做完嘢, 同個同事喺元朗食埋飯吹吓水,由yoho行吓行吓就嚟到鳳攸南街。見附近有住宅、學校、補習社、餐廳等等,唔知呢頭d餐廳收費係咪都相對平民化呢!兩個餓鬼見到呢間西餐事事正正、乾淨企理、有少少田園風味,加上價錢又合理,二話不說就去食先。Parma Ham Salad: Ham 鹹香、沙律菜新鮮爽口、配埋個黑醋酸酸甜甜好開胃。六隻雞翼超正,外層酥脆,裏面肉質Juicy嫩滑,食不停口。手打安格斯漢堡,肉味香濃厚身,口感啱啱好,配埋沙律菜同好香薯仔味嘅粗薯條,大人細路都好啱食。肉眼扒都好正,厚度剛好又淋身。意粉彈牙好味。,兩個主食包埋蒜蓉包、餐湯(南瓜或蘑菇湯)同飲品。我地點左特飲就+$12,抵食。總括來講呢度食物質素高、性價比高、份量又大,食到捧住個肚

六隻雞翼超正,外層酥脆,裏面肉質Juicy嫩滑,食不停口。

肉眼扒都好正,厚度剛好又淋身。意粉彈牙好味。,

總括來講呢度食物質素高、性價比高、份量又大,食到捧住個肚
  • 串燒水牛城雞翼
  • 美國安格斯西冷牛扒
  • 蘑菇湯
2020-11-05 164 瀏覽
最近又去左元朗揾下好野食,居然又俾我發現到有高質素餐廳story steak & pasta 門面以簡約為主,柔和既燈光令人覺得好舒服餐廳入面既佈置都有一種好温馨既感覺,未開始食野已經有好放鬆既心情餐牌食物選擇都幾多,而且款款都好吸引,令人心大心細最後我簡左美國安格斯牛扒先上餐湯,上面既拉花好有心思。除左靚之外,湯既味道都好香濃,南瓜味十足,飲落去會有種幸福既感覺當然吾少得蒜蓉包,未食已經聞到好香。厚厚既面包好有口感,蒜蓉味夠晒濃呢個蜜糖芥末煙三文魚,其他地方比較少見,食落發覺原來呢個組合都幾夾,鮮味既煙三魚同甜甜蜜糖芥末,真係越食越想食主角出場啦,我首先試左一啖薯蓉先,食落超級驚喜,幼滑既薯蓉入面食到一粒粒既薯仔粒,好濃薯仔味,真係勁滿足。再試主角安格斯牛扒,我叫左7成熟,切落去好嫩滑,熟既程度剛剛好,食落去好有牛味,而且肥瘦適中,完全合符我心目中理想牛扒既條件飲品都整得好靚,好有心思。我飲果杯係靑蘋果汽泡茶,飲落去有好清新既感覺,淡淡既靑蘋果味係口入面停留今餐好滿意,食物高質素而且價錢合理,係聚餐既好選擇
最近又去左元朗揾下好野食,居然又俾我發現到有高質素餐廳

餐牌食物選擇都幾多,而且款款都好吸引,令人心大心細
最後我簡左美國安格斯牛扒

今餐好滿意,食物高質素而且價錢合理,係聚餐既好選擇
  • 美國安格斯西冷牛扒
2020-11-04 142 瀏覽
是日出左元朗搵西餐廳,朋友介紹黎呢間試,見佢都爆場,就決定幫襯。我地兩個人各自點左美國安格斯西冷牛扒餐同特色雜扒餐,二個都配意粉。一上枱,我地都嘩左一聲,因為真係好大份,除左肉份量夠大之外,配菜既意粉都好多,好彩我同朋友都大食,先食得晒。西冷牛扒7成煮得剛好,唔會太紅淋淋或者太韌,又保持到有肉汁同牛肉香。雜扒有齊牛肩胛,羊架,烤雞,紐倫堡腸煎蛋~ 夠曬豐富又大份。另外仲點左個雞翼做小食,熱辣辣又juicy,唔會太乾身,好值得試下。

2020-10-27 167 瀏覽
蘑菇湯和南瓜湯。好有心思咁喺上面用忌廉畫咗植物嘅圖案,增加咗顔色同視覺效果。當然藝術嘅嘢見仁見智,個人覺得味道比較重要。蘑菇湯好濃郁嘅香味,但就比較稀啲。南瓜就好香甜。蒜蓉多士。一面烘到焦香脆口,另一面就好鬆軟,加埋蒜香味,好食。芝士薯角。勁大量軟滑細膩嘅芝士,化解薯角嘅油膩熱氣感,芝士控最愛,美中不足薯角唔夠脆口。香蒜辣椒帶子意粉。未食已經聞到好濃嘅蒜香味,食落意粉嘅口感軟硬恰到好處,有小小辣,原來落咗少許辣椒仔。煙肉嘅油份令意粉更滑,蘑菇嘅香味就豐富咗個味道。BBQ醬烤原條豬肋骨。大大條豬肋骨,份量絕對唔會令你失望。一上枱一陣燒烤嘅焦香味撲鼻而來。雖然肉質偏瘦,但食落好爽口,蘸埋酸酸地嘅BBQ醬汁食,加埋沙律菜,食完唔會有heavy嘅感覺。青蘋果氣泡茶。淡淡嘅青蘋果香味好fresh,氣泡解膩。薄荷朱古力。薄荷冰冰涼涼嘅感覺同朱古力一齊冇違和感,反而增加咗朱古力嘅香甜味。

青蘋果氣泡茶。淡淡嘅青蘋果香味好fresh,氣泡解膩。

2020-10-26 167 瀏覽
最近發現左好多表現唔錯嘅黃店,呢間係我secrete list其中一間性價比高嘅西餐。南瓜湯味道濃厚,飲到南瓜味,用料充足,略略滑口。湯會跟蒜味包,蒜味夠濃又有牛油,加上包烘過,味道唔錯。至於帶子意粉味道唔錯,送上黎已經帶濃濃蒜味傳來,好吸引。意粉軟硬度適中,食落唔會因蒜味而搶走帶子味。加上煙肉條的咸香味令意粉味道更上一層樓。另外,主菜有牛肋骨配黑松露薯蓉,薯蓉食到薯粒,並非用粉開出黎,加上黑松露味道令薯蓉味道不單調。至於牛肋骨上枱時已經拆骨,啖啖肉,好貼心。牛肉頗入味又淋,唔會好韌。因為牛肉本身夠味,所以旁邊既汁都唔需要點。跟餐會包飲料一杯,我們點了熱檸水和熱檸茶,正正常常嘅熱飲。餐廳旁邊仲有自助海鮮bar, 眼見有青口,蝦,蟹...如果喜歡食海鮮既朋友不妨再加錢試下。基於今日我同友人太飽啦,所以試唔到。下次有機會會試下。最後,兩人埋單食了$346,以西餐黎講,價錢合理又食得飽。我地推薦朋友家人聚會或情侶聚餐都可以。

跟餐會包飲料一杯,我們點了熱檸水和熱檸茶,正正常常嘅熱飲。

2020-10-25 129 瀏覽
今次去到元朗食西餐,原來呢個地方附近都有好多好嘢食!而且距離yoho只係幾分鐘嘅路程!今次我哋就搵咗間小店去試吓啦!呢間小店環境細細地感覺好溫馨,餐牌相片有好多選擇,平均百零蚊就有一個主菜加湯、蒜蓉包、飲品。都幾多嘢揀,食扒、意粉、意大利飯等等都有。湯我哋就各自揀咗一個蘑菇湯同一個南瓜湯。蘑菇湯好香蘑菇味,唔會太鹹亦都唔會太假,口感都食到有少少蘑菇粒,值得一讚。而我就比較鍾意南瓜湯,因為個口感好creamy,而且個南瓜都好甜,如果再大份啲就好啦。至於蒜蓉包都好有誠意,上邊有好厚嘅蒜蓉。而且食落好鬆軟,拍得住某大薄餅店嘅蒜蓉包!主菜我哋叫咗個豬仔骨配意粉,一上菜就發現佢比我想像中大份好多,兩個人食就真係太多啦,佢都燒得啱啱好,唔會好硬。至於個意粉都幾有驚喜,通常呢啲跟餐意粉都係白烚好乾,但佢係有用橄欖油炒過。睇得出落過心機!另一個係雜扒配薯條。雜扒有雞扒羊架牛肩胛煎蛋紐倫堡香腸。超級豐富。啲薯條上到嚟仲係熱㗎!至於扒就好多唔同嘅選擇,啱晒啲食肉獸!另外仲叫咗個Buffalo wings! 50幾蚊六隻大大隻!而且啱啱炸好,味道好惹味!值得一試!飲品方面我哋就冇特別叫佢既特飲啦!我哋叫咗一

飲品方面我哋就冇特別叫佢既特飲啦!我哋叫咗一杯凍檸茶同一杯凍朱古力。凍檸茶個茶底都唔錯,有茶味!至於杯朱古力都好香濃!

總括嚟講成間餐廳,係好抵食同埋可以食到一個好完整嘅dinner! 兩個餐加小食都係三百幾蚊!好多細節位睇得出佢哋好擺心機落去做!係一間可以再試嘅餐廳。
2020-10-22
  • 蘑菇湯
  • 串燒水牛城雞翼
2020-10-24 106 瀏覽
入元朗食咩好?原來西餐都好多餐廳出名!今日係特登支持黃店的。入到去餐廳唔算大,但依間餐廳會提供半自助餐,我唔大食所以揀食晚餐算。叫咗兩個晚餐,一個係煙肉煙肉意大利粉,一個係黑毛豬扒,兩個都有得配餐湯同餐包。佢嗰個餐包係蒜蓉包,所以好香好好食,而另一個餐湯就正常啦。但係不得不提就係佢既黑毛豬扒,簡直令我喜出望外,因為佢嘅豬味好香,雖然咁講好核突但係我真係食到黑毛豬既香味🤣🤣🤣另外嗰一碟煙肉蜆肉意大利粉,意大利粉質感算正常,而且蜆肉冇沙,都有鮮味,配上煙肉就更加香口。至於餐飲,我就叫咗杯榛子朱古力同一杯咖啡,兩杯都係正正常常唔會太甜。最後埋單都唔算太貴,大家都可以入元朗試吓小店高質嘅西餐呢!

而另一個餐湯就正常啦。

最後埋單都唔算太貴,大家都可以入元朗試吓小店高質嘅西餐呢!
2020-10-21 62 瀏覽
以為呢間有幾咁好食同抵食結果叫咗個板燒牛肩胛飯 $58塊牛扒細到呢 仲要超級薄完全唔夠食 飯仲少過正常份量 女仔都唔夠食 更何況男仔沙律菜唔新鮮 感覺放完雪櫃出嚟完全唔推薦
以為呢間有幾咁好食同抵食
沙律菜唔新鮮 感覺放完雪櫃出嚟
完全唔推薦

板燒牛肩胛飯
2020-10-20 111 瀏覽
Story Steak & Pasta 環境:係小清新既style☺️坐落都幾舒服,不過咁岩去果時滿坐,所以都有啲嘈🙈不過同班朋友黎就岩曬啦,唔怕嘈親人🤣餐湯:南瓜湯同雜菌湯,南瓜湯打到好滑,加埋淡奶配埋好creamy😜特飲:鮮奶抺茶同薄荷朱古力,抺茶味🍵剛剛好,最難得係唔會太甜,飲曬都唔覺膩👍🏻主菜:我地叫左bbq醬烤原條豬肋骨同美國安格斯西冷牛扒,Ribs好入味,bbq醬好惹味,夾埋啤酒🍻一流😜西冷牛扒幾有牛味,唔會好難咬,肉質唔錯👍🏻👍🏻小食:另外我地加左個蒜蓉包,即叫即焗嫁,所以上台時都熱辣辣,蒜蓉味超香,脆卜卜,推介!😍P.S. 驚等位可以預先booking,卡片有地址電話💛💛
Story Steak & Pasta

P.S. 驚等位可以預先booking,卡片有地址電話💛💛
2020-10-15
👧🏻😋👅🍽✨. 💛Salad Bar Semi-buffet 原價$298 每人折實都只係$232.5 😍.Overall✨Salad bar有藍青口、加拿大長腳蟹腳、龍蝦仔、翡翠螺、熟蝦✨主菜有九款揀,Pizza、意粉、意大利飯同肉類都有✨仲有餐湯同野飲,質素仲唔錯✨19:30前埋單/21:30後入座有78折✨服務好但免加一😱.Salad Bar🥗🦞🦀🐚🦐 ✨Fill得好快手,剩返少量就會fill貨✨配一杯特飲,酸酸甜甜既梳打黎,同海鮮好夾✨仲有哈蜜瓜(雖然冇ham)當飯後果 😄.主菜🥩🍟 + 🥮🍛 ✨揀左肉眼扒配薯條:唔知點解呢個course會配送個鵝肝飯(小)😂 好鬼飽✨肉眼五成熟,有啲筋都幾好味✨個黑椒汁好濃味,但其實本身個牛落左少少鹽,牛味又鮮,所以都夠味✨薯條粗身,冇炸到乾晒我幾鐘意✨鵝肝飯:舊鵝肝細細舊但又幾出鵝油✨撈埋啲飯既忌廉汁好match✨落左黑醋本身係幾好既idea,可以中和返cream既漏,但略嫌重手左少少 .🍕 ✨辣肉腸Pizza:任揀其實食pizza一定冇咁抵😂 但想食✨手工薄批好脆好鬆化✨鹹香辣肉腸+厚厚芝士 😋.餐湯🎃🥣🍄 ✨有得揀蘑菇同南瓜✨兩款都正呀
👧🏻😋👅🍽✨
💛
Salad Bar Semi-buffet 原價$298
每人折實都只係$232.5 😍
Overall
✨主菜有九款揀,Pizza、意粉、意大利飯同肉類都有
✨仲有餐湯同野飲,質素仲唔錯
✨19:30前埋單/21:30後入座有78折
✨服務好但免加一😱
Salad Bar
🥗🦞🦀🐚🦐
✨Fill得好快手,剩返少量就會fill貨
✨配一杯特飲,酸酸甜甜既梳打黎,同海鮮好夾
✨仲有哈蜜瓜(雖然冇ham)當飯後果 😄
主菜
🥩🍟 + 🥮🍛
✨肉眼五成熟,有啲筋都幾好味
✨薯條粗身,冇炸到乾晒我幾鐘意
✨鵝肝飯:舊鵝肝細細舊但又幾出鵝油
餐湯
🎃🥣🍄
✨有得揀蘑菇同南瓜
✨兩款都正呀食得出唔係用麵粉開
✨濃郁creamy香滑熱辣辣!
餐飲
🍫🥤
叫左兩杯凍朱古力少冰
✨香濃但好甜🤣
✨落左奶好滑👍🏻
#storysteakpasta #元朗美食 #元朗好西 #hkfoodie #tgead西餐 #黃色經濟圈 #元朗黃店 #Story #Steak #Pasta