2015-09-10 393 瀏覽
講過會黎撞大隻仔, 所以食完奶奶雞就過左去食stacks...我地叫左既係榛子醬同double chocolate曲奇夾玫瑰雪糕三文治...Like FB page 再加左朱古力脆珠... 榛子醬同double chocolate曲奇夾玫瑰雪糕三文治: 朱古力脆珠唔係我諗個d, 成件事立即街坊左...夾埋一齊食既時候覺得只係甜既餅配玫瑰雪糕, 唔特別...榛子醬曲奇無榛子醬味...double chocolate曲奇係無chocolate chip, 而且好甜...玫瑰雪糕係最好食既element...見到有玫瑰花花瓣碎係入面, 不過又唔會咬到, 雪糕既奶味搶左玫瑰雪糕既味道, 覺得唔夠清新...食到一半曲奇走位, 雪糕開始溶, 包裝紙濕左, 攪到手又有, 地又有...因為解左體, 所以我地就食埋個雪糕先, 之後先食曲奇...今次無左雪糕既時候, 榛子醬曲奇都係似原味普同曲奇; double chocolate曲奇既朱古力味出返黎, 不過甜味都係太多 ...不過我最想講既係男員工既服務實在太令人火大...話說我去到既時候有一對情侶睇住餐牌講要咩...我就企係佢地後面...之後有個中年女
講過會黎撞大隻仔, 所以食完奶奶雞就過左去食stacks
...

我地叫左既係
...夾埋一齊食既時候覺得只係甜既餅配玫瑰雪糕, 唔特別
...玫瑰雪糕係最好食既element
...

不過我最想講既係男員工既服務實在太令人火大
...話說我去到既時候有一對情侶睇住餐牌講要咩...我就企係佢地後面...之後有個中年女人黎到直接企係情侶右邊睇餐牌, 再有一個少女係情侶左邊等落單
...情侶點完, 男員工竟然轉向去中年女人, 中年女人望左我一眼, 之後話未到我
...到中年女人點完, 我再埋去, 佢話仲有個位少女
...我想講明明我第一個到, 點解會由1變到3呢??
因為呢件事...所以我係唔會再去食!!
2015-09-08
2015-09-10 842 瀏覽

Only in HK can I have a traditional pineapple bun in the morning and a pineapple bun ice cream sandwich in the afternoon at Stacks! I was very keen to try the ice cream sandwich with pineapple bun instead of cookies which is the other option. You choose the flavor of ice cream and any toppings you want. I was given the option to try different flavors before deciding which was great. I tried the lychee which was prominent but the real lychee fruit was a bit icy for me. I also tried the rose flavor but that tasted faint so I decided to go for the interestingly need birthday cake with bits of yellow cake and sprinkles inside. The pineapple bun was heated up before serving so it was a bit warm which provided a nice contrast to the ice cream. The birthday cake ice cream ended up tasting just a bit too sweet for my taste. It's a great concept but I think the flavors and quality of the ice cream can be better.
2015-09-06 768 瀏覽
因為呢間野係大隻仔開又有好幾個大台明星宣傳過所以先諗住黎試下, 我本來都想試下特別味嘅雪糕 (荔枝同果撻), 但係一試左味就覺得太甜就都係揀左雲呢拿雪糕配double chocolate同原味曲奇, 都係想安全D好 ~ 但係攞左出黎雪糕太大都唔可以好似sandwich咁食, 只可以一啖曲奇一啖雪糕咁食, 唔知係唔係咁我覺得佢麻麻好似無咩特別咁, 但係好彩都唔會太甜我一人都可以食哂 ~ 我自己就應該唔會再黎試啦 ~
2015-09-05
$38 (其他)
2015-09-05 301 瀏覽
朋友邀請下去左試一試,聽講係食雪糕三文治,期望都幾高!去到見到都幾貴,所以我只係買左個單球雪糕,而朋友就叫左個雪糕三文治。我叫左玫瑰味,食落係好creamy,但真係好甜好甜,好大陣奶味,無乜玫瑰味,有點失望,但texture唔錯既。朋友叫左cranberry cookies夾玫瑰雪糕,我搣左啲餅試下,口感似mrs field個種厚曲奇,係我中意既口感,但可惜又係太甜太甜,而且cranberry真係比較少。份量方面,以佢賣既價錢黎講真係好細份,一陣風就無lu。
朋友邀請下去左試一試,聽講係食雪糕三文治,期望都幾高!

玫瑰雪糕
2015-09-05 961 瀏覽
Tried Stacks because everyone was trying it.Chose the fruit tart icecream with two different cookies, the cinnamon snickerdoodle and the raspberry cheesecake.The icecream was quite hard which made it easy holding it like a sandwich.As for the taste it was quite sweet but the cookie flavours were not distinctive enough.
2015-09-04 601 瀏覽
大隻仔……好吧,是溫家偉,在旺角開的曲奇夾雪糕應該傳通街了。新開張一個月多點都仍然有點人流算是不錯,要知道很多香港人都貪新鮮。單是雪糕已經有大量競爭者,而市面上也已經出現了曲奇夾雪糕好一陣子。說要十分風行,的確頗有難度,還是要靠新食材新意搭救。  當日去到還要排一下隊,熱天氣的尾聲,未能預想日後發展何如。不過照港人冬天都食雪糕的現象,應該也可以做落去。話說回來,想不到店子開了成個月,他真身仍會出現,不只以名字作招徠。而且很親切,話說當日熱得汗流浹背,他也有過來寒喧兩句。另外有年輕妹妹說想合照,他也一口爽快答應,笑容滿面有如看他演出時所見的。有人會說他名氣不高就當然要走親民路線,事實不然。就算不是名聲顯赫都黑口黑面擺架子的,大有人在,加上要扮好人都要扮得有人信才可以吧。  講番雪糕正題,分三部曲,首先要選的當然就是雪糕本身。雪糕是店方自家製的,就用店內的雪糕機製作,可見用心。果味有,花香又有,曲奇雲尼拿不多提,另有期間限定款式。第二即選曲奇,不過去到時有幸試到店方最近推出的菠蘿包版本。最後加Toppings,本來每款加$2,但Like & Share FB帖或Follow & Tag I
  講番雪糕正題,分三部曲,首先要選的當然就是雪糕本身。雪糕是店方自家製的,就用店內的雪糕機製作,可見用心。果味有,花香又有,曲奇雲尼拿不多提,另有期間限定款式。第二即選曲奇,不過去到時有幸試到店方最近推出的菠蘿包版本。最後加Toppings,本來每款加$2,但Like & Share FB帖或Follow & Tag IG相均可免費加一款。
Oreo果撻雪糕菠蘿包
Oreo果撻雪糕菠蘿包 $48
  厚實一件,本來看相以為只是迷你大小,幻覺來著。店方遞來的時候才覺得份量不算少,並非兩啖食哂,少得可憐那種。以薄蠟紙包起,老實講有點怕會爛會裂,唯有固定手勢不多動。幸好店方貼心地外包上紙巾,包得實,拿上手又可隔開體溫及雪糕,避免溶得太快。食完又可以用來擦嘴,且有小匙輔助進食這點不錯。
  既然說他們推出了菠蘿包一款,這次當然要嚐嚐鮮。下單後店方會先烘烘菠蘿包,要等一會,不會烘得過火,雖然乾身,但略帶脆香。菠蘿包是迷你大小,並非平時吃的,不要慌,要hold住。菠蘿皮香甜不油膩,裂得不過份,不會滿手碎屑。
  果撻雪糕是店方期間限定口味,看到這篇的時候店方也許已經換個款式了。雪糕未有我想像中粗糙重冰感,自家製亦不輸蝕。奶感頗厚郁,可是沒有預想的那麼重果味,只是中間夾了點點果肉,不明顯。這是果「撻」味,撻的部分則是大量餅碎,甜不過火。配上外頭自己選的Oreo,大片碎塊,依然脆口不濕爛,兩款餅碎幾襯。雪糕潤口感稍為化解菠蘿包包身的乾口危機,吃到一半時直情整個拿著像漢堡包吃才對。
  這次有菠蘿包款確實是有點意外驚喜,比起周圍都食緊的曲奇版特別得多。雪糕方面就似乎膩了一點,也許太重奶感了吧,個人還是喜歡清新派的。期望日後會有更多口味的雪糕及更多款式的夾餅選擇。若非這邊小舖沒有座位,那賣相用料還可以製作得更具規模更吸引啊。
用餐優惠
優惠券
2015-09-03 398 瀏覽
前幾天同事間閒聊, 說到公司附近最近有甚麼好吃的店. 同事B說附近開了一間叫做"Stacks"的美式雪糕三文治店, 味道不俗云云. 放工後襯飯局前, 先去這間店看個究竟. 這間店位於專門售賣模型的巷子盡頭, 對在附近上班的人來說, 當然易找.店子小小, 所以不設堂食, 不少人都是站在店子附近立刻品嚐.店員簡單介紹了選擇方法: 可先試吃, 再決定想選的雪糕; 之後再選最多兩款曲奇做三文治的頂部和底部, 或者以菠蘿包來夾住雪糕; 最後還可以加上配料就OK.雪糕三文治的售價由$38-$48, 視乎所選的雪糕. 雪糕有六款, 曲奇有四款, 配料也有六款, 選擇也算多. 店方以每日自家鮮製的雪糕, 加上藝人老闆作招徠.試過味後, 選了玫瑰雪糕, 朱古力脆珠, 配玉桂曲奇和紅莓芝士曲奇.等了數分鐘後, 弄好的雪糕三文治便在手上. 拿上手有點暖暖的感覺, 因為曲奇餅有略為烘過的關係吧! 經過裝飾的雪糕三文治, 看起來很不錯! 店員提示, 吃之前先用點力將三文治壓扁一些會更好吃. 我依照指示做, 但依然不可以一口吃下玫瑰雪糕和兩層曲奇. 所以只好以附上的膠匙羹輔助. 玫瑰雪糕帶有微微的花香味, 還有點
店方以每日自家鮮製的雪糕, 加上藝人老闆作招徠.

店員提示, 吃之前先用點力將三文治壓扁一些會更好吃. 我依照指示做, 但依然不可以一口吃下玫瑰雪糕和兩層曲奇. 所以只好以附上的膠匙羹輔助. 玫瑰雪糕帶有微微的花香味, 還有點點的玫瑰花瓣碎呢! 朱古力脆珠是從雪櫃內拿出來的, 所以入口很脆身; 曲奇餅是美式曲奇, 口感較軟物, 有點煙煙韌韌的, 與雪糕也匹配, 不過味道偏甜, 吃起來也有點滯膩, 吃後頗有飽肚感覺.

美式雪糕三文治在旺角一帶來說, 是新奇之物. 加上不定期更換雪糕款式, 價錢也不算貴, 相信又可以引起一陣熱潮.

2015-09-01
3 分鐘 (外賣自取)
$50 (其他)
  • 雪糕三文治
2015-09-03 439 瀏覽
吃完熱辣辣的火鍋放題,雖然剛才在餐廳已經吃過了雪糕,不過還有點意猶未盡,很想再多來一杯降降溫。醒起近排經常被網友洗版的雪糕三文治,咦,好似無線藝員大隻仔溫家偉最近都喺旺角廣華街落腳,開咗間叫《Stacks》的雪糕店,專賣美國流行的曲奇雪糕三文治,就一於拉埋老公去見識吓。原來店子不設座位、只供外賣;不過麻雀雖小,但選擇甚豐。單是每天以店內雪糕機鮮製的雪糕,就已經有 8 款口味可供選擇,當中包括有荔枝、玫瑰花、士多啤梨、生日蛋糕、曲奇怪獸、雲呢拿和兩款 Weekly Special,分別是朱古力雪葩及果撻,每款售價由 $38 - $48。至於用來夾雪糕的曲奇,就有朱古力、雙重朱古力、紅莓芝士同肉桂四款,據說全部都由工場自家烘製,想再特別一點的話,更可以棄曲奇改選小巧的骰的菠蘿包。雪糕配菠蘿包,齋聽個名都已經夠曬盞鬼。另外,客人更可以點選不同的 Toppings,(每款需另+$2),以增加口感。就當晚所見,配料款式就包括有彩針、朱古力針、棉花糖、Oreo 碎、朱古力脆珠及焦糖。愛吃朱古力的我,唔使問阿貴,自然是揀了雙重朱古力曲奇,而雪糕則選了茘枝配焦糖 ($50)。沒想到原來這件曲奇雪糕三文
愛吃朱古力的我,唔使問阿貴,自然是揀了雙重朱古力曲奇,而雪糕則選了茘枝配焦糖 ($50)。沒想到原來這件曲奇雪糕三文治,size 這般大件,雖然店員教路要大力點壓實佢才吃,不過最後還是決定  ladylike 一點,以附上的藍色小匙舀起雪糕入口。原來這款茘枝雪糕,水準唔錯,入口鮮甜清香,味道一點也不造作,配上甜蜜的焦糖,清甜可口。只可惜用來夾雪糕的兩塊 double chocolate cookies,質感偏硬,而且稍嫌有欠鬆脆,影響食味。
至於老公點的菠蘿包夾曲奇怪獸 ($48),迷你小巧的菠蘿包,外皮帶甜,而且經番熱後,入口微暖,襯以淺藍色的曲奇怪獸口味雪糕,確實十分搶鏡。講真這款 Cookie Monster 雪糕,味道唔算好突出,口味原來只是最普通不過的雲呢拿雪糕,幸好吃起來奶味濃郁,帶雲呢拿的清香,加上賣相爆脆,難怪吸引不少粉絲捧場。
唔知下次再訪會唔會見到大隻仔駐店賣雪糕呢?
2015-09-02
外賣自取
$49 (宵夜)
2015-09-02 229 瀏覽
今天和朋友來了這間近期大熱食店Stacks Ice Cream,曲奇雪糕,可惜來到時玫瑰芝士已賣完,我們選了其他口味,但一樣很好美。******************************吃了晚飯便來吃個甜品,還好,22:00來到還沒關門,客人又不多,可以慢慢試味和選擇了。本來想吃玫瑰芝士雪糕,任何人食過都說好味,但因為餘下不足做一個曲奇,只能試味,實在很清香的玫瑰花味。由店員的用心介紹之下,我們要了原味曲奇配上荔枝味。雪糕Topping選了棉花糖和脆脆朱古力,色澤很美。入口便一陣清香荔枝味,原味曲奇是軟身,不會因為曲奇的味道搶了雪糕的荔枝味道。入口的口感,除了軟曲奇外,還有脆口的朱古力,口感十足。所有曲奇和雪糕都是人手所做,材料新鮮十足,店員也用心講介,值得推介來一食。

由店員的用心介紹之下,我們要了原味曲奇配上荔枝味。
雪糕Topping選了棉花糖和脆脆朱古力,色澤很美。
入口的口感,除了軟曲奇外,還有脆口的朱古力,口感十足。
生日
2015-09-02 421 瀏覽
想像一下有一件需要輕柔呵護的雪糕三文治 拼上 一個強勁的、結實的 muscle 臂彎 , 這個影像好 funny ! 事實上 , 的確出現在旺角街頭 , 由經常在大台介紹飲飲食食的大隻仔 --- 溫家偉 所開的美式雪糕三文治店。 沒有堂食 , 只可外賣 運作其實好簡單 ... 第一 , 先選雪糕 ( 雪糕味道會每月不定期轉換 ) , 售價 由 $38 至 $48 不等;第二 ,可從五款曲奇口味裏選兩款出來做三文治的頂底 , 又或者可嘗試配襯港式菠蘿包; 最後可選擇以每款配料售 $2 的不斷地加、加、加 ...... 一個雪糕三文治就這樣的誕生了 ! 雪糕會是每晚在店舖內製造 , 雪上一晚到第二天才可以開賣 , 雪糕的原料牛奶會選用維記的高鈣低脂奶 , 難怪造出來的雪糕奶味夠香濃幼滑 , 但又不會滿口膩。 至於曲奇餅與菠蘿包也是每日自家製 , 當收到單後才把曲奇餅與菠蘿包烘熱 , 再夾入一大球 ( 好大球 ) 雪糕 , 並裝飾一番 ( 如果有買配料的話 )。 「生日蛋糕」口味雪糕 + 菠蘿包 + 焦糖漿 = $40幾分熱帶暖的菠蘿包 , 是外脆 , 混合了冰凍的「蛋糕」口味雪糕 ,

沒有堂食 , 只可外賣
運作其實好簡單 ...
「生日蛋糕」口味雪糕 + 菠蘿包 + 焦糖漿 = $40
幾分熱帶暖的菠蘿包 , 是外脆 , 混合了冰凍的「蛋糕」口味雪糕 , 從咀嚼中感受了冷、熱、濕、脆 , 甜是清脆的甜 , 不會甜至黏口黏喉 , 無負擔。 「生日蛋糕」的實質味道是很難形容 , 不會 cream 到很膩 , 可放心 , 但我有向店員詢問 ... 「生日蛋糕」口味雪糕是在製作時加入彩針、蛋糕粉。
玫瑰口味雪糕 + 玉桂曲奇 + 紅莓芝士曲奇 + 棉花糖 = $50
玫瑰雪糕的味道清新、真實而帶有花香 , 雪糕內含真花瓣碎 , 很落本 , 與曲奇們拼出來的味感卻不會膩滯;曲奇是我所喜歡的既軟且脆、煙煙韌韌的款式 , 吃的時候不會有格格不入的口感 ( 有吃過曲奇餅浸奶嗎 ? 我很喜歡。)

據聞大隻仔在有時間的話會親身到舖招待顧客 , 若然想試試臂彎上的雪糕三文治 , 那不時要走到雪糕店撞撞機會。
$50 (其他)
  • 雪糕三文治
2015-09-01 508 瀏覽
來到今天妹妹兩歲了!不過來到9月要忙的很多(要辦妹妹的入學申請了),繼之前幾天連環預慶,今晚也要出街吃飯,所以先分享一些雜食記:近期雪糕三文治真的挺紅,繼 Elepant Grounds 的空前成功,最近 Stacks 也搶灘旺角,以款多價平取勝,早前一晚晚餐前也特別前往一試。 相比 EG $68件,這裡的雪糕三文治身量較小,定價較低只$38起;而且除了不同口味的曲奇,還有菠蘿包選擇,組合比 EG 豐富多了。這天與老公 菠蘿包雪糕三文治(會烘至熱脆再夾上雪糕)及 曲奇雪糕三文治(可選不同款的曲奇)各要一個,雪糕口味要了店主推介的荔枝及玫瑰 ($48@),加上配料繽紛又悅目!講好吃還是 EG 優勝,但那邊是指定款式,每個千篇一律,因此 Stacks 也有其吸引力。還有一點:Stacks 的店主靚仔又友善,除引到不少女顧客主動要求一起 selfie,又主動送上小小半球雪糕給妹妹吃,為食妹當然超開心啦~  經開旺角的,可以一試啊~

經開旺角的,可以一試啊~
2015-08-26
3 分鐘 (外賣自取)
偶然看到食友介紹旺角唐樓的特色小店 – 小房子,馬上whatapps小姐,相約翌日到旺角吃喝半日遊。早前得知無線藝人大隻仔Alan於旺角百利達廣場開了一間Stacks,主打數款雪糕三文治,嘴饞之徒,當然要去見識一吓啦﹗Stacks店子不大,以外賣為主,裝潢佈置以黑襯白,對比強烈且鮮明。客人可自選一款雪糕,以及選兩款曲奇或菠蘿包,售價由$38-$48不等,視乎閣下所選的雪糕口味而定。雪糕口味有荔枝、玫瑰花、士多啤梨、生日蛋糕、曲奇怪獸和雲呢嗱,這星期限定有朱古力雪葩和果撻味,玩味十足。據說,雪糕口味會不定期更換的。曲奇選擇也有四款,分別有朱古力、雙重朱古力、紅莓芝士和肉桂味曲奇。想創造獨一無二的雪糕三文治,可另加$2任選彩針、朱古力碎、棉花糖、Oreo碎、朱古力脆珠和焦糖等配料一款。小妹的自選組合乃「曲奇怪獸味雪糕+朱古力和紅莓芝士曲奇+彩針+棉花糖$42」,細心親切的女店員表示握緊件雪糕三文治後,可一口咬下去。小妹自認口大,但曲奇三文治好大件喎,一啖咬下去,挺有難度的﹗還是,斯文一點,用附上的藍色小匙,慢慢掏出雪糕來吃好了。Tiffany 藍的曲奇怪獸味雪糕乃染有藍色的雲呢嗱雪糕,質感
小妹的自選組合乃「曲奇怪獸味雪糕+朱古力和紅莓芝士曲奇+彩針+棉花糖$42」,細心親切的女店員表示握緊件雪糕三文治後,可一口咬下去。小妹自認口大,但曲奇三文治好大件喎,一啖咬下去,挺有難度的﹗還是,斯文一點,用附上的藍色小匙,慢慢掏出雪糕來吃好了。Tiffany 藍的曲奇怪獸味雪糕乃染有藍色的雲呢嗱雪糕,質感幼滑,甜度適中,夾著彩針、棉花糖和曲奇碎同吃,口感層次更為豐富。兩塊曲奇頗厚身的,也夠香脆鬆化,紅莓芝士曲奇且混雜了紅莓乾和芝士粒在內,很好吃。只是,曲奇頗為甜膩的,又十分大件厚身,配搭雪糕來吃,吃到一半,不免感到有點膩溜和飽滯了。倘若,甜膩曲奇換上較為健康輕盈的燕麥乾果曲奇,會否更加好吃嗎﹗?
小姐要了「荔技味雪糕+兩款曲奇+ Oreo碎$50」,試了一小口荔枝味雪糕,味道淡淡且清香。素來飲食較清淡的小姐,把雪糕吃掉,剩下一大半的甜膩曲奇而不吃。
2015-08-30
2015-08-31 522 瀏覽
常說香港人的創意之高及腦筋轉數之快真的可算是全世界排名的頭幾位。特別是從事飲食行業的,光是從不同新店中看到遇到的各款讓人睇得眼花繚亂的新種食品,更是令人佩服不已....好像眼前的這兩份小甜點,主要內容是雪糕,但特別的是雪糕的外圍是分別由兩大塊的香脆曲奇組成的....曲奇本身有點熱度其香氣及脆度自然是有保證,而且還有不同好幾款口味選擇。今天揀了濃苦味強勁了一倍的double chocolate以及帶有芝味的紅莓,配合著夠甜而有莓味的士多啤梨雪糕及後加得重手的Oreo餅碎,這個組合實是讓愛嚐甜的一家三口吃得過瘾....色彩相對地沒那樣繽紛的菠蘿包夾雪糕也挺不俗的 ---- 包身已預先被烘至微熱,"菠蘿皮"蠻脆口的一咬底下便四散跌至地上;恐不到被熱力弄至有些溶掉的荔枝味雪糕和菠蘿包是頗為搭調的....平常光分開吃菠蘿包、曲奇又或是雪糕嚐起來吃多得未免有時會感到單調,但若將它們結合起來的話,想不到也還真有化學作用呢.....這一間名為"Stacks"的小店,我還會再來的....

這一間名為"Stacks"的小店,我還會再來的....
外賣自取
$15 (其他)
2015-08-31 571 瀏覽
這一天,路過這附近,見這間店子小小,沒有堂食座位,只可外賣後立食的新派雪糕店售賣的雪糕創意十足,便買來試試。這兒的雪糕是這樣賣的,顧客可以先在店中不定期更換的 6款雪糕口味中選擇一款,然後再在 4款曲奇口味中再揀一款,價錢則由 $38至 $48不等,如果想加上面料的話,就可以再加 $2,任加一款。吃的時候,就以兩塊曲奇夾著雪糕一起吃。也許這樣吃法在外國是比較常見的,但在香港就幾新鮮和有創意。這天的雪糕口味本來只得荔枝、玫瑰花、士多啤梨(各$48)、生日快樂、Cookie Monster和雲尼拿(各$38)六款,但本星期的特別款式就有朱古力雪芭和果撻兩款,而且店中還最新推出了菠蘿包代替曲奇餅,以菠蘿包夾著雪糕吃,的確有趣。最愛吃朱古力的我這天吃是全朱古力的組合:「朱古力雪芭 + 雙重朱古力曲奇 + 朱古力彩針」。這全朱古力的組合雖然甜是甜了點,但身為朱古力超級粉絲的我仍然不會對它感到反感和抗拒,仍是照單全收,甘之如飴。老婆仔則揀選了「荔技雪糕配迷你菠蘿包」,這中西合璧,一冰一火、一冷一熱的組合擦出來的火花不是太強,迷你菠蘿包的味道和口感只是普通,不過荔枝雪糕就挺不錯,清新而有荔枝味。聽說
這天的雪糕口味本來只得荔枝玫瑰花士多啤梨(各$48)、生日快樂Cookie Monster雲尼拿(各$38)六款,但本星期的特別款式就有朱古力雪芭果撻兩款,而且店中還最新推出了菠蘿包代替曲奇餅,以菠蘿包夾著雪糕吃,的確有趣。
聽說這兒的雪糕是無添加自家製的,配搭又有創意,而且兩位女店員服務都很好,所以雖然這兒沒有座位舒服地食雪糕,吃來不太方便,而且雪糕味道也未算得上是十分的好,我對這店子的印象還是蠻好的。
3 分鐘 (外賣自取)
$48 (其他)
  • 荔枝雪糕
2015-08-30 228 瀏覽
前排知道無線藝人大隻仔係旺角廣華街附近開左間雪糕店,主打曲奇夾雪糕,開張個日IG頻頻被洗版,睇相望落都幾特別,今日一於去試下。.店子環境不大,就是間外賣店,年輕店員很落力介紹同推介,而且雪糕仲可以試味先,試岩味道先買,值得一讚。而且店子的雪糕同曲奇都係自家製,果然誠意十足。.雪糕有得揀荔枝、玫瑰花、士多啤梨、生日蛋糕、曲奇怪獸等,各款$48,另有每星期特別口味。而曲奇怪獸雪糕真係同芝麻街個隻卡通一樣係藍色架,好過癮!曲奇就有朱古力、雙重朱古力、紅莓芝士和肉桂,曲奇可以揀晒同一隻味,或者揀兩款味道都可以。唔鍾意食曲奇,就可以揀用菠蘿包夾,唔使加錢。另可加配料,每款$2,有彩針、OREO碎、朱古力脆珠、棉花糖同朱古力針。記住Follow & Tag a Photo on IG或者Like & Share a Post 係FB仲可以免費獲得配料一款啊!.小妹就要左曲奇夾雪糕(配OREO碎) $50,曲奇可以揀兩塊唔同味道。我就揀左雙重朱古力同紅莓芝士蛋糕味,夾住玫瑰味雪糕,再落oreo碎。.店員叫我地要壓實佢再一口咬落去,不過以女仔黎講其實幾難,所以另外有附上匙羹一支,雪糕唔易溶,可以慢慢"
而且店子的雪糕同曲奇都係自家製,果然誠意十足。

店員叫我地要壓實佢再一口咬落去,不過以女仔黎講其實幾難,所以另外有附上匙羹一支,雪糕唔易溶,可以慢慢"不"黎食。

試左幾種味道,都係比較鍾意玫瑰味。玫瑰味雪糕清清地,陣陣玫瑰香,又唔會令人覺得太重香料味;曲奇很厚亦夠脆,味道頗似crabtree既曲奇。
他的菠蘿包夾荔枝味雪糕(配彩針) $50,菠蘿包係迷你版,亦會先預返熱,不過黎到我地手都係唔夠熱,如果再熱點會較好。荔枝味雪糕都唔錯,同樣味道清清唔過甜,又食到果肉。小妹就鍾意呢個多過用曲奇夾,有種好似食緊泡芙既感覺。
  • 荔枝味雪糕
  • 玫瑰味雪糕