2022-06-15 105 瀏覽
話說去咗食飯,咁啱經過豆乳狂人,最近都好多人推介緊呢間舖頭,見到唔係太多人排隊,於是乎就買咗7.6香濃豆乳一枝試吓。.因為個人平時比較唔係太好甜,所以尼枝7.6香濃豆乳好適合我,因為係無糖嘅!如果係螞蟻嘅朋友都唔需要擔心,你可以喺買單嘅時候叫佢補糖漿俾你,咁你哋可以因應自己嘅口味,再加入適當嘅糖分量。.講番個味道先,真心覺得好濃烈嘅豆乳香味,因為你會飲落去相對起比出面嘅豆漿"杰撻撻"少少,唔會太水狀,飲起上嚟嘅口感都幾順,感覺幾天然,未試過嘅真係可以試吓,唔錯😆
2022-06-12
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-06-11 180 瀏覽
試咗豆奶烏龍茶布甸,芋圓豆腐花,吉列豬扒粢飯同埋原味粢飯。呢間餐廳喺海之戀商場入邊,都有啲位可以坐,但都幾多人排隊下,我哋夜晚九點幾去到,都要排一陣先買到。粢飯開頭以為原味會好食啲,點知原來吉列豬扒都幾夾喎,最主要佢有啲沙律醬係入邊,冇原味嗰個咁乾,同埋吉列豬扒包左係粢飯入邊都仲有啲脆。本身想試抹茶珍珠,點知抹茶賣晒,所以就叫做烏龍茶珍珠,原來烏龍茶味都唔錯喎,幾夾佢個豆漿味。豆腐花都算係招牌,揀咗佢果然冇錯😆下次會再試吓佢其他嘢食同嘢飲😃
試咗豆奶烏龍茶布甸,芋圓豆腐花,吉列豬扒粢飯同埋原味粢飯。
下次會再試吓佢其他嘢食同嘢飲😃
2022-06-10 113 瀏覽
每次行街經過都好想試下呢間餐廳,但每次都好多人排隊😭今日見到條隊唔係太長就即刻去排下🤓🐷奶蓋芋泥小丸子第一啖飲落係啖啖既芋泥(天然嘅芋頭味道)🥰之後就食到煙韌嘅小丸子,令到口感更加豐富,隨之而來嘅就係濃濃嘅豆香😍!反而個奶蓋就遮蓋左少少既豆香味🥹🥹~所以下次應該唔會叫奶蓋了😅(分數:7/10)🐷多芒楊枝甘露呢個楊枝甘露夠晒足料😋勁多芒果喺入面😍,甜度適中,仲有大大粒西米同埋唔澀嘅西柚😊,非常值得一試!呢碗野個份量都好足料😚,食一碗都飽飽地🤭(分數:8/10)🐷狂人粢飯落單嘅時候店員已經講要等10分鐘左右,不過為左食好嘢,當然冇所謂啦🤣🤣。呢個係即叫即整架👏,夠晒熱辣辣,yeah😚。糯米粒粒分明有口感,每食一啖都可以食到中間嘅餡(油炸鬼卜卜脆,加埋榨菜肉鬆芝麻)😋😋,真係好高質🤣,而家嘅上海舖頭買少見少,好耐未食過咁好食嘅粢飯啦🥹🥹(分數:9/10)環境方面落完單就等叫number,可以搵定位坐底慢慢等☺️。呢度嘅冷氣有啲大,有7成嘅位置都比較當風💨💨,加上我地本身坐緊個風口位,等既時侯覺得愈坐愈凍(肥人都頂唔到5分鐘)🥶,最後我哋搵左個唔係當風嘅位坐,但係都覺得凍🤣🤣。食完野之後,記得自

🐷奶蓋芋泥小丸子
(分數:7/10)

🐷多芒楊枝甘露
(分數:8/10)

🐷狂人粢飯
(分數:9/10)

環境方面
落完單就等叫number,可以搵定位坐底慢慢等☺️。呢度嘅冷氣有啲大,有7成嘅位置都比較當風💨💨,加上我地本身坐緊個風口位,等既時侯覺得愈坐愈凍(肥人都頂唔到5分鐘)🥶,最後我哋搵左個唔係當風嘅位坐,但係都覺得凍🤣🤣。食完野之後,記得自己清潔番啊🤭疫情期間,如果有職員可以抹下枱面就更加好啦😜🤣

👣地址:SOYmart by 豆乳狂人 (荃灣)
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖
2022-06-09 150 瀏覽
要搵好食嘅粢飯,好難~ 有幸我終於搵到啦👍🏻☺️狂人粢飯 ($32)足料👍🏻👍🏻👍🏻剛剛到手時仲熱辣辣,糯米軟硬適中,油炸鬼食到最後一啖都仲脆嘅☺️太好啦👍🏻👍🏻終於食到啱心水嘅粢飯啦(溫馨提示:拆左外面嘅包裝紙之後,佢仲有兩層保鮮紙,好似拆禮物咁要慢慢拆😆)黑白芝麻豆乳 ($32)芝麻味相當香濃👍🏻👍🏻👍🏻而且佢真係豆「漿」,一啲都唔稀,大大支飲完好夠飽聽聞佢地嘅芋圓都相當出色,下次要試下啦☺️
要搵好食嘅粢飯,好難~ 有幸我終於搵到啦👍🏻☺️

狂人粢飯 ($32)

黑白芝麻豆乳 ($32)

聽聞佢地嘅芋圓都相當出色,下次要試下啦☺️
2022-06-08 113 瀏覽
本人已經是第二次幫襯豆乳產品。第一次買(桃膠豆乳)既時候,已經表明要熱既,但取貨後發現無俾熱,仲要俾錯產品,當時係假期我明白一定會亂會有錯誤,所以都無嘈。因為豆乳豆味十足及好飲,所以再幫襯第二次(桃膠豆乳),當時係平日晚上大約8點,都係要熱既,拎既時候俾左外賣袋,所以就無摸下檢查係咪俾熱,行行下都係想確認係咪熱,點知係凍,算數諗住番屋企先整熱。番到屋企,自行整熱後,一飲,又係俾錯(燕麥豆乳),可否培訓一下員工,因為俾錯單係最底級錯誤!!飲品外包裝其實可以貼番產品label,避免再出現錯單問題!請檢討!
本人已經是第二次幫襯豆乳產品。

因為豆乳豆味十足及好飲

外賣自取
2022-06-07 308 瀏覽
芋泥奶蓋小丸子係三杯入面質地最濃稠, 基本上都已經唔可以算係飲品, 加上芋泥同小丸子既份量非常慷慨, 當做正餐都綽綽有餘😂唯一想反映既係由於飲品樽用左易拉罐, 而樽口本身已經細仲要用上粗飲管, 所以好困難先可以將芋泥同豆乳攪勻😵‍💫或者轉用返台式飲品個種可以成個蓋揭開既包裝會更好比起芋泥奶蓋小丸子, 紫米豆乳既豆漿係冇加糖, 反而更能夠品嚐到豆香味,👍🏻而且冇左芋泥奶蓋小丸子包裝上既問題, 成樽輕鬆飲完冇難度粢飯係3樣入面最普通既, 飯偏硬,餡料正常冇驚喜。始終餐廳都係主打豆乳,睇黎都係揀返飲品/豆花會比較穩陣~
芋泥奶蓋小丸子
狂人粢飯
芋泥奶蓋小丸子
2022-06-04 171 瀏覽
次次經過都見好多人排隊,難得今次平日少啲人就等下,不過都排咗10分鐘左右先買到。其實之前都試過一次熱豆乳,都覺得佢荳味香濃想飲多次,今次再試下佢推介嘅鮮芋泥豆乳,我同朋友一凍一熱咁嗌,熱嘅就要再等多10分鐘,好期待,但係今次覺得有啲淡,荳味唔太出眾,不過都比出邊飲嘅豆漿香甜同濃稠。唔推介飲凍嘅豆乳,味道會更加淡。芋泥都好足料咁痴哂係底,溝混飲都冇乜太大特別,飲唔出特別有芋頭嘅味道,不過都有芋泥嘅口感。

鮮芋泥豆乳
15 分鐘 (堂食)
鮮芋泥豆乳
2022-06-03 522 瀏覽
🕖時段-星期六夜晚多人 搵位 落單 同等食物都各要起碼10幾分鐘以上_▫️鮮芋泥系列 - 芋泥桃膠小丸子 $45 芋泥必點! 勁足料 好多芋泥!好多桃膠!好多小丸子!三樣都係我鐘意食的🤍甜甜地 食完好滿足☺️暫時最愛😛 贏了芋圓系列😂_▫️和風七味脆炸雞 $32單骨雞翼 個味有啲似脆香雞翼😍!! 好食!_▫️7度特濃豆乳(無糖) $32 為了特濃而嗌 一飲真係好濃豆乳味 口感超厚重 下次會試6度輕豆乳(可能都已經好夠)😂_🍽環境食完需要自己清理 如果大家去食都要留意😊方便其他人用餐
🕖時段-星期六夜晚
多人 搵位 落單 同等食物都各要起碼10幾分鐘以上
▫️鮮芋泥系列 - 芋泥桃膠小丸子 $45

▫️和風七味脆炸雞 $32
單骨雞翼 個味有啲似脆香雞翼😍!! 好食!
和風七味脆炸雞

▫️7度特濃豆乳(無糖) $32
7度特濃豆乳(無糖)

🍽環境
食完需要自己清理 如果大家去食都要留意😊方便其他人用餐
芋泥桃膠小丸子
SOYmart by 豆乳狂人 (荃灣)📇地址:荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖🕐營業時間:11:00-22:30💸人均消費:~$50/人👏🏻抵讚位:飲得出真係落足料去整個豆漿底,超級超級濃嘅豆漿,同埋朋友話呢間嘅豆漿飲完唔會好膩。叫左個仙草豆乳($28)同桃膠豆乳($32),平時去食甜品同飲台式飲品,飲到上面個兩款野都會覺得有啲甜,但呢兩樽野就唔會,真係得好少甜嘅濃豆漿又有啲𡁻頭,同埋都幾大樽下,佢嘅定價$28-32,又覺得幾合理。😯有待改善位:叫左個mini炸豆卜($28)好大兜嘅,但就無醬可以點,食到有啲辛苦,乾哽咁😂😼私心回應區:想試呢間好耐,因為被佢主打嘅濃濃豆乳吸引,去到見到仲有唔少新奇口味嘅豆漿🤣。仲有其他唔同嘅豆腐/豆漿底嘅甜品,鍾意黃豆製品嘅朋友記得bookmark呀😚
SOYmart by 豆乳狂人 (荃灣)
📇地址:荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖
🕐營業時間:11:00-22:30
💸人均消費:~$50/人

🚦豆乳狂人(荃灣)匠人精神就係做專一樣嘢豆乳狂人就係咁!黃豆愛好者最開心🤤仲有好多我最鍾意嘅味🥺一定有一樣係啱你!🍚紫米豆乳🍚$327.5/10豆味的確好濃好香😚但紫米嘅存在感相對比較低口感冇想像中咁豐富,唔係好有咀嚼感🧐紫米撈埋豆乳之後,成個感覺偏鹹雖然咬到紫米嘅時候都係有少少甜,不過主要都係比豆香中和咗🫠如果期望飲到甜甜地嘅紫米飲品嘅話嘅,會有啲失望🥺🍡芋泥桃膠小丸子🍡$459.5/10好好食,食第一啖已經覺得超好食豆乳係超級濃,雖然只係得薄薄一層,但筆上嚟係好結實嘅質地😋如果有飲過唇茶,可能對桃膠嘅印象係偏硬身膠質少少但佢嘅感覺似燕窩嗰種,因為搣到變一絲絲咁,好容易入口🤤仲加咗少少黑糖,所以飲落去嘅感覺超級順滑,好好食😍😍😍連埋佢嘅芋泥一齊,個口感係超好!重點:小丸子係我食過最好食嘅小丸子!好煙靭、糯米味好香,食落去嘅存在感非常之足夠係好完美嘅一粒小丸子,煙韌控一定會鍾意❤️而且份量都好多,成杯嘢拎上手可能同一杯手搖差唔多size或者細啲啲但係我自己就覺得呢個價錢係非常之值得,因為比較好重手材料比較多同埋係自己鍾意嘅,一定會再食!🥰💦滋潤之選💦$459/10呢個包含咗芋泥、桃膠、西
🚦豆乳狂人(荃灣)
匠人精神就係做專一樣嘢
豆乳狂人就係咁!黃豆愛好者最開心🤤
仲有好多我最鍾意嘅味🥺一定有一樣係啱你!

🍚紫米豆乳🍚$32
7.5/10
豆味的確好濃好香😚
但紫米嘅存在感相對比較低
口感冇想像中咁豐富,唔係好有咀嚼感🧐
紫米撈埋豆乳之後,成個感覺偏鹹
雖然咬到紫米嘅時候都係有少少甜,不過主要都係比豆香中和咗🫠
如果期望飲到甜甜地嘅紫米飲品嘅話嘅,會有啲失望🥺

🍡芋泥桃膠小丸子🍡$45
9.5/10
好好食,食第一啖已經覺得超好食
豆乳係超級濃,雖然只係得薄薄一層,但筆上嚟係好結實嘅質地😋
如果有飲過唇茶,可能對桃膠嘅印象係偏硬身膠質少少
但佢嘅感覺似燕窩嗰種,因為搣到變一絲絲咁,好容易入口🤤
仲加咗少少黑糖,所以飲落去嘅感覺超級順滑,好好食😍😍😍
連埋佢嘅芋泥一齊,個口感係超好!
重點:小丸子係我食過最好食嘅小丸子!
好煙靭、糯米味好香,食落去嘅存在感非常之足夠
係好完美嘅一粒小丸子,煙韌控一定會鍾意❤️
但係我自己就覺得呢個價錢係非常之值得,因為比較好重手
材料比較多同埋係自己鍾意嘅,一定會再食!🥰

💦滋潤之選💦$45
9/10
呢個包含咗芋泥、桃膠、西米、芋圓
最想試嘅芋圓果然好出色
好香嘅芋泥味,芋頭好出,偏杰身🥸
食到有芋頭塊,好實淨
佢好綿密,密度高到一食就知道真材實料🥹
至於芋圓,三隻色都係超級出🥰
應該係我好耐以來食過最有味道嘅芋圓了!
不過相比之下,我都係會揀返芋泥桃膠小丸子🤭
因為小丸子太出色,同芋泥好夾
相比之下芋圓夾芋泥,味道冇咁多層次🤨

整體9/10
1️⃣個定價唔係特別平,但係真係好值得呢個價錢,因為食物嘅質素好高,而且真材實料,食得好開心🥳
2️⃣佢哋嘅Menu好多味道,實有款啱你!除咗有甜品、飲品之外仲有一啲主食,例如粢飯、炸豆腐咁🥰可以去好多次!
3️⃣每次去嘅時候,都大排長龍,尤其是星期六日就最多人👯‍♀️人氣咁高都好合理
4️⃣服務就一般,店員都唔係特別有善🤓不過ok
5️⃣環境同地理位置都唔錯,幾方便😳之前疫情關係冇得堂食,但而家已經開放返~

🔖鍾意我嘅分享就follow我啦💌
2022-05-21
10 分鐘 (堂食)
滋潤之選
豆乳狂人有別一般傳統豆製品店,飲品及甜品款式創新,單睇個餐牌真係花多眼亂🤩樣樣都好似好吸引,款款都想試!可惜今次得兩個人食,眼闊肚窄只叫得四樣嘢。.✨ 鮮芋泥豆乳✨ (HKD 32-)芋泥份量非常足夠😍而且口感綿密、唔會太甜👍🏼至於豆漿質感濃稠,入口亦滿滿豆香~用飲管混合芋泥及豆漿亦非常夾!.✨滋潤之選✨ (HKD 45-)一碗入面包含芋泥+ 桃膠 +西米+椰奶+芋圓+黑糖🙈份量超多!自己一個食完應該食唔落其他嘢,不過略嫌有點甜,唔知可唔可以叫走甜或少甜。.✨和風七味炸脆雞✨ (HKD 32-)冇睇清楚英文餐牌,點餐時以為係脆雞粒,但原來係單骨雞翼。食落十分有有驚喜😍雞翼香脆嫩滑,而且調味剛好!.✨狂人粢飯✨ (HKD 32-)粢飯比起傳統豆品店貴,不過勝在材料滿满、分量十足,食完絕對飽肚。油炸鬼入口仍然香脆,配搭肉鬆、榨菜及煙韌度啱啱好嘅糯米,口感豐富。.雖然選擇堂食,但舖頭仍然提供膠樽膠盒盛載飲品及甜品,做法有少少唔環保。建議大家可以將膠樽膠盒帶回家重用~😌.

✨ 鮮芋泥豆乳✨ (HKD 32-)
✨滋潤之選✨ (HKD 45-)

✨和風七味炸脆雞✨ (HKD 32-)

✨狂人粢飯✨ (HKD 32-)

$70.5
  • 狂人粢飯
  • 鮮芋泥豆乳
2022-05-30 69 瀏覽
呢度除咗豆乳出名之外 上次食咗個牛油果鰻魚玉子粢飯🥑都唔錯!切開見到勁多餡 超足料!仲要即叫即整 好新鮮!入面有鰻魚、牛油果、玉子、肉鬆、榨菜、青瓜 味道真係好豐富 配料出奇地夾 幾清新
2022-05-29 68 瀏覽
去了最近很有名的soymart平日都很喜歡喝無糖豆漿感覺更健康這間餐廳正中我的心水 因為他都是提供無糖或微糖的豆漿製品和有人叫了兩杯豆漿一杯是7.6特濃豆漿一杯是仙草豆漿 7.6特濃豆漿是完全無糖的而仙草有點甜味兩杯豆漿都10分濃郁豆味充足餐廳內還有其他小食和甜品不過這次沒有很餓冇叫到總結來講很滿意下次會光顧餐廳內還有數十張座位給客人
去了最近很有名的soymart
餐廳內還有其他小食和甜品不過這次沒有很餓冇叫到
總結來講很滿意下次會光顧
餐廳內還有數十張座位給客人
2022-05-23 92 瀏覽
🕖時段-星期二下午呢間餐廳長時間都好多人排隊 堂食同外賣既都有 連平日下午都好熱鬧🥲_▫️三色芋圓 - 滋潤之選 $45(下圖最後個碗) 好豐富又足料 入面有芋泥 桃膠 西米 特調椰奶 芋圓 同黑糖 甜度正常 鐘意少甜既我都ok! _▫️三色芋圓 - 和風白玉 $45呢款比偏甜啲 白玉好大粒 另外一提佢個豆乳布丁係好厚既口感 唔似豆腐花 味道好濃郁 都幾特別_🍽環境有個open area比人買完坐底食 唔係完全full 但多過兩個人就比較難搵位
🕖時段-星期二下午

▫️三色芋圓 - 滋潤之選 $45

▫️三色芋圓 - 和風白玉 $45
呢款比[滋潤之選]偏甜啲 白玉好大粒 另外一提佢個豆乳布丁係好厚既口感 唔似豆腐花 味道好濃郁 都幾特別

🍽環境
  • 滋潤之選
2022-05-19 99 瀏覽
「香港篇 - 荃灣」“SOYmart by 豆乳狂人 🥛” 🌟🌟🌟🌟/5超多人排隊既豆乳專門店💜出品都有黃豆產品 好健康💪🏻🔻和風白玉 🍡 ($45)有3粒大大粒白玉仲有芋圓地瓜圓 好煙韌🥰豆乳布丁做底好滑 幾重豆乳味👏🏻仲有我最鍾意既紅豆 加多d甜味😋🔻鮮芋泥豆乳 🥛 ($32)芋泥都幾多 不過豆乳味好濃稍微遮左芋頭味🙈用豆乳mix芋泥比芋頭牛奶多種風味🤟🏻飲落都幾夾💯同仲好飲d😋💁🏻‍♀️出品都好飽 食完/飲完都唔洗食飯😂
「香港篇 - 荃灣」
“SOYmart by 豆乳狂人 🥛” 🌟🌟🌟🌟/5
超多人排隊既豆乳專門店💜
出品都有黃豆產品 好健康💪🏻
🔻和風白玉 🍡 ($45)
有3粒大大粒白玉仲有芋圓地瓜圓 好煙韌🥰
豆乳布丁做底好滑 幾重豆乳味👏🏻
仲有我最鍾意既紅豆 加多d甜味😋
🔻鮮芋泥豆乳 🥛 ($32)
芋泥都幾多 不過豆乳味好濃
稍微遮左芋頭味🙈