1K
2022-09-25 117 瀏覽
荃灣海之戀的「Soymart by 豆花狂人」每次經過都人頭湧湧,他們主打豆乳食品,是跨代廣東美食文化的摩登傳承新派豆品店。 傳統豆品店只得豆漿、豆腐花或釀豆腐等普通款款,而他們有品種超多,有不同口味的豆乳配搭,以及飲品、小食和甜品,款式包羅萬有,近日仲有榴槤產品添,見到已經心心眼。期間限定,榴槤控必食推介「榴連奶蓋豆花 」,以馬來西亞 D24 榴槤,質地軟軟味濃香甜,加上3大粒手製的白玉,白玉煙韌軟糯,再配清香豆濃的豆腐花托底,份量十足,可足夠2人開心share,超滿足。飲品方面「黑白芝麻豆乳」,他們採用日本直送的黑白芝麻,味道特別香濃,芝麻營養價值高,健康之選。皇牌產品「鮮芋泥豆乳」,每日新鮮店內即製,豆乳採用非基因改造黃豆,豆香順喉,芋泥厚實又綿滑,味道亦不太甜。「超強芝士醬木棉豆腐」,這小食外皮金黃薄脆,內裡紮實和綿密,再鋪滿超強芝士醬,令木棉豆腐更重口味,極之邪惡。另外「多芒仙草」這甜品西米同多肉芒果非常足料,芒果香甜多汁,配埋嫩滑清新的仙草,清香甜美。狂人粢飯都不可以錯過,個人喜愛「牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯」外層包著糯米飯,內層餡有牛油果、吉列蝦、青瓜絲、肉鬆及油條,口感層次

狂人粢飯都不可以錯過,個人喜愛「牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯」外層包著糯米飯,內層餡有牛油果、吉列蝦、青瓜絲、肉鬆及油條,口感層次豐富,粢飯控必試。
2022-09-24 200 瀏覽
豆乳狂人推出新品啦😍,這品牌我們也喜歡吃的,所以就要去試試看🙈。這次去了荃灣海之戀分店,裝修田園風格環境舒適,每家分店的打卡位也不同。以新派豆乳為主,有豆乳、甜品、雪糕、粢飯及小食。-▪︎榴槤豆乳巴菲 HKD$88賣相吸引顏色鮮豔,用日本大豆製成 12度豆乳,而且用料豐富。材料包括:豆乳、布丁、粟米片、糯米、麻糬、蕨餅 及白玉。上層是色彩繽紛的蕨餅和麻糬,兩者口感煙韌軟糯😋。雪糕用豆乳製成,豆味香濃口感香滑。裡面有大量榴槤肉,味道濃郁啖啖果肉😚。-▪︎鮮芋泥豆乳 HKD$32▪︎焙茶珍珠小丸子 HKD$42豆乳每日新鮮製作,而且味道香濃不甜膩,所以很喜歡飲🥰。鮮芋泥豆乳攪拌勻後飲,芋泥口感綿密軟滑。焙茶珍珠小丸子是珍珠配小丸子,是個口感煙韌的組合,焙茶茶味甘香濃厚☺️。-▪︎狂人粢飯 HKD$32用炸菜、肉鬆及油條製成,是傳統的口味。簡單的材料配著吃,口感豐富又美味😋。粢飯口感煙韌軟熟,材料口感脆口,配豆乳是絕配💕。-▪︎拉絲炸蛋 HKD$38這個是狂人粢飯的進化版😎,再加入玉子製成。放進油鍋炸一下,做到外脆內軟的口感。面頭放在黑胡椒調味,吃起上來更香口,感覺挺特別的。-▪︎煙韌之選 HKD$45是

▪︎榴槤豆乳巴菲 HKD$88
▪︎鮮芋泥豆乳 HKD$32
▪︎焙茶珍珠小丸子 HKD$42
豆乳每日新鮮製作,而且味道香濃不甜膩,所以很喜歡飲🥰。

鮮芋泥豆乳攪拌勻後飲,芋泥口感綿密軟滑。

▪︎狂人粢飯 HKD$32

▪︎拉絲炸蛋 HKD$38

▪︎煙韌之選 HKD$45
是個口感豐富又吸引的組合,材料有豆乳、布丁、特調椰奶、小丸子、珍珠、芋圓及黑糖。滿滿的材料口感煙韌,布丁口感滑溜,配黑糖味道香甜。

▪︎狂人炸芋圓 HKD$45
芋圓也可以咸吃,感覺很特別呢🤩。這個有三色芋圓,另有奶蓋、煉奶 及黃豆粉配著吃。炸過的芋圓口感脆脆的,喜歡配奶蓋吃,咸香味挺好的。
2022-09-20
15 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-09-23 115 瀏覽
Soymart係主打豆乳既甜品店,成日經過都見到排哂長龍,今次就去試下係咪真係咁好食😛環境都幾大幾靚,但因為太多人,坐落唔算好舒服。飲品叫左最出名嘅芋泥豆乳($32)同豆乳茉莉茶布丁珍珠($32)。芋泥豆乳幾好飲,甜度唔高岩岩好,芋泥超級足料🤣,芋頭fans飲佢一定好滿足~ 不過mix埋豆乳一齊飲,口感偏杰,同埋飲到好滯。至於豆乳茉莉茶布丁珍珠都係普普通通,豆乳味道太搶,令到茶味好唔出,兩者唔係好夾~珍珠就幾好食,好煙韌😛。另外叫左個炸芋圓($45),炸完都係痴埋哂一舊🤣,口感係幾煙韌,但味道係無咩味的,好普通~整體黎講真係好普通,如果要排隊既話我係絕對唔會排,如果唔洗排隊都可以試下佢既豆乳👴🏿~

環境都幾大幾靚,但因為太多人,坐落唔算好舒服。

10 分鐘 (堂食)
2022-09-21 184 瀏覽
第一次黎荃灣的豆乳狂人分店,用餐區好多位好闊落,坐得舒服,啱哂同朋友一邊飲一邊傾計。好多天然光,採光度十足。無糖豆乳、桃膠豆乳、芋泥豆乳、焙茶珍珠小丸子豆乳茶*桃膠豆乳* 完全唔係想像中咁甜,唔會似飲緊糖水,超多桃膠,感覺好養生健康,好啱女仔飲。甜度大約係4/10。*芋泥豆乳* 食得出芋泥味好天然,甜度又係好低,不過飲完超飽肚。*無糖豆乳* 豆味最自然香濃。最甜的係朋友的焙茶珍珠小丸子豆乳茶,珍珠有咬勁,但甜度好高,飲落比較似甜品。
無糖豆乳、桃膠豆乳、芋泥豆乳、焙茶珍珠小丸子豆乳茶
桃膠豆乳
*無糖豆乳* 豆味最自然香濃。
2022-09-17
下午茶
桃膠豆乳
2022-09-21 101 瀏覽
諗到早餐食咩未?諗到午餐食咩未?諗到晚餐食咩未?諗到聽日後日大後日大大後日食咩未?女生食甜品總有另外一個胃 介紹一間用豆乳做底嘅甜品店俾大家 食完冇罪惡感📍 SOYmart by 豆乳狂人主打豆乳食品 包括7.6特濃豆乳、豆乳茶、香濃豆乳雪糕同狂人豆花 仲有仙草、芋圓同鹹點,最近仲推出咗一系列榴槤甜品😋😋😋榴連奶蓋豆花 $74 超大杯!超足料!豆花味榴槤味都超級濃郁但榴槤味唔會蓋咗豆花味本身配上自家手製白玉 煙煙靭靭 增加口感層次😋牛油果鰻魚玉子粢飯 $55日式燒鰻魚+玉子+ 牛油果 有晒我最愛嘅配料🥰唔試唔得!粢飯係即叫即做 糯米飯軟硬適中 熱辣辣 特別好食入邊嘅油炸鬼都係即點即炸 口感上比較乾身同香脆 唔會覺得油膩!加埋牛油果 玉子同青瓜絲 減低油膩感 令粢飯口感變得輕盈清新 😋海苔肉鬆脆皮木棉豆腐 $40豆腐外皮炸到金黃薄脆!內裏豆腐一啲都唔乾身超軟綿細膩!仲有超多海苔肉鬆鋪係面😋和風七味炸脆雞$32 非常惹味 單骨雞翼食得好方便 一食停唔到口📍沙田河畔花園d座28號地下📍荃灣海之戀商場二樓2036號📍樂富廣場一期一樓1168-1170號⏱星期一至日 11:00-22:30

女生食甜品總有另外一個胃

📍荃灣海之戀商場二樓2036號
📍樂富廣場一期一樓1168-1170號
⏱星期一至日 11:00-22:30

2022-09-13 162 瀏覽
同朋友黎開荃灣經過冇野做 見到佢識人係到就試下買支黎飲幾十蚊一支豆漿加左少少配菜咁解老實講冇咩咁特別係個包裝叫做靚啲唔值 我諗唔會再試2下飲完志在有個位坐低傾下計如果純粹為飲的話就唔會了
同朋友黎開荃灣

2下飲完
志在有個位坐低傾下計
如果純粹為飲的話就唔會了

2022-09-12 369 瀏覽
豆乳狂人今次係我第二次惠顧,剛開業時中午12點經過店舖可能未準備好,粢飯等其它食物都要等半個鐘先有,趕時間等候時間過久,首次只買了一樽鮮芋泥豆乳。返到公司滿懷希望會係好好飲,豆乳係滑但唔香豆味,芋泥係飲到芋泥,但沒有芋香,唔太甜但唔香淡淡的,一般般無想像中的香濃今日同朋友再光顧,還我心願要食粢飯,點了2份“狂人粢飯”、‘’黑糖3.6 牛乳桃膠‘’、"Oreo 可可豆乳"朋友是Oreo 控,見到餐牌有Oreo 豆乳即點,飲品面層有Oreo 餅碎,Oreo 加上可可搶晒豆乳味,完全飲唔到豆乳,偏甜同漏。牛乳3. 6 桃膠足料,好多桃膠超養顏,除牛乳味帶有點椰香,但都係偏甜,食到一半有點漏。現在香港好難搵到好食既粢飯,對粢飯滿懷希望,打開紙包裝入面有一層保鮮紙,粢飯仲熱辣辣,即叫即包,糯米有點林唔夠嚥韌,油炸鬼脆的,肉鬆有點咸香,炸菜唔夠多只有少少,總體尚算可以,起碼油炸鬼會脆。出面太多店舖唔係即叫即做,已一早包好,糯米、油炸鬼會好林好難食,嚟到粢飯即叫即做都算唔錯環境都唔錯,今日早上人唔算多,等候食物都係10分鐘左右,坐係到食嘢都舒服。價錢唔算平,食物飲品無我想像中咁美味,咁有豆香,話明豆

Oreo 可可豆乳

黑糖3.6 牛乳桃膠

狂人粢飯

價錢唔算平,食物飲品無我想像中咁美味,咁有豆香,話明豆乳狂人,好似唔太有豆香,食物 尚有進步空間。

2022-09-12
2022-09-12 101 瀏覽
一直bookmark左呢間豆乳狂人好耐,早幾日去海之戀,順便買個甜品食,男友鐘意食芒果甜品就買左個多芒小丸子比佢,我呢個芋圓甜品控當然要試下佢地既芋圓仙草啦,外賣包裝好精美,除左提供多款甜品之外,仲有樽裝飲品同小食,非常豐富豆豆仙草 ($45)呢款豆豆仙草有多款配料,包括: 豆花、仙草、紅豆、特調椰奶、芋圓、忌廉,芋圓份量都幾多,幾乎三分一碗都係芋圓,芋圓口感煙韌,仙草亦好滑溜,加左椰奶同忌廉相對比較甜,底層係豆腐花,餐廳用既係用上日本宮城縣既大豆,所以豆味香濃,食完一碗都幾飽當埋晚飯都得多芒小丸子 ($48)男友揀左個多芒小丸子,配料有鮮芒果、小丸子同西米,配埋用新鮮芒果打成既芒果汁,夏天係芒果當造特別甜,小丸子煙韌,對著日落海景食,正!

豆豆仙草 ($45)

多芒小丸子 ($48)

• 桃膠豆乳
  • 芋泥桃膠小丸子
2022-09-09 192 瀏覽
想食芋圓、又想食豆花、仙草?總有一款岩你😆去完荃灣Donki都會經過,每次見到都係坐滿人。起初以為佢淨係得飲品,睇一睇 menu ,先知原來仲有其他甜品同小食😍豆豆仙草 ($45)有豆腐花、仙草、紅豆、芋圓。豆腐花豆味好濃郁,好香,不過無乜甜味,所以要連埋其他配料一齊食。芋圓夠哂煙韌。滿足哂想食豆花、仙草、芋圓三個願望😆哩個配搭好岩貪心嘅我😆 正😋蕨餅丸子 ($45)內容大致上同豆豆仙草差唔多,只係將豆花換成蕨餅,紅豆換成小丸子,同樣有仙草同芋圓。蕨餅口感帶煙韌👍🏻曾經試過啲似大菜糕嘅爽口蕨餅😅哩個蕨餅正💯不過對比豆豆仙草,蕨餅丸子飽好多😵芋圓本身都已經夠飽,再加埋小丸子,簡直係飽上加飽。唔好以為佢係鋪面放幾粒,係食極都有,食到底都仲有。 兩款相比之下,豆豆仙草口感較為豐富。蕨餅丸子有啲滯。價錢唔貴,同一般甜品店差唔多價錢,坐得舒服,環境又乾淨,而且碗碗足料,食完真心飽。店內仲有好多唔同款式嘅甜品,下次要再黎試👍🏻
想食芋圓、又想食豆花、仙草?總有一款岩你😆

豆豆仙草 ($45)
有豆腐花、仙草、紅豆、芋圓。
滿足哂想食豆花、仙草、芋圓三個願望😆
哩個配搭好岩貪心嘅我😆 正😋

蕨餅丸子 ($45)
不過對比豆豆仙草,蕨餅丸子飽好多😵

兩款相比之下,豆豆仙草口感較為豐富。蕨餅丸子有啲滯。
店內仲有好多唔同款式嘅甜品,下次要再黎試👍🏻
2022-09-08
$45 (宵夜)
2022-09-05 192 瀏覽
雖然佢$45比其他甜品店差唔多價錢💸💸,但係佢真係有好多配料😳😳配料同布丁係1:1。正常女仔食量都係會好飽肚!🥹🥹去soymart係可以加小食就係一餐。我今日食完lunch就去叫左一碗試吓,一個人食完飯係絕對食唔晒🙋🏻‍♀️,兩個女仔share先勉強食完👩🏻‍🤝‍👩🏼🫣🫣但味道係絕對冇問題,啲配料好煙靭,相信唔係隔夜,如果再減少量糖就啱啱好,因為佢啲配料都有本身都有少少甜。(今次係我第一次寫食評~請多多指教🙋🏻‍♀️~)
2022-09-05
5 分鐘 (外賣自取)
2022-09-01 179 瀏覽
應該都有好多人已經食過soymart😗 超人氣店舖 長期都有條人龍🔥 之前飲過一次 覺得份量都好多!今次就試下糖水~ 舖頭發現原來都好多人食粢飯! 下次又可以再食下~【仙草豆花】$28豆花真係勁香勁濃郁豆味 好滑‼️ 而仙草就正正常常~ 重點係夾埋一齊絕對唔會好甜!覺得豆花係佢必食! 【芋泥桃膠小丸子】$45芋泥+小丸子 超級濟🤣 一半係芋泥 其餘都係滿滿桃膠小丸子!🤩 小丸子超級煙靭!上面仲有豆乳😛 兩個人食就岩岩好😆

【仙草豆花】$28

【芋泥桃膠小丸子】$45
2022-08-30 181 瀏覽
📍$32 鮮芋泥豆乳好味道:🌕🌕🌕🌕🌑芋泥比想像中creamy飲落滑嘟嘟咁☺️芋泥的比例同豆乳差唔多係一比一,夠哂足料🤩豆乳方面,係好濃郁的豆漿,豆味好重同芋泥配埋一齊估唔到幾夾🤪仲要整體成杯野唔係好甜,岩哂怕甜人士🙆🏻‍♀️同埋佢本身d芋泥沉哂在個底建議飲之前搞一搞下杯野🙆🏻‍♂️
📍$32 鮮芋泥豆乳
好味道:🌕🌕🌕🌕🌑

芋泥比想像中creamy
飲落滑嘟嘟咁☺️
芋泥的比例同豆乳差唔多係一比一,夠哂足料🤩
豆乳方面,係好濃郁的豆漿,豆味好重
同芋泥配埋一齊估唔到幾夾🤪
仲要整體成杯野唔係好甜,岩哂怕甜人士🙆🏻‍♀️
同埋佢本身d芋泥沉哂在個底
建議飲之前搞一搞下杯野🙆🏻‍♂️
5 分鐘 (堂食)
2022-08-29 115 瀏覽
呢間既豆乳製品真係出色到不得了,難得小編終於黎到荃灣潮聖!可惜一陣要去打邊爐🫣 所以淨係同男朋友share左一枝飲品就算~ 一定要再去試其他野😚🥛 鮮芋泥豆乳$32第一樣要讚既係:唔甜!好難得地係飲落去完完全全既豆香!中意飲豆漿既人應該中意既味道😃😃😃 好驚嘆!第二樣就係佢既芋泥都好多😍冇比豆乳味搶晒,兩者好夾!另外仲要大枝到有啲嚇親🤣🤣🤣 其實飲完都幾飽,女士們飲完可能都唔洗成飯🤣最後就係好ig-able❤️ 四周個環境都好岩打卡,正到爆😍🔎評分:值得一試💯

🥛 鮮芋泥豆乳$32
第二樣就係佢既芋泥都好多😍冇比豆乳味搶晒,兩者好夾!
🔎評分:值得一試💯
2022-08-22 307 瀏覽
長期都見到滿座嘅soymart上次試過佢嘅芒果西米露因為太淡味 所以覺得麻麻地(雖然店員已經好好咁俾我哋加芒果汁)本來已經對呢間舖頭冇乜興趣適逢今日同啲朋友一齊食完飯要搵位繼續傾計所以又再比一次機會佢😆今次試佢嘅豆製產品果然係好好味🤪好濃郁既豆味加埋紅豆 甜度適中果然係最佳嘅配搭❤❤
長期都見到滿座嘅soymart
上次試過佢嘅芒果西米露
因為太淡味 所以覺得麻麻地
(雖然店員已經好好咁俾我哋加芒果汁)

本來已經對呢間舖頭冇乜興趣

好濃郁既豆味
加埋紅豆 甜度適中
果然係最佳嘅配搭❤❤
2022-08-19
10 分鐘 (堂食)
宵夜
門面用咗水泥色調加上木系餐桌椅,仲有自家吉祥物豆漿太太同豆漿仔,超級可愛得意😍一望餐牌真係超多野揀📖有基本既特濃豆乳、豆乳奶蓋同埋特別既豆乳茶,除咗飲品仲有豆乳仙草桃膠芋圓等糖水,唔止咁簡單仲有豆漿最佳拍檔粢飯同炸豆品等小食💰🥩吉烈豬扒粢蛋飯 | $45 | 9/10即叫即整,上到手仲係熱辣辣既,包得好穩陣👐就算拎返屋企先食都肯定唔會散,一啖咬落去就明白粢飯都可以做到皮薄餡靚😍糯米飯一層包住吉烈豬扒條、油條、肉鬆、榨菜同蛋碎青瓜,非常酥脆可口,同出面粘糯既米飯好夾,雖然有d貴但係份量都好大😛差唔多小臂咁大🍳GOLD純度鹹蛋黃MINI豆卜 | $38 | 8/10一打開就聞到鹹蛋黃既香味,炸豆卜咬落幾脆🔥不過入面就唔係乾身,size剛剛好一口幾上癮,不過如果鹹蛋黃醬可以更全面咁包實豆卜就會更加正😝🧋黑白芝麻豆乳 | $32 | 6.5/10坦白講有d失望🤨因為似係淡咗既芝麻糊咁,完全唔飲到有黃豆香味,似係強行將兩樣野夾埋,但各自都失色咗,唔會覺得難飲但冇乜特色🙈

🥩吉烈豬扒粢蛋飯 | $45 | 9/10

🍳GOLD純度鹹蛋黃MINI豆卜 | $38 | 8/10

🧋黑白芝麻豆乳 | $32 | 6.5/10
2022-08-14
15 分鐘 (外賣自取)