我哋一班朋友17號相聚玩樂,14號睇到佢既社交媒體網站,見到啲圖片都幾靚,選擇又多,各人揀自己想食既野,一心諗住星期六大家一定會好開心,叫咗8盤食物。當日送貨 **遲到45分鐘**都唔緊要,點知一收到袋外賣到會呆咗,打開睇到啲 *食物賣相同質素更可怕,大失所望*,呢間餐廳既處理手法更加令人難受。收貨一刻已即時同司機反映點解 ** 全部扁曬,未打開食物已經唔想食 **,我地後來叫咗其他食物速遞。收完貨打比店家反映,店家喺電話口頭承諾退款,後來喺whatsapp反口話送一次8盤到會,但係打開見到係咁嘅實際質素,叫人點樣再叫呢???真係太差啦成件事。質素同態度好差,////有心整野食同想令客人食得開心既話,一定唔會係咁////,事實令人難以接受,感覺受騙。店家仲未退款,我哋會繼續追究,大家小心!

收貨一刻已即時同司機反映點解 ** 全部扁曬未打開食物已經唔想食 **,我地後來叫咗其他食物速遞。

八盤到會食物

八盤到會食物
蜜汁金沙骨
照燒汁杏鮑菇茄子
新春八寶撈起
金菇玉子燴時蔬
錫紙蓋已裂開
包裝惡劣
題外話/補充資料: 不推介,要小心
2024-02-17
外賣送餐
$200 (其他)
  • 不推介,要小心
好耐之前堂食過cafe,可惜之後佢哋因為冷氣問題冇咗堂食轉型做到會服務、散水餅同蛋糕訂造今年聖誕巧合起想屋企開party🎉搵咗好多間都不太合心意唯獨呢間選擇多,可以自由組合附彈性價錢亦相對合理,聖誕到會8盤 $1080最好係有免費送貨送上門,好方便😌1️⃣ 照燒雞肉沙律迷你墨西哥卷x12入面有照燒雞肉🍗沙律菜、蕃茄,少少沙律醬墨西哥卷皮幾好食,唔濕唔硬2️⃣ 鮑汁貴妃鮑片時蔬簡單但美味健康鮑汁濃味🥬輕輕炒過上面唔少煙韌鮑3️⃣ 炭燒雞肉串 x16好有中小學小食部回憶燒汁有啲太杰,不過雞肉無皮無骨非常日式風味4️⃣ 巴馬火腿哈密瓜卷 x16啲哈密瓜好得意,一粒粒波波咁幾甜不過唔算好香Parma ham唔會好肥,帶有鹹香5️⃣ 蒜蓉白酒忌廉青口 份量幾多🦪蒜蓉白酒味幾香忌廉汁唔會太creamy而蓋過酒味6️⃣ 椒鹽一口豆腐拼炸魚肉燒賣呢個份量最多,可惜凍咗,已經唔脆口燒賣比椒鹽豆腐好,起碼入邊仲煙韌有咬口豆腐唔似一般中菜椒鹽豆腐,外皮比較厚,食落有啲硬椒鹽味好重,佈滿鹽粒,略嫌鹹咗啲7️⃣ Tiramisu x9一杯杯好方便,唔驚食到好核突底部係海綿蛋糕,上面係忌廉不過我覺得佢冇乜咖啡同酒味都唔🙁只係有面頭朱古力粉嘅
好耐之前堂食過cafe,可惜之後佢哋因為冷氣問題冇咗堂食
轉型做到會服務、散水餅同蛋糕訂造
今年聖誕巧合起想屋企開party🎉搵咗好多間都不太合心意
唯獨呢間選擇多,可以自由組合附彈性
價錢亦相對合理,聖誕到會8盤 $1080
最好係有免費送貨送上門,好方便😌

1️⃣ 照燒雞肉沙律迷你墨西哥卷x12
入面有照燒雞肉🍗沙律菜、蕃茄,少少沙律醬
墨西哥卷皮幾好食,唔濕唔硬
照燒雞肉沙律迷你墨西哥卷

2️⃣ 鮑汁貴妃鮑片時蔬
簡單但美味健康
鮑汁濃味🥬輕輕炒過
上面唔少煙韌鮑
鮑汁貴妃鮑片時蔬

3️⃣ 炭燒雞肉串 x16
好有中小學小食部回憶
燒汁有啲太杰,不過雞肉無皮無骨
非常日式風味

4️⃣ 巴馬火腿哈密瓜卷 x16
啲哈密瓜好得意,一粒粒波波咁
幾甜不過唔算好香
Parma ham唔會好肥,帶有鹹香
巴馬火腿哈密瓜卷

5️⃣ 蒜蓉白酒忌廉青口
份量幾多🦪蒜蓉白酒味幾香
忌廉汁唔會太creamy而蓋過酒味
蒜蓉白酒忌廉青口

6️⃣ 椒鹽一口豆腐拼炸魚肉燒賣
呢個份量最多,可惜凍咗,已經唔脆口
燒賣比椒鹽豆腐好,起碼入邊仲煙韌有咬口
豆腐唔似一般中菜椒鹽豆腐,外皮比較厚,食落有啲硬
椒鹽味好重,佈滿鹽粒,略嫌鹹咗啲
椒鹽一口豆腐拼炸魚肉燒賣

7️⃣ Tiramisu x9
一杯杯好方便,唔驚食到好核突
底部係海綿蛋糕,上面係忌廉
不過我覺得佢冇乜咖啡同酒味都唔🙁只係有面頭朱古力粉嘅味道
Tiramisu

8️⃣ 焦糖燉蛋 x9
同想像嘅creme brulee有啲出入
可能係做唔到焦糖面啦
食落比較似cheesecake層芝士,奶油好重,有啲膩
焦糖燉蛋

整體食物賣相OK,味道正常
唯獨甜品失色少少
好欣賞佢哋嘅服務,由落單到送貨都好好👍🏻
食物包裝細心,有暖袋放煮熱嘅食物,然後包埋膠鉗同餐具
食物起運送過程亦冇咩倒瀉
用的士送貨,比預計時間早到
今次除咗叫八盤到會之外,叫咗兩個Pizza Hut大批、八隻雞翼、50件元氣壽司已經好夠食,份量差唔多,只係食淨少少,成功冇咩點浪費食物🎉
照燒雞肉沙律迷你墨西哥卷
鮑汁貴妃鮑片時蔬
巴馬火腿哈密瓜卷
2023-08-07 636 瀏覽
午餐時段和同事經過餐廳附近香港大學站附近,被餐廳簡潔的落地玻璃吸引,於是進內試試。餐湯換了是沙律,主菜試了黑松露野菌忌廉意粉和煙鴨胸蕃茄意粉,煙鴨胸有點鹹,不過蕃茄味帶點甜,平衡返,飲品點了抹茶鮮奶和特別的焦糖脆脆拿鐵,咖啡味和奶配合得不錯,好味,杯面上的拉花還可以。餐廳樓底很高,闊落坐得舒適,不過近廚櫃那邊有點亂,可能人手不足上菜有點慢。臨走前發現他們也會做cup cakes,可以是散水餅的選擇。

焦糖脆脆拿鐵
焦糖脆脆拿鐵
雖然對於女仔來講,食甜品根本唔需要理由🧒🏻🍰💕 但生活得有儀式咁都未嘗唔係一個愛自己嘅方式☺️ 早一兩個星期放假前我就訂咗一打cupcake同同事預先慶祝一連3日嘅小長假📆 可能有1%係因為臨放假大家都心情好雀躍,99%絕對係因為cupcake靚靚嘅賣相,加上高質嘅內餡,個個同事對呢一間cafe嘅戚風蛋糕軟綿綿質感都讚不絕口🫣❣️呢款吉士鬆軟戚風蛋糕$25一件,正中間注入咗細滑嘅吉士忌廉,戚風蛋糕基底濕潤、綿密柔軟,而且蛋香味濃😳🫶🏻 加上Menu有超多口味選擇,訂購個陣每款口味亦不限件數,可隨喜好自由配搭,彈性超大☺️✨我就嚴選咗12件款式不一嘅口味,當然焦糖lotus餅係私心揀俾自己架naaa🥰 收集左同事們Feedback,基本上啲生果都好新鮮爽甜,偶爾有一、兩粒味道微酸,除咗戚風蛋糕質感大受好評之外,少糖嘅吉士忌廉亦受到大家嘅喜愛,注重健康人士之選🙌🏻🙌🏻🧁味道:《水果》芒果、藍莓、青提、哈蜜瓜《其他》Oreo忌廉、法芙娜朱古力、抹茶、芝麻、紫薯忌廉、咖啡朱古力、焦糖lotus餅

🧁味道:
《水果》芒果、藍莓、青提、哈蜜瓜
2023-04-28
下午茶
2023-05-19 391 瀏覽
散水餅是離職時請同事吃的餅,以感謝上司,同事們過去日子以來的照顧, 且能為對方留下好印象,日後好相見!最近我需要離職,換新工作!為了大家都會記得我..所以我揀了soulfree 既散水餅!一套12個,有唔同既味道,包括水果🍉,曲奇🍪,朱古力🍫等等…適合喜歡唔同口味的同事!而裡面係好軟熟既蛋糕..清清地..食過一定會喜歡!Soulfree 位於香港大學站附近..好方便..除左有散水餅..還有其他美食..例如,到會,finger party food !同埋見到職員係非常細心整每一件美食..有親切感..來過一次一定會喜歡!@soulfreecafehk #散水餅 #散水禮物 #散水餅推介 #hku #hkfoodie #hkfoodblogger

@soulfreecafehk

2023-05-07 305 瀏覽
約朋友仔嚟屋企開party叫soulfree 到會🤭 雖然係一間cafe, 但到會竟然有超過70款食物選擇😳勁呀,我揀咗.//牛油果田園胡麻沙律//牛油果量滿滿,熟度剛剛好,好creamy又唔會有筋起黑點🙆‍♀️ 撈埋田園沙律食,好清新開胃.//忌廉白酒青口//青口隻隻都大大隻,全部都開晒口,忌廉香滑配白酒果香,味道不需太複雜已好好食.//香蒜白酒忌廉菠菜煙肉意粉//一盤意粉有菠菜、有煙肉、有忌廉 、有香蒜,邪惡🤤!吸收晒香濃creamy湯汁正呀.//瑤柱蠔皇冬菇時蔬//要食菜balance 下💁‍♀️ 時蔬加埋冬菇瑤柱既濃香,最後加埋蠔油芡汁提鮮,好味又健康.//泰式豬肉生菜包//用手拿起生菜,放入肉碎,捲好,放進口裏,酸辣開胃清新惹味.//木糠布甸//每杯細細杯,做飯後甜品啱晒
約朋友仔嚟屋企開party叫soulfree 到會🤭
//牛油果田園胡麻沙律//
//忌廉白酒青口//
//香蒜白酒忌廉菠菜煙肉意粉//
//瑤柱蠔皇冬菇時蔬//
//泰式豬肉生菜包//
用手拿起生菜,放入肉碎,捲好,放進口裏,酸辣開胃清新惹味
//木糠布甸//
每杯細細杯,做飯後甜品啱晒
外賣自取
📍 SoulFree 西環山道31-37號兆禧閣地下B號舖🍒點評時間以前返學一大班人𝖱𝖾-𝖴時經常都要諗食咩好🤯來來去去都係放題打邊爐😩留係𝗁𝖺𝗅𝗅叫到會就夠哂方便呢間𝖼𝖺𝖿𝖾有到會𝖿𝗂𝗇𝗀𝖾𝗋 𝖿𝗈𝗈𝖽,仲有蛋糕同散水餅賣今次𝖧𝖪𝖴同學留意🌟|杯子蛋糕散水餅好推介𝗈𝗋𝖽𝖾𝗋了12件吉士忌廉戚風杯子蛋糕🧁每件杯子蛋糕都有不同唧花🌸顏色十分吸引食落唔會太甜,蛋糕鬆軟超香蛋味👍🏻部分仲係水果款🍓仲有人氣𝖫𝗈𝗍𝗎𝗌餅乾口味一人一件超適合做散水餅請同事食或者好似我咁去𝗉𝗂𝖼𝗇𝗂𝖼野餐都超方便自選口味自由配搭,食咩由你話事🫵🏻

📍 SoulFree
西環山道31-37號兆禧閣地下B號舖

🍒點評時間
以前返學一大班人𝖱𝖾-𝖴時經常都要諗食咩好🤯
來來去去都係放題打邊爐😩
留係𝗁𝖺𝗅𝗅叫到會就夠哂方便

每件杯子蛋糕都有不同唧花🌸顏色十分吸引
食落唔會太甜,蛋糕鬆軟超香蛋味👍🏻
部分仲係水果款🍓仲有人氣𝖫𝗈𝗍𝗎𝗌餅乾口味

一人一件超適合做散水餅請同事食
或者好似我咁去𝗉𝗂𝖼𝗇𝗂𝖼野餐都超方便
自選口味自由配搭,食咩由你話事🫵🏻

外賣自取
港大出口一出就見到呢間大落地玻璃窗嘅良心小店💛 見性價比幾高就入嚟試吓😗食物飲料全部即叫即做 上枱都係熱辣辣擺盤靚 份量多 絕對食得飽!.🥗 All day breakfast ($128)飽肚又款式多嘅全日早餐😍啱哂我樣樣都食到煙肉 | 香腸 | 煙三文魚 | 黑松露炒滑蛋 | 野菌 | 茄汁焗豆 | 沙律 | 薯餅 | 酥皮窩夫 顏色繽紛超悅目 全部都好好食!.🥯 Egg Benedict ($98)有4款配料可以自由配搭2款( 煙三文魚/牛油果/巴拿馬火腿/野菌菠菜 )配酸種吐司及薯餅 面層配熔岩爆漿嘅水波蛋一切開即時流出爆漿蛋汁 微烘吐司非常鬆軟我揀左三文魚同火腿 層次豐富!🤩.☕️ Mocha ($45)咖啡味不濃 相反更重朱古力味道.🧂Salted Caramel ($46)唔會太甜 鹹甜香氣與奶香味融合//
港大出口一出就見到呢間大落地玻璃窗
嘅良心小店💛 見性價比幾高就入嚟試吓😗
食物飲料全部即叫即做 上枱都係熱辣辣
擺盤靚 份量多 絕對食得飽!
🥗 All day breakfast ($128)
飽肚又款式多嘅全日早餐😍啱哂我樣樣都食到
煙肉 | 香腸 | 煙三文魚 | 黑松露炒滑蛋 |
野菌 | 茄汁焗豆 | 沙律 | 薯餅 | 酥皮窩夫
顏色繽紛超悅目 全部都好好食!
🥯 Egg Benedict ($98)
有4款配料可以自由配搭2款
( 煙三文魚/牛油果/巴拿馬火腿/野菌菠菜 )
配酸種吐司及薯餅 面層配熔岩爆漿嘅水波蛋
一切開即時流出爆漿蛋汁 微烘吐司非常鬆軟
我揀左三文魚同火腿 層次豐富!🤩
☕️ Mocha ($45)
咖啡味不濃 相反更重朱古力味道
🧂Salted Caramel ($46)
唔會太甜 鹹甜香氣與奶香味融合
Egg Benedict
Mocha
Salted Caramel
2023-04-15 120 瀏覽
一大班人想開派對,就需要到會美食,平常的吃款式不多,所以就找新的小店吧😆。咖啡店 Soul Free 推出了到會美食,可以到店自取或送貨。鼠妹🐿選了 Finger Food系列,每系列有十多款選擇🙈。-▪︎Soul Free Party Finger Food HKD$90/位食物分為四大系列,分別是:Starter 、Crispy、Carbs及Sweets。口味選擇多元化,可因應人數而選擇不同份量😎。這次就點了兩款咸食和三款甜點,食物賣相精緻。-▪︎煙三文魚迷你牛角包牛角包的顏色吸引,除了煙三文魚還有生菜。牛角包口感酥脆,挺香牛油味的。煙三文魚微咸,拌爽脆的生菜挺有咬感🤤。▪︎火腿芝士酥皮窩夫迷利窩夫細細件賣相精緻,火腿砌成玫瑰花形狀,芝士灑在面上☺️。把窩夫加熱味道更香,口感酥脆鬆軟,咸香味十足的組合。-▪︎迷你麻糬戚風三文治水果忌廉配戚風蛋糕做的三文治,賣相是小山丘的模樣🤩。蛋糕質感鬆軟,水果酸酸甜甜的味道,感覺不會太邪惡🤤。-▪︎玫瑰荔枝迷你慕斯杯用心型杯裝著挺美觀的,晶瑩剔透的粉紅色是玫瑰荔枝,味道香甜清新😚。慕絲質感像奶凍,奶味香濃質感滑溜。-▪︎迷你杯子蛋糕每件蛋糕唧花也不同,顏色鮮豔

▪︎煙三文魚迷你牛角包

▪︎火腿芝士酥皮窩夫

▪︎迷你麻糬戚風三文治

▪︎玫瑰荔枝迷你慕斯杯

▪︎迷你杯子蛋糕
每件蛋糕唧花也不同,顏色鮮豔挺吸引的😎。忌廉質感軟滑。蛋糕口感鬆軟,蛋味香濃味道不會太甜,感覺較輕盈的☺️。

2023-04-11
15 分鐘 (堂食)
⌂ 西環SoulFree @soulfreecafehk 西環山道31-37號兆禧閣地下B號舖星期一至日 12:00 - 21:00𖧷無加一 只收現金︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸#ewm西環#ewmcafe ︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸*・゜港大附近人流唔多性價比高黃店Cafe ゜・*簡約文青Cafe 好啱三五知己過黎食個Lunch 3樣嘢食3個人分 人均$112 而且好足料,食得夠飽真係唔錯!因為無咩人所以都唔會趕走你(❁ ´ ▽ ` ❁) ︶︶꒦꒷‧˚₊៸៸﹕︶꒷꒦︶꒷꒦︶︶꒦꒷‧˚₊ ៸៸๑ All day breakfast $128๑ Smoked Salmon Caesar $78๑ Spaghetti Soft Shell Crab with Mentaiko Sauce $128#西環美食 #hk #黃店Cafe #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #黃色經濟圈 #手機食先#hkcafe #foodblogger #香港
⌂ 西環

*・゜港大附近人流唔多性價比高黃店Cafe ゜・*
簡約文青Cafe 好啱三五知己過黎食個Lunch

๑ All day breakfast $128
๑ Smoked Salmon Caesar $78

#西環美食 #hk #黃店Cafe #hkfoodie #美食 #hkfoodie #food #hkfood #hkig #foodiehk #foodinstagram #黃色經濟圈 #手機食先#hkcafe #foodblogger #香港美食 #hkigshop #餐廳推薦 #餐廳推介 #西環好去處 #香港美食指南 #cafe #cafe推介 #香港咖啡店 #西環Cafe #hkcafehopping #黃店cafe #Croffle #隱世小店
2022-09-02
2022-12-06 456 瀏覽
個蛋糕好食到懶惰如我都要專登出個post 雖然由萬聖節拖到就嚟聖誕節 但唔緊要啦 大家都可以訂聖誕蛋糕架嘛(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 佢地嘅聖誕款都幾可愛 我已經身先士卒試咗 係highlight都有打食評 大家有興趣可以睇下(๑•̀ㅂ•́)و 法芙娜朱古力蛋糕 ($298 6”)呢個蛋糕真係超有驚喜❣️首先個造型已經非常可愛 我就咁話想要個萬聖節造型嘅蛋糕 點知最後出到嚟咁得意仲要幾好食 真係好抵讚😚蛋糕嘅mousse同埋戚風蛋糕都係採用70%Valrhona朱古力製作 口感輕盈不膩 而且綿密紮實💛係我食過最好食嘅朱古力蛋糕 平時啲蛋糕真係食唔哂 但呢個真係一秒清哂 連怕甜嘅屋企人都大讚真係好難得!!🥲蛋糕仲可以加層麻糬 都幾煙韌 可以滿足埋我呢個麻糬控👧🏻自覺自己都幾多要求 又想要萬聖節造型 又想要朱古力 又怕太苦/太甜 又想要麻糬 但店主都好有耐心咁回覆 值得一讚o(*////▽////*)q推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟ғᴏʟʟᴏᴡ ᴍʏ ɪɢ ☞ sɪᴜ4ᴍᴀɪ_ɪɴᴛʜᴇʜᴏᴜsᴇ

法芙娜朱古力蛋糕 ($298 6”)

推薦指數:🌟🌟🌟🌟🌟

2022-09-21 561 瀏覽
#chuchuinsaiwan —𝗠𝗲𝗻𝘂 𝗼𝗳 𝘁𝗵𝗲 𝗱𝗮𝘆🍰☕️Crème brûlée latteChiffon sandwiches —山道有好多靚cafe🤍🤍見到呢間樓底好高夠晒光猛既soulfree cafe😍飲杯咖啡 stay一個午後 好寫意💛💛♡本身好中意食crème brûlée😍呢杯crème brûlée唔會太甜🤭🤭面頭焦糖燒到微焦💫💫甜甜地 撈埋咖啡幾易入口🌸🌸♡戚風蛋糕三文治賣相好吸引💕💕超靚超igable🫧拎去野餐/散水餅都好岩🤭🤭💫我呢4舊係Oreo 朱古力·花生醬朱古力·焦糖脆脆·香印青提蜂蜜🍰散買$38/件 如訂20起$30/件🍬♡Staff好nice 推介大家行開一定要黎試下💛😍🌸—📍 SoulFreeShop B, G/F, Graceful Court, 31-37 Hill Road, Western District.
#chuchuinsaiwan

2022-09-21
  • Crème  brûlée  latte
  • Chiffon  sandwiches
2022-06-16 678 瀏覽
HKU附近嘅一間小café,去到嘅時候可能啱啱開門,感覺好多嘢都未準備好😕但食物水平係正常嘅·<明太子魷魚意粉> ʜᴋᴅ 98 明太子醬均勻哋沾上意粉,每一啖都可以食到嗰陣鹹香的鮮味,口感creamy仲帶有微微辣度,個人覺得比起其他餐廳嘅更濃味😊份量剛剛好唔會太膩😉·<茉莉玫瑰花茶>跟餐送一杯飲品,表面真係有幾塊玫瑰花瓣漂浮🌹玫瑰味唔會過分濃重,唔錯😗
<明太子魷魚意粉> ʜᴋᴅ 98
<茉莉玫瑰花茶>
2022-02-24 671 瀏覽
呢間餐廳可以喺 社交平台上面訂位,今次我就預訂左下晝嘅時間同朋友去食嘢啦!午餐嘅套餐都好豐富,包括左右餐湯或者沙律,我好鍾意呢一度嘅西蘭花忌廉湯,我咁大個女都係第一次飲西蘭花忌廉湯,飲落去嘅時候味道好香,仲有淡淡的西蘭花香味!主菜方面我就叫咗呢一個蕃茄雞肉雜菌意大利飯!蕃茄味道好香,而且雞肉嘅份量亦都十足,雞肉好滑配合埋意大利飯一齊食真係絕配啦

2021-12-10 672 瀏覽
搭入考試季節白熊小編基本上是宅在家裡沒出去 回想起這個學期去過的cafe寫寫食評 就當是眼睛去旅行的概念吧🥲-🌟-SoulFree ▫️ Hojicha Latte $45▫️ Tiramisu $38Soul Free位於Lifetastic的原址 雖然食物種類相似 但是人流感覺沒那麼多 但是我覺得這家的賣點應該是營業時間有cover到晚餐時間🕖實在是夜貓子福音 那次我是大概7點多入座 看店裡沒什麼客人就點不那麼麻煩的甜品和飲料🤓還挺不錯~建議指數:🐻‍❄️🐻‍❄️🐻‍❄️/5/SoulFree西環山道31-37號兆禧閣地下B號舖/

-🌟-
SoulFree