2021-11-10 508 瀏覽
起HKU 站隔離 非常方便可以經instagram訂位 另外佢每日都有特別款式蛋糕可以預訂 今日慶祝朋友生日 預訂咗成個蛋糕舖頭裝修簡單 望落乾淨舒適 亦有休閑感覺Lunch menu去到3pm 主要食意粉同risotto猶豫咗揀芥茉雞肉意粉定risotto最後叫咗 意大利飯 包一個餐湯或沙律🥗餐湯係西蘭花忌廉湯🥦見佢好香 又唔會好稀沙律就係普通生菜配車厘茄 落咗啲黑醋汁 食落酸酸地飲品揀咗茉莉玫瑰花茶🌹賣相好靚 有啲花瓣 不過茶味比較淡 玫瑰花味都只係好微▶️蕃茄雞肉雜菌意大利飯 ($88)賣相幾好 上菜係熱辣辣 啱啱炒好嘅仲超香蕃茄味添🍅成碟紅卜卜咁🐔有好多舊雞肉 食落好腍 亦幾滑嫰 同埋係新鮮雞整入面仲有洋蔥絲 一片片磨菇 令個飯好有質感同層次感🧅意大利飯比較濕 似粥 完全唔似食緊一粒粒飯😆蕃茄味真係超出 有真蕃茄蓉 味道又甜又鹹又少少酸 成個飯嘅配搭唔錯 不過如果乾身返少少 或者啲意大利飯硬返少少 令成碟有質感啲會好食啲▶️豆腐蛋糕🍰呢個蛋糕真係好出色❤️唔食唔得如果成個訂就 $248 size都幾大 可以切到8大件蛋糕 如果一件買就$38面係真係豆腐整 中間有兩層戚風蛋糕底就係牛油
起HKU 站隔離 非常方便

包一個餐湯或沙律🥗餐湯係西蘭花忌廉湯🥦見佢好香 又唔會好稀
沙律就係普通生菜配車厘茄 落咗啲黑醋汁 食落酸酸地

飲品揀咗茉莉玫瑰花茶🌹賣相好靚 有啲花瓣
不過茶味比較淡 玫瑰花味都只係好微

▶️蕃茄雞肉雜菌意大利飯 ($88)
賣相幾好 上菜係熱辣辣 啱啱炒好嘅

雖然係豆腐 但係佢唔易散 仲幾厚實
應該加咗魚膠 囗感似美式芝士蛋糕
會食到微微豆腐香味 勝在完全唔甜 味道好清🥰
戚風蛋糕鬆軟到完全溶入咗豆腐入面
另外一個特別之處係佢冇cream!!
最好食係消化餅餅底👍🏻
唔係好厚 不過就啱啱好 味道食落鹹鹹地 同少少甜嘅蛋糕好夾
咬落又好香牛油味 然後好夠脆 同豆腐蛋糕成對比🍪
即使食完一件都唔會覺得好膩 呢個就係同食真正芝士蛋糕嘅分別
所以呢個蛋糕非常之值得試!一試難忘 仲要夠特別 出面好難搵到
整體意粉飯嘅味道唔錯 材料就好豐富嘅 亦睇得出好用心整
至於蛋糕就直頭出色🤤係我食過嘅蛋糕入面可以叫好top嘅一個
服務都好好 服務員好有禮貌亦好識做
話生日蛋糕後上 係surprise已經知道要點做 唔會走黎問你 ‘蛋糕上得未?’😂
仲要點埋蠟燭 預備晒碟叉 💯
環境相當舒服 因為舖唔大 所以我哋多人食基本上已經好似包場咁
價錢相當抵食 冇加一 lunch set $100有找 蛋糕即使係自家製都唔貴 仲平過出面啲蛋糕 但係非常高質
呢間cafe好推薦👍🏻
蕃茄雞肉雜菌意大利飯
  • 豆腐蛋糕
2021-08-28 376 瀏覽
落住雨想搵間咖啡店坐低飲番杯野經過呢間見到好似唔錯環境唔算好大,不過都算闊落試咗兩款嘢飲分別係latte同蜜樹茶咖啡味道都算濃,味道正常,不過可以熱少少蜜樹茶冇咖啡因,茶味唔算重有少少甜味而且都幾大杯,可以飲好耐見到佢有買嘢食好似好吸引下次會試吓
落住雨想搵間咖啡店坐低飲番杯野
經過呢間見到好似唔錯
環境唔算好大,不過都算闊落
試咗兩款嘢飲
分別係latte同蜜樹茶
咖啡味道都算濃,味道正常,不過可以熱少少
蜜樹茶冇咖啡因,茶味唔算重
有少少甜味
而且都幾大杯,可以飲好耐
見到佢有買嘢食好似好吸引
下次會試吓
2021-07-01 389 瀏覽
Dessert of the day- 檸檬蜂蜜蛋糕 $38終於考晒final!考完就即刻想食啲甜品,知道山道開咗好多cafe,咁就ig dm睇吓soulfree有冇蛋糕,就叫佢哋留咗一舊😂個檸檬蛋糕幾清新,檸檬mousse+檸檬海綿蛋糕都幾好食,唔會話好酸,淡淡嘅酸味。佢仲會附加一個蜜糖,食嘅時候就可以淋上去,夾埋一齊食成件事就係檸蜜蛋糕😂係我未食過嘅口味🤭😍 不過其實唔使落晒啲蜜糖,我就淨係用咗一半,本身自己都唔係好鍾意食好甜嘅嘢。可以根據自己食到嘅甜度去落,同埋就咁食個檸檬蛋糕都幾好食🥰服務態度真係加分!個姐姐超級有禮貌,我嗰陣時話想影兩張相先佢就比個位我影,然後見我都影完就幫我整返好個盒同埋問我使唔使要冰包🥰有機會會想試吓其他蛋糕。———Overall: 7/10

———
Overall: 7/10
你估淨係深水埗先係coffee shop戰略地圖?咁諗實在太天真啦,如果你有去開西環,或者係果頭住,你都會好清楚臨近海域一帶都係café既天堂。尤其是呢間係HKU附近既「SoulFree」遊走簡潔文青風,帶住一種外國情懷既小店。簡單打個卡,咁咪就係GOOD time囉!👇📌D e s s e r t s -▪ Mixed Berries · Ice Cream Waffle - $78▫ 雖然適逢今日無cake供應,但呢個「雜莓·雪糕窩夫」一樣岩哂打卡。佢地窩夫新鮮即叫即焗,外層香口又夠熱;staff再係面頭放上雲呢拿味雪糕,享受冷熱之間既快感;另外加埋雜莓果醬令成個層次同視覺更加完美,食得過。📌Handmade · Bagel -  ▪ Brie Cheese · Honey Walnut · Bagel - $58▫ 作為bagel迷一定要試埋「布里斯芝士·蜂蜜合桃·自家製手工貝果」,要大讚既佢地bagel都係親自手工製,所以份外煙韌;加埋Brie Cheese同埋蜂蜜層次更豐富,仲有一個亮點係加左合桃係旁邊令口感大增,唔錯。📌D r i n k s -▪ Butterfly Pe
遊走簡潔文青風,帶住一種外國情懷既小店。簡單打個卡,
咁咪就係GOOD time囉!👇
📌D e s s e r t s -
▫ 雖然適逢今日無cake供應,但呢個「雜莓·雪糕窩夫
一樣岩哂打卡。佢地窩夫新鮮即叫即焗,外層香口又夠熱;
staff再係面頭放上雲呢拿味雪糕,享受冷熱之間既快感;
另外加埋雜莓果醬令成個層次同視覺更加完美,食得過。
📌Handmade · Bagel -
要大讚既佢地bagel都係親自手工製,所以份外煙韌;
加埋Brie Cheese同埋蜂蜜層次更豐富,
仲有一個亮點係加左合桃係旁邊令口感大增,唔錯。
📌D r i n k s -
Butterfly Pea · Lychee Soda - $48
Butterfly Pea · Lychee Soda
Oreo Chocolate · Milkshake - $55
Oreo Chocolate · Milkshake
▫ 飲品方面好鍾意呢杯「蝶豆花·荔枝梳打」,
比佢賣相深深吸引左,攪均之後入口唔會太甜,
Butterfly Pea · Lychee Soda

飲到濃郁荔枝甜味,幾特別;而「朱古力·曲奇奶昔
的確好重Oreo味,朱古力味夠哂突出,幾好飲。
2021-05-22
15 分鐘 (堂食)
Oreo Chocolate · Milkshake
星期六下晝三點,三個好朋友一齊做完嘢,喺西環搵嘢食,俾我哋搵到呢間良心小店,絕對值得推介!嘢食好味,店員又有禮貌,又有良心,真係太好啦!店員好好仲會提你有咩方法可以免收+1 ,想知嘅就問佢哋啦!
2021-05-15
  • 輕煎慢煮豬
2021-05-12 262 瀏覽
每個星期去完石塘咀批發市場買生菓和蔬菜後,便一定去飲咖啡。今次第一次行上去,見這店無人,静靜的便入去試試。我們只叫了一杯Long Black 和一杯Americano, 我比較喜歡Long Black, 因比較濃有味。兩杯也okay, 不是酸的那種,也只是$36一杯。因是下午,只試了杯咖啡,下次可試吓些食品。些店員有善,坐得舒適,不迫。
咖啡
咖啡
2021-02-16 499 瀏覽
📌 SoulFree ~西環休息了三天又重新發文了😆今次要介紹呢間係喺香港大學站附近的新cafe‼️原來是倒閉了Lifetastic的舖位 默默開了一間新餐廳🤣對上仲有一間高質又抵食嘅「嘆住食」💛係我大學生涯入邊經常去嘅飯堂 有機會再介紹😜而家落少少又有另一選擇 大家可以去試新嘢😆Cafe裝修簡潔明亮 保持了原有對窗的高枱位對住風景食嘢別有一番風味 仲有小植物陪襯🌱而且仲係寵物有善嘅cafe🐶座位不算特別多 但都唔使排隊就入到~廚房是Open Kitchen 油煙味不會太重餐牌上食物飲品款式很多 所以都揀咗好耐😝仲有吐司、甜品同扒類 選擇好全面Lunch Set係星期一至五11點供應至3點 包湯同飲品😗咁啱今次去係三點後 所以只係有小食同其他Main Course 但係今次所揀嘅食物質素都唔錯 一定會再去🤩提提大家每位消費最低$80‼️1️⃣ 軟殼蟹南瓜蟹肉意大利飯 𝗦𝗼𝗳𝘁 𝗦𝗵𝗲𝗹𝗹 𝗖𝗿𝗮𝗯,𝗖𝗿𝗮𝗯𝗺𝗲𝗮𝘁 & 𝗣𝘂𝗺𝗽𝗸𝗶𝗻 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 $𝟭𝟯𝟴 (𝟳.𝟱/𝟭𝟬)因為選擇太多 所以叫咗店員推薦😛佢話廚師整嘅意大利飯好出色 叫我一定要試所以就揀咗呢款軟殼蟹意大利飯😆份量都唔少 而且
📌 SoulFree ~西環

而家落少少又有另一選擇 大家可以去試新嘢😆
Cafe裝修簡潔明亮 保持了原有對窗的高枱位
對住風景食嘢別有一番風味 仲有小植物陪襯🌱
而且仲係寵物有善嘅cafe🐶
座位不算特別多 但都唔使排隊就入到~
廚房是Open Kitchen 油煙味不會太重
餐牌上食物飲品款式很多 所以都揀咗好耐😝
仲有吐司、甜品同扒類 選擇好全面
但係今次所揀嘅食物質素都唔錯 一定會再去🤩

意大利飯熟得剛剛好 軟硬適中
中間仲會有蘑菇同蟹肉 幾足料😍
南瓜味突出 但略嫌唔夠濃味😗
可能係我太重口味 但係整體味道不錯👍🏻

2️⃣ 蒜蓉忌廉白酒青口 𝗠𝘂𝘀𝘀𝗲𝗹 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗪𝗵𝗶𝘁𝗲 𝗪𝗶𝗻𝗲 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 $𝟱𝟴 (𝟴/𝟭𝟬)
小食係三點後提供 又係好多選擇😱
仲好想試鹹蛋棒棒雞同香蒜牛油炒雜菌🤩
全部都聽落好吸引 今次嗌嘅青口都好正
一共有十幾隻 價錢合理🥰
用咗蒜蓉忌廉白酒汁 很惹味
青口識落冇腥味 而且好入味🤤

3️⃣玫瑰荔枝梳打 𝗥𝗼𝘀𝗲 𝗟𝘆𝗰𝗵𝗲𝗲 𝗦𝗼𝗱𝗮 $𝟰𝟱 (𝟳/𝟭𝟬)
呢杯飲品賣相都唔錯 上面有少少玫瑰花瓣裝飾🌹

性價比💵: 7.5/10
打卡指數😍: 7/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10
✄---------------------—------✄
🍴: SoulFree
📍: 西環山道31-37號兆禧閣地下B號舖
🔍: 11:00-20:00(Mon-Sun)

簡潔文青風良心𝚌𝚊𝚏𝚎~其實之前一開已經黎過一次但摸門釘🤦🏼‍♀️果日好神心早起身 根據𝚘𝚙𝚎𝚗𝚒𝚗𝚐 𝚑𝚘𝚞𝚛𝚜 𝟷𝟷點到左 但見未開 打去問原來當日開𝟷𝟸點🥸如果下次可以放個𝚒𝚐 𝚗𝚘𝚝𝚒𝚌𝚎就好喇🥺.𝙵𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 𝚑𝚔.𝚏𝚘𝚘𝚍𝚖𝚊𝚙 𝚏𝚘𝚛 𝚖𝚘𝚛𝚎 𝚏𝚘𝚘𝚍 🍽.今次再次到訪吃到了~原來只有𝟸個人 估計是一腳踢💪🏻雖然食物等得有點久 但店員也很有禮貌 而且一腳踢可以理解🤚🏻慶幸食物和服務也不錯 彌補了上次的小失望☺️英式班尼迪蛋配牛油果 $𝟾𝟾🥑牛油果蠻新鮮的!麵包脆身好香口~班尼迪蛋生熟程度剛剛好😇配上一堆沙律菜解解膩~𝙱𝙱菠菜煙肉彎管粉 $𝟾𝟾菠菜嫩身 彎管粉煮得啱啱好夠曬入味~不過醬汁個味雖𝚘𝚔𝚊𝚢 但就覺得水左小小唔夠𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢☺️薯條配松露蛋黃醬及茄汁 $𝟻𝟾薯條粗身炸得好香口~而且吃落也不會油膩感太重!𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟺𝟸朱古力味充足 不過就覺得稍為甜左小小~𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟻焙茶拿鐵有驚喜!飲落焙茶味香濃 夠滑也沒浮粉~總括而言還是不錯的cafe喔~雖是openkitchen但也沒有油煙味~-🔅 #hkfoodmapcafetour
簡潔文青風良心𝚌𝚊𝚏𝚎~
其實之前一開已經黎過一次但摸門釘🤦🏼‍♀️
如果下次可以放個𝚒𝚐 𝚗𝚘𝚝𝚒𝚌𝚎就好喇🥺

今次再次到訪吃到了~
原來只有𝟸個人 估計是一腳踢💪🏻
慶幸食物和服務也不錯 彌補了上次的小失望☺️

英式班尼迪蛋配牛油果 $𝟾𝟾
🥑牛油果蠻新鮮的!
麵包脆身好香口~
班尼迪蛋生熟程度剛剛好😇
配上一堆沙律菜解解膩~
英式班尼迪蛋配牛油果

𝙱𝙱菠菜煙肉彎管粉 $𝟾𝟾
菠菜嫩身 彎管粉煮得啱啱好
夠曬入味~

薯條配松露蛋黃醬及茄汁 $𝟻𝟾
薯條粗身炸得好香口~
而且吃落也不會油膩感太重!
薯條配松露蛋黃醬及茄汁

𝙼𝚘𝚌𝚑𝚊 $𝟺𝟸
朱古力味充足 不過就覺得稍為甜左小小~
Mocha

𝙷𝚘𝚓𝚒𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟻
焙茶拿鐵有驚喜!
飲落焙茶味香濃 夠滑也沒浮粉~
Hojicha  latte

總括而言還是不錯的cafe喔~

雖是openkitchen但也沒有油煙味~

🔅 #hkfoodmapcafetour
英式班尼迪蛋配牛油果