2025-04-16 372 瀏覽
📍Sofi PASTA CoBlack Truffle Mushroom Fusilli Lunghi Bucati黑松露𦼦菇捲捲𪍑6.5/10🌟我同朋友都係為咗呢碟意粉而嚟,作為舖頭嘅招牌菜式,我見好多人都有order!勁香黑松露味,但係意粉冇想像中咁q彈,而且都唔夠掛汁,食落口感覺黑松露還黑松露,意粉意粉咁૮(˶╥︿╥)აHandmade Lobster Sauce Egg Fettuccine with Hokkaido Scallops手打龍蝦汁闊蛋麵伴香煎北海道帶子5/10🌟由於本人好鍾意食帶子,所以無條件嗌咗呢碟意粉,但係等咗差唔多20分鐘,可能因為冇乜人嗌(?)好香龍蝦汁味,但食落味道較淡,平平無奇,感覺唔值呢個價錢~Garlic Butter Single-bone Wings蒜蓉牛油炸單骨雞翼7/10🌟超級香蒜蓉牛油味!味道較咸,但勝在啖啖肉,一啖雞翼,一啖龍蝦汁意粉岩岩好haha😂😂Original French Fries原味薯條7.510🌟呢個冇影到相,但係超級香脆!我朋友薯仔怪🥔,佢都表示好好食!就算過咗20分鐘都仲係脆的!72% Coco8/10🌟超級有驚喜
📍Sofi PASTA Co

黑松露𦼦菇捲捲𪍑

6.5/10🌟

手打龍蝦汁闊蛋麵伴香煎北海道帶子

5/10🌟

好香龍蝦汁味,但食落味道較淡,平平無奇,感覺唔值呢個價錢~

蒜蓉牛油炸單骨雞翼

7/10🌟

Original French Fries
原味薯條

7.510🌟

8/10🌟
超級有驚喜!飲落超級濃郁,係唔太甜嘅朱古力!好好飲!如果有機會再食都一定會再order!

Peach Soda
蜜桃梳打

5/10🌟
普通 平平無奇~

餐廳氛圍好chill,背景音樂以日文歌為主,咁啱都係我覺得好聽嘅歌所以好加分!

佈置上面,貼咗好多唔同嘅專輯同電影既海報,包括Rosè、SZA、Sia、Jennie、lalaland、Call me by your name等等!💙
Black Truffle Mushroom Fusilli Lunghi Bucati 黑松露𦼦菇捲捲𪍑
Garlic Butter Single-bone Wings 蒜蓉牛油炸單骨雞翼
朱古力巴斯克蛋糕
Handmade Lobster Sauce Egg Fettuccine with Hokkaido Scallops 手打龍蝦汁闊蛋麵伴香煎北海道帶子
2025-03-28
慶祝紀念
生日
朱古力巴斯克蛋糕
2025-04-06 1795 瀏覽
今日11:30am就去. 唔使等位. 仲可以揀位坐. 樓上就要搭枱. 樓下有對住staff整野嘅位或者門口. 門口係對住玻璃,望街外. 我揀左望街外既高枱,空間感大d. 叫左龍蝦汁闊蛋麵伴香煎北海道帶子. 因為手工意粉而黎.pasta感覺普通. 正正常常. 龍蝦汁味道淡淡. $168黎講就唔係好抵. 同意大利既手工pasta差好遠. 再叫左杯桂花latte. 飲到尾發現有一d未攪勻既桂花糖漿. 再叫左開心果巴斯克蛋糕. 呢個有驚喜. 好濃味道. 軟軟但挺身.不過試過一次就未必會再去.
不過試過一次就未必會再去.
2025-04-04 2336 瀏覽
來到近期在網絡上大熱的餐館與友人慶祝生日,建議一定要訂位,人龍真是滿滿的!🍝手打龍蝦汁闊蛋麵伴香煎帶子帶子大大粒,但煎得有點乾龍蝦汁Creamy,但味道單一,沒什麼特別意粉口感略硬🍄‍🟫黑松露蘑菇卷卷麵黑松露的味道不會太重是味道恰好的蘑菇汁但同樣味道單一感覺只像普通的罐頭湯卷卷麵口感彈牙🍮伯爵茶焦糖布丁100分的布丁伯爵茶味和蛋味配搭得非常完美布甸口感軟滑,不容易散開每一啖也是滿足感🍫79%特濃朱古力巴斯克蛋糕朱古力味道濃郁,但蛋糕質感太creamy , 比起蛋糕,更像是一份醬料令到甜品太過膩🍞法式焦糖吐司這份吐司賣相極好吐司厚度十足, 烤得外脆內軟蛋味香濃,口感像麵包布丁配搭檸檬味雪糕非常特別,味道非常清新醒胃☕️72%濃可可口感實在的朱古力飲料真材實料的黑朱古力讓人滿足
來到近期在網絡上大熱的餐館與友人慶祝生日,
建議一定要訂位,人龍真是滿滿的!

🍝手打龍蝦汁闊蛋麵伴香煎帶子
帶子大大粒,但煎得有點乾
龍蝦汁Creamy,但味道單一,沒什麼特別
意粉口感略硬

黑松露蘑菇卷卷麵

🍮伯爵茶焦糖布丁
100分的布丁
伯爵茶味和蛋味配搭得非常完美
布甸口感軟滑,不容易散開
每一啖也是滿足感
伯爵茶焦糖布丁

🍫79%特濃朱古力巴斯克蛋糕
朱古力味道濃郁,但蛋糕質感太creamy ,
比起蛋糕,更像是一份醬料
令到甜品太過膩
79%特濃朱古力巴斯克蛋糕

🍞法式焦糖吐司
這份吐司賣相極好
吐司厚度十足, 烤得外脆內軟
蛋味香濃,口感像麵包布丁
配搭檸檬味雪糕非常特別,味道非常清新醒胃

☕️72%濃可可
口感實在的朱古力飲料
真材實料的黑朱古力
讓人滿足
72%濃可可
伯爵茶焦糖布丁
72%濃可可
2025-04-01 2167 瀏覽
有次經過見到呢間餐廳排曬隊,於是就查吓,發現原來係食特色意粉嘅一間Cafe。 餐廳嘅面積比較細,好在還有樓上嘅座位,不過樓上是一個騎樓樓底比較低,每一個行都耷低頭😂講返食物方面:一號意粉🍝: 麻麻辣辣虎蝦飲管粉,味道幾好食,麻辣味好出做到fusion 既感覺,辣嘅口味令人接一口,接着一口。😬二號意粉🍝: 黑松露蘑菇卷卷麵,會叫呢一個係衝住佢個卷卷面而黎,因為一直都好想試吓呢種麵嘅質感,又出奇地幾夾幾有趣😁。三號意粉🍝: 巴馬臣芝士和牛肉醬闊蛋麵,呢個肉醬意粉冇乜分別,勝在個肉粒比較大,有咬口,唔係好食得出個蛋麵嘅味道。 甜品:烏龍奶蓋巴斯克蛋糕,呢個就幾唔錯👍🏻,茶味好濃,奶蓋都好香芝士鹹香味,值得一試🤗小食: 蘇菲雞翼好香口, 雞質好juicy 呢樣真心大贊既。 三款意粉入邊貨比較推薦食麻辣嗰款,因為比較新穎啲嗰個味道。但係卷卷意粉嗰個都好好食只不過黑松露味嘅意粉就比較大眾化周圍都食到。

講返食物方面:

2025-03-31
  • 麻辣奶油虎蝦飲管粉
  • 烏龍奶蓋巴斯克蛋糕
據說係最近喺threads上面好出名嘅意粉店,餐廳原來係人氣創意卷物Hungry Dino(為食龍)團隊嘅新品牌,本身已經超鍾意為食龍嘅我又點會錯過呢次探新店嘅機會🥰餐廳分上下兩層,下層大概得三張檯,上到去二樓又係另一個新天地,不過坐二樓要小心,樓底好矮,店員都好細心提醒我哋小心唔好撞頭😂過圍都貼咗唔同經典電影poster,裝修好有特色。🥢法式焦糖多士 (週末限定) $118第一樣要即刻介紹,由切落去果下已經感受到佢超!級!鬆!軟!為咗佢我排兩個鐘都願意😍仲要配埋檸檬雪葩,同熱辣辣多士勁夾,一啖又凍又熱,冰火交融果種滋味真係不得之了,可能真係我喺香港食過最好食嘅多士,做到真正嘅外脆內軟🥢開心果巴斯克蛋糕 $68成日食開心果嘅甜品都好中伏,今次還好,開心果味都重,入口淡淡芝士味🥢黑松露蘑菇捲捲麵 $158黎到意粉店當然要試下佢嘅名物意粉啦,捲捲麵係硬版公仔麵,都好掛汁但偏硬,雖然黑松露味都幾重下,但唔會再encore🥢蒜蓉牛油炸單骨雞翼 $69重口味人士一定鍾意,蒜蓉牛油味好重,有少少辣,不過炸粉太厚係敗筆,一碟入面有三隻,姐係六條單骨,食落好方便,岩哂櫻桃小嘴🥢開心果白玉燕麥奶 $57

法式焦糖多士 (週末限定

🥢法式焦糖多士 (週末限定) $118

🥢開心果巴斯克蛋糕 $68

黑松露蘑菇捲捲麵

🥢黑松露蘑菇捲捲麵 $158

蒜蓉牛油炸單骨雞翼

🥢蒜蓉牛油炸單骨雞翼 $69

🥢開心果白玉燕麥奶 $57
個人覺得開心果味比CAKE更出色,可能因為叫咗熱飲,開心果味好濃好出,配埋面頭煙煙靭靭嘅白玉,好好飲!

Weekend一點黎到等到兩點三先入得,要留意佢係兩點九last order,三點休息,晚市再開,不過我最後坐到三點幾都無比人趕走。
為咗佢個世一焦糖多士,一定會再番黎幫襯同埋下次會想試佢其他招牌意粉

Sofi PASTA Co.
地址:上環文咸東街6號地舖

回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食指數:⭐️⭐️⭐️
員工友善指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
推薦𖤐:
人均消費:$279.4
2025-03-23
75 分鐘 (堂食)
$279.4 (午餐)
法式焦糖多士 (週末限定
最近social media成日見到嘅手工pasta  見到個個都講要排好耐 都唔敢星期六日去 揾咗個平日lunchtime 去 但都排咗30分鐘左右⏰入面有兩層 上層幾有feel 好cozy😌有啲陽光 feel 到好啱打卡☀️食物方面就嗌咗好多人介紹嘅🔥 pasta好creamy 好入味 幾好味 雞翼牛油味好重 都好好味 但又未到好驚艷 反而係飲品好surprised 到我😍 平時唔係好飲甜野 但呢杯飲落好舒服Overall 係間幾cozy 嘅cafe 會係個同朋友坐好耐嘅地方☺️ 但依家咁hit 咁多人排隊唔可以坐咁耐🤣會等熱潮過咗再去!
最近social media成日見到嘅手工pasta

2025-03-23 1703 瀏覽
朋友帶我嚟呢間喺上環新開嘅Cafe,主打係食意粉🍝。Cafe門口望落細細間,但係佢仲有上層而且位置都幾多,環境都唔錯。不過唯一缺點就係隔音做得唔係咁好,環境都幾嘈,所以如果想靜靜地傾偈嘅就可能去其他Cafe☕️合適啲。另外餐廳人氣好高,我同朋友11半到都幾乎坐滿, 1點離開喺門口見有20幾個人排緊隊😵‍💫,如果唔想排隊嘅建議再早啲到。😂Mozzarella Tomato Cream Sauce Rigatoni 🍝 ($128)呢個意粉雖然主要材料非常普通只有粗管面,蕃茄汁🍅同水牛芝士🧀,但係味道十分不錯。首先個人好鍾意食粗管面,而通粉Q彈有嚼勁,每一條粗管麵都充滿咗蕃茄汁同芝士味🫕。另外蕃茄醬🥫味道濃郁,帶有味酸嘅滋味同水牛芝士配埋一齊好夾。而呢度菜味道調味都啱啱好唔會太鹹太酸,會令人一粒一粒食唔停。Classic Carbonara Casareccia 🍝 ($138)呢個意粉俾我意外驚喜,本身係糾結緊是其他意粉定係呢個卡邦尼,因為就咁睇個名覺得出邊好多餐廳都食到,不過見到實物係同其他餐廳唔一樣。首先佢唔係切到好細塊嘅煙肉煮食🥓,而係喺意粉上面放咗四大塊好厚嘅煙腩肉🐖。而且係肉唔會

呢個意粉俾我意外驚喜,本身係糾結緊是其他意粉定係呢個卡邦尼,因為就咁睇個名覺得出邊好多餐廳都食到,不過見到實物係同其他餐廳唔一樣。首先佢唔係切到好細塊嘅煙肉煮食🥓,而係喺意粉上面放咗四大塊好厚嘅煙腩肉🐖。而且係肉唔會肉好嫩有鹹香味道。另外係第一次食呢款意粉-麻花卷粉,佢同粗管粉唔同個皮冇咁厚,所以加上卡邦尼醬汁唔會覺得好heavy,而且又係會一條一條食唔停😍。如果鍾意食卡邦尼意粉嘅值得一試。

整體嚟講雖然選擇唔多,意粉味道唔錯。下次可以試吓其他款嘅意粉🍝同甜品🍮。
2025-03-23 1774 瀏覽
見到上環又新開左一間食意粉的舖頭🍝梗係去試下先啦LUNCH TIME時候去都最好12點去到遲過12點已經要開始等位啦!!好誇張😱😱入面裝修有少少走美式路線🇺🇸坐係樓下可以見到水吧位沖野飲🥤🍴LUNCH SET $128係包左湯+前菜+意粉+飲品🎃南瓜湯都CREAMY既, 帶少少南瓜粒八爪魚🐙海帶有D淡, 如果加少少醋吊味更好黑松露蘑菇🍄‍🟫捲捲粉(+$30)黑松露味都幾香幾濃個捲捲粉都幾煙UN同好掛汁🐽卡邦尼煙腩肉麻花卷粉幾鍾意煙燻腩肉, 食落唔油膩同埋個卡邦尼都幾CREAMY☕️MOCHA(+$20)朱古力味重, 甜左少少咖啡味就唔太重🍰開心果巴斯克蛋糕($68)估唔到係幾好食個蛋糕都幾滑身,有2種層次!!值得一試P.S 如果唔駛等咁耐位, 可以一試同埋要預時間食, 叫完野食後都差唔多半個鐘先有得食🥺🥺地址:上環文咸東街6號地舖
[上環-Sofi Pasta Co]
入面裝修有少少走美式路線🇺🇸
坐係樓下可以見到水吧位沖野飲🥤
🍴LUNCH SET $128係包左湯+前菜+意粉+飲品

🎃南瓜湯
都CREAMY既, 帶少少南瓜粒

八爪魚🐙海帶
有D淡, 如果加少少醋吊味更好

黑松露蘑菇🍄‍🟫捲捲粉(+$30)
黑松露味都幾香幾濃
個捲捲粉都幾煙UN同好掛汁

🐽卡邦尼煙腩肉麻花卷粉
幾鍾意煙燻腩肉, 食落唔油膩
同埋個卡邦尼都幾CREAMY

☕️MOCHA(+$20)
朱古力味重, 甜左少少
咖啡味就唔太重

🍰開心果巴斯克蛋糕($68)
估唔到係幾好食
個蛋糕都幾滑身,有2種層次!!
值得一試

P.S 如果唔駛等咁耐位, 可以一試
同埋要預時間食, 叫完野食後都差唔多半個鐘先有得食🥺🥺

地址:上環文咸東街6號地舖
❝大熱上環Cafe! 主打意粉+甜品☕️🔥週末不用等位tips✨還可吃到限定French Toast💗😋❞Threads最近幾個月超hit既呢個上環cafe @sofipasta.co 唔少人大讚意粉同甜品🤭但次次都聽人講要排好耐隊 週末我12pm前黎到竟然一個人都冇!!🥳食完出黎就超多人排隊啦😳建議大家早d黎✨✌🏻先講甜品! 因為呢度既甜品相當出色🥰週末限定既French Toast🍞索滿蛋奶漿 濕潤軟綿 好似布甸咁 面頭係焦糖脆面 我個人幾中意呢個質感😋但朋友就覺得太soggy少左麵包既口感😳另配檸檬雪葩好fresh! 另外一定要食開心果Basque Cheesecake💚🍰質地好軟滑 開心果味好香濃🤤有2層 上層係類似ganache口感 下層係半融好creamy既cheesecake!😍至於意粉以cafe水準黎講都唔錯~(網上評論好壞參半我個人覺得都算中上!)意粉質地都口咬! 不過整體調味就相對偏淡口味😳卡邦尼麻花卷意粉帶芝士鹹香🧀龍蝦汁闊條麵就好掛汁🦞꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂📍Sofi PASTA Co.上環文咸東街6號地舖🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭

經典卡邦尼煙腩肉麻花卷意粉

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍Sofi PASTA Co.
上環文咸東街6號地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_上環

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦/𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_cafe #joys_西式 #joys_甜品
經典卡邦尼煙腩肉麻花卷意粉
  • 經典卡邦尼煙腩肉麻花卷粉
2025-03-19 2212 瀏覽
最近話題幾高既cafe,好彩星期日11點幾去到吾洗排隊,但走既時候約12點幾就見要開始排隊了~建議大家還是早點去✌🏻人氣最高必試❣️😋法式焦糖吐司口感外脆 但內裹超軟淋淋,每一舊都配埋檸檬雪葩,甜酸效果好夾!😋卡邦尼煙腩肉麻花卷粉食完後上網睇先知原來醬料係用雞蛋取代忌廉,難道食落會冇咁油膩亦吾會太濃味,配搭咸煙腩肉剛剛好!所以佢每樣菜式都係有創新,用不同配搭去提升食物味道☺️

人氣最高必試❣️

😋法式焦糖吐司

😋卡邦尼煙腩肉麻花卷粉

法式焦糖吐司

所以佢每樣菜式都係有創新,用不同配搭去提升食物味道☺️

2025-03-16
午餐
2025-03-16 2059 瀏覽
最近係社交平台充滿流量嘅一間意粉店由於星期五預約已經full左,所以只好排隊Walk in 5:58嚟到排隊 前面已經有幾位客人店員出嚟宣佈六點round已經滿咗依家排隊嘅客人最少等到七點(心諗都叫有啲交帶起碼有一個明確嘅時間)期間店員出嚟問客人幾多位嘅時候佢聽到我話四位唔知點解佢皺晒眉頭面有難色好似好難安排咁差唔多七點 客人陸續咁樣食飽離開排我前面嘅客人已經入咗去 以為到我哋四位嘅時候 店員同我哋講介唔介意俾後面兩位入先因為仲未有四人枱如是者有三至四pairs兩位嘅客人就入咗去啦大約7:30終於到我哋入座上到去原來只係一張8人大枱,我哋係要搭枱嘅同枱有兩位客人喺排我哋後邊嘅,佢哋已經差唔多食完。其實有好多二人枱係可以拍埋做四人枱期間都有好幾張係空嘅,我唔知點解店員會有咁嘅安排總結以上就係座位安排有啲失望。咁我哋講返食物質素🔸黑松露薯條薯條係幼薯 炸得好香黑松露醬都香濃不過有啲稀 會滴到周圍都係🔸蒜蓉牛油炸蛋骨雞翼感覺就係單骨CP雞翼面頭沾咗蒜蓉牛油🔸麻麻辣辣虎蝦飲管粉對於一個平時食開麻辣嘅人嚟講依個麻辣好淡口🔸黑松露蘑菇捲捲麵黑松露醬好濃 好多蘑菇 公仔麵意粉都係今期好熱門既野🔸經
最近係社交平台充滿流量嘅一間意粉店
由於星期五預約已經full左,所以只好排隊Walk in

5:58嚟到排隊 前面已經有幾位客人
店員出嚟宣佈六點round已經滿咗
依家排隊嘅客人最少等到七點
(心諗都叫有啲交帶起碼有一個明確嘅時間)

期間店員出嚟問客人幾多位嘅時候
佢聽到我話四位
唔知點解佢皺晒眉頭面有難色好似好難安排咁
差唔多七點 客人陸續咁樣食飽離開
排我前面嘅客人已經入咗去
如是者有三至四pairs兩位嘅客人就入咗去啦

大約7:30終於到我哋入座
上到去原來只係一張8人大枱,我哋係要搭枱嘅
同枱有兩位客人喺排我哋後邊嘅,佢哋已經差唔多食完。
其實有好多二人枱係可以拍埋做四人枱
期間都有好幾張係空嘅,我唔知點解店員會有咁嘅安排
總結以上就係座位安排有啲失望。

咁我哋講返食物質素
對於一個平時食開麻辣嘅人嚟講依個麻辣好淡口
🔸黑松露蘑菇捲捲麵
黑松露醬好濃 好多蘑菇 公仔麵意粉都係今期好熱門既野
🔸經典卡邦尼煙腩肉麻花捲粉
依個反而出色 因為佢嚿煙腩肉唔鹹 加上卡邦尼個白汁唔會剩係得忌廉味
🔸開心果巴斯克蛋糕
蛋糕做到軟滑軟心 有出色嘅開心果味 唔會偏甜
🔸抹茶鮮奶
抹茶鮮奶非常普通

總結以上食物份量偏小 只係佢用意粉種類新穎
係可以一試嘅Cafe 但值唔值得排隊就見仁見智
2025-03-15 1965 瀏覽
咁岩去係LUNCH SET時間去到排大概20分鐘左右就入得 2個人就各叫左個SET SET包湯,餐前小食 *如果食卡邦尼,蘑菇同肉醬麵係要加$10 佢仲可以加錢叫小食~ -蘑菇捲捲麵 佢個粉係好食 好有咬口 真係好似食緊公仔麵咁 佢個汁係用蘑菇打碎整唔係現成醬-卡邦尼麻花卷粉佢個汁我個人好鍾意 因為唔係好咸同埋又係自己整個汁出嚟同埋佢果舊腩肉係好有誠意 佢係用火槍灼過~-迷你開心果巴斯克 跟餐加錢好似$10定$28 佢係半熟流心巴斯克係好芝士無乜開心果味 我係覺得失望 整體我覺得佢地出餐真係慢~ 我食哂成個SET但跟餐杯咖啡都未到...😮‍💨同埋個捲捲麵 就好快到但相反另一個就食哂連佢個跟餐小食都食埋都未到..唔知係人手問題定咩 食物品質係ok 但真係好慢好慢....同埋LUNCH SET 佢係無單點小食😅仲想散叫多幾樣唯有等下次有機會就其他時段去...希望下次去唔會食哂成個餐杯咖啡都仲未到..

咁岩去係LUNCH SET時間去到排大概20分鐘左右就入得
2個人就各叫左個SET
佢仲可以加錢叫小食~

-蘑菇捲捲麵

-卡邦尼麻花卷粉
佢個汁我個人好鍾意 因為唔係好咸同埋又係自己整個汁出嚟
同埋佢果舊腩肉係好有誠意 佢係用火槍灼過~

-迷你開心果巴斯克 跟餐加錢好似$10定$28
佢係半熟流心巴斯克係好芝士無乜開心果味
我係覺得失望

唔知係人手問題定咩 食物品質係ok 但真係好慢好慢....

希望下次去唔會食哂成個餐杯咖啡都仲未到..
2025-03-12
2025-03-12 2812 瀏覽
在網上睇這間餐廳很出名食意大利粉,已經做了網上Booking預約5:45,但是當天到了預約時間還需要在門口再等待一段時間,5:55已經order嘢食,但係要等到6:45食品才出,時間等候管理實在做得太差,入坐時還說用餐時間1.5小時,意思話預你要等食物一個小時,另外,食品的質素也是頗鹹的,總括嚟講對整個用餐經驗是很差的,明白這些小店經營,但是基本上的食物質素和服務質素,這個舖頭是欠缺的,食一次便足夠。
50 分鐘 (堂食)
終於試到平日超長龍嘅呢間餐廳,今日終於托賴朋友預早去攞位可以食到,但係要有心理準備落單之後都要等半個鐘先有食物。試咗最多人推介嘅經典卡邦尼煙腩肉麻花卷粉、麻辣奶油虎蝦飲管粉,巴斯克芝士蛋糕,果然都非常出色。 💚卡邦尼煙腩肉嘅烤味好突出,帶有鹹香,一啲都唔肥膩,麻花卷粉充滿芝士,每一條都煙靭可口! 💚我個人更喜歡麻辣奶油嘅飲管粉,看似普通意粉,但其實裏面係空心,配搭麻辣奶油實在昇華口感,而麻辣奶油有啲似中式四川麻辣口味,虎蝦都煎到啱啱好,很嫩口。 💚而巴斯克芝士蛋糕中規中矩,唔算好甜,下次要試埋開心果味!兩人埋單$337~Thanks to a friend who reserved a table in advance, I finally got to try this restaurant that usually has an incredibly long queue. However, be prepared to wait about half an hour after ordering before the food arrives. We ordered the mo

經典卡邦尼煙腩肉麻花卷粉

麻辣奶油虎蝦飲管粉

💚而巴斯克芝士蛋糕中規中矩,唔算好甜,下次要試埋開心果味!

兩人埋單$337~

We ordered the most recommended dishes: the classic Carbonara with smoked pork belly and fusilli, the spicy cream tiger prawn pasta, and the Basque cheesecake. Everything was truly outstanding.

💚 The Carbonara had a prominent smoky flavor with a savory taste, and it wasn't greasy at all. The fusilli was filled with cheese, and each piece was chewy and delicious!

💚Personally, I preferred the spicy cream pasta. It looked like regular spaghetti, but it was actually hollow, which elevated the texture when paired with the spicy cream sauce. The spicy cream had a hint of Sichuan-style spiciness, and the tiger prawns were perfectly cooked, very tender.

💚The Basque cheesecake was decent, not too sweet, but next time I want to try the pistachio flavor!
30 分鐘 (堂食)
經典卡邦尼煙腩肉麻花卷粉
麻辣奶油虎蝦飲管粉
餐廳有兩層 上層較闊落同朋友傾偈舒暢啲🤣不過樓底限制嘅關係 小心撞到個頭( ・᷄ὢ・᷅ )主打自家制手工主食甜品❤️‍🔥誠意十足|經典卡邦尼煙腩肉麻花卷粉 ($138)表面灑滿芝士碎 有香濃芝士味道腩肉油脂唔會太多 都保留到肉質香氣花卷粉做得好煙韌 感覺飽肚😝|手打龍蝦汁闊蛋麵香煎北海道帶子 ($168)闊蛋麵同一般闊條麵大致相同 多左蛋香味🥚香甜龍蝦汁配帶子 帶子軟嫩度可以再調整|79%特濃朱古力巴斯克蛋糕 ($78)好surprise小店會用濃度偏高嘅朱古力🍫朱古力味道香醇 巴斯克制作蛋糕方法軟滑😬|開心果白玉燕麥奶 ($59)表面有煙韌丸子 有淡淡黃豆粉香味✋飲品少甜 甜度依然高 食到粒粒開心果碎|焦糖脆脆牛乳 ($51)賣相吸引🤩牛奶味清甜 配搭甜絲絲焦糖惹味可口🥛
餐廳有兩層 上層較闊落同朋友傾偈舒暢啲🤣
不過樓底限制嘅關係 小心撞到個頭( ・᷄ὢ・᷅ )
主打自家制手工主食甜品❤️‍🔥誠意十足
|經典卡邦尼煙腩肉麻花卷粉 ($138)
表面灑滿芝士碎 有香濃芝士味道
腩肉油脂唔會太多 都保留到肉質香氣
花卷粉做得好煙韌 感覺飽肚😝
|手打龍蝦汁闊蛋麵香煎北海道帶子 ($168)
闊蛋麵同一般闊條麵大致相同 多左蛋香味🥚
香甜龍蝦汁配帶子 帶子軟嫩度可以再調整
|79%特濃朱古力巴斯克蛋糕 ($78)
好surprise小店會用濃度偏高嘅朱古力🍫
朱古力味道香醇 巴斯克制作蛋糕方法軟滑😬
|開心果白玉燕麥奶 ($59)
表面有煙韌丸子 有淡淡黃豆粉香味✋
飲品少甜 甜度依然高 食到粒粒開心果碎

|焦糖脆脆牛乳 ($51)
賣相吸引🤩牛奶味清甜
配搭甜絲絲焦糖惹味可口🥛