2019-08-11 656 瀏覽
睇戲前無野做,唯有食下下午茶。有人話想食蛋糕,結果就去左simplylfie 啦。店內環境寬敞,所有座位都好好坐,尤其是sofa位。待應充足,好快有人serve。叫左哈密瓜伯爵茶蛋糕同紅莓朱古力蛋糕各一件,賣相好精緻,味道亦都好好,唔錯!

2019-08-07 536 瀏覽
到了晚餐時間,經過這間餐廳就想試試,環境似Cafe。落了兩個套餐後便送上麵包,但不是太鬆軟。隨餐附上濃郁的南瓜湯及限定冰茶。兩道主菜如下:蜜糖汁燉紐西蘭羊膝配薯蓉:羊肉入味軟稔,薯蓉牛油味濃烤蘑菇忌廉汁烤雞醋漬野菌手製闊條麵:喜歡黑松露及食菇人仕必食整體來說不錯但價錢略貴
兩道主菜如下:
蜜糖汁燉紐西蘭羊膝配薯蓉:羊肉入味軟稔,薯蓉牛油味濃
整體來說不錯但價錢略貴
2019-08-02 624 瀏覽
好耐無食啦今晚去到又一城食simply life唔洗等好耐就有得入座 一人一個Set唔洗爭 搞掂+$30就有冰茶或者汽水🥤+湯或沙拉🥗湯🥣系南瓜🎃蓉湯夠曬濃 加杯冰茶 爽呀行左bb展全日 我餓暈了!我叫左塊🥩🍴真系好肚餓😂😂😂最後加多左一件香蕉🍌朱古力批 正呀坐得好舒服 😌傾下講下 又一個開心🥳的星期五晚上朋友見面就系咁輕鬆簡單
好耐無食啦今晚去到又一城食simply life

湯🥣系南瓜🎃
蓉湯夠曬濃 加杯冰茶 爽呀
行左bb展全日 我餓暈了!
我叫左塊🥩🍴真系好肚餓😂😂😂

最後加多左一件香蕉🍌朱古力批 正呀
坐得好舒服 😌傾下講下 又一個開心🥳的星期五晚上
朋友見面就系咁輕鬆簡單
2019-08-02 484 瀏覽
次次去親simplylife都必食松露忌廉雜菌自家製闊條麵個汁真係又creamy又香松露味,而且闊條麵係自家製好有咬口另外個磨菇湯都好正,好似有d燕麥幾有口感讚!
次次去親simplylife都必食松露忌廉雜菌自家製闊條麵
另外個磨菇湯都好正,好似有d燕麥幾有口感
讚!
2019-07-30 684 瀏覽
今日約左好姊妹食下午茶,地點揀左九龍塘simply life cafe。朋友極力推介話好扺食,一於試試佢因為都食左個lunch,唔想再食主食,太heavy,我地每人叫左一個cake set,連一杯ice tea。两個女仔當然要對住靚靚cake影相影到飽haha我食左個竹炭綠茶蛋糕,賣相唔係太討好,但綠茶味尚算濃,不過我嫌太甜,食唔出個層次感。朋友揀左左玫瑰蛋糕,計我話10個玫瑰甜品9個都係伏,但佢堅持要食。最後個玫瑰蛋糕係好有顏值,但真係唔係太好食,淡到無人有,只可以作打卡之用。價錢嚟講係九龍塘區算唔錯了,tea set連埋加一每人125蚊左右,如果個胃有quota其實主食仲扺。等位用左15分鐘,有好多人企係度等位,但入得好快的。
朋友極力推介話好扺食,一於試試佢

两個女仔當然要對住靚靚cake影相影到飽haha
Rose  yougurt  pear  mousse  cake
Bamboo  charcoal  green  tea  cake
2019-07-16
2019-07-28 485 瀏覽
今天和女朋友一起去食女朋友最愛的黑松露雜菌忌廉闊條麵時竟然轉了菜單女朋友不開心 希望能夠轉舊菜單。因為舊菜單的意大利麵都十分出色但現在的意大利麵都十分一般 希望能夠快點轉菜單多謝
今天和女朋友一起去食女朋友最愛的黑松露雜菌忌廉闊條麵時
竟然轉了菜單
女朋友不開心
希望能夠轉舊菜單。
因為舊菜單的意大利麵都十分出色
但現在的意大利麵都十分一般 希望能夠快點轉菜單
多謝
2019-07-27 339 瀏覽
這天,因為工作關係到了又一城吃晚飯。我約了一個好朋友,一同吃意粉我們兩個點了不同味道嘅意粉作晚餐。意粉的味道ok,不過沒有任何嘅驚喜晚餐還會送上南瓜湯,南瓜湯很熱很好飲!至於凍飲,是送上店舖特製嘅凍飲,味道也可以。本來很想試試餐廳嘅麵包和蛋糕,但是實在太飽了所以今次沒有吃到,不過我記得以前和朋友試過,味道不是十分好!所以這次便節省金錢吧朋友們,你們又知道在又一城哪裏可以吃到美味嘅意粉?性價比高嘅餐廳呢?
這天,因為工作關係到了又一城吃晚飯。

我約了一個好朋友,一同吃意粉

我們兩個點了不同味道嘅意粉作晚餐。

意粉的味道ok,不過沒有任何嘅驚喜

本來很想試試餐廳嘅麵包和蛋糕,但是實在太飽了
2019-07-24 366 瀏覽
Simple is the best... 黎黎去去食黎食去咪又係牛/雞/羊/豬... 只要用心去做第一個detail位,每個簡單食材都會變得不一樣... 而我每次黎simply life 就會覺得物超所值今次品嚐一下呢到既車打芝士煙肉牛肉漢堡包🍔,睇賣相已經加曬分啦,至少個size 唔會大到兩個擘大口都食唔曬(十分狼狽難堪)先講下個最外果層麵包,外脆內軟,麵粉質地厚實,唔係只食空氣。芝士不但全蓋住個漢堡,仲要漏曬出黎... 煙肉既份量多,牛肉就無咩驚喜;係有牛肉味既牛肉; 總括來說:漢堡層次豐富,每層都恰好發揮到應有味道。重要提提:係伴碟既薯條🍟做得唔錯,薯🍠味十足😋😋

2019-07-12 722 瀏覽
我是Simply Life的超級Fans,無論與家人、朋友和同事,只要附近有Simply Life在附近的,我都會「遊說」他們陪我一齊吃。今天和Honey到九龍塘出席會議,當然也「拉」他一起去吃Simply Life。Simply Life 一向人頭湧湧,但是食物好,排隊也在所不計。午餐果茶:大杯解渴 我叫餐湯:今天是甘筍忌廉湯。忌廉湯不太濃,也不鹹,剛好,能嚐到甘筍那一種蔬菜的清甜味。有果仁粒和蔬菜粒。Honey叫沙律:沙律新鮮,沒有醬汁,反而更好。我特別叫侍應給我法國麵包頭,因為Simply Life的法國麵包,好好味,尤其是麵包頭,很有咬口,完全感受到烘焙麵包那一種麵粉香!味道一流!Honey叫了牛肉漢堡:牛肉漢堡好大塊,又厚!Grill得好香,有炭火香味。牛肉非常鬆軟,非常juicy!又有洋蔥粒粒。而漢堡包,更不用說了,鬆軟 。又有酸菜、蕃茄、薯條、芝士、煙肉……只是一百多元,簡直物超所值!好味到不得了!我叫黑松露手製意粉:手製意粉好煙韌,好有咬口。而且,有麵粉香!黑松露味道淡淡,而忌廉汁好濃沃。非常好味!!總之,整個午餐,我都「清碟」!就知道Simply Life的食品,非常

午餐果茶:
大杯
解渴

我叫餐湯:
今天是甘筍忌廉湯。
忌廉湯不太濃,也不鹹,剛好,能嚐到甘筍那一種蔬菜的清甜味。
有果仁粒和蔬菜粒。

Honey叫沙律:
沙律新鮮,沒有醬汁,反而更好。

Honey叫了牛肉漢堡:
牛肉漢堡好大塊,又厚!
Grill得好香,有炭火香味。
牛肉非常鬆軟,非常juicy!
又有洋蔥粒粒。
而漢堡包,更不用說了,鬆軟 。
好味到不得了!

我叫黑松露手製意粉:
手製意粉好煙韌,好有咬口。
而且,有麵粉香!
黑松露味道淡淡,而忌廉汁好濃沃。
非常好味!!

總之,整個午餐,我都「清碟」!
就知道Simply Life的食品,非常出色!
所以,我係Simply Life Super Fans!
2019-07-12
20 分鐘 (堂食)
  • 車打芝士煙肉牛肉漢堡
  • 麵包
2019-07-08 625 瀏覽
近排我愛上咗呢間餐廳,想食多幾次,食勻佢d餐款。餐廳從門面到店裡面都比人優閒舒適嘅感覺,有點英式風格。店外等位期間可以睇佢地嘅員工整蛋糕,時間會快過d。正當我睇到流晒口水之際,就輪到我入座了。假日餐牌只有一張紙,十幾個選擇,劃一嘅價錢。我叫咗烤美國春雞半隻+車厘蕃茄西班牙甜椒辣肉腸、是日餐湯、自家製冰茶。餐湯係菇菌類嘅湯,好香菇味,食落仲有d菇碎,確係足料。半隻春雞剛好夠食,醬汁有d甜甜地,好好味,辣肉腸只係好微嘅辣度,有d似冇咁咸嘅煙肉。冰茶係雜莓冰茶,我超鍾意嘅果茶類別。欣賞佢地冇附飲管,為環保出一分力。其實佢地d蛋糕、酥點賣相都勁靚,搵日再去食下先。
近排我愛上咗呢間餐廳
,想食多幾次,食勻佢d餐款
。餐廳從門面到店裡面都比人優閒舒適嘅感覺
。正當我睇到流晒口水之際,就輪到我入座了

假日餐牌只有一張紙,十幾個選擇,劃一嘅價錢。
餐湯係菇菌類嘅湯,好香菇味
,食落仲有d菇碎
,確係足料。
半隻春雞剛好夠食,醬汁有d甜甜地
,好好味,辣肉腸只係好微嘅辣度,有d似冇咁咸嘅煙肉。
冰茶係雜莓冰茶,
我超鍾意嘅果茶類別。欣賞佢地冇附飲管
,為環保出一分力

其實佢地d蛋糕、酥點賣相都勁靚
,搵日再去食下先。

2019-07-07 956 瀏覽
剛發的食評忘了上載相片, 現補回給各位食家。另加一個建議, 就是大家可以考慮坐外面的座位, 反正也是商場室內, 是有空調的。多人用餐的時候, 內在環境比較嘈吵。
2019-06-27
忌廉蛋汁煙肉手製意大利麵
  • 忌廉蛋汁煙肉手製意大利粉
2019-07-07 296 瀏覽
那天是星期四, 我們2人相約晚上7:30 去吃飯。餐廳在九龍塘又一城有美食廣場的樓層, 地點方便。本身選星期四是因為那是平日, 但事實上拿票後等了約15分鐘才有位。然而也不用擔心, 因為餐廳在門口旁有櫥窗, 擺放着各款麵飽、西餅和蛋糕可供單點出售。我倆傾傾講講也差不多時間。我們被安排了1張圓臺, 椅是有椅背的。我的第一個感覺是有點嘈吵, 因為都滿人。店鋪外亦有餐桌, 站立可以俯瞰樓下的溜冰場, 景觀開揚。桌面有1個小小的蠟燭, 燈光不算是光猛, 增添了一份情調。首先上桌的是幾片厚法包配牛油, 牛油不是獨立包裝的, 法包就是很硬。我們各叫1個主餐, 另外加$30 可以有「是日餐湯 或 是日沙律」加熱或凍飲。將法包浸一下湯再吃是上策。朋友點了忌廉蛋汁煙肉手製意大利粉$118, 她覺得那個汁很濃厚, 我也有同感。我點了車打芝士煙肉牛肉漢堡$138, 是加大版的巨無霸。包面口感軟熟, 煙肉有2大片。敗筆在牛肉漢堡, 餐單沒寫錯, 是「漢堡」, 所以不是原塊牛扒。薯條炸得很脆, 我吃了幾條, 但友人卻很喜歡吃。自家製冰茶有半片檸檬, 應該是紅茶, 甜度不算太甜, 我覺得很適合。朋友也沒有對飲品有
那天是星期四, 我們2人相約晚上7:30 去吃飯。
餐廳在九龍塘又一城有美食廣場的樓層, 地點方便。

桌面有1個小小的蠟燭, 燈光不算是光猛, 增添了一份情調。

自家製冰茶有半片檸檬, 應該是紅茶, 甜度不算太甜, 我覺得很適合。朋友也沒有對飲品有投訴。
整體來說, 環境和食物, 加上沒有限時用餐, 我認為可以接受。我是推薦的, 下次可以試餐單的其他款式。

結帳有+10%服務費。
2019-06-27
  • 忌廉蛋汁煙肉手製意大利粉
2019-07-05 545 瀏覽
聽人講呢度啲侍應個個都靚仔靚女🤫等我嚟一探究竟先😂🤭1️⃣ +$45 沙律🥗配紅酒🍷 沙律🥗反而做得幾好,有青蘋果🍏,橙🍊仲有加咗少少醋嘅沙律菜,酸酸甜甜幾開胃。紅酒都幾易入口,陪有啲膩嘅食物啱啱好2️⃣紅酒燴牛尾有機糙米飯 $128 呢個糙米飯啲汁好濃味,紅酒🍷可能因為揮發左,紅酒味就冇乜,牛尾肉就唔係好特別。3️⃣ 松露忌廉雜菌手製闊條麵 $128 因為我鍾意食菇🍄所以就叫左呢個闊條麵,佢嘅黑松露味好重,味道好濃郁🤤而且面質方面都唔會太淋身。雜菇嘅份量都好多,而且香口怡人。4️⃣法式綠茶茉莉班戟蛋糕🍰 $36 呢個蛋糕綠茶味就唔係好重啦,不過都幾清新下,而且出面好少有班戟蛋糕🍰,都係一個唔錯嘅選擇作為一餐嘅ending🙆🏻‍♀️美味指數:7.64/10💡店員服務態度同嘢食質素都幾好。作為一個晚餐來講性價比都算高。不過唯一嘅缺點係店內環境有少少嘈。
聽人講呢度啲侍應個個都靚仔靚女🤫等我嚟一探究竟先😂🤭
🙆🏻‍♀️美味指數:7.64/10
又一城商場有好多唔同嘅餐廳,丈部分都比較高檔,想食得平啲就要去food court但今次又唔想咁頹食,但budget又唔係太高,於是就決定去simply life,唔洗煩麻唔記得左食前影,宜家補返數🐌 真係好鐘意d出面個皮好脆,但入面係軟林林嘅包,好好食煙肉卡邦尼意粉煙肉分量好足,醬嘅味道都好岩香港人口味,唔會太咸,唔錯黑松露蘑菇意粉係我係simply life入面最鐘意嘅意粉🥰 黑松露味好突出,而且好濃烈,再加上上邊嗰塊芝士,撈埋一齊食。。。總括而言,simply life係諗唔到食邊間餐廳嘅時候嘅好選擇

煙肉卡邦尼意粉
煙肉分量好足,醬嘅味道都好岩香港人口味,唔會太咸,唔錯

黑松露蘑菇意粉

10 分鐘 (堂食)
2019-06-26 566 瀏覽
以前因為啲蛋糕好吸引會成日黎,但隔左好耐無食Lu!印象中啲蛋糕cream比較多,所以金之模式,主要食熱食為主。.Caesar salad 🥗 add chicken $128正常,雞肉略為「難」,煮太耐,沙律過多醬,唔太合我心水。.Cheese beef Burgers 🍔 $138牛肉略為乾身,唔夠Juicy,不過薯條味道合我心口,雖然有兩三條較為較身,但整體調味唔錯👍🏻.忌廉蛋汁煙肉手制意粉 $118略為失望, 意粉口感有點奇怪,而且食落感謝好似偏乾,同醬汁唔可以混為一體。.另外加$30跟set 包湯或者沙律加飲品,是日南瓜湯幾好飲, 南瓜味足,湯加法國麵包唔錯!.

正常,雞肉略為「難」,煮太耐,沙律過多醬,唔太合我心水。

Cheese beef Burgers 🍔 $138

忌廉蛋汁煙肉手制意粉 $118