2019-10-31 488 瀏覽
Simplylife bakery cafe 蛋糕好睇又好食係又一城下午茶不異之選價錢亦相當抵唔洗$100餐飲果茶Passion fruits + mint好飲又唔太甜薄餅 crispy充滿芝士餡薯條好脆主角出場淡淡哈密瓜香啫喱層伯爵茶香慢慢滲出上面唔係cream係糖霜
係又一城下午茶不異之選

伯爵茶香慢慢滲出
上面唔係cream
係糖霜
2019-10-24
3 分鐘 (堂食)
果茶
墨西哥薄餅
哈密瓜伯爵茶蛋糕
2019-10-26 718 瀏覽
今次lunch又來到Simplylife,好彩等左10分鐘就有位,都可以接受~套餐價 $102,包一杯飲品,餐湯或沙律,配搭一個主食~我一直對雞胸嘅印象都係肉質比較粗糙,冇其他部位咁嫩滑~ 呢個燒雞胸雖然稱唔上嫩滑,但比起我食過嘅雞胸來講已經算好好,唔嚡口,仲鎖到肉汁,幾juicy~ 燒蔬菜都幾好食,唔會燒到乾哂,同雞胸味道好夾~冰茶就味道偏淡,唔算濃味,比較清新~蘑菇湯味道濃郁,口感creamy得來又有蘑菇粒可以食下,唔錯~總結,食過simplylife唔止一次,食物水準都仲keep到,值得推薦~😊

套餐價 $102,包一杯飲品,餐湯或沙律,配搭一個主食~

燒雞胸  .  巴馬火腿  .  烤薯  .  燒意大利黃瓜

冰茶

冰茶就味道偏淡,唔算濃味,比較清新~

蘑菇湯

10 分鐘 (堂食)
蘑菇湯
2019-10-24 394 瀏覽
We had three delicious tea sets here. Great coffee (you can choose which style you want) and the iced tea had passionfruit inside. It is very reasonable, only 58 Hk$ per set (+10%)。

上星期打完波揸車去咗又一城食嘢,周圍都好多人等位,見simply life 算係少啲人排就去咗食。平日食simplylife 嘅tea 係好抵食,最平嘅幾十蚊都有,一到星期六日就過百蚊一個alldaybreakfast,唔怪得啲人會揀其他餐廳🤢個all day breakdast 一黎到,見到個賣相都唔係好想食,擺盤都幾核突下,想影相呃下like 都唔得。一見到塊煙肉都覺得好油,一咬直程係成口油,真係唔係好開胃😞 諗住食塊多士中和返啲油,點知塊包超級硬,勁難咬開,都唔知係咪隔夜架😐個蕃茄就正常啦,煎得香,同埋食落口都仲啖啖蕃茄汁。個茄汁焗豆罐頭野無咩特別好講。炒蛋一啲都唔滑,炒到老曬。啲腸都係正常,因為其實佢都係現成買返黎煎兩煎就食得😂職員態度係好ok但食物咁嘅質素同咁嘅價錢,我仲有大把選擇👋🏻👋🏻

職員態度係好ok
但食物咁嘅質素同咁嘅價錢,我仲有大把選擇👋🏻👋🏻
2019-10-19 420 瀏覽
Simplylife petit cake系列嘅蛋糕大約4吋,細細個,啱晒同閨蜜2個人一齊食。呢個薰衣草黑加侖子蛋糕睇果樣就夠晒靚啦,淡紫色上面加左啲食用花同粉粉金箔,簡約又優雅。切開入面係雙色直間紋理嘅蛋糕,顏色配搭唔錯。食落口感就同出面嘅蛋糕有啲唔同。外層奶油有啲厚重,黏度高,加上本身自己唔太鐘意食奶油,有啲扣分。入面嘅蛋糕帶點酸酸甜甜嘅黑加侖子味,幾特別又開胃。蛋糕質地有啲鬆散,唔係果種軟身蛋糕,食落唔會令人好飽肚。因為佢嘅蛋糕外觀都好靚,有機會都會想試埋其他🙊.美味指數:2️⃣/5抵食指數:3⃣/5再食機率:20%
薰衣草黑加侖子蛋糕

薰衣草黑加侖子蛋糕

因為佢嘅蛋糕外觀都好靚,有機會都會想試埋其他🙊
美味指數:2️⃣/5
抵食指數:3⃣/5
再食機率:20%
2019-09-22 1173 瀏覽
平時嚟到Simplylife,通常都係食lunch~今日係第一次試佢嘅Brunch😚Brunch嘅選擇依然係非常多!我哋兩個人就嗌就一個set share再加多一件Cake,已經夠哂飽☺️我哋選擇咗All Day Breakfast🌞配上餐湯同Ice tea🍹餐湯飲得出係蘑菇忌廉湯,但係個人認為蘑菇味可以更加香濃,整體感覺可以更creamy一啲🙊另外附上嘅餐包嘅邊邊有烤烘過,所以會有啲脆口🤓All Day Breakfast入面包括咗有麵包、炒蛋、豬肉腸、煙肉、蘑菇、茄汁豆同烤蕃茄🍅麵包嘅口感同餐包唔同,非常鬆軟,入面仲有橙皮同提子乾,口感🆙有驚喜!😆炒蛋煮嘅時間控制得好好,完全唔會過熟😛煙肉、豬肉腸同蘑菇都係正正常常,味道唔錯...至於烤蕃茄同樣有驚喜,非常juicy🥰惟有美中不足嘅地方係茄汁豆係凍😟不過整體嚟講都非常唔錯😋至於Iced tea就係熱情果冰茶~入面有薄荷葉,令到成杯嘢飲感覺更清新🍃不過唔知係唔係太多冰嘅關係,所以口感會比較淡😳Cake方面我哋就嗌咗法式綠茶茉莉班㦸蛋糕🍰蛋糕方面simplylife真係做得幾出色...永遠都唔會令人失望~綠茶同茉莉味都好出☺️一層層嘅蛋糕入

Cake方面我哋就嗌咗法式綠茶茉莉班㦸蛋糕🍰蛋糕方面simplylife真係做得幾出色...永遠都唔會令人失望~綠茶同茉莉味都好出☺️一層層嘅蛋糕入面都有啲餅乾碎🍪好好食,唔會話好甜👍🏼👍🏼
2019-09-22
午餐
  • All day breakfast
2019-09-21 638 瀏覽
一家良心西式簡餐廳,物美價廉,食材新鮮,服務也很周到。許多食客因店內的全日早餐慕名而來,分量實在,培根炒蛋配茄汁焗豆是最經典的搭配,蛋煎得金黃誘人,入口滑嫩香甜帶著淡淡的雞蛋香,培根的濃郁煙熏味恰到好處地起到了調味的作用,使整個菜品用的雖是普通的食材卻有別樣的風味。
夜晚收工時間黎,真係唔好講笑,少啲耐性都唔得,等左有個幾鐘先入得!點完餐即刻上麵包同湯,麵包都幾鬆軟,點埋野菌湯食,浸林啲麵包外皮,啱啱好。湯入面嘅菇菌blend碎左,但又冇blend哂,所以仍有一粒粒菇嘅口感。如果加多啲cream/牛油就更creamy喇,雖然就邪惡啲😈😈豬鞍架配奶油瓜蓉、牛油松子、意式乳清芝士 $208⚠️⚠️⚠️中意食騷味嘅可以試下個乳清芝士,佢令到側邊嘅汁都充滿騷味,受得嘅應該幾中意。但我就麻麻地😖豬鞍架煎到外表好香脆,其實唔錯南瓜蓉就甜甜地冇咩特別肉眼扒配薯條、蘆筍 $208見好多人都嗌呢個,的確幾抵食。五成熟牛扒好林,亦有肉味,冇雪藏味烤蘑菇忌廉汁闊條麵、香草燒雞胸 $128雞胸煮得太鞋喇,好有湯渣feel,雖然我問雞胸呢個部位冇咩脂肪好難煮得滑,但食材可以改用雞柳/雞脾肉,食落好啲手打闊條麵聽落好似幾勁咁,食落真係幾彈牙👍🏻題外話,4人枱都幾細下,放滿4碟,已經冇咩位

豬鞍架配奶油瓜蓉、牛油松子、意式乳清芝士 $208
豬鞍架煎到外表好香脆,其實唔錯
南瓜蓉就甜甜地冇咩特別

肉眼扒配薯條、蘆筍 $208

烤蘑菇忌廉汁闊條麵、香草燒雞胸 $128
手打闊條麵聽落好似幾勁咁,食落真係幾彈牙👍🏻

題外話,4人枱都幾細下,放滿4碟,已經冇咩位

2019-09-13 660 瀏覽
This place is super busy and the cakes looked amazing, so we went for afternoon tea. 4 different cakes later and an average latte I had to wait 20 minutes for...it just didn't live up to my perhaps too high expectations.
下午茶
2019-09-10 714 瀏覽
今日嚟到又一城溜完冰 晏晝就嚟食個下午茶 原來逢星期六日simplylife都會有brunch set嘅估唔到3:00都仲好多人要等左一陣先有得入 不過勁多人喺佢個麵包櫃度買麵包 啲麵包同蛋糕都好靚好精緻咁今次我哋嗌左個burger同埋白酒煮蜆意粉 佢係配一個餐湯或者沙律我哋每人都叫咗一樣再加一個今日嘅特色飲品係熱情果冰茶 個蘑菇湯好好味好濃嘅蘑菇味 同埋有好多粒粒證明佢係即磨嘅仲有沙律有橙味酸酸地個汁好開胃 個burger就有少少齋啦 自己加咗啲茄汁入個包入面 好似麥當勞漢堡咁 不過佢個塊牛肉都好厚切蜆肉意粉我數過有成12粒蜆肉 不過每粒都好細粒 意粉就冇乜白酒味啦 份量適中啦 又唔會太少不過亦都唔會食到太飽啦好耐冇嚟simplylife 不過一食親都唔會令我失望嘅 食物味道中上啦

估唔到3:00都仲好多人要等左一陣先有得入
不過勁多人喺佢個麵包櫃度買麵包 啲麵包同蛋糕都好靚好精緻咁

個蘑菇湯好好味好濃嘅蘑菇味 同埋有好多粒粒證明佢係即磨嘅

仲有沙律有橙味酸酸地個汁好開胃

2019-09-06 430 瀏覽
西冷用grill嘅方式既有焦香 刁能保持肉汁如果可以跟少少紅酒汁就好個薯條係粗身 而且即炸脆度剛好,唔會過硬另一個豬胺都非常juicy厚切有咬口但肉質唔鞋旁邊嘅yogurt醬都好開胃配豬胺都幾特別
西冷用grill嘅方式

厚切有咬口但肉質唔鞋
旁邊嘅yogurt醬都好開胃
配豬胺都幾特別

2019-08-26 920 瀏覽
兩堂課之間有些空出的時間(´・Д・)」就和同學去了Simply Life 吃個下午茶🤪我點了一個竹炭抹茶蛋糕🍰蛋糕質感很差,有沒有一點抹茶的味道,之前一直在看別人在推薦他們家的蛋糕,非常失望呢🤨🤨
兩堂課之間有些空出的時間(´・Д・)」
就和同學去了Simply Life 吃個下午茶🤪

2019-08-21 908 瀏覽
我一直對Simplylife嘅印象都唔錯~ 因為佢嘅蛋糕又靚又好味☺️ 今日有同事生日,我地就決定去Simplylife 食個 lunch 慶祝下😛食物選擇都幾多元化,而且佢嘅 set lunch menu 會定期轉款式,有新鮮感啲~ 我就選擇左車打芝士牛肉漢堡,可以選擇配牛油果蓉或者煙肉,我見有芝士、牛肉已經好heavy,就選擇左前者去減輕我嘅罪惡感🙈🙈前菜方面可以選擇沙律或者餐湯~落左黑醋嘅沙律口感幾清新,麵包唔會好乾身,同軟滑嘅牛油都幾夾~車打芝士牛肉漢堡 (配牛油果蓉) (套餐價 $102 再加一)✨漢堡扒非常厚身,肉質鬆軟,有牛肉味但唔算極濃,配上車打芝士、牛油果蓉、番茄、生菜真係幾好味!✨牛油果蓉真係一大亮點~ 口感幼滑清新,大大提升左個層次!估唔到同漢堡味道可以咁夾~✨麵包挺身得來又夠軟熟~✨薯條好好食!我幾中意薯條嘅調味,有啲似m記嘅shake shake薯條味粉,熱辣辣好好食🥰🥰✨飲品係青檸冰茶,味道略淡,如果青檸味再濃啲會更好~總結,食物賣相和味道兼備,值得推介☺️

Set  Lunch  -  Salad

前菜方面可以選擇沙律或者餐湯~

車打芝士牛肉漢堡(配牛油果蓉)

青檸冰茶

✨麵包挺身得來又夠軟熟~

✨飲品係青檸冰茶,味道略淡,如果青檸味再濃啲會更好~

總結,食物賣相和味道兼備,值得推介☺️
2019-08-21
5 分鐘 (堂食)
車打芝士牛肉漢堡(配牛油果蓉)
2019-08-20 704 瀏覽
好耐都無食過,成日心思思想食。咁啱今日係九龍塘拜完山,就來呢度食下野。。。原來星期六日係無tea的,得brunch。2:55分來到,都仲有好多人等位。攞左張飛,前面有成2x個號碼。但叫得好快,等左唔夠15分鐘就入得,有90分鐘時間用膳個list好似無乜就野,想食薯條,所以揀左burger。丫媽揀極都揀唔到食乜,我就話,樣樣都咁好食,是但揀啦。。。最後,佢見到隔離份炸魚薯條好大份,就話要呢樣趁住啲野食未來,我就出去睇下有咩新口味的cake。有哈蜜瓜伯爵茶丫我地一人揀一樣,有湯又有沙律。呢啲都係不嬲食開的野。麵包唔使講,好味丫媽話就咁食唔好食,佢就點湯食。但我個人覺得就咁食都好好食,不過要配牛油沙律新鮮,醋的sauce,健康丫我個burger來喇。。。個包好厚,唔記得叫走芝士添burger入面有酸青瓜,番茄,生菜,牛油果。個牛肉味幾濃,好過前幾日係第間餐廳食嗰個而且唔會好易碎曬。啲伴碟的唔知乜絲都好好食,甜甜酸酸雖然我想食薯條,但佢呢度的薯條,唔係我鍾意嗰種,硬得滯丫媽叫呢個,本來好期待的。佢表面雖好,但我都怪佢貪心之過。伴碟沙律好好,唔同色的椰菜再加橙肉同西柚肉,好fresh個魚實在唔掂

沙律新鮮,醋的sauce,健康丫

餐前麵包,salad  /  soup

我個burger來喇。。。個包好厚,唔記得叫走芝士添
而且唔會好易碎曬。
啲伴碟的唔知乜絲都好好食,甜甜酸酸
雖然我想食薯條,但佢呢度的薯條,唔係我鍾意嗰種,硬得滯

牛油果芝士牛肉burger

個魚實在唔掂。外皮厚到呢。。。好似有層麵包包住塊魚柳咁。魚柳就正常啦,無乜特別。要記住呢次教訓,下次都唔好再叫炸魚薯條。(但其實呢次係第二次叫,又從覆犯錯喇)
今次真係要好好記住丫。。。
炸魚薯條

由於食得太飽,食唔落件cake,無得試新口味添
2019-08-10
15 分鐘 (堂食)
餐前麵包,salad  /  soup
牛油果芝士牛肉burger
  • 餐前麵包
  • 是日沙律
  • 沙律
  • Beef Burger
2019-08-11 843 瀏覽
好耐無來了,今晚約了大少爺同大少奶,補祝寶寶兒子生日🎂等了一小時才有得食叫了餐酒🍷不錯,最愛這裡麵包熱辣辣香噴噴餐湯香濃不能不說今晚的牛排🥩特別美味,5成熟肉嫩滑肉汁香最後當然是甜品啦,忘記了名字好像是伯爵紅茶蛋糕第一次食這味道無敵
叫了餐酒🍷不錯,最愛這裡麵包熱辣辣香噴噴
餐湯香濃
不能不說今晚的牛排🥩特別美味,5成熟肉嫩滑
肉汁香
最後當然是甜品啦,忘記了名字
好像是伯爵紅茶蛋糕
第一次食這味道