餐廳: Simp.lane
資訊:

2022-06-27 1235 瀏覽
呢間係觀塘工廈嘅cafe好溫馨,係家庭式經營,老闆一家好nice🥰🥰weekend囡囡仲會嚟幫下手,估唔到約10歲嘅小妹妹年紀輕輕已經好幫得手👍🏻仲有隻🐱店長阿里駐場,身形極之巨型又肥嘟嘟,仲特別鍾意爬上餐枱玩飲管,場面好搞笑🤣🤣呢度嘅餐牌有生酮友好嘅低糖低碳菜式,同埋平民版菜式,仲有生酮卷蛋,食物質素都唔錯,開開心心又過一個下午😛😛香茅冬蔭功豬扒炒椰菜花飯熱辣辣上菜,椰菜花飯炒得乾身爽口,落咗黃薑粉炒,真係有啲似食緊炒飯。豬扒唔算厚身不過肉質鬆化唔韌,香茅味好出,幾惹味😋香煎鮮蝦配青醬翠玉瓜麵🍤有好多隻,而且好新鮮口感好彈牙。翠玉瓜麵幼身爽口,本身以為會好似食緊菜咁,不過因為落咗青醬,食落都有啲食緊意粉嘅感覺,不過再爽口啲,感覺無咁膩,夏天食好啱。伯爵茶生酮卷、抹茶生酮卷呢日嚟到生酮卷蛋已經賣晒🙈普通卷蛋都係得返少少,不過老闆娘好好人地請咗我哋食一小件切剩嘅生酮卷蛋,兩隻茶味都好香,唔會太甜😋😋蛋糕質感比起平時邪惡嘅卷蛋乾身啲,但因為中間有唔少打得輕盈唔太膩嘅茶味忌廉,整體都唔錯👍🏻人均消費:$100推介指數(10分為滿分):8.5分Simp.lane觀塘駿業里6號富利工業大廈11樓

香茅冬蔭功豬扒炒椰菜花飯

香煎鮮蝦配青醬翠玉瓜麵

伯爵茶生酮卷、抹茶生酮卷

人均消費:$100
推介指數(10分為滿分):8.5分

Simp.lane
觀塘駿業里6號富利工業大廈11樓C號舖
2022-06-25
鍾意貓貓嘅我,成日都會周圍搵下邊度有貓貓餐廳~~ 俾我見到呢一間有隻可愛貓店長,位於觀塘嘅餐廳!! 佢地仲有生酮食物同甜品供應,見到佢地啲甜品真係超級吸引!! 係咁叫朋友陪我去😍🍭太陽蛋黃姜雞扒配西蘭花($78)主食都有唔少選擇! 除咗台灣便當,仲有低糖低碳嘅食物選擇!我地就揀咗呢款~ 佢係即叫即製~ 所以上菜嘅時候係熱辣辣! 雞扒大大份切好上,調味好好唔會太鹹,好好食!有好靚嘅流心蛋黃,可以點蛋黃食😍 西蘭花好新鮮好食!🍭抹茶麻糬卷($42)店主係咁推介呢款俾我話好多人都鍾意點!!一嚟到我就明點解,抺茶roll包住大大舊麻糬,仲有一小碟抹茶醬俾你淋上去😍 打卡真係一流!味道仲好好食!麻糬處理得好好,好有拉絲感唔會膩!抹茶味出唔會好甜!佢地仲送多個貓貓馬卡龍俾我😍 可以自己畫貓貓樣,有得食又有得玩! 而且個馬卡龍都好食唔會死甜!!有驚喜!🍭焙茶生酮卷($54)佢有好多唔同味道嘅生酮卷,唯獨我最愛焙茶!見到即點!個roll都好大件!滿滿的焙茶cream🤤 而且因為生酮唔會好甜好油~ 味道剛好!佢地好似家庭式經營嘅小店,同客人好似朋友咁,態度好好又nice~ 貓店長好乖好親人💕 大家可以去

🍭太陽蛋黃姜雞扒配西蘭花($78)

🍭抹茶麻糬卷($42)

🍭焙茶生酮卷($54)

佢地好似家庭式經營嘅小店,同客人好似朋友咁,態度好好又nice~ 貓店長好乖好親人💕 大家可以去探下佢呀💖
🐱Simp.lane🐱📍:觀塘駿業里6號富利工業大廈11樓C號舖⏰:11:00am-7:00pm今日去開觀塘 就搵下附近有咩好食😍發現到呢間位於工業大廈既貓cafe 睇落唔錯🙈餐廳好闊落 有個好大既空間同座位 仲有個好大既玻璃 可以睇住貓店長‘阿里’起裏面休息 雖然得一歲 但係好大隻唔怕人😆得閒既時候佢又會行出泥比人摸下🙈好可愛架!🥦蒜香牛柳粒炒椰菜花飯發現呢到有生酮飲食 緊系要試吓佢!牛柳粒充滿肉汁 唔鞋口 好味😋 用左椰菜花做飯底 比較清淡 不過爽口好食 食幾多都唔怕啦🙈🍱鹽酥豬扒便當呢到除左有生酮飲食之外 仲有台式便當供應 鹽酥豬扒好酥脆 熱辣辣 新鮮炸起 肉質嫩滑 大大塊 成個碗都裝唔落架🙈 配料有半隻滷蛋🥚、粟米同炒什菜等 好豐富足料😍🧁朱古力咖啡味道一流 外層好濕潤 好重朱古力味 裏面既cream都系朱古力咖啡味架😋甜度適中 一啲都唔膩 食完飽飯食反個甜品就岩岩好啦😋
🐱Simp.lane🐱

🧁朱古力咖啡

2022-05-21
  • 蒜香牛柳粒椰菜花飯
2022-04-21 148 瀏覽
生酮、貓奴、卷蛋迷、抹茶控。。。全部都好啱嚟呢間餐廳,嘢食種類多,環境舒服,又可以玩吓貓,而且店主好熱情,好用心經營,真心推介俾大家。香茅豬扒椰菜花飯好耐之前試過生酮,不過太難戒甜嘢所以放棄咗,但係我都會為咗留quota食甜品而食低碳啲嘅嘢,所以叫咗椰菜花飯。香茅味好香,未食已經聞到,椰菜花同蛋炒得好香。嚴格生酮嘅人應該知道啲肉唔可以用粉去醃,所以會實啲,介意嘅人就建議揀返普通餐,佢都有好多台式便當選擇。伯爵茶卷蛋估唔到餐廳嘅甜品仲出色,一定要嚟試,卷蛋上面竟然仲加咗金箔,落重本呀,無論蛋糕定啲cream,都茶味勁重,每啖都食到香濃嘅茶味,而且唔會好甜,食完唔會覺得漏,好滿足。抹茶卷蛋抹茶味都好正,上面仲有抹茶醬,食嘅時候吱落去,有玩味之餘,仲添增咗蛋糕嘅濕潤度,好味又適合打卡。最驚喜嘅係入面嘅麻薯,真係好滑好好味,食完真係勁滿足☺️

香茅豬扒椰菜花飯

伯爵茶卷蛋

抹茶卷蛋

2022-04-19 94 瀏覽
這裡環境好舒服,簡約而整潔,用心製作食物、蛋糕、甜品。觀塘區或其他區的朋友值得去試下☺這裡也有貓玩,貓咪叫阿里,佢好大隻,唔怕陌生人。 另外也有bb專用游水設備。
這裡環境好舒服,簡約而整潔,用心製作食物、蛋糕、甜品
觀塘區或其他區的朋友值得去試下☺
👍🏻香茅冬陰功豬扒蒜香意粉打開盒聞到香茅味幾出,望落意粉亦夠乾身,唔會煮得過時。點餐嘅時候,職員溫馨提醒小編,豬扒會較硬身因烹調時冇加入多餘嘅醃製和粉漿,但食落還好,係略嫌味道較想像中淡,如果意粉更濃味就好啦~👍🏻滷肉便當非常豐盛的便當,拎上手好有份量,打開確實裝得滿滿一盒。內裏有椰菜、粟米、滷水蛋、滷肉粒~飯粒嘅部份幾有嚼頭,加上甜甜的燒汁,簡單得嚟又滿足,營養方面都顧及埋。有時放飯放工諗唔到食咩,首選就可以揀便當~👍🏻玫瑰琉璃卷外型滿分,除咗顏色之外,更有兩朵小花伴住,夠晒igable !蛋糕部分以玫瑰味為主,中間夾層鋪滿紫薯泥,清新又綿密,裏面半透明的椰青啫喱更是驚喜所在,Q彈又清甜!好有特色,係坊間少見嘅款式,值得一試。👍🏻碟豆花士多啤梨卷另一款大推嘅甜品卷,碟豆花嘅藍紫色配搭粉色真係相當吸引,望到人少女心爆發。切落士多啤梨忌廉好輕盈,食入口淡淡士多啤梨香氣散發出來,絕對不甜膩!就算一個人食一件都唔會好有罪惡感。👍🏻抹茶卷價錢最為便宜嘅一款,但味道完勝!抹茶嘅回甘做得出色,外皮亦最為濕潤,裏面嘅麻糬相當出色,口感涼浸浸,偏軟熟,帶奶香,亦完全無黏附到任何內餡,抵讚。另外都好體貼

👍🏻香茅冬陰功豬扒蒜香意粉

👍🏻滷肉便當

👍🏻玫瑰琉璃卷

👍🏻碟豆花士多啤梨卷

👍🏻抹茶卷
價錢最為便宜嘅一款,但味道完勝!抹茶嘅回甘做得出色,外皮亦最為濕潤,裏面嘅麻糬相當出色,口感涼浸浸,偏軟熟,帶奶香,亦完全無黏附到任何內餡,抵讚。另外都好體貼地加上滴管,食之前唧入去,切開會有流心效果~如果想再濃味啲都可以喺食每一啖之前再吱下,多重抹茶享受。

👍🏻鹽酥雞併薯條
呢款性價比相對而言較低,薯條份量比鹽酥雞多兩倍,對薯條愛好者來講都算係一件好事~而鹽酥雞亦唔係平常見到一件件嘅份量,外貌望落去更似雞軟骨,係一粒粒咁~小編係拎外賣嘅時候聞到超香嘅鹽酥味,食落都唔會失望,返屋企翻炸之後依然保持到香口,味道夠鹹,如果一解口癮都可以試吓~

餐廳內在環境非常靚,下次有機會真係要堂食

外賣自取
2022-04-15 976 瀏覽
最近無意發現到這間工廈cafe很不錯,餐廳的裝修和環境都好舒適,重可以一路望住😺阿里貓店長,食下嘢玩下貓,渡過一個休閒的下午!Cafe有多款菜式選擇,仲有提供多款💪🏻生酮菜式,好適合想keep fit和追求健康的客人。.💓滷肉便當 $55💓鹽酥豬扒便當 $60(奉送綠茶或烏龍茶)呢度台式便當真係好抵食,配料重有🥚滷蛋半隻、🌽粟米、🥕炒什菜,份量十足。滷肉便當的滷肉滷得好入味,口感鬆軟,帶有獨特香氣,味道層次豐富,撈飯食一流。而鹽酥豬扒🐷新鮮炸起口感酥脆,入面肉質嫩滑。.💓抹茶、伯爵茶生酮卷蛋 各$54餐廳有多款生酮同正常版本口味的🍰卷蛋選擇,一場來到就試吓生酮版本,用上羅漢果糖和杏仁粉等高質食材製作,蛋糕鬆軟,忌廉軟滑,食落有驚喜。身為🫖茶控嘅我,當然揀左茶味。伯爵茶🤎卷蛋好靚,上邊有唧花和金箔,而且茶味清香;而抹茶💚卷蛋造型簡單可愛,上面有唧唧抹茶醬汁,抹茶味非常香濃,抹茶控必點😋
💓滷肉便當 $55
💓鹽酥豬扒便當 $60
(奉送綠茶或烏龍茶)
而鹽酥豬扒🐷新鮮炸起口感酥脆,入面肉質嫩滑。

💓抹茶、伯爵茶生酮卷蛋 各$54
午餐
觀塘工廠區真係好多好野食,你想食咩都有大把選擇😎 今次試左主打低糖低碳健康食品既 @catlanehk 仲有可愛貓店長阿里坐陣🐱蒜香牛柳粒炒椰菜花飯 $98成日見到生酮飲食者介紹椰菜花飯,一直都好想試下,今次終於試到啦😏 本身都無抱有太大期望,因為店主有溫馨提示低糖低碳食物連醃製、鬆肉粉都會免卻🤓 點知我同朋友都覺得好好食,完全可以媲美真正既炒飯!! 蒜香牛柳粒都比我地想像中嫩滑juicy😍 最重要係椰菜花菜營養成分高,又被譽為「蔬菜之王」富含膳食纖維,增加飽足感同時又唔增加身體負擔😙 食多幾碗都唔使內疚!! 芝士牛角酥窩夫配香滑炒蛋 $78以上主食咁健康,輕食方面嗌番個芝士牛角酥窩夫都唔算過分呀😌 真係好脆口,勁香濃🧀味!! 配上香滑炒蛋同🍟覺得超滿足💯抹茶鮮奶 $28朱古力特飲 $25飲品選擇唔多,但質素更為重要🤤 抹茶鮮奶口感好幼滑,而朱古力特飲無想像中咁甜,加埋cream同朱古力醬,正‼️焙茶卷蛋卷蛋竟然都做到岩漿效果,驚喜之外仲好好食😋 卷蛋真係好軟熟,入口即化,勁fluffy👏 本身都有啲怕個cream會有啲滯,點知完全唔會😎 cream既口感都幾light,幼滑得黎一啲都

蒜香牛柳粒炒椰菜花飯 $98

芝士牛角酥窩夫配香滑炒蛋 $78

抹茶鮮奶 $28
朱古力特飲 $25

焙茶卷蛋
卷蛋竟然都做到岩漿效果,驚喜之外仲好好食😋 卷蛋真係好軟熟,入口即化,勁fluffy👏 本身都有啲怕個cream會有啲滯,點知完全唔會😎 cream既口感都幾light,幼滑得黎一啲都唔甜,仲有好香濃既焙茶香👍
2022-04-09
  • 蒜香牛柳粒炒椰菜花飯
  • 芝士牛角酥窩夫配香滑炒蛋
  • 焙茶卷蛋
2022-02-11 280 瀏覽
第二次來這間餐廳吃飯,這餐廳的餃子味道一流!另外餐單也有低碳選擇,如翠玉瓜麵、椰菜花飯、蒟蒻烏冬,十分有創意!環境也十分舒適、好坐。店主也十分友善。絕對值得一去!
2022-02-11 205 瀏覽
野食很好吃 😋 讚!可惜我胃口細吃不完 。我們兩點了三樣嘢食:第一係三文魚餃子意粉 第二係台式腸仔便當飯。 第三係黑松露薯條。 +2杯嘢飲。仲有裡面有隻好可愛既貓貓,我覺得有啲似獅子王裏面嘅新巴,店主養的,可遠觀不可摸的喔! 而且有個小女孩 (估計是店主的女兒)好乖巧,好可愛。好鍾意個環境,超級舒適。同男朋友喺度傾計傾左幾個鐘,好寫意。 無咩人,希望虎年生意興隆!🐯😘詳細仲寫住我最鍾意嘅經文添 店主同staff 好Nice 好親切, 得閒再嚟食先
野食很好吃 😋 讚!可惜我胃口細吃不完 。
我們兩點了三樣嘢食:第一係三文魚餃子意粉
第二係台式腸仔便當飯。 第三係黑松露薯條。
+2杯嘢飲。

詳細仲寫住我最鍾意嘅經文添
店主同staff 好Nice 好親切, 得閒再嚟食先

2022-02-11
2021-12-25 359 瀏覽
平時和位酮學仔出街咁難搵野食,好彩觀塘又多一個選擇!呢間餐廳有椰菜花飯同翠玉瓜麵,今日就試左香茅豬扒青醬翠玉瓜麵啦!麵煮得岩岩好,唔會太淋唔會太硬。香茅豬扒都好惹味~另外不得不提係三文魚羽衣甘藍生酮餃,好特別既餡既配搭,都好唔錯~相信如果餡入面加埋cream cheese會更好食。媽媽叫左既all day breakfast我就冇試啦,不過個牛角包係即叫即烘。同場加映好乖好嗲既貓貓,任摸任抱唔嬲。下次有機會再黎幫襯!
平時和位酮學仔出街咁難搵野食,好彩觀塘又多一個選擇!

同場加映好乖好嗲既貓貓,任摸任抱唔嬲。

下次有機會再黎幫襯!
2021-12-25
下午茶
2021-12-09 292 瀏覽
一直有觀塘工作的朋友介紹有家叫毛餃餃的小店有生酮menu,但一直無時間來試。。今天終於來到吃好正的手工餃了!生酮手工餃又好味又唔肥,加上有我想吃很久但買唔到的蒟蒟烏冬,配上清甜的無味精湯底,又健康又美味!羽衣甘藍三文餃有豐富omega3, 很正!雖然知道羽衣甘藍是非常有益及可以抗癌的食物,但平常她因為太硬及有味道都不是想吃的東西,但這裡放它和三文魚一起在餃子, 口入出奇地夾,對怕魚及重味菜有抗距的我也可輕易過關!這裡真是減肥人的聖地!BTW, 加五元有一杯檸檬茶,正!店主在試做Xmas menu, 有幸試吃了一款。。非常好味! 自己在照片中猜下是甚么吧。。在此不劇透。。同場Simp.Lane有供應甜品,一次過試埋很脆的黑糖waffle, 是美味一餐的最佳結尾!Menu有椰菜花飯及很特別的翠玉瓜麵,想吃好久但一直未試,下次一定試這些。#KATO#生酮#手工餃#CosyPlace#減肥人聖地#KwunTong

BTW, 加五元有一杯檸檬茶,正!

#KATO
#生酮
#手工餃
#CosyPlace
#減肥人聖地
#KwunTong
2021-12-09
  • 生酮手工餃子
近排好多好友都開始進行生酮飲食, 今次呢位好友係生酮友佢帶我和謙謙來到觀塘的貓 cafe 食一下生酮餐睇下我接唔接受到喎。 一定要介紹比大家知係呢到有位貓店長叫 “阿里” ,佢係緬因貓好長毛體型亦大,但原來佢好貪玩架, 謙謙同佢玩又摸佢都幾乖喎。食物方面我地叫左d生酮食物,又叫左d cafe 飲品和呢到的特色餃👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻🥟 黃金海蝦餃 ~ 呢到的餃係全人手親自包誠意十足,用左海蝦加咸蛋黃餡料豐富,煎得皮夠香蝦夠爽,沾一沾佢地的醋汁,一口一件正喎。🥟 三文魚羽衣甘藍餃 ~ 生酮餃系列來的, 用左氣炸方式烹調,入口好香脆入面的三文魚羽衣甘藍估唔到幾夾,喜歡香口野的人千萬唔好錯過。🍜 慢煮牛尾配豬骨湯翠玉瓜麵 ~ 就咁睇無咩特別,原來入面有3大舊牛尾架 ,唔怪得謙謙話點解食極都仲有 😆😆😆, 牛尾因為慢煮肉質幾腍夠哂入味,翠玉瓜做麵又幾得意喎, 個翠玉瓜麵吸收哂個牛骨豬骨湯好甜呢!🍜 腩肉豬骨濃湯翠玉瓜麵 ~ 友人的腩肉,舊腩肉好吸引層次分明,友人話佢地生酮友係要吸收多d高脂肪,充足蛋白質,唔怪得可以食咁肥膩野。🍛 香茅冬陰功豬扒炒椰菜花飯 ~ 第一次食生酮食物感覺幾

🍛 香茅冬陰功豬扒炒椰菜花飯 ~ 第一次食生酮食物感覺幾好,我接受到喎, 因為個椰菜花飯原來好飽架, 豬扒幾惹味,一啖椰菜花加豬扒,感覺真係好似食緊豬扒飯架 ☺☺☺☺

最後cafe 嘆返杯飲品🍫 朱古力特飲 🍵 抹茶鮮奶, 再玩下貓, 謙謙仲玩boardgame 添,係呢到座下食下玩下貓都唔錯。
2021-10-29 260 瀏覽
生酮飲食近來成為最熱門減肥飲食方法之一,當然最好使用前應先諮詢醫生或營養師意見。無論是選擇低碳還是生酮,有時外出用餐,特別是跟非酮學仔的朋友食飯,真是一個煩惱。今次這間餐廳就可以為酮學們帶來佳音!以低糖低碳健康飲食為主,餐牌除了生酮選擇,也有一般西餐cafe的菜品,照顧不同食客的需要。今次就跟大家介紹一下美味生酮推介。蒜香牛柳粒炒椰菜花飯用新鮮椰菜花,精心製作成像飯粒的大小,配合炒飯的煮法,再加上牛柳粒,滿足飯癮。Zoodles即是用翠玉瓜zucchini麵條的意思,在外國已流行多時,比起青瓜,翠玉瓜麵沒有那股腥味。因為翠玉瓜是高水分的蔬菜,所以翠玉瓜麵必須要當天即做,絕對手工之作。加上炖牛尾的火候,加上那精華湯底,實在溫暖。千萬不要錯過這裡的手工餃子,用上千張豆皮,再配合創意餡料像羽衣甘藍三文魚餃般,健康又好吃。餃子還能外賣呢!不能忘記介紹這裡的貓店長阿里,鬼馬又可愛,看看你會否遇上阿里!吃個飯飯放鬆放鬆。想食得健康,又多一個選擇了!#food#foodie#hkfood#hkfoodie#hkfoodblogger#foodporn#foodpics#foodblogger#foo

今次這間餐廳就可以為酮學們帶來佳音!

千萬不要錯過這裡的手工餃子,用上千張豆皮,再配合創意餡料

像羽衣甘藍三文魚餃般,健康又好吃。餃子還能外賣呢!

想食得健康,又多一個選擇了!
#food#foodie#hkfood#hkfoodie#hkfoodblogger#foodporn#foodpics#foodblogger#foodstagram#foodlover#hkfoodlover#follow#hkrestauran
#simplane #貓店長 #毛餃餃 #外賣 #觀塘美食 #生酮飲食 #健康飲食 #低碳飲食 #低糖飲食 #keto
2021-10-11 237 瀏覽
打完風之後本身都想宅喺屋企,但係突然醒起要出去買嘢,所以就去咗觀塘。搵緊食咩嘅時候無意中見到呢一間餐廳,有低醣低碳嘅食物😌所以就上咗去試吓。上到去就見到店長阿里😧原來佢只係得六個月大,已經咁大隻!店主知道我哋唔怕貓,叫我哋洗咗手之後就放咗阿里出嚟。估唔到貓仔一啲都唔怕人仲要勁熱情,仲同佢玩咗一陣。蒜香牛柳粒炒椰菜花飯太陽蛋黃姜雞扒西蘭花雖然係低酮低碳,啲嘢食其實都唔錯。雞扒個皮都煎得幾脆,黃姜味又香又惹味。椰菜花飯用蛋漿炒過,加埋牛柳粒,有蒜香幾香口。下次再嚟會試吓佢嘅小食同埋窩夫😋

蒜香牛柳粒炒椰菜花飯
太陽蛋黃姜雞扒西蘭花