2019-03-06 156 瀏覽
正常午餐,成日想試Shake Shack 嘅漢堡包好耐,不過次次去中環嗰間都唔想排隊,所以見金鐘開咗就過來試一試。兩點鐘到達,地鐵站一上去就係好方便,就係正戲院旁邊,只係去廁所會遠咗少少。午飯時間已過,所以已經唔使排隊,蒲頭內基本上得三份一滿。兩個人叫咗兩個餐,一個牛一個雞同埋轉咗一個芝士薯條,加兩杯茶。先講薯條,做得幾出色,雖然接近港式快餐店果種薯條,不過炸得好脆好通透,主要啱我個人口味。😀 不過嗰芝士醬就冇乜特別,味道亦都唔係好濃烈,我人覺得加唔加都無所謂因為冇分別。其他茄汁,辣醬,芥辣都係自取,要幾多攞幾多,方便。漢堡包方面,我食嗰個係芝士煙肉牛肉漢堡,味道正常不過牛肉味唔突出,芝士亦都唔香唔係太濃烈,不過個煙肉就好脆,青瓜變成酸嘅紅椒,味道差唔多不過賣相都幾特別。雞肉漢堡方面雞柳好厚身,煮得唔會好乾而味道還不錯,感覺上比牛肉好似好食少少。個人是漢堡腔,所以牛肉以外仲會睇埋個包,感覺上呢度個包比較”空氣”,同灣仔嗰間”漢堡開心”差唔多,唔係嗰種”Dan記”大漢堡包,比”生命麵包”更空氣。另外D選擇亦都唔多,小食方面亦都冇其他選擇,例如無雞翼等等,起碼灣仔嗰間有😏。不過都係果句,幾

個人是漢堡腔,所以牛肉以外仲會睇埋個包,感覺上呢度個包比較”空氣”,同灣仔嗰間”漢堡開心”差唔多,唔係嗰種”Dan記”大漢堡包,比”生命麵包”更空氣。另外D選擇亦都唔多,小食方面亦都冇其他選擇,例如無雞翼等等,起碼灣仔嗰間有😏。不過都係果句,幾十蚊,想點啊…

Shake Shack 可能名氣大, expectation 亦都大左,所以冇乜特別應該都唔會再嚟。(雖然都有興趣試埋佢既double decker)。如果係金鐘PP食burger,唔使太多選擇,價錢差唔多嘅話,我寧願揀”3O”。
2019-03-06
2019-03-03 152 瀏覽
如果鍾意食 burger 嘅人啱曬啦皆因我都係 burger 控ge人今次終於畀我等到啦今次叫咗兩個餐鍾意食 burger 嘅人一定要叫beef burger另一個 係chicken burger佢個beef burger真係正到爆炸裏面仲有一個咋大蘑菇 配搭得非常之好仲有芝士控嘅人, 都會叫e個芝士薯條仲要係粗生薯條呀口渴嘅人雖然burger係配可樂但係今次配咗一個奶茶真係超級好飲喎估唔到佢又唔會好甜, 仲有少少沙冰 飲落去唔會太甜之餘仲好重 奶茶味大家可以值得一試不過其實兩個餐如果比較大食嘅人應該會唔夠食
如果鍾意食 burger 嘅人啱曬啦
皆因我都係 burger 控ge人
今次終於畀我等到啦

今次叫咗兩個餐
鍾意食 burger 嘅人一定要叫beef burger
另一個 係chicken burger

佢個beef burger真係正到爆炸

裏面仲有一個咋大蘑菇 配搭得非常之好

仲有芝士控嘅人, 都會叫e個芝士薯條
仲要係粗生薯條呀

口渴嘅人雖然burger係配可樂
但係今次配咗一個奶茶真係超級好飲喎

估唔到佢又唔會好甜, 仲有少少沙冰
飲落去唔會太甜之餘仲好重 奶茶味
大家可以值得一試
不過其實兩個餐如果比較大食嘅人應該會唔夠食
又一間過江龍,今次係來自new york 嘅人氣burger 店 Shake Shack,第一間喺IFC 開,跟住就黎咗PP,據聞一開張個個LUNCH 都逼爆晒,所以都係避下風頭先。先講裝修,成間店都係走modern簡約風,全部用晒木枱,枱上面仲刻有Shake Shack嘅burger 圖案,就喺呢啲細節睇到佢哋嘅心思。舖裡面設有一個醬汁櫃,俾顧客自己去拎想要嘅醬汁,要咩有咩,都幾方便。Shake Shack 最出名嘅係佢採用無添加激素同埋抗生素嘅牛肉同雞肉,再加埋佢哋特別烹調嘅醬汁,令到佢嘅漢堡包攞晒獎 呢度嘅burger 主打牛肉同雞肉,咁梗係要一次過試晒兩款肉,所以就叫咗 ShackBurger 同埋Chick'n Shack。先講個ShackBurger,其實即係cheeseburger,牛肉黎講都叫做有牛味,但係就唔算太JUICY,份量亦都比較細,女仔食就岩岩好,但係男人就可能唔夠。相對起牛肉,雞肉burger就無乜選擇,只係得一款Chick' n Shack;雞肉用咗雞胸,雖然係啖啖肉,但係就偏「鞋」。薯條同漢堡當然係要一齊食先夠爽,所以一定要配埋 cheese fries

呢度嘅burger 主打牛肉同雞肉,咁梗係要一次過試晒兩款肉,所以就叫咗 ShackBurger 同埋Chick'n Shack。先講個ShackBurger,其實即係cheeseburger,牛肉黎講都叫做有牛味,但係就唔算太JUICY,份量亦都比較細,女仔食就岩岩好,但係男人就可能唔夠。相對起牛肉,雞肉burger就無乜選擇,只係得一款Chick' n Shack;雞肉用咗雞胸,雖然係啖啖肉,但係就偏「鞋」。薯條同漢堡當然係要一齊食先夠爽,所以一定要配埋 cheese fries。佢哋嘅薯條係厚切同埋波浪形,好似以前茶餐廳食到果種薯條,正到暈
 至於佢啲cheese就係其實係芝士醬,開頭食兩啖都OK,不過食得多就有啲膩~~
ShackBurger & Chick' n Shack
Cheese Fries

平時食burger同薯條都會配汽水,但係Shake Shack 其中一個出名嘅產品就係milkshake ,所以今次就揀咗香港先有嘅milk tea shake,係有茶味,不過唔係太似奶茶,同埋對我黎講就偏甜。
30 分鐘 (堂食)
Cheese Fries
  • Fries
2019-03-03 89 瀏覽
老公好喜歡吃Burger做晚餐,所以香港好多近排hit的burger店都試過,最喜歡還是shake shack! 地邊乾淨又靚,份量剛好,又唔使排太耐隊。Shake shack個麵包偏軟,本人好喜歡。塊肉都好多肉汁,厚薄適中,配菜同芝士的配搭都剛剛好,互不搶風頭。
互不搶風頭。
2019-03-01 115 瀏覽
每次去shake shack都不是為了burger,而是為了那味美量足的shake而來的,雖然要價不菲,但我覺得量是很足的,因為如果一個人喝是很飽的試過不同味道的我覺得每個都很好,而且不是很甜,每一次都不會失望的

2019-02-27 170 瀏覽
唔鍾意排隊既我 唯有等到分左分店先去食Weekend早上11點去到金鐘分店完全唔洗排隊呀😌之前係Dubai機場係過seasonal shoom+beacon 一試難忘可惜香港冇得食😢😢😢今次叫左shake stack 姐係shoom+single cheeseburger個芝士流心大啡菇係 超 多 芝 士!🧀一咬落去d芝士多到流曬出黎食到最後個啖都仲係有芝士 抵讚👍🏻另一個double cheese burger都係啖啖肉完全係食肉獸之選👻但以芝士控角度黎講 我下次都係會揀shake stack👅👅👅但芝士薯條真係有點失望😢雖然芝士份量係好足 粗薯條仲可以掛起曬d芝士係坑紋之間但係放到食完burger再食係會完全淋曬相信唔係甘淋會好食好多其實以細食女仔食量 一個shake stack再加埋杯hong Kong exclusive milktea shake 係絕對夠飽Milkshake係珍珠奶茶個種奶茶味😂係幾特別 飲厭左vanilla既朋友可以一試milktea.但怕甜既朋友都係勸你揀過第2樣飲品🙊
唔鍾意排隊既我 唯有等到分左分店先去食

但怕甜既朋友都係勸你揀過第2樣飲品🙊
2018-12-01
  • shake stack
2019-02-20 419 瀏覽
一直都想試下㗎啦!不過初頭人太多真係唔想排隊太耐,咁岩呢一日我可以早點收工,就過黎潮聖一下吧。叫左2個burger,2杯drink + 1個cheese fries。金鐘店都算多人,搵位需要點時間,最後係需要搭檯的。 買完野坐返低等,個鐘仔響就出返去取餐。芝士薯條上面佈滿左邪惡嘅芝士,喜歡芝士嘅朋友一定要試,粗身嘅薯條外脆內軟,加埋溶左嘅芝士真係好難抗拒,不過最好趁熱食,凍左芝士硬啲,薯條都硬埋 (笑)再黎就係我期待已久嘅smokeshack,點解我揀佢? 因為有煙肉囉(爆) 除左脆口嘅煙肉,當然就係塊牛啦~唔會乾到乜咁,入口仲好juicy,不過chopped cherry pepper好咸,太多啦,食多幾啖要撤走哂先可繼續。仲有就係最classic 嘅 shackburger,塊牛一樣juicy,加埋蕃茄生菜感覺好似健康啲(哈哈) 反而呢個簡單啲仲易食哂囉。最後我想講個包都好鬼油下,佢塊牛油紙已經油到不行,要用幾張紙巾包住先唔會搞到手指油淋淋,覺得呢一餐真係好肥好邪惡囉,但係食左先算吧!

2019-02-13 327 瀏覽
好少在金鐘食嘢,今次專程一試呢間漢堡飽餐廳。只見人山人海,剛巧有張卡位,真好彩。 買了一客雙層牛肉漢堡,超好味,肉汁豐富,牛味香濃,再加上士多啤梨奶昔,超级稠密,唔係一般奶昔可比,價錢雖較貴,仍然值得一試。
2019-02-11 435 瀏覽
將Shake Shack同二百文個漢堡比係唔公平嘅,所以為咗來食Shake Shack,專登食咗一次麥當奴牛堡同一次 triple O's 比較。簡單來講,Shake Shack牛味最香,食到最後一啖都感覺香,不過最油亦都係Shake Shack。價錢方便,當然係麥當奴最平,但係性價比味必係最高。Shake Shack 比 Triple O's 平幾文,味道差唔太遠,視乎口味,外子就比較喜歡Shake Shack。不過Shake Shack有得揀single同double,想食多塊肉又唔想食多塊飽,Shake Shack有得揀。另外,我留意到 Shake Shack 有素飽,同行有人食素都有嘢食。至於個薯條,我個人喜歡 Triple O's 嘅多啲,原條連皮。 Shake Shack 啲薯條腍坺坺,唔知同我揀咗芝士蓋頂有無關。金鐘呢度環境OK

一個 single 一個 double

金鐘呢度環境OK

2019-02-08
一個 single 一個 double
2019-02-09 341 瀏覽
漢堡控絕對唔會放過任何食食漢堡的機會~ 即使已經食過中環店~ 金鐘店一開又多個藉口去食多次喇~ 唔好芝士的我~ 雙層牛肉漢堡係我的不二之選~ 微香的包~ 配上肉味重的牛肉~ 仲要係好juicy 唔dry 架!牛肉咬落有少少鬆鬆的感覺~ 同快餐店的牛肉唔同架~ 而且店員好好~ 見到你係到等位,會主動埋黎問你幾多人幫你留意下周圍會唔會有位~ 仲會同你講笑~ 好風趣tim~ 快餐薯條係其中一個重點~ 薯條係波浪薯條~ 增加左脆脆的質地~ 點埋加左辣椒仔的茄汁~ 呢個配搭邊可能會輸呀!
漢堡控絕對唔會放過任何食食漢堡的機會~
即使已經食過中環店~ 金鐘店一開又多個藉口去食多次喇~

2019-02-09 237 瀏覽
登特揀平日夜晚黎金鐘分店,排隊時間唔長,又有位可以坐!🤩Order 左Shack burger Single 同Double, cheese fries, milk tea shakes, peanut butter shakes 🥤值得一讚係漢堡包🍔的蔬菜🥬🍅好新鮮,牛肉亦十分之多汁!咬落口感十分之滿足!花生醬奶昔味道好得意😎奶茶奶昔味道好地道但偏甜!總括黎講,如果對漢堡包有要求的話就應該要一試。但價格並不便宜!P.s. 貼心嘅係店內有洗手機,食完後唔駛搵廁所洗手😌
P.s. 貼心嘅係店內有洗手機,食完後唔駛搵廁所洗手😌
2019-02-04 258 瀏覽
中午勁多人,點了smoke shake, 即beacon cheese burger, 另外cheese 薯條,好好食,但burger 中間有有辣番茄,吾好食,酸酸的,但薯條好食,要彈就是環境,人勁多,多到冇位行,冇冷氣,勁焗,好想快食完即走😝
2019-02-03 306 瀏覽
最近好多朋友都話呢間野好食,搞到我都要試一試!試完之後感覺良好,基本上是一間高檔麥當勞。賣的產品簡單,漢堡包,熱狗,薯條,雞扒包。飲品方面,故言之有汽水,奶昔,和啤酒。可能有意因為店舖位置在戲院側邊,其實某程度上有少少感覺好似係一般戲院的場內小食部。😂😂😂食物質素方面不錯。漢堡包的牛肉非常之鮮美,肉汁多,所以拎起手食嘅時候啲油滴到成手都係。可能呢啲就係叫做新鮮嘅代價。😉麵包亦都出奇的軟熟。蕃茄亦非常juicy。$50一個基本漢堡包,算係值回票價啦!唯一覺得飲品超貴!一杯small size可樂,誠為$24蚊!一個cheese fries要$36。咁樣一個餐就$110!其實都係好似喺麥當勞咁,比完錢等拎嘢食,之後就自己去搵位坐。free seat。其他所有sauce,都係自助形式,自己任拎。不過,唔知點解環境比較嘈雜。

Cheese  burger
Brooklyn
2019-02-03
Cheese  burger
Brooklyn
這間號稱「紐約第一好吃」的人氣漢堡包來到金鐘啦!之前在中環ifc開幕後評價兩極,太古廣場不用排隊就能吃到,當然要來試一下,位子的部分也很多,環境乾淨明亮,有點吵就對了Shack Burger HKD 50牛肉味道濃郁的招牌漢堡,配上特製的酸甜shacksauce很match麵包體微溫鬆軟牛肉排不會乾,煎過後香氣十足,牛肉味很重,與基本漢堡配料:番茄、萵苣、起司簡單的搭在一起就好吃,芝士也完美的融化在肉排上Shroom Burger HKD 66 (素食可吃)個人覺得這個必點!超級好吃有驚喜雖然是素食,咬了一口裡面的炸大啡菇很多汁,沒有肉也能很好吃!厚厚的菇炸得酥脆而不油膩,同樣搭配shacksauce和一樣的配料,還有強烈的拉絲效果混合muenster cheese & cheddar cheese兩種芝士整個爆出來,融化後的質地很軟,比起shack burger這個更有特色 外面比較難找到Cheese Fries🍟 HKD 48 薯條本身除了鋸齒形狀沒什麼特別的,好吃的部分就是上層的芝士醬🧀芝士味鹹香濃郁,配上薯條的馬鈴薯味,裡面吃起來比較鬆,總之吃漢堡一定要來份薯條Milk Tea
這間號稱「紐約第一好吃」的人氣漢堡包來到金鐘啦!

Shack Burger HKD 50
麵包體微溫鬆軟
Shack  burger

Shroom Burger HKD 66 (素食可吃)
個人覺得這個必點!超級好吃有驚喜
Shroom  burger

Cheese Fries🍟 HKD 48

Milk Tea Shake HKD 42
喝了第一口覺得很甜,要用吸管插到最下層攪拌一下 喝下面的冰沙味道比較好,用紅茶加香草冰淇淋打成的,味道很濃,以為是港式奶茶味 沒想到是泰式奶茶的味道,這濃濃的奶昔我覺得兩個人分食一杯剛剛好
2019-01-26
Shroom  burger
2019-02-01 174 瀏覽
是日出完灣仔做瑜珈未食野,行下行下又到左金鐘,經過依間shake shack, 之前中環果間排晒隊一直都無去試,見佢依度開左又唔使排有位坐就試下啦。睇左好多,唔想食得咁heavy, 見佢有個係for veggie揀既mushroom burger同埋叫左個cheese fries。好彩佢個burger size唔係好大個,女仔個口細食又麻煩。佢個mushroom係炸左架!個sauce幾好味類似千島醬咁,d cheese仲拉到少少絲。咬開之後個mushroom好juicy! 感覺無食肉咁漏!個cheese fries就失色左d, 好似求其一pat cheese放上面咁,好快就乾左,下次唔會再叫。間中唔使排試下無仿,但係咪話真係好食到要排晒隊就見仁見智。
間中唔使排試下無仿,但係咪話真係好食到要排晒隊就見仁見智。