2019-02-11 252 瀏覽
🍍Shake Shack最初係中環開幕既時候,至少都要排1小時或以上,直至早幾個月金鐘分店以及另一有名漢堡包店 Five Guys係灣仔開業,Shake Shack嘅人龍先大大減少。-Shack Burger ® (Single) $50ShackBurger🍔簡單而細膩,一片充滿肉汁嘅牛肉漢堡、一片融化緊嘅芝士、一片番茄、生菜、醬汁同埋鬆軟麵包,組合成一個最經典嘅漢堡包,咬落去的確有驚喜,試左幾款Burger,最終都係覺得ShackBurger配搭最好食🤩-Milk Teea Shake $42話說Milk Teea Shake🥤係香港限定飲品,如果鐘意飲珍珠奶茶(全糖)嘅朋友必飲,個人覺得味道似黑糖珍珠奶茶(全糖)奶昔,都幾得意🤓-Shake Shack中環國際金融中心4樓4018號舖
🍍
中環國際金融中心4樓4018號舖
Shack  Burger
  • ShackBurger
2019-02-11 93 瀏覽
去aia 玩之前嚟咗IFC食shake shack, 距離中環站都要行10分鐘,去到滿晒要坐室外,排隊買野都要等大約半小時~今次食shack burger double , 芝士薯條同香港special milktea milk shake !即整新鮮熱辣,麵包已經好好食,又香又軟熟,牛肉分量十足,double 啖啖肉好正,好多汁唔會好乾身,有燒烤的美國風味,牛肉味道濃郁,比起麥當勞真係好食好多,當然價錢都貴好多啦!但係我覺得以美國快餐店質素來講係十分之唔錯,生菜同蕃茄都十分新鮮爽口,中和牛肉的嘅膩,口感層次豐富!芝士薯條方面,薯條係粗薯條,但係芝士醬份量比較少,去到最後都會有點痴唔到,醬的味道都係十分普通的芝士醬~ 奶茶就唔會encore, 因為好肥膩,感覺只飲完杯嘢已經好飽,食完漢堡包同薯條再飲奶昔實在太heavy, 味道就比較似泰式奶茶,茶澀味比較重,但係都有奶茶嘅味道。總結來講味道唔錯,但係每一次都要排隊好耐同埋多數都要坐露天位,的確令人有啲卻步,要天氣好好先可以去,如果唔係好似落雨就要鳥獸散!

• shack burger
之前係美國已經食過shake shack,仲要唔洗排隊😅不過覺得好普通所以香港開左都一直無特登去排,咁岩初二係中環睇完煙花🎆諗唔到食咩就去左食,大約排左20分鐘到,之前係美國食過Shack burger🍔所以今次就試左Shroom burger🍄舊蘑菇炸得好香脆,而且入面有大量芝士😍不過都幾多油,食到最後有啲膩🤧同埋芝士薯條雖然貴$9但好食好多🍟因爲普通薯條有啲dry,要點大量茄汁🤥總括而言係唔差嘅但要排隊就未必會再食🙈
  • Shroom  burger
2019-02-09 133 瀏覽
勁多人排隊嘅美式漢堡店,有分室內同室外,等位都有啲難度。眼見好多人都點咗薯條但食唔哂,但我就清哂,配埋芝士食真係好好味,好重芝士味,又熱辣辣。不得不提同一定要飲嘅奶昔,一共有3隻味,雲尼拿,朱古力,同士多啤梨,我就試咗士多啤梨,好重奶味,夠杰身。不錯!最後漢堡點咗兩款,兩款都好食!雞堡夠厚身,夠熱!另外signature 就好軟熟嘅牛,唔會難咬。good 呀!
2019-02-09
  • Cheese Fries
2019-02-09 8222 瀏覽
去AIA之前先醫醫肚,難得來到中環便想去試試wish list上良久的Shake Shack。Five Guys開店後,以為Shake Shack人流會減退,但星期五晚上還是要等約半小時。不過食物不算等得太久,是等位子比較困難。等待需時,不知會否再來下次,於是便把心一橫點了Shack Stack ($86),是招牌的Shack Burgee跟Shroom Burger的混合版,一次過試足兩款,雖然比其他漢堡貴一些,但也是值得的。漢堡來的時候熱辣辣,車打芝士片放在裡面都熱溶了,而且麵包非常軟熟。餡料多得要溢出來了,有番茄片、生菜、洋蔥和醃青瓜,想要多些也可要求免費添加。牛肉漢堡不乾身,牛肉味道很濃。但更令人眼前一亮的是那個”Shroom”,即是炸原隻大啡菇,裡面還夾著流心的明斯特和車打芝士,香脆麵包糠、多汁啡菇和流心拉絲芝士的三重口感出色,味道也很到位。反而奶昔則不大合香港人的口味,無論榛子、聖誕曲奇、薄荷朱古力都非常甜,相對奶茶口味已經算是少甜一點,但甜與澀度的平衡來說,會更像泰式奶茶多於港式奶茶,雖然都能喝得出奶茶的味道。薯條是波浪紋的粗薯條,薯蓉頗多,但略嫌外層不夠香脆。芝士波浪薯

薯條是波浪紋的粗薯條,薯蓉頗多,但略嫌外層不夠香脆。芝士波浪薯條是加了車打及美式芝士醬,味道不會輸,怕膩的話可以點原味和芝士味各一。

因人多,點了一個甜品分享試試。這裡賣的叫concretes,是自家製的frozen custard,標榜比一般雪糕更香濃幼滑。其配料選擇也混入港式風味,如蛋撻和西多士。我們點的是HK Style double ($62),以雲呢拿口味的frozen custard做主打,配法式多士、花生醬、香蕉和楓糖,也真的似足西多士的吃法。Frozen custard較為稠身,雲呢拿不會搶過配料的味道,而且配料之間相輔相成,配搭得宜。
30 分鐘 (堂食)
$150.5 (晚餐)
2019-02-07 162 瀏覽
今天去了AIA嘉年華,玩到八時多,想起Shake Shack在IFC,上次韓國等了兩小時,決定今次看看會不會好吃些。餐廳設在Podium 4樓,上電梯兩層便到了4樓,轉一個彎便看到餐廳名字,轉入去有lift直達P4,不太難找。上到已見一條人龍排隊買食物,不過因為counter多,等候時間也不太長。今次試的是Shakeburger和Smoke burger,Shakeburger牛肉與蕃茄青瓜混在一起,濃厚的牛肉漢堡配以新鮮蕃茄,青瓜和芝士,加上軟度適中的麵包,咬完一口會想再吃一口,很快便吃光了。Smokeburger一拎起便有一股煙熏的煙肉味,可能不嚐辣的關係,比一般漢堡較咸,對喜歡較濃味和辣味的人來說,也是個不錯的選擇。雖然餐廳有一個露台及可以看到海,但繁忙時間或需等位。另加茄汁,飲用水和取餐具和紙巾都是自助式,較特別是洗手機是會一次過加梘泡和沖水,喜歡新奇的朋友可以去試一下。值得一提的是,喝茶是可以無限添加熱水的。

值得一提的是,喝茶是可以無限添加熱水的。

Shakeburger
Hot  organic lemon  green
  • ShackBurger
  • fries
2019-02-07 142 瀏覽
開店幾個月依然大排長龍,真係要試下係咪真係咁好味! 男朋友好醒目地點咗個 double smoke shack,然後幫我點咗個素食嘅 shroom shack!起初見到實物時到唔覺特別,double shack 亦唔見得份量好大(原本以為美國菜會低分啲),fries 就一般般啦!另外心諗食 burger 梗係食牛,點解要我食 portobello mushroom?!食落其實好有驚喜!大啡菇炸到剛剛好,裡面仲有啱啱溶咗嘅芝士,而且做到芝士拉絲嘅效果添(成 20cm 都有呀)!我覺得呢個 burger 點都要試下嘅~最後飲埋香港限定嘅 milk tea shake,感覺非常圓滿!
開店幾個月依然大排長龍,真係要試下係咪真係咁好味!

2018-12-18
  • shroom shack
2019-02-04 136 瀏覽
同朋友夜晚大概7點到中環ifc食,上到去排隊買大概15分鐘,買完等大概15分鐘。以一間人氣店嚟計算係咁,半個鐘有得食。嗌咗個Single Shackburger ($50), Shack Stack ($86), cheese fries ($36), lemonade ($24) x2,2個人就食咗$220。Shackburger就正正常常一個burger, 但Shack Stack個炸菇幾出色,咬落去爆芝士出嚟,為成個包加咗分。Cheese Fries同lemonade都正常冇乜特別。

2019-02-03
30 分鐘 (堂食)
2019-02-04 151 瀏覽
去AIA之前要醫肚,呢間餐廳做旅行功課時已知道非常高知名度,終於比到機會我去IFC mall食個lunch喇。Shake Shake餐廳位於IFC平台,我太少去IFC行逛了,原來有個咁大既平台,入到去好似去左外國咁,畢竟香港能夠既露天又可以望住海景,多數都係貴價餐廳。好彩我地算早到,去到都好易搵到戶外位,當日既天氣好暖和,感覺好舒服!我地兩個人揀左個 ShackBurger同Chick'n Shack,薯條就原味同芝士味兩隻都試哂,見到有香港限定 Milk Tea Shake當然要試下喇! 友人就揀左Lemonade。落單之後大約等咗10分鐘,ShackBurger個牛肉味幾濃郁,不過肉質唔夠軟嫩,稍為硬左少少。反而Chick'n Shack雞肉幾多汁,有D驚喜。薯條係我最鍾意既紐紋薯條,香口非常。最後非常推介Milk Tea Shake,唔會太甜!雖然好飽但依然飲得哂你就知我幾鍾意!
! 友人就揀左Lemonade。

2019-01-27
2019-02-03 147 瀏覽
shake shack好多人食 排隊排到接近門口但勝在好多外國人幫襯 坐落幾似身處外國😂講講野食啦 我地叫咗個shack stack裏面個大菇加勁多cheese真係好邪惡 芝士拉到好長都仲唔斷😂😂做勁多運動都補唔番了仲有叫咗chick‘n shack 係雞胸肉lol我個人認為有啲’鞋‘ 但都好食嘅!caramel milk shake同mcdonald個啲就係冇得比 好傑好正~飲番mcdonald個啲會覺得mcdonald好似飲奶咁好稀😂嘴雕了...我覺得fries方面就麻麻地 唔係好建議食 因為雖然大咗芝士令人流哂口水 但有芝士個度嘅薯條都會變成薯蓉..好難吉起 亦都變到淋哂🤷🏻‍♀️ 如果叫普通嘅都27蚊 又好似唔太抵食...總捨嚟講都不錯 成日搞到我心思思想嚟食嗰個可以拉絲嘅包🥰但小妹資金有限 都係食多幾餐m記算😭

shake shack好多人食 排隊排到接近門口
但勝在好多外國人幫襯 坐落幾似身處外國😂

2019-01-26
15 分鐘 (堂食)
2019-02-02 426 瀏覽
小編孤陋寡聞,冇乜聽過外國出名嘅漢堡包舖。Shake Shack 一開始話要進軍香港,好多人都好興奮,小編先知佢嘅來頭。一開始怕排太耐隊,所以冇即刻去試,到之後少啲人先去。宜家喺繁忙時間基本上都要排20-30分鐘隊,非繁忙時間試過唔洗排。同埋宜家有c-line,係一條買野飲同雪糕嘅express line。野食都出得快嘅。最鍾意係佢個包好軟,同時亦都有咬口。個底吸左啲漢堡扒嘅油,好香口 個肉多數都係全熟,有肉汁同鬆軟。番茄同菜多數都新鮮嘅,如果有多啲或者大塊啲嘅菜就好喇小編最想推介係呢個熱狗。不過小編身邊嘅朋友都覺得佢無乜特別 小編最鍾意呢個熱狗嘅配菜,有番茄,洋蔥碎,青瓜,墨西哥辣椒,酸瓜,加埋佢個酸芥末汁,非常刺激味蕾。條腸係類似雞肉腸咁嘅樣,唔係大大條嗰隻。不過食呢個熱狗會好狼狽,因為佢冇紙包住,會一路食一路跌哂啲涵出黎。炸菇burger都有唔少人鍾意,但小編就唔太鍾意,最主要係因為佢炸得好燶,同埋有時舊菇好細。Fifty-fifty係茶溝lemonade,好唔好飲要睇彩數,試過成杯得茶味Cheese fries 好味,個芝士醬唔會好溜同滯。

Single  shack  burger

小編最想推介係呢個熱狗。不過小編身邊嘅朋友都覺得佢無乜特別
Shack-cago  dog

Shroom  burger

Cheese fries 好味,個芝士醬唔會好溜同滯。
2019-01-26
20 分鐘 (堂食)
Single  shack  burger
Shack-cago  dog
  • Shack  Burger
  • Cheese Fries
2019-01-29 138 瀏覽
講左好耐,終於同友人門來朝聖今天星期日,人流不算很多人排隊的時候,職員派了餐牌給我們看看然後又派小杯Lemonade給我們試喝排隊加等食物差不多用了半小時我們選擇在四樓外面吃今次我試食Singel shack burger好Juicy,好好吃😋友人都說Smoke Burger不錯煙肉不會太咸!反而芝士薯條🍟有點普通叫Fried己經好吃下次期待飲Shake(友人說Shake👍🏻👍🏻)星期日能夠看到這個風景和朋友一起過假期認真不錯🥰🥰🥰
講左好耐,終於同友人門來朝聖
今天星期日,人流不算很多人

排隊的時候,職員派了餐牌給我們看看
然後又派小杯Lemonade給我們試喝
排隊加等食物差不多用了半小時

我們選擇在四樓外面吃
今次我試食Singel shack burger

好Juicy,好好吃😋
友人都說Smoke Burger不錯
煙肉不會太咸!
反而芝士薯條🍟有點普通
叫Fried己經好吃
下次期待飲Shake(友人說Shake👍🏻👍🏻)

星期日能夠看到這個風景和朋友一起過假期認真不錯🥰🥰🥰
2019-01-27
  • fries
2019-01-28 116 瀏覽
小編友人推薦:Smoke Shack $62 7.5分佢地所提供既Burger可以話大過麥當勞0.25倍,但就無跟餐基本上汽水薯條都要另外嗌。小編友人所點既Smoke Shack,有煎到香脆既煙肉,惹味帶小小甜既紅燈籠椒碎,勁重牛肉味爆汁既漢堡扒!配埋勁濃郁既芝士真係口感超級豐富。但唯一要彈就係佢地既漢堡皮比較普通,如果可以烘耐多小小就滿分。Cheese Fries $36 7分薯條係比較粗身而且係波浪形狀果隻,同麥當勞都幾唔同。小編友人話佢地薯條外層超級脆口,但內裡係超級軟身,配上d香噴噴芝士醬去食,點會有得輸!大家要留意,佢地既芝士醬比較偏重口味偏膩,而且建議大家最好趁熱食,如果唔係就好快乾。Small Size Lemonade $24佢地lemondade就無乜特別正正常常,但食咁多芝士飲下檸檬水都可以解下膩。
小編友人推薦:
Smoke Shack $62 7.5分

Cheese Fries $36 7分

Small Size Lemonade $24
漢堡過江龍黎到香港!以前都有係外國食過,所以都期待今次係香港食有無咩特別架!我叫左最最最classic嘅shack burger,姐係一塊漢堡扒加塊菜、芝士同蕃茄。講真賣相就一般般,麵包有用牛油先烤過,菜同蕃茄都新鮮,漢堡扒其實牛味都好出,唔會烤/煎到過左火侯,好juicy,但係你話同其他burger店 (唔計連鎖店)比,又唔係特別到要大排長龍黎食喎。反而比較有驚喜嘅係杯milk tea milkshake! HK Special! Milkshake口感好厚實順滑,濃濃嘅茶葉香同milkshake呢種質感比較杰嘅飲品原來係好夾架喎!飲品都有少少甜,不過唔過份,接受到丫👌🏻👌🏻

2019-01-23 214 瀏覽
Shake Shack係一間位於美國紐約既連鎖快餐店起初係賣熱狗起家慢慢做埋Burger、薯條、奶昔等食物Shake Shack 落戶香港選址 IFC記得餐廳前身係一間酒吧附近都有好多知名食肆難怪日日 lunch Shake Shack 都有長長既人龍 今日我就食cheese burger而友人就食 mushroom burger我地點了一份無 cheese 既薯條同兩杯奶昔食物質素唔洗多講份肉好 juice我尤其喜愛塊麵包好軟熟薯條、奶昔就不過不止失面對住維港海景天氣唔太熱既時候上黎吹住風食 burger 真係幾舒服架
Shake Shack係一間位於美國紐約既連鎖快餐店
起初係賣熱狗起家
慢慢做埋Burger、薯條、奶昔等食物

Shake Shack 落戶香港選址 IFC

食物質素唔洗多講
份肉好 juice
我尤其喜愛塊麵包
好軟熟

薯條、奶昔就不過不止失

面對住維港海景
天氣唔太熱既時候上黎吹住風食 burger 真係幾舒服架