Sepoy Mess

2025-04-07 78 瀏覽
喺香港要食到正宗又好味嘅印度菜,真係唔係咁易。最近去咗一間位於九龍站嘅印度餐廳,將傳統印度香料玩到出神入化,仲加入咗少少英式元素,非常特別!Shell soft crab Roll一上枱就已經令人眼前一亮!軟殼蟹炸到金黃酥脆,口感外脆內軟。最正係佢哋嘅秘製醬汁,用咗芒果醬、薄荷乳酪同少少咖喱粉調配,酸甜中帶微微辛辣,同軟殼蟹嘅鮮味出奇地夾。旁邊仲有啲醃漬洋蔥同青瓜絲,清新解膩,作為開胃前菜簡直無得彈! 🤍主菜:Lamb Shank Rogan Josh呢道菜絕對係全晚嘅驚喜地方!羊膝燉到極致軟嫩,用叉輕輕一撥就已經骨肉分離。醬汁用咗大量蕃茄、洋蔥同印度傳統香料(包括小豆蔻、肉桂同月桂葉)慢煮而成,濃郁得嚟層次分明,香料嘅香氣層層遞進,辣度溫和,好適合香港人口味。最正係羊膝嘅膠質完全溶入醬汁中,令到每一啖都充滿肉香同香料嘅複雜風味。伴碟嘅番紅花香飯吸盡醬汁精華,令人食到停唔到口! 平時食開嘅蒜蓉烤餅已經out咗!呢度嘅松露Ricotta芝士烤餅先至係王者!烤餅即叫即做,上枱時熱辣辣,表面鋪滿Ricotta芝士同黑松露醬。一撕開,芝士拉絲效果十足,松露嘅香氣撲鼻而來。烤餅本身外脆內軟,

Shell soft crab Roll

🤍主菜:Lamb Shank Rogan Josh
呢道菜絕對係全晚嘅驚喜地方!羊膝燉到極致軟嫩,用叉輕輕一撥就已經骨肉分離。醬汁用咗大量蕃茄、洋蔥同印度傳統香料(包括小豆蔻、肉桂同月桂葉)慢煮而成,濃郁得嚟層次分明,香料嘅香氣層層遞進,辣度溫和,好適合香港人口味。最正係羊膝嘅膠質完全溶入醬汁中,令到每一啖都充滿肉香同香料嘅複雜風味。伴碟嘅番紅花香飯吸盡醬汁精華,令人食到停唔到口! 平時食開嘅蒜蓉烤餅已經out咗!呢度嘅松露Ricotta芝士烤餅先至係王者!烤餅即叫即做,上枱時熱辣辣,表面鋪滿Ricotta芝士同黑松露醬。一撕開,芝士拉絲效果十足,松露嘅香氣撲鼻而來。烤餅本身外脆內軟,帶微微焦香,配上濃郁嘅松露同芝士,邪惡得嚟令人無法抗拒。就算已經好飽,都忍唔住要encore多一份! 再加埋本身嘅醬汁食,簡直就係正!

🤍燒烤:Tenderloin Skewers
牛肉愛好者必試!牛柳切成大粒,用印度傳統tandoori香料醃製後炭烤,外層帶微微焦脆,內裡保持medium rare嘅粉嫩狀態。肉質極其柔軟多汁,香料嘅味道滲透到每一絲肉纖維中,但唔會蓋過牛肉本身嘅鮮味。旁邊嘅青醬用咗香菜、薄荷同乳酪打成,清新中帶微酸,同濃郁嘅牛肉形成完美平衡。

🤍甜品:Mango Lassi
食完濃味嘢,一杯冰凍嘅Mango Lassi就最解渴!呢度嘅版本做得特別濃稠,用咗新鮮呂宋芒打成,甜度適中,乳酪嘅微酸令整體味道更加立體。呢個傳統嘅印度飲品真係非常好,搭配食物都好好!
位於九龍站圓方的印度菜Sepoy Mess無論地理位置和環境都十分正!圓方雖然好大好易蕩失路,但只需經港鐵站對住黃色茶葉店的長扶手梯上一層再行出室外位置,就會見到一堆餐廳的area! 好易搵,我都不發現原來圓方有呢個area大家可以飲酒傾計。咁樣慳好多腳骨力!餐廳有兩層,樓上比較靜用餐都比較理想。寬敞的樓面坐得舒服。特別想讚下當下serve 我們的店員哥哥非常友善!!Lamb Samosa ($88)Afghani Ribs and Chips ($188)Chicken Tikka Masala ($178)Smokey Eggplant Bharta ($138)Garlic Corrindar Naan ($30)Butter Naan ($30)Pistachio Klufi ($98)作為餐前小食,一眾Chaat之中揀了羊肉Samosa,即炸又熱辣辣!入面的羊肉調味恰到好處。主食方面,以前成日食 Chicken Tikka,今次試下Ribs( 原來是羊肋過!) 因為本身帶有超多的油份,燒烤後唔乾柴呢一點都好有驚喜。只係羊肉比較肥,下次都係叫番牛肉或雞肉。之後的Chicken

Lamb Samosa ($88)
Afghani Ribs and Chips ($188)
Chicken Tikka Masala ($178)
Smokey Eggplant Bharta ($138)
Garlic Corrindar Naan ($30)
Butter Naan ($30)
Pistachio Klufi ($98)

之後的Chicken Tikka Masala味道溫和,加入不同印度香料好濃郁!
素食之選的Smokey Eggplant真的有煙燻感,味道就會辣一點,兩款搭配Naan都非常好吃。

甜品的開心果奶雪條,我覺得不比某大酒店印度菜的出色!最緊要唔會太甜!
最後當然要來一杯Masala Chai Tea ($98/pot) 才算完滿。

Sepoy Mess (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸道西1號ELEMENTS圓方金區演薈廣場頂樓R008號舖
2025-04-06 89 瀏覽
餐廳鄰近地鐵站,地理位置方便。裝修乾淨明亮,下層有露天座,上層室內、樓底高、闊絡、設有包廂。店員專業有禮,收碟永遠離枱收。餐廳餐牌多選擇,亦有set lunch 提供前菜、主菜及甜品,價錢喺九龍站嚟講相當親民。 ✦ Masala Garden Salad 賣相鮮艷、色彩繽紛,有蕃茄、青瓜、洋蔥、士多啤梨、烤粟米粒、薄荷葉等,以特色薄荷醬攪拌,成個沙律清新、重香料味,開胃。 ✦ Afghani Ribs & Chips羊肋骨經24 小時慢煮,骨肉分離,肉質香嫩,非常軟腍。而且份量多,共四大舊,好飽肚。 ✦ Chicken Tikka Masala煙薰雞腿肉質嫩滑,浸泡喺濃郁蕃茄洋葱醬之中,酸酸辣辣好入味。配搭烤得啱啱好嘅garlic naan一齊食,好夾。 ✦ Sticky Toffee PuddingClassic. 煙韌嘅布丁,配搭硬身、奶味濃郁嘅雪糕,及邪惡拖肥醬,好肥、但非常滿足。

✦ Masala Garden Salad

✦ Afghani Ribs & Chips

✦ Chicken Tikka Masala

✦ Sticky Toffee Pudding
这家店真的刷新我对印度菜的认知了!!不愧是前段时间在餐厅周爆🔥的餐厅食物确实很好吃 而且环境氛围都很棒🥳位置就在圆方楼上的露台📍氛围超好菜品的摆盘到店内的装修都非常精致💐还有很多🍸🍹🍷🥤🥛可以选择…很适合和家人朋友微醺一下 超chill🎉🥔Arancini Tikka Chaat土豆泥外皮酥脆,内里软嫩绵密,咸香可口,轻轻拨开就能看到超多芝士🧀芝士脑袋太爱了😍🌮Keema Masala Tacos饼皮是绿色的很特别,里面是满满的羊肉和秘制酱料,香味超浓郁,搭配番茄和蔬菜健康又好吃🍖Tenderloin Skewers牛里脊肉紧实有嚼劲却一点不柴,每一口都完全浸入了秘制masala的味道,烧烤的味道好香🍗Chicken Tikka Masala烟熏鸡腿肉混入孜然和香菜,再搭配浓郁的奶油番茄洋葱汁,口感超丰富,建议搭配Garlic Coriander Naan,非常绝🍰Pistachio Burnt Basque Cheesecak这个开心果巴斯克我要吹爆了!!绵密丝滑,坚果的香气浓郁诱人,太适合作为餐后甜品了🥭Mango Lassi奶昔丝滑细腻,芒果味的香气非常浓郁,喝起来酸酸甜甜很解腻
这家店真的刷新我对印度菜的认知了!!
不愧是前段时间在餐厅周爆🔥的餐厅
食物确实很好吃 而且环境氛围都很棒🥳

位置就在圆方楼上的露台📍氛围超好
菜品的摆盘到店内的装修都非常精致💐
还有很多🍸🍹🍷🥤🥛可以选择…
很适合和家人朋友微醺一下 超chill🎉

🥔Arancini Tikka Chaat

🌮Keema Masala Tacos

🍖Tenderloin Skewers

🍗Chicken Tikka Masala

🥭Mango Lassi
奶昔丝滑细腻,芒果味的香气非常浓郁,喝起来酸酸甜甜很解腻~
2025-04-03 130 瀏覽
門口設有火爐裝飾,入到餐廳即感受到微溫,暖光亦為餐廳定調,帶出溫暖優雅嘅氛圍Masala Garden Salad:這道沙拉色彩繽紛,以新鮮的蔬菜水果為基礎,搭配香料混合的調味料,散發出濃郁的風味。士多啤梨、燒焦嘅粟米、紅紅的西紅柿及脆嫩的黃瓜一同豐富了視覺,加上一些香脆的洋蔥,增添了口感的層次。Grilled Paneer Tikka:這道菜由大塊嫩滑的印度奶酪(Paneer)製成,經過調味後放在明火上烤製,表面泛著誘人的焦黃,散發出令人垂涎的香氣。搭配紅椒和青椒,呈現出豐富的口味層次和煙燻感,外焦內嫩,非常適合做開胃菜。Garlic Coriander Naan:這款naan餅松軟而有嚼勁,表面撒滿了新鮮的香菜和蒜末,非常適合搭配咖哩或其他菜餚,成為完美的配角。Chicken Tikka Masala:這道雞肉咖哩充滿了印度特色,雞肉塊經過香料醃製,燉煮在濃稠的西紅柿醬汁中,味道濃郁,帶微辣Pistachio Burnt Basque Cheesecake:這款芝士蛋糕表面微脆,切開後是絲滑的質地,帶有濃郁的開心果和芝士味Mango LassiMango Lassi 是一種濃郁的印

Masala Garden Salad:

Grilled Paneer Tikka:

Garlic Coriander Naan:

Mango Lassi
Mango Lassi 是一種濃郁的印度傳統飲品,主要由新鮮的芒果、酸奶和少許糖製成,口感順滑
Golden Vanilla Breeze
順滑而清新

2025-04-03 105 瀏覽
Birthdays are fleeting things—flickers of time best measured in flavors. This year, mine unfolded on Sepoy Mess’s terrace, where Hong Kong’s skyline stretched like a sequined curtain and the air hummed with the murmur of clinking glasses and distant traffic. For anyone craving authentic, soul-satisfying comfort food with a unique cultural twist, this hidden gem is an absolute must-visit.The meal began as poetry.Truffle Ricotta Cheese Naan arrived like a sonnet—soft, deliberate, its earthy truffl

The meal began as poetry.Truffle Ricotta Cheese Naan arrived like a sonnet—soft, deliberate, its earthy truffle notes rising above the creamy ricotta in a crescendo. Dipping it into the Nagpuri Fish Curry was akin to adding a footnote: tamarind’s sharp wit tempered by coconut milk’s velveter syntax. Each bite parsed the history of colonial trade routes, rewritten for modern tongues.

Soft-shell Crab Roll : Buttery brioche cradling a crispy crab beast. Lime-zapped slaw cut through the richness like a ninja. It brought crunch-joy, messy in the best way.

Afghani Ribs : Sticky pomegranate-glazed ribs that clung to bones like exes to drama. Meat fell off with a shimmy, not a fight

Old Fashioned Cocktail: Rich and bold, with the caramel warmth of whiskey softened by subtle sweetness, balanced by aromatic bitterness and a hint of citrus zest

Very Berry Mocktail: Bright and refreshing, blending sweet-tart berry tang with zesty lime, lifted by fizzy effervescence and a fresh, fruity finish

This isn’t fusion for the ‘gram – it’s food with swagger. No stuffy vibes, just bold flavors and "heck yeah, it’s my day" energy. Sepoy Mess gets birthdays right

📍Sepoy Mess
Shop R008, R/F, Civic Square, Metal Zone, ELEMENTS, 1 Austin Road West, Tsim Sha Tsui
2025-04-02 146 瀏覽
今日我同朋友去咗一間印度餐廳,環境好優雅,首先我哋叫咗Arancini Tikka Chaat🤩,呢個真係好特別!外面脆脆的,裡面係纏滿香料嘅米飯球,配埋咗咁香嘅酸辣醬,味道真係好衝擊👍🏻再嚟就係Afghani Ribs & Chips👍🏻,啖啖肉都係咁嫩滑,加上啲薯角非常脆,又有小小辣味,真係完美嘅配搭!我仲鍾意佢嘅香料味,非常有層次感😎再來就係Nagpuri Fish Curry🤤,佢將魚煮到非常入味,咖喱味道非常濃郁,咖喱 sauce 搭配魚肉,令人想一口接一口。Butter Naan ❤️呢個係我覺得必食的一道!軟軟嘅 naan 配上豐富嘅牛油,用嚟沾咖喱一流,單食都好好味。最後就係Mocktail Golden Vanilla Breeze🥂呢個真係完美嘅收尾。香滑嘅沙冰加上熱情果,清新又不膩。

2025-03-28
2025-04-02 148 瀏覽
香港唔多地方食到好食嘅英式印度fusion菜,今日專程嚟試吓😆 - 🍹 Sunset Fizz Fusion ($68)呢款開場飲品帶用微微甜酸嘅氣泡感,清新又解膩,好開胃!-🍹 Aperol Spritz ($78)經典嘅Aperol Spritz,酒味輕盈,帶橙香同微苦嘅回甘,平時唔飲酒嘅朋友都會覺得易入口😙 🍴 Arancini Tikka Chaat ($108)呢道小食有齊晒印度同意大利嘅風味,炸薯丸外層酥脆,內餡咖喱味濃郁,配埋酸酸甜甜嘅chaat醬汁同鷹嘴豆層次感好豐富,而且帶少少微辣,食落好開胃🤩 🍖 Lamb Shank Rogan Josh ($238)主菜係印度經典嘅燉羊膝,羊肉入口即化,香嫩又冇羶味,香料味濃郁但又唔會過重,配埋特色嘅naan餅一齊食簡直一流🥳🧀 Truffle Ricotta Cheese ($38)呢款餅嘅味道好正,入口充滿松露香氣,配上軟滑嘅Ricotta芝士,口感鬆化,配埋燉羊膝好正,松露嘅香氣唔會搶走燉羊膝醬汁本身嘅味道🥹-🫓 Garlic Coriander Naan ($30)蒜香同香菜味道好濃郁,餅身煙韌又帶有少少鐵板煎香嘅
🍹 Sunset Fizz Fusion ($68)
呢款開場飲品帶用微微甜酸嘅氣泡感,清新又解膩,好開胃!
🍹 Aperol Spritz ($78)

🍴 Arancini Tikka Chaat ($108)

🫓 Garlic Coriander Naan ($30)
蒜香同香菜味道好濃郁,餅身煙韌又帶有少少鐵板煎香嘅焦香味,食得出係即製,非常值得一試~

🍮 Sticky Toffee Pudding ($138)
甜品係經典英式Sticky Toffee Pudding,布甸本身鬆軟香甜,配埋熱辣辣嘅焦糖醬同香滑雲呢拿雪糕,甜而不膩,作為餐後甜品好正🥳

餐廳主打英式印度fusion菜,菜式選擇多元化,環境設計時尚又帶有高級感,氣氛好chill🫶🏻晚市以呢個價錢食到咁有特色嘅菜式,性價比非常高,服務亦都好快同細心,幾推介俾大家試!
  • Truffle Ricotta Cheese Naan
  • sticky toffee pudding
  • Arancini Tikki Chaat
2025-04-02 96 瀏覽
周末放假約左朋友去西九野餐,夜晚系圓方食埋飯,去左食啲少見又特別既菜式,印度菜!估吾到呢間印度菜又幾好食,味道幾岩香港人口味!Masala Garden Salad呢款沙律幾特別,放左番茄、黃瓜、印度洋蔥、士多啤梨、芫茜、烤粟米既材料,再加上特色薄荷醬同芝士碎,味道幾fresh,有微微薄荷油味但又吾會好搶味,好開胃又colorful既前菜。Soft Shell Crab Roll 軟殼蟹卷餅,貌相特別,用特色刀插住卷餅,軟殼蟹脆脆地,配三色椒、洋蔥同蔬菜食,醬汁帶點薄荷同微微酸辣,幾有印度香料香味,餡料同口感都豐富。Tenderloin Skewers串燒選取左牛柳部位,肉質非常軟嫩,炭燒香配上印度香料Masala,牛柳變得更美味。另外可點配印度芥末油同烤過既洋蔥一齊食,更美味。Prawns Pakora Basket 呢個Basket有2款小食,炸蝦同烤洋蔥薯絲,同樣以印度香料醃製過去炸,味道不錯!炸洋蔥薯絲同樣好食,可以點配微微辣既酸辣醬食。Chicken Tikka Masala 印度菜當然吾可以少得印度咖哩!今次叫左咖哩雞,雞用左煙燻雞腿,再用多種香料、孜然、芫茜,配上濃鬱的奶

Masala Garden Salad

Soft Shell Crab Roll

Tenderloin Skewers

Prawns Pakora Basket

Chicken Tikka Masala
印度菜當然吾可以少得印度咖哩!今次叫左咖哩雞,雞用左煙燻雞腿,再用多種香料、孜然、芫茜,配上濃鬱的奶油番茄咖哩汁,咖哩只有好輕微既辣,主要系重香料味。

Garlic Coriander Nann
蒜香Nann,食咖哩必配薄餅!

Strawberry Lassi
印度乳酪飲品,士多啤梨味,乳酪味幾出!

Pink Paradise Splash
野莓果汁配colada,水果味重既一杯mocktail,有帶啲茶香味,調配得幾好飲!

2025-04-01 89 瀏覽
位於圓方商場嘅呢間印度餐廳,餐廳裝飾幾特別,掛左幾把英殖時期嘅幾把長槍係牆身幾有鬼有型。餐廳分左兩層,但我鍾意坐高身酒吧檯所以揀左下層。Afghani Ribs & Chips羊肉肋骨條配左辣薯仔,香料味道包住晒成條骨非常香,24小時慢煮嘅肋骨條輕輕咬已經可以撕開D肉離骨。辣薯仔嘅辣味黎得比較刺激,都偏辣Lamb Vindaloo慢煮辣羊肉,味道都比較辛辣,但佢嘅辣係慢慢滲出黎個種而且偏香,蕃茄味亦都帶黎微微嘅酸,用Naan黎沾黎食好好食Truffle Ricotta Cheese NaanGarlic Coriander NaanDuck Confit印度嘅焗飯,叫左鴨肉試一試。原來係將鴨肉加左入去個飯到一齊焗,然後食嘅時候要將成個飯摷一摷散咁就會好香。鍾意印度嘅長米,食落唔會太乾身又有種特別嘅口感。鴨肉D油份其實滲左落個飯到真係幾香。

Afghani Ribs & Chips

Lamb Vindaloo

Truffle Ricotta Cheese Naan
Garlic Coriander Naan

Duck Confit
2025-03-16
10 分鐘 (堂食)
2025-04-01 157 瀏覽
去探朋友就推薦左呢間比朋友。之前食過一次晚餐。食物幾有驚喜。呢度有兩層,上層環境好舒適,又有掛畫。當日好多一家大細食,仲有BB凳。服務都好周到。今次試左不同既食物,不過開心果芝士蛋糕都係必食👍流心架,而且仲有開心果碎,無得頂🤤餐廳的curry非常出色,今次點左羊,感覺上次的雞更加驚艷。單骨水牛城雞翼辣辣地好開胃。而個炸蝦都幾得意,食到係用左印度香料去炸,隻蝦好爽脆彈牙。見到lunch set好抵,百幾就有小食、主菜、甜品同飲品!性價比高。

2025-03-31 161 瀏覽
🥜九龍站一出上到最頂已經塭到,超方便!果到仲有好多餐廳,今次突然為印度菜而黎。Grilled Paneer Tikka🥜黃色一磚磚嘅似豆腐,但口感有啖啖肉feel🥜Paneer Tikka 是一款印度素食料理,非常受歡迎的小吃或開胃菜。它以鮮嫩的印度奶酪(Paneer)為主要材料,醃製後放在炭火或烤箱中烤製而成。Grilled Octopus🥜八爪魚超深刻,又香又軟Chicken Tikka Masala🥜香而不辣,雞肉份量都好足夠Garlic Coriander Naan🥜蒜香十足,空口食已經好正Pistachio Kulfi🥜好濃嘅開心果味,感覺好似食緊生朱古力,然後又有一陣奶香🥜Kulfi是一道印度傳統的冷甜品,類似於冰淇淋,但比普通冰淇淋更濃郁,質地更滑嫩。🍨Mango LassiWild Berry Colada
🥜九龍站一出上到最頂已經塭到,超方便!
果到仲有好多餐廳,今次突然為印度菜而黎。

Grilled Paneer Tikka
🥜黃色一磚磚嘅似豆腐,但口感有啖啖肉feel

Grilled Octopus
🥜八爪魚超深刻,又香又軟

Chicken Tikka Masala
🥜香而不辣,雞肉份量都好足夠

Garlic Coriander Naan
🥜蒜香十足,空口食已經好正

Pistachio Kulfi
🥜好濃嘅開心果味,感覺好似食緊生朱古力,然後又有一陣奶香

Mango Lassi
Wild Berry Colada
  • Grilled Octopus
2025-03-30 136 瀏覽
呢間印度🇮🇳餐廳嘅菜式,糅合傳統風味與現代烹飪技巧,為味蕾帶來一場精彩嘅旅程😋首先烤八爪魚🐙,八爪魚以豐富嘅印度香料醃製,配搭印度秋葵及清新嘅薄荷香草醬,口感豐富,食落幾香!Prawns Pakora Basket香脆嘅炸蝦,配以瑪沙拉香料、洋蔥薯仔餅及酸辣嘅辣椒醬,口感酥脆。至於經典嘅Chicken Tikka Masala,則以煙燻雞髀肉為主,配以小茴香、芫荽籽及濃郁嘅番茄洋蔥醬汁。雞肉嫩滑。我哋加咗蒜蓉芫荽烤餅和牛油烤餅,鬆軟嘅烤餅點埋咖喱🍛絕配。最後甜品試咗開心果焦香巴斯克芝士蛋糕,開心果味香濃,蛋糕質感軟滑。飲品方面,我哋選擇咗Sunset Fizz Fusion,呢杯特飲以金黃嘅香草為基調,口感清爽,味道香甜。

星期三的傍晚,夕陽像一顆融化的焦糖,緩緩滲入維港的天際線。我踩著九龍站圓方平臺的燈影,任涼風撩起衣角——這裡的「Chill」不只形容溫度,更是城市人卸下西裝領帶後的集體嘆息。而今晚的舞臺,屬於那間藏在玻璃幕牆後的印度餐廳,它的香料氣息早已穿透戶外座位,勾著過路人的鼻尖。 第一道前菜「薯仔球配青豆蓉」上桌時,我恍惚聽見了孟買街頭的油鍋滋滋作響。金黃酥脆的外殼裹著綿密的馬鈴薯泥,咬下時竟有種溫柔的爆破感,像咬破一顆黃昏的雲。青豆醬則是點睛之筆——翠綠如恆河畔的新芽,帶著薄荷與茴香的清涼,瞬間沖淡了油炸的厚重。這道菜若是交響樂,定是塔布拉鼓與西塔琴的即興合奏。 「招牌羊肉印度飯」端來時,米粒修長如詩行,乾爽分明地鋪陳在陶鍋中,每一粒都裹著藏紅花的鎏金與孜然的煙燻香氣。羊肉燉得骨肉離散,纖維間滲透著肉桂與豆蔻的暖意,彷彿能聽見克什米爾牧羊人的低語。而「雞肉咖喱」則是另一番風景——番茄與洋蔥熬成濃稠的琥珀色醬汁,甜中帶酸,雞肉如浸在夕照裡的絲綢,嫩得幾乎要化在舌尖上。 最驚豔的卻是「香煎三文魚」。魚皮煎出蕾絲般的焦脆,一刀劃下,內裡的粉紅魚肉顫巍巍地綻開,像被月光吻過的浪尖。香草醬潑灑其上

最驚豔的卻是「香煎三文魚」。魚皮煎出蕾絲般的焦脆,一刀劃下,內裡的粉紅魚肉顫巍巍地綻開,像被月光吻過的浪尖。香草醬潑灑其上,羅勒與檸檬的氣息讓這道菜忽然有了地中海的魂魄,卻又在尾調浮現阿育吠陀式的深邃。

Happy Hour的啤酒杯壁凝著水珠,琥珀色的液體在燈下泛起泡泡,像縮小的恆河晨霧。兩杯下肚,身旁剛下班的人們笑聲漸響,領帶鬆垮地掛在椅背,酒杯碰撞間,疲憊與咖喱香一同蒸發在晚風裡。

坐在戶外,抬頭便是九龍站玻璃穹頂流瀉的燈火,與遠處ICC的鋒利線條形成奇異的和諧。涼風裹著孜然香、啤酒花香,還有某位女士的淡香水味——這大概就是都市的魔幻時刻:印度的濃烈、香港的匆忙,全在盤中與杯中達成和解。

離開時,齒間還殘留著藏紅花的餘韻。我想,好的印度菜從來不只是味道,而是一場用香料繪製的冥想。今夜,我的味蕾在圓方的星空下,完成了一趟穿越次大陸的私奔。
2025-03-26
圓方頂層一向都有好多情調唔錯既餐廳,今次呢間係印度菜式都有兩層,餐廳裝修非常用心有好多細節裝飾,加上燈光效果整體非常有情調。餐廳主打現代印度菜,菜式精緻之餘亦充滿創意,今次試咗幾款招牌菜,同大家分享下~———————————————🌟 Mango Lassi Mango Lassi 甜度適中,帶有香甜嘅芒果味,口感順滑,飲落非常清新,作為開胃飲品一流!🌟 Grilled Octopus Grilled Octopus 一共有兩串,燒到微焦,中間夾有秋葵,口感豐富。最重要係佢有個醬汁 refreshing mint chimichurri,甜中帶少少微酸,味道非常清新,令人一試難忘!🌟 Lamb Shank Rogan Josh羊肉咖哩非常香濃,羊味突出,入面有超大舊羊肉,肉質腍身入味,每一啖都充滿香料嘅層次感。咖哩醬配上 Naan 一齊食,絕對係完美配搭!🌟 Duck Confit Biryani油封鴨印度香飯,入面加有好多香料,味道非常特別。鴨肉集中係底部,份量非常多,肉質嫩滑得嚟帶有油香,每一啖都充滿驚喜!🌟 Plain NaanPlain Naan 烤得香脆,外層帶少少焦香,內裡

———————————————
🌟 Mango Lassi

🌟 Grilled Octopus

🌟 Lamb Shank Rogan Josh

🌟 Duck Confit Biryani

🌟 Plain Naan
Plain Naan 烤得香脆,外層帶少少焦香,內裡軟熟,必須要配搭咖哩醬一齊食。

🌟 Truffle Ricotta Cheese Naan
Truffle Ricotta Cheese Naan 帶有濃郁嘅松露香氣,作為升級版 Naan 非常值得一試!