成日行連卡佛都經過呢一間Cafe,次次都會覺得佢係好睇唔好食!因為佢俾人嘅感覺好高上大🤭🤭今次係友人嘅推薦之下就試咗喇~《蒲燒三層鰻魚滑蛋飯》 $95鰻魚飯上枱嘅時候賣相都唔錯!鰻魚都有四大嚿,而且厚身肥美,食落去係食啖啖油脂🙈🙈🙈肥到不行不行🤭🤭炭燒味唔係好足夠,不過可以接受嘅因為佢始終都唔係真正嘅日本餐廳!🙂🙂滑蛋相對比較失色,因為你見到蛋邊其實有啲乾~我覺得過咗火少少😣😣😣 《日式又肥有瘦叉燒溫泉蛋飯》 $95呢度嘅日本叉燒唔係我食過入面最好食嘅日本叉燒,但係都做得相當唔錯!👍🏻👍🏻👍🏻叉燒油脂比例分佈得幾好~ 燒得都OK香🤭略嫌佢叉燒唔夠大塊,唔夠喉🤤🤤而且配埋蒜香汁撈飯真係幾好~ 《痴_線朱古力》 $55賣相真係幾痴線!第一啖就咁飲朱古力就覺得普通,唔夠濃!😣😣😣但撈埋左佢面頭既朱古力碎會令到成件事變得不一樣🥰
今次係友人嘅推薦之下就試咗喇~

《蒲燒三層鰻魚滑蛋飯》 $95

鰻魚飯上枱嘅時候賣相都唔錯!

《日式又肥有瘦叉燒溫泉蛋飯》 $95

叉燒油脂比例分佈得幾好~ 燒得都OK香🤭
略嫌佢叉燒唔夠大塊,唔夠喉🤤🤤
而且配埋蒜香汁撈飯真係幾好~

《痴_線朱古力》 $55

但撈埋左佢面頭既朱古力碎會令到成件事變得不一樣🥰
2019-04-23
  • 蒲燒三層鰻魚滑蛋飯
2019-03-10 388 瀏覽
某天經過海運,發現原來連卡佛有一間咁得意嘅餐廳,以為佢只係飮咖啡食cake ,點知原來係有飯食,好喜歡佢地個環境同店內嘅 擺設,最正係有2個舊涼茶舖嘅大胡㿖,好形呀!睇到menus好多選擇,大部分都係日式。下次可以試試。因為剛食完午餐,行過見到就坐低左試下,環境好舒服,又唔會太多人。我點左一杯薑汁Latte 杯同碟D patten 好靚,隻匙更原來係有圖案,好靚。見到小題匙上有一更薑蓉,就一併放入杯內,點知一飲係非常甜,原來咖啡入面已經有薑,而我加埋匙更入面嘅薑所以更甜。我原本以為係將新鮮薑汁放入去,點知原來係薑蓉syrup ! 雖然有點失望,但還是喜歡這𥚃,會再來試試其他的。除了咖啡,另外叫了一個caramel muffin ,中間的caramel 是流心的,翻熱後微暖,內面很軟。

睇到menus好多選擇,大部分都係日式。下次可以試試。

我點左一杯薑汁Latte

2019-02-17 244 瀏覽
行街行到累想休息下 行行下就揾到呢間第一次去 叫咗杯ginger tea同紫薯卷ginger tea 茶本身已夠好香 好濃 ginger 係一個spoon上 搞拌地飲 等所有薑溶係茶裹面 飲落好薑 有薑辣味之餘 飲既時候有薑蓉甜甜辣辣味 唔難入口 比食完大閘蟹飲既薑茶好飲好多蛋糕軟度岩岩好 cream唔會太mose 紫薯味超香濃 唔會膩 薑茶真係好解膩第二次去飲朱古力係我見過最有誠意 最好飲既朱古力一睇樣就知好多朱古力 好靚搞勻後 朱古力溶哂 超滑 超濃 有可可豆味 唔太甜
行街行到累想休息下 行行下就揾到呢間

係我見過最有誠意 最好飲既朱古力
一睇樣就知好多朱古力 好靚
搞勻後 朱古力溶哂 超滑 超濃 有可可豆味 唔太甜
2019-01-23 285 瀏覽
成日去海運食野都會經過Marco Polo酒店連卡佛個出口但係完全唔知入邊有SensoryZERO望到都以為淨係飲咖啡最多有啲pastries 點知原來有飯食仲要係出色喎個蒲燒三層鰻魚滑蛋飯一黎到望到啲鰻魚都已經覺得佢好肥美啲汁又好似整到嚿鰻魚幾靚仔仲有個蛋望落都覺得係滑 係juicy嘅而佢真係唔係得個樣鰻魚真係厚得黎夠腍 味道又夠濃呢個鰻魚飯盛惠$95絕對係快食高質之選
成日去海運食野
呢個鰻魚飯盛惠$95
絕對係快食高質之選
蒲燒三層鰻魚滑蛋飯
2019-01-23 156 瀏覽
同朋友食飯,朋友的介紹下來到這間小餐廳聚下,吃個晚餐。時已夜,但環境舒服,人不多,可能因為連著名店商店。和朋友食,我和朋友都點了個鰻魚飯。份量對我胃大來說,屬一般。價錢上,我相信由於地理環境處於名店大商場,該餐廳餐飲也不會便宜。鰻魚飯很好吃,但份量屬中等。那相中玫瑰烏龍香檳,卻不是太好喝。還是朋友選的自製熱薑紅茶好喝。

三浦燒鰻魚滑蛋飯
玫瑰烏龍香檳
三浦燒鰻魚滑蛋飯
2019-01-13 156 瀏覽
星期日的早上當然要食返個全日早餐。呢間餐廳既全日早餐好豐富。有日本蛋,兩塊包,茄汁豆,芝士腸,菇,沙律菜。日本蛋炒得好滑。包配有士多啤梨醬,d醬好好味。芝士腸是大條脆皮的不太咸。沙律菜新鮮,個醬汁亦不錯。份量都算多。另叫了一杯薑汁咖啡。幾好飲,無想過薑汁同咖啡是這樣的合拍😍😍😍真是令一天充滿力量。
呢間既鰻魚飯估吾到係咁好食!好高質。鰻魚好肥美!多鰻魚汁,食起黎有juicy既感覺🤤滑蛋夠晒滑!蛋味香濃,富有蛋汁,加上高水準既飯,啖啖食到心心眼😍真係估吾到咁好食,一定會encore ❗️我已經諗好下次一人一碗先夠喉呀🤤Btw實物睇係算大碗的👍🏻.Dinner Set蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 $118(散叫$95)個set跟一杯$40內既飲品,Latte 原價$45,姐係加左$5飲。.柚子汁香烤豬肋骨配薯角及沙律 $148呢個整體不過不失,試一次好了。.
呢間既鰻魚飯估吾到係咁好食!好高質。
Btw實物睇係算大碗的👍🏻
Dinner Set
蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 $118(散叫$95)

柚子汁香烤豬肋骨配薯角及沙律 $148

呢個整體不過不失,試一次好了。
2018-12-24 269 瀏覽
唔知係咪冬天開始凍,日日都好想飲hot chocolate搵搵下就搵到sensory zero有個甘特別既飲品,即刻要黎試下聽個名就已經好興奮:Crazy Chocolate,名副其實真係好多Chocolate賣相一流,飲品面擺上朱古力、白朱古力、朱古力粉,仲有印上餐廳名既朱古力牌,真係crazy!影完靚相忍唔住要立即試,味道梗係濃濃既chocolate啦應該因為賣相裝飾既關係,唔可以太熱,所以飲落爭少少,可以熱d更好。Mini Piccolo Latte細細杯,真係好迷你架,但係比較苦。
唔知係咪冬天開始凍,日日都好想飲hot chocolate

影完靚相忍唔住要立即試,味道梗係濃濃既chocolate啦

Mini Piccolo Latte
細細杯,真係好迷你架,但係比較苦。
週末出左去尖咀同朋友喺海港城行街,我地發現左一間時尚獨特Cafe位於high-end嘅連卡佛店裏面,餐廳天花掛住一排排嘅鎢絲燈、再配金屬椅子同雲石長枱,賣相非常玩味而高格調,感官上好似有多重驚喜感覺,於是吸引左我地去試下。餐牌非常多選擇,感覺每樣都好食。雖然食品價格比較偏貴,但我地抱著週末食好D嘅精神,都願意一試!友人先叫左杯crazy chocolate ($55) ,因為當初一睇果名已經好期待,夠Playful!朱古力奶味都算重,都接受到個甜度自己就叫左杯玫瑰烏龍香檳茶($50),飲到玫瑰淡淡清香,有氣嘅烏龍茶入口感覺都幾特別👍🏻而食物我地叫左:1)是日新鮮海鮮配日本米意大利飯及雜菌($148)賣相非常大愛❤️而且餐具碗碟非常精緻!我自己非常鐘意依個餐,因為依個茄湯醬汁飯稠而不膩!意大利米煮出來口感外軟內韌:)大蝦啖啖肉🍤非常惹味,相信下次必定再叫😎2)澳洲M8+和牛肩肉扒溫泉蛋飯($138)和牛食落相當淋身,肉質嫰滑!燒得非常之香,而珍珠米再加上溫泉蛋汁,每一啖都係高級享受而甜品我地就選了紫薯同綠茶蛋卷兩款味道清清地又唔太甜,整體依個午餐我地食得非常満足:)

痴_線朱古力
玫瑰烏龍香檳茶
而食物我地叫左:

1)是日新鮮海鮮配日本米意大利飯及雜菌($148)
是日新鮮海鮮配日本米意大利飯及雜菌
賣相非常大愛❤️而且餐具碗碟非常精緻!

大蝦啖啖肉🍤非常惹味,
相信下次必定再叫😎
是日新鮮海鮮配日本米意大利飯及雜菌

2)澳洲M8+和牛肩肉扒溫泉蛋飯($138)
澳洲M8+和牛肩肉扒溫泉蛋飯

甜品我地就選了紫薯同綠茶蛋卷

兩款味道清清地又唔太甜,整體依個午餐我地食得非常満足:)
日式蛋卷(抺茶及紫薯口味)

2018-11-18
10 分鐘 (堂食)
痴_線朱古力
澳洲M8+和牛肩肉扒溫泉蛋飯
日式蛋卷(抺茶及紫薯口味)
2018-11-18 159 瀏覽
相約朋友在尖沙咀午膳,意猶未盡,來到sensory ZERO續攤,位於連卡佛,店內裝修當然充滿型格時尚感,開放式設計,雲石枱配工業風椅,天花垂下一整排鎢絲燈泡,賞心又奪目。翻起餐牌,飲品選項不少,有特別一點的虹吸式的精品咖啡、也有一般常見的黑咖啡、牛奶咖啡系列。點了自家製薑汁朱古力咖啡,薑汁牛奶咖啡,肉桂蘋果流心鬆餅。他們家的杯碟相當精美,是帶點東洋風的設計。咖啡上的拉花固然漂亮,加入自家製的糖水薑汁,呷一口,是屬於口味偏甜一點的咖啡,淡淡的咖啡味,配上加熱過的鬆餅,甜甜的味道充滿整個口腔,仿佛不似在品嚐咖啡。自言對咖啡認識不多,要求不高,星期六下午能有閒情望著人來人往的海港城,與朋友坐在一角打發時間已覺得很滿足。

點了自家製薑汁朱古力咖啡,薑汁牛奶咖啡,肉桂蘋果流心鬆餅。

他們家的杯碟相當精美,是帶點東洋風的設計。

2018-11-17
今日和友人相約到尖沙咀連卡佛內的zero sensory下午茶。店舖位置有點難找,連卡佛內沒有指示牌 我都是靠問店員得知。但其實在marco polo入口行到盡頭直達店舖設計與黃竹坑店差不多,走白色清新風 非常適合女生嘆杯咖啡同朋友傾一個下午🔶青口雜菌忌廉意粉 評分8/10今日的lunch special, 藍青口飽滿鮮甜 食落creamy ! 忌廉份量恰到好處,不會太膩 加上橙黃椒和洋蔥的爽脆 健康又惹味👍🏻🔶滑蛋鰻魚飯 評分8.5/10滑蛋鰻魚飯算是這個咖啡店的招牌菜,上枱傳來濃濃的鰻魚香。鰻魚汁份量十足,鰻魚燒得外脆內軟 不算多骨。滑蛋偏熟可以煮得更嫩滑。

🔶青口雜菌忌廉意粉 評分8/10

🔶滑蛋鰻魚飯 評分8.5/10

2018-11-14
  • 滑蛋鰻魚飯
2018-11-12 1302 瀏覽
忙碌了大半天,真的要抖下氣。這家餐廳位於高貴的lane Crawford 內。餐廳的裝潢時尚雅緻,雲石長桌配上金屬椅子,天花懸著一排一排的鎢𢇁燈,感覺年輕又型格。午餐除了六款daily special外,原來仲有許多選擇!這兒不單供應沙律輕食,也有all day breakfast, 各式意粉、曰式飯、牛扒和豬肋骨等,價錢由$88-$218, 豐儉由人。豬軟骨滑蛋飯$98這豬軟骨飯認真足料!豬軟骨大大件,炇得軟腍入味,選取的部分啖啖肉,帶有軟筋和軟骨部分。豬軟骨帶一點肉感和豚脂,就連軟骨部分都輕易咀嚼,滿口肉香和骨膠原。滑旦也炒得十分滑溜,滿有旦香,配上豬軟骨和米飯,認真好味又飽足。煙三文魚忌廉松露意粉$98煙三文魚份量唔多,但味道一點也不腥。意粉囗感彈牙爽口,滿有陣陣的松露香味。而且由於沒有太多醬汁的關係,意粉口感清爽,吃罷也沒有膩滯的感覺,是幾輕盈的午餐。膳良新豬肉餅溫泉旦飯$108這個新豬肉做肉餅幾有彈性,味道同豬肉差唔多,口感爽夾黏,結實之中又帶有鬆化感覺。肉餅先煎後焗,表面微焦,比平日的蒸肉餅更為香口。再刺穿蛋黃,以溫泉旦的旦汁拌以肉餅和北海道旭川米飯,倍感豐盈又濕潤,加上米

午餐除了六款daily special外
,原來仲有許多選擇!這兒不單供應沙律輕食
,價錢由$88-$218, 豐儉由人。

豬軟骨滑蛋飯$98

煙三文魚忌廉松露意粉$98

膳良新豬肉餅溫泉旦飯$108

這個新豬肉做肉餅幾有彈性,味道同豬肉差唔多,口感爽夾黏,結實之中又帶有鬆化感覺。肉餅先煎後焗,表面微焦,比平日的蒸肉餅更為香口。再刺穿蛋黃,以溫泉旦的旦汁拌以肉餅和北海道旭川米飯,倍感豐盈又濕潤,加上米飯又有飯香,實在好comforting! 最正的是這新豬肉的卡路里比平日的少65%又低脂
,今次可以放心大吃唔怕肥了!

Flat white +$5

這flat white 真是頂呱呱!咖啡入口温度剛好,口感香滑,泡沬細膩,而且充滿奶香。最正的是,奶和咖啡比恰到好處,鮮奶沒有蓋過咖啡的味道,還透出甘香的咖啡豆風味,正呀!

Hot chocolate +$5

這朱古力味道香濃,帶有朱古力的醇厚甘香。甜味是溫和的,唔會死甜,有著可可的甜香與牛奶的香滑,味道唔錯。

估唔到在煩囂嘅海港城,有一個寧靜而優雅的角落。而且午餐選擇唔少,我又找到個新hea 點了!
2018-11-12
午餐
2018-09-26 921 瀏覽
[ 最近的鰻魚癮 | 滑蛋配咩都好食🐣]••其實由細到大我都唔食鰻魚的🙅🏻‍♀️係因為男朋友鍾意食,我慢慢接受食少少,最近直情狂食😳佢都話我地越來越同化對方🙌🏻原本佢討厭既野,都因為我而嘗試接受,最後就一齊鍾意🍫愛情好偉大啊🤣⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆🔹蒲燒三層鰻魚滑蛋飯($95)⭐️7.5/10鰻魚燒得好靚!好厚肉!😍滑蛋唔使我講,都睇得出好滑啦🍳個汁調得好好味,我好鍾意食鰻魚醬汁架,勁香又唔會好鹹👍🏻不過鰻魚有少許幼骨,男朋友話係完全接受到既程度🤨我自己對魚骨勁敏感,努力克服中💀-🔹澳洲M8+和牛肩肉扒溫泉蛋飯($138)⭐️8.5/10啲牛扒睇落以後會過熟,點知又好得喎😍燒得岩岩好呀👍🏻好香,有少許油脂,偏有咬口又唔會韌,好正👅不過我覺得佢切到每塊都三尖八角咁😂中間有隻溫泉蛋,唔算流心,應該叫做溏心🐣都接受到既,最鍾意蛋黃撈飯😋不過個飯無汁,食落乾左啲~-▫️晚餐飲品正價-$10☕️▫️晚餐升級🔝我揀左+$20要脆脆日式芝士薯波🧀味道一般,芝士唔係拉絲個種,應該係混埋薯仔一齊整,芝士味不突出😐-🔹痴_線朱古力($45)⭐️7/10純粹因為個名好搞笑而叫👻飲落偏甜左少少,奶味都重🍼個底甜到頂唔順,飲不下
[ 最近的鰻魚癮 | 滑蛋配咩都好食🐣]

⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🔹蒲燒三層鰻魚滑蛋飯($95)⭐️7.5/10

🔹澳洲M8+和牛肩肉扒溫泉蛋飯($138)⭐️8.5/10

▫️晚餐飲品正價-$10☕️
🔹痴_線朱古力($45)⭐️7/10

純粹因為個名好搞笑而叫👻飲落偏甜左少少,奶味都重🍼個底甜到頂唔順,飲不下去🤐我個人鍾意苦啲既朱古力,覺得會無咁膩🍫

🔺環境光猛寧靜💡之前行過太古分店,已經想試!但實在無乜機會去太古🤷🏻‍♀️依家係尖沙咀開分店,好好啊😚
2018-08-14 697 瀏覽
暑假中午的海港城人山人海,大部分餐廳排隊長,所以決心要找間靜靜地食餐舒服午餐,好彩找到這間cafe. 食物品質及量合符預期,夠飽。鰻魚好多,yummy. pasta夠熱,味道不錯.飲料大家最期待是coffee 加 ice cream, 但無奈coffee好酸,和ice cream完全不夾。希望他們再研究另一款coffee去配撘。

2018-08-14
2018-07-30 509 瀏覽
之前住澳門,次次番香港都一定會去尖沙咀。但響尖沙嘴搵食真係一件難事,太多人。某次響連卡佛裡發現咖啡廳,我去這鋪的習慣便養成了。不久前變了「味感宮匠」,一試又更確定,地點好食物好環境好價錢好,佢滿分了。更驚喜的事,佢地賣手工啤了。價錢亦合理。

更驚喜的事,佢地賣手工啤了。價錢亦合理。

各式手工啤
門神手工啤