2018-12-29 38 瀏覽
今日約咗舊同事食飯, openrice見柯士甸站附近有間新開嘅鐵板燒就好想試下! 可以一路傾計一路望住師傅烹調美食~餐廳座位唔算多, 主要係吧檯位圍繞鐵板燒廚房。 我哋當然揀咗坐師父對面啦~ 餐牌有好多dinner set可以選擇, 內容易非常豐富! 每個都覺得好吸引!最後我叫咗個 美國薄燒牛肉北海道二本蟹爪一人前。前菜係刺身同埋沙律杯 。刺身三點盛有新鮮嘅三文魚刺身,北寄貝刺身同埋甜蝦刺身, 味道鮮甜肥美份量剛剛好。 沙律係煙鴨胸配沙律配日式麻醬, 喺個好好嘅開胃前菜~ 主菜係西京醬煎煮銀鱈魚配北海道蟹爪。 銀鱈魚雖然較厚身,但 肉質非常嫩滑, 西京醬帶點清甜嘅清酒味, 提升味道之餘唔會搶走銀雪魚嘅鮮味! 另一主菜係美國薄燒牛肉配香煎牛脷。 牛脷非常厚身, 肉質煮得好林, 軟綿綿 咁好入味! 薄燒牛肉 脂肪分配非常之平均, 半生熟嘅薄燒牛肉咬落口感一流! 最後係餐廳嘅特色炒飯, 選擇咗配蟹膏嘅炒飯。 炒飯鑊氣十足, 粒粒香口帶淡淡嘅蟹膏香味! S2鐵板紙包蜆湯非常特別, 湯利用膠袋放喺鐵板上面煮, 單睇已經非常驚喜~ 最後仲有炒雜菜同埋泡芙做甜品。 呢個一人餐非常豐富, 可以欣賞到師

最後仲有炒雜菜同埋泡芙做甜品。 呢個一人餐非常豐富, 可以欣賞到師傅嘅手勢,亦可以品嘗到豐富嘅美食!

2018-12-24 133 瀏覽
見到二百幾個好評,每個評價都咁好就諗住貴一貴都試吓啦,點知期望太過高所以好失望。自己都好鍾意食海膽,就點左個海膽套餐,海膽唔鮮甜但e個餐係海膽做主角如果以每人平均1000咁嘅價錢食物水準不能接受三色刺身 唔太新鮮冇特別黑醋蟹肉沙律個醬汁甜有啲怪海膽杯 海膽一啲都唔鮮甜失望甲羅燒 賣相雖然好吸引好多料但加埋曬食落好咸,海膽唔太新鮮海膽海參 e個反而估佢唔到有幾好味海參幾林味道幾特別海膽芝士龍蝦 龍蝦整得幾好唔會太老,但海膽加芝士太多太鹹海膽大蝦多士 一般般A5 海膽和牛 和牛幾好味但調味比較重,咸。同海膽完全唔夾,寧願佢入面加蘆筍仲好過加海膽黑松露海膽炒飯 唔好食炒野菜 不過不失松茸蜆湯 清清地幾好飲海膽雪糕 味道不好

如果以每人平均1000咁嘅價錢食物水準不能接受

三色刺身 唔太新鮮冇特別
黑醋蟹肉沙律
個醬汁甜有啲怪
海膽杯 海膽一啲都唔鮮甜失望

甲羅燒 賣相雖然好吸引好多料但加埋曬食落好咸,海膽唔太新鮮

海膽海參 e個反而估佢唔到有幾好味
海參幾林味道幾特別
海膽芝士龍蝦 龍蝦整得幾好唔會太老,但海膽加芝士太多太鹹
海膽大蝦多士 一般般

黑松露海膽炒飯 唔好食

炒野菜 不過不失
松茸蜆湯 清清地幾好飲

海膽雪糕 味道不好
生日
2018-12-18 50 瀏覽
同朋友去佐敦食日本鐵板燒, 食鐵板燒梗係要坐對住師傅嘅吧枱啦, 可以睇住師傅喺鐵板上面烹調食時嘅功架, 手勢嘅熟練, 加上食物散發出嚟嘅香味, 可以滿足眼睛嘅欣賞, 又可滿足嗅覺, 食落口嘅美味, 呢啲係真正嘅色香味俱全。我地今晚叫左「海膽杯盛宴」, 每道菜都感受到師傅嘅用心同食材嘅新鮮😋😋蟹肉黑醋沙律杯蟹肉特別鮮味, 好清新北海道3點盛盒3款刺身包括三文魚, 北寄貝, 蝦, 除左新鮮就係新鮮, 正👍🏼👍🏼樂師傅十層海膽杯🍸🍸有海膽, 帶子, 魚茸, 三文魚籽,海葡萄等,口感豐富蟹粉甲羅燒海膽杯🦀🦀海膽加上鮮味嘅蟹肉, 真係好夾北海道海膽流沙松茸大蝦多士🦐🦐蝦真係好大隻好厚肉, 加上松茸更能帶出蝦嘅鮮海膽焗原條海參中式烹調海參食得多, 第一次食日式, 原來用海膽焗都好好味, 海參非常爽口海膽醬芝士焗龍蝦 (原隻)🦞🦞龍蝦肉新鮮彈牙, 配海膽醬芝士, 特別惹味A5和牛松茸海膽卷優質和牛肉質嫩而不膩, 用鐵板燒處理係我最喜歡的形式蟹粉海膽黑松露炒飯非常惹味, 黑松露的獨有嘅香氣, 令你食到停唔到口燒野菜鐵板炒, 特別香S2特色式松茸蜆湯用玻璃紙包住湯放喺鐵板上加熱, 然後剪開玻璃紙, 湯有

蟹肉黑醋沙律杯
蟹肉特別鮮味, 好清新

北海道3點盛盒

樂師傅十層海膽杯🍸🍸
有海膽, 帶子, 魚茸, 三文魚籽,海葡萄等,口感豐富

蟹粉甲羅燒海膽杯🦀🦀
海膽加上鮮味嘅蟹肉, 真係好夾

北海道海膽流沙松茸大蝦多士🦐🦐
蝦真係好大隻好厚肉, 加上松茸更能帶出蝦嘅鮮

海膽醬芝士焗龍蝦 (原隻)🦞🦞
龍蝦肉新鮮彈牙, 配海膽醬芝士, 特別惹味

A5和牛松茸海膽卷
優質和牛肉質嫩而不膩, 用鐵板燒處理係我最喜歡的形式

蟹粉海膽黑松露炒飯
非常惹味, 黑松露的獨有嘅香氣, 令你食到停唔到口

鐵板炒, 特別香

S2特色式松茸蜆湯
用玻璃紙包住湯放喺鐵板上加熱, 然後剪開玻璃紙, 湯有海帶, 松茸,豆腐, 蜆等, 又清又鮮

海膽雪糕🍨🍨
等一次食海膽味雪糕, 新奇又特別
2018-12-18 720 瀏覽
睇食評見到呢間餐廳做緊【海膽杯盛宴】,即刻約埋朋友黎食蟹肉黑醋沙律杯作為前菜黑醋好香,酸酸甜甜好開胃 蟹肉好多北海道3點盛盒有赤海蝦、北寄貝同三文魚,勁鮮甜,三文魚厚切咖樂師傅十層海膽杯海膽開始了 先黎呢個招牌菜,真係有好多層,海膽鮮甜,第一次食海葡萄,好特別蟹粉甲羅燒海膽杯望住廚師落好多海膽,撈一撈埋啲蟹膏一齊食,好滿足北海道海膽流沙松茸大蝦多士隻大蝦大隻到呢 又夠爽口 呢個100分海膽焗原條海參未試過呢個配搭,又幾新鮮喎 海參夠軟夠入味海膽醬芝士焗龍蝦龍蝦勁靚,啲肉超爽口,唔會被芝士蓋過鮮味,而且廚師開晒殻,食得好方便A5和牛松茸海膽卷和牛入口即溶蟹粉海膽黑松露炒飯飯粒炒得好乾身,黑松露味夠濃,正燒野菜已經好飽,但啲菜好入味,都食得晒S2特色松茸蜆湯好得意,啲湯喺個膠袋度,然後望住廚師擺喺鐵板整熱 豆腐好滑海膽雪糕第一次食,真係有海膽味
睇食評見到呢間餐廳做緊【海膽杯盛宴】,即刻約埋朋友黎食

蟹肉黑醋沙律杯
作為前菜黑醋好香,酸酸甜甜好開胃
蟹肉好多

北海道3點盛盒
有赤海蝦、北寄貝同三文魚,勁鮮甜,三文魚厚切咖

海膽開始了

蟹粉甲羅燒海膽杯
望住廚師落好多海膽,撈一撈埋啲蟹膏一齊食,好滿足

隻大蝦大隻到呢
又夠爽口
呢個100分

海膽焗原條海參
未試過呢個配搭,又幾新鮮喎
海參夠軟夠入味

和牛入口即溶

蟹粉海膽黑松露炒飯
飯粒炒得好乾身,黑松露味夠濃,正

燒野菜
已經好飽,但啲菜好入味,都食得晒

S2特色松茸蜆湯
好得意,啲湯喺個膠袋度,然後望住廚師擺喺鐵板整熱
豆腐好滑

海膽雪糕
第一次食,真係有海膽味
2018-12-17
  • 海膽醬芝士焗龍蝦
  • 北海道海膽流沙松茸大蝦多士
2018-12-14 51 瀏覽
又到要紀念某個日子的時間,睇到open rice上這個s2 評價都幾好,海膽又是我們摯愛所以就選擇來食翻餐豪噶!多謝某老闆~門面好日式,但是隔離裝修所以有竹棚遮住,所以都要轉入先找到。海膽杯盛宴太吸引了,我們坐低就下單。一杯青檸花旗參茶,一個需要自行安裝的筷子,兩個流曬口水的人海膽杯塞到滿瀉,上面點綴海葡萄,海膽入口順滑豐盈,海水味充滿口腔好開心!仲有芝士龍蝦,啖啖肉,肉質厚實爽彈,芝士濃郁噴香,又係停不到口的美味這個和牛松茸海膽卷令人有驚喜,和牛好淋,但是被松茸搶味,有點over。但是我覺得驚喜的係塊麵包🍞係酒味好濃郁的熟成方包,食完覺得自己醉了,有點熏熏然。。。其他都非常不錯,果然紀念日就是要出來見識下
所以就選擇來食翻餐豪噶!多謝某老闆~

好開心!

其他都非常不錯,果然紀念日就是要出來見識下
2018-12-13
紀念日
  • A5和牛松茸海膽卷
2018-12-13 197 瀏覽
2018年12月12日。晴。佐敦。臨近聖誕,呢晚諗住同朋友食豪啲,所以就揀咗佐敦呢間鐵板燒食啦~餐廳位置雖然位處內街,但門口掛住大大個紅色燈籠,街頭行入來就會見到~坐低見到呢個海膽盛宴menu,咁多道菜,睇名道道菜都好吸引!唔諗咁多啦,就食佢啦!決定好食咩之後留意到面前杯茶好得意喎~入面有粒的骰嘅泰國青檸,青檸味清新潤喉~原本以為啲茶係普通清茶,飲飲下發現內有乾坤!店員整晚不停幫我哋加茶,飲下飲下見到茶入面有啲蔘鬚個茶原來係花旗蔘茶,唔怪得飲落清香得來又有甘味,好養生啊~餐廳入面有吧枱,有其他枱坐吧枱會睇到師傅嘅手藝,但相對可能會熱啲但係全部食物都係師傅即席喺鐵板度製作,所以坐邊其實都一樣嘅~首先出場嘅係左邊嘅蟹肉黑醋沙律杯同埋右邊嘅北海道3點盛盒蟹肉黑醋沙律杯入面嘅蟹肉都唔少,仲有好多蔬菜,加埋酸酸甜甜嘅黑醋,開胃又健康~北海道3點盛盒有厚切三文魚、北寄貝同埋大大隻嘅蝦刺身全部都好鮮甜~~食完真係意猶未盡~~樂師傅十層海膽杯,呢個係其中一款招牌菜式雖然叫mini版,但係個杯塞到滿晒,都好足料!插喺杯上面嘅係造型好有趣嘅魚仔烤餅,食落以為係烤魷魚,之後望真啲先見到係好多條細魚仔食落香脆
2018年12月12日。晴。佐敦。

唔諗咁多啦,就食佢啦!

決定好食咩之後留意到面前杯茶好得意喎~
入面有粒的骰嘅泰國青檸,青檸味清新潤喉~
原本以為啲茶係普通清茶,飲飲下發現內有乾坤!
店員整晚不停幫我哋加茶,飲下飲下見到茶入面有啲蔘鬚
個茶原來係花旗蔘茶,唔怪得飲落清香得來又有甘味,好養生啊~

餐廳入面有吧枱,有其他枱
坐吧枱會睇到師傅嘅手藝,但相對可能會熱啲
蟹肉黑醋沙律杯+北海道3點盛盒

首先出場嘅係左邊嘅蟹肉黑醋沙律杯同埋右邊嘅北海道3點盛盒
北海道3點盛盒有厚切三文魚、北寄貝同埋大大隻嘅蝦刺身
全部都好鮮甜~~食完真係意猶未盡~~
樂師傅十層海膽杯

樂師傅十層海膽杯,呢個係其中一款招牌菜式
雖然叫mini版,但係個杯塞到滿晒,都好足料!
食落香脆惹味~
海膽杯果然名乎其實,每隔一層就鋪咗一層海膽,其他材料食得出有魷魚、蟹肉、吞拿魚蓉、昆布
仲有超級鍾意嘅海葡萄(即係喺面綠色一串串嗰啲)!!見到佢好驚喜!因為喺香港嘅餐廳幾乎未見過~
蟹粉甲羅燒海膽杯

蟹粉甲羅燒海膽杯,又係海葡萄啊~~可以一晚食返夠本!
普通甲羅燒都只有蟹膏,但呢個就係好高級
底有好多蟹膏,面有海膽,中間有三文魚籽~
不同嘅鮮味撈埋一齊食,真係好滿足啊!
海膽焗原條海蔘

海膽焗原條海蔘,呢道菜令我驚豔嘅地方在於師傅喺入面加咗辣椒
海蔘同辣味呢個組合好少見,但係出奇地夾!
返屋企即係同媽媽講以後可以試下煮海蔘加辣椒~

A5和牛松茸海膽卷,睇落呢道菜唔係好平衡
上面嘅食材樣樣矜貴:和牛唔洗講啦;松茸就算未食過,睇過小丸子嘅都知,係貴價食材;仲有海膽~
全部材料都包咗喺和牛入面,和牛入面即融,嫩滑多汁
松茸同海膽雖然見唔到佢哋嘅身影,但係味道濃郁,鮮味十足!
墊底嘅方包千祈唔好睇少!
食一啖就發現神奇嘅事!
方包有香濃嘅酒味~好有驚喜!
未有機會細問師傅或者店員,唔酒味係來自發酵過程定係烹調過程,總之就好味啦!
燒野菜

燒野菜,呢個燒野菜亦係不得了
師傅最厲害嘅係可以將唔起眼嘅簡單食材或者配菜整得非常出色!
我可以講呢碟菜係我人生中食過最好味嘅一碟菜!
菜煮得好入味,但係同時依然爽脆,完全唔明點樣可以做到
汁料都好正,食落似係鮑汁,所以好鮮甜,必點!!

S2特色松茸蜆湯,造型好得意,上枱之後店員會攞鉸剪幫手剪開
入面有一隻大蜆、有菇、秋葵,仲有昆布,湯味道較清淡
可以沖刷下味蕾,準備食最後嘅甜品
海膽雪糕

海膽雪糕,鹹味雪糕好似第一次食~
感覺好得意,帶來味覺衝擊!
但諗諗下,其實海膽本身嘅質感都好creamy,所以製作成呢啲奶類製品都好夾~
餐廳食物質素好高,絶對值得推介~~~
2018-12-12
5 分鐘 (堂食)
蟹肉黑醋沙律杯+北海道3點盛盒
海膽焗原條海蔘
海膽雪糕
今晚黎到佐敦呢間創意鐵板燒餐廳。餐廳座位唔算好多, 除左有望住師傅煮鐵板燒嘅座位外, 旁邊仲有 4-5 張獨立枱。每人都會有個小茶杯, 入面放左一粒小青檸, 店員會斟上花旗參茶, 只要蓋上杯蓋焗一焗就飲得。創意餐廳連對筷子都咁有創意, 只要將一次性嘅木筷子頭插喺可以重用嘅筷子套入面, 就會變成一對長長嘅筷子。Order 左個海膽杯盛宴二人餐, 由頭盤到甜品, 一共有12道。蟹肉黑醋沙律杯蟹肉份量唔少, 而且帶點鹹香。 黑醋配沙律 & 豆腐, 食落去好開胃。 北海道3點盛合有 3 款刺身: 北寄貝、三文魚、赤蝦, 全部都夠晒肥美新鮮。樂師傅十層海膽杯 (Mini 版)呢個十層海膽杯真係不得了, 完全係可以一次過滿足晒鐘意食刺身嘅慾望。 最上層插左塊燒白飯魚脆片, 之後就係黑魚子、海膽、拖羅蓉、海葡萄、帶子、三文魚子、白蝦、海膽、松葉蟹肉、海帶碎, 層層分明。每一層刺身都非常新鮮, 尤其係海膽, 色澤金黃, 肉質肥厚, 味道超級鮮甜, 係必食推介菜式。蟹粉甲羅燒海膽杯材料有黑魚子、海膽、海葡萄、三文魚子、蟹肉 & 蟹膏, 店員建議撈埋一齊食, 味道當然係冇得輸啦 !!海膽焗原條海參海參加入
今晚黎到佐敦呢間創意鐵板燒餐廳。

北海道3點盛合

樂師傅十層海膽杯 (Mini 版)

海膽焗原條海參
海參加入海膽醬 & 辣椒一齊煮, 味道帶點微辣, 而海參較有彈性, 配埋醬汁食簡直一流。

北海道海膽流沙松茸大蝦多士

將起晒肉 & 用海膽醬煮過嘅大蝦放喺香脆嘅多士上面, 口感彈牙爽口, 就連個蝦頭都好有焦香味。

海膽醬芝士焗龍蝦

用上大量芝士, 而且芝士用火槍微微燒過, 所以散發出芝士的焦香味。 龍蝦爽口彈牙, 同時仍保留到豐富嘅肉汁。 芝士配龍蝦, 又點會唔好味呢 !?!

A5 和牛松茸海膽卷

Order 左個和牛 5 成熟, 肉質嫩滑, 而且有豐富嘅油香, 入面仲包住海膽添, 非常奢華。

蟹粉海膽黑松露炒飯
用左蟹粉、海膽、黑松露、蛋、蔥粒一齊炒, 炒到粒粒分明, 非常乾身, 而且黑松露味香濃, 食落去仲啖啖蟹粉 & 海膽添。

燒野菜
椰菜 & 蘿白絲用醬汁炒熟, 簡單又清甜。

S2 特色松茸蜆湯
用左個非常耐熱嘅食用袋裝住成個湯, 蜆味濃郁, 而且加入海帶、秋葵 & 香菇, 健康又味美。

海膽雪糕

餐廳自家制雪糕, 雪糕充滿淡淡海膽味, 加埋面頭嘅海膽一齊食, 非常有創意 !!
2018-12-11
2018-12-11 173 瀏覽
經朋友介紹來到這間吃海膽宴!餐廳雖不太大,但勝在有日式的裝修及鐵板位。進店時十分多人,幸好我們訂了檯。餐廳有各種套餐,我們點了這個海膽杯盛宴二人餐,很豐富的食物,沒想到海膽可以有這麼多的配搭!蟹肉黑醋沙律杯蟹肉的份量比我想像中多!而且真的有鮮蟹肉味!再配上酸酸的黑醋汁及新鮮的蔬菜,十分開胃!北海道三點盛盒是大蝦、三文魚及北寄貝!全都是十分新鮮的食材!十分喜歡他的大蝦、爽口彈牙、厚切三文魚及北寄貝也不錯!樂師傅十層海膽杯這個是我第一次見的!十分有gimmick!黑魚子、海膽、沖繩海蘿蔔、拖羅、三文魚籽、白蝦、蟹肉、海帶,每一口都不同口感,每一口都十分滿足!蟹粉甲羅燒海膽杯這道菜十分吸引!有我們喜歡的蟹膏!蟹膏加上海膽、蟹肉、三文魚籽、沖繩海蘿蔔真是不得了!值得一讚的是加入了乾蔥,令口感更爽脆!北海道海膽流沙松茸大蝦多士大蝦的是大蝦!被燒過的大蝦十分香口、鮮甜,再配上海膽流沙松茸及脆口多士,十分搭配!海膽焗原條海參沒想到在這裡也可以吃到海參!這個海參配上了海膽上湯,帶有微辣的味道,十分醒胃,而且海參很彈牙海膽醬芝士焗龍蝦我們被這份量嚇呆了!沒想到原隻龍蝦份量頗多!再加上這海膽芝士醬,十分邪
經朋友介紹來到這間吃海膽宴!

樂師傅十層海膽杯

這個是我第一次見的!十分有gimmick!

海膽醬芝士焗龍蝦

我們被這份量嚇呆了!沒想到原隻龍蝦份量頗多!再加上這海膽芝士醬,十分邪惡!龍蝦也是新鮮的,多肉彈牙,這個要趁熱吃!

A5和牛松茸海膽卷

我們點了5成熟。這個A5和牛並不是浪得虛名!入口即溶,再加上新鮮松茸海膽,每一口都很滿足!

蟹粉海膽黑松露炒飯

份量頗多的!十分欣賞這個炒飯!粒粒分明,不會太乾/濕,而且海膽及黑松露味十分搭配,再加上蔥花,令人吃不停!

燒野菜

師傅在鐵板即炒的!熱哄哄,十分入味

S2特色松茸蜆湯

這個湯很特別,是用了膠袋包著,上菜時店員幫我們剪開膠袋,這是我喜歡的蜆湯!有原隻大蜆!再加上大菇及海帶,十分清甜

海膽雪糕

沒想到就連雪糕也有很重的海膽味!而且海膽與雪糕的質量及味道十分搭配,不會太甜

整體來說,食物的質量不錯,而且份量十分多!可以3個人吃!喜歡吃海膽的要來試試!
2018-12-10
2018-12-11 39 瀏覽
是日男朋友仔接我放工,就帶我去番工附近既S2鐵板燒食好西,豪請我食依個海膽杯盛宴$1888/二位。個套餐真係勁多野食,包括左:沙律:蟹肉黑醋沙律杯,沙律杯既底部放左一D生菜,而表層就放左大量既蟹肉,同埋蕃茄仔同埋豆腐,再灑上薄薄一層甜甜酸酸既黑醋,十分開胃~刺身:北海道3點盛盒,盛盒入面有3種唔同既刺身,有超鮮甜既北寄貝,厚甜既三文魚,同埋大大隻既牡丹蝦!仲要相當新鮮~正!招牌菜式:樂師傅十層海膽杯,海膽杯簡直每一層都有驚喜,雖然係迷你版 但絕對唔慳皮!表層插住一塊燒白鯪魚煎成既薄脆,之後放左大大舊既北海道紫海膽同埋帶子,下一層再放左沖繩既海葡萄同埋三文魚籽,三文魚子下面又再放多左層海膽,簡直啖啖都充滿驚喜,啖啖都係味蕾上既享受。蟹粉甲羅燒海膽杯:表層有鮮甜既海膽,之後再放左層沖繩既海葡萄同埋三文魚籽,而底層就係蟹膏北海道海膽流沙松茸大蝦多士,依個簡直係鮮、咸、香於一身!海膽焗原條海參:依個係我最鐘意既一道菜,唔單止混合左中日兩個國家既菜式,同時海膽整成既醬汁混合入,海參入面係估唔到甘夾,忍唔住一啖接一啖甘樣食!~海鮮:海膽芝士醬焗龍蝦,新鮮既海鮮無需要太多既調味,只係簡單放一層海膽芝

個套餐真係勁多野食,包括左:

刺身

招牌菜式:

蟹粉甲羅燒海膽杯:
北海道海膽流沙松茸大蝦多士,依個簡直係鮮、咸、香於一身!

海膽焗原條海參:

海鮮:
海膽芝士醬焗龍蝦,新鮮既海鮮無需要太多既調味,只係簡單放一層海膽芝士醬
再焗一焗就已經鮮到不得了,仲要廚師超貼心,切好晒比我地~又好食又方便

肉類:
A5和牛松茸海膽卷,薄薄一層既牛肉片,再包埋一大舊海膽,果種滋味真係好難形容!就係好味囉~

食事:
蟹粉海膽黑松露炒飯,我地食完甘多野之後,已經肚仔漲晒,估唔到個炒飯仲好足料~一大盆,仲要師傅將蟹粉、海膽、黑松露完全混入飯入面,真係好香好惹味!

燒野菜
食左甘多好西,梗係要食番D菜啦~幫我地清清腸胃

吸物:
S2特色松茸蜆湯,依一道菜上枱果時,我同男朋友仔都好好奇,點解有個袋仔載住既?之後店員就幫我地剪開,果陣松茸真係撲鼻而來,飲落口蜆味十足~簡單得來又好味!

甜品
海膽雪糕,最後依個甜品真係誠意十足,成個雪糕充滿海膽味,仲保留左少少海膽既口感,好得意!

估唔到依餐充滿驚喜,樣樣菜式都相當特別~而且絕對食到肚仔漲晒甘出來!
2018-12-04
  • 北海道3點盛盒
  • 海膽焗原條海參
2018-12-10 32 瀏覽
餐廳既位置唔算易搵,但為左食...點都會捐窿捐罅咁搵餐廳架喇😂😂😂好好彩地有最後2個鐵板燒位安排比我地🥰🥰🥰今日食既菜單:店員先奉上一杯青檸水,味道好甘香!可以用黎每道菜與每道菜之間浪浪口,同去一去油膩上菜喇~《蟹肉黑醋沙律杯》蟹肉幾鮮甜,黑醋甜甜酸酸打開你既胃口之際就立即送上《北海道三點盛》有三文魚、北寄貝同埋大蝦, 刺身鮮甜《樂師傅十層海膽杯mini版》入面有海膽、吞拿魚茸、帶子、三文魚籽、海葡萄等...超多料!小心翼翼地用匙羹慢舀出黎食就ok...好有層次感!而且口感豐富🥰就次食盡海膽既綿、帶子既鮮甜、三文魚籽同海葡萄既脆💕《蟹粉甲羅燒海膽杯》入面有忌廉洋蔥,好香;蟹膏好鮮;蟹肉夠甜❤️❤️而且佢地既蟹蓋汁味道好熟悉,係我好中意既味道❤️❤️❤️❤️❤️ 《北海道海膽流沙松茸大蝦》師傅一路煎蝦一路已經聞到好香了~見到師傅好有心機咁整到成蝦好靚!蝦肉好爽口,好甜!好正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻松茸味唔算重 啱我❤️《A5和牛松茸海膽卷》師傅會細心咁問你想要幾多成熟,之後就好快上到你面前~和牛配上海膽既口感都幾特別💕《S2特色松茸蜆湯》好特別的用膠袋放係鐵板上整熱佢!好快就滾起可以上枱嚕~味道清清地,頭先

好好彩地有最後2個鐵板燒位安排比我地🥰🥰🥰

今日食既菜單:

店員先奉上一杯青檸水,味道好甘香!
可以用黎每道菜與每道菜之間浪浪口,同去一去油膩

上菜喇~《蟹肉黑醋沙律杯》
有三文魚、北寄貝同埋大蝦, 刺身鮮甜

《樂師傅十層海膽杯mini版》
入面有海膽、吞拿魚茸、帶子、三文魚籽、海葡萄等...
超多料!小心翼翼地用匙羹慢舀出黎食就ok...
好有層次感!而且口感豐富🥰
就次食盡海膽既綿、帶子既鮮甜、三文魚籽同海葡萄既脆💕

《蟹粉甲羅燒海膽杯》
入面有忌廉洋蔥,好香;蟹膏好鮮;蟹肉夠甜❤️❤️

《北海道海膽流沙松茸大蝦》
蝦肉好爽口,好甜!好正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
松茸味唔算重 啱我❤️

《A5和牛松茸海膽卷》
師傅會細心咁問你想要幾多成熟,之後就好快上到你面前~
和牛配上海膽既口感都幾特別💕

《S2特色松茸蜆湯》
好特別的用膠袋放係鐵板上整熱佢!
好快就滾起可以上枱嚕~
味道清清地,頭先食左咁多油膩野可以中和番🙈🙈唔錯唔錯👍🏻👍🏻👍🏻

《海膽雪糕》
第一次食好特別,個雪糕係有少少鹹但係好重海膽味!其實佢個質感都有啲似海膽架~ 好特別呀🥰
紀念日
  • 蟹粉甲羅燒海膽杯
  • 北海道3點盛合
  • A5和牛薄燒
2018-12-09 70 瀏覽
雖然S2主打是鐵板燒,但今次小編要試的不是鐵板燒,而是店主樂師傅特別推介的海膽杯盛宴(二人份量)。海膽杯盛宴售1888,但物超所值,全個盛宴有12道菜。前菜是沙律,蟹肉黑醋沙律杯。黑醋配上新鮮蟹肉,十分開胃,還有一舊嫩滑豆腐作配菜。接著是刺身,北海道三點盛盒。大蝦三文魚和北寄貝,食材十分新鮮,咬落陣陣鮮味湧出。終於到招牌菜式,有樂師傅十層海膽杯、蟹粉甲羅燒海膽杯、北海道海膽流沙松茸大蝦多士、及海膽焗原條海參。這個盛宴中樂師傅十層海膽杯是mini版,望落十分可愛,十層分別係(由頂至底):燒白鯪魚脆片、黑魚子、北海道紫海膽、沖繩海葡萄、藍鰭吞拿拖羅蓉、三文魚子、白蝦、北海道雲海膽、松葉蟹肉、北海道紫海膽、鮮海帶碎。慢慢用匙羹食,是咸香既衝擊🤤一層一層食到唔想停,有機會要試埋正常版。蟹粉甲羅燒海膽杯黑松露和香濃既蟹膏鋪面,墊在海葡萄和蟹子之上,最底是忌廉焗蟹,一流!北海道海膽流沙松茸大蝦多士松茸味濃,咸香十足。放原隻大蝦係多士上面,再一啖咬落去,好滿足的感覺!海膽焗原條海參原條海參切成細細粒,一口就可以食得到。軟綿綿既海參配搭著特製海膽汁,十分美味。緊接其後的是海鮮,原隻海膽醬芝士焗龍蝦。濃
海膽杯盛宴售1888,但物超所值,全個盛宴有12道菜。
前菜是沙律,蟹肉黑醋沙律杯。
黑醋配上新鮮蟹肉,十分開胃,還有一舊嫩滑豆腐作配菜。
接著是刺身,北海道三點盛盒。
大蝦三文魚和北寄貝,食材十分新鮮,咬落陣陣鮮味湧出。

慢慢用匙羹食,是咸香既衝擊🤤
一層一層食到唔想停,有機會要試埋正常版。
海膽焗原條海參
緊接其後的是海鮮,原隻海膽醬芝士焗龍蝦。
濃郁既海膽醬芝士,十分惹味。龍蝦本身已經切開,不用花費大量時間和心力去自己拆開品嚐,十分周到。
當然少不了肉類,A5和牛松茸海膽卷。
A5和牛包著松茸海膽,一啖放入口,簡直係極級既享受!
食事就有蟹粉海膽黑松露飯和燒野菜。
蟹粉海膽黑松露飯
怕食唔飽既人有福啦!呢個飯份量十足,一路食落會慢慢滲出陣陣海膽味,想不斷添食。
燒野菜
野菜看似普通但油香十足,邊食海膽飯邊食野菜是最佳配搭。
吸物比較特別,呢個S2特色松茸蜆湯係用膠袋裝住,服務員小心為客人剪開封口,讓客人可以細心品嚐。食完生冷野,最後飲一碗暖暖既蜆湯,係完美既結局。
邊有咁快完,都未上甜品甜品係好特別既海膽雪糕。
海膽雪糕食落咸咸地,和一般甜味雪糕不同,別有一番風味,但並非人人喜歡。就像小編與友人一同前往,小編十分喜歡,友人卻不太感興趣,唯有等為食既小編包辦兩球雪糕🤤
2018-12-04
搵到呢間餐廳既最主要原因,係我地勁愛海膽,係網上見到以海膽做主題既鐵板燒,由頭到尾都用海膽作菜,真係無可能唔黎食沙律杯酒杯盛載,蟹肉沾上黑醋,再以沙律菜墊底黑醋味道較淡,唔會喧賓奪主,作提鮮作用,亦好開胃三式刺身-三文魚、大蝦、北寄貝三文魚好厚身,大蝦爽甜,北寄貝有咬口海膽杯 <3可見層層分明,除左有多層海膽,仲有其他刺身而且海膽好鮮味,品質有保證另一令人心心眼之作-蟹粉甲羅燒海膽杯海膽經已鋪得好高身,鮮生既三文魚籽佈滿整個蟹殼,下層更係滿滿帶咸鮮既蟹膏整個甲羅燒超鮮味海膽炒海參如果可以拎黎餸飯就好,因為海膽醬味好鮮,又好濃,配搭海參令佢變得惹味海參QQ既口感,加上咁大份量,感覺豪氣海膽芝士焗龍蝦,龍蝦好大隻,而且鋪滿好多好多芝士,烤香左既芝士 & 燒香既龍蝦,真係勁香龍蝦肉好厚,亦好結實,食到佢有幾咁新鮮,同酒樓食既冰鮮好大分別仲有令一樣大蝦菜式-北海道海膽龍蝦松茸大蝦多士同樣地,燒到金黃色,就咁睇都令人流哂口水燒到剛好,蝦肉仲好有水分同彈牙配上脆脆多士,多個食法同口感 幾好玩A5級和牛松茸海膽卷!!!呢款菜式,齊集名貴三寶,因為有松茸,所以多左股香味雖然三樣食材都好濃味,松茸既清香

沙律杯酒杯盛載,蟹肉沾上黑醋,再以沙律菜墊底
黑醋味道較淡,唔會喧賓奪主,作提鮮作用,亦好開胃
三式刺身-三文魚、大蝦、北寄貝
三文魚好厚身,大蝦爽甜,北寄貝有咬口
海膽杯 <3
可見層層分明,除左有多層海膽,仲有其他刺身
而且海膽好鮮味,品質有保證
另一令人心心眼之作-蟹粉甲羅燒海膽杯

整個甲羅燒超鮮味
海膽炒海參
海參QQ既口感,加上咁大份量,感覺豪氣

仲有令一樣大蝦菜式-

北海道海膽龍蝦松茸大蝦多士
同樣地,燒到金黃色,就咁睇都令人流哂口水
燒到剛好,蝦肉仲好有水分同彈牙
配上脆脆多士,多個食法同口感 幾好玩

A5級和牛松茸海膽卷!!!

呢款菜式,齊集名貴三寶,因為有松茸,所以多左股香味
雖然三樣食材都好濃味,松茸既清香令呢個卷一啲都唔膩

餐廳似乎擔心客人食左咁多大蝦同海膽,都仲未夠飽
餐單有埋炒飯同炒雜菜

但此炒飯,非彼炒飯,用料又係好矜貴 係蟹粉海膽黑松露炒飯,香氣十足

最後仲飲左個我好驚嘆既湯-S2特式松茸蜆湯,係招牌菜

飲完都明白點解人人都叫,因為真係好鮮甜,有蜆既鮮味、昆布既香、食材簡單,清得黎又咁濃味,真係好矛盾
另外,呢款湯仲係用袋盛載,放係鐵板上煮,都係一大欣賞點

海膽由頭到尾都好足料,餐單主打食海鮮,每樣鮮味十足,貨真價實,值得再來
2018-12-07 32 瀏覽
最近同朋友都各自忙工作,今晚難得可以偷時間食晚飯,就想食好啲,食嘆啲!揀左呢間位於佐敦嘅日式鐵板燒,我地不約而同睇中佢今期推介嘅海膽杯盛宴二人前。套餐好豐富,包括有:1. 蟹肉黑醋沙律杯2. 北海道三点盛盒3. 樂師傅十層海膽杯(迷你版) 4. 蟹粉甲羅燒海膽杯5. 北海道海膽流沙松茸大蝦多士6. 海膽焗原條海參7. 海膽醬焗芝士龍蝦(原隻) 8. A5和牛松茸海膽卷9. 蟹粉海膽黑松露炒飯10. 燒野菜11. S2特色松茸蜆湯12. 海膽雪糕師傅用左北海道紫海膽為主調,做出各款新鮮鮮味又各有特色嘅菜式, 有冷有熱,有生有熟,雖然花款多多,但每道菜仍然可以保留食材本身嘅鮮味,很贊!我最喜愛其中嘅十層海膽杯,裡面包羅萬有:,單是海膽就佔其中三層,另外仲有燒黑魚子、沖繩海葡萄、藍鰭吞拿魚拖羅蓉、三文魚子、白蝦、松葉蟹肉、鮮海帶碎,而最頂就放左一片白飯魚脆片,非常別緻。其他菜式,都好好味而且菜份量都算大,所以我地都食到捧住個肚走😁。不過好飽都要吃甜品,而佢呢個海膽雪糕更加唔可以錯過,事關佢真係好重海膽味,但入口又有雪糕嘅香滑,外面真係食唔到。同朋友嚟呢度食鐵板燒真好,菜式一道道慢慢奉上,而我

套餐好豐富,包括有:
1. 蟹肉黑醋沙律杯
2. 北海道三点盛盒
3. 樂師傅十層海膽杯(迷你版)
4. 蟹粉甲羅燒海膽杯
5. 北海道海膽流沙松茸大蝦多士
6. 海膽焗原條海參
7. 海膽醬焗芝士龍蝦(原隻)
8. A5和牛松茸海膽卷
9. 蟹粉海膽黑松露炒飯
10. 燒野菜
11. S2特色松茸蜆湯
12. 海膽雪糕

同朋友嚟呢度食鐵板燒真好,菜式一道道慢慢奉上,而我地又可以一邊品嚐美食,一邊輕輕鬆鬆傾下計,不經不覺愉快地渡過一個晚上。
2018-12-06 649 瀏覽
見媽咪近排因為搬屋攪到好攰,但都要忙住煲靚湯同煮飯俾我地食,所以我今晚專登唔準家姐細佬返嚟食飯, 帶左媽咪嚟呢間鐵板燒嘆返餐慰勞下佢。餐廳雖然唔算就腳,但由於近我屋企,我以我地行十零分鐘就到,好方便。其實我都有一陣子冇食日式鐵板燒了,拎起個餐牌都有點生疏,萬無頭緒😊,見佢今期推介海膽😍😍😍,於是就點左個海膽杯盛宴二人前。套餐包括:蟹肉黑醋沙律杯、北海道三点盛盒、樂師傅十層海膽杯(迷你版) 、蟹粉甲羅燒海膽杯、北海道海膽流沙松茸大蝦多士、海膽焗原條海參、海膽醬焗芝士龍蝦(原隻) 、A5和牛松茸海膽卷、蟹粉海膽黑松露炒飯、燒野菜、S2特色松茸蜆湯、海膽雪糕。呢個套餐真係超多野食!而且大部份都以海膽入饌,如果好似我地咁鍾意食海膽, 咁叫呢個餐一定唔會後悔。頭兩道前菜看似平凡,但其實都好鮮味,因為刺身夠新鮮,只不過就較為清淡, 不過作為前菜,清清口都唔錯呀!跟住第三道菜就驚喜喇,用得師傅個名命名,一睇就知唔講得笑,啲海膽超級新鮮甜美,呢個十層海膽杯,層次分明, 但味道又如此和諧😋😋😋。裡面有(由面到底): 燒白飯魚脆片、黑魚子、北海道紫海膽、沖繩海葡萄、藍鰭吞拿魚拖羅蓉、三文魚子、白蝦、北海道

跟住第三道菜就驚喜喇,用得師傅個名命名,一睇就知唔講得笑,啲海膽超級新鮮甜美,呢個十層海膽杯,層次分明, 但味道又如此和諧😋😋😋。裡面有(由面到底): 燒白飯魚脆片、黑魚子、北海道紫海膽、沖繩海葡萄、藍鰭吞拿魚拖羅蓉、三文魚子、白蝦、北海道紫海膽、松葉蟹肉、北海道紫海膽、鮮海帶碎😍😍😍😍😍😍😍😍😍,佢好似kinder出奇蛋咁, 一次過滿足哂我十樣要求😁😁😁。

之後嘅菜式,驚喜一浪接一浪,樂師傅仲好鬼重手,每道海膽入饌嘅菜式都超多海膽👍,蟹糕夠甘香,而個芝士焗龍蝦,樂師傅用左自己調配嘅沙律醬,所以特別鮮味。

菜式份量亦都非常足夠,但因為太好味,所以就算飽飽地都令人忍唔住要清碟😝。平時雀仔胃嘅媽咪食到連最後嘅主食「蟹粉海膽黑松露炒飯」都食左兩大碗!

食到尾聲,飲番個昆布蜆湯清清喉嚨先, 個湯好香好清甜架。

最後個海膽雪糕係點晴之作,海膽味好濃郁,但又冇蓋過雪糕應有嘅奶香👍👍👍。

唯一美中不足是今晚係媽咪監視底下我唔可以叫酒飲🙄🤭😝。如果可以點返瓶清酒佐下,應該更滋味囉!

2018-12-05
  • 樂師傅十層海膽杯
  • 鐵板海膽醬芝士焗原隻龍蝦
  • 蟹粉海膽黑松露炒飯
2018-12-05 435 瀏覽
佐敦有唔少隱世美食,部份仲係走高格調路線之前已經係附近食過高級懷石料理,今次就試下鐵板燒Menu有幾款set餐選擇,但我就被新出的海膽盛宴所吸引,因為幾乎款款菜式都有海膽蟹肉黑醋沙律杯黑醋的酸來得低調,不會喧賓奪主反而蟹肉沾上黑醋,微微提昇了鮮甜味北海道三點盛盒三者都很新鮮,特愛大蝦,肉質很爽甜北寄貝則很有咬口樂師傅十層海膽杯 很期待這個杯子,因覺得很 打卡able而事實上亦很味美,因它基本上都是由海膽、刺身組成,夠新鮮便很鮮甜了蟹粉甲羅燒海膽杯這個甲羅燒因底部有大量蟹膏,所以味道比剛剛吃的海膽杯更濃味,海鮮的鮮甜更出,當然亦咸味更重,食落很是滿足北海道海膽龍蝦松茸大蝦多士大蝦係鐵板上燒,煎得好香,外型都好靚最特別係見師傅會輕輕拆開蝦頭,再上碟,蝦頭感覺完整之餘,仲方便我地拆開食蝦膏呢隻大蝦唔但只有啖啖蝦膏,肉質仲好結實海膽焗原條海參呢款就夠哂滋補,海參原本無乜味道,單靠海膽就變得惹味海膽醬芝士焗龍蝦是日最愛!又係離遠見到師傅燒緊既時候,就已經心心眼龍蝦大隻,仲落左勁多芝士龍蝦太大隻既緣故,除左一開二,仲要繼續開落去,方便進食芝士雖多,但味道唔會太濃,芝士香同拉絲令人十分感動龍蝦同樣好
佐敦有唔少隱世美食,部份仲係走高格調路線
之前已經係附近食過高級懷石料理,今次就試下鐵板燒

蟹肉黑醋沙律杯
黑醋的酸來得低調,不會喧賓奪主
反而蟹肉沾上黑醋,微微提昇了鮮甜味

北海道三點盛盒
三者都很新鮮,特愛大蝦,肉質很爽甜
北寄貝則很有咬口
樂師傅十層海膽杯
很期待這個杯子,因覺得很 打卡able

北海道海膽龍蝦松茸大蝦多士
大蝦係鐵板上燒,煎得好香,外型都好靚
呢隻大蝦唔但只有啖啖蝦膏,肉質仲好結實
海膽焗原條海參
呢款就夠哂滋補,海參原本無乜味道,單靠海膽就變得惹味

是日最愛!

又係離遠見到師傅燒緊既時候,就已經心心眼
龍蝦大隻,仲落左勁多芝士

龍蝦太大隻既緣故,除左一開二,仲要繼續開落去,方便進食
芝士雖多,但味道唔會太濃,芝士香同拉絲令人十分感動
龍蝦同樣好新鮮,肉質飽滿結實,大滿足
A5和牛揀左7成熟,帶微微粉紅,包裹住矜貴松茸同海膽
因3種食材味道都好強烈,一口過食,就覺得香味好澎湃,亦有入口即溶既口感
唯一美中不足既係個賣相,就咁用方包墊住
蟹粉海膽黑松露炒飯
飯粒分明,可以見到加左唔少海膽落去炒,所以每啖都有鮮味
S2特式松茸蜆湯
第二最愛,用膠袋盛載,再放係鐵板上燒滾
唔只有gimmick ,味道仲好鮮甜,帶有陣陣昆布清香,蜆超大的,還有豆腐、昆布、秋葵、厚身冬菇
海膽雪糕
最估唔到既事發生啦~
海膽都可以做甜品,真係由頭食海膽到尾
海膽點綴在雪糕上,雪糕味道咸咸的,真帶有海膽的味道

雖然呢餐價格有點少貴,但食完完全覺得值回票價,食材吃得出佢既價位,師傅功力同用心程度亦很讚