2018-12-06 649 瀏覽
見媽咪近排因為搬屋攪到好攰,但都要忙住煲靚湯同煮飯俾我地食,所以我今晚專登唔準家姐細佬返嚟食飯, 帶左媽咪嚟呢間鐵板燒嘆返餐慰勞下佢。餐廳雖然唔算就腳,但由於近我屋企,我以我地行十零分鐘就到,好方便。其實我都有一陣子冇食日式鐵板燒了,拎起個餐牌都有點生疏,萬無頭緒😊,見佢今期推介海膽😍😍😍,於是就點左個海膽杯盛宴二人前。套餐包括:蟹肉黑醋沙律杯、北海道三点盛盒、樂師傅十層海膽杯(迷你版) 、蟹粉甲羅燒海膽杯、北海道海膽流沙松茸大蝦多士、海膽焗原條海參、海膽醬焗芝士龍蝦(原隻) 、A5和牛松茸海膽卷、蟹粉海膽黑松露炒飯、燒野菜、S2特色松茸蜆湯、海膽雪糕。呢個套餐真係超多野食!而且大部份都以海膽入饌,如果好似我地咁鍾意食海膽, 咁叫呢個餐一定唔會後悔。頭兩道前菜看似平凡,但其實都好鮮味,因為刺身夠新鮮,只不過就較為清淡, 不過作為前菜,清清口都唔錯呀!跟住第三道菜就驚喜喇,用得師傅個名命名,一睇就知唔講得笑,啲海膽超級新鮮甜美,呢個十層海膽杯,層次分明, 但味道又如此和諧😋😋😋。裡面有(由面到底): 燒白飯魚脆片、黑魚子、北海道紫海膽、沖繩海葡萄、藍鰭吞拿魚拖羅蓉、三文魚子、白蝦、北海道

跟住第三道菜就驚喜喇,用得師傅個名命名,一睇就知唔講得笑,啲海膽超級新鮮甜美,呢個十層海膽杯,層次分明, 但味道又如此和諧😋😋😋。裡面有(由面到底): 燒白飯魚脆片、黑魚子、北海道紫海膽、沖繩海葡萄、藍鰭吞拿魚拖羅蓉、三文魚子、白蝦、北海道紫海膽、松葉蟹肉、北海道紫海膽、鮮海帶碎😍😍😍😍😍😍😍😍😍,佢好似kinder出奇蛋咁, 一次過滿足哂我十樣要求😁😁😁。

之後嘅菜式,驚喜一浪接一浪,樂師傅仲好鬼重手,每道海膽入饌嘅菜式都超多海膽👍,蟹糕夠甘香,而個芝士焗龍蝦,樂師傅用左自己調配嘅沙律醬,所以特別鮮味。

菜式份量亦都非常足夠,但因為太好味,所以就算飽飽地都令人忍唔住要清碟😝。平時雀仔胃嘅媽咪食到連最後嘅主食「蟹粉海膽黑松露炒飯」都食左兩大碗!

食到尾聲,飲番個昆布蜆湯清清喉嚨先, 個湯好香好清甜架。

最後個海膽雪糕係點晴之作,海膽味好濃郁,但又冇蓋過雪糕應有嘅奶香👍👍👍。

唯一美中不足是今晚係媽咪監視底下我唔可以叫酒飲🙄🤭😝。如果可以點返瓶清酒佐下,應該更滋味囉!

2018-12-05