2007-05-21 13 瀏覽
我同老婆前天去食晚餐,叫個沙律,一個小食拼盤,一個ribs, 同一個焗薯.個沙律幾新鮮,小食拼盤斱ok.反而最期待ribs令我幾失望.食落似湯渣豬肉,味道欠佳.每碟份量很大,最後因為太飽食唔落,焗薯要走.第二日叮返熱食反而覺得最好食係呢樣.個waiter serve 得唔錯,全程斱有笑容,sell 我地member card 斱唔太hard sell. 價錢就太貴,如果係member會平好多(50% off),但join member 要$400 三個月,抵唔抵就見仁見智.

2007-05-20 21 瀏覽
一個女仔唔知食咩好, 叫佐迷你漢堡set, 個沙律ok啦, 主菜, 係兩個迷你漢堡, 半隻手掌咁大(用我隻好細既手計算), 件漢堡扒好厚好厚, 都算多汁啦, 所以食晒兩個, 好飽, 薯條好味, 最後個咖啡正常味道啦, 好似$68(如果冇記錯)總括黎講, ok

總括黎講, ok
2007-04-01 9 瀏覽
在大埔開心玩樂了大半天,已累極了。雖說book了位,但都要等了十分鐘才可入座。serve我們的waiter叫timmy,我們的order如下otato skins($72):有七塊,用了芝士和煙肉焗,味道比較淡,要加上tabasco才好味!colossal burger($126):男友想試的burger,是大堆頭之作。主要是有牛肉和芝士,但我們覺得牛肉烤得有點焦,略帶苦味。男友覺得包比牛肉更好味!我只食了1/3就投降了,由男友包底!chocolate shortcake($62):食完以上兩樣我們都很飽了,但都決定要食甜品!不敢叫tallcake,只好退而叫shortcake!略帶苦味的cake配上甜甜的cream同雪糕,不錯!是三樣中最好食的!真的沒甚服務可言,因為什麼都是我們叫才去做。甚至連水都要叫才給。連添水亦一樣,有點失望。環境一般,但實在太嘈了,如果靜一點更好。好在有40% off,正價我就覺得不值了。給笑面,全因和有你一起食這頓飯。
serve我們的waiter叫timmy,我們的order如下:
potato skins($72):有七塊,用了芝士和煙肉焗,味道比較淡,要加上tabasco才好味!
環境一般,但實在太嘈了,如果靜一點更好。
好在有40% off,正價我就覺得不值了。
給笑面,全因和有你一起食這頓飯。
2007-03-29 0 瀏覽
上星期5同兩個朋友去左RUBY TUESDAY皆因聽聞佢地個ribs好出名,,7點幾去到要等位之後我個朋友想坐梳化位同個waiter講,,佢話有bookingok,,點知佢竟然拉埋個reception離同我地講仲要同我地講有qoute time,,催我地落order睇都未睇完過menu,,你就催我..咩service ar!!坐左好耐,,連水都無杯low咁大間餐廳,,唔係窮到咁ar之後order左個ribs,,點知個ribs除左用難食去形容之外,,我咩都諗唔到d薯條仲好味過個ribs,,個小食拼盤,,,,同kfc果d無咩分別最好味都係個鮮蝦意粉,,因為真係鮮蝦low...個意粉就平平無奇喇....整體離講..我情願食m記都好過佢地我地食完將d碟塔高哂,,個waiter見到都唔理,,而去清一張無人既吉臺low個waiter仲要我地order完甜品都唔幫我地清臺隔離果臺個男仔無位放碟拎住都無人理我又真係唔覺旺到咁既程度lowd食物已經唔多好,,連service都差都咁個個都目口目臉...好似就離死咁想我地再番離就奇喇唯一個chocolate tallcake的確唔錯既...完全失望....
上星期5同兩個朋友去左RUBY TUESDAY
皆因聽聞佢地個ribs好出名,,
7點幾去到要等位
之後我個朋友想坐梳化位
同個waiter講,,佢話有booking
ok,,
點知佢竟然拉埋個reception離同我地講
仲要同我地講有qoute time,,催我地落order
坐左好耐,,連水都無杯low
咁大間餐廳,,唔係窮到咁ar
之後order左個ribs,,
點知個ribs除左用難食去形容之外,,我咩都諗唔到
d薯條仲好味過個ribs,,
個小食拼盤,,,,同kfc果d無咩分別
最好味都係個鮮蝦意粉,,
因為真係鮮蝦low...
個意粉就平平無奇喇....
整體離講..
我情願食m記都好過佢地
我地食完將d碟塔高哂,,個waiter見到都唔理,,
而去清一張無人既吉臺low
waiter仲要我地order完甜品都唔幫我地清臺
隔離果臺個男仔無位放碟拎住都無人理
我又真係唔覺旺到咁既程度low
d食物已經唔多好,,連service都差都咁
個個都目口目臉...好似就離死咁
想我地再番離就奇喇
唯一個chocolate tallcake的確唔錯既...

完全失望........//

2007-02-20 2 瀏覽
兩個人order jor :1. crispy 雞漢堡2. 西蘭花雞pasta食過咁多次,我最愛ge 都仲係d 漢堡包,唔係普通漢堡包,連包裡面都烘過,脆脆地,真係有用心!因為有half price card,所以~ ~ 非常抵食!
兩個人order jor :

1. crispy 雞漢堡
2. 西蘭花雞pasta

食過咁多次,我最愛ge 都仲係d 漢堡包,
唔係普通漢堡包,
連包裡面都烘過,脆脆地,真係有用心!

2007-01-26
二+四號晚同兩個friend嚟咗 Ruby Tuesday 食晚飯,可能時間還早,不用等便有位。因為有男仔friend在場,所以我都好放心發板盡情order:1) Queso Queso: 脆粟米片上有熱辣辣嘅cheese + 乾tomatoes + 肉醬,勁好味,我嘅至愛。2) 鐵板Chicken Fajitas: 自己動手用脆粟餅包着雞肉、cheese、生菜絲、onion、sour cream & salsa 來吃,好味道,唯一美中不足是雞肉頗乾。3) Honey BBQ Ribs: 雖然我對肉類麻麻,但我都覺得d燒排骨好腍又夠入味,好肉好多juicy。幾個friend都讚好味,清碟。4) Beef Lasagna: 闊條面內嘅肉醬很多,味道好夠creamy,一流。5) Chocolate Tallcake: 我嘅指定甜品。分量很大,同另一個鐘意食甜嘅 friend share。上層係vanilla ice-cream 加上碎OREO cookies,下層係一件4至5吋厚嘅chocolate cake,加上有焦糖和很多朱古力醬一齊食,口感一流。埋單$765,都頗貴,但可以懷念吓外國

埋單$765,都頗貴,但可以懷念吓外國嘅食物,好ok。services are also good in this restaurant。
2006-12-20 5 瀏覽
和兩朋友到來lunch, 這店是第一次光顧, 3個女子order1)QuesoQueso芝士肉醬脆粟米片, 芝士味濃,脆米片送來還是熱的,勁正!2)club sandwich..標準菜啦!3)鮮蜆肉醬意大利麵..蜆肉好多唔腥,但肉醬過份甜些,麵口感不錯.總括食物幾好,意外是埋單才知用渣打咭有65拆,至本月尾.超值啊! Total$217
2)club sandwich..標準菜啦!
I was in Ruby couple of weeks ago, hope I can still remember.... In California, T.G.I (Thank God It\'s) Friday is more popular, in fact, I do not know if there is Ruby in SF.Something interesting about the waitress and manager in this restaurant, of course, they speak English, but non of them sounds like that are from N America.I order a lunch set steak, I ordered it for half cooked, and it was. Salad. My parents ordered half rack of ribs in Teriyaki source, not a whole lot of people outside Ame

I order a lunch set steak, I ordered it for half cooked, and it was. Salad. My parents ordered half rack of ribs in Teriyaki source, not a whole lot of people outside America would like the way they use BBQ source in American restaurant, next time if you go to American BBQ restaurant (like T. Roma), you may realize that they use whole bottle of BBQ source for a dish of ribs. Onion rings and Cheese sticks.

I like the steak and my parents like their ribs. There are 2 ways I know of on making deep fried onion rings, a mix of onion and something else all chopped together before deep fried (like in burger king), or a full onion ring (as in Ruby), made of onion. I like the first kind better.

Then, cheese stick, I like the T.G.I version better... the cheese they used is more concrete, I didn\'t know that. I thought it was all the same, just Mozzarella cheese you get from supermarket, but it turned out that Mozzarella cheese is a generic term, besides the texture offered by different brands, there are different specific kinds of Mozzarella...

\"Mozzarella is a generic term for the several kinds of Italian fresh cheese that are made using spinning and then cutting (hence the name: the Italian verb mozzare actually means to cut): mozzarella di latte di bufala made from unpasteurized water buffalo\'s milk; mozzarella di bufala campana made only from Campania\'s buffalo milk; mozzarella fior di latte made from fresh pasteurized or unpasteurized cow\'s milk; and mozzarella made from mixtures, sometimes smoked, and those stored in preservatives.\"

Ok, the food is fine, I actually have a fairly low requirement for American food hahaa... as long as they cook the steak right, keep the salad fresh, and keep the place neat and clean.

The waitress started to sell us the membership card by the time she brought the menu to us, all the way when we pay for the check. If I come here oftenly, it may worth it, but we don\'t go to the district all the time. So if you come here fairly often, and may have party with 2 or more, this maybe something to consider.

2006-10-04 3 瀏覽
兩個星期前與朋友二人happy hour於此店,後來啤酒幾坏下肚後感覺有點餓。二人商量下就點了幾個肉食。燒豬排,完全沒有驚喜。只感到醬汁的甜,肉是完全沒有半點味道。炸的食物都是一樣,沒有食材本身的鮮味。總結一句是美國的食品真是沒有創意,只是在嚐不同的醬汁而矣。
2006-08-20 5 瀏覽
星期五老婆生日,訂左位試試Ruby Tuesday,因為訂左位,所以唔洗等。如果冇訂位,分分鐘要等半個鐘有多。環境暗暗地,周圍枱大多係一家大細,都幾好。waiter都有禮貌,我地點了:1.頭盤(薯皮,炸魷魚圈,炸芝士,炸蝦)2.肉醬千層麵3.Ribs (Spicy and Honey BBQ)份量非常大,老婆食完頭盤已經話飽。味道可以話全部都好好食,不過價錢幾貴,好在有50% discount咭,如果唔係真係好熔!!!最後食唔晒,打包走。

1.頭盤(薯皮,炸魷魚圈,炸芝士,炸蝦)
2.肉醬千層麵
3.Ribs (Spicy and Honey BBQ)

最後食唔晒,
打包走。
2006-08-17 6 瀏覽
因為有同事生日,所以就o係呢度開餐,加上有半價先可以好豪o甘食,頭盤叫o左potato skins同埋個salad加埋個小食拼盤,都幾好味最okey就o係個cheese burger,好好味仲有個西冷都唔差最鍾意佢d cheese cake...唔會食到傻埋加就每人一百多dd...不過多人去就抵喇
因為有同事生日,所以就o係呢度開餐,
加上有半價先可以好豪o甘食,
頭盤叫o左potato skins同埋個salad
加埋個小食拼盤,都幾好味
最okey就o係個cheese burger,好好味
仲有個西冷都唔差
最鍾意佢d cheese cake...唔會食到傻
埋加就每人一百多dd...不過多人去就抵喇
2006-07-26 11 瀏覽
自從尖沙咀分店接左, 又要來返沙田食, 不過真係尖沙咀方便好多, 朋友都在香港/九龍/新界, 去尖沙咀gathering 就腳好多。1.ribs--一定會要2種味道, 不過近日有點燒得太乾, 唔夠汁2.小食拼盤--西蘭花(正), 薯皮(有2種), 水牛城雞翼(必食), 炸蝦(超細粒)3.Iced Lemon tea-- 勁refill4.田園Salad--尖沙咀有salad bar, 沙田無, 得田園沙律, 唔係好大碟, 唔夠食我係member, 一定會print 6折/7折coupon, 無就唔抵食, 太貴了~~

3.Iced Lemon tea-- 勁refill

2006-07-22 2 瀏覽
最愛的仍是消失了的海港城無敵海境店;但要找就腳的替代品,就只得沙田一店。要的仍是那幾種配搭:不是Caesar Salad 加Potato Skin,便是來個Classic Burger 走薯;不論前者後者,都來個Chocolate Tall/Shortcake 來finish o個餐。呢幾樣招牌,點好食點正似乎寫得太多兼走火入魔,但一記ribs 真係無敵大倒退- 比金莎骨還甜且稠。曾幾何時出的Mushroom Burger,是所有加籍朋友都推薦的(必須要medium rare)- 但個人覺得不夠蘑菇味,且如果一定要走芝士的話,淡口。新menu 又如何- 新不如舊。

新menu 又如何- 新不如舊。
2006-06-24 4 瀏覽
近半個月食0左兩次!第一次: 10/6 (sat) 約6.45pm兩個女仔去食,嗌0左:1.regular拼盤:4樣0野食,唔辣雞翼(無咩特別,仲好似係唔熱的),炸蝦(完全係食唔出有蝦味,好似食緊成舊炸粉咁),煙肉薯皮(我覺得最好味),炸芝士(條)2.重量芝士薯條:無乜特別,我唔太鍾意粗薯條,不過好大份好漏3.chocolate tallcake:cream同個朱古力蛋糕好味,不過兩個人食一定食唔晒,因為越食越甜越漏。服務:有個waitress叫ruby serve我0地,幾好禮貌笑容,又間唔中同我0地傾0下計。後尾見我0地薯條食淨好多,主動話幫我0地pack起take away。是次每人消費約:$135第二次: 22/6 (thurs) 約6.30pm同男朋友兩個去食,嗌0左:1.7點之後happy hour,嗌一杯0野食就可以半價叫appetizer。所以嗌0左杯咩daquilles(唔記得叫咩)0既士多啤梨飲品(mega size $ 78),potato skins(半價:$ 約3X)2. Tuesday sampler:炸雞柳(普普通通,唔鞋口),炸蝦(都係食唔出係蝦!),炸
近半個月食0左兩次!

第一次: 10/6 (sat) 約6.45pm

兩個女仔去食,嗌0左:

是次每人消費約:$135

第二次: 22/6 (thurs) 約6.30pm

同男朋友兩個去食,嗌0左:

2. Tuesday sampler:炸雞柳(普普通通,唔鞋口),炸蝦(都係食唔出係蝦!),炸芝士條

3. chocolate tallcake:依舊食唔晒。

服務:今次serve我0地係一個part-time watress叫michelle。佢一開口已經痴痴地"利"筋,講0野又快,唔清唔楚咁。而且佢分別同3張檯recommendations都係同一番說話。係佢recommend我0地0個杯士多啤梨味特飲,我試飲一啖,佢即刻問我覺得點,我本身覺得麻麻(facial expression睇到),佢話係佢推介俾我0地,我而家好似唔鍾意飲,佢唔知點咁。大佬,我又無主動出聲怪你,而家調返轉好似佢怪我唔鍾意佢0既推介。咁每個人口味唔同,我同你0既口味唔同好小事0者,你唔好令我覺得我飲完一定要俾個好好味0既樣你囉!好大壓力囉!同埋佢自己鍾意食0個個咩almond chocolate dessert(唔記得咩名),就檯檯同人推介呢樣。我聽到隔離張檯個客話唔鍾意almond,但係個waitress硬sell話佢自己好鍾意almond,好好味。個客話想食另一款朱古力甜品,個waitress又話如果你嗌呢個朱古力甜品會失望囉,大佬,邊有waitress咁樣倒自己公司米ga!話點呢樣食物之後會失望!而且佢仲張張檯都咁講囉!我絕對覺得每個人都有唔同口味,你自己鍾意唔代表人0地都鍾意,你作為waitress唔應該迫0的客一定要order你0既推介囉!順帶一提,我覺得呢個叫michelle0既waitress無乜禮貌,好似佢過0黎問我想order0野未,我話睇多陣先,跟住佢就一句『好呀,咁慢慢睇呀』都無就轉身走0左去。我覺得服務唔太得囉,唔似我上面提到0既另一個waitress ruby服務好。

是次每人消費:$170
2006-06-17 4 瀏覽
今日星期六,同班好耐無見既朋友仔聚會,因為有50% discount off 既pass.. 當然係去ruby tuesday 啦!朋友仔們都係住沙田,大蒲區,所以提議去沙田嗰間ruby tuesday,無所謂呀,返正未食過沙田呢間,咪當去試吓囉!講番間餐廳啦!因為係星期六既關係,兩點左右去到都full左,好在等左一陣就有位啦!入到去坐低左,有個waitress 放低menu 之後就唔見左人,睇睇吓menu,有另一個好nice 既waitress 行埋黎話「我叫ruby,係你哋呢張枱既服務員,睇陣menu 先,我轉頭番黎同你哋落單!」.. 雖然只係好簡單既一句說話,但勝在有禮貌,nice 加埋佢親切既笑容,等多陣又何妨呢!.. 其他分店既waiter同waitress 都真係要學吓啦!到落單時候,因為朋友仔唔知飲咩好,想飲cocktail without alcohol既,又唔想咁甜既,就問ruby有咩recommend,雖然佢仲有好多枱要serve,但都好耐心咁同我哋逐樣講,真係好!仲問我哋有冇半價card 添!係時候到主角出場啦,d 嘢食好快就黎啦,我哋四個女仔點左potato s

講番間餐廳啦!因為係星期六既關係,兩點左右去到都full左,好在等左一陣就有位啦!入到去坐低左,有個waitress 放低menu 之後就唔見左人,睇睇吓menu,有另一個好nice 既waitress 行埋黎話「我叫ruby,係你哋呢張枱既服務員,睇陣menu 先,我轉頭番黎同你哋落單!」.. 雖然只係好簡單既一句說話,但勝在有禮貌,nice 加埋佢親切既笑容,等多陣又何妨呢!.. 其他分店既waiterwaitress 都真係要學吓啦!

係時候到主角出場啦,d 嘢食好快就黎啦,我哋四個女仔點左potato skin, 辣既chicken wing, 半份ribs 同埋椰菜絲沙律!老實講,嘢食就真係無九龍灣既咁好食; photo skin 唔夠熱,上面d cheese 唔夠溶; chicken wing 仍然都係咁好食,ribs 乾身左少少,但都ok 啦!!.. 我哋食到咁上吓,nice waitress - ruby 又行番埋黎,主動同我哋傾計,話唔好意思,因為頭先太多枱客,少左過黎serve 我哋,又話我哋知佢自己只係做左一個月左右,我哋叫佢recommend 嘢既時候,怕佢自己serve 得我哋唔好,其實佢係我喺咁多間ruby tuesday 裏面見過最nice既waitress,佢仲叫我哋食完嘢,可以慢慢坐吓傾吓計先,到咁上吓我哋再叫埋甜品Chocolate Tall Cake,都ok啦!standard 嘢囉..

但食餐都食得好開心,一來因為同好耐無見既朋友仔聚一聚,二來有個咁nice 既waitress - ruby serve 我哋,令原本唔係唔值咁高分既一餐當堂加晒分呀!