2005-07-25 29 瀏覽
典型美式餐廳- 份量充足薯皮一般overall 來說, d 野食唔算話好好味
典型美式餐廳- 份量充足
薯皮一般
overall 來說, d 野食唔算話好好味
2005-07-25 22 瀏覽
黎親唔係食ribs就係potato skin,今次友人發板叫左芝士肉漿nachos同蜆肉意粉加多個凱撒salad,侍應好有禮貌,總覺得好過dan ryan, armaroni's最差.(雖然唔關佢事又唔係美式野,但太憎要多講一句)叫左檸茶,飲完冇即時refill,可能睇唔到,但咁arm約左另一個朋友傾野就冇再示意佢refill.野食.一貫口味不過不失冇特別.而且不嬲都係貴同唔值依個價錢.不過環境幾靜(相對出面delifrance黎講),傾野幾ok.nachos我唔太like,不過加埋焗芝士肉都係好好既小食,而且好脆,可以推介.意粉.好濃蕃茄味,亦有適中數量蜆肉,但味道不配合.意粉好食.最衰係salad,因為有蝦,引來小蚊蟲飛黎飛去而且成功登陸數隻蝦肉表面之餘,fing極佢都好留戀salad,仲想攻擊其他野食.於是用叉同佢死過,salad菜唔新鮮,又食唔到蝦仲俾小昆蟲食頭淡湯,依樣衛生問題扣晒分啦!黎飲野食小食都ok,唔好食海鮮野啦.廢事要同蟲蟲特”攻”爭食咁折墮啦.
2005-07-01 7 瀏覽
前排因為有半價優惠同女朋友去左食, 因為N年前都黎過知道係貴, 其他實佢地D野都唔係樣樣都咁差, 只不過係貴左好多... 果日我食拼盤套餐, 有牛肉, 雞肉, 大蝦仲有唔記左係乜, D野食味道真係好差, 食落去仲感覺到有幼沙0係入面, D雞肉又硬...但碟沙律就OK, 果日埋單折左都要四百蚊....其實環境係幾好, 野飲仲有得添飲, 坐低傾計好過食野!
2005-06-22 5 瀏覽
今晚原本在openrice 找了間尖沙咀餐館與女友晚飯, 所以趕由沙田走出尖東, 想不到女友提出去沙田Ruby Tuesday, 皆因專尚咭有半價優惠, 於是我又隨她跑回沙田去.RT 經常路過, 但在新城巿晚飯, 多次都沒有選中. 可能價錢是一個問題, 二是對美式餐廳大大份, 乾爭爭沒多大好感.一坐下, 發覺連餐牌都大過人. 侍應亦很殷勤的介紹食物. 為了想試多一些食品, 於是order 了四合一拼盤. 包括露比燒排骨, 炸蝦, 炸雞, 串燒牛柳, 另外亦有配以薯條及洋蒽圈, Full Price 成228 蚊另外叫了一客墨西哥薄餅, 我選了雞肉作餡料. 都成148 蚊.我們亦叫了兩杯特飲, 一杯是Mango Smoothees, 另一杯是Pina Colada. 先來兩杯凍飲, 我較喜歡Colada, 比起兩星期前在Fat Angelo 飲了一杯淡淡的, 這杯很出色.Mango Smoothees 是杯沙冰, 酸酸甜甜, 夠凍透心涼, 亦是不錯.跟著來了墨西哥薄餅, 一共有六塊, 配以酸甜醬及乳酪. 都係個句, 好食未算, 難食未到, 中規中矩之選.再來主角Ultimate Tue

一坐下, 發覺連餐牌都大過人. 侍應亦很殷勤的介紹食物.

再來主角Ultimate Tuesday 四合一, 個人覺得整體都較為乾身, 尤其主角燒排骨, 感覺份量不多之餘, 部份部位感覺像肉乾一樣, 入口感覺不太好.

若要講Spare Ribs, 簡簡單單去Pepperonis, 90 蚊份成枱分享, 質素一定較好.

其中炸蝦我初時我在估是什麼東西, 再看Menu 研究才知是蝦, 皆因炸粉實在大厚, 完全感覺不到蝦味.

其餘雞肉及牛柳只算中尚之作.

最後女友心思思一定要甜品, 佢叫了一客Choc Tallcake 78 元, 又是大堆頭之作, 上層朱古力雪榚, 中層是慕絲, 下層是朱古力蛋榚加一些餅乾碎.

雖然大堆頭, 但雪榚分量卻是少了點, 下層的朱古力蛋榚可以說是甜到漏, 女友一向逢甜必嗜, 都話頂唔順, 結果不是因為太飽, 而是頂唔順太甜而放棄.

跟住要講服務.

整體店員非常有禮, 但有禮與招呼週到是兩回事.

其實原來我們一直無水, 直至用完餐後,見到隔離枱有水供應, 才討回兩杯水.

跟住見了隔離枱叫了杯Mega 的飲品, 看完Menu 都沒有, 跟著問侍應, 第一個不知, 第二個再來時, 說原來沒有將那份Menu 放了出來.

意式餐廳都有一大堆碟隨時換, 我整餐都有骨頭伴在我碟內.

最後埋單, 我等了一會, 去完下曾洗手間, 回來再等一會才拿單來.

跟住付款, 等了很久, 侍應再端來賬單, 說計漏了一項, 需要補回, 於是又回去, 又等了一會才找錢.

最後半價減了275 元, 以330 埋單.

我大致記得幾年前去過星期五餐廳, 感覺不太好受, 所以都無再光顧過.

個人覺得若果齋飲杯Mega 凍飲, 幾十蚊傾下計就無所謂, 幾舊水相對就不太值了.

因為今餐是女友提出及付賬, 為保小命, 所以給了一個中立.

張單最後寫左"Wish You a Prosperous Year of the Rooster", 真係雞年快樂.
2005-04-29 9 瀏覽
一直都係因為佢既portion大而冇幫襯, 襯今日超肚餓就去食左個巨形burger,又要食又要怕肥,一於食田園burger!其實都係自己騙自己, 因為佢都伴左french fries,同個burger都係煎的...個包包真係比我想像中巨形,見到都怕食唔哂,餡有蘑菇, 芝士碎同素食burger哩d餡o岩哂我d要食又怕死既人,burger既口感同牛肉真係差冇幾,食得開心又放心~芝士同蘑茄不過不失,再講下個包,雖然係超巨形,原來食落先知個包都幾"泡"的,所以我一個女仔跟本就可以食哂成個同d薯條,hk 唔係太多地方可以食倒soya bean burger,$88一個我都覺得值!
一直都係因為佢既portion大而冇幫襯,
襯今日超肚餓就去食左個巨形burger,
又要食又要怕肥,
一於食田園burger!
同個burger都係煎的...

個包包真係比我想像中巨形,
見到都怕食唔哂,
餡有蘑菇, 芝士碎同素食burger
哩d餡o岩哂我d要食又怕死既人,
burger既口感同牛肉真係差冇幾,
食得開心又放心~

芝士同蘑茄不過不失,
再講下個包,
雖然係超巨形,
原來食落先知個包都幾"泡"的,
所以我一個女仔跟本就可以食哂成個同d薯條,
$88一個我都覺得值!

2005-04-19 14 瀏覽
我同兩個朋友踩完單車去食, 諗住美國野, 都ok啦, 但我唔覺得有幾大份喎, 同埋價錢貴羅, 的可能又係星期日, 好多人, 侍應都唔理人既. 我平時去outback , 咁既錢, 食得開心好多羅, 所以我以後都唔會去喇.
2005-04-16 11 瀏覽
大蝦凱撒沙律好過之前食o既烤雞版. New Orlean Seafood Rice唔係太好,較為油膩. 芝士雞柳幼麵幾creamy. Appetizer Combo中,buffalo wings同炸芝士條最好味. Rasberry Diquiri好甜,唔覺fruity,又唔夠酒味. 唔得. 都係果句,有半價coupon就抵.
2005-04-08 7 瀏覽
我覺得ruby呢間餐廳啱大班朋友去因為食物size典型美國主義--oversize食物ok..特別推薦焗薯皮同甜品ice-cream不過記住唔好點伯併盤,單獨點反而仲好服務好好,服務員好friendly,just like ur fd情調好,啱鍾意食雪糕嘅情侶sweetsweet
我覺得ruby呢間餐廳啱大班朋友去
因為食物size典型美國主義--oversize
食物ok..特別推薦焗薯皮同甜品ice-cream
不過記住唔好點伯併盤,單獨點反而仲好
情調好,啱鍾意食雪糕嘅情侶sweetsweet
2005-01-04 0 瀏覽
由佢0係新城市開業(年份不詳)到而家, 我都幫襯0左幾年, 間唔中一個月一兩次咁啦, 貪佢唔太嘈, 氣氛好及格局適宜吹水或者談心都得!可以話我有D偏心, 但係若果連第一次都俾唔到好印象我既話, 我都唔會繼續落去, 但咁多次我都認為無咩問題(好能我好服待啦)。始終, 價錢好老實係偏貴! 但係能夠換到舒適既飲食環境俾我同朋友既話, 我認為都幾值得! 0係沙田新城市廣場附近都係做一家大細既生意, 咁樣RT就顯得比較高格調! 唔使同出面0靚仔0靚妹鬥大聲!食物係真係好大碟! 話哂叫做美國餐廳, 份量就一定係XL! 兩個人可以叫一個小食大盤加兩杯大飲, 或者再加一個客飯或意粉就已經好足夠! 甜品? 你挑戰到雪糕山(Tall Cake)就真係話你好0野! 食品質素不過不失啦!服務: 侍應比較主動, 會對食客詢問食品質素, 對熟客如我等有講有笑, 非常好!*強烈建議買半價咭($300三個月起)! 可以即場使用! 兩個人一餐起碼Save到兩舊水! 不過半價咭優惠同時都多0左好多唔0岩呢度格局既人入來, 攪到有D“雜”既感覺........

2004-11-13 8 瀏覽
其實我真係唔覺得係D人講既咁差囉!因為我其實覺得佢地各方面都幾好。。。尤其係service方面!佢地全部都好好笑容!而D食物都okay喎。。。但有D人如果因為人地D份量多就唔滿意咁我覺得好笑D囉。。。少就話姐。。。人地係一間美式餐廳就當然會大堆頭D啦!見識少!***有半價咭仲扺***
其實我真係唔覺得係D人講既咁差囉!因為我其實覺得佢地各方面
都幾好。。。尤其係service方面!佢地全部都好好笑容!

***有半價咭仲扺***
2004-11-05 9 瀏覽
朋友生日, 指定要食美國餐廳, 商議後決定黎Ruby Tuesday食飯. 老實講, 美國野唔係我杯茶, 我覺得只係份量大, 不過朋友鍾意就無計啦. 叫左個拼盤, 海鮮闊麵, 羊扒. 三樣中係拼盤比較okay, 因為我鍾意香口野. 其餘我都覺得太漏太滯. 食完佢地仲唔夠喉, 叫左個chocolate tall cake. 我不嬲都係甜品die hard fans, 但係對住呢個dessert真係投晒降! 朱古力味超濃, 再加埋大大pat cream同一大球雪糕, 真係漏得滯.好明白點解o係美國時街上個個身型都係我o既三倍以上!
好明白點解o係美國時街上個個身型都係我o既三倍以上!
2004-11-02 13 瀏覽
講真,沙田店o既環境比尖咀店差好多,都冇乜Halloween 氣氛~ 估唔到食物都好麻…我o地兩條友,叫左build your own sampler (regular:薯皮、炸雞柳、雞翼、烤魷魚圈)、Colossal Burger (超級雙層漢堡)、Bananaberry Giant & Brownie。除左brownie好食,其他都非常麻,尤其burger得個大字,冇乜味道~ 咁樣埋單每人都要$190,太唔抵啦…睇o下大大份o既相啦:http://community.webshots.com/album/210239896rxKtVf
2004-10-24 13 瀏覽
其實, 我認為RT 唔係咁差....我成日都去, 同果度D waiter 好熟~點解你地D人會話RT D SERVICE唔好?我諗你地真係要諗下自己有冇資格去評論人地D SERVICE我見好多時D本地人, 係度舉手, OR 大叫" 寫野".....人地唔係大排檔, 你唔尊重人地, 叫人地點去尊重你地?人地毎 區都有一個尊責Waiter, 成日都會READY幫你地.....你唔見, 咪等一陣囉, 人地唔係快餐MA~仲有, 係呢D餐廳, 唔駛舉手GA~唔好舉手比人知你冇文化先得GA~自己諗下LA~
其實, 我認為RT 唔係咁差....
我成日都去, 同果度D waiter 好熟~
點解你地D人會話RT D SERVICE唔好?
我諗你地真係要諗下自己有冇資格去評論人地D SERVICE
人地唔係大排檔, 你唔尊重人地, 叫人地點去尊重你地?
你唔見, 咪等一陣囉, 人地唔係快餐MA~
仲有, 係呢D餐廳, 唔駛舉手GA~
唔好舉手比人知你冇文化先得GA~
自己諗下LA~
2004-09-11 2 瀏覽
如果一大班人去食就會好抵,兩個人就唔啦!試得唔多,同埋一碟意粉都要二幾元架~太貴luu我呢兩個月都食咗成四次luu,因為我男友申請張三個月半價的優惠咭,所以食盡佢囉~講真d排骨真係超正RR~但d 寛面就唔好試啦!一d都好食架~下次會去outbreak,因為嗰間平d但都係咁好service.
如果一大班人去食就會好抵,兩個人就唔啦!
試得唔多,同埋一碟意粉都要二幾元架~太貴luu
2004-09-09 1 瀏覽
我o係十月五日o係呢度食過飯, d食物好普通,不過都唔算難食, 我記得之前o係度食過係好唔掂, d牛扒好乾, 簡直入唔到口, 今次朋友話去食, 所以諗住再試下, d食物係好左既, 但d服務真係差到冇人有, o係我結帳時, 佢地有個waitress走過黎同我講話買張VIP咭, 餐飯就會有折, 平44蚊, 但買張VIP咭要300蚊, 咁我咪問佢:"我點會用三百蚊去買張VIP咭為左O個44蚊折扣呢!"原來佢一直都冇解釋比我知O個三百蚊原來係O係我餐飯裡面扣,即係話我張單TOTAL$700, 裡面有三百蚊已經當係買左張VIP咭,而成餐飯就計半價(係我朋友解釋比我知既)即係點都係要比七百蚊, 張VIP咭係送既!可能有D客食唔夠三百蚊就要額外比錢去買張VIP咭,咁唔該佢地唔好搞到咁複雜同解釋清楚啦! 跟住我既朋友諗住所謂"買"張VIP咭啦!個WAITRESS問我忡明唔明, 我話其實都唔係好明,點解要咁煩複呢? 個WAITRESS竟然同我講:"唔緊要啦!橫掂你個FRIEND都諗住買咯" 嘩!乜野服務態度呀!佢唔係應該同我解釋架咩!佢好似D SALES咁,SALE完你就走人, 我個心係度諗:佢地係咪見我地結左帳,佢地收到錢就唔需要再SERVE 個客呀!唔該佢地再TRAIN過下啦! 個WAITRESS做到一D MANNER都冇!