餐廳: Rooot
資訊:

餐廳: Rooot
資訊:

之前經過呢間**超級**pet friendly一直都好想試吓 今日有機會去南豐紗廠就諗住試吓佢我12點半入去大約8成滿 剩返兩張四人枱同一張二人枱 我就兩個人帶住一隻哥基, 咁職員就安排二人座位俾我哋。繁忙時間,留四人枱比其他人,我覺得都合理 所以我叫佢比多張凳我俾狗狗坐 佢就同我講 "你隻狗都唔係細隻,仲要按排凳俾佢?" 我聽完呆左呆 唔明點解一間寵物友善餐廳會講啲咁嘅嘢?但我冇理佢 諗住我哋自己搞掂就算。1分鐘後同一位職員又行過嚟同我講話我隻狗阻住佢擺貨嗰條路 叫我自己移返隻狗走,"唔該你移過啲你隻狗,因為我驚佢咬我" ...跟住我移過左啲佢仲大大聲叫隔離張枱要移 話我阻住咗條路大佬 你句句都針對住我同隻狗 我都係唔食啦

大佬 你句句都針對住我同隻狗 我都係唔食啦
2023-05-26
2023-05-21 364 瀏覽
下雨天帶同小狗去荃灣嘅南豐沙廠揾食同溜下狗,見倒呢間Rooot Café裝潢好大自然feel,餐牌有pizza沙律意粉牛扒等好多選擇!最重要係 #petfriendly 可以同毛孩一齊嘆個lunch ! 呢度係全自助,由比錢落單、拎嘢食,到食完放返好D食物盤都要一腳踢! 🥩燒美國安格斯肉眼配波左威士忌忌廉汁 ( 12oz) 上枱時12oz嘅肉眼已經切好哂一件件,煮得啱啱好🔥外層小小焦香,切開有肉汁,肉質軟嫩肉味香濃有點咬勁,沾上威士忌忌廉汁更香口惹味!配菜薯仔及燒過嘅蔬菜都幾好味!🍕青醬蘑菇烤雞薄餅青醬即係香草,面層滿滿蘑菇同雞肉,而一向唔太好芝士都夠得好啱食!pizza薄餅係厚身似餅嘅口感,唔錯! 🥗蔬菜沙律加煙三文魚 清爽嘅雜菜沙律配欖欖油,加左香綿嘅煙三文魚!好fresh! ☕️飲品點了新推出嘅桂花coffee、凍熱朱古力,3本都幾好唔會太甜,各有特色!ROOOT地址📍:荃灣白田壩街45號南豐紗廠119-120號

🥩燒美國安格斯肉眼配波左威士忌忌廉汁 ( 12oz)
🍕青醬蘑菇烤雞薄餅
 🥗蔬菜沙律加煙三文魚
清爽嘅雜菜沙律配欖欖油,加左香綿嘅煙三文魚!好fresh!

ROOOT
地址📍:荃灣白田壩街45號南豐紗廠119-120號
  • 蔬菜沙律
  • 青醬蘑菇烤雞薄餅
  • 燒美國安格斯肉眼配波左威士忌忌廉汁
2023-04-26 330 瀏覽
🔸煙三文魚番茄扁意粉 ($178) 😋3.5/51人套餐,包湯/沙律、飲品及甜品。點了餐湯,甜品雖有用心作伴碟,但味道不算有特色。個人覺得可加可不加。煙三文魚分量不多,扁意粉軟硬度適中。🔸青醬蘑茹烤雞薄餅 ($148) 😋3.5/5薄餅邊脆身,味道正常,算飽肚。環境:🖼️🖼️🖼️🖼️旅遊風小店,充滿夏日風情,南豐紗廠內所以餐廳內外都可帶毛孩。餐廳走環保路線,餐具都是可回收的紙或木製品。服務: 🤗🤗🤗店面有熱情的叔叔作招徠,但是自助點餐,吃完後亦需自己分類回收。✴️總結:南豐紗廠內來說價錢合理,味道正常,裝潢比較有特色,店內寬敞,坐得舒適,可以一試。
🔸煙三文魚番茄扁意粉 ($178) 😋3.5/5

🔸青醬蘑茹烤雞薄餅 ($148) 😋3.5/5
薄餅邊脆身,味道正常,算飽肚。

環境:🖼️🖼️🖼️🖼️

服務: 🤗🤗🤗

✴️總結:
週末放假同朋友去南豐紗廠搵日去食😋行吓市集🛍️行過俾呢間餐廳外型吸引住,因為好多植物擺設裝飾,感覺好似花園🪴🌿入邊座位寬敞,唔會有壓迫感👍🏻餐廳屬於自助形式,出去點完食物會拎部機仔,等佢響再去拎嘢食😌用餐之後要自己將廚餘倒入垃圾桶同放回餐盤。而且呢間係寵物友善餐廳🐱🐶青醬蘑菇烤雞薄餅上層佈滿邪惡嘅芝士🧀啱晒芝士控😌蘑菇同雞肉份量都算多,加埋青醬都幾夾👍🏻唯一不足係薄餅有啲厚醬燒豬髀仔 配薯條個醬超好食呀🤤每件豬髀仔都好大件🍗肉肉好入味,而且有肉汁,同埋好容易咬開,唔會太硬😆薯條比較粗,啱啱炸起好新鮮有口感墨西哥辣肉醬配皮塔餅肉醬份量都算多,辣辣地加埋鷹嘴豆好有墨西哥風味,而且比較濃味😋脆脆嘅皮塔餅加肉醬入口好滋味🥹Rose Latte上層有玫瑰花瓣點綴🌹入口偏重奶味,亦都有玫瑰淡淡香味

青醬蘑菇烤雞薄餅

醬燒豬髀仔 配薯條

墨西哥辣肉醬配皮塔餅

Rose Latte
上層有玫瑰花瓣點綴🌹入口偏重奶味,亦都有玫瑰淡淡香味
南豐紗廠一向都係文青既主場🫶🏻而當中都有唔少值得人去深究嘅理念同展覽,當然唔少得有一眾手作小店啦🛠️。今日趁住假期自己一個去左探索呢個充滿文藝氣息既南豐紗廠,不過我就緊係主力幫大家探索一啲特別餐廳啦🧑🏻‍🌾。今次同大家介紹既呢間餐廳係圍繞住一個我從未聽過既概念去運作🔄係各位店主希望透過Farm to Table,以本地自耕農作物同重用既佈置等帶出可持續發展既生活模式✅不論係食物定環境都盡見店主們既用心❤️特別係環境方面真係一手一腳用時間去換取各款手工佈置🌈先可以提供到咁chill又富有特色既彩色叢林🪴。🐒Rooot一人套餐💰$247👉🏻是日餐湯(羅宋湯)👉🏻黑糖焗豬仔脾👉🏻Flat white白咖啡+$8轉Almond milk👉🏻甜品店主都向我推薦左唔同既餐點,但講到最有興趣既就係佢地既豬仔脾🐷一客有3件,而調味方面蒜味濃郁🧄配埋甜甜地既醬汁,有種燒烤風味感🍖 豬仔脾仲會有啲薯條同沙律菜添🍟而餐飲方面我就揀左Flat White☕️特別之處在於佢有坊間比較少見既Almond Milk🥛飲落都幾特別。一個set會連埋餐湯,主菜,飲品同甜品🍨而今日既甜品係雪米糍,用黎做呢餐既結尾去一去除蒜味都

🐒Rooot一人套餐💰$247
👉🏻是日餐湯(羅宋湯)
👉🏻黑糖焗豬仔脾
👉🏻甜品

一個set會連埋餐湯,主菜,飲品同甜品🍨而今日既甜品係雪米糍,用黎做呢餐既結尾去一去除蒜味都好一流
有一段時間沒有到南豐沙廠了,今次星期日我們一行3人,打算試下未食過的餐廳,未入餐廳已經聽到駐場歌手唱緊Live, 坐下來都覺得隊band 女主音唱得不錯,而且都會跟在場食客傾下計,都好有禮貌,把聲都不錯👍🏻,支持!我哋大約2:49落了單。點了一個磨菇雞肉青醬pizza ($138)仲有一個豬鞍($268)其實我哋都餓餓地,見呢間好似好多人食pizza, 心諗應該會好好食啦!一打開餐牌,pizza 種類不算好多,我們點了磨菇雞。 我想講,這裡是自助式取餐,取餐具及客人自行歸還所有食完的食物和餐具。我都覺得沒問題。我哋等了20分鐘,我怕漏單,我到廚房問問(open kitchen), 眼見都有6個人在廚房工作,人手應該算是足夠。廚師話「整緊」,到最後,我們等了30幾分鐘先有一個食物「呼叫」我們,便是pizza, pizza 賣相正常。我哋食了第一啖,發覺好淡味,雞肉沒味,食到淡淡磨菇味。因為肉同菇份量都好少!最多是青醬同埋表面的芝士。芝士是「拉絲」,口感ok,但都是沒咩味道。我們都覺好失望!每人食了第一片之後。終於到「豬鞍」啦! 睇個樣是不錯!但第一眼便覺奇怪,點解會切會晒一片片?我心諗「

每人食了第一片之後。終於到「豬鞍」啦! 睇個樣是不錯!但第一眼便覺奇怪,點解會切會晒一片片?我心諗「這樣,食物便會好快凍晒,而且肉會快乾,外面一般餐廳是成件豬鞍上,不會幫你咁切開晒一片片」?心諗,都算啦!照食,第一口食落,同pizza 味道完全相反。好咸。。。 而個白色醬汁都好咸。 仲要我用個「木叉」,叉塊肉,一用力,木叉斷開兩截。。。。個肉不算鞋,也不算滑,未算好乾,但一定不是juicy 個種。

今餐,等兩個餐,都起碼30分鐘以上,等左咁耐,如果好好食,都算。仲要一個淡味,一個偏咸味。真的十分之失望!☹️

呢間賣點應該都是live band 同狗狗🐶有比較多自由活動空間,小朋友區都比較多野玩。但對於我哋三人一心打算找「食」來講,今次並不是一個愉快進餐的體驗。

最慘是未食先付款,(佢未煮)想早啲走都不得,焗住要等。而且兩樣野都$406,性價比好低。

這餐廳,唯一令我們覺得好的是「live band 」。 欣賞!
2023-03-13 158 瀏覽
☁️ 南豐紗廠出名寵物友善,今次去了其中一間餐廳。第二次到訪 @rooot.hk 餐廳以自助形式點餐,職員都好好人會幫忙協助。餐廳用了很多綠色植物做佈置,掛滿色彩繽紛的旗,給人一種街頭風格。亦不定時有Live band 表演、義賣活動 … …推介食物喇沙海鮮意粉坊間比較少有的意粉款式,超濃味的喇沙醬,非常好味 😋 ,海鮮份量亦都十足,絕對推介!冬陰海鮮Pizza Pizza 份量非常大,材料十足。薄薄的Pizza底,啱晒唔鍾意太heavy pizza 既🍕
☁️
南豐紗廠出名寵物友善,今次去了其中一間餐廳。

第二次到訪 @rooot.hk

餐廳以自助形式點餐,職員都好好人會幫忙協助。

推介食物
喇沙海鮮意粉

冬陰海鮮Pizza
Weekend有時會同爸爸媽媽嚟南豐紗廠玩,呢度有好多寵物友善餐廳🐶。之前係Rooot門外同餐廳logo既霓虹燈牌打過卡,一直都想入去試下好唔好食!Rooot以可持續生活方式為經營理念,到收銀處落單,等待傳呼震動📳,然後自行取餐,餐具都係自助式🍴。餐廳周圍都用咗綠色植物做佈置🌿,特色既塗鴉牆同各式各樣既色彩繽紛擺設,充滿街頭藝術既氣息🎨。 紅酒燴牛肉藜麥飯紅酒燴牛肉藜麥飯,肉質滑嫩多汁,襯托住香濃既紅酒燴汁。配埋沙律菜同藜麥,口感爽脆有嚼勁,令味蕾完全滿足!港式蜜糖雞翼雞翼煮到啱啱好,淋上香甜嘅蜜糖醬汁,一口咬落去外脆內嫩,甜鹹味道岩岩好!非常開胃!黑糖牛奶咖啡第一次見到有咖啡加黑糖嘅配搭,估唔到咁夾,黑糖味道突出,令到咖啡更加順滑,甜而不膩☕️。食物質素:🧸🧸🧸🧸環境:🧸🧸🧸🧸🧸性價比:🧸🧸🧸🧸室外/室內寵物友善:室內📍 Rooot (荃灣)荃灣白田壩街41號南豐紗廠119號舖

黑糖牛奶咖啡

食物質素:🧸🧸🧸🧸
環境:🧸🧸🧸🧸🧸
性價比:🧸🧸🧸🧸
室外/室內寵物友善:室內

📍 Rooot (荃灣)
荃灣白田壩街41號南豐紗廠119號舖
2023-03-04
2023-02-20 157 瀏覽
今日去左南豐紗廠的一間寵物友善餐廳 lunch,餐廳裝修色彩繽紛,好多綠色植物同其他佈置,好適合打卡另外餐廳以「可持續生活方式」為經營理念自助落單取餐,採用本地食材同木製即棄餐具,食完後自行收拾回收,並將廚餘同餐具分開棄置叫左麻辣雞絲意粉$78,加水牛雞翼兩隻$15,附送凍蜂蜜紅茶味道正正常常,麻辣味可以再濃d,但份量真係有點少,一定要加d小食整體是一間黎開南豐紗廠,可以試下的餐廳味道⭐️⭐️⭐️性價比⭐️⭐️⭐️⭐環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Encore指數: 65%
另外餐廳以「可持續生活方式」為經營理念

整體是一間黎開南豐紗廠,可以試下的餐廳

味道⭐️⭐️⭐️
性價比⭐️⭐️⭐️⭐
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Encore指數: 65%

2023-02-18 126 瀏覽
農曆新年前,去了位於愉景新城的年宵市集,順便在鄰近的南豐紗廠逛逛。本來並不打算用餐,剛好遇見一間logo很有趣的餐廳,於是忍不住來一份即興下午茶。.餐廳環境十分敞大舒適,場內看似融合了幾個主題,像是自然保育、音樂、踩板等等,是一間別具特色的藝術餐廳我們兩人共點了兩杯美式咖啡($36)和港式水牛雞翼($78),共$150.1️⃣港式水牛雞翼($78)雞翼味道微微香辣,帶少少酸甜,吃完一隻便立即想吃另一隻的衝動。不過吃水牛雞翼,讓我想起啤酒了🥺🫶🏻另外店內十分重視環保意識,客人食完後記得要自行收拾餐具桌,並把廚餘及餐具分開。總括而言,本次用餐印象不錯,也跟友人約定下次會再來用膳,到時可以點其他主食再試試看了~

1️⃣港式水牛雞翼($78)

2023-01-21
2023-02-05 198 瀏覽
星期日 下午3點見餐廳都幾靚 又有位就同朋友諗住開開心心食個飯15:14落單。。。已經唔係lunch hour朋友個飯正常時間到另一個飯等左足足45分鐘問你得未 等左好耐。。。你話整緊叫我耐心等待想請問等左45分鐘仲要點耐心等?朋友已經食左大半 接近4點個飯終於到。。。望住碟飯 其實請問一下有幾難整?味道一般 完全不夠味完全係唔好食餐廳靚都無用員工完全唔幫手問廚房唔跟進好食到上天都唔會再黎更何況係唔好食垃圾餐廳 拜
星期日 下午3點
見餐廳都幾靚 又有位
就同朋友諗住開開心心食個飯

15:14落單。。。
已經唔係lunch hour
朋友個飯正常時間到
另一個飯等左足足45分鐘
問你得未 等左好耐。。。
你話整緊叫我耐心等待
想請問等左45分鐘仲要點耐心等?

朋友已經食左大半 接近4點
個飯終於到。。。
望住碟飯 其實請問一下有幾難整?
味道一般 完全不夠味

垃圾餐廳 拜
2023-02-05
下午茶
2023-01-15 200 瀏覽
南豐紗廠而家轉型變成文清聚集地~有好多有特色嘅小店同埋Cafe進駐,仲係pet friendly tim👍🏼嗰日去到見到好多大大小小嘅狗狗🐶~好可愛😍😍 呢間餐廳係俾佢嘅live Band吸引,見行到有啲攰,就坐低飲杯嘢食件cake~休息一下😌熱情果芒果撻熱情果同芒果味道好夾,不過感覺有啲偏甜~而且撻皮唔脆🥲有少少失望🥲🥲咖啡熱咖啡味道中規中矩,有拉花~心情好返啲😂😂推介指數:⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️ ⚡️ 再訪:maybe

熱情果芒果撻

咖啡
熱咖啡味道中規中矩,有拉花~心情好返啲😂😂

推介指數:⚡️⚡️⚡️
餐廳環境:⚡️⚡️⚡️
服務態度:⚡️⚡️ ⚡️
再訪:maybe
南豐紗廠呢邊有好多文青cafe,間間都各有特色~ 每次經過呢間超有大自然feel既cafe都覺得好吸引,門口既霓虹燈logo非常吸睛✨ Cafe環境充滿生氣,好多客人帶埋毛孩黎一齊用餐🐕🐾 聽講weekend仲會有live band演出添,最岩放假過黎chill下😌餐龐內外擺放左好多綠色植物,仲有七彩繽紛既佈置,好有嘻哈風既感覺🎸餐龐以環保理念經營,自助落單取餐,使用木製即棄餐具,用餐後仲需要自行分類廚餘,保護地球既概念值得支持👍🏻Menu選擇好豐富,由沙律﹑Pizza﹑飯﹑意粉﹑主菜﹑炸物﹑小食﹑甜品都應有盡有。飲品都好特別,除左咖啡或茶,仲有得揀蔬果汁﹑梳打﹑奶昔😍♢ 𝑴𝒂𝒓𝒈𝒉𝒆𝒓𝒊𝒕𝒂 𝑷𝒊𝒛𝒛𝒂 $138蕃茄羅勒水牛芝士薄餅 ‧ Pizza足足有成12寸,大份抵食!餅底夠薄,邊皮焗得好脆口,食落好輕盈~ 水牛芝士多到有超勁既拉絲效果~ 配埋車厘茄﹑三色椒,味道絕配!♢ 𝑯𝑲 𝑺𝒕𝒚𝒍𝒆 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒚 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 𝑾𝒊𝒏𝒈𝒔 $78港式蜜糖雞翼 ‧ 估唔到呢個幾有驚喜!蜜糖味好重,焗得好香,份量仲有成7隻添~ 除左雞翼仲有少少沙律,滋味又健康~♢ 𝑲𝒂𝒍𝒆, 𝑪𝒖𝒄𝒖𝒎𝒃𝒆

♢ 𝑴𝒂𝒓𝒈𝒉𝒆𝒓𝒊𝒕𝒂 𝑷𝒊𝒛𝒛𝒂 $138

♢ 𝑲𝒂𝒍𝒆, 𝑪𝒖𝒄𝒖𝒎𝒃𝒆𝒓, 𝑨𝒑𝒑𝒍𝒆 $48
Rooot既健康蔬果汁幾特別,呢杯用左羽衣甘藍﹑青瓜﹑蘋果整成,味道出奇地夾,口感好清新!推薦大家試下!

2023-01-05 151 瀏覽
🔻🔻🔻hkdaydayeat🔻🔻🔻南豐紗廠係後生仔成日去嘅打卡熱點❤️我通常都係行下市集同打卡多 最近心血來潮試下紗廠入面嘅cafe☕️原來入面開左唔少特色coffee shop同手搖舖🥤一行到美食區就比Rooot嘅笑哈哈霓虹燈吸引住 門面佈置好有心機 擺左唔少綠色植物 營造園林嘅feel 整體打卡嘅區域都十分多👍 呢間cafe仲支持環保 餐具都採用可回收材料♻️ 落單同取餐都採用自助模式~內裏更設有除鞋用餐區域 俾食客坐得更舒適💓//////////////////////////🍟小食拼盤 $158(雞翼、章魚燒、粗直薯條)🐔雞翼同薯條都幾出色 雞翼焦香且有肉汁 肉質都唔鞋 薯條熱辣辣同夠脆🔥 章魚燒水平一般 粉味較重 🍕蕃茄羅勒水牛芝士薄餅 $128Pizza到手仲熱辣辣❤️水牛cheese同番茄勁match 食落酸酸甜甜 薄餅邊夠香脆 整體口味唔會好重 下午茶食夠曬滋味👍🍹羽衣甘藍、青瓜、蘋果 $48口感好fresh 少飲蔬菜汁嘅朋友可能飲唔慣 一入口有微微嘅草青味 然後係蘋果味回甘 味道幾特別同埋飲落口感輕盈❤️🥤柚子蝶豆花梳打 $48梳打水加上柚子醬都幾match 而且有淡淡嘅蝶豆花
🔻🔻🔻hkdaydayeat🔻🔻🔻
南豐紗廠係後生仔成日去嘅打卡熱點❤️
原來入面開左唔少特色coffee shop同手搖舖🥤
一行到美食區就比Rooot嘅笑哈哈霓虹燈吸引住
內裏更設有除鞋用餐區域 俾食客坐得更舒適💓

//////////////////////////

🍟小食拼盤 $158
(雞翼、章魚燒、粗直薯條)

🍕蕃茄羅勒水牛芝士薄餅 $128

🍹羽衣甘藍、青瓜、蘋果 $48

🥤柚子蝶豆花梳打 $48
梳打水加上柚子醬都幾match 而且有淡淡嘅蝶豆花香 飲之前要攪勻🥣
2022-12-22 145 瀏覽
今日lunch過嚟南豐紗廠食嘢,揀咗呢間Pet friendly嘅Rooot好鍾意呢度嘅Interior,充滿大自然嘅感覺,再加上一啲拼布藝術,聽講連牆上嘅壁畫都係佢哋自己畫!仲有個live band corner tim😄最鍾意嘅就係呢度可以望到其他人帶過嚟嘅狗狗😆麻辣雞絲意粉 $118對食得辣嘅我嚟講,唔算好麻都唔係好辣,但係就好惹味。因為佢加咗好多蒜蓉,再配上少少辣味,而且雞絲嘅份量都好多,意粉煮得啱啱好好彈牙😄Overall 係好好食😆玫瑰花、雪梨乾、蜂蜜花茶 $38天氣又乾又凍,叫左杯熱花茶潤下~ 好足料,玫瑰同雪梨個味道好夾,再加上蜂蜜嘅甜味,正😄

最鍾意嘅就係呢度可以望到其他人帶過嚟嘅狗狗😆

麻辣雞絲意粉 $118

玫瑰花、雪梨乾、蜂蜜花茶 $38
天氣又乾又凍,叫左杯熱花茶潤下~
好足料,玫瑰同雪梨個味道好夾,再加上蜂蜜嘅甜味,正😄